Kupovina laptopa

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
skafiskafsnjak

#226 Re: Kupovina laptopa

Post by skafiskafsnjak »

pa dobro, ja sam subjektivno govorio, neovisno o njegovom izboru oova dva. Hocu reci, trazio bih neki 15.6 za boljim procesorom i grafickom.
Imao sam priliku zadnjih dana korisiti dellov 17incni i Toshibin 15.6 , ne znam tacno koji su modeli ali znam da mi puuuunoo bolje lezi ovaj manji. Uopste nije bolji osjecaj ako je displej veci. Jos u ovog manjeg baterija duze traje, lakse ga je u krilo ili ga nosati.

E sad, ako iz kuce nece izlaziti , ja bih vala u tom slucaju radije kupio neki mega giga dobar desktop .
Ali naravno, sve ovo je subjektivno.
skafiskafsnjak

#227 Re: Kupovina laptopa

Post by skafiskafsnjak »

Pa dobro kome nije do igrica, kupi jeftiniji desktop i prodje jeftinije. Za 400-500 KM mozes kupiti solidan desktop koji ce te godinama sluziti za internet i tipkanje.

Ja nisam protiv kupovine laptopa, nego onako kazem. Svako zna svoje .
Perdita_Durango

#228 Re: Kupovina laptopa

Post by Perdita_Durango »

Ja sam prije 4 godine Asusov laptop platila 2300, radio je perfektno 3 godine i onda oko prošlo Božića je počeo da se gasi, stenje, trlababalan da bi na kraju potpuno crko, ugasio se i otišao na počinak. Popravljati ga se ne isplati jer popravak dođe kao nov, jedno 4-5 majstora zanata je to isto reklo. Sad isto trebam uzimati novi pa cu otići u Imtec i pitati njih za savjet.
Perdita_Durango

#229 Re: Kupovina laptopa

Post by Perdita_Durango »

Lud i ponosan wrote:
Perdita_Durango wrote:Ja sam prije 4 godine Asusov laptop platila 2300, radio je perfektno 3 godine i onda oko prošlo Božića je počeo da se gasi, stenje, trlababalan da bi na kraju potpuno crko, ugasio se i otišao na počinak. Popravljati ga se ne isplati jer popravak dođe kao nov, jedno 4-5 majstora zanata je to isto reklo. Sad isto trebam uzimati novi pa cu otići u Imtec i pitati njih za savjet.
Ti prodavci obicno ne daju dobre savjete... :D Vec, gledaju gdje imaju najveci procenat zarade.

Asus je odlican brend, imaju jako kvalitetne serije, takodje koristim jedan od njihovih modela. To sto ti govoris mi govori da se pregrijavao, sto se vrlo jednostavno moglo sprijeciti ciscenjem. Na primjer. Takodje, laoptopi se ne drze po krevetu, koljenima, itd., vec na ravnoj povrsini - zbog hladjenja.
Za te "krevetne" akrobacije postoji podloga.
E sad, ako je otisla maticna, ili sta vec, to je vec druga prica. Desava se. Nebitno o kom brendu se radi.

Dakle, ja tebe savjetujem da se raspitas oko SERIJA odredjenih brendova, te da, u skladu sa budzetom, pronadjes adekvatan model. Mi smo tu da pomognemo.
A laptop je stvarno održavan i čišćen i pregledan, jer mi se nije dalo glupirati sa njim i trebao mi je, em sam radila preko njega, em mi je trebao za faks, em sam igrala koju igricu :$. Prvo su bili rekli da je otišla grafička, međutim on je i dalje radio. Onda je eto prestao da radi i pregledali su ga, jedni vele da je spaljen unutra (imali su neki stručniji izraz koji ja ne znam), jedni vele nešto drugo (za što ne znam manje stručan izraz), treći treće nešto naravno. A buraz veli da je do mene jer se u mojoj blizini sve kvari :) Najradije bih uzela neki prastari koji ima osnovne funkcije koje mi trebaju i to je to.
samoTEgledam

#230 Re: Kupovina laptopa

Post by samoTEgledam »

dragon_tail wrote:Kupujem laptop i dvojim se između Asusa i Lenovo:

