Zena u tim godinama je toliko jaka i nezavisna, da joj muskarac ni ne treba da bi djete podigla. Cemu strah?sanabe wrote:hadzinicasa wrote:Ponukana današnjim zbivanjima:
buljenjem u maleni plastični štapić s povremenim pogledavanjem na sat u iščekivanju crte br. 2, na koji je ona prethodno trepereći nakapala svojih ključnih 5 kapi, u toaletu jednog shopping centra, sve to u prolazu iz jednog grada u drugi (jer nije mogla da dočeka da dođe kući, pa da onda sazna) imam pitanje -
Šta uradi single žena u 35,36,37.... godini života, bez stalnog partnera, kada sazna da je trudna?
Šta bi vi uradili?
Sta mislite da bi ona trebala uraditi?
Roditi dijete, naravno
sta uraditi - bioloski sat
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
Zoya
#226 Re: sta uraditi - bioloski sat
-
hocunecu
#227 Re: sta uraditi - bioloski sat
i niko to ne bi trebao osporavati1906 wrote:Luce wrote:Ja ne bih rodila dijete sama. Nemam tih ni zelja ni iluzija.
Prvo zato sto zelim da to dijete ima i oca i majku, znaci zelim da imam porodocu, otac, majka dijete/djeca.
Drugo zato sto ne zelim sama da prolazim kroz trudnocu, porodjaj, postoporodjaj itd. Zelim da otac tog djeteta bude uz mene i da mi potrebnu podrsku. Tesko je kad su dva roditelja uz bebu a kamoli jedan. Dijete place, dijete treba nahraniti, dijete treba prosetati, uspavati itd. uz to sve treba ostalo zavrsiti a da ne pricam da treba zaraditi novac da bi to dijete se i nahranilo i obuklo itd.
Da zakljucim, tesko je danas planirati i razmisljati o porodici kad je dvoje, opsta nesigurnost, poteskoce oko rjesavanja stambenog pitanja, sad da ne nabrajam sve prepreke itd. a kamoli kad je u pitanju samohrana majka. Tesko je i pretesko.
Ja to sebi ne bih uradila.
![]()
isto razmisljamo
tako isto zeni koja zeli dijete,sat joj otkucava a trudnoca vec tu.........
sa naglaskom na "zeli bebu"
- krompir i riza
#228 Re: sta uraditi - bioloski sat
Ih ,dok se mi ovdje dogovorimo, hadzinica i othranila dijete a kamoli rodila
nego ,de da se skupimo pa svi zajedno, al' ono s obrazom da odemo na babine
-
1906
#229 Re: sta uraditi - bioloski sat
al i da mora paziti sta i kako zelihocunecu wrote:1906 wrote:Luce wrote:Ja ne bih rodila dijete sama. Nemam tih ni zelja ni iluzija.
Prvo zato sto zelim da to dijete ima i oca i majku, znaci zelim da imam porodocu, otac, majka dijete/djeca.
Drugo zato sto ne zelim sama da prolazim kroz trudnocu, porodjaj, postoporodjaj itd. Zelim da otac tog djeteta bude uz mene i da mi potrebnu podrsku. Tesko je kad su dva roditelja uz bebu a kamoli jedan. Dijete place, dijete treba nahraniti, dijete treba prosetati, uspavati itd. uz to sve treba ostalo zavrsiti a da ne pricam da treba zaraditi novac da bi to dijete se i nahranilo i obuklo itd.
Da zakljucim, tesko je danas planirati i razmisljati o porodici kad je dvoje, opsta nesigurnost, poteskoce oko rjesavanja stambenog pitanja, sad da ne nabrajam sve prepreke itd. a kamoli kad je u pitanju samohrana majka. Tesko je i pretesko.
