Dzuma namaz

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
udrch

#226 Re: Dzuma namaz

Post by udrch »

Hodža sa hutbe reče i izvazi nam kako je Reis naredio da se klanja dženaza u odsutnosti poginulim Turskim vojnicima i kako bi to trebalo uraditi, jer su nam Turci braća..
Ja nisam htio da klanjam, jer su moja braća i Kurdi, a za ove što su poginuli, a koje jako cijenim nisam siguran niti mi je neko rekao da su svi muslimani..
mali Ninja

#227 Re: Dzuma namaz

Post by mali Ninja »

guma danas u 12, ako Bog da, odoh ja polahko.
roki

#228 Re: Dzuma namaz

Post by roki »

Danas kod Mehe tema bila odgoj djece,neposlusnost kao predznak sudnjeg dana,nase ucesce u odgoju,vrijeme koje provodimo sa djecom itd.
NIN

#229 Re: Dzuma namaz

Post by NIN »

roki wrote:Danas kod Mehe tema bila odgoj djece,neposlusnost kao predznak sudnjeg dana, ...
Jak je Meho, nema sumnje! :D
Bosanac sa dna kace

#230 Re: Dzuma namaz

Post by Bosanac sa dna kace »

udrch wrote:Hodža sa hutbe reče i izvazi nam kako je Reis naredio da se klanja dženaza u odsutnosti poginulim Turskim vojnicima i kako bi to trebalo uraditi, jer su nam Turci braća..
Ja nisam htio da klanjam, jer su moja braća i Kurdi, a za ove što su poginuli, a koje jako cijenim nisam siguran niti mi je neko rekao da su svi muslimani..
evo da ti ja recem; u turskoj vojsci, kao i svugdje u svijetu, postoji niz nepisanih pravila, jedno od tih nepisanih pravila(a men se cini da je do skora bilo i pisano) je da se bilo kakvi polozaji u vojnoj sluzbi ne daju nemuslimanima, kaci ih zakon obaveznog sluzenja vojske kao i sve ostale gradajne Turske, ali se ne salju u tako osjetljiva podrucja niti im se daju kakvi polozaji kao sto rekoh, obicno su nemuslimani u Turskoj dovoljno bogati da vecina moze platit nesluzenje vojnog roka :shock:, inace vazne pozicije u turskoj vojsci se uglavnom daju cerkezima i bosnjacima ili osobama koje imaju to porijeklo, a saberi ovo gore sto sam reko i broj onih koji su u Tursku zadnjih 150 godina dosli kao proganinci uglavnom bez idje ista s Kavkaza i Balkana, pa ce ti bit kristalno jasno da su ti vojnici muslimani
ti Kurdi su braca i tom nastradalom narodu tamo u zemljotresu, dje oni nestadose, sto nikom ne pomogose? sto im je morala pomagat turska vojska :-)

.......ince ne mogu da se sjetim sta nam je juce bilo na hutbi..... :(
So What!

#231 Re: Dzuma namaz

Post by So What! »

Inače na džumu idem u jednu od najelitnijih tešanjskih džamije Riječku ili Dibekhana džamiju smještenu u samom centru grada. Džamija nije nešto velika, ali svakog petka je krcata, klanja se na leđima jedni durgima i to najviše zbog njenog imama Salih ef. Haušića. Po meni to je jedan od najvećih bosanskih imam u ovom trenutku. U Tešnju je poštovan i od običnog naroda, a vrlo zanimljivo je i to da ga vole i vehabije. Čovjek drže nevjerovatne govore, a hutbe su mu zaista odlične. Redovno ih objavljuju i na YouTube, a evo jedna zanimljiva kada je držao kišnu dovu, nakon par dan kiša je zaista pala.
direstraits0078

#232 Re: Dzuma namaz

Post by direstraits0078 »

Ne mogu vise ove jednosmjerne komunikacije, bez mogucnosti postavljanja pitanja i bez zakazanih konsultacija nakon predavanja ako studentima nije nesto jasno. Et.
bijela

#233 Re: Dzuma namaz

Post by bijela »

direstraits0078 wrote:Ne mogu vise ove jednosmjerne komunikacije, bez mogucnosti postavljanja pitanja i bez zakazanih konsultacija nakon predavanja ako studentima nije nesto jasno. Et.
:D :thumbup:
ExNihilo

#234 Re: Dzuma namaz

Post by ExNihilo »

Svakog mi petka naumpadne ova tema i kako je grohnula :lol: Odlučim da ću je "bumpati" kad budem kući i zaboravim.

Evo, već godinu dana se nije ništa napisalo. Sramota. :D
miskin

#235 Re: Dzuma namaz

Post by miskin »

Evo za pocetak mog bivstvovanja na ovoj temi ce biti jedna c/p hutba, a poslije ce da bude kratki sadrzaj hutbe na kojom sam prisutan

Braćo i sestre, u islamu! Danas, 23. muharrema 1434.H., 07. decembra 2012.g., hutbu sam naslovio sa Brate i sestro, u što nam život prolazi. Cilj mi je da sebe i vas potaknem na razmišljanje i da se inša-Allah mijenjamo na bolje i time popravljamo naše ukupno stanje.

Takvaluk (bogobojaznost) je naredba Uzvišenog Allaha, za sve Njegove robove, do Sudnjega dana, a On, subhanehu ve te’ala, kaže u 131. ajeta Sure En-Nisa: Allahovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji. Mi smo onima kojima je data Knjiga prije vas, a i vama, naredili da se bojite Allaha. A ako ne budete vjerovali - pa, uistinu, Allahovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, Allah nije ni o kome ovisan i On je hvale dostojan!

