Uh ovo je jos brzo kako zna inace kod nas ici, ha ja. Mislim da ova dionica ide dobrim tempom rezultati se vide svakodnevno. Jos kad vidis onaj kamenjar zamjesan sa glinom i crvenicom mogu samo reciComrad wrote:Znam da danas masine sve rade, ali sablasno je vidjeti na ovolikom prostoru 3-4 covjeka i 2-3 bagera, kamiona.![]()
Nisam neki strucnjak, ali mi logika govori vise ljudi + vise opreme = vise uradjenog posla. A ovdje bas ima posla. U cemu je problem? Pare, koliko znam para ima. Masine? Pa brate ako fali, rentaj.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- ReD aka Socijalista
#226 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
- Nacionalniid_BOSANCI
#227 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
"ReD aka Socijalista"
Dionica autoceste Kravice-Bijaca
(juzna Hercegovina, Bosna i Hercegovina) update decembar 2011

"The Realist"
Moram priznati da kako gledam ove fotografije da mi postaje jasnije zašto se neke stvari odvijaju sporije, nego bi mi to željeli. Stvarno tu ima puno posla koji se mora obaviti.
"Comrad"
Znam da danas masine sve rade, ali sablasno je vidjeti na ovolikom prostoru 3-4 covjeka i 2-3 bagera, kamiona.
Nisam neki strucnjak, ali mi logika govori vise ljudi + vise opreme = vise uradjenog posla. A ovdje bas ima posla. U cemu je problem? Pare, koliko znam para ima. Masine? Pa brate ako fali, rentaj.
Nacionalniid_BOSANCI
Stvarno, izgradnja ove autoceste zahtjeva mnogo vise radnika, masina i kamiona?
Dionica autoceste Kravice-Bijaca
(juzna Hercegovina, Bosna i Hercegovina) update decembar 2011

"The Realist"
Moram priznati da kako gledam ove fotografije da mi postaje jasnije zašto se neke stvari odvijaju sporije, nego bi mi to željeli. Stvarno tu ima puno posla koji se mora obaviti.
"Comrad"
Znam da danas masine sve rade, ali sablasno je vidjeti na ovolikom prostoru 3-4 covjeka i 2-3 bagera, kamiona.
Nacionalniid_BOSANCI
Stvarno, izgradnja ove autoceste zahtjeva mnogo vise radnika, masina i kamiona?
- Haris033
#228 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dnevni Avaz (11.01.2012.g.)
Otvorene ponude za dionicu Suhodol - Tarčin: Bh. kompanijama posao od 113 miliona eura!
Ovo je velik uspjeh bh. građevinara
Autor G. MRKIĆ | Objavljeno 11.01.2012. u 06:14
Počinje gradnja autoputa južno od Sarajeva
Konzorcij domaćih kompanija dostavio je najbolju ponudu za gradnju dionice autoputa na koridoru 5C Suhodol - Tarčin i najvjerovatnije će dobiti ovaj posao, saznaje "Dnevni avaz". Ovo je veliki uspjeh bh. firmi, s obzirom na veoma jaku konkurenciju iz nekoliko evropskih zemalja.
Ponude su otvorene jučer, a domaći konzorcij ponudio je da ovu dionicu, južno od Sarajeva, sagradi za 113 miliona eura. Prije nego što bude proglašen pobjednik, mora se obaviti računska kontrola svih ponuda.
Konzorcij čini pet domaćih kompanija: ŽGP, "Hidrogradnja", "Hering", GP "Put" i "Euroasfalt". S obzirom na to da nijedna domaća kompanija nije ispunjavala uvjete da dobije posao, naše su firme ponudu predale zajedno s hrvatskim "Vijaduktom".
Gradnja ove dionice bit će finansirana kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Dionica je duga 4,65 kilometara, ali je vrlo zahtjevna, zbog čega je i cijena visoka. U sklopu nje, naime, nalazi se tunel Suhodol, dužine skoro tri kilometra. Rok za gradnju dionice Suhodol - Tarčin je tri godine.
Ponude kompanija
Domaći konzorcij 113.153.422 eura
Cengiz Insaat" (Turska) 115.154.191 euro
"Strabag" (Austrija) 129.514.712 eura
"Muratori & Clementist" (Italija) 147.209.315 eura (plus popust od deset posto)
"Poor" (Austrija) 154.746.809 eura
Meni ovdje ništa nije jasno??? Dionica Suhodol - Tarčin??? Zar se Suhodol ne nalazi u Tarčinu!? Šta je sa dionicom Vlakovo - Tarčin???