![]()
isto razmisljamo
i niko to ne bi trebao osporavati
sve pametno - da se ne bi pokajala - a nema podrske
- hadzinicasa
#230 Re: sta uraditi - bioloski sat
ama niko ne spori da je za dijete bolje da ima 2 roditelja, raste u skladnom braku, sa obezbijeđenom egzistencijom, podrškom šire porodice, kreće se u krugiuu djece roditelja sličnih shvatanja i sl.
moje je mišljenje da je u suštini svako sam. svi snosimo odgovornost za svoje postupke a život nam priređuje najrazličitije igranke i situacije koje nismo mogli ni pretpostaviti....
ali stvarnost obično nije iz prvog pasosa. mislim postotak djece koja odrastaju u gorenavedenim uslovima je ja mislim statistički zanemariv. prema tome, te iluzije su apriori za odbacit', a šanse su obrnuto proporcionalne godinama koje su prošle. i onda se žena ili čovjek, svejedno nađu u situaciji kad malo prilagođavaju svoje prioritete, shvatanja i standarde, ovisno o okolnosima u kojima su se našli.
na kraju krajeva - zar nije to (sposobnost prilagođavanja) temeljna odlika, da ne kažem definicija inteligencije? (i evolucije)
moje je mišljenje da je u suštini svako sam. svi snosimo odgovornost za svoje postupke a život nam priređuje najrazličitije igranke i situacije koje nismo mogli ni pretpostaviti....
ali stvarnost obično nije iz prvog pasosa. mislim postotak djece koja odrastaju u gorenavedenim uslovima je ja mislim statistički zanemariv. prema tome, te iluzije su apriori za odbacit', a šanse su obrnuto proporcionalne godinama koje su prošle. i onda se žena ili čovjek, svejedno nađu u situaciji kad malo prilagođavaju svoje prioritete, shvatanja i standarde, ovisno o okolnosima u kojima su se našli.
na kraju krajeva - zar nije to (sposobnost prilagođavanja) temeljna odlika, da ne kažem definicija inteligencije? (i evolucije)
Last edited by hadzinicasa on 19/07/2011 12:34, edited 1 time in total.
-
*mima*
#231 Re: sta uraditi - bioloski sat
krompir i riza wrote:Ih ,dok se mi ovdje dogovorimo, hadzinica i othranila dijete a kamoli rodila![]()
- Luce
#232 Re: sta uraditi - bioloski sat
hocunecu wrote:i niko to ne bi trebao osporavati1906 wrote:Luce wrote:Ja ne bih rodila dijete sama. Nemam tih ni zelja ni iluzija.
![]()
isto razmisljamo
Naravno. Da se moja prijateljica odluci da rodi sama ja bih je podrzala, ukoliko ona misli da je to pravi izbor za nju i da to ona moze.
- Marilyn
#233 Re: sta uraditi - bioloski sat
+1Luce wrote:Ja ne bih rodila dijete sama. Nemam tih ni zelja ni iluzija.
Inače, pola ovih što govore da bi rodile, ne bi to sigurno uradile, da se nađu u takvoj situaciji.
Last edited by Marilyn on 19/07/2011 12:28, edited 1 time in total.
- hadzinicasa
#234 Re: sta uraditi - bioloski sat
nisam ja u pitanjukrompir i riza wrote:Ih ,dok se mi ovdje dogovorimo, hadzinica i othranila dijete a kamoli rodila![]()
no vas niko ne sprječava da odete na trudnjače podforum, pa vidite ima li kakva single pa se skupite i odete
-
dječak sa šibicama
#235 Re: sta uraditi - bioloski sat
Jel vi uopste imate pojma koliko je majki "sretno udato" a dijete podizu prakticno same? (ako se govori o uspavljivanju, mijenjanju pelena, hranjenju, setanju, pa i zaradjivanju novca, mozda tek tu gospodin muz nesto i uradi)
- arslanica
#236 Re: sta uraditi - bioloski sat
potpisujemHAVANA wrote:Moj glas je za dijete,kao i uvijek.![]()
![]()
![]()
A mahalako im hebe mater...ko naka stavka bitna šta supcici primitivni pricaju.
Imam par prijateljica koje su to uradile,neke svojevoljno,neke zbog neadekvatnog mudonje...Sve su sretne i sa divnom djecombore se kako znaju i umiju.Koliko god tesko bilo sa djecom u odredjenim momentima jedan osmijeh daje nevidjenu snagu i volju...Kakve ba pare,i stanovi, i sve na gotovo...da sam to čekao ne bi nista u zivotu imao...
