Mali biznis forumaša

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ema_

#226 Re: Mali biznis forumaša

Post by ema_ »

Slažem se sa @Sandrom :)

Primjer. Ekupon i web stanice koje su prije njega napravljene na identičan način. Za njih niko ne zna, dok je ekupon do sada prodao preko 100 hiljada kupona, zašto? Zato što iza sebe ima sa-x ;-)

Sve je u marketingu i reklamiranju, ako bismo imali iza sebe sa-x, i još da svako raširi po svojoj firmi, prijateljima i sl., to je već ogroman dio posla napravljen :thumbup:
heartbeat100

#227 Re: Mali biznis forumaša

Post by heartbeat100 »

ema_ wrote:Slažem se sa @Sandrom :)

Primjer. Ekupon i web stanice koje su prije njega napravljene na identičan način. Za njih niko ne zna, dok je ekupon do sada prodao preko 100 hiljada kupona, zašto? Zato što iza sebe ima sa-x ;-)

Sve je u marketingu i reklamiranju, ako bismo imali iza sebe sa-x, i još da svako raširi po svojoj firmi, prijateljima i sl., to je već ogroman dio posla napravljen :thumbup:
Pozdrav svima :)!!

Nemoj da te zavara ta brojka...Imresivna je, da, ali ekupon ima odlicno odrađen PR . A PR ti je zesca muljaza! Znam, radila :D ....Ekuponu je praaavo tesko naci klijente koji se spremni za 50 posto, vise ili manje, sniziti svoje usluge... Uhhh, teski li su "uslugodavci" :-).

A malo sam citala i ostale postove i sto se tice babysittinga, tu vam lova pravo sitna...nazalost. Moja drugarica tetu koja joj cuva malca pet dana sedmicno po 9 sati dnevno, plaća jadnih 400 KM i to je kao jedna od vecih plata za cuvanje djece :sad:...Znam puno zena koje imaju djecicu i nekima je puno i 250 KM mjesecno...tugo moja....
njonjica

#228 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

sandra01 wrote:
vjesticanametli wrote::D nas dvije cemo izgleda same raditi kako smo se i dogovorile :lol:
Izgleda :-) evo njonjica se isto javila da pomogne :-D ,da nam je naci jos par ljudi pa bi se i usudila :razz: .
radile ste jucer?

ja bih prvo da se dogovorimo....da se upoznamo (volim da gledam ljude u oci poooseebno kad je lova u pitanju :mrgreen:), progovorimo koju pametnu, napravimo neki pocetni plan....

nadam se da ova nasa ideja nece ostati samo na ideji vec da ce doci do realizacije.
vjesticanametli

#229 Re: Mali biznis forumaša

Post by vjesticanametli »

nismo se vidjele jucer ali ja nemam nista protiv da pokusamo sa zacinima i eto sta vi jos zelite............kurty se javio da nam pomogne oko nekih stvari :)
njonjica

#230 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

sandra01 wrote:Evo jos jedne ideje ,dok nisam zaboravila :D
Sta mislite o agenciji za cuvanje djece ali samo na par sati. 8)
Dakle ne ona standardna teta sto cuva djecu po vas cijeli dan dok roditelji ne dodju s posla,nego npr.roditelji hoce da izadju,odu u kino ,kupovinu itd i treba im neko da im pricuva djecu na par sati.Onda odu na nas web site i vide da li u tom periodu imamo ikoga raspolozenog da pricuva malene.Mi bi napravili bazu dadilja sa podacima,referencama i slikom(da roditelji vide ko im dolazi) i raspored kada je ko slobodan, samim tim sto bi to radili preko nas imali bi vise povjerenja nego da zovu zene iz novina :dance:
Placanje bi se vrsilo putem kartica on line.Osnovali bi malu sluzbu "after sale" sto znaci da bi agencija poslije izvrsenog servisa pozivala roditelje da pita je li sve bilo udure ;-) .
Regrutovali bi raju sa sax-a i ...eto nama paricaaaa 8) 8) 8)

Kao dodatne servise mozemo dodati cekanje u redovima da se plati kirija ili da se obavi kupovina,da se ode po recept kod doktora,apoteku itd. itd.

