Melami wrote:Ako ces zivjeti u ovim stanovima ispod 2k onda ti se bolje vratiti u Bosnu.
I to da je Zurich skuplji okaci macku o rep.
Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
-
sha_ba
#226 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
- Papirna
#227 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Ne znam kad sam dobila tu ideju da se preselim iz svoje mi zemljice i zapocnem nesto novo.
Sjedem i kruzim prsticima.
Kako god da skontam najpogodnije tj. najvise mi je mojim ukusima odgovarala Svica.
Svi moji poznanici i prijatelji su govorili da to nije za mene.
Kako rekose sjedi i uzivaj u zemlji u koja ti je dala sve i koja te voli.
Bilo je i price, pa sto ce ti to, em je hladno, em su ljudi odrvatno izdresirani, em nemas tamo nikoga.
Spakujem se i put pod noge. Turneja s tom namjerom "kako je zivjeti tamo!?".
Poslije nekog svog istrazivanja i svega sto sam prosla do sada, samo mogu da kazem da je Svica precijenjena i napucana glupostima.
Papirologija im je u nekom dinosauruskom dobu.
Samo drustvo je nekako rasjepljeno. Neke stvari funkcionisu, cini mi se, bolje u BiH.
Ok.
Ima i fini stvari.
I moze se naci mjesta za uzivanja ali za zivot tamo. Neka. Hvala vam!
Kako god da skontam najpogodnije tj. najvise mi je mojim ukusima odgovarala Svica.
Bilo je i price, pa sto ce ti to, em je hladno, em su ljudi odrvatno izdresirani, em nemas tamo nikoga.
Poslije nekog svog istrazivanja i svega sto sam prosla do sada, samo mogu da kazem da je Svica precijenjena i napucana glupostima.
Samo drustvo je nekako rasjepljeno. Neke stvari funkcionisu, cini mi se, bolje u BiH.
Ok.
Ima i fini stvari.
- bubavi1
#228 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Mogao bi roman o Svici...kada zemlja mrzi one koje je kroje onda sta ces dalje...Papirna wrote:Ne znam kad sam dobila tu ideju da se preselim iz svoje mi zemljice i zapocnem nesto novo.
Samo drustvo je nekako rasjepljeno. Neke stvari funkcionisu, cini mi se, bolje u BiH.![]()
Ok.
Ima i fini stvari.
-
liberty
#229 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
stotinu ljudi, stotinu cudi..
neku zemlju treba na svoj, ali i pravi nacin dozivjeti pa tek tada govoriti o njenim kvalitetima, odnosno negativnostima..u svakodnevici sve ima svoje zasto pa tako i kad je rijec o navedenoj zemlji..isuvise je ovdje o ch povrsnih komentara, razlicitih shvatanja..netko je voli iz ovih ili onih razloga, a netko je opet (za)mrzi i zbog sitnica ili se nasadi zbog svojih osjecanja ili svakojakih obecanja koje "face" dijele i sakom i kapom..
idealnih zemalja za zivljenje nema i dzaba vam je o tome zube ostriti..
traziti posao u ch: moze se probati ako se ima sta vrijedno u dzepu - kakva lova, dragocjenosti ili jaka diploma neceg sto u ch nedostaje (nece ni ona svasta)..ne vrijedi lupati, pardon govoriti o nekim stvarima ako se srz problema ne poznaje..upravo zbog "trazilaca posla" (citaj azila) i ch ce se najvjerojatnije pridruziti zemljama sengena u uvodjenju mehanizma o suspenziji bezviznog rezima za bih gradjanstvo..
trazili ste i dobili ste..
neku zemlju treba na svoj, ali i pravi nacin dozivjeti pa tek tada govoriti o njenim kvalitetima, odnosno negativnostima..u svakodnevici sve ima svoje zasto pa tako i kad je rijec o navedenoj zemlji..isuvise je ovdje o ch povrsnih komentara, razlicitih shvatanja..netko je voli iz ovih ili onih razloga, a netko je opet (za)mrzi i zbog sitnica ili se nasadi zbog svojih osjecanja ili svakojakih obecanja koje "face" dijele i sakom i kapom..
