Logosoft

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
zilog

#226 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

jastuk1 wrote:Ah joj, evo LiP, HS jeste seljačka firma. Zadovoljan? :D

Da se nadovežem na ono što kaže the Realist. Meni je bitno da se provajderi utrkuju u pružanju boljih usluga, jer će biti bolje i pristupačnije i savršeno mi je nebitno kome plaćam i na kojem sam provajderu, sve dok je provajder u stanju da zadovoljava moje potrebe.

Rekao sam fino i na HS temi. Kad LOL ponudi FTTH sa pravim unlimited i većim brzinama od HS-a onda ću se vratiti na LOL. Znači zalažem se i javljam na ove teme jer smatram da je zdravo i prava stvar da se provajderi međusobno utrkuju, a protiv sam "idolizacije" i "obožavanja" provajdera.

U tom smnislu, smatram da nije pametno niti takmičarski imati limit od 300 GB, kada konkurencija nema takav limit, tim, više što nikome ni treba 300 GB.

Završio sam i nemem namjeru dalje sugerisati niti komentarisati, jer će sve ionako svakako ostati isto najmanje do proljeća.

P.S. Jedno retoričko, šta bi sa onom bombastičnom najavom ovojesenjeg VDSL2 ili kako već. ovo je bilo samo retoričko pitanje, nema potrebe odgovarati.
@The Realist
Vidis ovo? :roll:
Zato se opusti.

@jastuk1
Zar mislis da ikoga zanima kako bi se ti vratio na LOL? :D
Prvo ti je trebalo vise brzine i VDSL. :D :D
Sada, kada si cuo za VDSL2, to postade FTTH, a sjetio si se da ti treba i unlimited. :D :D :D
Kada bi sve to dobio, sjetio bi se da ti treba i engleski subtitl teravije na SA1. :D :D :D :D

Retoricki odgovor: Culi da sada cekas FTTH, pa odustali. :lol: :lol: :lol:
BTW, cuo sam da je ping puno bolji na FTTH. :lol: :lol: :lol: :lol:
zilog

#227 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

@semirsar
Nije problem prekoraciti 300 GB, ako ti zaista treba. Vjerujem da se moze, pogotovo ako si gladan svega, skidas i sto treba i sto ne treba. :D

300 GB je napravljeno da papci nebi uzeli 15 Mbps Omega xDSL i preprodavali komsiluku.
semirsar

#228 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by semirsar »

zilog wrote:@semirsar
Nije problem prekoraciti 300 GB, ako ti zaista treba. Vjerujem da se moze, pogotovo ako si gladan svega, skidas i sto treba i sto ne treba. :D

300 GB je napravljeno da papci nebi uzeli 15 Mbps Omega xDSL i preprodavali komsiluku.
al' sam gladan, al' sam gladan... vidi se po ovijeh 25 GB u ovom mjesecu :lol:
Vezano za mene i moje zelje, pa ja se vec namirio, pregledao haman sve sto sam pozelio, i sad sam u toj nekoj fazi zasicenja, sto ne znaci da ako naleti neka serija u Bogtepita koliko sezona i GB da je necu skinuti, gusti su gusti, ha ja. :D
A zasto "limit", namjerno pisem pod navodnicima jer vjerujem @LiP da je to vise figurativno, ne znam, ali mislim da je nepotreban i da je sad sasvim malen procenat tijeh "papaka" o kojim pises i da je LOL-u lako upratit ih i izblokirat', pa ce isti otic' na Telemach, HS il' dje im volja :lol:
zilog

#229 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

semirsar wrote:
zilog wrote:@semirsar

al' sam gladan, al' sam gladan... vidi se po ovijeh 25 GB u ovom mjesecu :lol:
Vezano za mene i moje zelje, pa ja se vec namirio, pregledao haman sve sto sam pozelio, i sad sam u toj nekoj fazi zasicenja, sto ne znaci da ako naleti neka serija u Bogtepita koliko sezona i GB da je necu skinuti, gusti su gusti, ha ja. :D
A zasto "limit", namjerno pisem pod navodnicima jer vjerujem @LiP da je to vise figurativno, ne znam, ali mislim da je nepotreban i da je sad sasvim malen procenat tijeh "papaka" o kojim pises i da je LOL-u lako upratit ih i izblokirat', pa ce isti otic' na Telemach, HS il' dje im volja :lol:
Papaka ima i to ne tako malo. To nekad rade ljudi koji nemaju ni osnovno predznanje. Cak sam i sam, nekoliko puta, bio upitan za pomoc oko setovanja rutera za kablovski internet. Najvise ih zeza sto jedni drugima seed-om pojedu upload.

