HITNA POMOC (uzasna nesreca)
- amrica
#226 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
Sorry za off, ali od kad je pencilin opasan za normalno kretanje?
Primila sam ih u zivotu x puta, nikad mi niko nije rekao nemoj voziti, pazi kako hodas, povedi nekog sa sobom da te pripazi
Nije apaurin ili nesto slicno.
-
HM 2011
#227 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
Penicilin - alergijske reakcije na penicilin..... To jedino može biti problematično..... a to nije tema.....
Tema je šta možemo učiniti da Hitna radi maksimalno dobro jer je to jedna od maksimalno eksploatisanih grana uslužnih djelatnosti ovoga društva.....
Kada pogledamo kako drugi pružaju usluge - majstori koji postavljaju rigips, kreče, automehaničari, advokati, piljari na pijaci etc...
Osim što će voač biti sankcionisan i neće više voziti vozilo Hitne - voziti će je neko drugi možda i gori vozač od ovog,
šta svi mi možemo učiniti da rasteretimo Hitnu u korist pravo bitnih slučaja ?
Tema je šta možemo učiniti da Hitna radi maksimalno dobro jer je to jedna od maksimalno eksploatisanih grana uslužnih djelatnosti ovoga društva.....
Kada pogledamo kako drugi pružaju usluge - majstori koji postavljaju rigips, kreče, automehaničari, advokati, piljari na pijaci etc...
Osim što će voač biti sankcionisan i neće više voziti vozilo Hitne - voziti će je neko drugi možda i gori vozač od ovog,
- branimir stulic
#228 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
Mali je danas probudjen iz kome ali je jos uvijek na aparatima. Lijecenje se nastavlja.
- jalijas74
#229 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
konacno nesto ohrabrujuce
-
efawalter
#230 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
Nisi druze fino procitao text,koji sam ja napisao.Rekao sam da je mali bio na pencilinu al samo kao konstataciju.A to da je pogrijesio vozac pri nesreci to niko ne spori al nisi ti kadija da sudis,a svaka cast ovoj dami sto kaze da je nesto epokalipticno,jeste,nase je drusvo totalno epokalipticno,ne branim nikoga,niti kudim koga samo dajem neke konstatacije,a to koliko je vozio na sat,ko je prosao kroz crveno a ko kroz zeleno to ti je pasha moj trla baba lan da joj prodje dan!Da svi radimo svoj posao nebi bilo ovakvih stvari.Al jedna stvar je pozitivna u ovoj debati
da smo svi ono kao pametni na forumu i humani a kad se trazi da se volontira nema nikoga ni za lijeka,a to da nam je hitna pomoc u rasulu je djelimicna istina jer nam je cijelo zdravsvo u rasulu zato sto dobija sve na kapaljku od ove drzave.
P.S:DA SMO SVI OVAKO SRCANI KAKO IZGLEDA I DA NOSIMO SVI ORUZIJE I DA IMAMO SVI ELANA KAO GOSP. JALIJAS NAS GRAD NEBI BIO TOLIKO POD OPSADOM U RATU VEC BI TU ISTU AGONIJU ZAVRSILI ZA 24 SATA,AL JBG MOZDA BI TAKO BILO DA JE RAT NA FORUMU BIO.
HVALA!!!!
P.S:DA SMO SVI OVAKO SRCANI KAKO IZGLEDA I DA NOSIMO SVI ORUZIJE I DA IMAMO SVI ELANA KAO GOSP. JALIJAS NAS GRAD NEBI BIO TOLIKO POD OPSADOM U RATU VEC BI TU ISTU AGONIJU ZAVRSILI ZA 24 SATA,AL JBG MOZDA BI TAKO BILO DA JE RAT NA FORUMU BIO.
HVALA!!!!
-
easy
#231 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
Procitah par postova i ne mogu sebi da dodjem. Kakvi crni pencilini, roditelji... kako moze nekome da padne napamet da takve stvari spominje. decko je udaren autom na pjesackom prelazu u usko naseljenom mjestu. taman i da je krenuo da predje pjesacki prelaz na crveno (a postoje ocevidci koji kazu da je bilo zeleno), vozac je opet kriv ako ga udari (osim ako se radi o bocnom izlijetanju)... tu se sva prica zavrsava
zelim mu brz oporavak!
zelim mu brz oporavak!
