Irish wrote:jos samo da prijavim:
MOje dijete pocelo da jeeeedeee![]()
Jucer i danas po cijeli obrok i sve govori pa-pa-pa, kao daj jos![]()
Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
- wewa
#226 Re: Bebe - ALL ABOUT!
- yellow cat
#227 Re: Bebe - ALL ABOUT!
bravo za malu papalicu!!Irish wrote:jos samo da prijavim:
btw, antibiotici su čudo. ja puuuuno bolje, a i mali, vidim, preživio.
- Felidae
#228 Re: Bebe - ALL ABOUT!
yellow....dobro pazi da li je nosic zacepljen ili je mozda od suhog zraka, kod mene se isto desilo, mali nije napunio ni mjesec dana kad je poceo hroptiti...zvucalo je kao da mu je nos, ma i sinusi kao da su mu zacepljeni...mi kuhali sljez, kupili tri pumpice, kupili fiziolosku i sve ostale kapi za zacepljen nos...a ustvari mali hroptio od suhog zraka, i sve smo rijesili hB kad smo kupili ovlazivac zraka.
- yellow cat
#229 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ne znam, moguće je.. iako temp u njegovoj sobi je normalna.. ima šmrkljica u nosu, pa mislim da je malo začepljen. ne znam koji bih mu sprej za nosic kupila?
- Felidae
#230 Re: Bebe - ALL ABOUT!
zavisi kako se grijes, kod mene je centralno, koje uzasno isusuje zrak...navodno pomaze nisita sprej za nosic,(nama nije pomoglo) a ako je zacepljen (navodno bi smrljice trebale biti druge boje, ne bijele) onda "sunce moje malo" koje je ustvari fizioloska otopina, i imas aqua maris za bebice.
- yellow cat
#231 Re: Bebe - ALL ABOUT!
kod njega su šmrkljice bijele boje, u stanu imamo konvektor i uvijek je na 5-ici od 7 mogućih, ako me razumiješ. Znači, sunce moje malo..
.. a zbog sunca svog malog, nama je bolje da se u apoteku preselimo.
tnx felidee
kako tvoj dečko? Hoće li meme ili još uvijek kombiniraš?
.. a zbog sunca svog malog, nama je bolje da se u apoteku preselimo.
tnx felidee
kako tvoj dečko? Hoće li meme ili još uvijek kombiniraš?
- Felidae
#232 Re: Bebe - ALL ABOUT!
hahahah, i ja sam tako u pocetku, isla sam dva puta dnevno u apoteku, sva sreca imam jednu ispred zgrade.
moj decko je ostao samo na hapi...prvi mjesec dana sam se pumpala i dobivao je moje mlijeko, ali je ono polako prestajalo, valjda jer sam koristila pumpicu a ne bebaca
, dok na kraju nisam dosla na to da za citav dan ispumpam 40ml a on za jedan obrok pojede 120ml...tad sam dobila i modrice po grudima pa sam prestala i plakala sam dobrih 10 dana poslije toga, to mi je bas tesko palo....ali hB on dobro napreduje i ovako imam puno vise vremena da se druzim sa njim, onako sam sate provodila sa pumpicom.
moj decko je ostao samo na hapi...prvi mjesec dana sam se pumpala i dobivao je moje mlijeko, ali je ono polako prestajalo, valjda jer sam koristila pumpicu a ne bebaca
- otherside
#233 Re: Bebe - ALL ABOUT!
zene, uzmite Nisita mast i istisnite u svaku nosnicu po malo samo pred spavanje 
- Irish
#234 Re: Bebe - ALL ABOUT!
odjednom, tek takowewa wrote:Irish wrote:jos samo da prijavim:
![]()
Ne znam ima li kakve veze jedno s drugim, ali primjecujem da puno bolje spava po danu otkako jede
hvala jos jednom na savjetima- do neba
- wewa
#235 Re: Bebe - ALL ABOUT!