Ko torrentom (a cime ce drugo? :wink: ), svaki mjesec skine vise od 300 GB, je prvo leacher, jer fizicki nije u stanju seed-ati toliko. Leacher i papak - jedno te isto. :x
semirsar

#230 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by semirsar »

zilog wrote: Ko torrentom (a cime ce drugo? :wink: ), svaki mjesec skine vise od 300 GB, je prvo leacher, jer fizicki nije u stanju seed-ati toliko. Leacher i papak - jedno te isto. :x
Znam dosta raje kojima nikad ne bih poslao pozivnicu ni za free a kamoli za one trazenije privatne trackere :x
Uvijek sam se trudio i trudim se vratiti ono sto dobijem na nekom trackeru, tako da sam na THR-u drzao neke prapovijesne serije i izbrisao ih tek kad sam vidio da ih par mjeseci niko nije poceo skidati. Takodje ima dosta onih koji kad nesto skinu odma' zavrcu pipu i na kapaljku daju ono sto su brzo skinuli, kao i onih koji skinu i brisu torrent jer ih boli briga za druge.
A opet vizavi mene, JDownloader je bio najzaposleniji u zadnjih godinu dana, a ne torrenti :lol:
P.S. Skidoh na torrentima seriju od 10 sezona i par filmova u paketu, cirka 190GB, vratih sve cak i poprilicno preplatih tako da ne stoji to da se nemre, vratit, mere brate, ali treba malo dobre volje, vremena i potraznje :lol: , zato sam svojevremeno i pitao ovdje da li 300GB limita znaci samo download, upload ili se oboje racuna u taj limit.
jastuk1

#231 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by jastuk1 »

Zilog, onda će BHT pobijediti LOL u FTTH utrci. :D
Last edited by jastuk1 on 16/10/2011 19:57, edited 2 times in total.
zilog

#232 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

semirsar wrote:P.S. Skidoh na torrentima seriju od 10 sezona i par filmova u paketu, cirka 190GB, vratih sve cak i poprilicno preplatih tako da ne stoji to da se nemre, vratit, mere brate, ali treba malo dobre volje, vremena i potraznje :lol: , zato sam svojevremeno i pitao ovdje da li 300GB limita znaci samo download, upload ili se oboje racuna u taj limit.
300 GB je samo za download.

Sto se seed-anja tice, na skoro svim paketima na domacem trzistu fizicki ne moze preko 300 GB uploada, zbog ogranicene brzine.
semirsar

#233 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by semirsar »

zilog wrote: 300 GB je samo za download.

Sto se seed-anja tice, na skoro svim paketima na domacem trzistu fizicki ne moze preko 300 GB uploada, zbog ogranicene brzine.
Moj najvisi dnevni upload na LOL-u iznosi 10,4 GB
Koliko bi to bilo ukupno, u idealnim uslovima, na kraju mjeseca?
Ali naravno, mislim da nijedan obicni korisnik ne drzi upaljen racunar 24/7 non-stop, mada se ne bih cudio kad bi bilo i takvih. :D
zilog

#234 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

semirsar wrote:
zilog wrote: 300 GB je samo za download.

Moj najvisi dnevni upload na LOL-u iznosi 10,4 GB
Koliko bi to bilo ukupno, u idealnim uslovima, na kraju mjeseca?
Ali naravno, mislim da nijedan obicni korisnik ne drzi upaljen racunar 24/7 non-stop, mada se ne bih cudio kad bi bilo i takvih. :D
Svaka cast za dnevni upload, ja nikad vise od 8 GB. Mora se malo ograniciti (ja na 100 KB/sec), inace pojede sav raspoloziv upload pa zeza surfanje, a moglo bi zezati telefon i SuperTV (promjenu kanala).

