Raiffeisen banka - sve o tome
Moderator: anex
-
Saka
#226 Re: Raiffeisen banka
Danas provjerio i u pravu ste, cijena na šalteru je 1KM za plaćanje na račun u RBBH i 1.5KM van banke. Znači duplo poskupljenje u odnosu na raniji period i ipak skuplje nego elektronskim bankarstvom.
5KM su mi naplatili za transakciju jer sam je navodno označio kao hitnu. Aplikacija me naravno nije upozorila da je ta "usluga" skuplja, a cjenovnik je nemoguće naći bilo gdje. Na pitanje zašto se javno ne istakne cjenovnik usluga i provizija na web stranici gospoda nema odgovora.
Osim banci, žalbu sam uputio i Agenciji za bankarstvo FBiH sa zahtjevom da natjeraju banke da ističu cijene usluga. Danas sam zatvorio internet bankarstvo i transakcijski račun i karticu kod RBBH, ne samo zbog ovoga već zbog mnoštva stvari kojim sam nezadovoljan. Zašto zatvaram ih uopšte nije interesovalo. Na dokumentu ima da se izabere nekoliko razloga zatvaranja a oni su automatski označili "nije mi potrebna kartica" i naglasili da samo žele potpis...
5KM su mi naplatili za transakciju jer sam je navodno označio kao hitnu. Aplikacija me naravno nije upozorila da je ta "usluga" skuplja, a cjenovnik je nemoguće naći bilo gdje. Na pitanje zašto se javno ne istakne cjenovnik usluga i provizija na web stranici gospoda nema odgovora.
Osim banci, žalbu sam uputio i Agenciji za bankarstvo FBiH sa zahtjevom da natjeraju banke da ističu cijene usluga. Danas sam zatvorio internet bankarstvo i transakcijski račun i karticu kod RBBH, ne samo zbog ovoga već zbog mnoštva stvari kojim sam nezadovoljan. Zašto zatvaram ih uopšte nije interesovalo. Na dokumentu ima da se izabere nekoliko razloga zatvaranja a oni su automatski označili "nije mi potrebna kartica" i naglasili da samo žele potpis...
- iceman ze
#227 Re: Raiffeisen banka
Ja kad sam zatvarao shoping karticu, odmah su me na salteru pitali zasto to radim: "Reko gulite mi kozu 8 godina...."
; kasnije su me opet zvali anketno da im odgovorimi , koji je razlog zasto sam to uradio.
Poslije toga, su me u vise navrata "nagovarali" na salterima, da ponovo uzmem shoping karticu; oni bas dosadni ko Jehovini svjedoci....
Takodjer me peglaju oko potpisa na stednoj......vracaju mi nalog, dok ne potrefim isti potpis kao u stednoj.....pa reko koji ce Vam klinac onda licna, kad ne znate s kim razgovarate!
Poslije toga, su me u vise navrata "nagovarali" na salterima, da ponovo uzmem shoping karticu; oni bas dosadni ko Jehovini svjedoci....
Takodjer me peglaju oko potpisa na stednoj......vracaju mi nalog, dok ne potrefim isti potpis kao u stednoj.....pa reko koji ce Vam klinac onda licna, kad ne znate s kim razgovarate!
-
Saka
#228 Re: Raiffeisen banka
Ah pa da, u vecem interesu im je shopping i kredit kartica, razumljivo je da se vecim silama trude da je uvale jer tu i najvise mogu guliti. Do one dvije marke mjesecno za "odrzavanje racuna" im i nije toliko stalo pa ih i nije bilo briga zasto zatvaram.
A i ja sam zadrzao stednu, nista me ne kosta, mada kontam da i to zatvorim, kao i poslovni tekuci i devizni racun, cisto da nemam vise nista sa njima.
A i ja sam zadrzao stednu, nista me ne kosta, mada kontam da i to zatvorim, kao i poslovni tekuci i devizni racun, cisto da nemam vise nista sa njima.
- starii
#229 Re: Raiffeisen banka
rjesio se govana prije par godina a juce se rjesio i uniqe osiguranja i onih dosada sto zovu pa nude osiguranjaSaka wrote:Danas provjerio i u pravu ste, cijena na šalteru je 1KM za plaćanje na račun u RBBH i 1.5KM van banke. Znači duplo poskupljenje u odnosu na raniji period i ipak skuplje nego elektronskim bankarstvom.