- valterbranisarajevo
#232 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
Mislim da bi diskusija mogla ići u pravcu koji je predložio HM2010. Ustvari samo je on iznio konkretne probleme sa kojima se susreću radnici HMP. Ja sam ih pročitao, a što se tiče diskusije ja nisam kritikovao kompletnu službu ni u jednom trenutku jer mrzim generalizaciju ljudi po bilo kom osnovu, nego sam diskutovao isključivo o tragičnom događaju u Vogošći i dalje stojim da je ovaj momak tada prekršio tri člana ZOOBS-a i na kraju počinio krivično djelo...
Dakle, prvo što sam primjetio (a pretpostavljao sam to i ranije) da su vozači javnih službi često pod pritiskom dispečera i šefova da naprave zijan (vrati se što prije u bazu-gazi sve pred sobom). Naravno kada se desi tragedija niko od njih neće stati iza vozača..
Mislim da bi se vozači javnih službi koji se susreću sa problemima u saobraćaju trebali, na neki način, organizovati (preko sindikata, udruženja vozača i sl.) i riješiti ovaj problem. U Kantonu Sarajevo postoje Ministarstvo za saobraćaj, Institut za saobraćaj i oni vjerovatno mogu tačno izračunati koliko je u određenom dijelu dana npr. vozilu hitne pomoći potrebno da pređe neku relaciju. U tom slučaju dispečer i šef mogu „mahati ušima“ i eventualno sami zaraditi prijavu za navođenje nekoga na prekršaj ili krivično djelo.
Druga stvar-čuvena žuta linija. Ko je još poštuje? Postala je obična saobraćajna traka, a u periodu velikih gužvi može biti od velike pomoći vozačima hitne, vatrogascima. Opet bi tu vozači profesionalci , organizovano trebali porazgovarati sa policijom i zatražiti da se sankcionišu svi koji je neopravdano koriste...
Eto to je ono što mi je trenutno palo na pamet...
Dakle, prvo što sam primjetio (a pretpostavljao sam to i ranije) da su vozači javnih službi često pod pritiskom dispečera i šefova da naprave zijan (vrati se što prije u bazu-gazi sve pred sobom). Naravno kada se desi tragedija niko od njih neće stati iza vozača..
Mislim da bi se vozači javnih službi koji se susreću sa problemima u saobraćaju trebali, na neki način, organizovati (preko sindikata, udruženja vozača i sl.) i riješiti ovaj problem. U Kantonu Sarajevo postoje Ministarstvo za saobraćaj, Institut za saobraćaj i oni vjerovatno mogu tačno izračunati koliko je u određenom dijelu dana npr. vozilu hitne pomoći potrebno da pređe neku relaciju. U tom slučaju dispečer i šef mogu „mahati ušima“ i eventualno sami zaraditi prijavu za navođenje nekoga na prekršaj ili krivično djelo.
Druga stvar-čuvena žuta linija. Ko je još poštuje? Postala je obična saobraćajna traka, a u periodu velikih gužvi može biti od velike pomoći vozačima hitne, vatrogascima. Opet bi tu vozači profesionalci , organizovano trebali porazgovarati sa policijom i zatražiti da se sankcionišu svi koji je neopravdano koriste...
Eto to je ono što mi je trenutno palo na pamet...
Last edited by valterbranisarajevo on 30/06/2011 21:49, edited 2 times in total.
- jalijas74
#233 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
Ponavljam opet ja nisam tema ove pretuzne price.efawalter wrote:P.S:DA SMO SVI OVAKO SRCANI KAKO IZGLEDA I DA NOSIMO SVI ORUZIJE I DA IMAMO SVI ELANA KAO GOSP. JALIJAS NAS GRAD NEBI BIO TOLIKO POD OPSADOM U RATU VEC BI TU ISTU AGONIJU ZAVRSILI ZA 24 SATA,AL JBG MOZDA BI TAKO BILO DA JE RAT NA FORUMU BIO.
A gospodin Jalijas ako bas hoces da znas je imao dovoljno elana u odsudniim momentima i sa 17 i kusur godina uzeo pusku i stao tamo gdje je trebalo.
