Najbolji Ex-YU glumci ?

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
radostan dan

#226 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by radostan dan »

to ti je pitanje više za temu -srpski film -.... to je tema otvorena koliko se sjećam baš zbog diskusije o filmu koji se tako i zove - srpski film-...
mđt, zbog specifičnog naslova, diskusija je (po sjećanju) obuhvatila ili se dotakla ostvarenja snimljenih po raspadu bivše države, znači od 1992. godine pa na dalje...

ovdje se diskutuje o 1992. pa u rikverc... :wink:
Radio Sarajevo

#227 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Radio Sarajevo »

radostan dan wrote:to ti je pitanje više za temu -srpski film -.... to je tema otvorena koliko se sjećam baš zbog diskusije o filmu koji se tako i zove - srpski film-...
mđt, zbog specifičnog naslova, diskusija je (po sjećanju) obuhvatila ili se dotakla ostvarenja snimljenih po raspadu bivše države, znači od 1992. godine pa na dalje...

ovdje se diskutuje o 1992. pa u rikverc... :wink:
Pa dobro, ali ima ex-yu glumaca i u Montevideu :).

Ima li ijedna tema gdje se Montevideo spominje? Moguće je da ne radi pretraga, ali riječ Montevideo niko nije spomenuo na forumu osim mene (due to pretraga) :).
oskarboy

#228 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by oskarboy »

pa sama ti tema govori ex ju,znaci montevideo ne moze spadat tu kad je to srbijanska nova produkcija .ono sto se snimalo u bivsoj jugi je totalno drugacije od ovih novih posljeratnih srpskih filmova.jednostavno to nije to.vecina glumaca stare garde je nazalost umrla,kao i reziseri i scenaristi.
radostan dan

#229 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by radostan dan »

Pa dobro, ali ima ex-yu glumaca i u Montevideu :).

Ima li ijedna tema gdje se Montevideo spominje? Moguće je da ne radi pretraga, ali riječ Montevideo niko nije spomenuo na forumu osim mene (due to pretraga)

evo ti link za -srpski film-, pa tabiri...

http://forum.klix.ba/srpski-film-t58863.html

koliko me sjećanje služi, čini mi se da je otvarana i posebna tema za -montevideo-...
necko_hz

#230 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by necko_hz »

radostan dan wrote:u pravu si...
pogledaj molim te i ovo...slična situacija, samo malo sporija. gledaj u face todorovića i nikolića.
:kakoste:

Bora Todorović je bio jedan veliki gigant. :thumbup: Car.
radostan dan

#231 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by radostan dan »

meni je ona scena sa lečićem u -balkanskim pravilima- jedna od najboljih stojkovićevih rola...
fakat

#232 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by fakat »

Ne znam da li je najbolji ali meni daleko nadrazi lik je bio Bata Stojkovic.
julisiz es grant

#234 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by julisiz es grant »

radostan dan wrote:meni je ona scena sa lečićem u -balkanskim pravilima- jedna od najboljih stojkovićevih rola...
A Luka Laban? Ovo je stvarno gluma koju je teško opisati. Iako su i glumac i lik "larger than life", nema preglumljivanja, žvakanja scenografije. Sve su emocije dozirane i prilagođene tekstu. Ovu predstavu odgledam kad baš hoću da uživam u glumačkom umijeću.

radostan dan

#235 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by radostan dan »

ufff, da samo znaš kako si me trznuo, u negativnom smislu...

otvaram post, vidim pominješ labana u superlativu i sjebem se skroz...šta mu bi, pitam se (već navikao na tvoj ukus)
pa boru su ni krivog ni dužnog uništili u tom filmu -profesionalac-, od stavljanja u postavu sa glumatalom lečićem, do drugih stvari...

kad vidim you tube isječak - poz. predstava -profesionalac-, a laban je danilo b. stojković.

to je to... :thumbup:

neke stvari ne treba dirati...zao mi je zbog bore što je snimljen film po ovoj predstavi...bora je povukao koliko je mogao tada, ali film je generalno - katastrofa...
isto mi je tako drago što radovana trećeg ni poslije 3-4 puta i različitih postava nikad nisu vratili na scenu.
uvjek su u zadnjem trenutku odustajali, shvatajući da to nije to...a možda i bojeći se reakcija i kritike.

