A do kvalitetnijeg obrazovanje se dolazi ukidanjem...? Ogranicevanje nikad nije dobro, u ovom slucaju cak nije ni moguce. Bosna ako ikad misli pridje EU vjerovatno ce ionako morati ukinuti "kantone". U biti ce to sama mora uciniti.madner wrote:Bez kvalitetnijeg obrazovanja nema ni rjesenja problema. Ljudski resursi su kljucni za svaku ekonomiju. Uzroke ne mozes odkloniti carobnim stapicem.
Obrazovanje je na nivou kantona, drzi se tih granica.
Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
-
JBL
#226 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
- madner
#227 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
O tom potom, moguce da ce se cijela kantonizirati.JBL wrote:A do kvalitetnijeg obrazovanje se dolazi ukidanjem...? Ogranicevanje nikad nije dobro, u ovom slucaju cak nije ni moguce. Bosna ako ikad misli pridje EU vjerovatno ce ionako morati ukinuti "kantone". U biti ce to sama mora uciniti.madner wrote:Bez kvalitetnijeg obrazovanja nema ni rjesenja problema. Ljudski resursi su kljucni za svaku ekonomiju. Uzroke ne mozes odkloniti carobnim stapicem.
Obrazovanje je na nivou kantona, drzi se tih granica.
Nista se ne ukida, dizu se standardi. Znaci ako padnes, pao si.
Cuj ogranicavanje nije dobro...
- Komrad
#228 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
U bivsem sistemu je moglo u ovom sada ne vjerujem?madner wrote:Niposto, imat cemo utrku u dizanju standarda. Izgleda svi zaboravljaju da se fakultet moze upisat i iz strucne srednje.
Utrku cemo imat zato sto ce i fakultet postaviti samo ljestvicu, i tu uvijek prednost imaju oni koji se kvalitetnije obrazuju.
Jel ima neki fax da se moze upisati iz srednje strucne?
-
JBL
#229 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Nista se ne dize... ukida se obrazovanje odredjenoj grupi. Drzava i drustvo od tog pada imaju samo stetu tj. trosak.madner wrote:Nista se ne ukida, dizu se standardi. Znaci ako padnes, pao si.![]()
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#230 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Komrad wrote:
U bivsem sistemu je moglo u ovom sada ne vjerujem?
jok, nema
- Alfons Kauders
#231 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
jarane...Komrad wrote:U bivsem sistemu je moglo u ovom sada ne vjerujem?madner wrote:Niposto, imat cemo utrku u dizanju standarda. Izgleda svi zaboravljaju da se fakultet moze upisat i iz strucne srednje.
Utrku cemo imat zato sto ce i fakultet postaviti samo ljestvicu, i tu uvijek prednost imaju oni koji se kvalitetnije obrazuju.
i ti ga znas izvalit al da valja...
- Alfons Kauders
#232 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
ukida, ukida... isto ko sto se ukidao i vjeronauk...JBL wrote:Nista se ne dize... ukida se obrazovanje odredjenoj grupi. Drzava i drustvo od tog pada imaju samo stetu tj. trosak.madner wrote:Nista se ne ukida, dizu se standardi. Znaci ako padnes, pao si.![]()
-
popajic
#233 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Vjerovatno si mislio na grupu kojoj selekcija na osnovu znanja nece dozvoliti da fura dalje kroz obrazovni sistem- na guzoveJBL wrote:Nista se ne dize... ukida se obrazovanje odredjenoj grupi. Drzava i drustvo od tog pada imaju samo stetu tj. trosak.madner wrote:Nista se ne ukida, dizu se standardi. Znaci ako padnes, pao si.![]()
Ne vidim da se ista drugo ukida
- Komrad
#234 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
A ti se meni navalio na kostiAlfons Kauders wrote:jarane...Komrad wrote:U bivsem sistemu je moglo u ovom sada ne vjerujem?madner wrote:Niposto, imat cemo utrku u dizanju standarda. Izgleda svi zaboravljaju da se fakultet moze upisat i iz strucne srednje.
i ti ga znas izvalit al da valja...