Otvorene ponude za dionicu Suhodol - Tarčin: Bh. kompanijama posao od 113 miliona eura!
Ovo je velik uspjeh bh. građevinara
Autor G. MRKIĆ | Objavljeno 11.01.2012. u 06:14
Počinje gradnja autoputa južno od Sarajeva
Konzorcij domaćih kompanija dostavio je najbolju ponudu za gradnju dionice autoputa na koridoru 5C Suhodol - Tarčin i najvjerovatnije će dobiti ovaj posao, saznaje "Dnevni avaz". Ovo je veliki uspjeh bh. firmi, s obzirom na veoma jaku konkurenciju iz nekoliko evropskih zemalja.
Ponude su otvorene jučer, a domaći konzorcij ponudio je da ovu dionicu, južno od Sarajeva, sagradi za 113 miliona eura. Prije nego što bude proglašen pobjednik, mora se obaviti računska kontrola svih ponuda.
Konzorcij čini pet domaćih kompanija: ŽGP, "Hidrogradnja", "Hering", GP "Put" i "Euroasfalt". S obzirom na to da nijedna domaća kompanija nije ispunjavala uvjete da dobije posao, naše su firme ponudu predale zajedno s hrvatskim "Vijaduktom".
Gradnja ove dionice bit će finansirana kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Dionica je duga 4,65 kilometara, ali je vrlo zahtjevna, zbog čega je i cijena visoka. U sklopu nje, naime, nalazi se tunel Suhodol, dužine skoro tri kilometra. Rok za gradnju dionice Suhodol - Tarčin je tri godine.
Ponude kompanija
Domaći konzorcij 113.153.422 eura
Cengiz Insaat" (Turska) 115.154.191 euro
"Strabag" (Austrija) 129.514.712 eura
"Muratori & Clementist" (Italija) 147.209.315 eura (plus popust od deset posto)
"Poor" (Austrija) 154.746.809 eura
Meni ovdje ništa nije jasno??? Dionica Suhodol - Tarčin??? Zar se Suhodol ne nalazi u Tarčinu!? Šta je sa dionicom Vlakovo - Tarčin???
-
Hendrix
#229 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vidiš da grade samo 4,65 km od te dionice koja je skoro 20km duga. Tako da načekaćeš se dok dođu do Vlakova.
Pođi 4,65 km od Tarčina tamo prema Lepenici, dođeš do brda Suhodol, i eto dionice.
Pođi 4,65 km od Tarčina tamo prema Lepenici, dođeš do brda Suhodol, i eto dionice.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#230 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A šta misliš bil' moglo da se gradi i od Lepenice do Vlakova sa drugim kompanijama paralelno dok traju i ovi radovi?Hendrix wrote:Vidiš da grade samo 4,65 km od te dionice koja je skoro 20km duga. Tako da načekaćeš se dok dođu do Vlakova.![]()
Ovo je samo jedan od 3 LOT-a dionice Tarčin-Vlakovo.

-
StupskaBitanga
#231 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ovo je urađeno da bi naše firme dobile posao
I obzirom da je komplet dionica u tunelu to će sjajna referenca za buduće projekte
A uskoro će se znati izvođači na ostalim poddionicama te dionice Vlakovo-Tarčin
I obzirom da je komplet dionica u tunelu to će sjajna referenca za buduće projekte
A uskoro će se znati izvođači na ostalim poddionicama te dionice Vlakovo-Tarčin
-
neki
#232 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
sam tunel ce se kopati bar tri godine, a ostale dvije dionice do vlakova se mogu uraditi za 12 mjeseci, tako da je logicno da su prvo pokrenuli ovu dionicu.
aktivno se rade glavni projekti i za dionicu Tarcin-Konjic, valjda se uskoro i taj dio pokrene s mrtve tacke
aktivno se rade glavni projekti i za dionicu Tarcin-Konjic, valjda se uskoro i taj dio pokrene s mrtve tacke
- heckler
#233 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako se ljudi sjecaju kad su poceli prvi metri autoceste da se prave nase firme na tenderima nisu mogle ni prsmrditi. Fulali su i fudbal i stadion.
Zadnjih godina pogovoto od osnivanja JP Autoceste FBiH da kucnem u drvo revolucija. Dominantno poslove dobivaju domaci. Ustimali su proces procjena i ponuda a mozebiti i da je vlast konacno pocela malo i isaretom nase da gura. Za sada nemam ni jednu primjedbu sto se tog aspekta tice. Lijepo je otvoriti novine i vidjeti da domace firme dobiju posao od par stotina miliona maraka.
