Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post Reply
Alfons Kauders

#226 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Alfons Kauders »

bingov buraz wrote:
konrad wrote:Sve do slucaja Dobrovoljacke ulice, postojala je nada da ce se sukobi smiriti i da je moguc nekakav mirni rasplet, medjutim poslije toga sve je bilo drugacije.
Odavno ne procitah vecu glupost.
takodjer :-)
konrad

#227 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by konrad »

karanana wrote:
konrad wrote:Sve do slucaja Dobrovoljacke ulice, postojala je nada da ce se sukobi smiriti i da je moguc nekakav mirni rasplet, medjutim poslije toga sve je bilo drugacije.
allaha ti gdje si ti bio do 2. maja?
eno muha ti je dao domaci zadatak. ne moras odgledati svih 1:49 ako ti se gadi, ali barem pogledaj prvih 10 minuta i kratku retrospektivu aprila 92. u bosni.
Bio sam u svom stanu, gledao sam to direktno i nisam mogao da vjerujem da se to dogadja, lijepo vrijeme je dolazilo, maj mjesec, a zivot se pretvara u pakao. Sjecam se takodje kako je vecina stanovnika moje zgrade bila zabrinuta, a da je par njih bilo svo euforicno i da su predvidjali da ce za nekoliko dana da zavrse poso.
Poslije su ti najvise kukali, kao sto i obicno biva.
bingov buraz wrote:
Ne bih rekao da je glupost, jer do tada se moze reci da je bio relativno mali broj vojnika na svim stranama. Granice su jos uvijek bile otvorene i cak nije ni bilo klasicne linije fronta. Moglo se kretati manje vise svukuda na podrucju Sarajeva. Poslije ovog dogadjaja je pocela ubrzana mobilizacija, sukob je eskalirao, grad je postao zatvoren, svaka nada je nestala.
Da je neke pameti da se djeca uce da se ratom nista ne rjesava nego se upropastava vlastita zemlja i samim tim njihova buducnost, ovakvi dogadjaji se iskoristavaju za politikanstvo, a narod se kao i uvijek gura da bude topovsko meso.
Kome je to u interesu, onako objektivno.
Evo npr sta kaze Popajic
popajic wrote: Necu ja prvi pruziti ruku onom sto me 4 god. na najneljudskiji nacin handrio i jos uvijek tvrdi da JA lazem :-)
Medjutim ko ti kaze da treba da pruzis ruku onom sto te 4 godine handrio. Dolazimo do neke paradoksalne situacije da zelis da gradis zemlju sa ljudima kojima neces da pruzis ruku :shock: Pricamo o obicnim ljudima koji zive u istoj drzavi kao i ti.
Zasto je dobro da se svojim sugradjanima ne pruzi ruka, i zasto je lose ako se to uradi ?
Onako objektivno...
Last edited by konrad on 03/05/2011 17:47, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#228 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Alfons Kauders »

konrad wrote:
bingov buraz wrote:
Ne bih rekao da je glupost, jer do tada se moze reci da je bio relativno mali broj vojnika na svim stranama. Granice su jos uvijek bile otvorene i cak nije ni bilo klasicne linije fronta. Moglo se kretati manje vise svukuda na podrucju Sarajeva. Poslije ovog dogadjaja je pocela ubrzana mobilizacija, sukob je eskalirao, grad je postao zatvoren, svaka nada je nestala.
Da je neke pameti da se djeca uce da se ratom nista ne rjesava nego se upropastava vlastita zemlja i samim tim njihova buducnost, ovakvi dogadjaji se iskoristavaju za politikanstvo, a narod se kao i uvijek gura da bude topovsko meso.
Evo npr sta kaze Popajic
popajic wrote: Necu ja prvi pruziti ruku onom sto me 4 god. na najneljudskiji nacin handrio i jos uvijek tvrdi da JA lazem :-)
Medjutim ko ti kaze da treba da pruzis ruku onom sto te 4 godine handrio. Dolazimo do neke paradoksalne situacije da zelis da gradis zemlju sa ljudima kojima neces da pruzis ruku :shock: Pricamo o obicnim ljudima koji zive u istoj drzavi kao i ti.
Zasto je dobro da se svojim sugradjanima ne pruzi ruka, i zasto je lose ako se to uradi ?
Onako objektivno...
2 maja je tuzla bila prepuna izbjeglica iz semberije i podrinja... koji su kroz te "otvorene" granice protjerani...

onako objektivno

fakat si izvalio nevidjeni nonsens... kao da je rat poceo u sarajevu... mali broj vojnika... pa ove godine masa brigada VRS slavi dvadesetu godisnjicu, ne devetnaestu, dvadesetu druze... smijesno
konrad