Ne vjerujem da si se ti bas nasurfao taj dan, kada si poslao 10,4 GB. :wink:

U svakom slucaju pohvala za LOL, ispada ti 963 kbps ostvaren projecan upload unutar 24h. Takvim tempom bi poslao 312GB za mjesec (30 dana), sto je priblizno onih 300 GB koje sam spominjao.
TRANCE

#235 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by TRANCE »

Mislim da je iluzorno pričati o seedingu i omjeru 1:1 sa ovim brzinama uploada, jer jedan seeder iz ŠveCke sa 100 Mbps uploadom vrijedi kao naših 266 seedera sa nevjerovatnom brzinom uploada od 384 kbps...
The Realist

#236 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by The Realist »

zilog wrote: Ko torrentom (a cime ce drugo? :wink: ), svaki mjesec skine vise od 300 GB, je prvo leacher, jer fizicki nije u stanju seed-ati toliko. Leacher i papak - jedno te isto. :x
Pa nije baš, jer nismo mi krivi što ne možemo vratiti to isto nazad. Ja držim i po 10 dana torrente, tačnije, dokle god vidim upload (nekada ga jednostavno nema i onda brišem nakon 2-3 dana), a to što kod nas nema nekih većih brzina uploada nije do mene i ostalih korisnika. Ja maksimalno vraćam, koliko sam u mogućnosti, a nisam jedini sigurno.

PS
A znaš da u "zajednicama" moraš održati dobar ratio, inače ne možeš skidati.
zilog

#237 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

The Realist wrote:
Pa nije baš, jer nismo mi krivi što ne možemo vratiti to isto nazad. Ja držim i po 10 dana torrente, tačnije, dokle god vidim upload (nekada ga jednostavno nema i onda brišem nakon 2-3 dana), a to što kod nas nema nekih većih brzina uploada nije do mene i ostalih korisnika. Ja maksimalno vraćam, koliko sam u mogućnosti, a nisam jedini sigurno.

PS
Svaki torrent koji sam u proteklih mjesec dana skinuo je bio nedovoljno seedan (prvih 48h).
Tesko je vratiti nesto staro, ali sve novo ide ko halva. Problem je kada ljudi namjerno skidaju ono sto ne mogu vratiti (BR rip od 40 GB), pored sasvim solidnih izdanja 1-4 GB.
The Realist

#238 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by The Realist »

zilog wrote: Svaki torrent koji sam u proteklih mjesec dana skinuo je bio nedovoljno seedan (prvih 48h).
Tesko je vratiti nesto staro, ali sve novo ide ko halva. Problem je kada ljudi namjerno skidaju ono sto ne mogu vratiti (BR rip od 40 GB), pored sasvim solidnih izdanja 1-4 GB.
Ma dobro, ovo je više neka "filozofska rasprava". Ja gledam ovako. Ako je mogućnost mog uploada 10 puta manja, nego downloada, dok god ja barem tu desetinu vraćam, znači da sam davao, koliko sam skidao, ne manje i to mi je već OK. Naravno, treba davati više, jer više, ako se može.

Moj odnos za zadnja 4 mjeseca (jer toliko mogu provjeriti) je:

Juli:
Down: 29gb
Up: 73gb

August:
Down: 79gb
Up: 79gb

Sept:
Down: 53
Up: 58

Okt za sada:
Down: 148gb
Up: 75gb

Ovaj mjesec je više zbog jedne kolekcije crtanih, koja je 40gb, te 3 sezone serije, te još neke stvari koje su puno uzele, a inače ne skidam.

Ali uglavnom, može se vidjeti da vraćam koliko god mogu, s tim da ja brišem sve što se više ne uzima od mene, kako bih dao veću brzinu onima koji nešto drugo uzimaju od mene (s tim da nekada i prije odnosa 1-1 izbrišem, ali zato negdje bude 1-3 u korist up-a, ili čak više, i također nekada izbrišem ako vidim da ima jako puno seedera, kako bih dao brzinu na neki torrent gdje samo nas par vršimo seed - znam da to nije u dugu jedan naprema jedan, ali mislim da ovako više imaju koristi oni koji skidaju).

A veliki dio mog downloada nije radi torrenta, nego radi youtube-a, streamova i sličnih stvari.

Hoću reći, recimo i da napravim svaki mjesec po 600gb, ali da imam upload barem 150-200gb, to je sasvim dovoljno sa postojećim brzinama da se može reći da neko nije leecher.

Što se tiče kvalitete snimka, a čuj, i sami propagirate nove tehnologije, "hvalite" se time (ne mislim u negativnom kontekstu, takvo nešto je uvijek za pohvalu), ali zar onda nije OK da neko želi da gleda najkvalitetnije što postoji?

