SinjaD wrote:@Metronom
Porez je dodatni trošak. Ako neko može hraniti svog psa i radi to, porez mu je dodatna i otežavajuća stavka. To je onda novac za hranu + porez. Ako neko nema dovoljno za porez, ne znači da ne može hraniti psa. Jedno s drugim nema veze.
Kažeš da je na zapadu to normalno i da postoji taj porez. Stvarno ne znam ništa o tome ali znam da naši novčanici nisu "zapadni".
Mozda nam novcanici nisu zapadni, ali je nasa krv isto tako crvena i isto tako tece kad nas ugrize neciji bivsi ljubimac. Jeste da je to dodatni trosak, ali i meni je pored goriva i odrzavanja auta dodatni trosak i registracija za auto. Ko me pita? To je porez na uzitak. Drzave oporezuju sve i svasta, pa ne vidim razloga sto ne bi i ovo. Prihodi prikupljeni na ovaj nacin se mogu koristiti u svrhe koje su od opstedrustvenog interesa.
SinjaD wrote:Kažeš da su oni koji su držali pse pa ih pustili odgovorni za situaciju koju imamo. Slažem se, između ostalog. Kažeš da razumijemo samo to kad nas neko opali po novčaniku i opet se slažem.
Ali ti predlažeš da ljudi koji imaju pse (tj. pse koje čuvaju, hrane, liječe, maze , paze i nenamjeravaju ih nikada pustiti ) plaćaju za grijehe onih gore spomenutih? Ja jednostavno ne nalazim logiku u tome. Zato se čudim.
A ko kaze da se novac od oporezivanja odredjene kategorije stanovnistva mora koristiti iskljucivo za njihovu dobrobit? Drzava je ta koja odlucuje kako ce rasporediti prikupljen novac. Drzava moze oporezivati ispunjavanje vase emocionalne praznine kroz zatocenje zivotinje u njeno neprirodno staniste. Te zivotinje takodje predstavljaju potencijalnu opasnost za ljude, te se i zbog toga moze oporezivati. U svakom slucaju najlogicnija adresa za prikupljanje sredstava za finansiranje institucija koje ce se baviti napustenim zivotinjama jesu upravo vlasnici zivotinja.
SinjaD wrote:Ti imaš to mišljenje da psi ne trebaju zivjeti u gradskim sredinama (nikako ne kontam na čemu baziras ovo mišljenje)i imaš želju da novčano kazniš one koji misle drugačije?
Psima stan nije prirodno staniste. To je cinjenica. Pas je zivotinja bez razuma, ima svoje instinkte, potrebe za prostorom, socijaliziranjem sa pripadnicima svoje vrste i sl. Zatocavanjem zivotinje u stambenoj zgradi, u stanu, onemogucavanjem da stalno boravi sa pripadnicima svoje vrste nikako ne sluzi dobrobiti same zivotinje, vec iskljucivo sebicnim interesima vlasnika. To je "uzitak" za koji drzava moze i treba da ih oporezuje.
SinjaD wrote:Ni ja nemam psa ali se ipak osjećam odgovornom. Pas se ne može brinuti sam za sebe. Ako pomognemo njima, pomoći ćemo i sebi.
Pas je zivotinja, moze se brinuti sam za sebe, ali pod uslovom da ga vlasnik kroz zatocenje u za njega neprirodnu sredinu nije ucinio zavisnim.
SinjaD wrote:Svi oni koji smatraju da je ubiti ili blaže rečeno uspavati životinju sasvim normalno (jer nam smeta) očito razmišljaju na način da je čovjek najvažniji, najbitniji, vrh, superioran. Je ne mislim tako ali recimo da poštujem takvo mišljenje. Zar onda takav "super-čovjek" ne bi trebao imati samilosti ka slabijem i inferiornijem? Zar nije u tome veličina?
Pas je nastao pripitomljavanjem vuka, samo je kasnije ukrstanjem doslo do nastanka vise vrsta, ali je to i dalje u sustini vuk. Pripitomljavanje vuka u svrhu cuvanja ovaca i sl, mozda nekada i jeste imalo prakticne primjene, ali danas gotovo da iskljcivo sluzi da sebicnim vlasnicima popuni emocionalne praznine. Kad ne ispune njihova ocekivanja, kad izgube interes ili sredstva za njihovo izdrzavanje, takva zivotinja vise nije sposobna da zivi zivotom koji bi zivjela u divljini, da je nikad nisu ni zatocili medju ljudima. E takve zivotinje, napustene, isprepadane, gladne, u coporima postaju opasnost za gradjane. Gradske ulice nisu mjesto za njih, kao sto nisu ni za ostale sumske zivotinje, bez obzira sto ih je neko mozda nekad "odgajao". Jel to znaci da bi bilo ok da medvjedi koji su nekad "plesali" u cirkusima mogu nesmetano lutati gradom?