-
JBL
#235 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
To ti je isto... Jedna grupa ljudi ce ostati na cesti. To sto je neko (jako glupo btw) sirok spekatar ljudi i problema strpao u jedan kos to nema veze. Nek se nesto ukida i bice sve fantasticno.popajic wrote:Vjerovatno si mislio na grupu kojoj selekcija na osnovu znanja nece dozvoliti da fura dalje kroz obrazovni sistem- na guzoveJBL wrote:Nista se ne dize... ukida se obrazovanje odredjenoj grupi. Drzava i drustvo od tog pada imaju samo stetu tj. trosak.madner wrote:Nista se ne ukida, dizu se standardi. Znaci ako padnes, pao si.![]()
![]()
Kao da je najveci problem BIH previsok prosjecni stepen obrazovanja. U nekim drzava su pokusali slicne projekte i jako brzo prekinuli (kod nas 2 godine). A drzava je u startu bila bogatija, organizovanija ili sa manje problema od BiH.
Djeci treba obezbjediti kvalitetne ucitelje, knjige, hranu i ucenje, sve drugo dolazi samo po sebi ali za tako nesto dosta vremena i rada. A najlakse je nesto birokratski zabraniti/ograniciti i sa prstom u g. cekati sta ce biti. Bolje bolje ili (skoro sigurno) puno gore.
- kamen spoticanja
#236 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
logican potez ...uopste mi nije jasno sto se ovoliko cekalo...
-
popajic
#237 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Ali, NISTA se NE ukida !JBL wrote:To ti je isto... Jedna grupa ljudi ce ostati na cesti. To sto je neko (jako glupo btw) sirok spekatar ljudi i problema strpao u jedan kos to nema veze. Nek se nesto ukida i bice sve fantasticno.popajic wrote:Vjerovatno si mislio na grupu kojoj selekcija na osnovu znanja nece dozvoliti da fura dalje kroz obrazovni sistem- na guzoveJBL wrote:
Nista se ne dize... ukida se obrazovanje odredjenoj grupi. Drzava i drustvo od tog pada imaju samo stetu tj. trosak.![]()
Kao da je najveci problem BIH previsok prosjecni stepen obrazovanja. U nekim drzava su pokusali slicne projekte i jako brzo prekinuli (kod nas 2 godine). A drzava je u startu bila bogatija, organizovanija ili sa manje problema od BiH.
Djeci treba obezbjediti kvalitetne ucitelje, knjige, hranu i ucenje, sve drugo dolazi samo po sebi ali za tako nesto dosta vremena i rada. A najlakse je nesto birokratski zabraniti/ograniciti i sa prstom u g. cekati sta ce biti. Bolje bolje ili (skoro sigurno) puno gore.
Ko je ta odredjena grupa kojoj se ukida obrazovanje ? O cemu ti to
-
JBL
#238 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
procitaj temu jos jednom pa javi sta si skontao...popajic wrote:Ko je ta odredjena grupa kojoj se ukida obrazovanje ? O cemu ti to
- Chmoljo
#239 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
mensečini da si ti jedini ovdje koji nije nešto/išta skontaoJBL wrote:procitaj temu jos jednom pa javi sta si skontao...popajic wrote:Ko je ta odredjena grupa kojoj se ukida obrazovanje ? O cemu ti to
-
JBL
#240 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
onda ce biti da se je "prasina digla" zbog vjetra jer su inace svi sve skontali...Chmoljo wrote:mensečini da si ti jedini ovdje koji nije nešto/išta skontaoJBL wrote:procitaj temu jos jednom pa javi sta si skontao...popajic wrote:Ko je ta odredjena grupa kojoj se ukida obrazovanje ? O cemu ti to
- Chmoljo
#241 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
koja prašina i prema kome?JBL wrote:
onda ce biti da se je "prasina digla" zbog vjetra jer su inace svi sve skontali...
