Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ridjobrki

#226 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Ridjobrki »

poznanik wrote:
Ridjobrki wrote:Joj ljudi ja mislim da se ovom kapitalizmu crno piše. :roll:

Dobro je, ima vas i koji mislite. Obično drugi misle... :oops:
Jah, drug moj. I ne samo to - ja sam, tukac, čak i djelovao! I to onda kad to nije bilo trendy...

:lol: :lol: :lol:
naja22

#227 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by naja22 »

Svaka im čast što su došli, ja nisam iz prostog razloga zato što parolama se neće ništa postići.. A i nažalost kako vidim na slikama, mojih godišta nema jbo ih fejsbuk :-)
inSighT
Vozim: na guranje

#228 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by inSighT »

naja22 wrote:Svaka im čast što su došli, ja nisam iz prostog razloga zato što parolama se neće ništa postići.. A i nažalost kako vidim na slikama, mojih godišta nema jbo ih fejsbuk :-)
Potpis, ja tek dolazim kada cujem i divim prefiks "nasilni" ispred onog "protesti"! :D
Ridjobrki

#229 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Ridjobrki »

inSighT wrote:
naja22 wrote:Svaka im čast što su došli, ja nisam iz prostog razloga zato što parolama se neće ništa postići.. A i nažalost kako vidim na slikama, mojih godišta nema jbo ih fejsbuk :-)
Potpis, ja tek dolazim kada cujem i divim prefiks "nasilni" ispred onog "protesti"! :D
Ništa bez raznošenja eksplozivom. Ja samo taj čin protesta priznajem jer sadrži i neophodnu dozu samokritike.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#230 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by F&N »

Sto se tice ovih protesta, moj komentar je

http://www.youtube.com/watch?v=OoSk7MfsODU

vidjela zaba da se konji kuju pa i ona dig'la nogu
bosanski

#231 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by bosanski »

nego, jel istina da se CB BiH odlucila samoukinuti nakon jasnih poruka protestanata
atko

#232 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by atko »

najpametnije je precutat bilo kakve komentare u bilo kojem smjeru majke mi :roll: :-) :-? :| :cry: :sad: :o :shock:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#233 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Pera Trta »

:D
BASS

#234 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by BASS »

Kao prvo,kontekst u kojem se prave ti protesti u USA ,odakle je sve počelo je kudikamo drugačiji nego kod nas.Mi ako hoćemo pričati o bankama onda možemo jedino protestvovati u kontekstu neopravdano visokih kamatnih stopa. Skoro pa cjeli bankarski sektor je pod stranom kontrolom,nemamo mi stvarno tu šta mnogo reći.Centralna banka BiH? Smješno.
Iako razumjem proteste u usa - smatram njihove zahtjeve previše razvodnjenim i cjelokupno "protestansko" društvo previše raznolikim i bez nekog zajedničkog imenitelja.Zahtjeva se od korporacija da se više brinu za društvenu zajednicu? - Kako? Zahtjeva se "borba protiv pohlepe" - Kako? To je tema o kojoj se da polemisati,ali ne možete neku kompaniju natjerati da bude društveno odgovorna,pogotovo ne neprofitna ili manje?profitna.Možete joj staviti nove namete i šta ste dobili? Isto kao i sad samo gore.
A da ne pričam kako je degutantno vidjeti slike komunističkih simbola na protestima (i u Sa),ono no comment.
ps.ona djevojka sto drži natpis free hugs je cute :-D
dezurni_ucenik

#235 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 22/03/2016 17:56, edited 1 time in total.
stochar

#236 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by stochar »

CVIKERASH wrote:Najjace je mi bilo kad sam vidio transparent FREE MUMIA.

Kladim se da 99% danas prisutnih nemaju pojma ko je on
haj' im ti reci
taksista s repovima

#237 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by taksista s repovima »

ko će ozbiljan doći na protest pod zastavom Che-a? ovo nije bio protest za običnog čovjeka i radnika već strogo ideološki obojen a to većinu ljudi ne zanima. ne znam što se pate ova dječica, bolje im je odmah da osnuju stranku.
dezurni_ucenik

#238 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 22/03/2016 17:55, edited 1 time in total.
vade_mecum

#239 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by vade_mecum »

BASS wrote:ps.ona djevojka sto drži natpis free hugs je cute :-D
hehe i ja sam to primjetio, bas je slatko :-D sve ostalo 0 bodova :roll:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#240 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by -LIBERO- »

Previse pametovanja,i kao nekog nasladjivanja ..samo ne kontam na sta!!!

