Moram da se pohvalim da se juce i danas po prvi put osjecam ko covjek.Nesto se pocelo desavati
Anksioznost
Moderator: anex
-
staradis
#226 Re: anksioznostttttttttttt
Dobar dan ljudovi
,
Moram da se pohvalim da se juce i danas po prvi put osjecam ko covjek.Nesto se pocelo desavati
))
-
iamia
#227 Re: anksioznostttttttttttt
kakve sve vrste lijekova su dostupne u bosni, tj. sarajevu, sto se tice ovih poremecaja? vec sam procitala xanax, i zanima me ako ste upoznati sa jos kakvim drugim vrstama, kao npr. zoloft, prozac, i sl., koje se mogu dobiti ovdje?
-
iamia
#228 Re: anksioznostttttttttttt
zanima me kako ti je dr preporucio tu kombinaciju lijekova zoloft+xanax? zasto ti nije prepisao samo jedan tip lijeka?cvrc wrote:Sada je otprilike pola godine kako uzimam terapiju Zoloft+Xanax pp, i da, osjecam se kao druga osoba, preporodjeno, rijesila sam se nerealnih strahova, ostali su oni realni ali valjda svi imamo te..
Da, kod zena se jos preporucuje da se uradi nalaz prolaktina (zove se jos i hormon stresa), jer vrlo cesto to bude uzrok ovakvih stanja tako da je moguce i da je problem organske prirode (sto sa mnom ipak nije bio slucaj)
Pozdrav i drzim vam fige!
ja uzimam zoloft, ali ono jednom mjesecno mi AMA BAS nista ne pomaze! 10 dana prije PMS-a mi sve i svako ide na zivce, nervozna sam, depresivna, ljuta, nestrpljiva, itd, itd, sto ne olaksava niti muzu niti djeci da zive samnom, onda se jednostavno povucem sama u sebe i gledam da sto manje dolazim u kontakt sa bilo cim zivim
zato me zanima ta kombinacija koju ti je dr prepisao, i razlog zasto?
prolaktin.. moram i to pro-googlati!
- Female_Sa
#229 Re: anksioznostttttttttttt
staradis wrote:Dobar dan ljudovi,
Moram da se pohvalim da se juce i danas po prvi put osjecam ko covjek.Nesto se pocelo desavati))
Hej bas mi je drago. I meni je bolje hB hB hB, da ne ureknem sto bi se reklo. Pomalo izlazim u guzvu i nazad ali mi je najbitnije da nemam one idiotske simptome anksioznosti, uh, ne ponovilo se akoBogda.
Haj' sretno nam svima bilo
-
staradis
#230 Re: anksioznostttttttttttt
Koliko znam imas dosta lijekova koje mozes dobiti i kod nas.iamia wrote:kakve sve vrste lijekova su dostupne u bosni, tj. sarajevu, sto se tice ovih poremecaja? vec sam procitala xanax, i zanima me ako ste upoznati sa jos kakvim drugim vrstama, kao npr. zoloft, prozac, i sl., koje se mogu dobiti ovdje?
Savjetuj se sa ljekarom.
-
cvrc
-
staradis
#232 Re: anksioznostttttttttttt
Ovaj savjet da se popije lijek sam i ja cuo od ljekara kao radi se tome da se nervi ostecuju.
Sta si sve osim lijekova probala?
Sta si sve osim lijekova probala?
- friskyoreo
#233 Re: anksioznostttttttttttt
Ako kome treba knjiga "Panic away" na nasem jeziku javite u pp
...
-
staradis
#234 Re: anksioznostttttttttttt
Kako ste ljudi?
-
staradis
#235 Re: anksioznostttttttttttt
Down sam vec 2-3 dana,brinem se o svemu i vrijeme je fuj
.
Pozdrav svima.
Pozdrav svima.