#229 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by konrad »

Alfons Kauders wrote:[fakat si izvalio nevidjeni nonsens... kao da je rat poceo u sarajevu... mali broj vojnika... pa ove godine masa brigada VRS slavi dvadesetu godisnjicu, ne devetnaestu, dvadesetu druze... smijesno
Nije smijesno uopste, Sarajevo je bilo kljuc rata i mira.
Medjutim zar nije vrijeme da prestane ratno razmisljanje, kako kazes 20 godina je proslo. Koliko jos godina treba da prodjje 50, 60, 100. Koliko jos generacija treba da se unisti, kakva je svrha tog nepruzanja ruke ?
Za 20 godina rijetko ko ce biti uopste ziv ko je ucestvovao u ratu, a sa ovakvom politikom nece se nista promijeniti, ili ce biti jos jedan rat, pa onda ponovo analiza tog rata i tih bitaka.
kiky

#230 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by kiky »

and wrote:
kiky wrote:ta banda je dobila što je zaslužila ali mislim da je u redu da se puste rodbina i prijatelji da im se održi pomen ...
( a u našim prilikama je normalno da se takav događaj ispolitizira, u svakom slučaju, sve je dobro prošlo )
:-)
za pomen postoje mjesta gdje su ljudi sahranjeni,a mogu odavati i ispred generalštaba jna.
nešto ne vjerujem da recimo iračani po kuvajtu obilježavaju mjesta stradanja svojih vojnika
slažem se i s takvom interpretacijom ...
jer ispada da nije problem što su napadali bosnu, sarajevo i predsjedništvo nego je problem što nisu uspjeli i izginuli na sarajevskim ulicama ...
ispada da su bosanci krivi što su se branili ...
al, ko što rekoh, bitno je da je prošlo bez problema ...
muha_sa

#231 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by muha_sa »

konrad wrote:
Alfons Kauders wrote:[fakat si izvalio nevidjeni nonsens... kao da je rat poceo u sarajevu... mali broj vojnika... pa ove godine masa brigada VRS slavi dvadesetu godisnjicu, ne devetnaestu, dvadesetu druze... smijesno
Medjutim zar nije vrijeme da prestane ratno razmisljanje, kako kazes 20 godina je proslo. Koliko jos godina treba da prodjje 50, 60, 100. Koliko jos generacija treba da se unisti, kakva je svrha tog nepruzanja ruke ?
Za 20 godina rijetko ko ce biti uopste ziv ko je ucestvovao u ratu, a sa ovakvom politikom nece se nista promijeniti, ili ce biti jos jedan rat, pa onda ponovo analiza tog rata i tih bitaka.
-sve ovo reci kocnicarima napretka tvoje i moje BiH.
BiH-x

#232 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by BiH-x »

vatana wrote:A sto se mi pravdamo, ubjedjujemo jedni druge. Ko ih jebe, da je bogdom bilo jos 1000 dobrovoljackih, nebi sad bili ovdje gdje jesmo.
:thumbup:
Alfons Kauders

#233 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Alfons Kauders »

konrad wrote:
kako je sarajevo bilo kljuc rata i mira kada su prije tog drugog maja vec hiljade ljudi bile mrtve, a stotine hiljada protjerane... molim te malo mi to objasni? mislis da je nakon toga bilo povratka? da bi neko sjeo za sto sa teroristima i zlocincima, pruzio im ruku i ponudio amnestiju?

jel ti mene zajebavas druze?

i ko kome ovdje treba pruziti ruku? sarajevo vojnicima jna? radi sest ubijenih vojnika? a tog istog mjeseca cetnici ubili skoro hiljadu sarajlija...

da ponovim, jel ti mene zajebavas druze?

mozda da otvorimo i neki racun? da platimo cetnicima granate i metke koje su istresli na nas? i to bi bio fin nacin da im se "pruzi ruka"...

sarajevo treba nekom da pruzi ruku... zemljo otvori se...
konrad

#234 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by konrad »

Alfons Kauders wrote:
konrad wrote:
kako je sarajevo bilo kljuc rata i mira kada su prije tog drugog maja vec hiljade ljudi bile mrtve, a stotine hiljada protjerane... molim te malo mi to objasni? mislis da je nakon toga bilo povratka? da bi neko sjeo za sto sa teroristima i zlocincima, pruzio im ruku i ponudio amnestiju?

