DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post Reply
psydelija

#226 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by psydelija »

ali dole je najveca stopa neezaposlenosti, preko 20% -procitao sam u frankf.alg.zeitungu?

ima li istine u ovako velikoj stopi nezaposlenih libijaca?
Optimus Prime

#227 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Optimus Prime »

glade wrote:
Optimus Prime wrote:
Pa nije Gaddafi zasluzan sa njihov visok standard, nego prvenstveno ogromni prihodi od izvoza nafte.

Gaddafi je samo zasluzan za nepravednu distribuciju tog novca.
S obzirom da su 1951. bili proglaseni za najsiromasniju zemlju svijeta od strane UN-a ne bi bas rekao da ih je Gaddafi bas toliko u crno zavio.

Ako tome jos dodamo rast BDP-a od 3.3% prosle godine, znacajno veci izvoz od uvoza (preko 12 milijardi dolara), razvijanje poljoprivrede i rudarstva u cilju prestanka zavisnosti iskljucivo od nafte, dosta dobar socijalni sistem (duplo veci prinosi nego, recimo, u BiH), privatizaciju koja je na snazi proteklih godina, nikako ne mogu da shvatim zbog cega se bune.

To sto Gaddafi zavrne koji dinar mi se nekako cini prihvatljivo s obzirom koliko je Libija napredovala otkako je preuzeo vlast.
Opet ponavljam, radi se iskljucivo o novcu koji dolazi od izvoza nafte.

Naravno da su se sa jednom manjim dijelom tog novca finansirali "razvojni projekti" ali ovdje nije pitanje da li ce se sa par milijardi dolara godisnje narodu zamazati oci, nego se radi o mogucoj optimalnoj alokaciji tih resursa.

Norveska naprimjer ima samo neznatno vece prihode od nafte po glavi stanovnika. Ali im je GDP po glavi 7 puta veci, a standard mozda i 8 puta, posto ne trose ni priblizno novaca za odbranu kao Libija.
Mislim da je Gaddafi u vrijeme kad su bili u klincu sa Amerikom torsio 15% BDP-a na vojsku.
Zamisli da se taj novac trosio na skolstvo i zdravstvo.
Last edited by Optimus Prime on 21/02/2011 21:37, edited 2 times in total.
jeza u ledja

#228 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

glade wrote:Otkrivena je i nafta na sjeveru BiH (doduse u znacajno manjim kolicinama) pa sta cemo imati od toga? Poletili da prodamo Amerima i time sebi prepolovimo zaradu.
Otkriveno je mudo marjanovo. To se ne moze usporediti sa nalazistima u Libiji.

Poenta je u tome da je Libija dozivjela svoj napredak zahvaljujuci nafti, koje je toliko da bi bilo ko napravio od te zemlje ekonomski raj. (Slicno se desilo na Arabijskom poluotoku).
zovemsecrveni

#229 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by zovemsecrveni »

:sax:
Last edited by zovemsecrveni on 09/11/2011 23:21, edited 6 times in total.
upaljac01

#230 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by upaljac01 »

libija nema ni jednu firmu za preradu nafte, znaci vec 60-70 godina je proslo kako je nadjose a nisu ni jednu fabriku napravili za obradu... mislim cak da sve ide u italiju i tamo se pravi gotov proizvod ali nisam siguran...
Optimus Prime

#231 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Optimus Prime »

upaljac01 wrote:libija nema ni jednu firmu za preradu nafte, znaci vec 60-70 godina je proslo kako je nadjose a nisu ni jednu fabriku napravili za obradu... mislim cak da sve ide u italiju i tamo se pravi gotov proizvod ali nisam siguran...
Eto kako su sposobni, moramo im mi Bosanci pokazivati kako se pravi sok od koncentrata!
seldzuk

#232 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by seldzuk »

zovemsecrveni wrote:Žalosni su komentari tipa: "imaju visok standard, šta se bune?". Tipično bosanski (balkanski), jadno, bijedno, apatično, šićardžijski...ljudi smo koji žive od danas do sutra, bez ikakvog ideala istinske slobode.
Isto ko kad su za nas Afrikanci govorili: Što se biju, imaju vodu? :)
upaljac01

#233 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by upaljac01 »

