Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ljubav_aha wrote:
broj 8 je broj srece ali u novcu,poslovanju,ne opcenito srece
dze si ti ethnologu
pa generalno je prihvacven kao znak srece nesto kao i to da je 3 idealan broj; jer dva su malo a cetiri su puno;
sad mozes ka koristiti u ovoj grani/sferi ili onoj, do tebe je
ps
posto ti volis lutati evo malo radi tvoje razonode
As a lucky number: izvor Wiki
Eight (八; accounting 捌; pinyin bā) is considered a lucky number in Chinese culture because it sounds like the word meaning to generate wealth (發(T) 发(S); Pinyin: fā). Property with the number 8 may be valued greatly by Chinese. For example, a Hong Kong number plate with the number 8 was sold for $640,000.[9] The opening ceremony of the Summer Olympics in Beijing started at 8 seconds and 8 minutes past 8 pm (local time) on 8 August 2008.[10]
Eight (八 hachi, ya?) is also considered a lucky number in Japanese culture, but the reason is different from that in Chinese culture. Eight gives an idea of growing prosperous, because the letter (八) broadens gradually.
The Japanese thought eight (や ya?) as a holy number in the ancient times. The reason is less well understood, but it is thought that it is related to the fact they used eight to express large numbers vaguely such as manyfold (やえはたえ Yae Hatae?) (literally, eightfold and twentyfold), many clouds (やくも Yakumo?) (literally, eight clouds), millions and millions of Gods (やおよろずのかみ Yaoyorozu no Kami?) (literally, eight millions of Gods), etc. It is also guessed that the ancient Japanese gave importance to pairs, so some researchers guess twice as four (よ yo?), which is also guessed to be a holy number in those times because it indicates the world (north, south, east, and west) might be considered a very holy number.
davno sam citala o numerlogiji imena,ili datuma rodjena,i,to je to , a japanci,kinezi su nejvrovanto opsjednuti,obsesivno komplusivno ka znacenju brojeva tako sa naucili i navikli
back to tema :
Perhaps the strangest attempt at renewable energy sources for cars is Cappuccino. The ‘Car-Purccino’ costs around 50 times more to run than the standard fuel powered cars, and uses up around 56 espressos per mile!
nikakve mi koristi nemamo od vas, dzaba ste u toj ameriki, sve kontam bit ce nekih inormacija o slavnoj americkoj industriji automobila, a njih dvoje se dojebalo japanske numerologije,..
corollu i nekako mogu trpit covjek se trudi dat informacije, al ova ljubav padobranka nula bodova,...1 iz vladanja
Cars never run at full power for more than a few seconds; airplanes may use 100% all the way to cruise altitude. The car spends a lot of its life at a 10% power setting; an airplane at 70% to 80%.
B6Redhell wrote:Steve Jobs apple-ov otac je jedan od nekolicine na svijetu koji je imao previlegju da voza auto bez registarske tablice. Umjesto tablice imao je jedan mali "bar-code". Mnogi su imali spekulacije oko toga pogotovo novinari. Ali tip imao unikatnu previlegiju
Stevo, vidi se da je imao arapske krvi, samo Mercedes, nista drugo
goran16v wrote:Subaru nikad nije proizveo nijedan automobil, bez obzira na klasu i namjenu, ukljucujuci i gradski Justy, a da nije bio 4WD
Daihatsu je prvi uveo malolitrazi dizel motor u serijski putnicki automobil i to zapremine 1,3L u model Charade.
Razlog za kvalitet celika od kojeg se proizvodi Volvo je nacin proizvodnje celika, za koju se, kao energent, ne koristi nikakvo fosilno gorivo nego el. energija.
A Subaru BRZ
Bravo majstore. Sad će se vaditi da je to neka suradnje toyote i subaru-a, al ovo ima subaru bedž, pa nek ga pravi u suradnji s kim god, Subaru je!