niti jedan jedini argument nisam vidio kontra ove odluke... samo priče koje nemaju veze sa logikom (ukidanje). kada postoji takva jezično-logička barijera, svaka rasprava je suvišna, a naš narod ima pregršt poslovica koje se mogu upotrijebiti kada se skonta da je takva rasprava, ustvari, ćorav posao.
jest jarane, ukida se
-
JBL
#242 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Citat se je odnosio u 1. post u ovoj temi gdje pise ko, "prema kome" i kako. Ocigledno tekst nije bio jasan? Mozda drugi put treba vijest zapisati u .ppt formatu sa slikicama.Chmoljo wrote:koja prašina i prema kome?JBL wrote:
onda ce biti da se je "prasina digla" zbog vjetra jer su inace svi sve skontali...![]()
niti jedan jedini argument nisam vidio kontra ove odluke... samo priče koje nemaju veze sa logikom (ukidanje). kada postoji takva jezično-logička barijera, svaka rasprava je suvišna, a naš narod ima pregršt poslovica koje se mogu upotrijebiti kada se skonta da je takva rasprava, ustvari, ćorav posao.
jest jarane, ukida sesvi će biti glupi i neobrazovani
od sutra Država za glupane.
Da isti tekst ponovim i boldujem...
--------------------
Vlada Kantona Sarajevo je 30. maja usvojila upisni plan za srednje škole, ali se prašina zbog izmjena podigla tek kada su počeli upisni rokovi. Naime, Ministarstvo nauke i obrazovanja je prilikom pravljenja upisnog plana pokušalo uskladiti broj učenika koji se upisuju u određene škole sa realnom potrebom za njima na tržištu rada.
Ministarstvo je radi toga imalo i konsultacije sa srednjim školama, Privrednom komorom KS i službama za zapošljavanje. Tako se došlo do podataka koji ukazuju na to da se kvota upisa u određenim školama mora smanjiti. Gotovo ista stvar je i sa Univerzitetom u Sarajevu, koji će ove godine upisati 1000 studenata manje, s tim da se to uglavnom odnosi na vanredne studente. Fakultetima je dat i rok od dvije godine kako bi uveli učenje na daljinu te time nadomjestili broj vanrednih studenata koje neće moći upisati.
Za razliku od prethodnih godina kada se u gimnazije upisivalo 32 posto od ukupnog broja đaka ili jedna trećina, ove godine je taj broj smanjen na 26 posto. Cilj Ministarstva je da broj djece koja će biti upisana u gimnazije bude jedna četvrtina od ukupnog broja, odnosno 25 i to će se postići već u narednoj godini. Inače, ove godine se u KS u srednje škole upisuje ukupno 6007 djece.
itd, itd....
- Chmoljo
#243 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
samo ti
ošini po prašini
evo puhnulo ko 'gibli', oka ne možeš otvoriti... a i osevapio bi se za slikice...
- Alfons Kauders
#244 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
kad smo vec kod narodnih mudrosti, znas onu "nije mati muju karala sto je kockao..."JBL wrote:Citat se je odnosio u 1. post u ovoj temi gdje pise ko, "prema kome" i kako. Ocigledno tekst nije bio jasan? Mozda drugi put treba vijest zapisati u .ppt formatu sa slikicama.Chmoljo wrote:koja prašina i prema kome?JBL wrote:
onda ce biti da se je "prasina digla" zbog vjetra jer su inace svi sve skontali...![]()
jest jarane, ukida sesvi će biti glupi i neobrazovani
od sutra Država za glupane.
Da isti tekst ponovim i boldujem...
--------------------
Vlada Kantona Sarajevo je 30. maja usvojila upisni plan za srednje škole, ali se prašina zbog izmjena podigla tek kada su počeli upisni rokovi. Naime, Ministarstvo nauke i obrazovanja je prilikom pravljenja upisnog plana pokušalo uskladiti broj učenika koji se upisuju u određene škole sa realnom potrebom za njima na tržištu rada.
