preludezalude wrote:
Sve ovo ima nekog smisla sto si naveo. Ali pravo pitanje je kako mozes registrovati auto ako plin nije atestiran? I slijedece pitanje je : kako mozes registrovati auto ako je plinska instalacija neispravna? Znam da plinska instalacija moze biti neispravna... Plinska instalacija je sastavni dio auta. Kako neispravno auto moze proci tehnicki pregled. Vracamo se na onu staru pricu....da je gomila neispravnih vozila na cesti, pa tako i vozila sa neispravnim plinskim instalacijama, a glavni krivac tome su tehnicki pregledi koji ne rade svoj posao.
Bosnjo je takav, samo mu ne diraj u dzep, a on ce jahati na bombi bez kocnica sa ćelouston gumama i farovima koji vise lice na nesto izmedju fenjera i protuavionskog reflektora, bez imalo razmisljanja da li ce koga ubiti.
U ovoj nasoj drzavi i treba biti zabranjen ulaz LPG vozilima u zatvorene garaze jer boga pitaj u kakvom je stanju ta instalacija. Ali nije time rijesen problem. Neispravna instalacija je potencijalna opasnost ma gdje se nalazilo vozilo. A trenutno u ovoj zemlji jedini koji kaze da je vozilo ispravno ili nije a time dobijes dozvolu da ga registrujes takvog ili ne, je tehnicki pregled.
Apsolutno se slazem sa svime. Ne znam kako u BiH ide u vezi tehnickog sa vozilima na plin, u HR znam pa evo od 2008 sam morao svaki put prvo priloziti knjizicu vozila na plin u kojoj stoji kad je vozilo atestirano i do kada atest vazi.To prvo gleda. Tek tada pristupas daljnjem tehnickom pregledu i svejedno sto je vozilo na plin oslobodjeno EKO testa oni opet guraju sondu u auspuh i vrse provjeru. Vjeruju kompjuteru, ne vozacu.
Prije pregleda moras napunit tank na certificiranoj pumpi koja ce na zutom kartonu udariti pecat sa tadasnjim datumom da je boca ispravna i da je punjenje uredno obavljeno bez obzira npr. sto ja imam uredan atest do 2016. Onda onaj na tehnickom provjerava fizicko stanje boce, da li ima korozije ili nekih sumnjivih ostecenja, onda tamo ide na comp. pa provjerava firmu koja je ugradila sustav, je li odobrena za rad od strane dravnog inspektorata, ako je to sve u redu, onda ce udarit pecate pa moz ic dalje na sljedecu provjeru, rasvjeta, kocioni sustav itd.
Sve to je ustvari radi nase sigurnosti i sigurnosti drugih ljudi, i ja sam sretan sto je to tako, i da me vrate radi neke nepravilnosti, ucinili su mi uslugu.
Samo vecina nas ne razmislja o posljedicama dok se ne dese. Ali tada vise nemamo priliku da je ispravimo, a tada bi dali sve sto imamo da mozemo.
Sent from my iPad using Tapatalk