jel ti mene zajebavas druze?
Pa dobro jel ti zajebavas mene kolega ?
Ko je na kraju opet sjeo i pruzio ruku u Dejtonu, samo sto tada nisu bile mrtve hiljade, nego stotine hiljada, a nije bilo protjerano i raseljeno stotinu hiljada, nego milioni ljudi. Da ne govorim kako se jos na to sve poslije izdijelilo, prodavala svoja imovina i kupovala medju "svojim" na svim stranama.
I sad sta je bolje, da se pregovaralo odmah ili poslije ?
I sta je sada bolje, da se pruzi ruka i pocne sa normalnim zivotom ili da se ide do nekog sumanutog istrebljenja.
Alfons Kauders

#235 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Alfons Kauders »

konrad wrote:
Ko je na kraju opet sjeo i pruzio ruku u Dejtonu, samo sto tada nisu bile mrtve hiljade, nego stotine hiljada, a nije bilo protjerano i raseljeno stotinu hiljada, nego milioni ljudi. Da ne govorim kako se jos na to sve poslije izdijelilo, prodavala svoja imovina i kupovala medju "svojim" na svim stranama.
I sta je sada bolje, da se pruzi ruka i pocne sa normalnim zivotom ili da se ide do nekog sumanutog istrebljenja.
u dejtonu niko nije pruzio ruku, vec im je ruka bila zavrnuta... a ako ti mislis da bi bilo bolje da smo 1992 kapitulirali to je tvoj problem... jer bi onda cijela drzava izgledala kao rs...

i kome ja da pruzam ruku?

za sta?

to me podsjeca na onu recenicu iz balkanskog spijuna... "lepo priznaj... djuro ce ti oprostiti sto te tukao"

smijesno
tbv

#236 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by tbv »

@konrad
drzi se teme, govorimo o politici a ne o mitologiji
Sa_u_srcu

#237 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Sa_u_srcu »

Cuj ovoga sarajevo je bilo kljuc rata, kao trebalo se sve rijesiti mirnim putem.... :shock:

Pa kako te nije sramota covjece, kome ti pricas nebuloze, pa jesi li normalan... :shock: ta ista JNA je zapalila Vukovar, u Hrvatskoj je sve gorilo tada....o cemu ti pricas
muha_sa

#238 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by muha_sa »

Sa_u_srcu wrote:Cuj ovoga sarajevo je bilo kljuc rata, kao trebalo se sve rijesiti mirnim putem.... :shock:

Pa kako te nije sramota covjece, kome ti pricas nebuloze, pa jesi li normalan... :shock: ta ista JNA je zapalila Vukovar, u Hrvatskoj je sve gorilo tada....o cemu ti pricas
u pravu je konrad :D da su njegovi uzeli SA. sve bi drugacije bilo---al malo morgen sto reko u nihA krepani balkanski kasapin a njihova ikona.
smoki_choko

#239 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by smoki_choko »

ko sto neki od boraca sinoc u filmu o dobrovoljackoj rece, da ih nismo mozda trebali docekati i ispratiti cvijecem i pjesmom dok su bjezali iz kasarne zajedno sa svim oruzjem i logistikom. a dan prije pokusali da izvrse drzavni udar :-)
Sa_u_srcu

#240 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Sa_u_srcu »

A da ja pitam ovo poznavaoca desavanja u sarajevu...ciji su tenkovi bili na vracama??? jesu li pucali po zgradi predsjednistva??? po domu sidnikata??? ma ustvari bjezi ba, sta cu se s tobom raspravljati, ti Boga mi kao neki poznavaoc, bice suudjenje u utvrdit ce se odgovornost, samo da ne bude svi mrze srbe, ili bosnjacii maju najaci lobi u svijetu.... :D
popajic

#241 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by popajic »

konrad wrote: ....
Evo npr sta kaze Popajic
Medjutim ko ti kaze da treba da pruzis ruku onom sto te 4 godine handrio. Dolazimo do neke paradoksalne situacije da
zelis da gradis zemlju sa ljudima kojima neces da pruzis ruku :shock: Pricamo o obicnim ljudima koji zive u istoj drzavi kao i ti.
Onako objektivno...
Ti definitivno nisi bio budan kada je sve i zvanicno pocelo !
2.05.1992 bilo svugdje malo vojnika , slobodno se setalo...milina bozija :? Halo !
Zadnji avion je odletio iz Sarajeva 4.04.1992 ." Terme " pune izbjeglica iz Bijeljine i okoline.
Ni prije, ni poslije 2-og maja nije omjer naoruzanja bio fifty-fifty. Koja ludost ! :-)