Tu se može postaviti pitanje legalnosti nekih stvari, ali mi živimo u takvoj državi da ipak nismo u stanju da nabavljamo sve legalno i to se jednostavno mora gledati u tom kontekstu.

Ovo više pišem u smislu neke rasprave vezano za seedere i leechere, te nema veze sa sa lol-om, ali eto, ovdje se počelo o tome.
TRANCE

#239 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by TRANCE »

zilog wrote:
The Realist wrote:

PS
Svaki torrent koji sam u proteklih mjesec dana skinuo je bio nedovoljno seedan (prvih 48h).
E jbg. sad, solidna izdanja od 1 GB?
Ja vala skidam ripove od 8 GB, H.264 codec, 1080p rezolucija, meni taman. Priče kako se ne primijeti razlika između ripova od 8 i 1 GB možda vrijede za poslijeratni 4:3 monitor od 15 inča. A skidanje ripova od 50 GB je fakat debilizam, što jes', jes' :mrgreen:
Razvijaju i nekakav HEVC codec kao nasljednika H.264 gdje bi se sa njim dobila ista kvaliteta slike uz duplo manju veličinu, naravno uz 2-3 puta veće opterećenje procesora.
lider

#240 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by lider »

Image

Meni se ping drasticno popravio od kako sam uveo Trio mada je trebalo biti obrnuto :-)
Nema veze, ja sam prezadovoljan :thumbup:
vnm

#241 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by vnm »

ja u kuci imam 3 kompjutera.
nemam tv u sobi, pa je obicno citav dan upaljen neki livestream ili slusam webradio. cistog downloada na harddisk tipa film/serija/muzika napravim maksimalno oko 50GB, a svaki mjesec mi je potrosnja 250-300GB...
StupskaBitanga

#242 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by StupskaBitanga »

sta im je sa siteom?
mrtav
nikakvih novosti ničega
clarion_

#243 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by clarion_ »

StupskaBitanga wrote:sta im je sa siteom?
mrtav
nikakvih novosti ničega
fakat im je site kao kod nekog seoskog wirrelles providera. Nigdje tv vodica u flashu, cestih obavijesti, tv najava, ama bas nista. barem dobar site nije problem napraviti
afannedim

#244 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by afannedim »

fakat nigdje ništa na sajtu skroz zatajili
SuperHubke

#245 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by SuperHubke »

Zaista ne znam zasto ce im ovo 300 GB limita. Bode oci a bolje bi bilo da stoji ovakvo nesta u ugovorima nego tih 300 GB: "Usluge koje u sebi sadrže Flat rate podrazumijevaju princip razumne upotrebe mrežnih resursa, pri čemu Logosoft d.o.o. zadržava pravo preivremenog uskraćivanja usluga Korisnicima koji odstupaju od prosječne upotrebe mrežnih resursa ili Korisnicima koji načinom korištenja prekomjerno opterećuju sistem"
KPNCTNJAH

#246 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by KPNCTNJAH »

pukne smece u po' partije :x

backup opet, nije odavno :x

Image
ema_

#247 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by ema_ »

Javljaju mi se nake obavijesti na nekim kanalima, nešto java error tako nešto, i mora se kliknuti ok da možeš gledati kanal ili šaltati dalje :-?
brecko

#248 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by brecko »

KPNCTNJAH wrote:pukne smece u po' partije :x

backup opet, nije odavno :x

Image
a nije vala odavno taman sam se ponadao da je sve ok, od tv i telefona ali dzaba. opet ce reci optika ili nadprovajder. ne moze se nesto cackati i testirati u pola bijela dana dok drugi ljudi rade sa netom. nisu svi zaposleni da skidaju torente i da gledaju limite od 300gb.

sto je najgore u pola uploda veceg se net popismanio. sad mogu komotno otici i ispijati kafe dok zavrsi.
karanana

#249 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by karanana »

odavno nista po pitanju novosti. skinuse one neke bezveze kanale, i neka su. ostadose prazne "rupe" u programima, ali odavno nista ne najavljuju niti uvode. mislim, nije ni sada lose ali bogami su ih stigli telemach a tu je negdje i hs.
clarion_

#250 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by clarion_ »

Image

ouuu ovo danas je jako tužnoooo
Post Reply