uglavnom, i po drugi put - neke stvari ne treba dirati.
julisiz es grant

#236 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Naravno da je film totalni promašaj. Sama premisa filma je loša, tj. njegovo stavljanje u postmiloševićevsko, umjesto posttitovskog vremena. Film je jedan od uradaka nastalih u vremenu postpetooktobarske sveopšte demonizacije Miloševićevog režima. Da se razumijemo, naravno da o tom čovjeku i svemu što je on predstavljao nemam ništa lijepo reći, ali 2003. on je bio odveć laka meta. Mnogo jezivije nam sugeriše original (drama/predstava), tj. na kakav je način režim koji su mnogi smatrali najboljim i najhumanijim na svijetu (mnogi ga smatraju i danas, ne treba ići dalje od ovog foruma da se vidi) koristio svoga vjernog službenika da stavi pod kontrolu (ili čak zauvijek ukloni) benignog intelektualca, bukvalno decenijama na taj način crpeći iz ovog prvog čovjeka (službenika, pravovjernog) njegovu humanost i razarajući njegov vlastiti život, više nego progonjenog, koji toga sve vrijeme nije bio svjestan. Sve dobija pravu dimenziju kada se ima u vidu koliko je svih tih decenija "broznih vremena" zaista oko nas bilo Luka Labana, vjernih čuvara države, koji su sve vrijeme živjeli dva života. Koliko je takvih ljudi još u životu, čije će priče zauvijek ostati neispričane (jer ko želi obznaniti tako mučnu tajnu stranu svoga bitisanja?), to samo možemo pretpostavljati.
Tu priču sada stavljati u jedno vrijeme jedne vlasti koja je trajala mnogo kraće, od malo ljudi upamćena po dobru i koja nije imala (niti trebala) tako suptilne metode kontrole neprijatelja (vidjeti pod Ivan Stambolić) je obezvrijeđivanje djela kakvo je drama "Profesionalac" i sjajna pozorišna predstava.
Možda nešto sa filmom ima i činjenica da je drugi glavni glumac Lečić bio tada ministar za kulturu. Poznato je da je bio jedna od perjanica različitih političkih akcija protiv režima 90-ih i da je tih godina gotovo potpuno nestao sa filma. Mada ja mislim da to ima veze i sa njegovim ograničenim glumačkim talentom. Sada ispada da pljujem po svetinjama, ali on mene nikada nije impresionirao kao glumac. On je više jedan od glumaca koji "glume" samo pojavom više nego nekim posebnim glumačkim umijećem. Primjeri? Njegove uloge maloljetnih delikvenata, Fikreta i Crnog (kojeg je glumio na pragu svojih 30-ih), a koji, priznaćemo, nisu neka gluma Karakter Crnog je ostao upečatljiv zahvaljujući prvenstveno govoru tijela, bogatom asortimanu vrištanja i akrobacijama sa autima, motorima, preskakanjima zidova, hodanju po krovu pokretnog voza...malo je tu dijaloga, a kada ga ima on zvuči suviše elokventno za nekoga sa takvim "backgroundom". Kasnije je glumio uglavnom osobe od autoriteta (oficire, profesore, direktore) koji su fascinirali stavom i govorom ili samom intrigantnošću istorijske ličnosti koju igraju (npr. Aleksa Šantić). Van tog šablona nikada me nije impresionirao. On je vrstan narator, recitator, kao pojava je markantan, ali mislim da nema nekog "opsega", da se tako izrazim.
radostan dan