zato se imamo, hvala Bogu!Irish wrote:odjednom, tek takowewa wrote:Irish wrote:jos samo da prijavim:
![]()
![]()
![]()
Ne znam ima li kakve veze jedno s drugim, ali primjecujem da puno bolje spava po danu otkako jede![]()
hvala jos jednom na savjetima- do neba
a kad bolje spava po danu, spavace bolje i nocu
- Irish
#236 Re: Bebe - ALL ABOUT!
yellow cat wrote:bravo za malu papalicu!!Irish wrote:jos samo da prijavim:
šta si joj dala, voćnu kašicu ili povrće?
btw, antibiotici su čudo. ja puuuuno bolje, a i mali, vidim, preživio.
Super za ozdravljenje
- Irish
#237 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Rizine pahuljice su nam i dalje br. 1, i njih bas jede, ovo ostalo je kusala
Danas cemo vidjeti kako ce ici sa purom..
Jos uvijek se nocu pre-cesto budi za dojenje, ali kontam, mozda kada uvedemo drugi obrok, da ce nesto konkretnije sastaviti
Na mom ovom spisku pise da se sa navrsenih 7. mjeseci uvodi rucak kao drugi obrok. Ovako:
1.obrok-dojenje
2.obrok-dorucak (kruta hrana: kasica, pahuljice itd..)
3. obrok-dojenje
4. obrok-rucak ( kruta hrana)
5. obork-dojenje (pred spavanje)
Jel to-to otprilike??
Jos uvijek se nocu pre-cesto budi za dojenje, ali kontam, mozda kada uvedemo drugi obrok, da ce nesto konkretnije sastaviti
Na mom ovom spisku pise da se sa navrsenih 7. mjeseci uvodi rucak kao drugi obrok. Ovako:
1.obrok-dojenje
3. obrok-dojenje
Jel to-to otprilike??
-
blufonka
#238 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Bez brige, sasvim normalna pojava kod beba jer im koza nije jos sposobna izlucivati znoj kao kod odraslih pa se javljaju ti osipi povremeno ali to znaci da je bebi toplo, ili je pretopla soba ili je previse obucena! Ne boj se, slobodno malo raskomoti bebaca a sto se tice tretmana koze samo nastavi kupanje po navici i mazanje poslije (losion, mlijeko za bebe sta vec koristis)yellow cat wrote:pazim šta jedem, mlijeko i mliječne proizvodne nikako...
i na to sve, jutros je dobio osip po licu, neke male, crvene tačkice.. od čega sad, majko moja? Umivam ga redovno, kupam ga svaki drugi dan... nisam jela ništa neuobičajno.. šta da radim? kažu da ne diram ništa, da će proći...
- yellow cat
#239 Re: Bebe - ALL ABOUT!
tako sam i ja čitala.. ja te rižine pahuljice nikad u životu nisam vidjela, moram ih u dm-u potražiti kad dođe vrijeme, čitala sam o tom alnaturinom ili tako nekako programu..Irish wrote:Rizine pahuljice su nam i dalje br. 1, i njih bas jede, ovo ostalo je kusalaDanas cemo vidjeti kako ce ici sa purom..
Jos uvijek se nocu pre-cesto budi za dojenje, ali kontam, mozda kada uvedemo drugi obrok, da ce nesto konkretnije sastaviti![]()
1.obrok-dojenje
3. obrok-dojenje
Jel to-to otprilike??
šta joj od voća daješ.. ne mogu pritisnuti upitnik, kuckam jednom rukom.
- Irish
#240 Re: Bebe - ALL ABOUT!
yellow cat wrote:tako sam i ja čitala.. ja te rižine pahuljice nikad u životu nisam vidjela, moram ih u dm-u potražiti kad dođe vrijeme, čitala sam o tom alnaturinom ili tako nekako programu..Irish wrote:Rizine pahuljice su nam i dalje br. 1, i njih bas jede, ovo ostalo je kusalaDanas cemo vidjeti kako ce ici sa purom..