traziti posao u ch: moze se probati ako se ima sta vrijedno u dzepu - kakva lova, dragocjenosti ili jaka diploma neceg sto u ch nedostaje (nece ni ona svasta)..ne vrijedi lupati, pardon govoriti o nekim stvarima ako se srz problema ne poznaje..upravo zbog "trazilaca posla" (citaj azila) i ch ce se najvjerojatnije pridruziti zemljama sengena u uvodjenju mehanizma o suspenziji bezviznog rezima za bih gradjanstvo..
-
musa_2004
#230 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
jah.. a sto zena, dvjesta... haj necemo o tomeliberty wrote:stotinu ljudi, stotinu cudi..
tu ti dajem pravo, nekome se svidja, nekome ne.. najbolje neka svak za sebe vidi.
neko voli to vako.. neko onako... neko utegnuto a neko opusteno.
samo bih se nadovezao na tvoj zadnji komentar o uvedjenu viza "trazili ste i dobili ste"... nije korektno i lijepo.
95% gradjana se pridrzavaju vazecih zakona, ali tih 5% ce ocigledno uprskati za sve
trazeci azil ili praviti druge gluposti.
nasi politicari u bih jos jednom svoju nesposobnost pokazuju. ne da su toliko smotani bili pa su jedva (i to zadnji u regionu) ispunili uvjete za bezvizni rezim sada su isto nemocni da aktivno idu protiv tih azila (i isto tako slabo reaguju u zemljama u kojima se trazi azil).. ali zasto se zacuditi kad su svi ambasadori ocigledno po krvnoj liniji na tom mjestu a ne zbog sposobnosti.
nazalost izgleda da ce opet normalna raja biti uskracena posejtu rodbine, prijatelja utakmica i koncerta zbog nesposobnih politicara.. al haj .. bitno da je "nas".
- Papirna
#231 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Necu citirati nikoga, niti se licno obracati nekome ali imam osjecaj da su neki komentari upuceni meni iz ovog ili onog razloga.
Nisam otisla da trazim posao, ne bar odmah. Moja namjera je bila izviditi situaciju i vidjeti koliko mogu da zivim od prihoda koje dobivam "neradeci" ili radeci putem neta. Niko mi nije nista obecao, niti sam ja to ocekivala. Ne sjedam na price da postoje neke veze ili ti neki koji bi mi mogli pomoci. Nisam navikla na to, osjecala bih se i neugodno da se to desi. Nisam imala namjeru da se udam ili slicno.
Moja istrazivanja su se zasnovala na brzinskim posjetama u nekoliko gradova, jednim duzim boravkom i iskustvom koje nosim kroz par poteza dok obavljam sa sluzbenim licima.Moje vidjenje je subjektivno jer sama polazna tacka takva, sto znaci da ce nekome mozda ovo biti sve smjesno i nikad vidjeno. Ali ovo je moj iskreni ostvrt na tu zemlju...
Sta sam mislila kad sam pomislila da bi bila bolja od Skandinavije?
Ne znam tacno ni ja.
Iskreno, iznenadila sam se prljavstvinom ulica, napusteni poslovni objekti, prljavi izlozi s velim brand imenima, o Boze, nekakva neorganizovanost, sve nesto u stilu "i hocu i necu". Ljudi i njihova razmisljanja se uglavnom vrte oko novca. Brak je ugovor na duze vrijeme, a djecu vide svi kao neku dobru investiciju. Svi su na nekom takmicnju.
U prvi mah sam mislila da sam upala u neke lose krugove, da sam shvatila pogresno ali opet..
Sta god da sam ocekivala, sta god da sam trazila, nisam to nasla u Svicarskoj, zao mi je.