Pa bojmo se Allaha, dželle še’nuhu, mi koji Ga volimo i volimo Njegova Poslanika, sallalahu alejhi ve sellem, i molimo Allaha da nas učini od onih koji Ga se istinski boje i samo Njemu iskreno robuju, od onih koji su sretni na obadva svijeta!

Razmišljamo li o 36. ajetu Sure El-Kijame, gdje Allah, subhanehu ve te'ala, kaže: Misli li čovjek da će biti tek tako ostavljen?!

Vrijeme našeg boravka na dunjaluku je ograničeno našim kratkim dunjalučkim životima, koje nam je Allah, subhanehu ve te’ala, odredio kada je stvorio naše duše, a potom kada smo bili u utrobama naših majki, što potvrđuje predaja koju bilježe imami Buharija i Muslim:

Prenosi Abdullah ibn Mes'ud, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaista se stvaranje svakog od vas skuplja u utrobi njegove majke četrdeset dana, zatim isto toliko bude aleka (ugrušak – zakvačka), zatim isto toliko bude mudga (komad mesa), zatim Allah pošalje meleka kome se naredi da zapiše četiri odredbe: njegovo djelo, opskrbu, konac života i da li će biti sretan ili nesretan. Zatim se u njega udahne duša. Uistinu, neko od vas čini djela tako da između njega i Dženneta ostane samo koliko podlaktica, a onda ga preduhitri određenje i nastavi činiti djela stanovnika Vatre, i čini djela tako da između njega i Vatre ostane samo koliko jedna podlaktica, a onda ga preduhitri odredba i nastavi činiti djela stanovnika Dženneta." (Buharija)

Jesmo li zaista svjesni ovih riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i shvatamo li našu nemoć i neizvjesnost koja nam dolazi i razumijemo li razlog zbog čega je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, molio Allaha, dželle še’nuhu, za lijep svršetak dunjalučkog života i na to poticao ashabe? Zato požurimo sa činjenjem dobrih djela i ne dozvolimo da nas prokleti šejtan zavara, da nas nefs porazi i ponizi i da zbog naših grijeha budemo bačeni u ponor Džehennema, a ružno je on prebivalište?!

Život koji nam je Allah, dželle še’nuhu, propisao i podario treba da bude predmetom našeg velikog zanimanja i želje da ga što bolje provedemo, podižući naše deredže, ukrašavajući ga sa što više dobrih djela, koja će prevagnuti na Danu polaganja računa, svjesni da svaki trenutak koji potrošimo, nije ga moguće vratiti i nadoknaditi.

Ovaj život je Allah, subhanehu ve te’ala, učinio periodom ispitivanja ljudi, hoće li biti muttekije (pobožnjaci) ili razvratnici, hoće li biti skrušeni ili oholi i hoće li biti dobročinitelji ili škrtice. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem u hadisu koji bilježi imam Ahmed:

Prenosi Abdur-Rahman bin Ebu Bekre, od svoga babe da je neki čovjek rekao: „Allahov Poslaniče, koji su ljudi najbolji?“ Reče: „Oni koji imaju dug život i dobra djela!“ Reče: „A koji su ljudi najgori?“ Reče: „Oni koji imaju dug život i loša djela!“ (Ahmed)

Zato je obaveza muslimana da sa sobom svodi račun, da se kaje za počinjene grijehe i da razmišlja o onome što dolazi!

Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji bilježi imam Ibn Madždže:

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Životni vijek moga ummeta je između šezdeset i sedamdeset godina, a malo ih je ko to prekorači!“ (Ibn Madždže)

Brate i sestro, hajde da sami sebe zapitamo i razmislimo o našim životima u što smo ih proveli, koliko smo dobra uradili i hoće li nam to biti dovoljno na Sudnjem danu kada se budu vagala ljudska djela!?

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas podučava u hadisu, koji bilježi imam Muslim:

Prenosi Ebu Berze El-Eslemi, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Neće se čovjekova stopala pomaći na Sudnjem danu, dok ne bude upitan za četvero: u što je život proveo, u što je tijelo koristio, da li se po znanju vladao i na koji način je zaradio imetak i kako ga je potrošio!“ (Muslim)

Braćo i sestre, kako je dobar i koristan savjet našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u pogledu poticanja na činjenje dobrih djela prije nego nastupe neka stanja u kojima ćemo za činjenje dobra biti spriječeni:

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Požurite s dobrim djelima da preteknete sedmoro! Zar očekujete osim: siromaštvo koje baca u očaj, bogatstvo koje donosi nasilje, bolest koja donosi griješenje, tešku starost, iznenadnu smrt, Dedžala najgoreg odsutnika koji se iščekuje i Sudnji dan, a Sudnji dan je uistinu teži i gorkiji!“ (Tirmizija)

Činimo dobra djela što više možemo, jer put koji nas čeka je dug i neizvjestan, čuvajmo se ružnih djela koja uništavaju dobra djela, pazimo se kradljivaca i varalica u našim životima, koji nas zavode i daju lažnu nadu, a na njihovu čelu je prokleti Iblis i njegova družina!

Braćo i sestre, svedimo račune sami sa sobom i pripremajmo se za Dan polaganja računa, Dan u kojem nikome neće biti učinjena nepravda!

