O kvaliteti Passata B5 i Insignije bi se moglo razgovarati.vratnik wrote:jefferson wrote:Pa da, ja kad an svom passatu skinem poklopac s motora pise VW/Audi!madner wrote:Proizvodnja je sa VWove stranice.
Pa rekao sam vec, ali premium brand se definise na osnovu te gornje klase. Nije BMW i Mercedes premium jer prodaju 1 i B klasu![]()
Kada kupujes manje kupujes imidz i prestiz vecih, dok kod Audija kupujes malo boljeg passata.
Najbolja je caka u SAD koju kroiste pri zamjeni ulja.
U VW sipaju Castrol 5W40 proizveden u SAD koji se dobiva iz mineralne baze i mjenjaju ga na 5,000 milja ili 7,500km.
u audije s istim motorom sipaju evropski Castrol koji je dobiven iz sinteticke baze, i proizveden u njemackoj ili austriji. kako je ulje daleko kvalitetnije mjenja se svaki 10,000 milja ili 16,000km, onako kako se mjenja i u VW, Skodi, Audiju u evropi.
Ali u SAD to pravdaju da je kao Audi "premium" marka. Ono, sto bi se reklo, prodaju muda za bubrege.
Dobro, ja vozim audija A6 koji ima skoro iste farove kao veyron. Kako bugatti prodaje svijetu muda pod bubrege, hahaha.
Sta je tvoja poenta? Da je tvoj pasat u stvari audi, samo se ti nisi dao zajebat, jel' to? Slusaj, pasat je regularno auto, za te pare sigurno bolji od opela insignije, ili skoro toliko dobar kao hyundai i40, ili novi mondeo. Ali sam pokusaj usporedbe s audijem (s kojim bi ga ti uporedio, sa a4?) je smijesan. Been there, done that.
Pasat u svojoj najludjoj, samo za zagrizene fanove varijanti ima koliko konja, koju dodatnu opremu? Audi A4 ima sigurno preko 300 (ma i necu da guglam), Bose sound u autu, sjedista koji isti prave kao i za porschea.. Ti si naveo poklopac na kojem pise audi, goran spominje retrovizor.. Sad razumijem u stvari kad neko stavi onu naljepnicu turbo na yugu misli, ali stvarno to misli, da ima zvijer. Jebi ga, pise turbo.
Ali u redu, prilikom odabira auta nisam dosad obracao paznju na kvalitet ulja, te interval izmjene istog, valjda zato nemam pojma o premijum segmentu.
PS: na zalost ne vozim, ali bih volio, ako neko ima viska jedan..
Passat B6 je najobicnije smece u kojem su spustili kvalitetu zato sto ej B5 previse bio blizu audiju.
Kada sam kupovao svog Passata, odlucio sam se na gdinu stariji B5 koji je kostao isto para kao polovan B6 samo godinu mladji i 2.0T motorom. Razlika u kvaliteti ta dva auta je neuporediva, a Insignija je jedno 3 svjetlosne godine ispred Passata.
Ne ne kazem da je Passat skroz Audi, ali taj Audi ima 40% ako ne i vise djelova iz Passata.
A4 i A6 iz 90-tih vuku skoro komplet ovjes i motore iz Passata. 1.9tdi, 1.8, 1.8T, 1.6 itd.
Znaci, ti kupis Audija A4 sa 2.0tdi motorom po cijeni slicnoj BMW-u. OK, eto ko fol premium marka.
Ali BMW dobijas motor koji je BMW-ov proizvod i koji neces naci u 20,000 km jeftinijoj Skodi.
S obzirom da 2.0tdi nije niti je ikad bio vrhunac tehnologije, te da je VW definitivno zaostao u CR trci za francuzima, BMW-om ili MB zbog svog experimenta sa PD sistemom, Audi koristi motor koji je u Skodi Octaviji prosjek klase, u Golfu prosjek klase, u Seatu prosjek klase, i onda taj motor prodaje u svom "premium" automobilu.
Ako je to tako, onda stvarno en vidim razloga sto nije i Citroen C5 premium, i Peugeot 407 ili 508 premium ili Alf Romeo 159 (koja je tata mata po performansama motora).
Ako je Audi PRAVA premium klasa, e onda je bolje za BMW i mercedes da izadju iz nje da se ne bi srozali na grane gdje u premium klasi imas motor koji je u Skodi octaviji prosjek klase.