Mislila sam da je stvarno VISOKO iznad moje zemlje. Nazalost, neke stvari nikad nece biti kao ovdje. Ljudi sami sebe dole ogranicavaju. To sam primjetila.
Odnos cijene i kvalitete robe je u krivu vise nego u Danskoj.
Kad kupujem nesto volim da dobijem uslugu, narocito ako je skupa roba. Volim da me ljudi gledaju u oci kad mi se obracaju, volim da ne moram da se preznojavam ukoliko ne znam neku rijec na njemacku, da mogu koristiti engleski kao u svim ostalim gradovima sirom Evrope. To nekako je izostalo.
Ne znam jesam li protmacila neke stvari pogresno ali imala sam osjecaj da je zivot jako "tanak" u toj zemlji, a eto svi su nekako bas vazni likovi.
Uglavnom,
uzivati u toj prirodi je uvijek dobro doslo.
Zivot?
Nikad se ne zna...
jedino da se desi neka velika ljubav.

Nisam otisla da trazim posao, ne bar odmah. Moja namjera je bila izviditi situaciju i vidjeti koliko mogu da zivim od prihoda koje dobivam "neradeci" ili radeci putem neta. Niko mi nije nista obecao, niti sam ja to ocekivala. Ne sjedam na price da postoje neke veze ili ti neki koji bi mi mogli pomoci. Nisam navikla na to, osjecala bih se i neugodno da se to desi. Nisam imala namjeru da se udam ili slicno.
Moja istrazivanja su se zasnovala na brzinskim posjetama u nekoliko gradova, jednim duzim boravkom i iskustvom koje nosim kroz par poteza dok obavljam sa sluzbenim licima.Moje vidjenje je subjektivno jer sama polazna tacka takva, sto znaci da ce nekome mozda ovo biti sve smjesno i nikad vidjeno. Ali ovo je moj iskreni ostvrt na tu zemlju...
Sta sam mislila kad sam pomislila da bi bila bolja od Skandinavije?
Ne znam tacno ni ja.
Iskreno, iznenadila sam se prljavstvinom ulica, napusteni poslovni objekti, prljavi izlozi s velim brand imenima, o Boze, nekakva neorganizovanost, sve nesto u stilu "i hocu i necu". Ljudi i njihova razmisljanja se uglavnom vrte oko novca. Brak je ugovor na duze vrijeme, a djecu vide svi kao neku dobru investiciju. Svi su na nekom takmicnju.
U prvi mah sam mislila da sam upala u neke lose krugove, da sam shvatila pogresno ali opet..
Sta god da sam ocekivala, sta god da sam trazila, nisam to nasla u Svicarskoj, zao mi je.
Mislila sam da je stvarno VISOKO iznad moje zemlje. Nazalost, neke stvari nikad nece biti kao ovdje. Ljudi sami sebe dole ogranicavaju. To sam primjetila.
Odnos cijene i kvalitete robe je u krivu vise nego u Danskoj.
Kad kupujem nesto volim da dobijem uslugu, narocito ako je skupa roba. Volim da me ljudi gledaju u oci kad mi se obracaju, volim da ne moram da se preznojavam ukoliko ne znam neku rijec na njemacku, da mogu koristiti engleski kao u svim ostalim gradovima sirom Evrope. To nekako je izostalo.
Ne znam jesam li protmacila neke stvari pogresno ali imala sam osjecaj da je zivot jako "tanak" u toj zemlji, a eto svi su nekako bas vazni likovi.
Uglavnom,
uzivati u toj prirodi je uvijek dobro doslo.
Zivot?
Nikad se ne zna...
jedino da se desi neka velika ljubav.