Molim Allaha, dželle še’nuhu, da nas učvrsti na putu islama, da obespravljene ljude, a posebno našu braću u Siriji i Palestini spasi zuluma zulumćara i da im skoru pobjedu, da našu djecu i potomke učini radostima naših očiju i srca i prvacima ummeta, da nam na Sudnjem danu oprosti grijehe, sakrije naše sramote i ukabuli dobra djela i da nas u obećanim džennetima obraduje društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!
miskin

#236 Re: Dzuma namaz

Post by miskin »

Bogatstvo, ugled, vlast nisu dokaz da Allah voli nekog na dunjaluku, jer On to daje i onome koga voli i onome na koga je srdit. Primjer iz Kur'ana Poslanika Sulejmana kome je dao vlast koju nikome nije dao poslije njega sto je Sulejman i trazio u svojoj dovi. Zatim primjer faraona koji je jedan od najodvratniji stvorenja na svijetu pa je imao vlast, kao i primjer Karuna za koga Kur'an kaze da samo kljuceve od njegovih riznica je nosila grupa ljudi.

Primjer ashaba, odnosno hadis koji je bio tema hutbe:

Ebu-Zerr, r.a., također pripovijeda da su neki ljudi rekli: " O Allahov Poslaniče, imućni ljudi odnesoše (Allahove) nagrade, klanjaju se kao i mi, poste kao i mi, i pored toga od viška svoga imetka udjeljuju sadaku." On im tada reče: "Zar Allah, dž.š., nije i vama omogućio da sadaku djelite? Svaki tesbih je sadaka, svaki tekbir je sadaka, svako "elhamdu lillahi" je sadaka, svaki izgovoren šehadet je sadaka, naredivanje na dobro je sadaka i sprečavanje zla je sadaka, pa čak i bračni odnos je sadaka." Oni tada rekoše: "Allahov Poslaniče, zar i za zadovoljavanje svoje strasti čovjek ima nagradu?" Alejhisselam reče: 'Šta mislite, kada bi tu svoju strast čovjek udovoljio na nedozvoljen način, bi li zaslužio kaznu? Isto tako, ako to uradi na dozvoljen (halal) način, zaslužuje nagradu." - (Muslim)

Sad mali osvrt na hadis. Za ove ljudi koje spominje Ebu Zerr u drugim predajama je doslo da su to bili siromasni muhadziri koji su sav svoj imetak ostavili u Mekki, ili da su to bili ashabu-sofa oni koji su zivjeli u Poslanikovoj dzamiji.

Ucenjaci kada pojasnjavaju kakvo je to siromastvo kod ashaba bilo kazu slijedece: Da je doslo u predajama da bi Poslanik davao jednu saku hurmi 2 ljudi, zatim neki od njih su imali samo jednu plahtu kojim bi prekrili svoj avret i morali su paziti kako sjedaju koliko je to bilo kratko, nisu bili rahat u njemu da se krecu i cuvali su jednom rukom da to ne padne, ili su imali samo jedno "odijelo" pa bi ga prali uvece da bi se moglo osusiti do jutra. Dakle to nije bilo ni blizu naseg siromastva.

Zatim oni su dosli Poslaniku ne s ciljem da se zale na njihovu tesku situaciju, da se zale Allahovom Poslaniku pa i mi smo muslimani i mi klanjamo i postimo, ali nemamo imetka, nego su dosli zbog toga su im je bilo zao sto i oni ne mogu udijeljivati sadaku, jer moto ashaba je bio dio kuranskog ajeta festebiku-l-hajrat (natjecite se u dobru), pa im je Poslanik ukazao na puteve kojima mogu dijeliti sadaku.

Mi sadaku shvatamo samo kao udjelivanje imetka, docim to nije ispravno jer pored materijalne sadake postoji i ova strana sadake, jedna od poruka ovog hadisa je da su vrata hajra otvorena za svakoga, da nisu ogranicena samo se treba potruditi.

Ovo bi ukratko bilo ono sto je imam spominjao na danasnjoj hutbi.
fatamorgana

#237 Re: Dzuma namaz

Post by fatamorgana »

miskin wrote: .... Zatim primjer faraona koji je jedan od najodvratniji stvorenja na svijetu pa je imao vlast....
Ne znam, meni su faraoni 'nako od oka baš lafčine, :faraon:
miskin

#238 Re: Dzuma namaz

Post by miskin »

Mozemo reci da je nemoral sigurno rak jedne zajednice. Kad se pomene rijec nemoral vecina ljudi misli na zinaluk, docim nemoral sadrzi mnogo sire znacenje. Nemoralno je da pojedinci muslimani gomilaju milijarde dok njihova braca doslovno umiru od gladi. U ovom mjesecu se rodio Allahov Poslanik koji je za sebe rekao "Poslan sam da usavrsim ahlak/moral kod ljudi". Za njega je Uzviseni rekao da je na najvecem stupnju imana, i da nam on treba da bude uzor.

Pa pogledajmo jedan primjer iz njegoovg zivota. Kada ahabi kopaju rovove oko Medine (Bitka na Hendeku) vladala je velika glad, umor, radili su dan i noc, Poslanik zajedno sa svojim drugovima. Jedan od ashaba imenom Dzabir je primjetio na Poslaniku znakove umora i gladi, te odlazi svojoj zeni pita je imal sta hrane kuci da nahrani Poslanika. Hrane ima nesto malo hljeba i mesa dovoljno za par ljudi, pa mu predlaze da ode da pozove Poslanika i jos par ashaba. Dzabir prilazi Poslaniku i govori mu da dođe i da pozove jos par ashaba. Nakon toga Poslanik vice ashabe i govori im da je Dzabir spremio gozbu i sve ih poziva, ashabe koji je tada bilo oko 300 kako spominju istoricari. Dzabir veli kao da su mu se noge odsjekle kad je to cuo, trci nazad zeni, ona ga savjetuje da se ne sekira jer Poslanik sigurno zna sta radi. Dosli su kuci i Poslani reda ashabe i svojom rukom im djeli hranu, tako da su svi jeli i ostalo je za porodicu Dzabira.