Jest da ovi LOTovi od po 4-5 kilometara blesavo djeluju ali nije to slucajno. Nasi inace nebi bi mogli ni prismrditi tenderu kamoli dobiti ga.
Zadnjih godina pogovoto od osnivanja JP Autoceste FBiH da kucnem u drvo revolucija. Dominantno poslove dobivaju domaci. Ustimali su proces procjena i ponuda a mozebiti i da je vlast konacno pocela malo i isaretom nase da gura. Za sada nemam ni jednu primjedbu sto se tog aspekta tice. Lijepo je otvoriti novine i vidjeti da domace firme dobiju posao od par stotina miliona maraka.
Jest da ovi LOTovi od po 4-5 kilometara blesavo djeluju ali nije to slucajno. Nasi inace nebi bi mogli ni prismrditi tenderu kamoli dobiti ga.
-
Eborg
#234 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Samo jedno pitanje - da li mi već imamo sredstva za dionicu Sarajevo-Zenica (koja i najvažnija i u najdaljem stadiju u odnosu na ostale) pa je problem eksproprijacije i tendera ili se mora i novac prvo namaknuti?
- burekodsira
#235 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
novca ima na bacanje i to bukvalno, cim pare stoje i ne koriste se a placas kamate za njih 
-
Eborg
#236 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nevjerovatno, no to je otprilike naša realnost. Tnx! 
-
StupskaBitanga
#237 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Čim projekat Konjic-Jablanica bude gotov trebalo bi odmah to dati u koncesiju
Ta dionica uključuje 6 km najdužeg tunela u BiH, tunel Prenj i za njegovu izgradnju trebat će preko 6 godina
A pošto su naše firme angažovane u izgradnji tunela Vijenac a evo i Suhodol ne vidim razlog zašto taj koncesionar ne bi ih angažovao i u ovom najvećem projektu
Za ovako veliki projekat država nema novca pa je najbolje ga dati u koncesiju
Valjda će do tada autoput stići do Konjica
Ta dionica uključuje 6 km najdužeg tunela u BiH, tunel Prenj i za njegovu izgradnju trebat će preko 6 godina
A pošto su naše firme angažovane u izgradnji tunela Vijenac a evo i Suhodol ne vidim razlog zašto taj koncesionar ne bi ih angažovao i u ovom najvećem projektu
- ReD aka Socijalista
#238 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Update Drivusa-Gorica (decembar 2011)

- future millionaire
#239 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
greška
Ispalo je pravo bezze, priznajem
Ispalo je pravo bezze, priznajem
Last edited by future millionaire on 12/01/2012 16:25, edited 1 time in total.
- burekodsira
#240 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
u cemu ti je fazon citirati post od kilometar slika ako odma ispod njega pises i jos cak i ne pises 
- Tahta
#241 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
kako ti se da toliko daleko razmišljati Tita ti ? Stvarno bez uvrede ali po dinamici i mogućnostima a bogami lopovluku i dosad urađenom do konjica za jedno 30 godStupskaBitanga wrote:Čim projekat Konjic-Jablanica bude gotov trebalo bi odmah to dati u koncesiju
do Mostara ?????
mi to nećemo dočekati ja misli da tada auta neće ići po zemlji nego malo iznad ko u filmu peti element
-
StupskaBitanga
#242 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tahta
Nada umire zadnja a ako žele nešto raditi u ovoj državi neka fino daju u koncesiju
Strabag, Alpine i Poor bi bile itekako zainteresovane
Ostaje da se vidi ali ovakav sistem izgradnje da ga država finansira ne ide i vjerovatno će ostatak dionica A1 odnosno A2/A3-Žepče-Tuzla-Orašje-Brčko ići u koncesiju
Nada umire zadnja a ako žele nešto raditi u ovoj državi neka fino daju u koncesiju
Strabag, Alpine i Poor bi bile itekako zainteresovane
Ostaje da se vidi ali ovakav sistem izgradnje da ga država finansira ne ide i vjerovatno će ostatak dionica A1 odnosno A2/A3-Žepče-Tuzla-Orašje-Brčko ići u koncesiju
-
udrch
#243 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja imam informacije da Trhulj vodi ovo namigivanje našim firmama i da ga podržavaju sa vrha..heckler wrote:Ako se ljudi sjecaju kad su poceli prvi metri autoceste da se prave nase firme na tenderima nisu mogle ni prsmrditi. Fulali su i fudbal i stadion.
