Plin ili Dizel?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#226 Re: Plin ili Dizel?

Post by 530i »

forum@sh wrote: A ovo sranje sa kojekakvim zabranama nije ništa drugo već šuplja.
Znam čovjeka koji je platio kaznu 140 eur, plus peglanje dva dana bez auta i da mu vrate auto, plus kad su vidjeli strane tablice pregled svega od strane policije, vadili su mu tepih da kontrolišu broj šasije i da li je šta prekucavano. A auto dobro, novije, ali je on bio "pametan" pa radio šta ne smije.

Dakle, mogućnost kazne i zajebancije svakako postoji, i to je ono što se mora uzimati u kalkulaciju isplativosti.
zmajadaH

#227 Re: Plin ili Dizel?

Post by zmajadaH »

530i wrote:
forum@sh wrote: A ovo sranje sa kojekakvim zabranama nije ništa drugo već šuplja.
Znam čovjeka koji je platio kaznu 140 eur, plus peglanje dva dana bez auta i da mu vrate auto, plus kad su vidjeli strane tablice pregled svega od strane policije, vadili su mu tepih da kontrolišu broj šasije i da li je šta prekucavano. A auto dobro, novije, ali je on bio "pametan" pa radio šta ne smije.

Dakle, mogućnost kazne i zajebancije svakako postoji, i to je ono što se mora uzimati u kalkulaciju isplativosti.

Pa ako je imao zabranu ulaska u podzemnu garažu sa LPG instalacijom, opravdano je kažnjen.
Isto kao da je parkirao na zabranjenom mjestu imao LPG instalaciju ili ne.

Nije mi jasno jeli ovo konstatacija protiv LPG-a ili samo priča ''onako''.
goran16v

#228 Re: Plin ili Dizel?

Post by goran16v »

forum@sh wrote:
goran16v wrote:
Kojekakve zabrane itekako postoje, ali su suplja i sranje za za tipicnog predtavnika be-ha ucesnika u saobracaju sto je vec neka druga tema.
Vidi nešto drug..
Ne možeš posmatrati svijet i donositi zaključke o tamo nekome/nečemu iz perspektive bh. državljanina, tj. vozača. To je osnovna greška, i ja sam često u takve zamke ulijetao ranije.

Moraš biti svjestan da je svijet malo veće selo od ovog u kojem mi živimo, kao i to da postoje ljudi (osim tebe) koji se kreću po svijetu. Tako da tvoje mišljenje i tvoja iskustva nisu apriori nužno pravilo. Uostalom, ima ovdje još ljudi koji će ti potvrditi isto. Ovo što sam napisao u prethodnom postu je lično iskustvo iz prve ruke, od Azije, preko Evrope do polarnog kruga, kroz duži vremenski period. I ne kažem da je to isključivo tako, ali nemam potrebu nikoga zbog toga da vrijedjam. To su samo moja iskustva, nekome možda budu od koristi.
Btw, očima svojim sam vidio (po Evropi) pun klinac auta i kombija (komercijalna, ne privatna vozila) kako preko puta mene tankaju plin. A pazi sad, benzinska je pozicionirana u stambenoj zgradi, na -1 nivou. I na takvim pumpama ljudi u odijelima i sasvim pristojnim godinama toče plin u BMW 7, ili Audi 6/8 (primjeri samo). Ili su na raznim lokacijama i parking-prostorima bili parkirani pored mene, a vjerovao ili ne, imali su LPG stiker nalijepljen posred karambolke, dimenzija onih nacionalnih stikera. A morali su ući na parking pored kamera i rampe, uz lika koji radi tu.
I kad god sam bio legitimisan, nikad i nigdje mi patrola (vani) nije tražila na uvid dokumentaciju od instalacije, ili bilo kakvu primjedbu vezanu za to.

Za razliku od tebe, ne insinuiram ništa i nisam navalentan, već isključivo dobronamjeran. Što se za tebe ne može reći, ne samo u ovom slučaju već po pravilu..
Ja sam lokalni seljak koji nikad nije vidio nista van BiH, cak nisam zivio vani... :-) No bez obzira na to u svom elaboratu nisi nijednom pomenuo da li na svim tim mjestima na kojima vidjas auta sa LPG instalacijom postoji znak zabrane sto nas vraca na pocetak price: n
Na ulazu u garazu BBI postoji znak zabrane za auta sa LPG-om, ali je to ocigledno za neke da citiram, "sranje i suplja prica", i to su 2 fakta koje eliminisu mogucnost insinuacije koju pominjes - a ti se sad nadji uvrijedjen koliko hoces.
530i

#229 Re: Plin ili Dizel?