Ovdje pored mudzize Poslanika i bereketa u hrani, vidimo ponasanje Poslanka spram svojih ashaba, nije nikog izdvojio od njih, bio je pravedan u pogledu njih, zbog cega su oni bili spremni dati svoj zivot za njega. Spomenuto je jos par primjera no ovaj je dovoljan.

Hutba je zavrsena dovom da se probamo okititi bar nekim od svojstava Poslanika.
fatamorgana

#239 Re: Dzuma namaz

Post by fatamorgana »

Nešto slično kao kad je Isus po predanju umnožio hljebove i ribu pa nahranio ljude ....
nasa

#240 Re: Dzuma namaz

Post by nasa »

miskin wrote:Mozemo reci da je nemoral sigurno rak jedne zajednice. Kad se pomene rijec nemoral vecina ljudi misli na zinaluk, docim nemoral sadrzi mnogo sire znacenje. Nemoralno je da pojedinci muslimani gomilaju milijarde dok njihova braca doslovno umiru od gladi. U ovom mjesecu se rodio Allahov Poslanik koji je za sebe rekao "Poslan sam da usavrsim ahlak/moral kod ljudi". Za njega je Uzviseni rekao da je na najvecem stupnju imana, i da nam on treba da bude uzor.

Pa pogledajmo jedan primjer iz njegoovg zivota. Kada ahabi kopaju rovove oko Medine (Bitka na Hendeku) vladala je velika glad, umor, radili su dan i noc, Poslanik zajedno sa svojim drugovima. Jedan od ashaba imenom Dzabir je primjetio na Poslaniku znakove umora i gladi, te odlazi svojoj zeni pita je imal sta hrane kuci da nahrani Poslanika. Hrane ima nesto malo hljeba i mesa dovoljno za par ljudi, pa mu predlaze da ode da pozove Poslanika i jos par ashaba. Dzabir prilazi Poslaniku i govori mu da dođe i da pozove jos par ashaba. Nakon toga Poslanik vice ashabe i govori im da je Dzabir spremio gozbu i sve ih poziva, ashabe koji je tada bilo oko 300 kako spominju istoricari. Dzabir veli kao da su mu se noge odsjekle kad je to cuo, trci nazad zeni, ona ga savjetuje da se ne sekira jer Poslanik sigurno zna sta radi. Dosli su kuci i Poslani reda ashabe i svojom rukom im djeli hranu, tako da su svi jeli i ostalo je za porodicu Dzabira.

Ovdje pored mudzize Poslanika i bereketa u hrani, vidimo ponasanje Poslanka spram svojih ashaba, nije nikog izdvojio od njih, bio je pravedan u pogledu njih, zbog cega su oni bili spremni dati svoj zivot za njega. Spomenuto je jos par primjera no ovaj je dovoljan.

Hutba je zavrsena dovom da se probamo okititi bar nekim od svojstava Poslanika.
Da,ali imas koliko hoces muslimana koji se uhvate dijela koji govori nije ni siromastvo pozeljno,sto je naravno tacno te dalje da nije ni Poslanik zivio cijeli zivot u siromastvu vec kraci period itd...

Nije potrebno opravdanje za bogatstvo ali kontas ostaje uvijek na volju pojedinca da sam zakljuci da li i koliko treba podjeliti pa na kraju krajeva i sta je bogatstvo...
Nekom je 5000km,nekom 100 000 ,a nekom milion itd.
Pa treba reci konkretno tipa:
Bogat si u Bosni ako radis ,redovno primas platu,imas stan i nemas kredit ;-) to bi po nasim mjerilima bilo bogatstvo te fino udjeli....a ne hadis ovaj,hadis onaj i svaki nadje neko opravdanje da skuplja jos vise i vise dok su drugi sve siromasniji....
live82

#241 Re: Dzuma namaz

Post by live82 »

Kada se Bajram namaz podudari sa Džumom
Autor: Muwaffaq-ud-Dîn bin Qudâmah al-Maqdisî
Izvor: al-Mughni (3/242)
bilješke: darulhadith.com
Ako se bajram podudari sa džumom, onda spada obaveza klanjanja džume namaza za onoga ko je klanjao bajram namaz. Jedini izuzetak je Imam. Njemu je obaveza da klanja džumu namaz ako ima dovoljan broj ljudi.
Rečeno je da imam Ahmed ima dva stava po tome, da li Imam mora klanjati džumu namaz ili ne mora. Oni koji kažu da ne mora su aš-Šabi, an-Nakhai i al-Awzai, također se kaže da su ovog mišljenja Omer, Osman, Ali, Said, Ibn Omar, ibn-Abbaz i Zubejr.
Većina Fukaha smatraju da je džuma namaz farz u ovom slučaju. Njihov dokaz je opšti ajet i hadisi koji sugeriraju tome da su oba namaza farz i da se ne mogu mijenjati. Jedan drugi primjer je bajram namaz i podne namaz.
Naš je – Hanbeliski- stav po tom pitanju, kao što je rekao Iljas bin abi Ramlah aš-Šami:
”Bio sam prisutan kada je Muavijah pitao Zejda bin Arqama. ”Jesi li se zadesio u vrijeme Poslanika (sallallahu alejhi ve sellem), a da se bajram podudario sa džumom?” On je odgovorio, ”da” on reče, ”pa kako je postupio”? On reče: ”Klanjao je bajram namaz a džumu namaz ostavio dobrovoljnim, pa je rekao: ”ko hoće da klanja može to uraditi”.
Abu Hurejre je ispričao da je Poslanik (sallallahu alejhi ve sellem) rekao:
”Danas se bajram podudario sa džumom”. Ko hoće može klanjati bajram namaz umjesto džume namaza. Mi ćemo međutim klanjati džumu namaz.”{2}
Prenosi se od ibn Madže,a slično su prenijeli i Ibn Omer i ibn Abbas od Poslanika (sallallahu alejhi ve sellem)

