Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post Reply
Gradski

#226 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Gradski »

Ja sam bio u oslobađanju huma 1995 na padinama Treskavice i oslobodili smo ga vrlo lako, s tim da je naša artiljerija odradila pravi posao, tako da mi nismo imali težak zadatak, kad smo upali u rovove četničke nazovi rovove mogli smo lavorima zgrtat koliko je bilo krvi dobri pogoci naše artiljerije, inače sam bio u POČ Butmir i to smo oslobodili i dali linije te na čuvanje nekoj jedinici iz Fojnice ili Visokog ne sjećam se u roku 12 sati četnici su vratili to jer ovo nisu bili neki borci nego babe neke, mi dok smo se vraćali tu oni se lafo drže za srce pogođeni bog te kontam da si tu pogođen nebi ni hodao, i zauzmemo druge pozicije na starim linijama, gađa artiljerija i sa jahorine i iz Trnova niz granata sve fula nismo se javljali sa pješadijom i samo su zalud trošili municiju granate. :lol:
Onako premoren sam zaspao na sanduku municije padaju granate iza mene ali ništa mi ne smeta oguglao čovjek,a i umor je učinio svoje.
karanana

#227 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by karanana »

ovo je vjerovatno bio jedini moguci put za deblokadu sarajeva. samo sto bi to trajalo godinama i godinama ako bi i uspjelo.
Gradski

#228 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Gradski »

Moglo se je tako i odraditi pa reko jahorine sići iza leđa to je uradio jednom Zaim Bešović pa je lutao po bespućima iza leđa na Jahorini ali mu je neko naredio da se povuče sa svojom brigadom-.
Tacticus

#229 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Tacticus »

karanana wrote:ovo je vjerovatno bio jedini moguci put za deblokadu sarajeva. samo sto bi to trajalo godinama i godinama ako bi i uspjelo.
pa i nebi, vidis mislim da je divljak i sefer predlagali da se iz svedske nabavi 20-40 ovih vozila sto nebi bio veliki problem jer vozila nemaju cisto vojnu namjenu pa ne podlezu pod embargo na oruzije
http://en.wikipedia.org/wiki/Bandvagn_206
http://www.military-today.com/trucks/bv_206.htm
i da se dovedu neki instruktori iz pakistana koji su specijalisti za ratovanje u himalajama da se obuci jedna laka brigada za alpinsko ratovanje
pa da se saceka zima i onda da se odradi veliki dio bjelasnice i treskavice koristeci obuku i mobilnost koju vrs nebi tada mogla imati koja tada nebi mogla koristiti ni pola potencijala kao inace, ali taj plan je odbijen od strane delice jer je bio "preambiciozan", a kasnije su nabavili one ski motoskutere kada se radio vlasic na osnovu ovoga plana
a kasnije mi je receno da je odbijeno jer je porvodjenje ovoga plana trazilo velika novcana sredstva koja bi se vise manje transparetno trosila, a to naravno "nekome" nije odgovaralo
karanana

#230 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by karanana »

ma mozda se nije ni moralo izlaziti cak na jahorinu. vratiti trnovo i dolinom zeljeznice i okolnim visovima krenuti prema krupcu i dalje prema kuli, lukavici....to bi napravilo skoro pa obruc oko onih koji drze dio obruca oko grada
a u isto vrijeme probati ometati komunikaciju lukavica-trebevic-pale. jesam general jebo te.
irenko

#231 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by irenko »