Post by 530i »

zmajadaH wrote:
530i wrote:

Pa ako je imao zabranu ulaska u podzemnu garažu sa LPG instalacijom, opravdano je kažnjen.

Kao što i napisao, treba se voditi računa i o tome, ko ima LPG instalaciju u autu.
preludezalude

#230 Re: Plin ili Dizel?

Post by preludezalude »

Ja isto kazem da je to potpuno bez veze i glupost, zabrana ulaska auta sa lpg instalacijom u zatvorene garaze.
ALI. zakon je jasan i na svakoj takvoj garazi postoji znak zabrane. I tu je prici kraj. Kako, zasto... nije bitno uopste. Ko prekrsi to pravilo i treba biti kaznjen jer svjesno krsi zakon. I to ga treba dooobro odlijepiti po usima da se duuuugo češe..
preludezalude

#231 Re: Plin ili Dizel?

Post by preludezalude »

530i wrote:
zmajadaH wrote:
530i wrote:

Kao što i napisao, treba se voditi računa i o tome, ko ima LPG instalaciju u autu.
Ako je ovo konstatacija protiv LPG-a, mislim da je jako slab argument protiv. Isto kao kad bi ja rekao: a sta je sa 90% auta na nasim cestama koja nisu na LPG a ne zadovoljavaju eko test.
Za nasu drzavu to nisu nikakvi argumenti, a u EU mislim da si u povlastenom polozaju ako imas LPG.
AstorH

#232 Plin ili Dizel?

Post by AstorH »

preludezalude wrote:Ja isto kazem da je to potpuno bez veze i glupost, zabrana ulaska auta sa lpg instalacijom u zatvorene garaze.
ALI. zakon je jasan i na svakoj takvoj garazi postoji znak zabrane. I tu je prici kraj. Kako, zasto... nije bitno uopste. Ko prekrsi to pravilo i treba biti kaznjen jer svjesno krsi zakon. I to ga treba dooobro odlijepiti po usima da se duuuugo češe..
Pa jeste bitno kako-zasto i ima smisla.
Zato nije glupost zabrana LPG vozila u garaze zatvorenog tipa.
Je li treba jedan trgovacki centar da rizikuje hoce li mu neko bez atesta i sa instalacijom plina kod nekog fushatora da u garazi digne pola parkinga i izazove nesrecu visokih razmjera po ljude i infrastukturu. U vecinu tih parking garaza ne moze uc vatrogasno vozilo jer je strop nizak, odnosno parking je predvidjen za mala osobna vozila. Ja imam auto na plin i ta zabrana mi je ok iako imam uredan atest i licenciran servis od strane drzave u kojem vrsim servisiranje plinskih instalacija, sta mi to vrijedi kad neki parkira do mene sto mu je radio instalaciju neki Pera-Zika i plin ugusi ljude u zatvorenom prostoru ili izazove lancani pozar sto je vrlo moguce radi blizine vozila . Zato podrzavam, nema nikome u zatvorene garaze sa plinom jer tako je najbezbjednije i najpametnije. Imaju vanjski parkinzi i ko nije lijen to mu nece biti problem.

Sent from my iPad using Tapatalk
AstorH

#233 Plin ili Dizel?

Post by AstorH »

preludezalude wrote:Za nasu drzavu to nisu nikakvi argumenti, a u EU mislim da si u povlastenom polozaju ako imas LPG.
Jest, al samo u segmentu EKO standarda. Za drugo sumnjam da je u bilo kakvoj prednosti.
U kojoj prednosti ustvari bi jos bilo takvo vozilo osim isplativosti i minimalnog zagadjivanja okoline, ne mogu da nadjem nijedan drugi razlog, nazalost.

goran16v

#234 Re: Plin ili Dizel?

Post by goran16v »

preludezalude wrote:Ja isto kazem da je to potpuno bez veze i glupost, zabrana ulaska auta sa lpg instalacijom u zatvorene garaze.
Ne zaboravi da plin, za razliku od technih goriva, nema zapreminu i da ce ispuniti cijeli prostor u kojem se nalazi.
romeomoraprezivjeti

#235 Re: Plin ili Dizel?

Post by romeomoraprezivjeti »

Meni nikako taj plin ne bi odgovarao,bas zbog te restrikcije kad su garaze u pitanju,a ja ih koristim pocesto.
rovac13

#236 Re: Plin ili Dizel?