-
modesti
#236 Re: anksioznostttttttttttt
Koristi tehnike kojim te naučio psihoterapeut (koliko se sjećam, ideš na psihoterapiju) svaki put kad osjetiš anksioznost. I ne očekuj da ćeš se jednog jutra probuditi "izliječen" od anksioznosti jer to je normalna emocija, kao i sreća. Samo je trebaš naučiti kontrolisati. Budi spreman da se čitav život suprotstavljaš anksioznosti i da je prihvatiš kao dio sebe, isto kao što možda imaš problema sa peruti ili viškom težine. Čim brojiš dane kad jesi ili nisi anksiozan, ti si u stavu pripravnosti i samim tim si anksiozan. POlako, pojačaj aktivnosti u kojima uživaš i koristi tehnike koje si naučio (ne znam koji je pravac psihoterapija). U svakom slučaju, polako i nauči sebe umirivati.staradis wrote:Down sam vec 2-3 dana,brinem se o svemu i vrijeme je fuj.
- dječak sa šibicama
#237 Re: anksioznostttttttttttt
Da kucenm u drvo, ima dva tri mjeseca da sam se skinuo sa antidepresiva, bez ikakvih problema.
Sve je do volje.
Sad nemam toliko stresa kao prije, pa je valjda to. A i raduje me par novih stvari, onako, u zivotu. Nesto (ili bolje receno neko) opipljivo
Istina, jos me nekad malo "u grudima zasvrbi" u ogromnim prostorima u kojima je guzva, ali proci ce i to.
Sve je do volje.
Sad nemam toliko stresa kao prije, pa je valjda to. A i raduje me par novih stvari, onako, u zivotu. Nesto (ili bolje receno neko) opipljivo
Istina, jos me nekad malo "u grudima zasvrbi" u ogromnim prostorima u kojima je guzva, ali proci ce i to.
-
In love with Bosnia
#238 Re: anksioznostttttttttttt
ko ima volje i vremena, preporučujem odličnu knjigu:
http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/P ... 0Brown.pdf
cela knjiga se može "skinuti" u pdf formatu.
http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/P ... 0Brown.pdf
cela knjiga se može "skinuti" u pdf formatu.
-
Lesika_zz
#239 Re: anksioznostttttttttttt
Ovako da se i ja malo izjadam
. Ne znam da li se ovo moje stanje moze smatrati anksioznoscu, uglavnom, imala sam stresan period iza sebe, jedno 2 mjeseca sam puno radila, malo spavala i previse se sekirala. Prije 7 dana mi je pozlilo, pocela sam se gubit, skocio mi je pritisak, trnule su mi sake, prepala sam se za zivot. Dobila sam injekcije apaurina i jedva sam se smirila. Sutra ujutro mi se desilo isto, imala sam tahikardiju i opet sam primila apaurin. Od tada vise nisam imala potrebu da idem u ambulantu (dok ne izvadim nalaze), ali osjecam se izgubljeno, cesto imam osjecaj da cu se izgubit, zalupa mi srce, osjetim bol u ledjima, u vratu, a to sam vidjela da su sve simptomi anksioznosti. Malo me je strah izac iz kuce, jer tu se osjecam najsigurnije, razumjet ce me oni koji su isto prozivjeli.. Kao terapiju zasad pijem lexilium dok se malo ne dovedem i red i "skupim hrabrost" da se krecem van kuce bez straha da cu se negdje onesvijestiti. Eto to je moje iskustvo, nisam citala sve postove ove teme, pa ne zamjerite ako sam upala kao padobranac
. Pozdrav
- dječak sa šibicama
#240 Re: anksioznostttttttttttt
Simptomi anksioznosti definitivno, ali ipak prvo provjeri sa ljekarima, srce, tlak, krv, ako je sve u redu i niko od njih ne zna sta ti je, onda pravac psihijatar.Lesika_zz wrote:Ovako da se i ja malo izjadam. Ne znam da li se ovo moje stanje moze smatrati anksioznoscu, uglavnom, imala sam stresan period iza sebe, jedno 2 mjeseca sam puno radila, malo spavala i previse se sekirala. Prije 7 dana mi je pozlilo, pocela sam se gubit, skocio mi je pritisak, trnule su mi sake, prepala sam se za zivot. Dobila sam injekcije apaurina i jedva sam se smirila. Sutra ujutro mi se desilo isto, imala sam tahikardiju i opet sam primila apaurin. Od tada vise nisam imala potrebu da idem u ambulantu (dok ne izvadim nalaze), ali osjecam se izgubljeno, cesto imam osjecaj da cu se izgubit, zalupa mi srce, osjetim bol u ledjima, u vratu, a to sam vidjela da su sve simptomi anksioznosti. Malo me je strah izac iz kuce, jer tu se osjecam najsigurnije, razumjet ce me oni koji su isto prozivjeli.. Kao terapiju zasad pijem lexilium dok se malo ne dovedem i red i "skupim hrabrost" da se krecem van kuce bez straha da cu se negdje onesvijestiti. Eto to je moje iskustvo, nisam citala sve postove ove teme, pa ne zamjerite ako sam upala kao padobranac
. Pozdrav
Lexilium je nista, to ne pomaze kod anksioznosti.