LENOVO G770 17,3"
Zaslon 17.3" LED Backlight (1600x900) TFT
Procesor Core i5 Mobile 2450M
Memorija DDR3 4GB
Grafika AMD Radeon HD 6650M 1GB
Ostalo Wi-Fi, BT, HDD 500GB HDD, Web Cam, HDMI, 6 cells, Free DOS, Black,
GARANCIJA 12 mjeseci
Cijena: 1245KM

ASUS K53D-SX851
Procesor Intel Core i3 2350M 2,3GHz
Zaslon 15,6" LED
Grafika Nvidia GeForce GT610 2GB
Memorija 4GB DDR3
HDD 500GB
Ostalo WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth, Lan, Card reader, webcam,
Garancija 2 godine
Cijena: 1145KM

Lenovo ima veći ekran, bolju grafičku i procesor, a košta neznatno više. Malo mi je čudno da je tako mala razlika u cijeni pa ne znam da li laptop ima neke loše elemente, ali izgleda ok. Nemam iskustva ni sa jednom markom pa nisam siguran. Za sad mi izgleda Lenovo kao bolji izbora. Bio bih zahvalan za savjet :-D
Lenovo od ova 2 (lično me 17" nikad nije zanimalo, ali tebi to očito ne smeta).
Ne znam kako ti se čini ovaj:
Toshiba Satellite L850-12W, Intel Core i3-2350M, 2,30 GHz, 6144 MB, 15,6", 1366x768, SATA 750 GB, Free DOS, AMD Radeon™ HD 7670M (1GB), DVD±RW DL, 1x 10/100/1000 Ethernet, 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, HDMI, 1x USB 2.0, 2x USB 3.0, 2,3 kg, Boja Crna, Li-Ion 6 ćelija, garancija 24 mjeseca, cijena 1219 KM.

U koje svrhe će lap najviše biti korišten?
beco

#231 Re: Kupovina laptopa

Post by beco »

Igrom slucaja cu nakratko do Srbije uskoro, pa sam mislio tamo da kupim laptop. Kontam jeftinije u startu, mogu vratiti pdv i carinu a veci i izbor. Sada mislio sam da kupim ASUS K55VM-SX112.

Procesor: Intel Core i7-3610QM, 2.3GHz
Chipset: Mobile Intel HM76 Express Chipsets
Memorija: DDRIII 1600MHz 4GB
Hard disk: 2.5" SATA 1TB 5400rpm
Monitor: 15.6" LED-backlit TFT LCD Display resolution: HD 1366x768 / 16:9
Graficka karta: NVIDIA GeForce GT 630M (NV13P-GL2) DDR3 2GB
CD/DVD: [SATA] 12.7"mm 8X Super Multi with Double Layer
Zvucnici: Altec Lansing speakers
Mrezna karta: 10/100/1000 Mbps
Wireless: 802.11bgn+Bluetooth 4.0
Baterija: 6-cell Li-Ion

Cijena sa svim dadjbinama kod njih je 679 eura sto mi je u startu dobra cijena. E sada znali neko kako ide procedura vracanja pdv i carine i hoce li mi nasi na granici praviti problema? Da se razumijemo ja sam mislio vratiti carinu i pdv na srpskoj granici onda staviti fino laptop u ruksak i na nasu granicu. Po vama isplati li se ova citava operacija?
beco

#232 Re: Kupovina laptopa

Post by beco »

Beograd, ma nista od vracanja, ovo mi sad ispalo :D Znaci da zaboravim povrat. A carina :?
beco

#233 Re: Kupovina laptopa

Post by beco »

A po vama koji je bolji ovaj gore Asus ili ova Toshiba
Toshiba Satellite L850-13R White, 15.6 HD TruBrite LED (1366x768), Intel Core i7-3610QM (2.30GHz), AMD Radeon HD7670M 1GB, 4GB DDR3-1333MHz, SATA 750GB 5400rpm, SM DL DVD +-RW, Bluetooth, WLAN 802.11b/g/n, No OS/1xUSB 2.0/2xUSB3.0/1xHDMI/Card reader/ HD Web Camera/ 6 cell batt/2.3kg/ White Numeric kbd

Imali neko savjet. Slicnih specifikacija do 1500 KM :?