- alibegoa
#230 Re: Raiffeisen banka
Joj vise ovih zalbi za 5 km za hitne transakcije. Zalite sa kad se vec zalite centralnoj banci, oni uzimaju lavovski dio te provizije.tj gotovo sve.
Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2
Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2
-
Saka
#231 Re: Raiffeisen banka
Citaj ba sta pise. Nije problem sto je 5KM, moze sto se mene tice biti i 1000KM, necu je koristiti sad kad znam koliko kosta. Problem je sto me banka (aplikacija) nije upozorila na to da je hitna transakcija skuplja niti je objavila cjenovnik na sajtu pa da mogu da znam. Nema nacina da saznas koliko kosta koja provizija ako ne zoves banku i pitas. Koja je onda svrha elektronskog bankarstva ako svakako moras zvati ili ici u banku da saznas cijene?
- _tulumba_
#232 Re: Raiffeisen banka
Citajte ljudi sta potpisujete i nece biti frke. Znam i po sebi, jee gnjavaza da covjek cita obicni ugovor kad otvara racun al' zato se i desava to sto se desava.Ja koristim usluge unicredit i procredit banke i sve je to u 5 deka sto bi nas narod rek'o, al' procredit cu pohvaliti za transparentnost..na zvanicnom web site-u imaju objavljene cijene usluga za stanovnistvo a cini mi se i za firme..Saka wrote:Eto meni je bilo 0.75. I to je problem jer nijedna banka u BiH nece da stavi jasan cjenovnik usluga i provizija na svoju stranicu ili bilo gdje da imas uvid nego naplacuju kako zele i mijenjaju cijene po svojoj volji a mi smo na to pristali potpisujuci ugovor. I to kod nas prolazi bez problema...perfect_guy wrote:Kad sam u septembru neke stvari plaćao, na šalteru je bilo 1 KM unutar banke
http://www.procreditbank.ba/new_bih/str ... 102&menu=4 ..a sto se tice Unicredit, najduze kod njih imam racun i jos me nikad glava nije zaboljela.
-
Saka
#233 Re: Raiffeisen banka
Ma nema u ugovoru kompletan cjenovnik, nekad stoji ponesto ali isto tako pise da cijene mogu mijenjati kako god oni hoce. Sve je to u redu dok imamo uvid u aktuelni cjenovnik, ali oni ga kriju ko zmija noge.
Svaka cast Procredit na transparentnosti. Agencija za bankarstvo FBiH bi i ostale banke morala natjerati da objavi cjenovnik i da ga odrzava aktuelnim.
Svaka cast Procredit na transparentnosti. Agencija za bankarstvo FBiH bi i ostale banke morala natjerati da objavi cjenovnik i da ga odrzava aktuelnim.
-
Dady
#234 Re: Raiffeisen banka
Vjeruj da sam dobro izračunao. Ne znam u kojoj je to banci transakcija 0.75 KM, ispod 1 KM mislim da nema nigdje.Saka wrote:Nije, i na salteru je 0.75KM tako da apsolutno nista ne stedis vec si samo na gubitku 48KM godisnje (4KM mjesecno).Dady wrote:Vezano za internet bankarstvo, naknada po transakcji je 0.5 KM ako je racun u RBBA, a 0.75 suprotno.Na salteru je naknada mislim 1 KM . Mjesecno imam obicno 20-25 transakcija, tako da ustedim tu mjesecnu naknadu za Trendi plus.
Ukoliko cesto placas u inostranstvu bjezi od RB, provizija 2,5%. Kako sam radi placanja vani presao na AMEX dobar sam barem 200 KM godisnje. Ako ti neko uplacuje iz inostranstva na karticu, onda idi preko kartice RB jer si u ovom slucaju ti dobar za 2.5% provizije.
Ali i da jeste kao sto kažeš, plaćanje na šalteru nije mi opcija, iako imam premium banking uslugu bez cekanja na šalteru, ja to sve uplatim za 10 min, jer imam gotove predloške za sva stalna plaćanja. Šta misliš koliko bi to na šalteru potrajalo da mi obradi 20 naloga za plaćanje.