Moju recenicu vadis iz konteksta.
I pored cetvorogodisnjeg handrenja ja vjerujem samo u jedinstvenu BIH, drzavu I jednih i drugih i trecih i svih ostalih.
Sa svima mogu i hocu. ALI moliti handritelje da i oni isto zele - necu ! ONI to ne zele.
Zato o ljudskosti, zajednistvu i cool komsijskim odnosima moras pricati u RS-u.
TAMO zive kocnicari !
Boom71

#242 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Boom71 »

Alfons Kauders wrote:
konrad wrote:
u dejtonu niko nije pruzio ruku, vec im je ruka bila zavrnuta... a ako ti mislis da bi bilo bolje da smo 1992 kapitulirali to je tvoj problem... jer bi onda cijela drzava izgledala kao rs...

i kome ja da pruzam ruku?

za sta?

to me podsjeca na onu recenicu iz balkanskog spijuna... "lepo priznaj... djuro ce ti oprostiti sto te tukao"

smijesno
@konrade,
nadam se da si dobronamjerni blecak kao sto sam i sam Bio !

Dogovora nije moglo biti ni u kojoj varijanti.
Od pocetka se islo na nacionalnu drzavu i razjebavanje BiH.Kao i danas,kada ne postoji kompromis jer su ciljevi sasvim ne pomirljivi,tj isti.
Edin H.

#243 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Edin H. »

bingov buraz wrote:
Bing, kako buraz ;-)

Ova konstatacija je tacna.

Prije toga su raja sjedila po kafanama, poneko puskaranje preko dana, puca uvece, pa opet mirno preko dana.

Svi su govorili, ma Sarajevo je veliki grad, Zapad ce to zaustaviti.
bingov buraz

#244 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by bingov buraz »

Edin H. wrote:
bingov buraz wrote:
Bing, kako buraz ;-)

Ova konstatacija je tacna.

Prije toga su raja sjedila po kafanama, poneko puskaranje preko dana, puca uvece, pa opet mirno preko dana.

Svi su govorili, ma Sarajevo je veliki grad, Zapad ce to zaustaviti.
Ah,buraz polira srebrninu sa ovog "royal wedding" nedavno :mrgreen: plava krv šta'š

Apropos tvoje konstatacije nije Sarajevo citava BiH i vec je tad bilo na hiljade ubijenih i protjeranih.
Dokaz da sam u pravu...evo ga ispod
Ministar rada i invalidsko-boračke zaštite RS-a Petar Đokić najprije je kazao kako skup nema nikakvu političku pozadinu, nakon čega je događaje u Dobrovoljačkoj ulici 2. i 3. maja okarakterisao "okidačem" koji je rasplamsao rat u BiH koji se do tada svodio na "nekoliko incidenata".

:inteligentismajlikojihuceuvlastitenokte:
Last edited by bingov buraz on 03/05/2011 20:37, edited 1 time in total.
Edin H.

#245 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Edin H. »

Dobro i to je istina, ja sam mislio da se govori o Sarajevu.
bingov buraz

#246 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by bingov buraz »

Edin H. wrote:Dobro i to je istina, ja sam mislio da se govori o Sarajevu.
Za Sarajevo cu ti vjerovati,nisam nadlezan :mrgreen:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#247 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by pici »

stvarno sarajlije pa potom tuzlaci što se ubezobrazismo....pa morali smo pacifistiČki ko u beogradu da bacamo CveČe na tenkove.....a ondak po SDS popisu u jame.... :oops:
BHCluster

#248 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by BHCluster »

Od 1:37 do 2:09 <- Sta je ovo bolan...
argyle

#249 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by argyle »

BHCluster wrote:
Od 1:37 do 2:09 <- Sta je ovo bolan...
nije ovo nista, pogledaj veceras dnevnik na tv1, vidjeces tu istu Tuku kako nesto jojka za agresorima, nesto tipa nevini stradaste, sinoc na tv-u svi govore kako ste pucali, da ste htjeli pucati nebi u Sarajevu ostalo Muslimana
Last edited by argyle on 03/05/2011 21:29, edited 1 time in total.
Ripicipi

#250 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Ripicipi »

konrad wrote: Pa dobro jel ti zajebavas mene kolega ?
@konrad, ja sam na ovom forumu od pojedinaca proglasen za "salonca" jer nisam nacionalista i ne generalizujem ljude, ali ovo sto ti pises je stvarno bezobrazno :roll:
Znas li da su VEC 5. aprila pocele na Sarajevo padati granate, imas snimke i datume.
Pitam te opet, jesi li pogledao snimak kada 2. maja tenkovi JNA dolaze na Skenderiju i tranzit i pucaju po GRADU??
Znas li da je 2. maja u diverziji zapaljena posta na obali?

Je l' se stvarno pravis budala ili sta :?
Post Reply