Jos uvijek se nocu pre-cesto budi za dojenje, ali kontam, mozda kada uvedemo drugi obrok, da ce nesto konkretnije sastaviti![]()
1.obrok-dojenje
3. obrok-dojenje
Jel to-to otprilike??
šta joj od voća daješ.. ne mogu pritisnuti upitnik, kuckam jednom rukom.
Nisam ni ja nikada ranije cula za rizine pahuljice, ali su stvarno dobre bas za ovaj prelazak sa mlijeka na cvrstu hranu. NJih mi je prve prihvatila, malo-pomalo i evo je vec nekoliko dana jede, a od prekjucer po cijele obroke
Uglavnom napredujemo, snalazimo se. Evo, maloprije je doruckovala ali opet je se sike docepala poslije
-
safran
#241 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ovo je stvarno nezgodan period za bebane koji tek počinju da jedu - najbolje se porađati od novembra do aprila pa kad počnu klopati ima svega svježeg. Ponešto se ipak može naći - mrkve se može naći domaće još uvijek, tikva stambolka ili sremenduša - vrlo je hranjiva a slatkastog je okusa pa je bebe lako prihvataju. Možete koristiti i suho voće - npr. marelice su odlične - potopite ih u vodu dok ne nadođu. Nisu loše ni suhe šljive ali sa njima oprez - zbog stolice. Jabuke po tržnim centrima bih izbjegavala jer su tretirane protiv kvarenja ali zato npr. na pijaci Grbavica možete pronaći domaće, pomalo sparušene, jabuke. Cvekle također možete naći domaće ali i sa njom oprezno jer može izazvati zatvor. Domaće prase se još može naći a odlična je za regulisanje tvrde stolice. Navodno da je i repa jako hranjiva i zdrava a može se kupiti svježa - mi nismo probali.
Ja bih u ovom periodu izbjegavala špinat, tikvice, pa i brokulu - ukratko, sve što nam dolazi prerano.
Osim rižinih pahuljica (mi smo koristili Hipp jer su jako fine granulacije i lijepo zgusnu svaku kašicu) koristili smo pahuljice od prosa Babylove iz DM-a i bile su nam odlične. Nestle pahuljice smo probali i nismo bili oduševljeni ni ja ni beban - imaju neki vještački šmek.
Eto, nadam se da smo malo pomogli.
Ja bih u ovom periodu izbjegavala špinat, tikvice, pa i brokulu - ukratko, sve što nam dolazi prerano.
Osim rižinih pahuljica (mi smo koristili Hipp jer su jako fine granulacije i lijepo zgusnu svaku kašicu) koristili smo pahuljice od prosa Babylove iz DM-a i bile su nam odlične. Nestle pahuljice smo probali i nismo bili oduševljeni ni ja ni beban - imaju neki vještački šmek.
Eto, nadam se da smo malo pomogli.
- beautyfool
#243 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Irishhh
svaka cast bebari
Mi deveramo sa upalom grla pa smo na antibioticima
i radi toga pa pa jelu.
Mi deveramo sa upalom grla pa smo na antibioticima
- beautyfool
#244 Re: Bebe - ALL ABOUT!
To a'la zatvorska odjeca6.april wrote:
- Irish
#245 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala mila, ali ievo opet stopabeautyfool wrote:Irishhhsvaka cast bebari
![]()
Mi deveramo sa upalom grla pa smo na antibioticimai radi toga pa pa jelu.
A jooj za upalu...
- yellow cat
#246 Re: Bebe - ALL ABOUT!
moje novorođenče po danu ne spava. Doslovno. Budan od pola 4 i evo ga još uvijek gleda.. plače, jede, grči se.. pa u krug. čitala sam o nekakvim skokovima u razvoju, po tome, mi smo u trosedmičnom skoku kad bebe navlače mlijeko, cendrave su i neće da spavaju. Tješim se da je to i nadam se da će prestati. Juče je bio budan od 8 do pola 5. Malo prikunja meni na ramenu i to je to, Ja ga spustim u krevetić, on vrišti.