- poznanik
#234 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
Možemo odavde inicirati nadležnim u Ministarstvu zdravlja i Skupštini Kantona Sarajevo da se dispečerska služba i kompletan vozni park JU "ZHMP" privatizira i konačno profesionalizira, odnosno postigne odgovornost na obje strane, za početak.HM 2011 wrote:...Tema je šta možemo učiniti da Hitna radi maksimalno dobro jer je to jedna od maksimalno eksploatisanih grana uslužnih djelatnosti ovoga društva.....
U drugoj fazi, ili paralelno, trebalo bi preispitati kompletno poslovanje ove javne ustanove, izvršiti provjeru stručnosti, brojnosti i efikasnoti stručnog medicinskog osoblja, rasteretiti centar u Paromlinskoj pokretanjem 24-satnog radnog vremena za punktove koji dežuraju iza ponoći i izgraditi dodatne sa 24-satnim radnim vremenom, itd.
-
HM 2011
#235 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
Novine prenose da ima oko 14 godina,seka wrote:Postovat' zakon?HM 2011 wrote:Penicilin - alergijske reakcije na penicilin..... To jedino može biti problematično..... a to nije tema.....
Jedno pitanje: je li Hitna, u ovom slucaju ... posto je bila prazna, jurila ... jer je imala urgentan poziv ili da bi se vratila u bazu?
Mozda nisi kompetentan, al' ako ima 'ko, nek' odgovori.
Jos da dodam, koliko je star djecak? Ne vidjeh nigdje.
a ovo za žurbu Hitne, kada se uzme u obzir da su prolazili kroz raskrnicu, trebali su se kako već neko navede, lagano približiti istoj, provjeriti predstavljaju li opasnost po pješake i ima li kakvih opasnosti po njih same (Šta da ih je N.N. sa džipom odnjeo u stranu pri tom prolasku kroz crveno ??????????????????????), i onda proći kroz crveno......
Žurba hitne je uvjek opravdana u situaciji manjka radne snage i povećanog obima poslova..... Čim je rotacija bila u pitanju išli su na neku drugu intervenciju i sigurno im se neko sjećao familije jer su "kasnili" na tu intervenciju.....
Pretjerana žurba nije preporučena za Hitnu Kantona Sarajevo jer vozila baš nisu super ultra tip top - ne kažem da su loša, ali ne mogu se porediti sa Njemačkim i sličnim vozilima.
Hladan nagli start vozila dodatno otežanog opremom je smrt za vozila Hitne, a oni su non stop u hladnom naglom startu.....
-
HM 2011
#236 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
Privatizacijom bi za jednu intervenciju uredno dobio račun od 100 KM, pa bi prije umro negop nazvao Hitnu....poznanik wrote:Možemo odavde inicirati nadležnim u Ministarstvu zdravlja i Skupštini Kantona Sarajevo da se dispečerska služba i kompletan vozni park JU "ZHMP" privatizira i konačno profesionalizira, odnosno postigne odgovornost na obje strane, za početak.HM 2011 wrote:...Tema je šta možemo učiniti da Hitna radi maksimalno dobro jer je to jedna od maksimalno eksploatisanih grana uslužnih djelatnosti ovoga društva.....
U drugoj fazi, ili paralelno, trebalo bi preispitati kompletno poslovanje ove javne ustanove, izvršiti provjeru stručnosti, brojnosti i efikasnoti stručnog medicinskog osoblja, rasteretiti centar u Paromlinskoj pokretanjem 24-satnog radnog vremena za punktove koji dežuraju iza ponoći i izgraditi dodatne sa 24-satnim radnim vremenom, itd.
Ovaj drugi dio prijedloga je odličan prijedlog, samo što jedan doktor specijalista urgentne medicine koji radi smjenu od 12 sati košta bruto oko 30.000 Km godišnje (i više, puno više), uz njega u paketu idu i dva tehničara, te jedno vozilo sa svom pripadajućom opremom....
Uzmi u obzir da ljudsko biće ne smije raditi više od 40 sati sedmično i to dovodi do neke 3 smjene odnosno 36 sati sedmično....
POšto jedna sedmica sadrži 168 sati, preostaje još samo 132 radna sata za ispuniti....
ODprilike to je oko 4,5 radnih timova za jednu sedmicu da su operativni non stop ne računajući njihovo pravo na godišđnji odmor i povećan broj invaliditeta rada u tom tipu posla (dizanje lica na nosilu a lice teško 150 KG - diskus hernija) a takvih timova po propisu uvjek treba biti na raspolaganju 1,5 na 25.000 ljudi koliko se ja sjećam.....