Post by rovac13 »

Meni plin isto nije odgovarao :-D ..........imamo ga u jednom autu vec 7 godina najmanje.........4-5 godina nismo imali atest a isli i na more i po raznim garazama jer sad prvi put cujem za to,i nikad nismo kaznu platili jer nismo nikom ni govorili da imamo plin :-D ...........za ovo godina je ustedio bar 15 000 KM gotovine,vjerujem i vise jer se puno vozalo :-D ..........tako da ovaj auto sad kad bi bacio niz provaliju opet sam u debelom plusu........Jedini razlog sto neko vozi na plin je velika usteda novca,sve ostalo je na strani benzina ili dizela,kratko jasno.
AstorH

#237 Plin ili Dizel?

Post by AstorH »

Ti tako vozeci bez atesta, a sumnjam i da vrsis redovan servis instalacija ugrozavas prvo sebe pa druge ljude. Sto je dokaz da je zabrana u podzemne garaze za LPG vozila sasvim ispravan potez. Al ti si tempirana bomba gdje god da krenes. Ja npr. da znam da nemas atestirano vozilo na plin, bez imalo razmisljanja bi te prijavio, moralno bi reagirao, takav sam da je ne znam sta u pitanju i ako je bilo ko u opasnosti da bude ozlijedjen ili zivotno ugrozen, onda bi ti dosli prvo vatrogasci pa bi ti nalijepili auto pjenom, pa bi ti onda policija uzela vozacku, onda bi dobio deportaciju iz EU, dobio bi masnu kaznu i o svom trosku bi platio vucnu sluzbu do svoje drzave i ne bi usao vise u EU 2-5 godina. Pa ti se vozaj oko svoje kuce, a ne da neko plati neduzan glavom zbog tebe i takvih poput tebe.

rovac13

#238 Re: Plin ili Dizel?

Post by rovac13 »

AstorH wrote:Ti tako vozeci bez atesta, a sumnjam i da vrsis redovan servis instalacija ugrozavas prvo sebe pa druge ljude. Sto je dokaz da je zabrana u podzemne garaze za LPG vozila sasvim ispravan potez. Al ti si tempirana bomba gdje god da krenes. Ja npr. da znam da nemas atestirano vozilo na plin, bez imalo razmisljanja bi te prijavio, moralno bi reagirao, takav sam da je ne znam sta u pitanju i ako je bilo ko u opasnosti da bude ozlijedjen ili zivotno ugrozen, onda bi ti dosli prvo vatrogasci pa bi ti nalijepili auto pjenom, pa bi ti onda policija uzela vozacku, onda bi dobio deportaciju iz EU, dobio bi masnu kaznu i o svom trosku bi platio vucnu sluzbu do svoje drzave i ne bi usao vise u EU 2-5 godina. Pa ti se vozaj oko svoje kuce, a ne da neko plati neduzan glavom zbog tebe i takvih poput tebe.

Ti momak ne znas sta pricas :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

1.Ti ne znas gdje sam ja ugradio plin ni kako redovno odrzavam nego lupas iz svoje bolesne glave
2.Procitaj ponovo moj post,u njemu je lijepo navedeno da nekad nisam imao atest i koliko dugo,sto automatski bi trebalo znacit da ga sad imam
3.Ti vjerovatno ne znas da 2006-2007 u federaciji nisi mogao izganjat papire da normalno plin zavedes u saobracajnu zato sto je drzava usrana na svim nivoima pa i na tom,znaci dzaba ti sto ugradis najbolju opremu u najboljem servisu papire opet ne mozes dobit

Tako da se ti pravo nalupa gluposti :lol: :lol: :lol:

Ja u svom autu odrzavam plin radi sebe i svojih najvise,najmanje radi tebe i sto bi me ti prijavio. :-D
citroen xm

#239 Re: Plin ili Dizel?

Post by citroen xm »

Ma plin ti je ko atomska bomba. To puca ko ludo, to razara 10 zgrada okolo. Kada u Holivudskom filmu eksplodira neko auto to je uglavnom zato što je imao plinsku instalaciju.
preludezalude

#240 Re: Plin ili Dizel?