P.S. ovaj Asus ima RAM 6 GB a ne 4 i 750 GB HDD a ne 1 TB.
beco

#234 Re: Kupovina laptopa

Post by beco »

Ma iskreni malo sam se ohladio od te price da kupujem u Beogradu kontam sto ce mi srklet ako cu ustetiditi maksimala 100 km a opet onda zezancija oko garancije. U Sa sam nasao ovu Toshibu za 1350 KM a Asus 1550 KM :D Kontam idem u Bg da se zabavim a ne da se vucaram, jer ne znam Bg a bicu preko vikenda, mislim znam navigacija i sve to ali opet sto ce mi taj srklet :D

Od ova dva laptopa koja je graficka bolja onako laicki razmisljam Nvidia zato sto ima vise memorije, mislim nisam u toku sto se tice grafickih :?

P.S. Asus mi se vise svida specifikacijom a Toshiba izgledom (ok znam da izgled je bezveze stavka za povlaciti ali mi je nekako mocnije izgleda pogotova ona bijela varijanta) :D
dragon_tail

#235 Re: Kupovina laptopa

Post by dragon_tail »

samoTEgledam wrote: Lenovo od ova 2 (lično me 17" nikad nije zanimalo, ali tebi to očito ne smeta).
Toshiba Satellite L850-12W, Intel Core i3-2350M, 2,30 GHz, 6144 MB, 15,6", 1366x768, SATA 750 GB, Free DOS, AMD Radeon™ HD 7670M (1GB), DVD±RW DL, 1x 10/100/1000 Ethernet, 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, HDMI, 1x USB 2.0, 2x USB 3.0, 2,3 kg, Boja Crna, Li-Ion 6 ćelija, garancija 24 mjeseca, cijena 1219 KM.

Laptop je u glavnom za faks (treba mi na par ispita) i za internet. Već imam desktop za igre, kod laptopa mi to defitinitivno nije prioritet s obzirom da bi jak gameriski laptop bio daleko skuplji, kod nas barem. :) Mislio sam kupiti Lenovo ali nazvao sam trgovinu i nisu imali na stanju pa sam kupio Asus ipak XD Ali nije mi žao, stvarno je dobar laptop, a i dvije godine garancije pa super.
A1B

#236 Re: Kupovina laptopa

Post by A1B »

dragon_tail wrote:
samoTEgledam wrote: Lenovo od ova 2 (lično me 17" nikad nije zanimalo, ali tebi to očito ne smeta).

Laptop je u glavnom za faks (treba mi na par ispita) i za internet. Već imam desktop za igre, kod laptopa mi to defitinitivno nije prioritet s obzirom da bi jak gameriski laptop bio daleko skuplji, kod nas barem. :) Mislio sam kupiti Lenovo ali nazvao sam trgovinu i nisu imali na stanju pa sam kupio Asus ipak XD Ali nije mi žao, stvarno je dobar laptop, a i dvije godine garancije pa super.
mozes li postaviti neke slike, kakav je tvoj dojam ??
SHTEVELEC

#237 Re: Kupovina laptopa

Post by SHTEVELEC »

patakdaca wrote:
beco wrote:Beograd, ma nista od vracanja, ovo mi sad ispalo :D Znaci da zaboravim povrat. A carina :?

Kupis laptop, strpas u torbu i uzivas, na granici je pored sebe ostavi, nece niko ni pogledati, a i ako pogleda reci osobni :D

Samo ovamo sa asusom neces imati garanciju, jedino ti vazi ovdje toshibina garancija ;-)
Bas kod Asusa imas medjunarodnu garanciju - jedini modeli koji nisu imali medjunarodnu su bile neke serije kupljene u Americi (do sada sam vidio mozda 3-4 laptopa sve skupa sa lokalnom garancijom, obicno su bili neki refurbished), velika vecina je sa globalnom... Znaci, slobodno kupi Asusa bilo gdje u svijetu, samo provjeri jel' na njemu ima stiker na kojem pise GLOBAL WARRANTY, ako ima vazi ti u BH (popravka+transport laptopa bilo gdje u BH brzom postom, ne moras ga ti nositi u servis i ici po njega poslije servisa)
thekupus