Neka se tih 5 timova kontinuirano redaju na tom vozilu, odprilike će koštati bruto u jednom mjesecu društvo:
80.000 x 5 = 400.000 KM za plate i doprinose, - greška - ovo je cca na godišnjem nivou, recimo oko 35.000 KM mjesečno.... a godišnje iznosi oko 400.000 kM
Vozilo u jednoj smjeni neka pređe oko 300 KM (recimo, ali i to je na dugom štapu) recimo da vozilo pređe oko 10.000 Km gradske vožnje sa hladnim naglim statom (dobili su poziv, trče u vozilo, pale rotaciju i puni gas na cestu), vozilo vrijedno oko 200.000 KM možeš baciti u kantu za 1 godinu rada.....
Plus gorivo, plus oprema i medikamenti, plus opravke =
Godišnje oko 800.000 maraka košta Kanton Sarajevo stalno NON STOP funkcionisanje 1 tima hitne pomoći sa pripadajućim vozilom,
KOLIKO STE VOZILA ŽELJELI DA BUDU U FUNKCIJI ?
Edit zbog greške u kalkulaciji....
Last edited by HM 2011 on 30/06/2011 22:21, edited 2 times in total.
- valterbranisarajevo
#237 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
Pričalo se da će biti obnovljen stara zgrada hastahane na Kovačima (čini mi se) i da će tu biti punkt HMP. Mislim da bi taj punkt mogao kvalitetno pokrivati Stari Grad i Centar i tako rasteretiti onaj u Darovalaca krvi....Gdje je zapelo nemam pojma, ali sigurno nema para... 
Last edited by valterbranisarajevo on 30/06/2011 21:50, edited 1 time in total.
- svjezi_ustipak
#238 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
malo je 100 km, trebalo bi najmanje 3 puta vise naplacivati. moze se i tu naci rjesenje: ne placaju hitni slucajevi, svi oni koji nisu hitni i koji ne odu svom ljekaru nego u hitnu ce platiti te tri stoje.HM 2011 wrote:Privatizacijom bi za jednu intervenciju uredno dobio račun od 100 KM, pa bi prije umro negop nazvao Hitnu....poznanik wrote:Možemo odavde inicirati nadležnim u Ministarstvu zdravlja i Skupštini Kantona Sarajevo da se dispečerska služba i kompletan vozni park JU "ZHMP" privatizira i konačno profesionalizira, odnosno postigne odgovornost na obje strane, za početak.HM 2011 wrote:...Tema je šta možemo učiniti da Hitna radi maksimalno dobro jer je to jedna od maksimalno eksploatisanih grana uslužnih djelatnosti ovoga društva.....
to je jedini nacin da se sve nepotrebni pozivi prekinu.
onda ce razmisliti svi oni koji zagusuju hitnu hoce li ili nece pozvati.
- poznanik
#239 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
Privatizacijom bi bila postignuta puna odgovornost i profesionalizacija vozača i osposobljenost voznog parka "Hitne", bila bi izbjegnuta dosadašnja praksa da medicinari u isto vrijeme i voze i pružaju pomoć unesrećenim ili sličnim pacijentima. Pretpostavi samo stres koji vozač ima nakon ukazane pomoći teško unesrećenom u vožnji ka medicinskoj ustanovi.HM 2011 wrote:Privatizacijom bi za jednu intervenciju uredno dobio račun od 100 KM, pa bi prije umro negop nazvao Hitnu....
Proizvoljna je ocjena za tih 100 KM, očito je da ti ne odgovara privatizacija, nažalost. A ponudio si pitanje s ciljem iznalaženja rješenja za aktuelno loše stanje sa "Hitnom". Naknadu pravnim licima koji bi vršili transport medicinskog osoblja na intervencije plaćalo bi Ministarstvo - Kanton, iz sredstava budžeta, a sredstva koja se do sada plaćaju za gorivo, amortizaciju, nabavku novih vozila, dnevnice i sl. bila bi samo preusmjerena.
- poznanik
#240 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
...
Last edited by poznanik on 30/06/2011 22:58, edited 1 time in total.
- poznanik
#241 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
HM 2011 wrote:....Mjesečno oko 700.000 maraka košta Kanton Sarajevo stalno NON STOP funkcionisanje 1 tima hitne pomoći sa pripadajućim vozilom...