——————————————————————————————————————-
{1}Imam al-Albani je rekao: ”Autentičan.” (sahih sunnah Ebi Dawud 1/295))
{2}Imam al-Albani je reakao: ”Autentičan.” (Sahih sunan ibn Madžah (1/392))

Pitanja Imâmu Ahmedu i Ishâku o džumi namazu
Autor: Ishâk bin Mensûr el-Kawsadž
Izvor: Masâ’il-ul-Imâm Ahmad bin Hanbal wa Ishâq bin Râhawayh (1/223-226)

499 – Pitao sam Ishâka [bin Râhawayh] o značenju njegovih (sallallahu alejhi ve sellem) riječi ‘Molitva vrijedi iza svakog pobožnog i grješnog’. [1] On je rekao:
”Ako jedna osoba ima vlast nad ljudima kroz hilafet ili autoritet, niko ne smije izostaviti dolazak na namaz u džematu ili da odgodi namaz tako da njegovo vrijeme istekne. Ovo važi makar on bio nepravedan sve dok njegov grijeh nije jasan i očit kufr. Međutim, ako bi on počinio kufr, namaz se neće obavljati iza njega.”
501 – Pitao sam Ahmeda kad trgovina i poslovanje bivaju zabranjeni petkom. On je rekao;
Zar nije rečeno:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِي لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَى ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ
“O vjernici, kad se u petak na namaz pozove, požurite ka spominjanju Allaha, i kupoprodaju ostavite, to vam je bolje, neka znate!” [2]
Pitao sam ga za koji to poziv (ezan) važi. On je rekao:
”Kada vrijeme nastupi. Međutim, plašim se da postaje zabranjeno kada mujezin pozove na molitvu iako vrijeme nije nastupilo.”
Ishâk je rekao:
”Kada mujezin pozove na namaz, trgovina i poslovanje postaju zabranjeni i ako vrijeme nije nastupilo, uprkos tome što ne pozivaju na molitvu dok vrijeme nije nastupilo.”
502 – Pitao sam o osobi kojoj nije obaveza da prisustvuje džumi namazu. On je rekao:
”Uzgajatelj.”
Onda sam ga pitao o onome ko se boji. On je odgovorio:
”Da. Ako se boji da će se razboliti, Allâh (´azze we džell) mu je dopustio da odustane od nje (džume). Ibn ´Umer (radijallâhu ´anhumâ) bi odustao da klanja džumu namaz zbog dženaze ako je bilo primorano da se zakopa leš.” [3]
Ishâk je rekao to isto.
503 – Pitao sam da li može da jedna osoba propovijeda dok druga predvodi molitvu? On je rekao:
”Ne znam.”
504 -Pitao sam o osobi koja se priključi Imâmu nakon jednog rekata (Rak´ah). On je rekao:
”U ovom slučaju dodaće samo jedan rekat. Međutim, ako bi se priključio skupini dok sjede na tešehhudu, klanjaće četiri rekata.”
Ishâk je rekao to isto.
505 –Pitao sam da li je pokuđeno obaviti molitvu u sred dana ljeti i zimi. On je rekao:
”Da, čak i džumu i druge [namaze].”
506 – Pitao sam da li postoji neki Imâm s kojim se neće klanjati džuma. On je rekao:
”Ne, džuma namaz se ne napušta ni zbog čega.”
508 – Pitao sam o onome kome je obavezno da klanja džumu namaz. On je odgovorio:
”Onaj ko čuje poziv.”
510 – Pitao sam ga je li putniku obavezno da klanja džumu namaz. On je odgovorio:
”Ne.”
511 – Pitao sam ga da li je obaveza robu da klanja džumu namaz. On je odgovorio:
”Ne, ukoliko mu vlasnik nije dao dozvolu.”
512 – Pitao sam ga kad da se odustane od trgovine petkom. On je rekao:
”Kad sunce napusti zenit.”
513 – Pitao sam o onome ko se okupa petkom a zatim prekine svoje čisto stanje. On je rekao:
”Nadam se da će biti nagrađen za njega [kupanje].”
Ishâk je rekao:
”Sve dok se osoba okupa nakon što sunce izađe, ona biva nagrađena za to.”
514 – Pitao sam da li je ženama obaveza da se kupaju petkom. On je rekao:
”Ne.”
Ishâk je rekao:
”Žena koja prisustvuje džumi namaz će se kupati.”
515 – Pitao sam kad se čovjek treba okrenuti prema Imâmu na džumi. On je rekao:
”Ne znam.”
Ishâk je rekao:
”Kad se Imâm pokaže [u džamiji], okrenuće se prema njemu. Kad počne govoriti, svaki drugi govor biva zabranjen.”
516 – Pitao sam da li se čovjek može sjećati Allâha (´azze we džell) dok Imâm propovijeda. On je rekao:
”Da, on može i čitati Kur’ân ako ne čuje hutbu.”
Ishâk je rekao to isto.