Dozvolite da neki ljudi zele izaci na ulicu. Dozvolite da neki ljudi zele na taj nacin javno iskazati svoj stav. Dozvolite da svako artikulise svoje stavove,socijalne poglede,poglede o uredjenjima i sl na svoj nacin.

Vi cete mozda lajkovati na FB ili pisati po forumu,eto oni su izasli na ulicu..pa koliko god da ih je bilo.

Mentalitet mahale i malogradjanstva kod nas je jako izrazajan i u virtualnom svijetu i komunikaciji. Ogledalo drustva(?). Definitivno

edit: Zagreb 5000.
Last edited by -LIBERO- on 15/10/2011 19:20, edited 1 time in total.
Ridjobrki

#241 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Ridjobrki »

taksista s repovima wrote:ko će ozbiljan doći na protest pod zastavom Che-a? ovo nije bio protest za običnog čovjeka i radnika već strogo ideološki obojen a to većinu ljudi ne zanima. ne znam što se pate ova dječica, bolje im je odmah da osnuju stranku.
E taman to nam još nedostaje...
elSaik

#242 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by elSaik »

Image
taksista s repovima

#243 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by taksista s repovima »

Ridjobrki wrote:
taksista s repovima wrote:ko će ozbiljan doći na protest pod zastavom Che-a? ovo nije bio protest za običnog čovjeka i radnika već strogo ideološki obojen a to većinu ljudi ne zanima. ne znam što se pate ova dječica, bolje im je odmah da osnuju stranku.
E taman to nam još nedostaje...
pa kad ne znamo drugačije. narod u bosni treba pokret koji nije ideološki obojen, nacionalno, nacionalistički, stranački. i umjesto da ova djeca iskoriste tu činjenicu, momenat i prazan prostor oni protestuju pod zastavama komunizma. :roll: šteta.
BASS

#244 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by BASS »

Libero - naravno neka izađe ko želi,kaže što želi,full support.
Ali brate zar nemamo dovoljno nesažvakanih half-baked artikulacija svakodnevno?
Pa barem su trebali pročitati ingerencije centralne banke BiH prije nego su vikali kako im? je isteklo vrijeme? wtf
I kakve korporacije,mi imamo posla sa piljarima koji su se naklepali para i uvode robovlasništvo,kakva ba korporacija,sistem,kapitalizam? :-) kod nas treba protestvovati da se uvede sistem :!:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#245 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by -LIBERO- »

BASS wrote:Libero - naravno neka izađe ko želi,kaže što želi,full support.
Ali brate zar nemamo dovoljno nesažvakanih half-baked artikulacija svakodnevno?
Pa barem su trebali pročitati ingerencije centralne banke BiH prije nego su vikali kako im? je isteklo vrijeme? wtf
I kakve korporacije,mi imamo posla sa piljarima koji su se naklepali para i uvode robovlasništvo,kakva ba korporacija,sistem,kapitalizam? :-)
Apsolutno smo i mi ovakvi ,nerazvijeni i bijedni dio ovoga problema kojeg prozivaju. Istina,samo sto su nasi tajkuni i "korporacije" na dnu lanca globalnih vlastodrzaca i koorporacija. Isto tako i sa bankama,narocito ovim podruznicama komercijalnih evropskih banaka koje su kod nas.

U sustini sve je isto,samo sto je na "izvoru" (sjedistima kapitala i kapitalisticke moci po Evropi i Americi) to radikalnije vidljivo i uocljivo.