Ljudski život nema cijenu. Ili ima...
-
HM 2011
#242 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
Evo rješenja -
1. Pokrenuti trajni program informisanja javnosti putem kantonalnih sredstava informisanja ali i putem obrazovnih institucija (osnovno,srednje, više i visoko obrazovanje), sa ciljem edukacije javnosti iz oblasti:
Kako pozvati Hitnu pomoć, Kada zvati, šta objasniti, kako pružiti prvu pomoć.....
Program mora biti sveobuhvatan....
2. Dodjeliti ovlasti određivanja stepena hitnosti slučaja na terenu - ljekaru specijalisti - uz postojanje nezavisnog revizijskog odbora za žalbe u tom slučaju (naplatio intervenciju a ona bila visokog stepena hitnosti), = povrat novca. Odbor za žalbe mora raditi brzo i efikasno, jer greške mogu biti česte.
3. Od dodatnih sredstava povećati broj terenskog osoblja HMP-a i inzistirati na najkvalitetnijoj opremi za transport i tretiranje pacjenta u transportu,
4. Rigorozno kontrolisati potrošnju opreme, proces nabavke opreme outsourcovati u neki posebno formiran kantonalni organ za javne ustanove iz medicinske oblasti te na taj način smanjiti cijenu nabavke opreme po sistemu nabavka na veliko = wholesale discount, pokrenuti proces opremanja vozila kantonalnih organa u kantonalnoj režiji režiji (Vozila hitne, Vatrogasna vozila, vozila MUPa, blindiranje) sa mogućnosti pružanja privatnih usluga.
LJudski život nema cijenu - pitanje je možemo li mi platiti tu cijenu ?
1. Pokrenuti trajni program informisanja javnosti putem kantonalnih sredstava informisanja ali i putem obrazovnih institucija (osnovno,srednje, više i visoko obrazovanje), sa ciljem edukacije javnosti iz oblasti:
Kako pozvati Hitnu pomoć, Kada zvati, šta objasniti, kako pružiti prvu pomoć.....
2. Dodjeliti ovlasti određivanja stepena hitnosti slučaja na terenu - ljekaru specijalisti - uz postojanje nezavisnog revizijskog odbora za žalbe u tom slučaju (naplatio intervenciju a ona bila visokog stepena hitnosti), = povrat novca. Odbor za žalbe mora raditi brzo i efikasno, jer greške mogu biti česte.
3. Od dodatnih sredstava povećati broj terenskog osoblja HMP-a i inzistirati na najkvalitetnijoj opremi za transport i tretiranje pacjenta u transportu,
4. Rigorozno kontrolisati potrošnju opreme, proces nabavke opreme outsourcovati u neki posebno formiran kantonalni organ za javne ustanove iz medicinske oblasti te na taj način smanjiti cijenu nabavke opreme po sistemu nabavka na veliko = wholesale discount, pokrenuti proces opremanja vozila kantonalnih organa u kantonalnoj režiji režiji (Vozila hitne, Vatrogasna vozila, vozila MUPa, blindiranje) sa mogućnosti pružanja privatnih usluga.
LJudski život nema cijenu - pitanje je možemo li mi platiti tu cijenu ?
Last edited by HM 2011 on 30/06/2011 22:27, edited 1 time in total.
- poznanik
#243 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
U najkraćem: Podijelićemo vam brošure, proučite ih da biste si mogli sami pomagati i pružati hitnu pomoć, mi nemamo para...HM 2011 wrote:Evo rješenja -
-
HM 2011
#244 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
To znaju samo nadležni organi, porodica povrijeđenog djeteta i lice koje je pozvalo hitnu.seka wrote:Jos uvijek mi nije jasno, da li su imali urgentni ili nisu?HM 2011 wrote:Novine prenose da ima oko 14 godina,seka wrote:
Postovat' zakon?
Jedno pitanje: je li Hitna, u ovom slucaju ... posto je bila prazna, jurila ... jer je imala urgentan poziv ili da bi se vratila u bazu?
Mozda nisi kompetentan, al' ako ima 'ko, nek' odgovori.