[1] Ebû Dâvûd (594), ed-Dârekutnî (2/57), el-Bejhekî (3/121) i drugi.
[2] 62:9
[3] El-Buhârî (3990) i el-Bejhekî (3/185)
SugarCookie

#242 Re: Dzuma namaz

Post by SugarCookie »

Danas jako interesantna hutba u sklopu dzuma namaza.

Pokušao sam pronaći na rijasetu, vodeći se po tome da se u većini džamija iste hutbe drže, ali ne nađoh današnju iz "svoje" lokalne.

Par rečenica sam zapamtio, ali najviše su me ove dojmile.

"Zapadni svijet, Europa, nas proglašava strancima na Europskom tlu. Mi smo u njihovim očima strano tkivo unutar tog organizma. Imajmo na umu da je je na dunjaluku bilo 124.000 Božijih poslanika. Nijedan nije sa tla Europe! Europa se bazira na onome šta je došlo sa istoka ... Sjetimo se kako su muslimani iz Španije pobijeni, protjerani, a ostali pokršteni.."

"Europski zvaničnici tvrde da je Europa krščanski kontinent. Da je to toliko očigledno, ne bi bilo potrebe za javnom tvrdnjom. A u mnogim slučajima se pokazalo; da ono, šta se izričito izlaže kao tačno, bude daleko od istine."

"Desilo se nešto što nije pojmljivo ljudskom razumu, njegovoj logici. Ali jasno je svakom muslimanu da se sve dešava s razlogom i da je sve Božija odredba, makar nam sada ne bila jasna. Muslimani su utonuli u dubok san. Kada na istoku pitaš za nauku i za istraživanja, oni ti kažu da je njima dovoljna njihova duhovnost. Nauka i intelekt se nalaze u Europi!"

Parafrazirao sam citirane rečenice na osnovu onoga šta mi je ostalo u sjećanju. Izvinjavam se u slučaju da sam nešto izostavio, ili u zanosu dodao nešto što nije izgovoreno. Ni jedno ni drugo mi nije bilo u namjeri. :)
Jack Be Nimble

#243 Re: Dzuma namaz

Post by Jack Be Nimble »

arzuhal wrote:Ja uživao u tišini.
Mislim, bila je hutba i slušao sam, ali sam i slušao tišinu džematlija, pa mi nešta milo bilo. Tišina. Jedan govori. Čak ni kašalj, ništa.
:thumbup:

Nisam vjernik, ali idem na dzumu zbog te tisine. Lijepo mi vidjeti ljude kako sjede i sve jedan u svojim mislima, a lice im opusteno i bez traga brige.
eman

#244 Re: Dzuma namaz

Post by eman »

SugarCookie wrote:Danas jako interesantna hutba u sklopu dzuma namaza.

Pokušao sam pronaći na rijasetu, vodeći se po tome da se u većini džamija iste hutbe drže, ali ne nađoh današnju iz "svoje" lokalne.

Par rečenica sam zapamtio, ali najviše su me ove dojmile.

"Zapadni svijet, Europa, nas proglašava strancima na Europskom tlu. Mi smo u njihovim očima strano tkivo unutar tog organizma. Imajmo na umu da je je na dunjaluku bilo 124.000 Božijih poslanika. Nijedan nije sa tla Europe! Europa se bazira na onome šta je došlo sa istoka ... Sjetimo se kako su muslimani iz Španije pobijeni, protjerani, a ostali pokršteni.."

"Europski zvaničnici tvrde da je Europa krščanski kontinent. Da je to toliko očigledno, ne bi bilo potrebe za javnom tvrdnjom. A u mnogim slučajima se pokazalo; da ono, šta se izričito izlaže kao tačno, bude daleko od istine."

"Desilo se nešto što nije pojmljivo ljudskom razumu, njegovoj logici. Ali jasno je svakom muslimanu da se sve dešava s razlogom i da je sve Božija odredba, makar nam sada ne bila jasna. Muslimani su utonuli u dubok san. Kada na istoku pitaš za nauku i za istraživanja, oni ti kažu da je njima dovoljna njihova duhovnost. Nauka i intelekt se nalaze u Europi!"

Parafrazirao sam citirane rečenice na osnovu onoga šta mi je ostalo u sjećanju. Izvinjavam se u slučaju da sam nešto izostavio, ili u zanosu dodao nešto što nije izgovoreno. Ni jedno ni drugo mi nije bilo u namjeri. :)
:thumbup:
number_one

#245 Re: Dzuma namaz

Post by number_one »

Jedna od najboljih hutbi za mene, slušao sam je i uživo. Često je sebi pustim preko youtubea.
m_l

#246 Re: Dzuma namaz

Post by m_l »

Iako ovdje idu licni dojmovi, ja cu, ipak, c/p danasnju jako bitnu i paznje vrijednu hutbu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovica zbog stanja muslimana, kako u svijetu tako i kod nas. Da ga Allah te'ala nagradi i da nas sve sacuva fitne,amin!

Sarajevo, 23. avgust 2013. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović imamio je danas džumu namaz i održao hutbu u u Sultan Selimovoj (Carevoj) džamiji u Stocu.

MINA u cjelosti prenosi hutbu Reisu-l-uleme:

قل يا ايها الناس اني رسول الله اليكم جميعا الذي له ملك السماوات و الارض لا اله الا هو يحي و يميت فامنوا بالله و رسوله النبي الامي الذي يؤمن بالله و كلماته واتبعوه لعلكم تهتدون.

Hvala Allahu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od poroka i ružnih djela naših.

Onoga koga Allah na pravi put uputi – niko u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi – niko na pravi put ne može uputiti.

Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene, prije nego što nastupi Sudnji dan.