Ajde dajte prijedloge sta bi jos mogli dodati. :sax:
Sandric, trenutno se bavim babysittingom jer (zbog godina) ne mogu da pronadjem normalan posao...vjeruj mi, to je najslabije placen posao na planeti....agencija se u startu mora registrovati, to su ti odmah porezi, plate, sva sila troskova. A za mladje bracne parove tu je uvijek nana/baka, tetka, ujna/dajdzinica kad zele izaci...

Dakle bavim se tim i vjeruj, od toga nema hljeba uopste.

Jedino sto bi doslo u obzir je otvaranje privatnog vrtica koji bi nudio djeci eko uzgojenu hranu(e to bi odmah moglo ukljuciti staklenik i biodinamicku poljoprivredu), igracke i namjestaj od iskljucivo prirodnih materijala, da sve bude onako clasyy i naravno, cijena bi bila u skladu sa tim...

Radije ulazem u hranu (jer smo kao narod poguzije) ili cak i garderobu, handwork posebno jer se na netu jako dobro prodaje (primjer: ova zena je iz Sarajeva, prodaje na ovoj stranici i dosta dobro radi - http://www.etsy.com/shop/subrosa123 )
njonjica

#231 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

vjesticanametli wrote:nismo se vidjele jucer ali ja nemam nista protiv da pokusamo sa zacinima i eto sta vi jos zelite............kurty se javio da nam pomogne oko nekih stvari :)

Mislim da je prije bilo kakvog posla najvaznije da se upoznamo, da jasno iznesemo svoje stavove i kazemo (bez pretjerivanja) sta znamo i sta realno mozemo uraditi...
njonjica

#232 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

vjesticanametli wrote:i nemoj ulaganja pocetna po milju jbg :D

sanra mi zacine sadimo :)

Ma kakva milja.....buduci da je sve ovo vrlo neizvjesno i ako prezivi porodjajne bolove i dugorocno, ulog ne bi smio biti veci od 100-200 km...stoju mogu halaliti ali milju bogami ne mogu.
njonjica

#233 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

vjesticanametli wrote:nismo se vidjele jucer ali ja nemam nista protiv da pokusamo sa zacinima i eto sta vi jos zelite............kurty se javio da nam pomogne oko nekih stvari :)

Super, zamolit cemo i forumasa sa nickom Toto da nam pomogne (ako nema vremena) bar savjetima...a sto se to ne javlja Muha??
sandra01

#234 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

njonjica wrote:

Mislim da je prije bilo kakvog posla najvaznije da se upoznamo, da jasno iznesemo svoje stavove i kazemo (bez pretjerivanja) sta znamo i sta realno mozemo uraditi...

Pada kafa kad got to vama odgovara :-D :-D :-D
Ja sam otvorena za sve vrste prijedloga i hocu raditi.Ovo sa agencijom mi je palo na pamet neki dan,staklenik sa hranom stoji ,zemlju imamo e sad treba da se organizujemo da vidimo kako ide to oko postavljanja i sta da sadimo.Ako si u Sa javi se na pp pa da radimo.
njonjica

#235 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

sandra01 wrote:
Pada kafa kad got to vama odgovara :-D :-D :-D
Ja sam otvorena za sve vrste prijedloga i hocu raditi.Ovo sa agencijom mi je palo na pamet neki dan,staklenik sa hranom stoji ,zemlju imamo e sad treba da se organizujemo da vidimo kako ide to oko postavljanja i sta da sadimo.Ako si u Sa javi se na pp pa da radimo.