B6Redhell wrote:Steve Jobs apple-ov otac je jedan od nekolicine na svijetu koji je imao previlegju da voza auto bez registarske tablice. Umjesto tablice imao je jedan mali "bar-code". Mnogi su imali spekulacije oko toga pogotovo novinari. Ali tip imao unikatnu previlegiju
Stevo, vidi se da je imao arapske krvi, samo Mercedes, nista drugo
Skoro sam citao.... nije imao privilegiju... nego zakon dozvoljava da se 6 mjeseci auto vozi neregistrovano a on sklopio ugovor sa lizing kucom ili cime vec da dobije istog merca svakih 6 mjeseci
goran16v wrote:Subaru nikad nije proizveo nijedan automobil, bez obzira na klasu i namjenu, ukljucujuci i gradski Justy, a da nije bio 4WD
Daihatsu je prvi uveo malolitrazi dizel motor u serijski putnicki automobil i to zapremine 1,3L u model Charade.
Razlog za kvalitet celika od kojeg se proizvodi Volvo je nacin proizvodnje celika, za koju se, kao energent, ne koristi nikakvo fosilno gorivo nego el. energija.
A Subaru BRZ
Bravo majstore. Sad će se vaditi da je to neka suradnje toyote i subaru-a, al ovo ima subaru bedž, pa nek ga pravi u suradnji s kim god, Subaru je!
Subaru Justy ima samo sa prednjim ili 4 WD pogonom, isto tako postoji i Impreza 1.6 samo sa prednjim, Libero samo sa zadnjim i masa Subarua koji nemaju 4x4 još od nastanka firme.
HAGI wrote:
Subaru Justy ima samo sa prednjim ili 4 WD pogonom, isto tako postoji i Impreza 1.6 samo sa prednjim, Libero samo sa zadnjim i masa Subarua koji nemaju 4x4 još od nastanka firme.
Tacno, odnosno ja sam bio prilicno neprecizan, od 1976 nije proizveo nijedan model bez obzira na klasu koji nije bio dostupan kao 4WD
HAGI wrote:
Tacno, odnosno ja sam bio prilicno neprecizan, od 1976 nije proizveo nijedan model bez obzira na klasu koji nije bio dostupan kao 4WD
Prvi bolid sa Diesel motorom bio je CUMMINS DIESEL SPECIAL 1950. god. za potrebe utrke Indy 500. Firma se inače bavi proizvodnjom Diesel motora za kamione, agregate, brodove itd,
HAGI wrote:Direktno ubrizgavanje benzina na automobilskim motorima se pojavilo 1953. na dvotaktnom motoru automobila Gutbrod. Sistem je urdžen po principu Bosch ubrizgavanja na Mercedes Benz avionskog 4 taktnog motora, DB 601.
1954. Mercedes izbacuje svoj 300 SL gull-wing, sa 4 taktnim motorom direktnog ubrizgavanja. Sistem je sličan, gotovo isti kao kod Diesel motora, ima klasičnu klipnu pumpu visogog pritiska (Bosch pumpu), i brizgaljke (dizne) slične Dieselima, samo sa finijim raspršivanjem
Zar nije Mercedes prvi patentirao GDI tehnologiju?
Jeste za motor Daimler-Benz DB 601 koji se ugradđivao u avione Junkers Jumo 210. Prvo auto sa GDI agregatom je Gtbrod.
Samo pazi ovdje se radi o DIREKTNOM UBRIZGAVANJU BENZINA. nema puno takvih motora (Mitsubishi GDI, Renault IDE, VW FSI...to su ti motori),
Ono što je na ostalim autima se zove INDIREKTNO ELEKTRONSKO UBRIZGAVANJE, ili EFI, oni brizgaju u usisnu granu, čujem da ga u BiH zovu Einspritz (ajnšpric), i to ubrizgavanje se prvi put na autima pojavljuje 1957. godine u Americi na autu AMC Rambler Rebel. Izumitelj mu je Bendix Corporation. Sistem prodat Bosch-u 1960. i na njemu se temeljio D-jetronic sistem....
kontam sad, čekaj malo to su multi point ubrizgavanja, a kada se pojavio single injection (polu einspritz)?
ima još jedna stvar koju ne kontam, a to je Kugelfischer-Einspritzung, čujem od havera da je to imao fićo Abarth tce.