- krompir i riza
#237 Re: sta uraditi - bioloski sat
A de sadhadzinicasa wrote:nisam ja u pitanjukrompir i riza wrote:Ih ,dok se mi ovdje dogovorimo, hadzinica i othranila dijete a kamoli rodila![]()
no vas niko ne sprječava da odete na trudnjače podforum, pa vidite ima li kakva single pa se skupite i odete
single, ne single....ja to vala ne spomenuh...
al' ode tema u honduras, svako zacapinio za svoje stavove i ne popušta..pa sve u krug....
-
hocunecu
#238 Re: sta uraditi - bioloski sat
naravo,ali treba odricanja i truda ako hoces napraviti pravi posaosanabe wrote:
Ne razmijem ni ja. Čemu strah ?Ako sam dobro shvatila radi se o slučajnoj, neplaniranoj trudnoći? Znam da ima svega pa i žena koje lažu da piju tablete protiv začeća a sve sa ciljem da zadrže partnera. To mi se doslovno gadi.
Žena u tim godinama, ako je zdrava, ima posao. Stabilna je.
Pa moja tetka je ostala udovica u tim godinama, sa dvoje male djece. I eno ih, pozavršavali fakultete, rade, u braku su. Ne treba cijelo selo da se odgoji dijete.
e toga se mnogi boje,s razlogom rekla bih
ali nije posteno osporiti nekome da bude roditelj iz nekih kvazi moralnih razloga,ili zato sto je eto jedino normalno da dijete ima dva roditelja
to prosto nije istina
-
Zoya
#239 Re: sta uraditi - bioloski sat
Upitno je to u koliko sretnom su braku, ali znam primjer komsije koji misli da je svoj posao "odradio" napravivsi troje djece i on svoje djete nije nikad presvukao, a ne nahranio. Nije htio prosetati sa sopstvenim djetetom prije nego je djete prestalo da koristi pelene i da samostalno jededječak sa šibicama wrote:Jel vi uopste imate pojma koliko je majki "sretno udato" a dijete podizu prakticno same? (ako se govori o uspavljivanju, mijenjanju pelena, hranjenju, setanju, pa i zaradjivanju novca, mozda tek tu gospodin muz nesto i uradi)
-
Klodovik
#240 Re: sta uraditi - bioloski sat
Govorimo o osobi od 36-37 godina. U tim godinama nije neobično očekivati da čovjek ima stan ili kuću, auto, stabilan izvor prihoda, neku ušteđevinu, a posebno osoba koja je živjela sama (ili sa roditeljima) i nije trošila 1500 KM na jedno dijete (neko je napisao da dijete do 18. godine košta 340.000 KM, a to je nekih hiljadu i po mjesečno). Finansije ne bi trebale biti problem.
No, sve te racionalne stvari su na jednu stranu i one su vrlo često najmanje bitne. Nije baš racionalno ni spavati i zatrudniti sa pijanim muškarcem koji ti dođe na vrata i kaže da te još uvijek voli (iako više nije s tobom i ima drugu), ali ljudi i to rade. Ako ona zaista želi to dijete, ako ona zaista u sebi ZNA da ga želi, nema tih para (odnosno njihovog nedostatka) i nema tog zdravog razuma koji će nju spriječiti da ga rodi. Jedino bi bilo pošteno i da porazgovara sa muškarcem sa kojim je ostala trudna.
No, sve te racionalne stvari su na jednu stranu i one su vrlo često najmanje bitne. Nije baš racionalno ni spavati i zatrudniti sa pijanim muškarcem koji ti dođe na vrata i kaže da te još uvijek voli (iako više nije s tobom i ima drugu), ali ljudi i to rade. Ako ona zaista želi to dijete, ako ona zaista u sebi ZNA da ga želi, nema tih para (odnosno njihovog nedostatka) i nema tog zdravog razuma koji će nju spriječiti da ga rodi. Jedino bi bilo pošteno i da porazgovara sa muškarcem sa kojim je ostala trudna.