#237 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by radostan dan »

julisiz es grant wrote: Mnogo jezivije nam sugeriše original (drama/predstava), tj. na kakav je način režim koji su mnogi smatrali najboljim i najhumanijim na svijetu (mnogi ga smatraju i danas, ne treba ići dalje od ovog foruma da se vidi) koristio svoga vjernog službenika da stavi pod kontrolu (ili čak zauvijek ukloni) benignog intelektualca, bukvalno decenijama na taj način crpeći iz ovog prvog čovjeka (službenika, pravovjernog) njegovu humanost i razarajući njegov vlastiti život, više nego progonjenog, koji toga sve vrijeme nije bio svjestan.
sve to stoji, i tvrdnja ne ostavlja puno prostora za manevar...izuzev činjenice da ja npr. živim treći ili četvti državn/društveni sistem u životu, i kad ih uporedim - prvi je bio najbolji.
to je moja lična impresija i realni doživljaji...za ostale se ne mješam.
Tu priču sada stavljati u jedno vrijeme jedne vlasti koja je trajala mnogo kraće, od malo ljudi upamćena po dobru i koja nije imala (niti trebala) tako suptilne metode kontrole neprijatelja (vidjeti pod Ivan Stambolić) je obezvrijeđivanje djela kakvo je drama "Profesionalac" i sjajna pozorišna predstava.
slažem se, ali možda treba uzeti u obzir i ovo...film košta. film mora privući publiku sa kupljenim kartama da bi se koliko toliko isplatio.
e sad...koliko ljudi pamti predstavu -profesionalac- i to vrijeme? to su već dobrano stari/stariji ljudi...
u srbiji gro gledalaca u kinima je dvadesetih/tridesetih godina. ako su oni meta, da bi im se približila radnja, ona se mora prebaciti u vrijeme koje oni znaju i koje su doživjeli, da bi se mogli identifikovati sa njom, sa likovima, itd.
a opet, sve pomenuto nije zbog umjetničkog doživljaja samog filma ili gledalaca, nego zbog vraćanja uloženih sredstava...
Možda nešto sa filmom ima i činjenica da je drugi glavni glumac Lečić bio tada ministar za kulturu. Poznato je da je bio jedna od perjanica različitih političkih akcija protiv režima 90-ih i da je tih godina gotovo potpuno nestao sa filma.
pa i jeste i nije, volume II...
od starta je bio sa ds-om, još od 1990., i tačno je da mu je profesionalna aktivnost bila manja nego ranije.
a opet, balkanska pravila su snimljena ili snimana negdje 96 ili 97 čini mi se, a tri karte za holivud 92., 93.
sad se sjetih, bio je i - ni na nebu ni na zemlji- film, 93. godina.

i inače, teška vremena za kulturu, a posebno za filmsku umjetnost, ne samo po pitanju kvaliteta nego i finansiranja projekata...tako da i to treba imati u vidu kada se govori o tome da nekoga nije bilo -jedno vrijeme-.
lova za preživljavanje u tom periodu je bila u pozorišnim predstavama, lakim komadima, plitkim i populističkim.
najbolje su prolazile one predstave koje su miksovale komediju i zbilju, ali sa mjerom...malo se zakopa po teškoj i tmurnoj svakodnevnici, pa se to prelije dozom humora ali onog sjetnog i laganog, a kraj se ostavi gledaocu da ga tumači na svoj način - ima perspektive, nema perspektive, ima izlaza iz mraka, nema izlaza...

da bi osvojili kritiku, morali su kopati po aktuelnoj društvenoj ili državnoj situaciji...da bi privukli publiku, morali su sve to malo obojiti i ispolirati koliko toliko, i ponuditi koju sunčevu zraku...

to je vrijeme kada su npr koja i bjelogrlić počeli učiti produkcijski i finansijski zanat, sa predstavom - mala- (p.predstava - 1994., namjenjena gradskoj populaciji, nasuprot raznim tada zam-ovima, koji su bili preteča današnjim - piknovima), a danas sudimo da su ga dobro naučili, u najtežim vremenima, obzirom da sada iza sebe i u planu imaju niz projekata koji donose lovu.
Kasnije je glumio uglavnom osobe od autoriteta (oficire, profesore, direktore) koji su fascinirali stavom i govorom ili samom intrigantnošću istorijske ličnosti koju igraju (npr. Aleksa Šantić). Van tog šablona nikada me nije impresionirao. On je vrstan narator, recitator, kao pojava je markantan, ali mislim da nema nekog "opsega", da se tako izrazim.
apsolutno, odlično si ovo...
Banksy

#238 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Banksy »

radostan dan wrote:
pa boru su ni krivog ni dužnog uništili u tom filmu -profesionalac-, od stavljanja u postavu sa glumatalom lečićem, do drugih stvari...

kad vidim you tube isječak - poz. predstava -profesionalac-, a laban je danilo b. stojković. to je to... :thumbup:
Da se jednom složimo ...