Ko se pokorava Allahu i Njegovom Poslaniku na pravom je putu, a ko se – Njemu i Njegovom Poslaniku – ne pokorava, u velikoj je zabludi.

Gospodar muslimana u Svojoj Knjizi poziva sve ljude:

Reci: "O ljudi, ja sam svima vama Allahov poslanik, Njegova vlast je i na nebesima i na Zemlji; nema drugog boga osim Njega, život i smrt Njegovo su djelo, – zato vjerujte u Allaha i Poslanika Njegova, koji ne zna da čita i piše, koji vjeruje u Allaha i riječi Njegove; Njega slijedite – da biste na pravom putu bili!“ (Al-A'raf, 158)

Draga braćo i sestre.

Već više od dva stoljeća muslimani u svijetu lutaju bespućima, nesposobni da prepoznaju svoj idejni pravac i očitaju putokaze koji će ih odvesti do pravog puta, o kojem toliko mnogo slušaju i za kojeg mole svoga Gospodara svakodnevno više puta. Muslimani su izgubili svoje duhovne oči i srčani vid. Ummet se pretvorio u slijepca, kojeg vode drugi i diktiraju mu kako i kuda da se kreće.

Veliki dio čovječanstva, koji tako ambiciozno zovemo islamskim svijetom, guši se pod teretom vlastitih zabluda i tuđih zavjera, spregnutih zajedno, a čiji su krajnji rezultat duhovna i materijalna pustoš, bijeda i očaj.

U tom istom svijetu veoma su glasni muslimani koji za sebe tvrde da slijede Poslanikov sunnet, kao i oni koji za sebe kažu da slijede Poslanikovu porodicu Ehlu-l-bejt. Ni jedni ni drugi danas ne znaju o čemu govore. Jer, i jedni i drugi bi trebalo da budu duhovna braća! A nisu! Postali su duhovni stranci, koji gledaju kako će jedni drugima nauditi.

Takvo je stanje muslimana na početku XXI stoljeća.

Troše se ogromni novci kako bi se dokazalo ko je u pravu, a sve se plaća krvlju muslimanske nejači i sirotinje, od Iraka, preko Sirije do Egipta.

Zar je moguće da su neki muslimanski uglednici i predvodnici prije nekoliko godina Sadama Husejna nazivali Jezidom (savremenim ubicom hazreti Husejna, koji je zulum činio i ubijao nevine Kurde i šije u Iraku), a da to, samo nekoliko godina kasnije, ne kažu za Bašara al-Asada, koji istom žestinom ubija muslimane u Siriji? Šta se to dogodilo s moralom i mjerilima muslimana?

Zar prolijevanje nevine muslimanske krvi u Egiptu može biti opravdanje za bilo kakav interes bogatih muslimanskih zemalja? Jesmo li sigurni da oni koji su ovo isplanirali danas u Egiptu to isto neće ponoviti sutra na drugim mjestima?

Neka muslimani razmisle u čije su se falange upregli, i čije oružje u rukama drže! Jedno je sigurno, Muhammed, a.s., nije.

Braćo i sestre,

Slušam neke naše ljude, kako na našem lijepom bosanskom jeziku neodgovorno i u srdžbi drže zapaljive govore, misleći da se time pomaže onima za koje misle da su na pravoj strani. Podsjećam ih da je u vrijeme fitne, o kojoj i oni žestoko galame, važniji umirujući ton. Braćo i sestre, potrebna nam je voda da gasimo požar, a ne benzin da ga još više razbuktavamo. Nije li nas Poslanik, a.s., savjetovao da onda, kada nas obuzme srdžba, abdestimo, sjednemo i smirimo se?! Jer, srdžba neće nikakva dobra donijeti! Zar ne bi trebalo da se na Poslanika ugledaju i kao on postupaju oni koji imaju najviše znanja i koji nose breme vođstva na bilo kojoj razini muslimanske zajednice? To je njihov emanet i njihova odgovornost!

Braćo i sestre!

Kao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pozivam naše vjernike na suzdržanost od teških i opasnih riječi! Podsjećam ih da je naša vjernička obaveza da uvijek budemo na strani potlačenih, jer je pogaženo njihovo pravo, bez obzira na to kakve stavove o njima zauzimali oni koji imaju moć. Pozivam muslimane da se ponašaju u skladu s Pejgamberovom uputom:

Pravi musliman je onaj od čijih ruku i jezika su mirni drugi (muslimani), a (pravi) muhadžir je onaj koji napusti sve ono što je Allah zabranio. (Rijadu salihin, 211)

Osuđujem zlo i nasilje, pozivanje na nasilje i prijetnje. To nije put vjernika. One koji su to učinili pozivam da se pokaju i upute izvinjenje onima kojima su nanijeli bol. One kojima je bol nanesena pozivam da se strpe i oproste, jer je u Kur'anu rečeno: Strpljivo podnositi i praštati – tako treba svaki pametan postupiti. (Al-Shura, 43)

Ovo su vremena iskušenja za cijelu muslimansku zajednicu, za cijeli ummet. Teške i neodgovorne riječi mogu unijeti nemir i nanijeti zla koje nismo ni planirali. Zato pozivam vjernike da se suzdrže od govora onako kako je to učinila i hazreti Merjema, kada je vidjela da dalji govor samo produbljuje nesporazume.

Ovim putem i s ovoga časnog mjesta pozivam predstavnike i službenike raznih organizacija iz muslimanskih zemalja kojima smo ukazali gostoprimstvo u našoj domovini da se suzdrže od onih radnji koje bi mogle povrijediti gostoprimstvo koje im je dato. Iskreno cijenimo solidarnost koju su iskazali prema nama i zahvalni smo na najmanjem obliku pomoći koja nam se upućuje, ali nam je sada potrebno njihovo razumijevanje i djelovanje u pravom smjeru.

