mđt, zbog specifičnog naslova, diskusija je (po sjećanju) obuhvatila ili se dotakla ostvarenja snimljenih po raspadu bivše države, znači od 1992. godine pa na dalje...
ovdje se diskutuje o 1992. pa u rikverc...
Moderator: _BataZiv_0809
Pa dobro, ali ima ex-yu glumaca i u Montevideuradostan dan wrote:to ti je pitanje više za temu -srpski film -.... to je tema otvorena koliko se sjećam baš zbog diskusije o filmu koji se tako i zove - srpski film-...
mđt, zbog specifičnog naslova, diskusija je (po sjećanju) obuhvatila ili se dotakla ostvarenja snimljenih po raspadu bivše države, znači od 1992. godine pa na dalje...
ovdje se diskutuje o 1992. pa u rikverc...
Pa dobro, ali ima ex-yu glumaca i u Montevideu.
Ima li ijedna tema gdje se Montevideo spominje? Moguće je da ne radi pretraga, ali riječ Montevideo niko nije spomenuo na forumu osim mene (due to pretraga)
radostan dan wrote:u pravu si...
pogledaj molim te i ovo...slična situacija, samo malo sporija. gledaj u face todorovića i nikolića.
A Luka Laban? Ovo je stvarno gluma koju je teško opisati. Iako su i glumac i lik "larger than life", nema preglumljivanja, žvakanja scenografije. Sve su emocije dozirane i prilagođene tekstu. Ovu predstavu odgledam kad baš hoću da uživam u glumačkom umijeću.radostan dan wrote:meni je ona scena sa lečićem u -balkanskim pravilima- jedna od najboljih stojkovićevih rola...
sve to stoji, i tvrdnja ne ostavlja puno prostora za manevar...izuzev činjenice da ja npr. živim treći ili četvti državn/društveni sistem u životu, i kad ih uporedim - prvi je bio najbolji.julisiz es grant wrote: Mnogo jezivije nam sugeriše original (drama/predstava), tj. na kakav je način režim koji su mnogi smatrali najboljim i najhumanijim na svijetu (mnogi ga smatraju i danas, ne treba ići dalje od ovog foruma da se vidi) koristio svoga vjernog službenika da stavi pod kontrolu (ili čak zauvijek ukloni) benignog intelektualca, bukvalno decenijama na taj način crpeći iz ovog prvog čovjeka (službenika, pravovjernog) njegovu humanost i razarajući njegov vlastiti život, više nego progonjenog, koji toga sve vrijeme nije bio svjestan.
slažem se, ali možda treba uzeti u obzir i ovo...film košta. film mora privući publiku sa kupljenim kartama da bi se koliko toliko isplatio.Tu priču sada stavljati u jedno vrijeme jedne vlasti koja je trajala mnogo kraće, od malo ljudi upamćena po dobru i koja nije imala (niti trebala) tako suptilne metode kontrole neprijatelja (vidjeti pod Ivan Stambolić) je obezvrijeđivanje djela kakvo je drama "Profesionalac" i sjajna pozorišna predstava.
pa i jeste i nije, volume II...Možda nešto sa filmom ima i činjenica da je drugi glavni glumac Lečić bio tada ministar za kulturu. Poznato je da je bio jedna od perjanica različitih političkih akcija protiv režima 90-ih i da je tih godina gotovo potpuno nestao sa filma.
apsolutno, odlično si ovo...Kasnije je glumio uglavnom osobe od autoriteta (oficire, profesore, direktore) koji su fascinirali stavom i govorom ili samom intrigantnošću istorijske ličnosti koju igraju (npr. Aleksa Šantić). Van tog šablona nikada me nije impresionirao. On je vrstan narator, recitator, kao pojava je markantan, ali mislim da nema nekog "opsega", da se tako izrazim.
Da se jednom složimo ...radostan dan wrote:
pa boru su ni krivog ni dužnog uništili u tom filmu -profesionalac-, od stavljanja u postavu sa glumatalom lečićem, do drugih stvari...
kad vidim you tube isječak - poz. predstava -profesionalac-, a laban je danilo b. stojković. to je to...![]()
izgleda...Ovih par je više na generacijskoj ravni ...
Da, preglumljivanje, ili kako Amerikanci zovu "over-the-top acting", "ham it up", "chewing the scenery"...je efektno kada je film baziran na tome i kada se uklapa u kontekst filma i kada odgovara talentu i osobi glumca. Evo po meni primjera uspjelog preglumljivanja, radi se o jednoj od prvih screwball komedija H.Hawksa "20 vijek":radostan dan wrote:po meni, on treba da upadne u trans i poništi ili iskarikira samog sebe od trenutka kada saznaje da dolazi DRUG, uz kulminaciju na kraju...
jbg, ako je tako kao što slutiš, on je onda u transu i sa i bez DRUGA, i sa i bez brata...nema logike. neko je fulao...ili on pripremajući ulogu, ili režiser.
Banksy wrote:To je jedan od rijetkih novih srb. filmova koji sam pogledala. Ne sjećam se, prisjetila sam se te uloge uz pomoć YT-a, morala bih pogledati cijeli film da donesem def. sud ...
Nebitno. Nije mi drag Lečić. Mislim da je tanak glumac, a i nekako mi je pomalo turbofolk, jelde ...
ne znam, ne volim postratnu srb. kinematografiju ... sve mi je to nekako lažno, isforsirano, neautentično, glumatanje američkih kriminalaca na beogradskom asfaltu, pištoljdžije, droga, prostačenje, izvještačene uloge i rečenice koje izgovaraju, na silu pokušaji da se bude kao kul, u imitiranju nečega što izvorno nisi ... nije čudo što su im mir-jam i šotra najgledaniji.
svidio mi se onaj beogradski fantom, ali to je svakako netipičan film za srbiju, ima odličnu fotografiju, režiju, kao američki filmovi ...
Banksy wrote:Ne, naravno ...
boji se, kontaminiraće se...kakavdanakneiskustvu wrote:Banksy wrote:Ne, naravno ...
ozbiljno?