- bubavi1
#232 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Papirna, imas tu pravo 100%. Ja sam inace iz Francuske, vec 7 godina kako zivim u ovoj zemlji to jest CH, i nemogu jednostavno da se naviknem ovom drustvu.Kao sto kazes nisu naucili na uslugu kada kupujes, nema osmjeha, tako u estoranu kao u hotelu, ovdje su hoteli vrlo skupi a ne vrijedi ni pet dinara, 130chf jedna obicna soba koja je ostala ista od 20 og vjeka, sve je staro, a papreno ti naplati.
Nemas dobri butika gdje bi se mogla lijepo i elegantno obuc. Sela iako poneke imaju neki sarm, u vecini slucejva su ostala ista od prije 150 godina, i za sto godina nebi se nista promjenilo..sve nesto staro, staro modno, a konzervativci su ionako vodeca politicka stranka.
A koliko mrze strance to je neopisivo, nista ne postoji za imigraciju kao sto se moze vidjeti u Australiju, Canadu i sl. ovdje kada dodjes kao da te namjerno nece uputiti gdje treba, kada trazis informaciju za porez i za popunjenje papira za porez, prave se mutavi kao da ne znaju, a znaju to najbolje samo nece ti dati informacije koje tebi idu u korist.
Da ne ulazim u dubljoj prici sto se tice politike, kada zakon dozvoljava da ljepe plakate (UDC(SVP=radikalni desnicari) koji vrjedjaju strance ili neke vjerske grupe onda mozes se uvjeriti koliko je ta drzava cudna.
itd itd...lijepa je priroda to je ono pozitivno...a sto neki mastaju o platama...neka procitaju ovaj artikal pa ako treba prevod nek pitaju:
http://www.lematin.ch/suisse/dixieme-bu ... y/14812125
Kada nisu u stanju ustediti onda znas koliko je sati...
Nemas dobri butika gdje bi se mogla lijepo i elegantno obuc. Sela iako poneke imaju neki sarm, u vecini slucejva su ostala ista od prije 150 godina, i za sto godina nebi se nista promjenilo..sve nesto staro, staro modno, a konzervativci su ionako vodeca politicka stranka.
A koliko mrze strance to je neopisivo, nista ne postoji za imigraciju kao sto se moze vidjeti u Australiju, Canadu i sl. ovdje kada dodjes kao da te namjerno nece uputiti gdje treba, kada trazis informaciju za porez i za popunjenje papira za porez, prave se mutavi kao da ne znaju, a znaju to najbolje samo nece ti dati informacije koje tebi idu u korist.
Da ne ulazim u dubljoj prici sto se tice politike, kada zakon dozvoljava da ljepe plakate (UDC(SVP=radikalni desnicari) koji vrjedjaju strance ili neke vjerske grupe onda mozes se uvjeriti koliko je ta drzava cudna.
itd itd...lijepa je priroda to je ono pozitivno...a sto neki mastaju o platama...neka procitaju ovaj artikal pa ako treba prevod nek pitaju:
http://www.lematin.ch/suisse/dixieme-bu ... y/14812125
Kada nisu u stanju ustediti onda znas koliko je sati...
- ivan_ch
#233 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Zivot nije los, ali je daleko od toga kako ljudi misle...
Dakle mnogo rada, mnogo posla, velika zarada, a jos veci troskovi svega.
Ja placa mjesecno zakup stana 1450 EUR-a hrana 1000 EUR-a.
Dakle mnogo rada, mnogo posla, velika zarada, a jos veci troskovi svega.
Ja placa mjesecno zakup stana 1450 EUR-a hrana 1000 EUR-a.
-
Stojadin
#234 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
inace, Svicarska je zadnja evropska zemlja koja je uvela glasanje za zene (tek 1991. u nekim kantonima)bubavi1 wrote:sve nesto staro, staro modno, a konzervativci su ionako vodeca politicka stranka.
