Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dustaban

#226 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by dustaban »

Sad kad ste zapoceli ovaj neugodni niz nasih trgovackih cumeza, MORA SE NAGLASITI - ovo nije inferiornost u odnosu na velike medjunarodne lance kao sto su Merkator ili Konzum.

Ovo je inferiornost i u odnosu na domace - NEBOSNJACKE trgovce i u tome je zapravo najneugodnija poruka ove teme!

Dovoljno je samo da pomenemo famozni (hrvatski) FIS iz Viteza. I tamo je sve ucinjeno da se roba maksimalno priblizi kupcu i naravno da fisove trgovine nisu butici sa Menhetna, ali postoji neki standard. Tamo jos nisam usao u WC da nema papira ili da makar ono puhalo za ruke ne radi, a desavalo mi se to u BBI!

Ali zanemarite ovo sto rekoh, rijec je o mojoj patoloskoj islamofobiji
:roll:
talić

#227 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by talić »

Problem kod "Nas" je neusvajanje tuđih dostignuća.
Sad da pošaljem mail vlasniku Binga, da mu predložim da preuredim njegov objekat u Zenici uz investiciju od cca. 100.000 KM i obećanje da će postići povećanje prometa za min 10%, te da me nagradi za projekat i realizaciju istog sa samo 10.000 KM, odgovor bi vjerovatno bio ( ako bi se uopšte udostojio da mi odgovori) "Šta ja imam njemu pričati kad je on milioner koji sve zna".
Na zapadu su neki trgovački centri otišli tako daleko da ti puštaju ne samo muziku nego i mirise koji otvaraju apetit na kupovinu.
Dokazano da raspoložen kupac kupuje i ono što mu ne treba.
Naše trgovine nisu još usvojile ni najbolji raspored proizvoda u trgovini.
Last edited by talić on 02/12/2012 10:03, edited 2 times in total.
Tahta

#228 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Tahta »

karanana wrote:Bingo na alipasinom takodjer katastrofa sto se tice higijene. Vrapci letaju uveliko. Neki sletili na pod i ispod polica na vidjelo izgurali kutijice sa otrovom za miseve i iz tih kutijica copkaju valjda taj otrov. Frizideri topli. Odjel sa mesom i sirevima kritican...
u interexu stup lete golubovi
u konzumu korea hoda mačka
u merkatoru dobrinja vrabac
Šta vam je ljudi to su životinje koje su evolucijski naučile da žive sa ljudima šta je problem ??
bach

#229 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by bach »

Evo još jedan primjer bošnjačkog poslovnog shabanizma:

Prije par godina našli smo čovjeka, takođe mislim da je iz Breze koji nam je po vrlo povoljnoj cijeni dovukao ugalj vrlo solidnog kvaliteta. Preporučili smo ga i rođacima i prijateljima, a oni svoji prijateljima i rodbini. Tako je ovom šverceru posao krenuo. Od dva nakupca sa dva kamiona sada ima ljude koje rade za njega, utovarivač, skućio se, auta dobra voza.

Ali...

Prošle godine su počeli problemi... Čovjek je počeo dizati cijene uglja, naručiš tri tone dobiješ 2.5., bahat i bezobrazan na telefon postao ( u fazonu "možda dovučem ugalj, možda ne dovučem boli me k...").

Kako je na ovoj temi već konstatovano, bošnjački biznismen se ovako ponaša:

- kada posao tek krene, nađe se i ljubaznosti i lijepa riječ za mušteriju, roba je OK kvaliteta, isporuka na vrijeme...Kada posao krene, kada dođe profit i kada dobije lojalne kupce, bošnjački biznismen podiže cijene a spušta kvalitet...

Tako je ovaj nekadašnji švercer uglja, danas "biznismen" izgubio jednu stalnu mušteriju, a ja ću se potruditi da izgubi i ostale.
theTruePath

#230 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by theTruePath »

Did wrote:
theTruePath wrote:
bach wrote:Da malo osvježimo temu...

Neki me poslovno - privatni vrag tjerao u Brezu. Na povratki iz ovog zaboravljaneog i prljavog mjesta, od saputnika u autu sam sazano da kod Ilijaša ima prodavnica EDEKA i da tamo ima svega i da su cijene sasvim pristojne. Edeka????