Dudajev wrote:
poznanik wrote:
kv99 wrote:Ovo je opis jedne od akcija koja se desila na Treskavici i da li iko zna gdje se to tacno desava ?
Iz jedne od bitaka za Proskok, možda "u vrijeme" Grkarice. Ja se ne sjećam detalja opisanog događaja, iako sam te godine sve vrijeme provodio u tom području, nažalost - sjećanja blijede :(
To se desavalo u rejonu Borikovca,a napad su izvrsili pripadnici 2. Viteske potpomognuti sa idv-om iz 9 bbr. Tada je zarobljeno 5 tenkova t-55, par OT i ostecene i unistene dvije samohotke 122mm. Tacno je iz ovog sjecanja srpskog vojnika sve , a i to da su se neki uspjeli izvuci. Akcija je izvedena u sklopu nastavka operacije u kojoj je pod udarom Bosnjackog jursnog bataljona pometena Bijela Lijeska, a manevarci iz Hrasnice su zaposjeli Hojtu i to ubacivanjem iza ledja neprijatelju. Bili su to lijepi dani i po meni nabriljantnija akcija ABiH u toku 4-godisnjeg rata, prije svega takav uspjeh napraviti bez ijednog izgubljenog borca sa 100km oslobodjene teritorije zaista neponovljivo! :thumbup:
ne bih da sporim, ali prilikom prvog pokušaja osvajanja borikovca i poljica, arbih je imala gubitke od najmanje 5 poginulih, koje sam lično vidio, prilikom dolaska un-a i izvlačenja poginulih (mislim da su borbe vođene 6-og oktobra). takođe, 29.10. je bio najmanje jedan zarobljeni pripadnik arbih (inicijala a.d, iz rogatice), prema kome je poprilično fer postupano (bio je ranjen, pružena mu je pomoć, i komandant interventnog odreda iz sarajeva je prijetio da će da nas pobije, ako mu se šta desi. kasnije sam ga gledao i na tv-u kako daje izjavu za srt). po meni, a bio sam tamo u jesen '94. greška vrs je bila što se nije pokušalo vratiti položaje izgubljene 1.10. (rakitnica, javorska kosa, mlakva..) i što se hojta nije jače branila, jer ko drži hojtu taj je gazda na tom pojasu između treskavice i bjelašnice-igmana. mislim da se dtg koja je upala u dujmoviće mogla neutralisati, tenkove sa par zolja uništiti, ali ključno je bilo zauzimanje hojte. u noći 29/30. 10. se moj rov povukao sa predavice na pola hojte i tek negdje pred zoru smo shvatili da je arbih na vrhu hojte i bukvalno smo u samo svitanje se spustili prema ledićima-dejčićima
fizicko_lice

#232 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by fizicko_lice »

Sorry na skretanju s teme, ali da vas pitam, jer ste bili gore (na obje strane, vidim) i trebalo bi da znate.

Ovaj rejon od Poljica prema Pandurici, je li koliko miniran? Ljeti ne bih ni u snu, ali sam kontao zimi, preko debelog snijega? I moze li se (opet zimi, preko snijega) od Poljica preko Borikovca pa na Bijelu Lijesku i dalje na Hojtu?

Evo i slika: Poljica - Pandurica.
Image
Gradski

#233 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Gradski »

Bilo je mina na hojti jedan je izgubio nogu upravo na tom rejonu iz Hrasnice možda je u toku bijega neko od vojnika vrs spustio tu pašteticu/klackalicu ili je sa namjerom bilo minirano, ali mi nelogično toliki prostor u vukojebini minirati, a imalo je rupa svuda.
_Reds_

#234 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by _Reds_ »

fizicko_lice wrote:Sorry na skretanju s teme, ali da vas pitam, jer ste bili gore (na obje strane, vidim) i trebalo bi da znate.

Ovaj rejon od Poljica prema Pandurici, je li koliko miniran? Ljeti ne bih ni u snu, ali sam kontao zimi, preko debelog snijega? I moze li se (opet zimi, preko snijega) od Poljica preko Borikovca pa na Bijelu Lijesku i dalje na Hojtu?

Evo i slika: Poljica - Pandurica.
Image
IZ Rakitnice se moze regularno doci u Bijelu Lijesku, i ljeti, eh dalje ne znam, ne bih se kockao. Mozes i sa Bijelih vida izaci na Hojtu, ali i to hm..., ne bih.
Nekako s proljeća

#235 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Nekako s proljeća »