- n4rod zn4
#241 Re: anksioznostttttttttttt
Ako joj zelis dobro, ostavi je na miru i dopusti joj da nastavi sa svojim zivotom i pronadje nekoga ko ce znati cijeniti ono sto ona nudi i ko ce joj uzvratiti ljubav, paznju i postovanje. Ti je, nazalost, ne zasluzujes jer i pored problema sa kojima se nosis sebe stavljas na prvo mjesto, iako znas da ona jako pati u svemu tome. To nije ljubav, to je sebicluk, bezobrazluk i egoizam. Nema bolesti koja to moze opravdati. Sada patis jer nije tu kraj tebe, nema vise podrske, ljubavi koju ti je pruzala, pa ti je tesko. Trebao si o tome misliti prije nego sto si je povrijedio. Bolest to ne opravdava. Na kraju krajeva, ima psihijatar, imaju tablete, terapije - lijeci se. Svi mi imamo losih dana kada nismo sretni i kada nas nervira osoba sa kojom smo, pa iz postovanja i empatije prema toj osobi trudimo se da joj uljepsamo dan i olaksamo zivot, iako nas ni na sta ne lici.staradis wrote:Znam da sam je totalno unistio kao osobu ne znam sta da radim.
Bukvalno bi volio da mi je umrijeti od muke.
Nadam se samo da je shvatila da niko nije vrijedan da se unisti zbog njega i da ti ne moze pomoci. Ti si jedini koji moze sebi pomoci i trebas raditi na tome da budes bolji i zdraviji covjek. A nju popusti, ima pravo da nadje svoju srecu i nekog ko ce znati cijeniti to sto je ima kraj sebe. Nadam se samo da si naucio nesto iz ovoga i da neces unistiti jos koju dragu i dobru osobu zbog svog sebicluka i egoizma.
-
ime123
#242 Re: anksioznostttttttttttt
Koliko alkohol moze doprinijeti anksioznost i tom osjecaju da ti malo fali da puknes ?
-
In love with Bosnia
- dječak sa šibicama
#244 Re: anksioznostttttttttttt
Ovakva pitanja je najbolje postaviti strucnom licu, nemojte se igrati ljekara ko to nisteime123 wrote:Koliko alkohol moze doprinijeti anksioznost i tom osjecaju da ti malo fali da puknes ?
-
sombra
#245 Re: anksioznostttttttttttt
Da je jednostavna, tu se bas i ne bih slozila...valter033 wrote:Za sve kojie pate od anksioznosti, pomoc na ovakvom mjestu cete tesko naci. Vrlo vjerovatno da patite od GAD-a (Generalized Anxiety Disorder), problem uzrokovan re-absorpcijom jednog od neurotransmitera (serotonina). Pomoc potrazite kod psihijatra, terapija je jednsotavna i individualna..
-
staradis
#246 Re: anksioznostttttttttttt
Prvo provjeri nalaze onda idi dalje.Odmah prestani piti lijekove koje ti ljekar nije dao.dječak sa šibicama wrote:Simptomi anksioznosti definitivno, ali ipak prvo provjeri sa ljekarima, srce, tlak, krv, ako je sve u redu i niko od njih ne zna sta ti je, onda pravac psihijatar.Lesika_zz wrote:Ovako da se i ja malo izjadam. Ne znam da li se ovo moje stanje moze smatrati anksioznoscu, uglavnom, imala sam stresan period iza sebe, jedno 2 mjeseca sam puno radila, malo spavala i previse se sekirala. Prije 7 dana mi je pozlilo, pocela sam se gubit, skocio mi je pritisak, trnule su mi sake, prepala sam se za zivot. Dobila sam injekcije apaurina i jedva sam se smirila. Sutra ujutro mi se desilo isto, imala sam tahikardiju i opet sam primila apaurin. Od tada vise nisam imala potrebu da idem u ambulantu (dok ne izvadim nalaze), ali osjecam se izgubljeno, cesto imam osjecaj da cu se izgubit, zalupa mi srce, osjetim bol u ledjima, u vratu, a to sam vidjela da su sve simptomi anksioznosti. Malo me je strah izac iz kuce, jer tu se osjecam najsigurnije, razumjet ce me oni koji su isto prozivjeli.. Kao terapiju zasad pijem lexilium dok se malo ne dovedem i red i "skupim hrabrost" da se krecem van kuce bez straha da cu se negdje onesvijestiti. Eto to je moje iskustvo, nisam citala sve postove ove teme, pa ne zamjerite ako sam upala kao padobranac
. Pozdrav
Lexilium je nista, to ne pomaze kod anksioznosti.