Single point injection ili throtlr body injection, u autodati često piše TBI se pojavljuje na autima negdje oko 1980.
Kugelfischer:
Imao ga je Fiat abarth 1000, Alfa Romeo Giulietta, Ford Capri V6 turbo, da ne nabrajam sad, gotovo večina naših Evropskih trkačih auta.
Kugelfischer se pojavljuje 19060-ih na trkačim autima, a 1972. serijski na BMW 2002 tii i na BMW 2002 turbo. Radi se o mehaničkom INDIREKTNOM brizganju benzina, dakle ubrizgava u usisnu granu. Sistem se sastoji od električne pumpe kod rezervara (diže pritisak benzinu 2 ili 5 bara), koja služi kao doprema do pumpe visokog pritiska koja je ista kao klipna pumpa na diesel motorima, a ona dalje nabija do oko možda i više od 38 bara u brizgaljke.
Moskvič 412, onakav kakvog ga pamti moja generacija, još se pokoji kotrlja na cesti je nastao 1967. godine, a azmijenio onaj ukradeni Kadett, i nastaje na preradženoj platformi BMW 1500. Ruska vlada kupuje 5 prvih BMW auta sa trake, tih 5 komada rastavljaju u Izhevsk-u, malo zamaskiraju da se nepozna i nova kola su tu. Čak i motor isti u Moskviču se zove UZAM 4112, a u BMW M10B15, razlika je samo u karburatoru koji je prilagodžen za ekstremno hladnu klimu.
2AK-47 wrote:Moskvič 412, onakav kakvog ga pamti moja generacija, još se pokoji kotrlja na cesti je nastao 1967. godine, a azmijenio onaj ukradeni Kadett, i nastaje na preradženoj platformi BMW 1500. Ruska vlada kupuje 5 prvih BMW auta sa trake, tih 5 komada rastavljaju u Izhevsk-u, malo zamaskiraju da se nepozna i nova kola su tu. Čak i motor isti u Moskviču se zove UZAM 4112, a u BMW M10B15, razlika je samo u karburatoru koji je prilagodžen za ekstremno hladnu klimu.
2AK-47 wrote:Moskvič 412, onakav kakvog ga pamti moja generacija, još se pokoji kotrlja na cesti je nastao 1967. godine, a azmijenio onaj ukradeni Kadett, i nastaje na preradženoj platformi BMW 1500. Ruska vlada kupuje 5 prvih BMW auta sa trake, tih 5 komada rastavljaju u Izhevsk-u, malo zamaskiraju da se nepozna i nova kola su tu. Čak i motor isti u Moskviču se zove UZAM 4112, a u BMW M10B15, razlika je samo u karburatoru koji je prilagodžen za ekstremno hladnu klimu.
ukradeni Kadett plz,detalje
Kolega molim detalje
Evo ih, da krenem sa pričom kao moj dedo od kada, pa naravno:
1945. godine Crvena Armija zauzima Istočne dijelove Njemačke, izmeđuostalog KGB upada u ADAM OPEL A.G. pogone u Rüsselsheim-u. Tu na stolu nalaze komplet projekat Opel Kadetta K38 . Sve do detalja se proizvodi u Rusiji u novom pogonu pod imenom Москвич 400 od 1947.-1954. Čak i naredne generacije prate Kadetta u stopu, pa je poznato da konstruktori u Opelu na novom Kadettu A 1962. u revoltu zaobljava gepek da nikako ne podsječa na Ruski klon, jer je Moskvič već i,mao repove na gepeku poput Američkih auta.
Volvo je broj 1. u sigurnosti. Meni licno najdraze auto. Prvi je uveo samozatezujuce pojaseve na svim sjedistima.
M10 legenda od BMW motora:
UZAM 4112 je išao u moskvič Aleko što znaći da je legenda živjela do 2000 godine, drago mi je iako je klon.