Tacticus wrote:
karanana wrote:ovo je vjerovatno bio jedini moguci put za deblokadu sarajeva. samo sto bi to trajalo godinama i godinama ako bi i uspjelo.
pa i nebi, vidis mislim da je divljak i sefer predlagali da se iz svedske nabavi 20-40 ovih vozila sto nebi bio veliki problem jer vozila nemaju cisto vojnu namjenu pa ne podlezu pod embargo na oruzije
i da se dovedu neki instruktori iz pakistana koji su specijalisti za ratovanje u himalajama da se obuci jedna laka brigada za alpinsko ratovanje
pa da se saceka zima i onda da se odradi veliki dio bjelasnice i treskavice koristeci obuku i mobilnost koju vrs nebi tada mogla imati koja tada nebi mogla koristiti ni pola potencijala kao inace, ali taj plan je odbijen od strane delice jer je bio "preambiciozan", a kasnije su nabavili one ski motoskutere kada se radio vlasic na osnovu ovoga plana
a kasnije mi je receno da je odbijeno jer je porvodjenje ovoga plana trazilo velika novcana sredstva koja bi se vise manje transparetno trosila, a to naravno "nekome" nije odgovaralo
Jesi li ti @Tacticus bio aktivan u vrijeme izvođenja ove operacije na području Treskavice.?
Tacticus

#236 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Tacticus »

Nekako s proljeća wrote:
Tacticus wrote:
Jesi li ti @Tacticus bio aktivan u vrijeme izvođenja ove operacije na području Treskavice.?
ne
tada sam bio u 2 korpusu, preciznije policiji (sarajlija sam ali me rat zatekao na bajramu 4 marta u tuzli kod druge nane)
ali moja dva rodzaka jesu pa imam informacije iz prve ruke
dječak sa šibicama

#237 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by dječak sa šibicama »

Nije Zaim sa Kola, vec sa sela Poratak.
DRINJAK

#238 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by DRINJAK »

Gradski wrote:Ja sam bio u oslobađanju huma 1995 na padinama Treskavice i oslobodili smo ga vrlo lako, s tim da je naša artiljerija odradila pravi posao, tako da mi nismo imali težak zadatak, kad smo upali u rovove četničke nazovi rovove mogli smo lavorima zgrtat koliko je bilo krvi dobri pogoci naše artiljerije, inače sam bio u POČ Butmir i to smo oslobodili i dali linije te na čuvanje nekoj jedinici iz Fojnice ili Visokog ne sjećam se u roku 12 sati četnici su vratili to jer ovo nisu bili neki borci nego babe neke, mi dok smo se vraćali tu oni se lafo drže za srce pogođeni bog te kontam da si tu pogođen nebi ni hodao, i zauzmemo druge pozicije na starim linijama, gađa artiljerija i sa jahorine i iz Trnova niz granata sve fula nismo se javljali sa pješadijom i samo su zalud trošili municiju granate. :lol:
Onako premoren sam zaspao na sanduku municije padaju granate iza mene ali ništa mi ne smeta oguglao čovjek,a i umor je učinio svoje.
Hum je bio u oktobru dva puta u par dana zauzet,prvi put ga je VRS isti dan povratila,a drugi za dan ili dva.
Kažeš da si bio u zauzimanju u što čisto sumnjam,evo i zašto.

Prvi put tj.3 oktobra akciju napada su izveli 1 vod diverzanata DIO 104 vbr,jedan ojačani vod sastavljen iz čitave POČ-e Panteri i jedan vod diverzanata dali iz 109 ili 143 slagaću...gube kotu isti dan ostaje jedan poginuli neizvučen.

Drugi put mislim da je tačno 11-og,akcija kreće tek poslije podne iznenada i to u sljedećem sastavu:iako nisu trebali po naređenju ipak su pošli nekoliko boraca iz Pantera jer je njihov saborac ostao na neprijateljskoj teritoriji,među njima je brat poginulog,dalje dvadesetak boraca iz POČ-a Britva iz 1 2 i 3 voda mješani i opet 1 vod diverzanata sve ukupno pedesetak nas.

Prvo smo se glupom greškom sukobili sa borcima iz čini mi se 105 -e koji su držali srpski rov na spoju Huma i Čardaka uzetu prvoj akciji koji nisu uspjeli da vrate.Sva trojica su ranjena,poslije rata sam slučajno upoznao jednog od njih i umalo da ispadne marisana jer je dobro poderan po leđima od naše bombe.

Okrećemo se nazad i ide sve kao po loju ,prvi rov odmah za kratko pada i ostaje im 84-ka,cijev vrela zalijepila se za vreću za spavanje,na kundaku urezano KULA,i onda redom jedan po jedan sve do lijevog im boka prema Turovima.

