Svaka "izmjerena dužina" AB =

ima svoje odgovarajuće unutrašnje vrijeme -

.
U Michelson-Mory-jevom interferometru je to bila dužina kraka između prizme P i ogledala O.
To vrijeme

u konkretno posmatranim fizičkim sadržajima se ne mjeri, već se obično izračunava. Za to vrijeme kažem da ga je moguće i eksperimentalno provjeriti, pokazati i dokazati njegovu tačnost.
U konkretno posmatranim fizičkim sadržajima mjeri se vremenski interval 2t' (nikad i 2t_0 i 2t' u istom eksperimentalnom sadržaju, uvijek se mjeri jedno a drugo izračunava). Konkretan fizički, geometrijski i algebarski sadržaj vezan je za ovakve slike (zbivanja):

PP' = vt' , PO' = ct' i P'O' = PO = l_0
Ajnštajnova formula

, upravo opisuje međuzavisnost između t_0 i t' prikazanih značenja na navedenoj slici, i tu formulu je ispravnije pisati u ovom obliku:

, te bi u tom slučaju lakše izbjegli nesporazume u njenom tumačenju.
Pitanje ti je veoma ozbiljno, i zaslužuje više postova i detaljnije objašnjenje od ovog kratkog opisa. Vezano je za "okomiti oscilator", za izmjerenu dužinu u kretanju brzinom v (objašnjenja imam na mojim web stranicama, ali vi to ne čitate, te ću se potruditi i objasniti ga detaljnije u narednim postovima: crtežom, riječju i formulama).
Za ova dva vremenska intervala 2t_0 i 2t' sam napisao da ih je moguće eksperimentalno provjeriti, pokazati i dokazati njihovu istinitost (svakog ponaosob), ali se tim pokazivanjem i eksperimentom ne pokazuje i ne dokazuje ispravnost Ajnštajnovog govornog iskaza, kojim izjavljuje da nekome ("posmatraču") protekne 2t_0 , a nekome drugom ("posmatraču") 2t'. Tu nas Ajnštajn "prevede žedne preko vode"!
Zato tvrdim da je sljedeća jednakost istinita, objektivno tačna, ali ne po Ajnštajnovim subjektivnim shvatanjima i tumačenjima:

U Michelson-Morly-jevom interferometru dužina 2ct' je dužina ovih nacratanih linija LMS' = SNK = S'N' , SS' = vt i SN' = ct , AB je "dužina u kretanju" 2l_0, ili u "mirovanju" u odnosu na "posmatrača" (koji "sjedi" u njenoj sredini S' i pojma nema šta se zbiva, Ajnštajnov "mutavi posmatrač", kojem Ajnštajn zadaje šta mu se zbiva, i šta će vidjeti, kako će razmišljati, i šta će zaključiti).