- bubavi1
#235 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Vodeca stranka (UDC/SVP) radikalni desnicari, zele da zene ostanu kuci, da se smanji nivo skolovanja stranaca kao i da se limitira broj maturanata...sve u svemu zele da im narod ostane sto glupiji kako bi ga lakse mogli manipulisati.Stojadin wrote:inace, Svicarska je zadnja evropska zemlja koja je uvela glasanje za zene (tek 1991. u nekim kantonima)bubavi1 wrote:sve nesto staro, staro modno, a konzervativci su ionako vodeca politicka stranka.
Velika diskriminacija se provodi protiv djece stranaca kada je vrijeme o biranju zanata posle 8og razreda. Nije rijetko da dosta strane djece ostanu na ulicu iako imaju dobre ocjene, tamo poslodavci biraju po drzavljanstvu i skolskim rezultatima.
Sistem je takav da usmjerava djecu ka zanatima.
Danas u CH postoji 4a generacija stranaca koja jos nema svicarsko drzavljantsvo!! Vode se kao stranci iako su im roditelji i djedovi odrasli i skolovali u CH!!! Nemaju pravo glasanja i diskriminirani su naravno.
Kada se uzima osiguranje za automobil, cijena nije ista ako si CH, EU ili porijeklom s Balkana!!!
Last edited by bubavi1 on 03/12/2012 08:22, edited 1 time in total.
- ODVRATAN_i_GADAN
#236 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Uhhhh koliko pogresnih, jednostranih i parcijalnih izjava! 
- @mba
#237 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
hmmm samo vas posmatram i geldam sta pisete o mojoj dezeli...pa znate sve zavisi kako se ko snasao, kazem ko u svicarskoj nije u stanju da dodje do novca onda nije nigdje u svijetu!!!
- Papirna
#238 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Jah...eto ti nam daj neku ispravnu, subjektivnu informaciju.ODVRATAN_i_GADAN wrote:Uhhhh koliko pogresnih, jednostranih i parcijalnih izjava!
Ljudi govore onako kako su dozivjeli tu zemlju, kako je osjecaju dok zive i grade svoj zivot tamo?
- Papirna
#239 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Novac jedino mjerilo uspjeha. Tuzno!@mba wrote:hmmm samo vas posmatram i geldam sta pisete o mojoj dezeli...pa znate sve zavisi kako se ko snasao, kazem ko u svicarskoj nije u stanju da dodje do novca onda nije nigdje u svijetu!!!
-
Mikany
#240 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Iliti sto rece drug Sarkozy,ako sa 50 godina nemas Rolex onda nisi ni uspio u zivotu. 
-
tomy21
#241 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
imam par pitanja za medicinske sestre tehnicare u Svicarskoj:
Dali je moguce dobiti priznanje medicinske skole zavrsene u Hrvatskoj? Koliko sam shvatio priznanje se eventualno trazi od SRK Anerkennung (http://www.redcross.ch) dali je to zbilja nemoguce dobiti????? Imam sve ostale potrebne dokumente kao i njemacki jezik i sad samo sto mi fali je taj svicarski anerkennung da bi mogao traziti posao u bolnici.
Imam ponudu raditi u jednom Pflegeheim-u u Zürichu. Sad, koliko sam cuo u Svicarskoj se iskljucivo dogovaras oko place. Koliko one u biti jesu???? Da znam o kolikoj placi da se dogovaram???
Molim samo ozbiljne odgovore.
Dali je moguce dobiti priznanje medicinske skole zavrsene u Hrvatskoj? Koliko sam shvatio priznanje se eventualno trazi od SRK Anerkennung (http://www.redcross.ch) dali je to zbilja nemoguce dobiti????? Imam sve ostale potrebne dokumente kao i njemacki jezik i sad samo sto mi fali je taj svicarski anerkennung da bi mogao traziti posao u bolnici.
Imam ponudu raditi u jednom Pflegeheim-u u Zürichu. Sad, koliko sam cuo u Svicarskoj se iskljucivo dogovaras oko place. Koliko one u biti jesu???? Da znam o kolikoj placi da se dogovaram???