Jos da dodam, koliko je star djecak? Ne vidjeh nigdje.
a ovo za žurbu Hitne, kada se uzme u obzir da su prolazili kroz raskrnicu, trebali su se kako već neko navede, lagano približiti istoj, provjeriti predstavljaju li opasnost po pješake i ima li kakvih opasnosti po njih same (Šta da ih je N.N. sa džipom odnjeo u stranu pri tom prolasku kroz crveno ??????????????????????), i onda proći kroz crveno......
Žurba hitne je uvjek opravdana u situaciji manjka radne snage i povećanog obima poslova..... Čim je rotacija bila u pitanju išli su na neku drugu intervenciju i sigurno im se neko sjećao familije jer su "kasnili" na tu intervenciju.....
Pretjerana žurba nije preporučena za Hitnu Kantona Sarajevo jer vozila baš nisu super ultra tip top - ne kažem da su loša, ali ne mogu se porediti sa Njemačkim i sličnim vozilima.
Hladan nagli start vozila dodatno otežanog opremom je smrt za vozila Hitne, a oni su non stop u hladnom naglom startu.....
Vjeruj, da se i na zapadu desava, da ukljuce rotaciona, ... nako ... u stvari nije nako, vec da bi napravili pauzu negdje u hladovini. Kad dodje do ekscesa, izadje na vidjelo.
Jos nesto, da li je djecak imao kacigu? Nigdje ne stoji. Koliko znam, biciklisti moraju imati kacige. Koliko bi ta umanjila povrede, je upitno.
p.s. Ne zelim prejudicirati niti jednu stranu. Dosta je zalosno da je ugrozen jedan zivot.
edit: sto petljas N.N. nemoj, molim te, sbbkbb.
- and
#245 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
glupost je pričati o privatatizaciji hitne pomoći.poznanik wrote:Privatizacijom bi bila postignuta puna odgovornost i profesionalizacija vozača i osposobljenost voznog parka "Hitne", bila bi izbjegnuta dosadašnja praksa da medicinari u isto vrijeme i voze i pružaju pomoć unesrećenim ili sličnim pacijentima. Pretpostavi samo stres koji vozač ima nakon ukazane pomoći teško unesrećenom u vožnji ka medicinskoj ustanovi.HM 2011 wrote:Privatizacijom bi za jednu intervenciju uredno dobio račun od 100 KM, pa bi prije umro negop nazvao Hitnu....
Proizvoljna je ocjena za tih 100 KM, očito je da ti ne odgovara privatizacija, nažalost. A ponudio si pitanje s ciljem iznalaženja rješenja za aktuelno loše stanje sa "Hitnom". Naknadu pravnim licima koji bi vršili transport medicinskog osoblja na intervencije plaćalo bi Ministarstvo - Kanton, iz sredstava budžeta, a sredstva koja se do sada plaćaju za gorivo, amortizaciju, nabavku novih vozila, dnevnice i sl. bila bi samo preusmjerena.
hitna pomoć treba da obavlja hitne slučajeve,a ostale stvari koje nemaju veze sa direktno ugroženim ljudskim životom trebaju rješavati ostale zdr.ustanove što državne,što privatne.
gledam na stranici beogradske hitne prosjek je 300 pacijenata dnevno,a naše 500-600.još bi bilo zanimljivo uporediti broj radnika,vozila,stanovnika ova 2 grada,pa se dolazi do zaključka šta je glavni problem.
- poznanik
#246 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
Glupost je pisati o nečem nepročitanomand wrote:glupost je pričati o privatatizaciji hitne pomoći...
Ne zagovaram privatizaciju "Hitne pomoći", već njenog voznog parka i profesionalizam uz veću odgovornost vozača, oni nisu medicinsko osoblje.
- and
#247 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
jel negdje postoji sličan primjer,da uporedimo?poznanik wrote:Glupost je pisati o nečem nepročitanomand wrote:glupost je pričati o privatatizaciji hitne pomoći...![]()
![]()
Ne zagovaram privatizaciju "Hitne pomoći", već njenog voznog parka i profesionalizam uz veću odgovornost vozača, oni nisu medicinsko osoblje.
čitao sam prijedloge o punktovima...zašto to raditi ako već imamo domove zdravlja koji imaju ljude i vozila?
zašto na poziv u vogošći nije otišlo njihovo vozilo ?
najbolje bi bilo kada bi ispred svake zgrade stajalo po jedno vozilo,ali to košta.a naši su baš spremni ulagati u hitnu.da nije bilo donacija vjerovatno bi tramvajem išli u posjete.