Gledala uživo :mrgreen: čudo je bio DBS... :thumbup:
radostan dan

#239 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by radostan dan »

kako jednom?
ovo je četvrti put u nizu, plus ne računam tvoje upise GLEDE kolinde, jer se nisam uključivao u diskusiju...
postaje zabrinjavajuće. :D
Banksy

#240 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Banksy »

Ih, lako ćemo mi to poništiti, ne brinem ... :D Ovih par je više na generacijskoj ravni ... :mrgreen:
radostan dan

#241 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by radostan dan »

mada...možda smo malo i preoštri, i prelako dijelimo atribute.
julisiz je najbolje to opisao...a ja bih prije upotrebio termin - preglumljavanje.
najbolji primjer tog njegovog preglumljavanja, po meni je - tri karte za holivud.
-preiskarikirao- je onog komandira stanice milicije, definitivno, i sveo se na nivo mime karadžića npr.

Ovih par je više na generacijskoj ravni ... :mrgreen:
izgleda... :zoka:
Banksy

#242 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Banksy »

Ne poznajem baš novi srbijanski film, ali taj sam gledala. Ne sjećam se dobro, ali koliko pamtim tu njegovu mimiku i gestikulaciju, čini mi se da je to preglumljivanje konceptualno, svjesno i namjerno. Baš ću da pogledam ...
edit: jeste, namjerno ga crta karikaturalnim, ismijava to vrijeme naglašenom samoironijom, to je namjerno preglumljivanje,
mada, možda griješim, morala bih ga ponovo pogledati, a neću, sigurno ... :D
jeste, julisiz je to dobro rekao ...
radostan dan

#243 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by radostan dan »

po meni, on treba da upadne u trans i poništi ili iskarikira samog sebe od trenutka kada saznaje da dolazi DRUG, uz kulminaciju na kraju...
jbg, ako je tako kao što slutiš, on je onda u transu i sa i bez DRUGA, i sa i bez brata...nema logike. neko je fulao...ili on pripremajući ulogu, ili režiser.
Banksy

#244 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Banksy »

To je jedan od rijetkih novih srb. filmova koji sam pogledala. Ne sjećam se, prisjetila sam se te uloge uz pomoć YT-a, morala bih pogledati cijeli film da donesem def. sud ...
Nebitno. Nije mi drag Lečić. Mislim da je tanak glumac, a i nekako mi je pomalo turbofolk, jelde ... :mrgreen:

ne znam, ne volim postratnu srb. kinematografiju ... sve mi je to nekako lažno, isforsirano, neautentično, glumatanje američkih kriminalaca na beogradskom asfaltu, pištoljdžije, droga, prostačenje, izvještačene uloge i rečenice koje izgovaraju, na silu pokušaji da se bude kao kul, u imitiranju nečega što izvorno nisi ... nije čudo što su im mir-jam i šotra najgledaniji.
svidio mi se onaj beogradski fantom, ali to je svakako netipičan film za srbiju, ima odličnu fotografiju, režiju, kao američki filmovi ...
julisiz es grant

#245 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

radostan dan wrote:po meni, on treba da upadne u trans i poništi ili iskarikira samog sebe od trenutka kada saznaje da dolazi DRUG, uz kulminaciju na kraju...
jbg, ako je tako kao što slutiš, on je onda u transu i sa i bez DRUGA, i sa i bez brata...nema logike. neko je fulao...ili on pripremajući ulogu, ili režiser.
Da, preglumljivanje, ili kako Amerikanci zovu "over-the-top acting", "ham it up", "chewing the scenery"...je efektno kada je film baziran na tome i kada se uklapa u kontekst filma i kada odgovara talentu i osobi glumca. Evo po meni primjera uspjelog preglumljivanja, radi se o jednoj od prvih screwball komedija H.Hawksa "20 vijek":