#238 Re: Kupovina laptopa

Post by thekupus »

Zdravo raja,

Molim da mi kazete svoje misljenje o TOSHIBA Satellite L755-1LJ, sa Intel® Core™ i7-2670QM procesorom, 2,20 GHz, 6 Mb kesa, 4 GB RAMa (odmah bi ga prosirio na 8 GB),sa Blue Ray citacem, i windows home premiumom koji dolazi uz laptop

Trazim lako prenosiv laptop sa dobrim performansama koji bih osim za rad koristio i za obradu fotografija, gledanje filmova i igranje igrica

Jedini problem koji vidim kod ovog laptopa je graficka kartica NVIDIA® GeForce® GT 525M
Sta vi mislite, da li relativno dobar procesor moze da nadoknadi ovu losu karticu, i da li ce me ona onemoguciti da igram neke bolje igrice :)
dragan.s

#239 Re: Kupovina laptopa

Post by dragan.s »

thekupus wrote:Zdravo raja,

Molim da mi kazete svoje misljenje o TOSHIBA Satellite L755-1LJ, sa Intel® Core™ i7-2670QM procesorom, 2,20 GHz, 6 Mb kesa, 4 GB RAMa (odmah bi ga prosirio na 8 GB),sa Blue Ray citacem, i windows home premiumom koji dolazi uz laptop

Trazim lako prenosiv laptop sa dobrim performansama koji bih osim za rad koristio i za obradu fotografija, gledanje filmova i igranje igrica

Jedini problem koji vidim kod ovog laptopa je graficka kartica NVIDIA® GeForce® GT 525M
Sta vi mislite, da li relativno dobar procesor moze da nadoknadi ovu losu karticu, i da li ce me ona onemoguciti da igram neke bolje igrice :)
Bacanje para. Za sve to što si nabrojio ti može poslužiti i neki i3. A što se tiče igranja na laptopu zaboravi na to. Laptop nije za igranja ma šta ti neko pričao. Sem ako nemaš baš puno love za bacanje. E u tom slučaju traži neki Alienware.
thekupus

#240 Re: Kupovina laptopa

Post by thekupus »

patakdaca wrote:

Drug ako mislis da je ova kartica losa onda nije toshiba za tebe, imam ovakav isti samo bez blu ray-a i laptop je fenomenalan, al ako ces ga koristiti za igre, onda zaboravi i na ovaj i na sve ostale osim, gamerskih serija, jer laptopi nisu namjenjeni za igranje igrica, al opet sto se tice igrica kod mene je do sad svaku pokrenuo bez ikakvih problema. P.s. s 8 giga rama ces imati skoro 5 gb memorije na grafickoj, 1+4 djeljene :wink:
Kad je usporedis sa GT 610 M 2GB koju bih dobio na ASUS-u K53SD-SX127 za 600 KM manje (istina, sa i3 procesorom) onda je losa...

A ne mislim igrati sad neke prestrasne igrice, mozda FIFA-u novu ili PES :)

Od vaseg misljenja mi realno zavisi da li cu kupiti laptop ili ne, zato pomozite :D
thekupus

#241 Re: Kupovina laptopa

Post by thekupus »

Lud i ponosan wrote:
Kada je u pitanju graficka karta, moze imati i 25gb vram memorije, ako je graficki interfejs 64 bita dzaba ti sve.
Dakle, gledaj graficki interfejs i ne padaj na brojke, 128 bita je neki minimum za igranje zahtjevnijih naslova, ali pod uslovom da se obore detalji.
Fifa ili PES ce se vrtiti sasvim pristojno, ali nemoj ocekivati od laptopa da sluzi kao konzola.

Drugo, za sta ce ti i7 procesor i 8gb Ram-a? Za sta ti sluzi racunar?

