Talas poskupljenja komunalnih usluga
Moderator: anex
-
obelix1
#226 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Zakon o Komunalnoj privredi u Kantonu Sarajevo koji je donesen prije više od 5-6 godina kaže da je osnivač tj.KS dužan namiriti razliku između ekonomske i trenutne cijene, teoretski Premijer vlade danas može reći građani Sarajeva voda vam je besplatna, ali iz budžeta mora pokriti troškove poslovanja ViKa.
Kanton za to nema para
Kanton za to nema para
- karanana
#227 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
ako je plan da se od para od ovog poskupljenja krene u sanaciju vodovoda, onda zajebi to. istina je da niko ne zeli da radi ista po tom pitanju. zasto bi se angazovali i kopali pola grada i krpili cijevi kad im je bolje ovako sjediti i nista ne raditi. krediti postoje da se rade kapitalne investicije, para ima kod banaka. nije to problem nego je problem lijenost i nesposobnost da se ista radi.
koji su jos troskovi vodovoda osim struje i plata? jeli placaju sirovinu dobavljacu bog-alah d.o.o.?
koji su jos troskovi vodovoda osim struje i plata? jeli placaju sirovinu dobavljacu bog-alah d.o.o.?
- Ateista
#228 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
A imaju para za svoje plate, za audije i slicno.obelix1 wrote:Zakon o Komunalnoj privredi u Kantonu Sarajevo koji je donesen prije više od 5-6 godina kaže da je osnivač tj.KS dužan namiriti razliku između ekonomske i trenutne cijene, teoretski Premijer vlade danas može reći građani Sarajeva voda vam je besplatna, ali iz budžeta mora pokriti troškove poslovanja ViKa.
Kanton za to nema para
Da su davno krenuli po malo ulagati u bolje cijevi, po malo bi smanjivali gubitke vode pa tako i finansijske gubitke, sam VIK bi zbog manjih gubitaka imao vise sredstava da dalje nastavi sa popravkom, sto bi opet dalje jos msanjivalo troskove, bilo bi sve bolje i bolje, a ne ovako...
Sto kaze Karanana, za to postoje i krediti, mogli su i dici kredit za popravku koji bi im se sam otplatio ustedama zbog manjih gubitaka, ali dzaba, lakse je ovako.
-
obelix1
#229 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Sirovinu tj. vodu Vik neplaća alahu nego državi i to vodnom naknadom za svaki ispumpani m3 vode, dalje ViK plati i PDV na sve izdate a nenaplaćene račune , Podizanje kredita kod komercijalnih banaka znaći i poskupljenje vode u naredne 3 godine do nivoa 2.50KM za domaćinsta i 4 KM za privredu i nedozvoljava subvencioniranje socijalnih kategorija, proguglaj malo o kreditu Evropske banke za razvo i ViK, i šta će se dobiti 10% kredita će otići "konsultantskim" firmama a cijena vode će se opet povećati.karanana wrote:ako je plan da se od para od ovog poskupljenja krene u sanaciju vodovoda, onda zajebi to. istina je da niko ne zeli da radi ista po tom pitanju. zasto bi se angazovali i kopali pola grada i krpili cijevi kad im je bolje ovako sjediti i nista ne raditi. krediti postoje da se rade kapitalne investicije, para ima kod banaka. nije to problem nego je problem lijenost i nesposobnost da se ista radi.
Mislim da sve sami možemo rekonstruisati normalno cijenom vode i uz dobar socijalni program.
Jeli pošteno da cijena vode bude ista za penzionera sa 300 KM penzije i za F.Radončića mislim da nije-
- Nisrin
#230 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Saznajemo: Povlačenje odluke o poskupljenju vode i grijanja!
Objavljeno 9.11.2011 u 23:49
Ažurirano 10.11.2011 u 07:50
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je odluku o poskupljenju cijene vode za 25 posto s PDV-om ili 30 feninga više po metru kubnom i poskupljenju cijene grijanja za 33 posto bez PDV-a. Nove cijene vode i grijanja trebale su se obračunavati od 1. novembra.
