bach wrote:Evo još jedan primjer bošnjačkog poslovnog shabanizma:
Prije par godina našli smo čovjeka, takođe mislim da je iz Breze koji nam je po vrlo povoljnoj cijeni dovukao ugalj vrlo solidnog kvaliteta. Preporučili smo ga i rođacima i prijateljima, a oni svoji prijateljima i rodbini. Tako je ovom šverceru posao krenuo. Od dva nakupca sa dva kamiona sada ima ljude koje rade za njega, utovarivač, skućio se, auta dobra voza.
Ali...
Prošle godine su počeli problemi... Čovjek je počeo dizati cijene uglja, naručiš tri tone dobiješ 2.5., bahat i bezobrazan na telefon postao ( u fazonu "možda dovučem ugalj, možda ne dovučem boli me k...").
Kako je na ovoj temi već konstatovano, bošnjački biznismen se ovako ponaša:
- kada posao tek krene, nađe se i ljubaznosti i lijepa riječ za mušteriju, roba je OK kvaliteta, isporuka na vrijeme...Kada posao krene, kada dođe profit i kada dobije lojalne kupce, bošnjački biznismen podiže cijene a spušta kvalitet...
Tako je ovaj nekadašnji švercer uglja, danas "biznismen" izgubio jednu stalnu mušteriju, a ja ću se potruditi da izgubi i ostale.
a jesi se ti natakario na Brezu...
Za ovo ne znam... Tj., ne znam na koga mislis za ovu kupovinu uglja...
EDEKA... Jedina dobra stvar u EDECI su cijene... I nista vise... Plate cirkus, radnice extra, ali extra, kako su placene... Ostalo je sve pravi cirkus... Od polica, cistoce, sortiranja, ulaza, izlaza, parkinga... Sve je ispod nivoa.. Ali je uvijek puno... Donedavno sam svaki drugi dan isao do njih... vozio robu... Sad vise ne... Ima gazda neku cudnu politiku i podlozan je pritisku od "konkurencije" u smislu "e haj nemoj uzimati vise od njega robu, ja cu ti svoju dati jeftinije"... Covjek bukvalno, ali bukvalno radi na feninge...
A inspektica i EDEKA
prije ce meni fbi doci na vrata i traziti tenk sakriven u ladici, nego dolje sto "udje" inspekcija