- valterbranisarajevo
#248 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
Našao sam i ovo....
16.3.2011.
U organizaciji Općine Vogošća i OJ Dom zdravlja Vogošća danas je u 10,00 sati u Hotelu “Sunce” u Vogošći održan okrugli sto na temu “Stanje zdravstvene zaštite na području općine Vogošća i projekcija razvoja zdravstvene zaštite u periodu 2011.-2016.godine.”
2. Obzirom da su obezbjeđeni svi preduslovi zahtjevamo od nadležnih organa Kantonalnog Ministrstva zdravstva, Zavoda za zdravstvenu zaštitu i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo da se u Vogošći organizuje 24 h dežurstvo Zavoda za hitnu medicinsku pomoć na punktu Vogošća. Navedena inicijativa egzistira već duže vrijeme, a ovaj punkt Zavoda za hitnu medicinsku pomoć bi obavljalo poslove za dvije općine Vogošću i Ilijaš
A ovaj članak je objavljen 4.6.2011. Šta se dogodilo u međuvremenu? Da nismo možda pomiješali lokacije?
Restauracija prve bolnice u Sarajevu i BiH
Restauracija prve zvanične bolnice u Sarajevu i BiH - Hastahane, u Ulici Halilbašića 26 na Kovačima, gdje bi bio smješten manjih punkt Hitne pomoći za stanovnike starog dijela grada, koji je pokrenulo Udruženje Hastahana, idućeg mjeseca biće predstavljena u Sarajevu. Dr. Fahrudin Kulenović, predsjednik Ljekarske komore Kantona i član Odbora za restauraciju Hastahane, kaže kako se odobrenjem Ministarstva pravde FBiH, Udruženje Hastahana i zvanično registrovalo, tako da plemenita ideja o obnovi prve bolnice čeka svoju realizaciju.
"Nakon registracije udruženja, otvoren je i žiroračun, gdje se nalazi manji iznos donatorskih sredstava koja smo obezbijedili prije dvije godine. Veliko je interesovanje i ambasadora, ali i građana Sarajeva za realizaciju ove plemenite ideje i restauracije prve bolnice u Sarajevu. Kako bi počeli projekt obnove Hastahane, upriličićemo prezentaciju za ambasadore u našoj zemlji, prije svih Turske, Austrije i Češke, a planiramo da to bude ovog mjeseca u eko-selu na Bjelašnici", kaže dr. Kulenović, te objašnjava kako je Turska izgradila prvu bolnicu u Sarajevu, u kojoj su potom radili ljekari iz Austrije.
Da je ideja o restauraciji Hastahane zaživljela, govori i činjenica da upravo ovih dana član Odbora za restauraciju Valerijan Žujo boravi u Češkoj, gdje, kako je kazao dr. Kulenović, priprema fotodokumentaciju o dr. Bajeru koji je 26 godina služio u ovoj bolnici.
U sklopu Hastahane planirano je da uz otvaranje punkta Hitne pomoći za stanovnike Starog Grada bude smješten i Muzej zdravstva BiH, a jedna od mogućnosti je i smještaj prostorija Ljekarske komore KS.
Hastahana, prva bolnica u Sarajevu, otvorena je 16. oktobra 1866, na današnjoj adresi Halibašića. 26. Odbor za njenu restauraciju čini sedam članova, predsjednik je dr. Alija Mulaomerović, predsjednik Skupštine je dr. Faruk Dalagija, a među članovima su i Fahrudin Kulenović, Valerijan Žujo, Braco Babić...
Oslobodjenje
16.3.2011.
U organizaciji Općine Vogošća i OJ Dom zdravlja Vogošća danas je u 10,00 sati u Hotelu “Sunce” u Vogošći održan okrugli sto na temu “Stanje zdravstvene zaštite na području općine Vogošća i projekcija razvoja zdravstvene zaštite u periodu 2011.-2016.godine.”
2. Obzirom da su obezbjeđeni svi preduslovi zahtjevamo od nadležnih organa Kantonalnog Ministrstva zdravstva, Zavoda za zdravstvenu zaštitu i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo da se u Vogošći organizuje 24 h dežurstvo Zavoda za hitnu medicinsku pomoć na punktu Vogošća. Navedena inicijativa egzistira već duže vrijeme, a ovaj punkt Zavoda za hitnu medicinsku pomoć bi obavljalo poslove za dvije općine Vogošću i Ilijaš
A ovaj članak je objavljen 4.6.2011. Šta se dogodilo u međuvremenu? Da nismo možda pomiješali lokacije?