Na samom kraju je bio lanser raketa -ruski nešto poput TF 8 strijele koje smo i mi imali,doduše iskorišten.
Noć pala ,prošla mirno sutra nas mijenja ona jedinica koju si pomenuo,mi se povlačimo prema logoru na pazarištu ,i tek vas iz POČ-a Butmir srećemo na Kožljenu tako da si ovo gore pokušao da preneseš iz tuđe perspektive jer vi niste ni kročili nogom preko potoka koji se zove Hrasnica a kamo li preko makadamskog puta Turovi-Sustavac.

Našu smjenu su poslije poderali momački imali su velike gubitke,kasnije svi mi i vi kompletan ODred zajedno sa Bošnjačkim manevarcima idemo u Krajinu.

Ako koga zanimaju pojedinosti mogu do tančina ispričati 11-tog šta je sve bilo ,ima tu i smiješnih stvari u samom toku akcije no oto potom.
Last edited by DRINJAK on 21/04/2013 21:40, edited 1 time in total.
junkers

#239 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by junkers »

DRINJAK wrote:
Gradski wrote:Ja sam bio u oslobađanju huma 1995 na padinama Treskavice i oslobodili smo ga vrlo lako, s tim da je naša artiljerija odradila pravi posao, tako da mi nismo imali težak zadatak, kad smo upali u rovove četničke nazovi rovove mogli smo lavorima zgrtat koliko je bilo krvi dobri pogoci naše artiljerije, inače sam bio u POČ Butmir i to smo oslobodili i dali linije te na čuvanje nekoj jedinici iz Fojnice ili Visokog ne sjećam se u roku 12 sati četnici su vratili to jer ovo nisu bili neki borci nego babe neke, mi dok smo se vraćali tu oni se lafo drže za srce pogođeni bog te kontam da si tu pogođen nebi ni hodao, i zauzmemo druge pozicije na starim linijama, gađa artiljerija i sa jahorine i iz Trnova niz granata sve fula nismo se javljali sa pješadijom i samo su zalud trošili municiju granate. :lol:
Hum je bio u oktobru dva puta u par dana zauzet,prvi put ga je VRS isti dan povratila,a drugi za dan ili dva.

Prvi put tj.3 oktobra akciju napada su izveli 1 vod diverzanata DIO 104 vbr,jedan ojačani vod sastavljen iz čitave POČ-e Panteri i jedan vod diverzanata dali iz 109 ili 143 slagaću...gube kotu isti dan ostaje jedan poginuli neizvučen.

Drugi put mislim da je tačno 11-og,akcija kreće tek poslije podne iznenada i to u sljedećem sastavu:iako nisu trebali po naređenju ipak su pošli nekoliko boraca iz Pantera jer je njihov saborac ostao na neprijateljskoj teritoriji,među njima je brat poginulog,dalje dvadesetak boraca iz POČ-a Britva iz 1 2 i 3 voda mješani i opet 1 vod diverzanata sve ukupno pedesetak nas.

Prvo smo se glupom greškom sukobili sa borcima iz čini mi se 105 -e koji su držali srpski rov na spoju Huma i Čardaka uzetu prvoj akciji koji nisu uspjeli da vrate.Sva trojica su ranjena,poslije rata sam slučajno upoznao jednog od njih i umalo da ispadne marisana jer je dobro poderan po leđima od naše bombe.

Okrećemo se nazad i ide sve kao po loju ,prvi rov odmah za kratko pada i ostaje im 84-ka,cijev vrela zalijepila se za vreću za spavanje,na kundaku urezano KULA,i onda redom jedan po jedan sve do lijevog im boka prema Turovima.

Na samom kraju je bio lanser raketa -ruski nešto poput TF 8 strijele koje smo i mi imali,doduše iskorišten.
Noć pala ,prošla mirno sutra nas mijenja ona jedinica koju si pomenuo,mi se povlačimo prema logoru na pazarištu ,i tek vas iz POČ-a Butmir srećemo na Kožljenu tako da si ovo gore pokušao da preneseš iz tuđe perspektive jer vi niste ni kročili nogom preko Željeznice a kamo li preko makadamskog puta Turovi-Sustavac.