Ministarstvo je radi toga imalo i konsultacije sa srednjim školama, Privrednom komorom KS i službama za zapošljavanje. Tako se došlo do podataka koji ukazuju na to da se kvota upisa u određenim školama mora smanjiti. Gotovo ista stvar je i sa Univerzitetom u Sarajevu, koji će ove godine upisati 1000 studenata manje, s tim da se to uglavnom odnosi na vanredne studente. Fakultetima je dat i rok od dvije godine kako bi uveli učenje na daljinu te time nadomjestili broj vanrednih studenata koje neće moći upisati.
Za razliku od prethodnih godina kada se u gimnazije upisivalo 32 posto od ukupnog broja đaka ili jedna trećina, ove godine je taj broj smanjen na 26 posto. Cilj Ministarstva je da broj djece koja će biti upisana u gimnazije bude jedna četvrtina od ukupnog broja, odnosno 25 i to će se postići već u narednoj godini. Inače, ove godine se u KS u srednje škole upisuje ukupno 6007 djece.
itd, itd....
nisi ponudio ni "a" or argumenta za svoju pricu o "ukidanju" nekog prava na obrazovanje... kvote ce se smanjiti, u neke skole i na neke fakultete ce moci upasti samo bolji ucenici i kraj price...
sto se tice onih koji su imali los prosjek, zaboli me kita za njima... imaju privatne skole i privatni fakulteti, kad im je vec bilo mrsko uciti 8 ili 12 godina... i ja sam imao krs prosjek, pa se upisao kao vanredni student, i jos usput radio...
i mani se pateticne price o tome kako ovo ima veze sa bogatim i siromasnim - kod mene i u osnovnoj i u srednjoj vazda medju najboljim ucenicima bila upravo raja iz siromasnijih porodica, ili sa sela... a sad neki od njih predaju na fakultetima, jedna kolegica je hirurg itd itd... ti sto cmizdre o prosjecima i sto kontaju kroz zivot proci na guzovaci su najcesce razmazena derista iz dobrostojecih porodica - mozes ih svaki dan do mile volje gledati u gradu dok dzabahljebare po kafama
-
popajic
#245 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
TEBI toplo preporucujem da pokusas skontati o cemu je rijecJBL wrote:procitaj temu jos jednom pa javi sta si skontao...popajic wrote:Ko je ta odredjena grupa kojoj se ukida obrazovanje ? O cemu ti to
Kvota upisa u odredjenim skolama se SMANJUJE , a ama bas nista se NE ukida ( osim zelje onih bez potencijala i radnih navika da preko stele steknu papir bez znanja )
Ako djeca novokomponovane ( najcesce nepismene ) elite zele odredjene diplome - bujrum im je upis " samo " na osnovu pokazanih rezultata , a ne tatinih/maminih stela .
Stvarno je ovo tesko za svarit
-
PeppermintSA
#246 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Ukinuti vjeronauku all togather!
Htjeli roditelji ili ne, mi zivimo u sekularnoj drzavi(makar na papiru!)
- Skijaš
#247 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
PeppermintSA wrote:Ukinuti vjeronauku all togather!
-
wolf07
#248 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Kako vrijeme odmice ja sam sve vise sklon vjerovanju da je ovaj ministar tu samo zato da pravi halabuku oko nebitnih stvari da bi se u tisini mogli rjesavati neki drugi (uglavnom prljavi) poslovi. Prvo je bila frka s vjeronaukom. Ja jos ne kontam kako je to moglo da se rijesi pitanje nekakve diskriminacije ucenika pri upisu na fakultet ako se u SA kantonu ukine vjeronauka, kao da se djeca iz drugih kantona ne upisuju na visoke skole. A sad evo druga fire-and-forget raketa, "DRZAVA NECE ISPUNJAVATI ZELJE RODITELJA". Pazi molim te! A cije ce zelje da ispunjava? I sta ono bulazni oko nedostatka kadrova tehnicke struke. Ispade da na birou nema elektrotehnicara, masinskih tehnicara, gradjevinaca. Ja ne znam ko je ovdje lud al' ovaj ministar stvarno pjeni bezveze. Kako neko rece, neka se on pozabavi pravim problemima tipa UNSA i sl. a neka pusti roditelje i djecu da rjesavaju sami sta ce i kako ce da upisuju.