- DaffyDuck
#247 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Neka ti spava na prsima, to najvise vole u tom periodu
Usput, odmori i ti malo s bebacem, uzivaj 
- wewa
#248 Re: Bebe - ALL ABOUT!
skokovi znaju biti gadni - ali prodjuyellow cat wrote:moje novorođenče po danu ne spava. Doslovno. Budan od pola 4 i evo ga još uvijek gleda.. plače, jede, grči se.. pa u krug. čitala sam o nekakvim skokovima u razvoju, po tome, mi smo u trosedmičnom skoku kad bebe navlače mlijeko, cendrave su i neće da spavaju. Tješim se da je to i nadam se da će prestati. Juče je bio budan od 8 do pola 5. Malo prikunja meni na ramenu i to je to, Ja ga spustim u krevetić, on vrišti.
ako nista, znas da je to zato jer beba raste i razvija se bas kako treba. u takvim periodima (a bice ih
i bebe osjete promjene vremena, kad je suncano i njega zanima sta ima vani
- yellow cat
#249 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ne znam da li zombiji mogu uživati.Zubizareta wrote:Neka ti spava na prsima, to najvise vole u tom perioduUsput, odmori i ti malo s bebacem, uzivaj
draga wewa, nadam se da je skok, jer ne znam šta bi drugo moglo biti.. njemu su danas 3 sedmice i 4 dana, nismo još nigdje izlazili, bojim se da je rano.. a ni ja nemam pojma kako je vani, iskreno, nisam izašla 7 dana, a i tad sam išla do pekare. Živim u zgradi i nemoguće je sad da iznosim kolica pa njega, bojim se sama. Neću da ga učim nosati po stanu, ali šta ću kad se nosi, onda i miruje. Pa pokušavam ga malo zavarati, ustanem kratko, pa sjednem.. uh.wewa wrote: skokovi znaju biti gadni - ali prodju![]()
ako nista, znas da je to zato jer beba raste i razvija se bas kako treba. u takvim periodima (a bice ih) naoruzaj se strpljenjem, poslove i obaveze delegiraj i spavaj kad bebac spava, za sve drugo ima vremena.
i bebe osjete promjene vremena, kad je suncano i njega zanima sta ima vanijeste izlazili u setnju? to zna bebama jako goditi...
Nisu mi jasni ti skokovi, šta ima navlačiti mlijeko kad ga ima u potocima? Sinoć sam mu prijetila flašicom i ućutao je.
- wewa
#250 Re: Bebe - ALL ABOUT!
nisu skokovi u razvoju samo skokovi u sisanjuyellow cat wrote:
draga wewa, nadam se da je skok, jer ne znam šta bi drugo moglo biti.. njemu su danas 3 sedmice i 4 dana, nismo još nigdje izlazili, bojim se da je rano.. a ni ja nemam pojma kako je vani, iskreno, nisam izašla 7 dana, a i tad sam išla do pekare. Živim u zgradi i nemoguće je sad da iznosim kolica pa njega, bojim se sama. Neću da ga učim nosati po stanu, ali šta ću kad se nosi, onda i miruje. Pa pokušavam ga malo zavarati, ustanem kratko, pa sjednem.. uh.
Nisu mi jasni ti skokovi, šta ima navlačiti mlijeko kad ga ima u potocima? Sinoć sam mu prijetila flašicom i ućutao je.
sto se izlaska vani tice, ako imas balkon, probaj izaci s bebacem dok je sunce. ako ste mogli iz bolnice do kuce doci s bebom, mozes sad i 5 min u setnju, pa makar do pekare. bas za ovaj period bi ti marama ili sling bili idealni, da ne prtis kolica - pogle onaj topic o trudnjacama
ako hoce da se nosi, nosi ga. on ti jasno pokazuje sta mu treba