Znaci da sad treba neko treci (middle man) da dodje i pronadje veze gdje da to preproda. Odkupi i preproda.sokkia wrote:da,sve je to tako .Nebitan32 wrote:zahvalan wrote:@Nebitni32 evo Video za Zeljeznopolje![]()
Odlicni snimci. A pazi sta kaze covjek. Prije rata je islo po 4-5 autobusa radnika u zeljezaru a nisu donosili ni pola novca u selo kao sto sad imaju od prihoda malina. A zamisli kakvi su bili radni uvjeti u zeljezari. U buci, prljavstini, zagusljivosti...
Stvar je u tome da ljudi ne znaju. Ja sam prije rata zivio na selu i maline i kupine su rasle na sve strane oko puta. Bilo ih je toliko da je narod palio i kosio...A dogodine opet bukne na sve strane. Narod nabere pomalo da okusi i onda spali i pokosi. Nikad niko nije pomislio da to pocne uzgajati.
Dok na drugoj strani sijao se krompir.
A najveci europski proizvodac malina je srbija. U 2010 su izveli 168 miliona dolara malina. To svakako nije suma koja ce preprodiditi drzavu ali na hiljade porodica moze da zivi od toga.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=510428
Ja sam ozbiljno poceo razmisljati o tome. Malina moze biti jedna opcija jer imam zemlje u ovako brdovitom kraju.
A uopste nisam od tog zanata. Studirao sam ekonomiju imam dobar posao ali nekako me sve vise zivcira ovaj kancelarijski zivot. Telefoni, sastanci, gledanje u ekran satima na dan, nekakvi termini... Sve mi se vise cini da to i nije najzdraviji zivot...
ali je pitanje sigurnosti plasmana maline i njena otkupna cjena.
u G.Vakufu je svak poceo da sadi malinu pa sad cjena nikakva i ljudi neznaju šta sad.
Ima potraznje za tim u inostranstvu, samo ljudi ne znaju kome da prodaju. Znaci fali "missing link". Evo sanse da se jos neko zaposli. Ko ima njuh da pronadje. Toga su i pare.