To su na press konferenciji saopćili premijer KS-a Fikret Musić i resorni ministar Abid Jusić.
Odluka Vlade KS, iako je logična i vođena zdravom ekonomskom logikom, već tokom poslijepodnevnih sati izazvala je revolt i nezadovoljstvo građana. Na društvenoj mreži Facebook već su formirane grupe koje su pozivale na reakcije i protestno okupljanje građana ispred zgrade Kantona Sarajevo.
Kako saznaje MOJportal.ba Vlada Kantona Sarajevo će danas nakon ponovnog razmatranja povući svoju današnju Odluku o davanju saglasnosti na nove, više cijene toplotne energije i vode za građane Kantona Sarajevo.
Premijer Musić, je istakao na održanoj pres konferenciji, da usvojenu korekciju cijena nisu trebali osjetiti 8.988 građana koji su u stanju socijalne potrebe, te da su se u Nacrtu budžeta za 2012. godinu, koji bi se uskoro trebao naći u Vladi KS-a u radnoj verziji, trebala biti osigurana sredstva za subvenciju tim kategorijama.
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je odluku o poskupljenju cijene vode za 25 posto s PDV-om ili 30 feninga više po metru kubnom i poskupljenju cijene grijanja za 33 posto bez PDV-a. Nove cijene vode i grijanja trebale su se obračunavati od 1. novembra.
To su na press konferenciji saopćili premijer KS-a Fikret Musić i resorni ministar Abid Jusić.
Odluka Vlade KS, iako je logična i vođena zdravom ekonomskom logikom, već tokom poslijepodnevnih sati izazvala je revolt i nezadovoljstvo građana. Na društvenoj mreži Facebook već su formirane grupe koje su pozivale na reakcije i protestno okupljanje građana ispred zgrade Kantona Sarajevo.
Kako saznaje MOJportal.ba Vlada Kantona Sarajevo će danas nakon ponovnog razmatranja povući svoju današnju Odluku o davanju saglasnosti na nove, više cijene toplotne energije i vode za građane Kantona Sarajevo.
Premijer Musić, je istakao na održanoj pres konferenciji, da usvojenu korekciju cijena nisu trebali osjetiti 8.988 građana koji su u stanju socijalne potrebe, te da su se u Nacrtu budžeta za 2012. godinu, koji bi se uskoro trebao naći u Vladi KS-a u radnoj verziji, trebala biti osigurana sredstva za subvenciju tim kategorijama.
- Ateista
#231 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
A gdje je ovo objavljeno?Nisrin wrote:Saznajemo: Povlačenje odluke o poskupljenju vode i grijanja!
- Ateista
#232 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Da su krenuli sve na vrijeme, voda ne bi morala poskupiti.obelix1 wrote:Sirovinu tj. vodu Vik neplaća alahu nego državi i to vodnom naknadom za svaki ispumpani m3 vode, dalje ViK plati i PDV na sve izdate a nenaplaćene račune , Podizanje kredita kod komercijalnih banaka znaći i poskupljenje vode u naredne 3 godine do nivoa 2.50KM za domaćinsta i 4 KM za privredu i nedozvoljava subvencioniranje socijalnih kategorija, proguglaj malo o kreditu Evropske banke za razvo i ViK, i šta će se dobiti 10% kredita će otići "konsultantskim" firmama a cijena vode će se opet povećati.karanana wrote:ako je plan da se od para od ovog poskupljenja krene u sanaciju vodovoda, onda zajebi to. istina je da niko ne zeli da radi ista po tom pitanju. zasto bi se angazovali i kopali pola grada i krpili cijevi kad im je bolje ovako sjediti i nista ne raditi. krediti postoje da se rade kapitalne investicije, para ima kod banaka. nije to problem nego je problem lijenost i nesposobnost da se ista radi.
Mislim da sve sami možemo rekonstruisati normalno cijenom vode i uz dobar socijalni program.