-
dječak sa šibicama
#241 Re: sta uraditi - bioloski sat
To su supci, kad on svoje dijete ne voli, ne voli on ni majku svog djeteta.Zoya wrote:Upitno je to u koliko sretnom su braku, ali znam primjer komsije koji misli da je svoj posao "odradio" napravivsi troje djece i on svoje djete nije nikad presvukao, a ne nahranio. Nije htio prosetati sa sopstvenim djetetom prije nego je djete prestalo da koristi pelene i da samostalno jededječak sa šibicama wrote:Jel vi uopste imate pojma koliko je majki "sretno udato" a dijete podizu prakticno same? (ako se govori o uspavljivanju, mijenjanju pelena, hranjenju, setanju, pa i zaradjivanju novca, mozda tek tu gospodin muz nesto i uradi)Njegovoj zeni treba uruciti medalju za izdrzljivost
Hvala ali ne hvala.
Ima li vece radosti od one kada uzmes svoje dijete u ruke, okupas ga ili presvuces, uzmes u narucje i kao ponosni tata prosetas po parku i slicno.
Ja sestrinu malu koristim u te svrhe, kad vec nemam svoje dijete
- HAVANA
#242 Re: sta uraditi - bioloski sat
Zoya wrote:Upitno je to u koliko sretnom su braku, ali znam primjer komsije koji misli da je svoj posao "odradio" napravivsi troje djece i on svoje djete nije nikad presvukao, a ne nahranio. Nije htio prosetati sa sopstvenim djetetom prije nego je djete prestalo da koristi pelene i da samostalno jededječak sa šibicama wrote:Jel vi uopste imate pojma koliko je majki "sretno udato" a dijete podizu prakticno same? (ako se govori o uspavljivanju, mijenjanju pelena, hranjenju, setanju, pa i zaradjivanju novca, mozda tek tu gospodin muz nesto i uradi)Njegovoj zeni treba uruciti medalju za izdrzljivost
Hvala ali ne hvala.
Al mahala kaže da su sretni. Babo muževan,muškarčina...maaajka tiha,mirna,požrtvovana...za primjera...ne odudaraju od okoline...
- hadzinicasa
#243 Re: sta uraditi - bioloski sat
nije ton. meni se učinilo da se ovdje mislilo na dobro djelo "s obrazom na babine" da se ženi olakša trenutna situacija.... tako da nikakvog tona nema.... bila to ja ili neka druga, u čemu je razlika?krompir i riza wrote:A de sadhadzinicasa wrote:nisam ja u pitanjukrompir i riza wrote:Ih ,dok se mi ovdje dogovorimo, hadzinica i othranila dijete a kamoli rodila![]()
no vas niko ne sprječava da odete na trudnjače podforum, pa vidite ima li kakva single pa se skupite i odetečemu takav ton
![]()
single, ne single....ja to vala ne spomenuh...
al' ode tema u honduras, svako zacapinio za svoje stavove i ne popušta..pa sve u krug....
a svako ima svoje stavove, za sada je tema ok, niko nikoga ne vrijeđa samo iznosi svoje mišljenje i argumente... zar ne?
- Cholina_Lokica
#244 Re: sta uraditi - bioloski sat
Ma sanabe draga, da je bar stalo, ne bi o ovome uopce razgovarali, vec napisah, od kad je svijeta i vijeka toga je bilo najnormalnije, a kod nas se klik desio pa vise nije, ne praktikuje se, svi koji to urade su nenormalni. A vanbracne djece uvijek bilo.... Jos malo da ce ih proglasiti genetski drugacijom od bracne, k'o i ove iz mjesanih brakovasanabe wrote:
Treba odricanja i truda i ako si u braku. Treba ga i ako si razveden-a, treba uvijek. I treba da se boji svako sa imalo pameti ko odluči donijeti dijete na ovaj svijet.
Ma iskreno brinu me neke teme ovdje, tačnije neka razmišljanja. Lijepo se prepadoh gdje živim. 21 vijek a mi još uvijek o himenu, pitama , starim curama, vanbračnoj djeci....vela havle![]()
Pa žene na zapadu odu u banku sperme i rode sebi dijeteI to sa 40 godina. A single. A ne znaju pitu napraviti
![]()
Boga mi je ovdje neko zaustavio vrijeme.