Restauracija prve bolnice u Sarajevu i BiH
Restauracija prve zvanične bolnice u Sarajevu i BiH - Hastahane, u Ulici Halilbašića 26 na Kovačima, gdje bi bio smješten manjih punkt Hitne pomoći za stanovnike starog dijela grada, koji je pokrenulo Udruženje Hastahana, idućeg mjeseca biće predstavljena u Sarajevu. Dr. Fahrudin Kulenović, predsjednik Ljekarske komore Kantona i član Odbora za restauraciju Hastahane, kaže kako se odobrenjem Ministarstva pravde FBiH, Udruženje Hastahana i zvanično registrovalo, tako da plemenita ideja o obnovi prve bolnice čeka svoju realizaciju.
"Nakon registracije udruženja, otvoren je i žiroračun, gdje se nalazi manji iznos donatorskih sredstava koja smo obezbijedili prije dvije godine. Veliko je interesovanje i ambasadora, ali i građana Sarajeva za realizaciju ove plemenite ideje i restauracije prve bolnice u Sarajevu. Kako bi počeli projekt obnove Hastahane, upriličićemo prezentaciju za ambasadore u našoj zemlji, prije svih Turske, Austrije i Češke, a planiramo da to bude ovog mjeseca u eko-selu na Bjelašnici", kaže dr. Kulenović, te objašnjava kako je Turska izgradila prvu bolnicu u Sarajevu, u kojoj su potom radili ljekari iz Austrije.
Da je ideja o restauraciji Hastahane zaživljela, govori i činjenica da upravo ovih dana član Odbora za restauraciju Valerijan Žujo boravi u Češkoj, gdje, kako je kazao dr. Kulenović, priprema fotodokumentaciju o dr. Bajeru koji je 26 godina služio u ovoj bolnici.
U sklopu Hastahane planirano je da uz otvaranje punkta Hitne pomoći za stanovnike Starog Grada bude smješten i Muzej zdravstva BiH, a jedna od mogućnosti je i smještaj prostorija Ljekarske komore KS.
Hastahana, prva bolnica u Sarajevu, otvorena je 16. oktobra 1866, na današnjoj adresi Halibašića. 26. Odbor za njenu restauraciju čini sedam članova, predsjednik je dr. Alija Mulaomerović, predsjednik Skupštine je dr. Faruk Dalagija, a među članovima su i Fahrudin Kulenović, Valerijan Žujo, Braco Babić...
Oslobodjenje
-
efawalter
#249 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
poznanik wrote:Privatizacijom bi bila postignuta puna odgovornost i profesionalizacija vozača i osposobljenost voznog parka "Hitne", bila bi izbjegnuta dosadašnja praksa da medicinari u isto vrijeme i voze i pružaju pomoć unesrećenim ili sličnim pacijentima. Pretpostavi samo stres koji vozač ima nakon ukazane pomoći teško unesrećenom u vožnji ka medicinskoj ustanovi.HM 2011 wrote:Privatizacijom bi za jednu intervenciju uredno dobio račun od 100 KM, pa bi prije umro negop nazvao Hitnu....
slazem se stobom da bi bilo boljih usliga al shvati da raja nema novca i dok je bila participacija za lijekove bila ja problem a iznosila je jednu marku,i jedno pzanje za tebe koja je to privatizacija uspjela u bosni?
-
efawalter
#250 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)
valterbranisarajevo wrote:Pričalo se da će biti obnovljen stara zgrada hastahane na Kovačima (čini mi se) i da će tu biti punkt HMP. Mislim da bi taj punkt mogao kvalitetno pokrivati Stari Grad i Centar i tako rasteretiti onaj u Darovalaca krvi....Gdje je zapelo nemam pojma, ali sigurno nema para...
Ma jedno je sigurno ovakav sistem zdravstva nemoze niko pokriti,jednostavno treba se ukinuti socijalno(mislim na hitnu socijalno) i raporediti mozda timovi po ambulantama i domovima zdravlja to bi bilo iole brze i efikasnije.i treba svaki neopravdan izlazak debelo naplacivati.
Last edited by efawalter on 30/06/2011 22:54, edited 1 time in total.