Prvo, mislim da ovakva gluma ima mjesta jer se radi o vrlo popularnom žanru u to vrijeme (štaviše, o klasiku tog žanra) koji se sav bazira na bizarnim situacijama i još bizarnijim reakcijama. Potom, glumac u ovom isječku, John Barrimore je sav sazdan od "pre-" i "naj-" atributa: šekspirijanski glumac, najistaknutiji član slavne glumačke dinastije (koja i danas živi kroz njegovu unuku Drew), poznat po živopisnom i neobuzdanom načinu života, a još usto u filmu i igra teatarskog čovjeka, tako da mu ovakva gluma savršeno pristaje.
S druge strane, Lečić se koliko znam nikad nije proslavio kao komičar, kao pojava je prilično bezbojan, a ni sam film "tri karte za Holivud" ne zna šta bi bio, ozbiljna drama ili satira (koja je zakasnila bar 10 godina a da bi bila intrigantna).
Meni je zapravo najbolja Lečićeva uloga u Papićevom "Životu sa stricem":

Tu igra izrazito negativnu ulogu profesora učiteljske škole, vjernog sluge komunističkog režima iz njegovih najtvrđih, post-IB godina. On je zapravo siva eminencija škole i upravlja i njenim direktorom, slabićem "nepoželjne" prošlosti (bivši pop). U filmu o njemu ne znamo gotovo ništa, koja je u stvari njegova funkcija i kako je dospio da ima takav uticaj. Vjerovatno je u knjizi po kojoj je film snimljen ("Okvir za mržnju" I. Aralice) njegov lik dobio više "mesa", ali u filmu njegova tajanstvenost upravo savršeno doprinosi njegovoj prijetećoj pojavi. Lečić je ulogu odigrao suptilno, njegov lik profesora Maglice nikad ne diže glas, često govori sa ledenom ironijom, po potrebi i snishodljivošću (kada se suoči sa drugovima "odozgo") ali je i sklon oportunizmu, što se vidi na kraju filma (pravi primjer političkog "survivora" koji na vrijeme zna uočiti odakle vjetar puše). Lečić ovdje govori sa savršenom dikcijom i ne muči se sa naglaskom i ijekavštinom (što je uočljivo kod većine srbijanskih glumaca kada igraju Hrvate, Bosance, Crnogorce), prirodan je. Zapravo reći ću da je u ovoj ulozi izvrstan i da je ovakav tip uloga njemu odgovarao (u ovom filmu zapravo i nema slabe uloge, što je fascinantno, jer je pun likova, a bar pola glumaca su anonimusi).
kakavdanakneiskustvu

#246 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Banksy wrote:To je jedan od rijetkih novih srb. filmova koji sam pogledala. Ne sjećam se, prisjetila sam se te uloge uz pomoć YT-a, morala bih pogledati cijeli film da donesem def. sud ...
Nebitno. Nije mi drag Lečić. Mislim da je tanak glumac, a i nekako mi je pomalo turbofolk, jelde ... :mrgreen:

ne znam, ne volim postratnu srb. kinematografiju ... sve mi je to nekako lažno, isforsirano, neautentično, glumatanje američkih kriminalaca na beogradskom asfaltu, pištoljdžije, droga, prostačenje, izvještačene uloge i rečenice koje izgovaraju, na silu pokušaji da se bude kao kul, u imitiranju nečega što izvorno nisi ... nije čudo što su im mir-jam i šotra najgledaniji.
svidio mi se onaj beogradski fantom, ali to je svakako netipičan film za srbiju, ima odličnu fotografiju, režiju, kao američki filmovi ...

jesi gledala ovo?

Banksy

#247 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Banksy »

Ne, naravno ... :D
kakavdanakneiskustvu

#248 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Banksy wrote:Ne, naravno ... :D

ozbiljno?
nema me tamo

#249 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?