Aha, evi vidim obrada fotografije... i5 je sasvim pristojno rjesenje, a i ne vidim da ti je potrebno vise od 4gb Ram-a. :D Dakle, moj savjet, idi na i5 i bolju graficku.
Da je u pitanju video obrada, onda je to drugi par cipela.
Hocu da mi traje nekoliko godina, 3 najmanje, a znam da laptopi prirodno usporavaju nakon nekog vremena, tako da su te dodatne 4 GB tu zbog toga.

A treba mi prenosiv laptop na kojem cu gledati filmove i raditi (pisati), i koji me nece gnjaviti svojom sporoscu i neefikasnoscu. Da li je ovo laptop za mene? :)
thekupus

#242 Re: Kupovina laptopa

Post by thekupus »

Lud i ponosan wrote:Doduse, ako te pare zuljaju, onda uzimaj. :lol:

buduci da dolazi sa 3 godine garancije, od toga prva No matter what, i sa windows home premium operativnim sistemom isto mi para dodje kao Acer sa i3 procesorom, sa nadoplatom za garanciju i OS :)
thekupus

#243 Re: Kupovina laptopa

Post by thekupus »

patakdaca wrote: koja je to radnja sto daje đabaluka godinu garancije :shock: :?
Jer toshiba za ovaj laptop daje dvije godine, a to znaci da je prva godina nmw a druga je klasicna garancija. :wink:
do kraja septembra ide 2+1 akcija neka
thekupus

#244 Re: Kupovina laptopa

Post by thekupus »

patakdaca wrote:
thekupus wrote:
patakdaca wrote: koja je to radnja sto daje đabaluka godinu garancije :shock: :?
Jer toshiba za ovaj laptop daje dvije godine, a to znaci da je prva godina nmw a druga je klasicna garancija. :wink:
do kraja septembra ide 2+1 akcija neka
Pa to ti je klasicna garancija, dobro se ti raspitaj kod prodavaca, jer je ta akcija bila i kad sam ja uzimao, a to ti je dvije godine klasicne garancije s tim da ti je u prvoj godini uracunata i nmw garancija ako u roku od 7 dana nakon kupovine laptopa registrujes isti na njihovom site-u, ako se ne registrujes ostane ti samo klasicna od dvije godine. :wink:

Ma da, mozda sam se ja spetljao nesto...ali opet mi je isplativiji od nekih drugih laptopa

A za ovih mjesec dana intenzivnog trazenja laptopa shvatio sam jedno: pretesko je naci laptop koji ima sve

Onaj koji ima dobar procesor, nema dobru graficku, i obrnuto, a onaj sa super performansama ili je jako lose kvalitete, ili nema ni garanciju ni OS ukljucen (kao npr. Toshiba Satellite L850-13R), ili je bolesno skup
A1B

#245 Re: Kupovina laptopa

Post by A1B »

Je'l to onaj Cr'veni NB? :D
thekupus

#246 Re: Kupovina laptopa

Post by thekupus »

A1B wrote:Je'l to onaj Cr'veni NB? :D
da
thekupus

#247 Re: Kupovina laptopa

Post by thekupus »

sad, na kraju, da li mi je bolji L850-13R od L755-1LJ?
A1B

#248 Re: Kupovina laptopa

Post by A1B »

thekupus wrote:
da
Gdje kupuješ, cijena ? :D
thekupus

#249 Re: Kupovina laptopa

Post by thekupus »

A1B wrote:
thekupus wrote:
da
Gdje kupuješ, cijena ? :D

"Terabajt", u skenderiji, 1 710 KM sa 4 GB dodatnog RAM-a :)

da li je bolja NVIDIA® GeForce® GT 525M 1GB DDR3 ili AMD Radeon™ HD 7670M sa 1GB

vjerovatno ova druga...
A1B

#250 Re: Kupovina laptopa

Post by A1B »

ova druga, izbjegavaj i7 i 15.6" ekran, mnogo se zagrijava, za te pare možeš da kupiš "fin" laptop i SSD memoriju.

Za šta ćeš da koristiš laptop, da li kao zamjenu desktopu ili nešto drugo?
Post Reply