Širenje sektaških učenja i pravaca je štetno u Bosni i Hercegovini i djelovanje s tih pozicija je neprihvatljivo.

Mi smo zajednica ehli sunetskog učenja, hanefijskog mezheba i tahavijsko-maturidijskog pravca u akaidu. Privrženi smo svojoj tradiciji i svom učenju i nećemo ih se odreći. Druge pravce i mišljenja prihvatamo kao dio ukupnog muslimanskog nasljeđa i proučavat ćemo ih u našim medresama i na fakultetima. Zahtijevam od bosanskih alima, posebno u obrazovnim ustanovama, da nepokolebljivo budu uz naše vrijednosti i naše učenje.

Poteškoće koje imamo neće nas, ako Bog da, obeshrabriti. Nastavit ćemo naš hod kao braća, sestre i prijatelji. Svima želimo da se kod nas osjećaju sigurno i učinit ćemo sve da tako bude. Nećemo pristati na poniženje, jer je Poslanik, a.s., rekao: Ko se dobrovoljno pomiri s poniženjem, a ne bude prisiljen na to, ne spada u naše redove. (Taberani)

Braćo i sestre.

Živite svoju vjeru u predanosti Bogu, ispunjavanjem svojih obaveza i udaljavanjem od harama. Allah je rekao: Bojte se Boga koliko možete... Poslanik je pozvao: Čuvaj se zabranjenog pa ćeš biti najpobožniji čovjek.

Neznanje je otrov za vjernike. Poslanik, a.s., kazao je da je bolji jedan pobožan alim od hiljadu neukih pobožnih muslimana. Gledajte od koga ćete uzimati znanje o vjeri. Oni koji vas pozivaju na isključivost i koji ne unose sigurnost u vaša srca i našu zajednicu nisu rabbanijuni, oni koji pozivaju Gospodaru svjetova. Na njih nas Kur'an upozorava: Allah želi da vam oprosti, a oni koji se za strastima svojim povode žele da daleko s pravog puta skrenete. (Al-Nisa, 27)

Budimo pokorni Allahu i okrenimo lica jedni drugima! Pojačajmo naše ibadete i investirajmo u međusobne odnose: ljubavlju i pažnjom prema roditeljima, rodbini i komšijama. Među njima ima sigurno onih kojima je potrebna naša pažnja, makar i samo lijepom riječi iskazana. Ne zaboravimo da smo sljedbenici Poslanika, a.s.

On nas je mudro uputio svojim riječima:

Allahova Knjiga je najljepši govor. Spašen je onaj čije je srce Allah time ukrasio, a zatim ga nakon kufra, u islam uveo. Spašen je onaj ko je taj govor odabrao mimo svakog drugog govora. To je najiskreniji i najizražajniji govor. Što Allah voli volite i vi. Neka se vaša srca uvijek puna ljubavi prema Allahu. Nemojte da vam bude dosadno slušati Božiju objavu. Nemojte da vaša srca budu okrutna prema tome. Obožavajte Allaha i njemu ništa ne pripisujte. Bojte se Allaha onako kako se treba bojati. U djelo pretočite ono što govorite. Volite se međusobno u ime Allaha. Neka je na vas mir i Allahova milost.

Allahu Uzvišeni, daruj nam Svoju milost, oprosti nam grijehe i sačuvaj od džehennemske vatre.

Učvrsti nas u namjeri da samo Tebi ponizni budemo.

Obdari nas voljom za ibadetima i pokornošću i sačuvaj našu Zajednicu od velikih iskušenja.

Primi naša pokajanja i naše dove!

Amin.

(rijaset.ba)
Rafael4

#247 Re: Dzuma namaz

Post by Rafael4 »

u koliko je sati džuma sutra
apsidejzi

#248 Re: Dzuma namaz

Post by apsidejzi »

.
sadie_forever

#249 Re: Dzuma namaz

Post by sadie_forever »

Rafael4 wrote:u koliko je sati džuma sutra
u 13
Zastozato

#250 Re: Dzuma namaz

Post by Zastozato »

Ja se ne sjecam kad sam zadnji put na dzumi cuo nesto konkretno, nesto sto ima neke veze sa nama i nasim zivotima ovdje u Bosni. Ako uzmemo u obzir da smo po svim relevantnim statistickim podacima na dnu po korupciji, zar nebi svaka dzuma trebala biti o tom gorucem problemu nase zajednice, sve dok se ona u potpunosti ne iskorjeni. Islamska zajednica nije svjesna svoje moci i upravo ona mora da bude pokretac svih pozitinih stvari u zajednici. Cini mi se da islamska zajednica preko svojih imama koji vode hutbe ne zauzimaju cvrst stav ni prema jednom problemu. Jako sam aktivan na temi o problemu sa psima lutalicama. Imam u lokalnoj dzamiji je samo jednom spomenuo ovaj problem i to tako sto je rekao da ne brinemo dovoljno o psima, da hodaju gladni, tj. da ih trebamo hraniti. Ti isti psi ostavljaju svoj izmet u neposrednoj blizini dzamije. Ako Kur'an i sunnet imaju odgovor na sve probleme, a imaju, zasto onda mi u Bosni, a pogotovo mjesta gdje muslimani cine vecinu stanovnistva imamo ovoliko problema o kojim IZ ne vodi skoro nikakvu brigu.
Post Reply