Ali dobro. Ako vi kazete (ovi koji kazu) da mi kao BiH drustvo nemamo veze sa koorporacijskim lobijima,bankarskim lihvarenjima,liberalnim (divljim) kapitalizmom..onda ok :-)

Narod zna :D DA JE ova Drzava za covjeka :lol: :shock: :run:
BASS

#246 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by BASS »

Pa nije isto - u Hrvatskoj po novom zakonu - neisplaćivanje plaća je - krivično djelo.
Kod nas - neisplaćivanje plaća - standard.
Uporedi koje su kamatne stope u centralama i ovdje (uzmi obzir i standard i te stvari)
Mi imamo svoje specifične probleme koje treba iznositi,a sada mahati che guevarom i vikati na cb BiH,govoriti o kapitalističkoj pohlepi? :lol:

Eto da budem blag - trebali su se bar malo kvalitetnije spremiti,eto.
bosanski

#247 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by bosanski »

BASS wrote:Pa nije isto - u Hrvatskoj po novom zakonu - neisplaćivanje plaća je - krivično djelo.
Kod nas - neisplaćivanje plaća - standard.
Uporedi koje su kamatne stope u centralama i ovdje (uzmi obzir i standard i te stvari)
Mi imamo svoje specifične probleme koje treba iznositi,a sada mahati che guevarom i vikati na cb BiH,govoriti o kapitalističkoj pohlepi? :lol:

Eto da budem blag - trebali su se bar malo kvalitetnije spremiti,eto.
a mogli su i otici u wc od McDonaldsa jer su to radili i protestanti u new Yorku
otsam

#248 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by otsam »

glupi bošnjanin
Ridjobrki

#249 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Ridjobrki »

-LIBERO- wrote:Previse pametovanja,i kao nekog nasladjivanja ..samo ne kontam na sta!!!

Dozvolite da neki ljudi zele izaci na ulicu. Dozvolite da neki ljudi zele na taj nacin javno iskazati svoj stav. Dozvolite da svako artikulise svoje stavove,socijalne poglede,poglede o uredjenjima i sl na svoj nacin.
Pa evo ja ću ti pokušati objasniti na šta.

Najprije, dozvoljeno je svakome da izađe na ulicu i nek izlazi, ne vidim da im ko to priječi. Ja bih kao stari liberal prvi poginuo za njihovo pravo da iskažu svoj stav. Nemoj onda ni ti meni priječiti da cijelu stvar u bosanskom kontekstu smatram izrazito stupidnom i vrijednom jedino sarkastičnih komentara.

Naime, ja imam pitanje gdje je tim ljudima taj stav bio svo vrijeme??? Gdje im je bio stav u zemlji koju još jedino meteor nije trehn'o jer su sve zemaljska zla i nepravde iskusili i još jedino im preostaje da ove vanzemaljske probaju? Rat imali, nepoštenu privatizaciju, klerikalizaciju, medijsku manipulaciju, partitokraciju, depopulaciju, bankarsku lihvarizaciju (ovdje ću prestati sa nabrajanjem jer bi se post otegao do sutra)... I sve to narod, jaka kobila kakvom ju je Bog već dao, stoički podnosi. Nigdje socijalnih nemira! Nigdje dignute glave građanske! Nigdje natruhe neposluha kakvog! Nigdje ni onog minimuma zdravog razuma koji bi bar na izborima pogurao neke stvari sa par postotaka u pozitivnom pravcu! I sad eto da bismo bili dijelom globalne zajednice dajte da i mi dignemo svoj žablji batak na potkivanje kad već pada sila i nepravda.

E, ja neću. Ako ikad nisam htio biti dijelom globalne zajednice to je sada i ako nikad ne bih izašao prosvjedovati to je sada. Zadnjih deset godina sam bio aktivist, prvo u NVO sektoru a onda i u politici. Nisam bio salonac nego terenac, radio s ljudima, pokušavao ih pokrenuti. Pokušavao seljaku objasniti da on svojom kamatom subvencionira traktor austrijskog seljaka. Pokušavao hipsteru objasniti da ja nisam fanatik koji iz dosade skuplja neke potpise nego njegov istomišljenik koji hoće da riješi problem koji nas obojicu handri. Ja sam svoje bune dizao a ove neću ni da posjetim. Danas sam popio kafu prekoputa parka Petra Kočića i seirio da vidim ko će se skupiti ali nisam otišao tamo. Ovo nisu moji prosvjedi. Stariji forumaši i blogeri se sjećaju da sam potegao 250 km u jednom pravcu da bih došao onda na prosvjede za Denisa jer to jesu bili i moji prosvjedi i prosvjedi svakog građanina BiH koji se boji biti živ u svojoj zemlji.