Post by preludezalude »

AstorH wrote:
Pa jeste bitno kako-zasto i ima smisla.
Zato nije glupost zabrana LPG vozila u garaze zatvorenog tipa.
Je li treba jedan trgovacki centar da rizikuje hoce li mu neko bez atesta i sa instalacijom plina kod nekog fushatora da u garazi digne pola parkinga i izazove nesrecu visokih razmjera po ljude i infrastukturu. U vecinu tih parking garaza ne moze uc vatrogasno vozilo jer je strop nizak, odnosno parking je predvidjen za mala osobna vozila. Ja imam auto na plin i ta zabrana mi je ok iako imam uredan atest i licenciran servis od strane drzave u kojem vrsim servisiranje plinskih instalacija, sta mi to vrijedi kad neki parkira do mene sto mu je radio instalaciju neki Pera-Zika i plin ugusi ljude u zatvorenom prostoru ili izazove lancani pozar sto je vrlo moguce radi blizine vozila . Zato podrzavam, nema nikome u zatvorene garaze sa plinom jer tako je najbezbjednije i najpametnije. Imaju vanjski parkinzi i ko nije lijen to mu nece biti problem.

Sve ovo ima nekog smisla sto si naveo. Ali pravo pitanje je kako mozes registrovati auto ako plin nije atestiran? I slijedece pitanje je : kako mozes registrovati auto ako je plinska instalacija neispravna? Znam da plinska instalacija moze biti neispravna... Plinska instalacija je sastavni dio auta. Kako neispravno auto moze proci tehnicki pregled. Vracamo se na onu staru pricu....da je gomila neispravnih vozila na cesti, pa tako i vozila sa neispravnim plinskim instalacijama, a glavni krivac tome su tehnicki pregledi koji ne rade svoj posao.
Bosnjo je takav, samo mu ne diraj u dzep, a on ce jahati na bombi bez kocnica sa ćelouston gumama i farovima koji vise lice na nesto izmedju fenjera i protuavionskog reflektora, bez imalo razmisljanja da li ce koga ubiti.
U ovoj nasoj drzavi i treba biti zabranjen ulaz LPG vozilima u zatvorene garaze jer boga pitaj u kakvom je stanju ta instalacija. Ali nije time rijesen problem. Neispravna instalacija je potencijalna opasnost ma gdje se nalazilo vozilo. A trenutno u ovoj zemlji jedini koji kaze da je vozilo ispravno ili nije a time dobijes dozvolu da ga registrujes takvog ili ne, je tehnicki pregled.
O'zone
Globalni moderator

#241 Re: Plin ili Dizel?

Post by O'zone »

citroen xm wrote:Ma plin ti je ko atomska bomba. To puca ko ludo, to razara 10 zgrada okolo. Kada u Holivudskom filmu eksplodira neko auto to je uglavnom zato što je imao plinsku instalaciju.
Poznato samoubilačko oružije u Iraku i Afganistanu-LPG instalacija sa bocom od 40 kila

Image
citroen xm

#242 Re: Plin ili Dizel?

Post by citroen xm »

Naravno :lol:
530i

#243 Re: Plin ili Dizel?

Post by 530i »

preludezalude wrote: Ako je ovo konstatacija protiv LPG-a, mislim da je jako slab argument protiv. Isto kao kad bi ja rekao: a sta je sa 90% auta na nasim cestama koja nisu na LPG a ne zadovoljavaju eko test.
Za nasu drzavu to nisu nikakvi argumenti, a u EU mislim da si u povlastenom polozaju ako imas LPG.
U pravu su, ali ovdje polazimo od pretpostavke da je auto ispravno ili novo, pa je bitno samo pogonsko gorivo, plin, dizel ili samo benzin. Nije rijetkost vidjeti auto sa napuklom šajbom, ali ono će samo do granice, neće preko :D i još nekih drugih, sličnih, primjera...
u EU zaista ima dobrog popusta što se tiče državnih dadžbina i poreza za sva ekološka auta, ne samo LPG, nego i hibride i strujna, ali to je otprilike i jedini plus...uz, naravno, manju cijenu goriva.
citroen xm

#244 Re: Plin ili Dizel?

Post by citroen xm »

Ja plinaša sa regularno ugrađenom instalacijom ne bih dao ni za jednog dizela. Ako je auto krš onda je krš sa bilo kojom vrstom pogona, a ako je auto dobro valjda niko neće dati levatu da mu se igra sa autom i bezbjednošću.

Neki dan sam vidio auto kome je u sred raskrsnice puklo crijevo od goriva i jedno 10 litara benzina za sekund isteklo na asfalt. Je li takvo auto bezbjednije?
madner

#245 Re: Plin ili Dizel?

Post by madner »

Poredis fabricku ugradnju i plin od nekog majstora. :roll:
sema911s

#246 Re: Plin ili Dizel?