Znao sam da u Austriji postoji veliki trgovački lanac pod istim nazivom, ali nije padalo na pamet da bi neko mogao u potpunosti prekipitati tuđi, zaštićeni logotip. Gledam i ne vjerujem: Isti uspravni žuti kvadrat na kojem je veliko plavo slove E. Zamislite da otvorite gril i nazovete ga Burger King i još mu na reklami postavite istovjetni logotip američkog lanca ukusne i nezdrave hrane.

Od bečke Edeke u Ilijašu sam našao samo ime i pomenuti ukradeni logotip. Sve ostalo je samo školski primjer bošnjačke poslovne filozofije, odnosno gramzivosti, nedostataka bilo kakve poslovne krativnosti i bontona.

Prvo što u očim upada jeste da je objekat na skoro samom ulazi na autoput u Podlugovima. Čitave porodice sa dječicom i nanama ulaze iz objekta koji ima najgori prilaz i najgori parking koji sam u životu vidio. Ogromna mogućnost da se "kucnete" sa nekim bijeli Mercedesom 190 ili kadetom swa istruhlim podom kojeg nema, koju izlazi ili ulazi na ovo mjesto.

Ulazak unutra posebna je priča. Da biste ušli morate gurnuti jednu dugačku rampu, vrlo sličnu onima na farmama goveda. Unutra nema skori nikakvog redad. Police su tako blizu da se dvoja kolica teško mogu mimoići. Sve je vrlo mračno, neuredno i nagurano.

Osoblje je posebna priča. Nema ga skoro nikako ili možda ima ali će ih teško prepoznati. Radnice okolo hodaju u trenerkama ili u džemperima. Nemamu nikakve uniforme ili kape ili kecelje. Neljubazne su i krezave. Nema niko ko će vam izvagati voće ili nešto takvo. Nema nikakvih oznaka gdje šta stoji. Na kasi saznajte da oni ne izdaju račune. To fino stoji napisanoma komadu kartona pred kaso. Za poreznike ovo mjesto ne postoji sigurno. Na kasu saznajete da kasirka između ostalog vaga i voće. I ona je nadrndana, bez unofirme, prednjih zuba...

Definitivno najgore mjeste za kupovinu koje sam vidio u životu. Stupsaka pijaca pod krovom. A radi kao "dragstor". Vlasnici sigurno imaju veliki profit Zar je teško dati uniforme uposlenicima. Zar je teško upaliti svjetlo u trgovini. Zar sve mora biti tako nagurano, na podovima i po ćoškovima. Neka roba ( tehnika nije ni na policama, nego su jedan na drugom poredi klub stolovi za dnevni boravak i na njima roba. Cijena negdje ima, negdje nema. Češće nema.

Mjesto za zaobići u širokom luku. Sramota je da onakvo nešto postoji i posluje.

Hahhaha a gdje me nadje,,imam prijatelja u Ilijasu i kad sam kod njih znam otici u Edeku,jeste sve tako...ali popularna je ta edeka jer je sve jeftiniji,a sigurno nebi moglo biti da je uredjeno sve kako treba
Ako je sve tako, a imamo dva svjedoka da jest, onda je ovo slučaj za inspekciju. Nema šta.
ne spominji samo mene necu da svjedocim,mogu samo dati potvrdu :razz: :D
StupskaBitanga

#231 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by StupskaBitanga »

Evo vam iz prve ruke kako se kupuje u Edeci
Imaš 2 sistema kad plaćaš
Račun ili bez računa
Ako kažeš bez računa opeljušite maksimalno ono momački
U Ilijašu i Brezi se pravi Bingo i nadati se da će stanovnici Ilijaša, Podlugova, Lješeva radije birati Bingo nego ono čudo
kurty

#232 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by kurty »

bach wrote:Evo još jedan primjer bošnjačkog poslovnog shabanizma:

Prije par godina našli smo čovjeka, takođe mislim da je iz Breze koji nam je po vrlo povoljnoj cijeni dovukao ugalj vrlo solidnog kvaliteta. Preporučili smo ga i rođacima i prijateljima, a oni svoji prijateljima i rodbini. Tako je ovom šverceru posao krenuo. Od dva nakupca sa dva kamiona sada ima ljude koje rade za njega, utovarivač, skućio se, auta dobra voza.