Zadnjih godina pogovoto od osnivanja JP Autoceste FBiH da kucnem u drvo revolucija. Dominantno poslove dobivaju domaci. Ustimali su proces procjena i ponuda a mozebiti i da je vlast konacno pocela malo i isaretom nase da gura. Za sada nemam ni jednu primjedbu sto se tog aspekta tice. Lijepo je otvoriti novine i vidjeti da domace firme dobiju posao od par stotina miliona maraka.![]()
S obzirom na situaciju to je skoro sigurno, jer naše firme ne bi smjele ići toliko nisko da im neko nije šapnuo da će im namiriti ako dođu u situaciju da sa postojećim sredstvima ne mogu završiti..uostalom SCT-u je uvijek doplaćivano na svakom poslu, pa zašto to ne bi radili i našim firmama..
Naše firme para nemaju i ako im nestane para država treba dodati..odnsosno država im unaprijed treba obećati do 10%, tako da trebaju uvijek ići sa toliko manjom ponudom..
Jebo ti fer utakmicu ako će nas Slovenci zajebavati dok smo živi..
-
StupskaBitanga
#244 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
udrich
Pa zato je dobro što Vlada FBiH stoji iza svega toga
Pa zato je dobro što Vlada FBiH stoji iza svega toga
- heckler
#245 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja nemam zvanicnu informaciju ali zato imam oci i vidim da odkako se pojavila JP ACF i Trhulj na njenom celu a onda kasnije i kao ministar u vladi FBiH nasim gradjevinarima je krenulo. Ne znam niti me interesuje je li slucajnost ili ne ali daj boze da se ovako nastavi. Kako sam prije cupao kosu pri svakom tenderu sad mi je svanulo.udrch wrote:Ja imam informacije da Trhulj vodi ovo namigivanje našim firmama i da ga podržavaju sa vrha..heckler wrote:Ako se ljudi sjecaju kad su poceli prvi metri autoceste da se prave nase firme na tenderima nisu mogle ni prsmrditi. Fulali su i fudbal i stadion.
Zadnjih godina pogovoto od osnivanja JP Autoceste FBiH da kucnem u drvo revolucija. Dominantno poslove dobivaju domaci. Ustimali su proces procjena i ponuda a mozebiti i da je vlast konacno pocela malo i isaretom nase da gura. Za sada nemam ni jednu primjedbu sto se tog aspekta tice. Lijepo je otvoriti novine i vidjeti da domace firme dobiju posao od par stotina miliona maraka.![]()
S obzirom na situaciju to je skoro sigurno, jer naše firme ne bi smjele ići toliko nisko da im neko nije šapnuo da će im namiriti ako dođu u situaciju da sa postojećim sredstvima ne mogu završiti..uostalom SCT-u je uvijek doplaćivano na svakom poslu, pa zašto to ne bi radili i našim firmama..
Naše firme para nemaju i ako im nestane para država treba dodati..odnsosno država im unaprijed treba obećati do 10%, tako da trebaju uvijek ići sa toliko manjom ponudom..
Jebo ti fer utakmicu ako će nas Slovenci zajebavati dok smo živi..
U svakom slucaju
- heckler
#246 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne znam da li se meni obracas ali ako da onda mozda nisi vidiogolfista wrote:Hahaha, Trhulj spasitelj...e bas smo...očigledno nam nedostaju i oči i uši...
Zaboli me neka stvar za bilo koga od celnika, ali nase firme su pocele poslove dobivati od uspostave ACF. Ili mozda tvrdis da ovo nije istina u kom slucaju izlistaj rezultate tendera prije i poslije pa dokazi suprotno.Ne znam niti me interesuje je li slucajnost ili ne ali daj boze da se ovako nastavi
- heckler
#247 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dakle, dali su nase firme pocele pobjedjivati na tenderima ili nisu?
-
ovo-ono-ovo
#248 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Last edited by ovo-ono-ovo on 13/01/2012 10:02, edited 2 times in total.
- heckler
#249 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
...
Last edited by heckler on 13/01/2012 18:14, edited 1 time in total.
- ReD aka Socijalista
#250 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nase firme su pocele pobjedjivati na tenderima, to se vidi valjda ocito.heckler wrote:Dakle, dali su nase firme pocele pobjedjivati na tenderima ili nisu?