Ovo su prosvjedi potekli od ljudi kojima po prvi put prijeti opasnost da ne daj Bože okuse život kakvog mi živimo manje-više otkad znamo za sebe i ja se tu ne mogu solidarizirati ni uz najbolju volju. Nek ga sisaju što se mene tiče, nismo se solidarizirali ni kada se ona strelica po njihovim grafikonima ekonomskog rasta penjala - ne moramo vala ni sada. Ne naslađujem se ničim, svjestan sam u kakvom svijetu živimo, podržavam zapadnjake u njihovim prosvjedima: samo naprijed, raja! Jedino mi je krajnje neukusno, velim, sada se sjetiti da smo kao i mi eto u nekakvom kurcu kad nismo do sad.

Ja što sam prosvjedovao prosvjedovao sam, imam iskustva u obavljanju takvih zadataka i meni dosta. Dovoljno mi je godina da skontam kako se mijenja svijet i dobro je rečeno Evanu Almightyju:

ONE ACT OF RANDOM KINDNESS AT A TIME

Jedno ničim izazvano dobro djelo kad si u mogućnosti i to je to. Ja sam danas pogurao frajera kome Škoda Felicija nije htjela da upali i mislim da sam danas više učinio na poboljšanju svijeta od sve one mase u parku. Pogurajte frajera u Feliciji, ponesite komšinici kese iz trgovine, posudite mobitel kad neko nema kredita, nazovite i donirajte marku za Ogija ili kome već nakon njega bude potrebno, pitajte nekog preko tog Facebooka kako je, jebiga ne znam šta da dalje nabrajam uglavnom vidite da nekako nekom u svojoj blizini pomognete ili mu uljepšate dan. Tako ćemo promijeniti svijet.

Znam, znam, ne velim ja da vi to ne radite i ovako ali želim to istaći jer po meni je sve drugo gubljenje vremena. Sto ljudi u parku puta sat-dva to je cijeli radni mjesec. Onih sto ljudi u parku su mogli danas okrečiti Dom Rade Vranješević ili šta slično. Ne velim da su trebali ali ne velim ni da su mi nešta pametni što su baš danas stajali sat vremena na vjetru u parku lijepo odjeveni i zabrinuti za održivost sadašnjeg ekonomskog modela...

Eto, tako ja to nekako gledam... Ja pevam svoj blues i gledam da uradim pokoje to ničim izazvano dobro djelo tu i tamo i rado prepuštam štafetnu palicu aktivnog građanina stare škole novoj faceebokiphonekuracpalac generaciji. Oni će već znati gdje da je zabiju.
simpozijum delirijum

#250 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by simpozijum delirijum »

Ridjobrki wrote:
-LIBERO- wrote:Previse pametovanja,i kao nekog nasladjivanja ..samo ne kontam na sta!!!

Pa evo ja ću ti pokušati objasniti na šta.

Najprije, dozvoljeno je svakome da izađe na ulicu i nek izlazi, ne vidim da im ko to priječi. Ja bih kao stari liberal prvi poginuo za njihovo pravo da iskažu svoj stav. Nemoj onda ni ti meni priječiti da cijelu stvar u bosanskom kontekstu smatram izrazito stupidnom i vrijednom jedino sarkastičnih komentara.

Naime, ja imam pitanje gdje je tim ljudima taj stav bio svo vrijeme??? Gdje im je bio stav u zemlji koju još jedino meteor nije trehn'o jer su sve zemaljska zla i nepravde iskusili i još jedino im preostaje da ove vanzemaljske probaju? Rat imali, nepoštenu privatizaciju, klerikalizaciju, medijsku manipulaciju, partitokraciju, depopulaciju, bankarsku lihvarizaciju (ovdje ću prestati sa nabrajanjem jer bi se post otegao do sutra)... I sve to narod, jaka kobila kakvom ju je Bog već dao, stoički podnosi. Nigdje socijalnih nemira! Nigdje dignute glave građanske! Nigdje natruhe neposluha kakvog! Nigdje ni onog minimuma zdravog razuma koji bi bar na izborima pogurao neke stvari sa par postotaka u pozitivnom pravcu! I sad eto da bismo bili dijelom globalne zajednice dajte da i mi dignemo svoj žablji batak na potkivanje kad već pada sila i nepravda.