Jeli pošteno da cijena vode bude ista za penzionera sa 300 KM penzije i za F.Radončića mislim da nije-
Kao sto sam vec rekao, u normalnim firmama, kada je negativno poslovanje prvo se smanje plate radnicima, nece zbog toga povecati cijene usluga jer ce izgubiti stranke. Naravno, kada su u pitanju firme koje drze monopol, njima je lakse povecati cijenu usluge.
- karanana
#233 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
sumnjam u ovu vijest.
ima li ko cijene vode i grijanja u zemljama regiona (srbija i hrvatska) odnosno beogradu i zagrebu?
ima li ko cijene vode i grijanja u zemljama regiona (srbija i hrvatska) odnosno beogradu i zagrebu?
-
obelix1
#234 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Kad ti djeca imaju slabe ocjene smanjiš li ti njima hranu?????Ateista wrote:Da su krenuli sve na vrijeme, voda ne bi morala poskupiti.obelix1 wrote:Sirovinu tj. vodu Vik neplaća alahu nego državi i to vodnom naknadom za svaki ispumpani m3 vode, dalje ViK plati i PDV na sve izdate a nenaplaćene račune , Podizanje kredita kod komercijalnih banaka znaći i poskupljenje vode u naredne 3 godine do nivoa 2.50KM za domaćinsta i 4 KM za privredu i nedozvoljava subvencioniranje socijalnih kategorija, proguglaj malo o kreditu Evropske banke za razvo i ViK, i šta će se dobiti 10% kredita će otići "konsultantskim" firmama a cijena vode će se opet povećati.karanana wrote:ako je plan da se od para od ovog poskupljenja krene u sanaciju vodovoda, onda zajebi to. istina je da niko ne zeli da radi ista po tom pitanju. zasto bi se angazovali i kopali pola grada i krpili cijevi kad im je bolje ovako sjediti i nista ne raditi. krediti postoje da se rade kapitalne investicije, para ima kod banaka. nije to problem nego je problem lijenost i nesposobnost da se ista radi.
Kao sto sam vec rekao, u normalnim firmama, kada je negativno poslovanje prvo se smanje plate radnicima, nece zbog toga povecati cijene usluga jer ce izgubiti stranke. Naravno, kada su u pitanju firme koje drze monopol, njima je lakse povecati cijenu usluge.
radnici rade svoj posao i kao dokaz tome je da vodu imaš redovno i na kraju šta radnik ima sa političkim igrama, nek premijer i misnistri smanje sebi platu jer slabo rukovode firmama od javnog interesa, zašto se sve u ovoj državi fakturiše radnicima???
-
sokkia
#235 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
dosta je šuplje...
narod ako ikad treba onda to sad treba da se iskaže građansku neposlušnost i PRESTANE PLACATI ovim pljackašima pa nek ide sve u tri p. m. pa neka se kupamo u govnima ionako smo u njima do grla.
narod ako ikad treba onda to sad treba da se iskaže građansku neposlušnost i PRESTANE PLACATI ovim pljackašima pa nek ide sve u tri p. m. pa neka se kupamo u govnima ionako smo u njima do grla.
- Ateista
#236 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Ne mozes porediti sa hranom, oni svi imaju sigurno vece plate nego sto su zasluzili, mozda obicni radnici i ne, ali oni na pozicijama imaju, i od njih treba prvo krenuti.obelix1 wrote:Kad ti djeca imaju slabe ocjene smanjiš li ti njima hranu?????Ateista wrote:Da su krenuli sve na vrijeme, voda ne bi morala poskupiti.obelix1 wrote:
Sirovinu tj. vodu Vik neplaća alahu nego državi i to vodnom naknadom za svaki ispumpani m3 vode, dalje ViK plati i PDV na sve izdate a nenaplaćene račune , Podizanje kredita kod komercijalnih banaka znaći i poskupljenje vode u naredne 3 godine do nivoa 2.50KM za domaćinsta i 4 KM za privredu i nedozvoljava subvencioniranje socijalnih kategorija, proguglaj malo o kreditu Evropske banke za razvo i ViK, i šta će se dobiti 10% kredita će otići "konsultantskim" firmama a cijena vode će se opet povećati.
radnici rade svoj posao i kao dokaz tome je da vodu imaš redovno i na kraju šta radnik ima sa političkim igrama, nek premijer i misnistri smanje sebi platu jer slabo rukovode firmama od javnog interesa, zašto se sve u ovoj državi fakturiše radnicima???