-
Melami
#242 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Pocetna 7000 franaka, auto i stan, bial je prica o tome.tomy21 wrote:imam par pitanja za medicinske sestre tehnicare u Svicarskoj:
hahhaha
-
liberty
#243 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
ovdje je zaista veselo, a drustvo je haman u svom elementu..Melami wrote:Pocetna 7000 franaka, auto i stan, bial je prica o tome.tomy21 wrote:imam par pitanja za medicinske sestre tehnicare u Svicarskoj:
hahhaha
nigdje vecih nebuloza ne vidjeh kao na ovom tematskom glupiranju..
sta bi na sve to rekao nekad popularni (sada pokojni) "cool man" (swiss made)..
zapamtite vec jednom da svaka zemlja ima svoju draz, svoje dobre kao i one lose strane..
gdje li je sad ona legendarna "upoznaj domovinu da bi je vise volio"..
-
Melami
#244 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Ti si najveca nebuloza ovdje.liberty wrote:ovdje je zaista veselo, a drustvo je haman u svom elementu..Melami wrote:Pocetna 7000 franaka, auto i stan, bial je prica o tome.tomy21 wrote:imam par pitanja za medicinske sestre tehnicare u Svicarskoj:
hahhaha
nigdje vecih nebuloza ne vidjeh kao na ovom tematskom glupiranju..
sta bi na sve to rekao nekad popularni (sada pokojni) "cool man" (swiss made)..
zapamtite vec jednom da svaka zemlja ima svoju draz, svoje dobre kao i one lose strane..
gdje li je sad ona legendarna "upoznaj domovinu da bi je vise volio"..
-
liberty
#245 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
danke/ grazie/ merci/ grazia ili
--> za tebe melami: cudan vakat u kojem svakojaki/e kao sto si ti glume pametne iako su od toga vise nego daleko
--> za tebe melami: cudan vakat u kojem svakojaki/e kao sto si ti glume pametne iako su od toga vise nego daleko
-
Melami
#246 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Niti si pratio temu niti znas o cemu je rijec, a nesto bi da pamerujes.,liberty wrote:danke/ grazie/ merci/ grazia ili
'
-
pestalozzi
#247 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
tomy21 wrote:imam par pitanja za medicinske sestre tehnicare u Svicarskoj:
tomy, to za diplomu ne bih ti znao reci, sto se tice plate mozes da ocekujes nesto izmedju 4500-5000 franceza. treba da znas da moras u smjenama da radis, s tim da se nocni rad placa extra. imam poznanicu koja neto na kraju mjeseca izadje negdje oko 5500 franaka.
- bubavi1
#248 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
tomy21 wrote:imam par pitanja za medicinske sestre tehnicare u Svicarskoj:
http://www.lohnrechner.ch/usage/results.php
Sa 30g starosti, 5 godina iskustva u Kantonu Zurich je :
25%: 5420CHF bruto
Mediana: 5830CHF
75%: 6080CHF
Sad ako tvoja diploma nije Bachelor, onda ti 5420CHF dodje negdje oko maksimale...
Daaaalleeeekkoooooo od 7000...a u tom domenu se rijetko radi 40sata sedmicno vec pola radno vrijeme pogotovo ako nije Bolnica, pored toga Kanton Zurich je jako skup!!
-
liberty
#249 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
..za tvoju informaciju: o ch, zivotu i odnosima (svakojake vrste) u toj zemlji znam podosta, tako da je ljepse da malo "ohanes" - ako ti nije jasno mogu ti i nacrtati!Melami wrote:Niti si pratio temu niti znas o cemu je rijec, a nesto bi da pamerujes.,liberty wrote:danke/ grazie/ merci/ grazia ili
'
- AlienBiH
#250 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
ha, dobar memo... jel daRonnie O'Sullivan wrote:bosanski wrote:imal u svicarskoj smokava i posto su?![]()
![]()
![]()
hahaha