E, ja neću. Ako ikad nisam htio biti dijelom globalne zajednice to je sada i ako nikad ne bih izašao prosvjedovati to je sada. Zadnjih deset godina sam bio aktivist, prvo u NVO sektoru a onda i u politici. Nisam bio salonac nego terenac, radio s ljudima, pokušavao ih pokrenuti. Pokušavao seljaku objasniti da on svojom kamatom subvencionira traktor austrijskog seljaka. Pokušavao hipsteru objasniti da ja nisam fanatik koji iz dosade skuplja neke potpise nego njegov istomišljenik koji hoće da riješi problem koji nas obojicu handri. Ja sam svoje bune dizao a ove neću ni da posjetim. Danas sam popio kafu prekoputa parka Petra Kočića i seirio da vidim ko će se skupiti ali nisam otišao tamo. Ovo nisu moji prosvjedi. Stariji forumaši i blogeri se sjećaju da sam potegao 250 km u jednom pravcu da bih došao onda na prosvjede za Denisa jer to jesu bili i moji prosvjedi i prosvjedi svakog građanina BiH koji se boji biti živ u svojoj zemlji.

Ovo su prosvjedi potekli od ljudi kojima po prvi put prijeti opasnost da ne daj Bože okuse život kakvog mi živimo manje-više otkad znamo za sebe i ja se tu ne mogu solidarizirati ni uz najbolju volju. Nek ga sisaju što se mene tiče, nismo se solidarizirali ni kada se ona strelica po njihovim grafikonima ekonomskog rasta penjala - ne moramo vala ni sada. Ne naslađujem se ničim, svjestan sam u kakvom svijetu živimo, podržavam zapadnjake u njihovim prosvjedima: samo naprijed, raja! Jedino mi je krajnje neukusno, velim, sada se sjetiti da smo kao i mi eto u nekakvom kurcu kad nismo do sad.

Ja što sam prosvjedovao prosvjedovao sam, imam iskustva u obavljanju takvih zadataka i meni dosta. Dovoljno mi je godina da skontam kako se mijenja svijet i dobro je rečeno Evanu Almightyju:

ONE ACT OF RANDOM KINDNESS AT A TIME

Jedno ničim izazvano dobro djelo kad si u mogućnosti i to je to. Ja sam danas pogurao frajera kome Škoda Felicija nije htjela da upali i mislim da sam danas više učinio na poboljšanju svijeta od sve one mase u parku. Pogurajte frajera u Feliciji, ponesite komšinici kese iz trgovine, posudite mobitel kad neko nema kredita, nazovite i donirajte marku za Ogija ili kome već nakon njega bude potrebno, pitajte nekog preko tog Facebooka kako je, jebiga ne znam šta da dalje nabrajam uglavnom vidite da nekako nekom u svojoj blizini pomognete ili mu uljepšate dan. Tako ćemo promijeniti svijet.

Znam, znam, ne velim ja da vi to ne radite i ovako ali želim to istaći jer po meni je sve drugo gubljenje vremena. Sto ljudi u parku puta sat-dva to je cijeli radni mjesec. Onih sto ljudi u parku su mogli danas okrečiti Dom Rade Vranješević ili šta slično. Ne velim da su trebali ali ne velim ni da su mi nešta pametni što su baš danas stajali sat vremena na vjetru u parku lijepo odjeveni i zabrinuti za održivost sadašnjeg ekonomskog modela...

Eto, tako ja to nekako gledam... Ja pevam svoj blues i gledam da uradim pokoje to ničim izazvano dobro djelo tu i tamo i rado prepuštam štafetnu palicu aktivnog građanina stare škole novoj faceebokiphonekuracpalac generaciji. Oni će već znati gdje da je zabiju.
eh ! dobro receno , na zalost , tako je , ali ipak ne podcjenjuj novu generaciju , mi stariji smo bar nekoga zivota prozivili i sta mladima danas ostaje za buducnost ?
krediti , ratovi , sjebane i korumpirane drzave i zagadjena planeta
na zalost frustracije su tolike da evo Rim je doslovno u plamenu , u USA relativno mirno ( vidjecemo veceras, samo neka bude PEACE !)
sta god mislili i slagali se ili ne ?
promjene dolaze , sistem se urusava , nadam se boljem , borba ce biti duga ...
Post Reply