Našu smjenu su poslije poderali momački imali su velike gubitke,kasnije svi mi i vi kompletan ODred zajedno sa Bošnjačkim manevarcima idemo u Krajinu.

Ako koga zanimaju pojedinosti mogu do tančina ispričati 11-tog šta je sve bilo ,ima tu i smiješnih stvari u samom toku akcije no oto potom.
samo mala ispravka mislim da je u prvom napadu ostao momak iz izviđača 143. a da je R.izvučen.
DRINJAK

#240 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by DRINJAK »

junkers wrote:
DRINJAK wrote:

Noć pala ,prošla mirno sutra nas mijenja ona jedinica koju si pomenuo,mi se povlačimo prema logoru na pazarištu ,i tek vas iz POČ-a Butmir srećemo na Kožljenu tako da si ovo gore pokušao da preneseš iz tuđe perspektive jer vi niste ni kročili nogom preko Željeznice a kamo li preko makadamskog puta Turovi-Sustavac.

samo mala ispravka mislim da je u prvom napadu ostao momak iz izviđača 143. a da je R.izvučen.
Provjerit ću,u prvom nisam učestvovao,R.brata viđam često pitat ću ga,mada koliko me sjećanje služi smo se razdvojili u drugom udaru,dio je otišao desno prema vrhu jer je gore bio a ja sam sa ostatkom lijevo
junkers

#241 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by junkers »

DRINJAK wrote: Hum je bio u oktobru dva puta u par dana zauzet,prvi put ga je VRS isti dan povratila,a drugi za dan ili dva.

samo mala ispravka mislim da je u prvom napadu ostao momak iz izviđača 143. a da je R.izvučen.[/quote]

Provjerit ću,u prvom nisam učestvovao,R.brata viđam često pitat ću ga,mada koliko me sjećanje služi smo se razdvojili u drugom udaru,dio je otišao desno prema vrhu jer je gore bio a ja sam sa ostatkom lijevo[/quote]

jbg ja nisam bio u drugom,otišao 05.10,a do jutros sam se smio zakleti da je prvi napad bio 04.10,godine valjda :)
DRINJAK

#242 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by DRINJAK »

junkers wrote:
DRINJAK wrote: Hum je bio u oktobru dva puta u par dana zauzet,prvi put ga je VRS isti dan povratila,a drugi za dan ili dva.

Provjerit ću,u prvom nisam učestvovao,R.brata viđam često pitat ću ga,mada koliko me sjećanje služi smo se razdvojili u drugom udaru,dio je otišao desno prema vrhu jer je gore bio a ja sam sa ostatkom lijevo[/quote]

jbg ja nisam bio u drugom,otišao 05.10,a do jutros sam se smio zakleti da je prvi napad bio 04.10,godine valjda :)[/quote]

Vjerovatno si u pravu oko datuma jer si bio ,ali jedna mi stvar nikako ne ide u glavu,,,dva puta smo dolazili sa Pazarišta 110-kama do onog puta za Godinju i odatle pjehe u izviđanje.Drugi put smo prišli u samu paprat prije puta i komandir voda iz kao što sam gore naveo čini mi se iz 143 mi govori,ma jbte više hodanje ja sam dovoljno izvidio udarit ćemo odavde,,ostadoh bez nogu.

Šta mi je nejasno,moju četu izostavljaju iz prvog napada iako nas je čitavo odjeljenje bilo u dvodnevnom izviđanju a ubacuju Pantere od kojih je jedan ili dvojica sa nama bilo, nigdje veze :bih:
junkers

#243 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by junkers »

DRINJAK wrote:
junkers wrote:

Provjerit ću,u prvom nisam učestvovao,R.brata viđam često pitat ću ga,mada koliko me sjećanje služi smo se razdvojili u drugom udaru,dio je otišao desno prema vrhu jer je gore bio a ja sam sa ostatkom lijevo
jbg ja nisam bio u drugom,otišao 05.10,a do jutros sam se smio zakleti da je prvi napad bio 04.10,godine valjda :)[/quote]

Vjerovatno si u pravu oko datuma jer si bio ,ali jedna mi stvar nikako ne ide u glavu,,,dva puta smo dolazili sa Pazarišta 110-kama do onog puta za Godinju i odatle pjehe u izviđanje.Drugi put smo prišli u samu paprat prije puta i komandir voda iz kao što sam gore naveo čini mi se iz 143 mi govori,ma jbte više hodanje ja sam dovoljno izvidio udarit ćemo odavde,,ostadoh bez nogu.