Ostalom, NEMAM VODU REDOVNO, koliko puta mi se vec desilo da ne mogu da se istusiram ili operem zube zbog slabog pritiska iza ponoci, a zadnjih mjesec dana zato sto vode NEMA NIKAKO iza ponoci.
- Ateista
#237 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Upravo tako, ne treba placati, pa cemo vidjeti dokle ce dogurati.sokkia wrote:dosta je šuplje...
-
žuti
#238 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Kao srece kceri da te uzme aga, cigani se oko kuce motaju.Ateista wrote:Upravo tako, ne treba placati, pa cemo vidjeti dokle ce dogurati.sokkia wrote:dosta je šuplje...
- karanana
#239 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
ja samo cekam kad ce mi se sjebati ili bojler ili ves masina ili masina za sudje jer ih palim kasno navecer zbog jeftine struje. a upravo u to vrijeme pritisak vode oslabi pa je skoro ni nema. bojler shushti hoce riknuti, masine dok nakupe potrebnu vodu isto ne rade kako bi trebale.
- karanana
#240 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
slazem se. nemam ni feninga duga nikome a sada okrecem plocu.Ateista wrote:Upravo tako, ne treba placati, pa cemo vidjeti dokle ce dogurati.sokkia wrote:dosta je šuplje...
-
sokkia
#241 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
neka bude pošteno i narod ce pošteno placati, a ne ovako kad god im zatreba para odma daj poskupljuj.micki125 wrote:pitanje za "štrajkače", na koji način mislite nadoknatiti razliku cijene gasa, odnosno grijanja? subvencijama iz budžeta? pa onda bitrebalo svima subvencionirati ogrijev a ne samo "povlaštenima".
pa mene niko živ ne može ubjedit da i stara cjena vode treba da bude kolika je bila a kamoli ova sad povecana.
-
metronom
#242 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Za Srbiju su cijene iz Beograda, Hrvatsku iz Zagreba, a BiH iz Sarajeva.
- karanana
#243 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
cista racunica za gas: poskupio 14,5%. opravdano ili ne.....hajmo reci da je opravdano.micki125 wrote:pitanje za "štrajkače", na koji način mislite nadoknatiti razliku cijene gasa, odnosno grijanja? subvencijama iz budžeta? pa onda bitrebalo svima subvencionirati ogrijev a ne samo "povlaštenima".
koliko bi onda na osnovu ovog poskupljenja toplane trebale poskupiti? po mojoj racunici to je 7,25% - 6 mjeseci se plin trosi, 6 ne trosi. znaci poskupljenje plina se raspodjeljuje na 12 mjeseci. znaci sa novim poskupljenjem grijanje ne poskupljuje 33% nego 66%. jeli moja racunica tacna?
Last edited by karanana on 10/11/2011 10:33, edited 2 times in total.
- Dr.Mr.Fr.
#244 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Vlada KS povukla odluku o poskupljenju vode i grijanja
ha ha ha...eto pa vi placajte

ha ha ha...eto pa vi placajte
- Ateista
#245 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
I meni je isto bilo, sad se vise nikako ne moze upaliti jer iza ponoci vode nema nikako.karanana wrote:ja samo cekam kad ce mi se sjebati ili bojler ili ves masina ili masina za sudje jer ih palim kasno navecer zbog jeftine struje. a upravo u to vrijeme pritisak vode oslabi pa je skoro ni nema. bojler shushti hoce riknuti, masine dok nakupe potrebnu vodu isto ne rade kako bi trebale.