-
staradis
#247 Re: anksioznostttttttttttt
Hvala na postu,takodjer mislim da si velikim dijelom upravu.n4rod zn4 wrote:Ako joj zelis dobro, ostavi je na miru i dopusti joj da nastavi sa svojim zivotom i pronadje nekoga ko ce znati cijeniti ono sto ona nudi i ko ce joj uzvratiti ljubav, paznju i postovanje. Ti je, nazalost, ne zasluzujes jer i pored problema sa kojima se nosis sebe stavljas na prvo mjesto, iako znas da ona jako pati u svemu tome. To nije ljubav, to je sebicluk, bezobrazluk i egoizam. Nema bolesti koja to moze opravdati. Sada patis jer nije tu kraj tebe, nema vise podrske, ljubavi koju ti je pruzala, pa ti je tesko. Trebao si o tome misliti prije nego sto si je povrijedio. Bolest to ne opravdava. Na kraju krajeva, ima psihijatar, imaju tablete, terapije - lijeci se. Svi mi imamo losih dana kada nismo sretni i kada nas nervira osoba sa kojom smo, pa iz postovanja i empatije prema toj osobi trudimo se da joj uljepsamo dan i olaksamo zivot, iako nas ni na sta ne lici.staradis wrote:Znam da sam je totalno unistio kao osobu ne znam sta da radim.
Bukvalno bi volio da mi je umrijeti od muke.
Nadam se samo da je shvatila da niko nije vrijedan da se unisti zbog njega i da ti ne moze pomoci. Ti si jedini koji moze sebi pomoci i trebas raditi na tome da budes bolji i zdraviji covjek. A nju popusti, ima pravo da nadje svoju srecu i nekog ko ce znati cijeniti to sto je ima kraj sebe. Nadam se samo da si naucio nesto iz ovoga i da neces unistiti jos koju dragu i dobru osobu zbog svog sebicluka i egoizma.
-
staradis
#248 Re: anksioznostttttttttttt
previse generaliziras stvarivalter033 wrote:Za sve kojie pate od anksioznosti, pomoc na ovakvom mjestu cete tesko naci. Vrlo vjerovatno da patite od GAD-a (Generalized Anxiety Disorder), problem uzrokovan re-absorpcijom jednog od neurotransmitera (serotonina). Pomoc potrazite kod psihijatra, terapija je jednsotavna i individualna..
-
staradis
#249 Re: anksioznostttttttttttt
Moj ti je savjet da drasticno smanjih ili da skroz bacis alkohol za sada.Koga sam god pitao isto kaze.Preporucio ti bi nesto sto je meni jedan forumas napisao ovdje izbaci kofein i secer isto.ime123 wrote:Koliko alkohol moze doprinijeti anksioznost i tom osjecaju da ti malo fali da puknes ?
-
suncandan
#250 Re: anksioznostttttttttttt
Ovo za kofein je bas tako...ne pijem kafu ali ako popijem recimo dva kapuchina osjetim nervozu i nemir....staradis wrote:Moj ti je savjet da drasticno smanjih ili da skroz bacis alkohol za sada.Koga sam god pitao isto kaze.Preporucio ti bi nesto sto je meni jedan forumas napisao ovdje izbaci kofein i secer isto.ime123 wrote:Koliko alkohol moze doprinijeti anksioznost i tom osjecaju da ti malo fali da puknes ?