Šta mi je nejasno,moju četu izostavljaju iz prvog napada iako nas je čitavo odjeljenje bilo u dvodnevnom izviđanju a ubacuju Pantere od kojih je jedan ili dvojica sa nama bilo, nigdje veze :bih:[/quote]
nas je momak iz mislim 143(ono opremljen ko marinac,američki šljem,pancir,neki amblem na rukavu) upozorio čim smo došli da su ušli u četničke rovove i da se ne popucamo s njima kad krene,poslije sam čuo da se to upravo i desilo,a ja sam došao iz pazarišta noć ranije i spavao pored potoka koji ovako po sjećanju prolazi ispod kožljena(Hrasnica piše u kartama)
DRINJAK

#244 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by DRINJAK »

junkers wrote:ne stigoh na taj dan napisat,28.06.1995 ,datum mi se urezao u sjećanje(vidovdan)dio 4. i živiničke ose,napali brdo orepak,dobro branjeno i popodne se povukli,sutra ujutro opet probali sa nekim krajišnicima koji su me fascinirali.kakva muda su ti momci imali.

Hehe ti ja smo se garant sretali jer smo očigledno bili na nekim istim mjestima,ali fakat samo iz jednog razloga ću ovo reći, a to je da negdje imaju pisani tragovi malo ću pojasniti događaj koji pominješ tad.

Malo prije toga su legli Vidovac i Strajište komplet do one bijele kuće(vidi se sa puta za Bjelašnicu),Par dana poslije sa Radeljevače po noći smo došli kod one drvene barake na strajištu,čekali smo do skoro podne da nam se pridruže OSE.
Prva četa DIO i OSE idu u glavni pravac napada ali to je Kopilica I Zvijezda a ne Orepak.
Mi i vod diverzanata(Lasički) idemo na Orepak ali sa distance samo imamo obavezu da isceniramo napad skrenuvši pažnju na sebe ,jer smo prije dva tri dana imali jedan pokušaj na tu kotu međutim bezuspješno(Imali dva ranjena na samom početku,u jednom borcu 105 kg popadali dok smo ga iznijeli)

Tek poslije dolazi jedan,pa možda bataljon po sjećanju mom Krajišnika i udaraju na Orepak.
Čitav dan su se tukli do kasnog popodneva i opet ništa.
Tad smo se sjećam mijenjali sa njima za SDO pakete imali su one ,duge konzerve sa nekom salamom unutra,pravo tad bila dobra.
I tačno je da su se borili ko lavovi,ne znam da li bi neko drugi na tuđem terenu onako :thumbup:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#245 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by JoseMujica »

bio na Vidovcu....i kad smo kasnije krenuli od one bijele kuće prema Krupcu ...nahebo na onom brdu iznad sela...u onoj šumi đe onaj dalekovod

ps

III vod
Last edited by JoseMujica on 10/03/2013 14:17, edited 1 time in total.
tetakk

#246 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by tetakk »

DRINJAK wrote:
junkers wrote:ne stigoh na taj dan napisat,28.06.1995 ,datum mi se urezao u sjećanje(vidovdan)dio 4. i živiničke ose,napali brdo orepak,dobro branjeno i popodne se povukli,sutra ujutro opet probali sa nekim krajišnicima koji su me fascinirali.kakva muda su ti momci imali.

Hehe ti ja smo se garant sretali jer smo očigledno bili na nekim istim mjestima,ali fakat samo iz jednog razloga ću ovo reći, a to je da negdje imaju pisani tragovi malo ću pojasniti događaj koji pominješ tad.