Ali...

Prošle godine su počeli problemi... Čovjek je počeo dizati cijene uglja, naručiš tri tone dobiješ 2.5., bahat i bezobrazan na telefon postao ( u fazonu "možda dovučem ugalj, možda ne dovučem boli me k...").

Kako je na ovoj temi već konstatovano, bošnjački biznismen se ovako ponaša:

- kada posao tek krene, nađe se i ljubaznosti i lijepa riječ za mušteriju, roba je OK kvaliteta, isporuka na vrijeme...Kada posao krene, kada dođe profit i kada dobije lojalne kupce, bošnjački biznismen podiže cijene a spušta kvalitet...

Tako je ovaj nekadašnji švercer uglja, danas "biznismen" izgubio jednu stalnu mušteriju, a ja ću se potruditi da izgubi i ostale.
a jesi se ti natakario na Brezu... :x :x :x :x :D :D

Za ovo ne znam... Tj., ne znam na koga mislis za ovu kupovinu uglja...

EDEKA... Jedina dobra stvar u EDECI su cijene... I nista vise... Plate cirkus, radnice extra, ali extra, kako su placene... Ostalo je sve pravi cirkus... Od polica, cistoce, sortiranja, ulaza, izlaza, parkinga... Sve je ispod nivoa.. Ali je uvijek puno... Donedavno sam svaki drugi dan isao do njih... vozio robu... Sad vise ne... Ima gazda neku cudnu politiku i podlozan je pritisku od "konkurencije" u smislu "e haj nemoj uzimati vise od njega robu, ja cu ti svoju dati jeftinije"... Covjek bukvalno, ali bukvalno radi na feninge...

A inspektica i EDEKA :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
prije ce meni fbi doci na vrata i traziti tenk sakriven u ladici, nego dolje sto "udje" inspekcija
iamia

#233 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by iamia »

dustaban wrote: Dovoljno je samo da pomenemo famozni (hrvatski) FIS iz Viteza. I tamo je sve ucinjeno da se roba maksimalno priblizi kupcu i naravno da fisove trgovine nisu butici sa Menhetna, ali postoji neki standard. Tamo jos nisam usao u WC da nema papira ili da makar ono puhalo za ruke ne radi, a desavalo mi se to u BBI!

Ali zanemarite ovo sto rekoh, rijec je o mojoj patoloskoj islamofobiji
:roll:
nisi ti bio u Fisu u Rajlovcu.
kad im udjes u wc, kladim se da ces naci mrtvih tijela.
cistacica nije usla tamo jos iz 2001 e.. :lol:
bach

#234 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by bach »

Dakle , izgleda da nestaje jedan posljednjih simbola bošnjačkog biznisa. Finosam govorio da Bošnjaci ne znaju poslovati i da im je "nivo" pijaca ili granap.

ŠOKANTNO Udar na jednu od najvećih bh. kompanija
ASA izgubila licencu za VW, slijede otkazi!
„ASA Auto": Neće više prodavati vozila njemačkog koncerna
FOTO: Avaz
ASA izgubila licencu za VW, slijede otkazi!

Radnici „ASA Auta", firme koja posluje u okviru ASA grupacije Nijaza Hastora, jučer ujutru obaviješteni su da je od 1. jula ove godine firma u kojoj rade izgubila pravo da na bh. tržištu zastupa koncern „Volkswagen", saznaje "Dnevni avaz".

Kako je radnicima pojašnjeno, njemački gigant automobilske industrije će od navedenog datuma sva vozila i rezervne dijelove iz svog programa plasirati preko svoje firme - „Porsche Austrija". Sjedište ove firme je u Salzburgu.

Čelnici znali

- Radi se o aktivnostima koje "Volkswagen" provodi već neko vrijeme u cijelom regionu zapadnog Balkana. Sada je na red došla Bosna i Hercegovina. Čelni ljudi u grupaciji ASA znali su već duže vremena da će doći do ovakvog razvoja scenarija. Uslijedit će otkazi radnicima "ASA Auta", a "Porsche" će raspisati konkurs za prijem novih radnika. Moguće je da će dio dosadašnjih uposlenika "ASA Auta" biti zaposlen u novu firmu. No, konkurs će biti transparentan i striktan - preneseno nam je iz izvora u ovoj firmi.