Imas pp.
njonjica

#236 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

Code: Select all

Zadruga je dobrovoljno udruženje zadrugara u kojem svaki član sudjeluje neposredno i koje zajedničkim poslovanjem po načelu uzajamne pomoći unapređuje i zaštićuje svoj gospodarski i drugi profesionalni interes, u cilju ostvarenja svoje osobne i zajedničke dobiti ili drugih interesa zadrugara u skladu sa zakonom i pravilima zadruge.

http://www.zadruge.hr/index.php?option= ... &Itemid=82
http://www.zsfbih.com/zsfbih/portal/ind ... &Itemid=61

Sta mislite o ovom nacinu udruzivanja i poslovanja ?
njonjica

#237 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

Iscitala sam temu iz pocetka i napravila spisak forumasa koji su rekli da su spremni uloziti manji novac u pokretanje projekta koji bude usvojen:

1. mimsy (ulaze pare a bez ideja)
2. Sandra01 - ima zemlju
3. ema_
4. Havana
5. Kurty
6. trcicu trceci
7. spree (ako bude para)
8. Magarece_godine
9. Vjesticanametli
10. Sigmabh
11. burekodsira
12. O'zone
13. Derion (al' mora biti bez zahebancije)
14. Entropio
15. Ja_ja
16. nosara
17. zli_hordas
18. Yosma (iz drugog kantona)
19. bavi
20. belfy
21. Ciprol
22. mirzab
23. Wind (pokretac)
24. njonjica
Dakle na spisku su samo oni koji su rekli "ulazem"...izvinjavam se ako sam nekog preskocila, rado cu dopisati..

(Molim forumase sa spiska da potvrde svoju zainteresiranost)

Ako je pocetni ulog 100 km, trenutni kapital je 2400 km. :)
ema_

#238 Re: Mali biznis forumaša

Post by ema_ »

PotvrđiVam :thumbup:
Ciprol

#239 Re: Mali biznis forumaša

Post by Ciprol »

+1
HAVANA

#240 Re: Mali biznis forumaša

Post by HAVANA »

:D
kurty

#241 Re: Mali biznis forumaša

Post by kurty »

Ja ispadam iz ovog "projekta" na naredni mjesec... Poklopilo me nesto sto u snu nisam ocekivao i tog se iz tog ne izvucem, ispadam... Cim ovo rijesim, s vama sam...
:(
Arslan_11

#242 Re: Mali biznis forumaša

Post by Arslan_11 »

Extra tema! Svidja mi se i to sto ne ide u smijeru preprodavanja, vec u smjeru usluga i proizvodnje... Trenutno nemam neku ideju (Heljda mozda???), ali o par stvari koje su jako bitne treba dobro razmisliti. 1. Ciljna grupa 2. Konkurencija 3. koliko je trzise i po meni najbitnije kvalitet mora biti na zavidnom nivou o cemu god da se radilo...Mene takodjer dodajte na listu ulagaca :D :thumbup:
sandra01

#243 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

Arslan_11 wrote:Extra tema! Svidja mi se i to sto ne ide u smijeru preprodavanja, vec u smjeru usluga i proizvodnje... Trenutno nemam neku ideju (Heljda mozda???), ali o par stvari koje su jako bitne treba dobro razmisliti. 1. Ciljna grupa 2. Konkurencija 3. koliko je trzise i po meni najbitnije kvalitet mora biti na zavidnom nivou o cemu god da se radilo...Mene takodjer dodajte na listu ulagaca :D :thumbup:
Pa ovo sa zacinima bilo bi 100% organski proizvedeno.Imam i ideju kako bi ga pakovali.Moram naci nekoga ko pravi one kartonske saksije od recikliranog papira tako da i ambalaza bude sva u tom fazonu.Moja ideja je da istrazim trziste pa da vidim koji se zacini najvise upotrebljavaju i onda mozemo praviti saksijice sa recimo 4 zacina koje domacice mogu drzati u kuhinji ili posaditi na balkon zajedno sa saksijom koju su kupile(koja ce se u zemlji razgraditi)Djubrivo bi morali donositi iz stala (e tu ne znam kako ce mo se snaci :D ).
Ma ima tu hiljadu ideja...
U svakom slucaju hvala na podrsci.
Arslan_11