- Za i Protiv
#249 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Ti il se pravis naivan, ili si ovo napisao iz neke "ideoloske" mrznje prema "ministru koji pjeni bezze"...wolf07 wrote:Kako vrijeme odmice ja sam sve vise sklon vjerovanju da je ovaj ministar tu samo zato da pravi halabuku oko nebitnih stvari da bi se u tisini mogli rjesavati neki drugi (uglavnom prljavi) poslovi. Prvo je bila frka s vjeronaukom. Ja jos ne kontam kako je to moglo da se rijesi pitanje nekakve diskriminacije ucenika pri upisu na fakultet ako se u SA kantonu ukine vjeronauka, kao da se djeca iz drugih kantona ne upisuju na visoke skole. A sad evo druga fire-and-forget raketa, "DRZAVA NECE ISPUNJAVATI ZELJE RODITELJA". Pazi molim te! A cije ce zelje da ispunjava? I sta ono bulazni oko nedostatka kadrova tehnicke struke. Ispade da na birou nema elektrotehnicara, masinskih tehnicara, gradjevinaca. Ja ne znam ko je ovdje lud al' ovaj ministar stvarno pjeni bezveze. Kako neko rece, neka se on pozabavi pravim problemima tipa UNSA i sl. a neka pusti roditelje i djecu da rjesavaju sami sta ce i kako ce da upisuju.
Naime, postoji nesto sto se zove UPIS ucenika, i tada taj sto pjeni bezze, zajedno sa lokalnom zajednicom, zavodom za zaposljavanje i skolama odredi koliko se ucenika upisuje u koju skolu. Kriteriji su manje-vise svima poznati, i navodjeni su vise puta na ovom forumu. I kada se desi situacija da svi hoce u gimnazije, a ostale skole ostanu poluprazne, pa ministar kaze da ce UPIS ucenika u drugom roku vrsiti prema ranije utvrdjenim kvotama, zbog opet manje-vise poznatih razloga, ti kazes kako PJENI!
Po tebi bi bilo najbolje da roditeljima i njihovoj djeci odmah damo diplome onoga sta zele i rjesen problem
- ultima_palabra
#250 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja
Argumentovano, nema štawolf07 wrote:Kako vrijeme odmice ja sam sve vise sklon vjerovanju da je ovaj ministar tu samo zato da pravi halabuku oko nebitnih stvari da bi se u tisini mogli rjesavati neki drugi (uglavnom prljavi) poslovi. Prvo je bila frka s vjeronaukom. Ja jos ne kontam kako je to moglo da se rijesi pitanje nekakve diskriminacije ucenika pri upisu na fakultet ako se u SA kantonu ukine vjeronauka, kao da se djeca iz drugih kantona ne upisuju na visoke skole. A sad evo druga fire-and-forget raketa, "DRZAVA NECE ISPUNJAVATI ZELJE RODITELJA". Pazi molim te! A cije ce zelje da ispunjava? I sta ono bulazni oko nedostatka kadrova tehnicke struke. Ispade da na birou nema elektrotehnicara, masinskih tehnicara, gradjevinaca. Ja ne znam ko je ovdje lud al' ovaj ministar stvarno pjeni bezveze. Kako neko rece, neka se on pozabavi pravim problemima tipa UNSA i sl. a neka pusti roditelje i djecu da rjesavaju sami sta ce i kako ce da upisuju.