Krojer: Saopćio vijest

Neprijatnu vijest radnicima „ASA Auta" jučer ujutro, kako saznajemo, saopćio je prvi čovjek ove firme Piter Krojer (Peter Kroyer). On je naveo da je "ASA Auto" izgubila pravo da uvozi i prodaje vozila VW koncerna. U tom konglomeratu su, osim „Volkswagena", još i „Seat", „Škoda", „Audi" te „Porsche".

Nastavak rada

ASA grupacija će, kako saznajemo, nastaviti poslove u drugim segmentima - bankarske usluge, maloprodaja, osiguranje te servisiranje vozila. Ipak, "ASA Auto" je bila kičma cijele grupacije. Postoji od 1996. godine i ubrzo se u BiH nametnula kao jedna od vodećih bh. kompanija.

Sve do 2010. godine cijela kompanija funkcionirala je izuzetno dobro i nametnula se kao jedna od najjačih bh. firmi. No, od te godine kreću unutrašnje trzavice koje je obilježio i odlazak Nihada Imamovića iz kompanije.

U drugoj polovini prošle godine u „ASA Autu" dolazi do serije otpuštanja. Bez posla su ostali i neki vrhunski majstori i vješti prodavači koji su s „ASA Autom" na kraju zaključili sporazumne raskide radnog odnosa. Već se od ranije špekulira da je Hastor odlučio prodati kompletnu ASA grupu i povući se iz BiH. No, kako nam je iz nekoliko izvora rečeno, ta informacija nije tačna. ASA i Prevent nastavljaju s radom i razvijanjem biznisa.

Saopćenje bez odgovora

Umjesto odgovora na naša pitanja u vezi s gubitkom licence, iz "ASA Auta" dobili smo vrlo načelno saopćenje:

- Kompanija "ASA Auto" svoje poslovne aktivnosti obavlja u skladu s postojećim ugovorom s našim dobavljačima. U 2012. godini postigli smo jedan od najboljih rezultata u Evropi, s tržišnim učešćem većim od 42 posto. Stoga, "ASA Auto" nastavlja sa značajnim doprinosom sjajnim poslovnim rezultatima ASA grupacije, koja, također, u sklopu svog poslovanja pruža finansijske i druge poslovne usluge. I dalje ćemo nastaviti s profesionalnom i odgovornom komunikacijom prema svim našim poslovnim partnerima, kao i s medijma - navedeno je.
:run: :run: :run: :run: :run: :run: :run: :run:
olensoner

#235 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by olensoner »

Ovo je jos 2005. bilo najavljeno. Porsche je generalni zatupnik VAG vozila u ostatku Europe, tako ce biti i kod nas. A ASA moze ostati raditi kao koncesionar, isto kao sto je i AC Quattro, Jelic i ostali koncesionari VAG-a, dakle u njihovom rangu, a do sad su im oni bili nadredjeni.
Bas i nema veze ova vijest sa inferiornoscu bosnjackog biznismena.
Ne zaboravi da je vlasnik ASA-e i Prevent grupe koja ima 17.000 radnika u 35 drzava bosnjak.
udrch

#236 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by udrch »

može li čovjek zaista toliko nisko pasti da za jednog Hastora kaže da je inferiorni biznismen..
karanana

#237 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by karanana »

Jeste i u ovom slucaju inferioran, ali je inferioran prema shvabi i najjacoj i najvecoj svjetskoj auto kompaniji.
Miki123

#238 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Miki123 »

udrch wrote:može li čovjek zaista toliko nisko pasti da za jednog Hastora kaže da je inferiorni biznismen..
i ja to kontam.. ali očito lik ima komplekse što se nije rodio kao marko u Zagrebu, il ako ne u Zagrebu bar u Lištici :D

pa generalni direktor ASA je nijemac kroyer.. :dance: šta sad, inferiornost nijemaca u odnosu na hrvate..

popusti boga ti.
karanana

#239 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by karanana »

Mislim da bi ovo mogla biti tema sama za sebe. Sta ce biti sa asom, u sta ce se pretvoriti itd. Ali da se ovaj slucaj stavi u ovu temu u liniju sa nekakvim pijacarima, svercerima, buvljacima po brezi, ilijasu itd....to nema veze s vezom.
udrch