Post by sema911s »

O'zone wrote:
citroen xm wrote:Ma plin ti je ko atomska bomba. To puca ko ludo, to razara 10 zgrada okolo. Kada u Holivudskom filmu eksplodira neko auto to je uglavnom zato što je imao plinsku instalaciju.
Poznato samoubilačko oružije u Iraku i Afganistanu-LPG instalacija sa bocom od 40 kila

Image
ti garant nisi nikada vidio kako eksplodira auto sa pogonom na benzin,,.
AstorH

#247 Plin ili Dizel?

Post by AstorH »

preludezalude wrote: Sve ovo ima nekog smisla sto si naveo. Ali pravo pitanje je kako mozes registrovati auto ako plin nije atestiran? I slijedece pitanje je : kako mozes registrovati auto ako je plinska instalacija neispravna? Znam da plinska instalacija moze biti neispravna... Plinska instalacija je sastavni dio auta. Kako neispravno auto moze proci tehnicki pregled. Vracamo se na onu staru pricu....da je gomila neispravnih vozila na cesti, pa tako i vozila sa neispravnim plinskim instalacijama, a glavni krivac tome su tehnicki pregledi koji ne rade svoj posao.
Bosnjo je takav, samo mu ne diraj u dzep, a on ce jahati na bombi bez kocnica sa ćelouston gumama i farovima koji vise lice na nesto izmedju fenjera i protuavionskog reflektora, bez imalo razmisljanja da li ce koga ubiti.
U ovoj nasoj drzavi i treba biti zabranjen ulaz LPG vozilima u zatvorene garaze jer boga pitaj u kakvom je stanju ta instalacija. Ali nije time rijesen problem. Neispravna instalacija je potencijalna opasnost ma gdje se nalazilo vozilo. A trenutno u ovoj zemlji jedini koji kaze da je vozilo ispravno ili nije a time dobijes dozvolu da ga registrujes takvog ili ne, je tehnicki pregled.
Apsolutno se slazem sa svime. Ne znam kako u BiH ide u vezi tehnickog sa vozilima na plin, u HR znam pa evo od 2008 sam morao svaki put prvo priloziti knjizicu vozila na plin u kojoj stoji kad je vozilo atestirano i do kada atest vazi.To prvo gleda. Tek tada pristupas daljnjem tehnickom pregledu i svejedno sto je vozilo na plin oslobodjeno EKO testa oni opet guraju sondu u auspuh i vrse provjeru. Vjeruju kompjuteru, ne vozacu.
Prije pregleda moras napunit tank na certificiranoj pumpi koja ce na zutom kartonu udariti pecat sa tadasnjim datumom da je boca ispravna i da je punjenje uredno obavljeno bez obzira npr. sto ja imam uredan atest do 2016. Onda onaj na tehnickom provjerava fizicko stanje boce, da li ima korozije ili nekih sumnjivih ostecenja, onda tamo ide na comp. pa provjerava firmu koja je ugradila sustav, je li odobrena za rad od strane dravnog inspektorata, ako je to sve u redu, onda ce udarit pecate pa moz ic dalje na sljedecu provjeru, rasvjeta, kocioni sustav itd.
Sve to je ustvari radi nase sigurnosti i sigurnosti drugih ljudi, i ja sam sretan sto je to tako, i da me vrate radi neke nepravilnosti, ucinili su mi uslugu.
Samo vecina nas ne razmislja o posljedicama dok se ne dese. Ali tada vise nemamo priliku da je ispravimo, a tada bi dali sve sto imamo da mozemo.

Image

citroen xm

#248 Re: Plin ili Dizel?

Post by citroen xm »

madner wrote:Poredis fabricku ugradnju i plin od nekog majstora. :roll:
A šta ako fabrika priznaje rad tog nekog majstora i apsolutno dozvoljava rad tog majstora na svojim autima?
Uostalom i dijelovi plinske instalacije su fabrički, nije neki kovač kovao plinsku bocu, sigurnosne ventile, crijeva i ostalo.
O'zone
Globalni moderator

#249 Re: Plin ili Dizel?

Post by O'zone »

sema911s wrote:
O'zone wrote:

Image
ti garant nisi nikada vidio kako eksplodira auto sa pogonom na benzin,,.
Potpuno bezopasno, jedno malo PUF, evo na slici primjer

Image
Jstat

#250 Re: Plin ili Dizel?

Post by Jstat »

Na dizel se ore, na benzin se vozi a na plin se kuha. Kupi biciklo.
Post Reply