-
Saka
#235 Re: Raiffeisen banka
Napisah u jednom od kasnijih postova da sam juče provjerio i da je 1KM za račune unutar banke a 1.5KM van banke. 0.75 je bilo prije dvije godine, a otad sam koristio samo elektronsko pa nisam znao da su poskupili.
U svakom slučaju, iako je duplo jeftinije elektronskim bankarstvom, opet je bezobrazno jer im već plaćaš 4KM mjesečno pa bi transakcije trebale da budu besplatne. Tako je u zapadnim zemljama.
Što se tiče obrade uplatnica, oni to svakako ručno rade jer su nesposobni da naprave automatsku transakciju. Znači kad ti pošalješ nalog preko interneta neko tamo opet sjedi, primi nalog i ručno ga obradi. Zato transakcije i unutar iste banke traju po dan a nekad i po par dana ako ste poslali nalog petkom ili vikendom. Ima li potrebe naglasiti da u razvijenim zemljama nalog poslan s elektronskog bankarstva unutar banke se izvršava trenutno, bez ljudske intervencije...
U svakom slučaju, iako je duplo jeftinije elektronskim bankarstvom, opet je bezobrazno jer im već plaćaš 4KM mjesečno pa bi transakcije trebale da budu besplatne. Tako je u zapadnim zemljama.
Što se tiče obrade uplatnica, oni to svakako ručno rade jer su nesposobni da naprave automatsku transakciju. Znači kad ti pošalješ nalog preko interneta neko tamo opet sjedi, primi nalog i ručno ga obradi. Zato transakcije i unutar iste banke traju po dan a nekad i po par dana ako ste poslali nalog petkom ili vikendom. Ima li potrebe naglasiti da u razvijenim zemljama nalog poslan s elektronskog bankarstva unutar banke se izvršava trenutno, bez ljudske intervencije...
- _tulumba_
#236 Re: Raiffeisen banka
Ne bih se slozio s ovim navodima. Po mom saznanju, apsolutno ne postoji "tamo neko" ko naloge koji su dati elektronskim bankarstvom, "opet" procesuira. Vjerujem da poznajes termine poravnanja u CB odnosno žirokliringa (GC) i RTGS-a pa bih iz tog razloga rekao da samo procesuiranje naloga najmanje zavisi od banke, odnosno više zavisi od CB. Za vikend, daš nalog e-bankarstvom, i automatski ga tvoja banka šalje CB-ci. Kada će nalog biti "realizovan" odnosno prebačen novac sa 1 računa na drugi, više ne zavisi od komercijalne banke nego od CB.Saka wrote: Što se tiče obrade uplatnica, oni to svakako ručno rade jer su nesposobni da naprave automatsku transakciju. Znači kad ti pošalješ nalog preko interneta neko tamo opet sjedi, primi nalog i ručno ga obradi. Zato transakcije i unutar iste banke traju po dan a nekad i po par dana ako ste poslali nalog petkom ili vikendom. Ima li potrebe naglasiti da u razvijenim zemljama nalog poslan s elektronskog bankarstva unutar banke se izvršava trenutno, bez ljudske intervencije...
ps. pišem čisto sugestije radi da se možda ovo detaljnije provjeri.
-
Saka
#237 Re: Raiffeisen banka
Ja govorim o prenosu s jednog računa RBBH na drugi račun u RBBH, ista banka, isti vlasnik. Pošaljem pare elektronskim bankarstvom sa svog štednog računa (knjižice) u RBBH na svoj tekući račun (karticu) u RBBH u petak u 14 sati. Transakcija se procesuira tek u ponedjeljak ujutro (zato što je gospoda izašla ranije u petak pa nema ko da procesuira).
Pitam službenicu RBBH na šalteru zašto se toliko čeka, zar to ne ide automatski, ona kaže doslovno "eto mi samo sjedimo i čekamo vaš nalog" i kaže te transakcije "moraju" ići ručno.
Znači pusti šuplju o žirokliringu i sl. to se može prosipati nekom ko nije vidio banku u Evropi i ne zna za bolje. Imam račun u drugoj banci u EU i kada pošaljem nalog da se pare prebace s jednog računa na drugi u istoj banci, pare su dostupne iste sekunde! Ako se radi o drugoj banci onda se čeka do jedan dan.