Malo prije toga su legli Vidovac i Strajište komplet do one bijele kuće(vidi se sa puta za Bjelašnicu),Par dana poslije sa Radeljevače po noći smo došli kod one drvene barake na strajištu,čekali smo do skoro podne da nam se pridruže OSE.
Prva četa DIO i OSE idu u glavni pravac napada ali to je Kopilica I Zvijezda a ne Orepak.
Mi i vod diverzanata(Lasički) idemo na Orepak ali sa distance samo imamo obavezu da isceniramo napad skrenuvši pažnju na sebe ,jer smo prije dva tri dana imali jedan pokušaj na tu kotu međutim bezuspješno(Imali dva ranjena na samom početku,u jednom borcu 105 kg popadali dok smo ga iznijeli)

Tek poslije dolazi jedan,pa možda bataljon po sjećanju mom Krajišnika i udaraju na Orepak.
Čitav dan su se tukli do kasnog popodneva i opet ništa.
Tad smo se sjećam mijenjali sa njima za SDO pakete imali su one ,duge konzerve sa nekom salamom unutra,pravo tad bila dobra.
I tačno je da su se borili ko lavovi,ne znam da li bi neko drugi na tuđem terenu onako :thumbup:
Taj dan smo imali dva mrtva(borci brigadnog IDV), treci umro kasnije od posljedica ranjavanja)kuglica iz bombe u glavi), 50-ak sto lakse sto teze ranjenih. Najvise su nastradali oni sto su izvlacili ranjenike, jer ih je PRAGA izranjavala u sumi.

Tu sam prvi put vidio da neko bez obzira na svoje vojnike granatira minobacacima 120mm i po svojoj liniji, iako jos pruzaju otpor.
DRINJAK

#247 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by DRINJAK »

JoseMujica wrote:bio na Vidovcu....i kad smo kasnije krenuli od one bijele kuće prema Krupcu ...nahebo na onom brdu iznad sela...u onoj šumi đe onaj dalekovod

ps

III vod

To je kota Gušće,al nije se odmah išlo na nju.
Vidovac puko i ostali smo tu do sutra sjećaš se,ujutro u zoru gine jedan naš od kratkog rafala iz one šumice gdje je kraj livade prema Gušću,i onda počinju granate sa Mladica ,pa pješadija koja nam se po noći podvukla do livade.
Sve gori čitav dan,ja sam bio desno sa nekoliko pazili da iz Stare gore ne priđu sa boka,a bijelu kuću su fakat odbranili taj dan deset ljudi iz Britve i Lasički vod diverzanata(komandir I.ostao bez ruke još jedan naš poginuo iz Britvi)dobar doprinos je dao i naš pat četverocijevac sa obješenjaka ili vrhova ne znam.

Kod dalekovoda su ostala njihova dvojica i jedan malo bliže gore iz Kragujevca lik,gledali mu ličnu
junkers

#248 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by junkers »

e vako po sjećanju odgovaram na prethodne upise,
vidovac njihova kontra,oni pokušali kod šljivika odvući momka koji je ostao,naš pam il je pat najebo im se stare

orepak nekad u sabah naš đip naletio tamo na straištu na minu otkinula mu točak,čekali ose dokasno,praga derala neprestano,krajišnici došli možda sutra i opet respect :thumbup:

gušće znam da su im trojica ostala,kragujevac,srebrenica i jedan domaći,kod nas ,ko je bio znamo ko je poginuo.prvi put u ratu sam na gušću osjetio da im možemo parirat artiljerijom.
ipak prošlo je od ovog skoro 20 godina,tako ako sam fulio ispravljajte
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#249 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by JoseMujica »

da Gušće...tu sam završio vojnu karijeru 3.7.1995. godine....mislim da su tada s nama bile i Živiničke Ose, al nisam siguran...sjećam se da me Neno izvukao s ledine....uglavnom prvi dan kada smo s Vidovca krenuli prema Gušću

Junkers mislim da ste vi prije nas ušli gore na Vidovac......sjećam se jedino gore one kuće na ledini i onih plitkih (njihovih) tranšea s bunkerima ispred i da nas je njihov PAT štemao ko lud s klanca (iz pravca Krupca)

Drinjak tužna su ovo sjećanja...vjeruj da, dok nisam pročitao tvoj post, nisam se sjećao da smo imali gubitaka :( a znam dobo i ovog čovjeka što je ostao bez ruke....kasnije smo zajedno i u bolnici bili
Sharif

#250 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Sharif »

............
Post Reply