#244 Re: Mali biznis forumaša

Post by Arslan_11 »

sandra01 wrote:
Arslan_11 wrote:Extra tema! Svidja mi se i to sto ne ide u smijeru preprodavanja, vec u smjeru usluga i proizvodnje... Trenutno nemam neku ideju (Heljda mozda???), ali o par stvari koje su jako bitne treba dobro razmisliti. 1. Ciljna grupa 2. Konkurencija 3. koliko je trzise i po meni najbitnije kvalitet mora biti na zavidnom nivou o cemu god da se radilo...Mene takodjer dodajte na listu ulagaca :D :thumbup:
Pa ovo sa zacinima bilo bi 100% organski proizvedeno.Imam i ideju kako bi ga pakovali.Moram naci nekoga ko pravi one kartonske saksije od recikliranog papira tako da i ambalaza bude sva u tom fazonu.Moja ideja je da istrazim trziste pa da vidim koji se zacini najvise upotrebljavaju i onda mozemo praviti saksijice sa recimo 4 zacina koje domacice mogu drzati u kuhinji ili posaditi na balkon zajedno sa saksijom koju su kupile(koja ce se u zemlji razgraditi)Djubrivo bi morali donositi iz stala (e tu ne znam kako ce mo se snaci :D ).
:thumbup: za bio ili ti organske proizvode ce rasti potraznja kod nas, jer kasnimo malo za evropom, a to je tamo in sada :D pokusati plasirati u delikates radnje i direktno u restorane...pa ako se razradi pokusati izganjati certifikate za bio hranu i izvoziti vani..to nam mogu ja pokusati srediti :D
sandra01

#245 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

Arslan_11 wrote:
sandra01 wrote:
:thumbup: za bio ili ti organske proizvode ce rasti potraznja kod nas, jer kasnimo malo za evropom, a to je tamo in sada :D pokusati plasirati u delikates radnje i direktno u restorane...pa ako se razradi pokusati izganjati certifikate za bio hranu i izvoziti vani..to nam mogu ja pokusati srediti :D
Ako znas kako se moze izganjati certifikat -trebas nam !!!
Sto se prodaje tice obzirom da ce ovo biti 100% Bosanski proizvod ja sam nesto kontala da ga ponudimo ovom nasem bosanskom udruzenju maloprodajnih lanaca .I onda da ugovorimo s njima da u njihovim prodavnicama imaju jedno malo mjesto gdje bi prodavali organsku hranu.Ja bih nasem programu dala ime"Bashca" imala bi malu zelenu ogradicu napravljnu od kartona i kupci bi imali iluziju da ulaze u malu zelenu bastu i beru svjeze zacine :-D .Jos uvjek trazim po internetu izgled saksijice cim je nadjem postavicu ovde.
vjesticanametli

#246 Re: Mali biznis forumaša

Arslan_11

#247 Re: Mali biznis forumaša

Post by Arslan_11 »

evo ko izdaje certifikat ima i cjenovnik... e sada treba vidjeti koje uslove mora ispuniti proizvodnja da bi se mogao dobiti cert.

http://www.behabiocert.ba/
Retro_Eskobar

#248 Re: Mali biznis forumaša

Post by Retro_Eskobar »

Moj prijedlog je da vas se skupi 10 muskaraca i 10 zena i da pocnete s farmom djece. Poslije mozete prosiriti i s crncima kinezima arapima i slicno. Za ulaganje vam en treba nista. Poslije djecu mozete koristiti kao radnu snagu ili ih izvoziti u bijeli svijet.
vjesticanametli

#249 Re: Mali biznis forumaša

jel to siris porodicni biznis
sandra01

#250 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

vjesticanametli wrote:http://posao.ba/articles.php?user=5074f ... 319&type=A

a kad mozemo saditi ĐŽiĐŽe :D
Znamza ovaj konkurs ali to nama nije ni blizu dovoljno :sad: Imaju drugi povoljniji treba zaganjati neki NVO ili traziti ovo preko drzave sto daju.
Dzidze sadimo kad postavimo staklenike :-D
Post Reply