-
Akibh
#246 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Upravo, ovo je bio nevidjeni zicer Vladi za obracun sa mafijom i lopovima.hrasno38 wrote: Dakle nije SDP unistio ove firme nego SDA i SBiH i to je bila poenta moga pisanja. Dalje u vladi kantona Sarajevo nije SDP sam na vlasti ali se slazem 100% da Fikret upravo trebao da uradi ovo stosi napisao...ako si gubitas ides na minimalac, pa se posalju inspekcije, pa se momentalno smijeni direktor itd itd i onda kad se sve to ocisti postavi se pitanje konkretno VIKU koliko ste metara cijevi postavili u zadnjih 15 godina??? Namjerno sam napisao metara a mogao sam slobodno uci i u jedinicu od 100-200. Raja placa vodu, oni nemaju nikakvih kapitalnih ulaganja a u gubitku??? Jedina stavka koja ih jeste pogodila kao i sve nas je nova cijena struje ali sigurno ne toliko da bi trebali trayiti poskupljnje. Naravno u svim tim firmama ljudi sa SSS imaju plate oko 1500 KM sto u ovakoj drzavi nema veze sa pamecu. Eno KLAS je totalno bacen na koljena........firma koju je kao i pokopno drustvo nemoguce unistiti. Zasto se ta firma ne oduzme Selimovicima i vrati u posjed kantona ili grada. Tu kad bi usla postena inspekcija bilo bih dosta za dozivotne robije. Direktori imaju enormne plate, sindikat je kupljen za sitne pare i oni rade sta hoce. E pa tako je u svakoj firmi a SDP ce sa ovakvim glupostima koje su poceli praviti zavrsiti karijeru bez posteno odigrane utakmice.
Mozes mislit lopine koje godinama potkradaju firme dodju u Vladu i eto, kao trebali bi mi malo povecati cijene, ne ide ovo ovako...
A kao sto sam napisao, Vlada je mogla pomoci sebi, pomoci gradjanima, pokupiti poene, izvuc korist, pokazati ozbiljnost.
Da li je Vlada tako glupa, da li je SDP tako glup, ko je sve u talu, ko koci, ko pritisce, ko ne da,... Ima ovdje dosta nejasnoca
- Ateista
#247 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/111110026
Nadam se da je ovo tacno, uplasili se protesta.
-
Akibh
#248 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Ma samo kad pogledas GDP, vidis da smo mi otisli u 3PM...metronom wrote:
Za Srbiju su cijene iz Beograda, Hrvatsku iz Zagreba, a BiH iz Sarajeva.
Ima li kraja ovoj dubiozi?
- Ateista
#249 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Iskreo, nisam siguran jeli tacna, jer pretpostavljam da su za dosadasnje cijene racunali potrosnju plina za vrijeme sezone grijanja, pa rasporedjivali na cijelu godinu, da ne ulazimo sad u to koliko su te cijene i do sad bile realne. Sad, ako je plin poskupio za 14,5%, njima su i ukupni troskovi povecani za toliko, jer su im i inace troskovi bili samo tokom sezone grijanja. Opet, ogromna je razlika izmedju 14,5% i 30% koliko su htjeli poskupiti.karanana wrote:cista racunica za gas: poskupio 14,5%. opravdano ili ne.....hajmo reci da je opravdano.micki125 wrote:pitanje za "štrajkače", na koji način mislite nadoknatiti razliku cijene gasa, odnosno grijanja? subvencijama iz budžeta? pa onda bitrebalo svima subvencionirati ogrijev a ne samo "povlaštenima".
koliko bi onda na osnovu ovog poskupljenja toplane trebale poskupiti? po mojoj racunici to je 7,25% - 6 mjeseci se plin trosi, 6 ne trosi. znaci poskupljenje plina se raspodjeljuje na 12 mjeseci. znaci sa novim poskupljenjem grijanje ne poskupljuje 33% nego 66%. jeli moja racunica tacna?
- Dr.Mr.Fr.
#250 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Ateista wrote:http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/111110026
Samo se nadam da su skontali da ne mogu greške komunalnih ustanova GRAS, ViK i Toplane prevaljivati preko ledja gradjana ove zemlje...