Pitam službenicu RBBH na šalteru zašto se toliko čeka, zar to ne ide automatski, ona kaže doslovno "eto mi samo sjedimo i čekamo vaš nalog" i kaže te transakcije "moraju" ići ručno.
Znači pusti šuplju o žirokliringu i sl. to se može prosipati nekom ko nije vidio banku u Evropi i ne zna za bolje. Imam račun u drugoj banci u EU i kada pošaljem nalog da se pare prebace s jednog računa na drugi u istoj banci, pare su dostupne iste sekunde! Ako se radi o drugoj banci onda se čeka do jedan dan.
- iceman ze
#238 Re: Raiffeisen banka
Ukidanje paketa usluga Klasik u Rajfazen banci kosta 10 KM. Jutros im podnio zahtjev, ne zelim vise paket Klasik po 3,99 KM od kojeg ne vidim nikakve licne koristi, medutim nista nije besplatno. Vise se isplatilo zatvoriti racun. Sada bi mi trebali naplacivati Start po 1,99 KM.
Sta je sa izvodima, nisam jos svoj dobio?
Sta je sa izvodima, nisam jos svoj dobio?
-
baja
#239 Re: Raiffeisen banka
@ajsmen
od maja prelaze na DiRgitalni oblik dostave izvoda , vise na https://izvodi.rbbh.ba/
nije ni lose, al ja bih ipak trazio papirni! nek potrose bar tih 20f postarine
od maja prelaze na DiRgitalni oblik dostave izvoda , vise na https://izvodi.rbbh.ba/
-
kikicca
#240 Re: Raiffeisen banka
Ovo mi je jaaako poznato - firma u kojoj radim ne radi preko RB-a, a par nas u toj banci ima otvoren racun. Kada su plate, znam da se nalozi, elektronski, puste do 12h, i svi ostali, koji imaju racune u drugim bankama ( ne u onoj preko koje se radi) , dobiju platu isti dan, samo mi iz RB tek sutradan iza 14h. Zato ovaj mjesec jeste moj oprostajni sa ovom bankom. A na stranu sto me tri dana nakon plate, i trajnog naloga za kredit, zovu da pitaju kada cu izmiriti ratuSaka wrote:Ja govorim o prenosu s jednog računa RBBH na drugi račun u RBBH, ista banka, isti vlasnik. Pošaljem pare elektronskim bankarstvom sa svog štednog računa (knjižice) u RBBH na svoj tekući račun (karticu) u RBBH u petak u 14 sati. Transakcija se procesuira tek u ponedjeljak ujutro (zato što je gospoda izašla ranije u petak pa nema ko da procesuira).
-
SimkeA
#241 Re: Raiffeisen banka
Da li slucajno neko zna kolika je provizija u slucaju dizanja gotovine sa raiff. VISA debitnom karticom na bankomatima u Njemackoj?
Da li se ista provizija naplacuje i u slucaju placanja sa VISA karticom u inozemstvu u prodavnicama?
Hvala
Da li se ista provizija naplacuje i u slucaju placanja sa VISA karticom u inozemstvu u prodavnicama?
Hvala
- suzzy_q
#242 Re: Raiffeisen banka
Ja sam bila ogorčena uslugom Raiffeisen banke d.d. BiH, nisu mi htijeli isplatiti novce koje sam uplatila putem Western Union sistema za slanje novca - koje pare su propale, tako da smo angažirali advokata, tužili Raiffeisen banka d.d. Sarajevo i dobili sudski spor sa 100% uspjeha putem naseg advokata http://www.advokat-prnjavorac.com
Na kraju umjesto da mi vrate 6.200 KM pripalo mi je 10.000,00 KM sa kamatama.
Evo presude:

Na kraju umjesto da mi vrate 6.200 KM pripalo mi je 10.000,00 KM sa kamatama.
Evo presude:

-
Dady
#243 Re: Raiffeisen banka
Mislim da ti je min 10 KM provizije za podizanje, ili 2,5% od iznosa.SimkeA wrote:Da li slucajno neko zna kolika je provizija u slucaju dizanja gotovine sa raiff. VISA debitnom karticom na bankomatima u Njemackoj?