- Partizzanka
#245 Re: sta uraditi - bioloski sat
jel pogresno ako ja zakljucim da je nasa buduca samohrana majka, sopstvenom se voljom upustila u svoju pricu sa djetetom sa/bez oca??
znam mozda ce sada prica otici u drugom smijeru i nije mi to namjera ali neko ko ima preko 30 godina i nema stalnu vezu - zna da postoji kontracepcija i to vise vrsta
OSIM ako vec unaprijed ne planira ili zeli da mu se desi dijete
i sta se onda ona tu pita u tom wc-u??
hoce li zadrzati dijete koje je zeljela???
osim ako se nije ono omaklo zestoko - a da se u 21stoljecu omakne zestoko ... e pa vala onda ga rodi jer je zestoko nafakali i prije nego se rodilo
znam mozda ce sada prica otici u drugom smijeru i nije mi to namjera ali neko ko ima preko 30 godina i nema stalnu vezu - zna da postoji kontracepcija i to vise vrsta
OSIM ako vec unaprijed ne planira ili zeli da mu se desi dijete
i sta se onda ona tu pita u tom wc-u??
hoce li zadrzati dijete koje je zeljela???
osim ako se nije ono omaklo zestoko - a da se u 21stoljecu omakne zestoko ... e pa vala onda ga rodi jer je zestoko nafakali i prije nego se rodilo
- HAVANA
#246 Re: sta uraditi - bioloski sat
Cholina_Lokica wrote:Ma sanabe draga, da je bar stalo, ne bi o ovome uopce razgovarali, vec napisah, od kad je svijeta i vijeka toga je bilo najnormalnije, a kod nas se klik desio pa vise nije, ne praktikuje se, svi koji to urade su nenormalni. A vanbracne djece uvijek bilo.... Jos malo da ce ih proglasiti genetski drugacijom od bracne, k'o i ove iz mjesanih brakovasanabe wrote:
Treba odricanja i truda i ako si u braku. Treba ga i ako si razveden-a, treba uvijek. I treba da se boji svako sa imalo pameti ko odluči donijeti dijete na ovaj svijet.
Ma iskreno brinu me neke teme ovdje, tačnije neka razmišljanja. Lijepo se prepadoh gdje živim. 21 vijek a mi još uvijek o himenu, pitama , starim curama, vanbračnoj djeci....vela havle![]()
Pa žene na zapadu odu u banku sperme i rode sebi dijeteI to sa 40 godina. A single. A ne znaju pitu napraviti
![]()
Boga mi je ovdje neko zaustavio vrijeme.
Ja bi sad od huje napravio jedno vanbračno i miješano.
-
Zoya
#247 Re: sta uraditi - bioloski sat
Najbitnije je da je ona u braku
Sta je sa zenama koje usvoje djete?
Sta je sa zenama koje usvoje djete?
-
dječak sa šibicama
#248 Re: sta uraditi - bioloski sat
Mislis na prof.dr. Dzemu Latica?Cholina_Lokica wrote: Jos malo da ce ih proglasiti genetski drugacijom od bracne, k'o i ove iz mjesanih brakova
Ako je od Dzeme, ja to shvatam kao kompliment!
- hadzinicasa
#249 Re: sta uraditi - bioloski sat
Klodovik wrote:Govorimo o osobi od 36-37 godina. U tim godinama nije neobično očekivati da čovjek ima stan ili kuću, auto, stabilan izvor prihoda, neku ušteđevinu, a posebno osoba koja je živjela sama (ili sa roditeljima) i nije trošila 1500 KM na jedno dijete (neko je napisao da dijete do 18. godine košta 340.000 KM, a to je nekih hiljadu i po mjesečno). Finansije ne bi trebale biti problem.
- Cholina_Lokica
#250 Re: sta uraditi - bioloski sat
Svima u inatHAVANA wrote: Ja bi sad od huje napravio jedno vanbračno i miješano.![]()
Ma hajd sto on rece, nego sto ga kamara podrzadječak sa šibicama wrote:Mislis na prof.dr. Dzemu Latica?Cholina_Lokica wrote: Jos malo da ce ih proglasiti genetski drugacijom od bracne, k'o i ove iz mjesanih brakova
Ako je od Dzeme, ja to shvatam kao kompliment!