#240 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by udrch »

karanana wrote:Jeste i u ovom slucaju inferioran, ali je inferioran prema shvabi i najjacoj i najvecoj svjetskoj auto kompaniji.
ma nije opet drug..znači ovdje je proizvođač odlučio da će sam sebe da zastupa na tržištu..odnosno jedna njegova firma kojoj je posao trgovina zastupa drugu njegovu firmu kojoj je posao proizvodnja..

odraziće se vjerovatno na Asu, ali ne toliko..nisu tu objektivno ni bile neke pare..jer tu je Asa prodavala ovim drugim trgovcima, a politiku cijena je određivao proizvođač..
pare su u servisu i u maloprodaji..
Referent za ONO i DSZ

#241 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Referent za ONO i DSZ »

Zasto se bi se bosnjacki biznis razlikovao od bilo ceka drugog sto je karakteristicno za bosnjacku naciju. O toj realnosti svi sve znamo jer je nazalost svaki dan zivimo. Ali s obzirom koliko dusmana ovde ovo cita ne bih da se nasladjuju mojim komentarima.
Boze zdravlja i pameti.
talić

#242 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by talić »

ovo bi se moglo nazvati "mjere opreza krupnog kapitala", da ne bi ne daj bože tamo neka bosanska ili balkanska firma postala gigant i počela parirati krupnom kapitalu razvijene Europe. Nažalost Prevent se ne može suprostaviti VW-u i zaokrenuti azijskim proizvođačima automobila koji bi cjenovno i kvalitetom mogli bez problema parirati VW-u jer je vezan za koncern drugim proizvodima i poslovima.
karanana

#243 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by karanana »

Prevent bi iz ovog mogao beneficirati. Bar za neko vrijeme. A ugovori su od danas do sutra. Dadnes indijcu ili pakiju da sije presvlake i prevent moze kljuc u bravu.
mali_balon

#244 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by mali_balon »

Ma joooj pustite Sebastiana bacaca prasine

http://www.klix.ba/forum/kiseljak-i-kre ... 434s0.html
Miki123

#245 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Miki123 »

mali_balon wrote:Ma joooj pustite Sebastiana bacaca prasine

ma kompleks, patologija..
MaxPayne

#246 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by MaxPayne »

Mislim da je najveći problem kod Bošnjaka što se daleko manje međusobno pomažu nego ostale narodnosti.To se reflektira i na poslovnom planu.Bolje zeznuti nekoga i uzeti 1000KM danas,nego za deset dana 10000KM.Možda jedini svijetli primjer je mesna industrija(Akova,Bajra),itd.
udrch

#247 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by udrch »

MaxPayne wrote:Mislim da je najveći problem kod Bošnjaka što se daleko manje međusobno pomažu nego ostale narodnosti.To se reflektira i na poslovnom planu.Bolje zeznuti nekoga i uzeti 1000KM danas,nego za deset dana 10000KM.Možda jedini svijetli primjer je mesna industrija(Akova,Bajra),itd.
Bogami je međusobno pomaganje između biznismena rijetkost..ovo se prije svega može reći da ima ponegdje tog lokalpatriotizma, jer se ljudi znaju i pomažu..
opće poznato je to recimo za Gračanicu i Visoko..nije da nema i kod nas..
adis.p

#248 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by adis.p »

Pratim. ;-)
bach

#249 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by bach »

Miki123 wrote:
mali_balon wrote:Ma joooj pustite Sebastiana bacaca prasine

ma kompleks, patologija..

Šta ima u SDA, pripremate li se kongres 2015.?
Dr Arsla

#250 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Dr Arsla »

Bošnjačka inferiornost u biznisu se najbolje vidi u zimskom turizmu. Pogledajte ko su vlasnici hotela i ski centara po našim planinama. Sve sami Hrvati bilo domaći ili iz CRO. Skijalište Dr. mate Boban na Blidinju, Čajuša Kupres, Brusnica na Vranici, Busovača, Pero Gudelj je kupio pola Vlašića zemlje itd. Još jedanput se pokazuje koliko su ugroženi u FBiH. Dobro neko reče Bošnjački je plafon granap i pijaca :D
Post Reply