Hvala
Kod plaćanja u inostranstvu banka ti uzima 2,5 % provizije. Govorim o VISA kartici Rba banke, kod drugih banaka uglavnom nema ove provizije na plaćanje, ili podizanje gotovine na ATM-u iste banke.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
- iceman ze
#244 Re: Raiffeisen banka
moram li im otici i traziti?. Stvarno su necuveni, uvalili beskorisni paket, nisu mi dali ugovor osiguranja, naplatili prelazak na nizi paket, sad mi nema izvoda, uvode elektronski bez da me upoznaju.baja wrote:@ajsmen
-
baja
#245 Re: Raiffeisen banka
mislim da te nece prebacit automatski, vec nakon sto se registrujes na portalu...ako to neces nemoj se registrovat!
mozda ti jednostavno nije jos izvod dosao
mozda ti jednostavno nije jos izvod dosao
- DaffyDuck
#246 Re: Raiffeisen banka
Moram se nadovezati na ovu pricu o proviziji u RB... Ja sam prije nekih 20-ak dana isla uplacivati nesto i imala sam 3 uplatnice, svako placanje na njihov ziro racun i dva naloga su mi naplatili po 1,50 KM a treci 1,00 KM. Ja sam ostala u soku i rekla im nikad vise.
-
gaius
#247 Re: Raiffeisen banka
jutros uzeo Jes paket u unicredit.. dosta mi je više plaćanja 2% za transakcije u inostranstvu.. 10 KM za podizanje gotovine na njihovim bankomatima..
evo gledam unicredit ebanking ima naknadu od 0,3 KM po nalogu..
evo gledam unicredit ebanking ima naknadu od 0,3 KM po nalogu..
-
Saka
#248 Re: Raiffeisen banka
Gdje gledaš? Još nisam testirao plaćanje kao fizičko lice u UniCredit ali kao pravno će od 1. jula biti 0.4KM (sad je 0.5) dok je kod RBBH 0.75KM, nezavisno jel unutar banke ili van nje. Znači gotovo duplo skuplje. A održavanje računa se ne plaća kod UniCredit ako nemaš prometa na računu taj mjesec dok ti RBBH skida 5KM imao/nemao prometa. Ovo je vrlo bitno kad imaš više računa, transakcijski, devizni, više valuta itd.gaius wrote:evo gledam unicredit ebanking ima naknadu od 0,3 KM po nalogu..
Bilo bi korisno napraviti pregled i poređenje cijena i tarifa raznih banaka, pogotovo jer većina banaka svoj tarifnik krije ko zmija noge. Čak ni kad tražiš ne daju ti.
- iceman ze
#249 Re: Raiffeisen banka
Stigao danas izvod konacno. Dobio sam obavijest, ako zelim i dalje primati papirni izvod, moram nazvati call centar, i prijaviti. Nisu naveli da ce od 1.6 po defaultu svi biti na e-izvodu, ali indirektno to znaci.
-
gaius
#250 Re: Raiffeisen banka
ebanking za fizička.. doduše to je za unutar banke a eksterno to je duplo skuplje.. čini mi se da je u RBA 1,5 kad plaćaš na šalteru..Saka wrote:Gdje gledaš? Još nisam testirao plaćanje kao fizičko lice u UniCredit ali kao pravno će od 1. jula biti 0.4KM (sad je 0.5) dok je kod RBBH 0.75KM, nezavisno jel unutar banke ili van nje. Znači gotovo duplo skuplje. A održavanje računa se ne plaća kod UniCredit ako nemaš prometa na računu taj mjesec dok ti RBBH skida 5KM imao/nemao prometa. Ovo je vrlo bitno kad imaš više računa, transakcijski, devizni, više valuta itd.gaius wrote:evo gledam unicredit ebanking ima naknadu od 0,3 KM po nalogu..
Bilo bi korisno napraviti pregled i poređenje cijena i tarifa raznih banaka, pogotovo jer većina banaka svoj tarifnik krije ko zmija noge. Čak ni kad tražiš ne daju ti.
prilično sam siguran da mi na poslu RBA ne skida 5 kmčića na deviznom računu ako nije bilo prometa.. na KM-ovskom do sada nisam nikada imao situaciju da nema prometa pa ne znam..
ali brate dere RBA na obradi priliva iz inostranstva.. čini mi se 15 KM minimalno... kakva je UCB po tom pitanju?