Optimus Prime wrote:
upaljac01 wrote:libija nema ni jednu firmu za preradu nafte, znaci vec 60-70 godina je proslo kako je nadjose a nisu ni jednu fabriku napravili za obradu... mislim cak da sve ide u italiju i tamo se pravi gotov proizvod ali nisam siguran...
Eto kako su sposobni, moramo im mi Bosanci pokazivati kako se pravi sok od koncentrata!

ama nece ni da nauce ni da pokusaju, govorim iz tudjeg iskustva :) kaze mi drug nova fabrika sokova niko u njoj nije htio da radi, zgrade napravljene niko ne zivi u njima nego se u brda ukopavaju :)
serafim 1

#234 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by serafim 1 »

glade wrote:
Optimus Prime wrote:
Pa nije Gaddafi zasluzan sa njihov visok standard, nego prvenstveno ogromni prihodi od izvoza nafte.

Gaddafi je samo zasluzan za nepravednu distribuciju tog novca.
S obzirom da su 1951. bili proglaseni za najsiromasniju zemlju svijeta od strane UN-a ne bi bas rekao da ih je Gaddafi bas toliko u crno zavio.

Ako tome jos dodamo rast BDP-a od 3.3% prosle godine, znacajno veci izvoz od uvoza (preko 12 milijardi dolara), razvijanje poljoprivrede i rudarstva u cilju prestanka zavisnosti iskljucivo od nafte, dosta dobar socijalni sistem (duplo veci prinosi nego, recimo, u BiH), privatizaciju koja je na snazi proteklih godina, nikako ne mogu da shvatim zbog cega se bune.

To sto Gaddafi zavrne koji dinar mi se nekako cini prihvatljivo s obzirom koliko je Libija napredovala otkako je preuzeo vlast.
Libija(Gadafi) je maslina na pici ove americke ujdurme,bili su im trn u oku.
Mnogi mozda ne znaju ali libijci svoju naftu do sad nisu nemilice eksploatisali.Bili su dosta racionalni u tome ,zeleci da im sto duze potraje .Za razliku od mnogih drugih arapskih zemalja,bili su dosta racionalni u tome ,istovremeno ulazuci u druge privredne grane...zadnjih godina u turizam npr...imaju dosta obale,a i nekoliko starih gradova jos iz rimskog perioda..
Ono sto je Tito bio za YU ,to je Gadafi za Libiju....nisam siguran ali mislim da rjec dzamahirija ima veze sa socijaizmom)
Koliko sam upoznat hljeb im je dvadesetak pfeninga ...

Bojim se da ce i proci poput YU., nafta koju imaju vise nece biti njihova ,bar u mjeri u kojoj je do sad bila,a da ce libijska plemena sukobiti u novoj preraspodjeli resursa, sto je idealna situacija Zapadnim krvopijama.
Libyano

#235 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Libyano »

@serafim 1 hljeb je dosta jeftiniji :-D za 30 feninga uzmes 5 francuzica od pola metra duzine...
Da ponovim, vojska i policija trenutno nista ne poduzimaju, ceka se istek roka od 48 sati, nigdje aviona nema, nigdje vojske, policije... Jedini koji dizu frku sad su demonstranti.

Zato okacite macku o rep te price sa vijesti, govorim sa lica mjesta.

Info za nase ljude: svi iz okolice Bengazija imace priliku da se ukrcaju na turski brod koji uplovljava u luku nekad sutra. Vec je veci dio nasih ljudi iz regiona informisan, neke ne mozemo da dobijemo zbog iznimno slabih veza. Preko posrednika smo informisali i radnike u Jalo-u da se takodje prikljuce.

U Tripoliju spremamo i dalje vanredni let za sutra, nije potvrdjen jos, zbog losih komunikacija, ali to je skoro pa gotov posao. Uglavnom, sprema se spisak prioritetnih putnika pa vidjecemo kako ce se odviti situacija dalje.
Desert Wind

#236 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

velemajstore svaka ti dala :thumbup:
Optimus Prime

#237 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Optimus Prime »

serafim 1 wrote:
Libija(Gadafi) je maslina na pici ove americke ujdurme,bili su im trn u oku.
Mnogi mozda ne znaju ali libijci svoju naftu do sad nisu nemilice eksploatisali.Bili su dosta racionalni u tome ,zeleci da im sto duze potraje .Za razliku od mnogih drugih arapskih zemalja,bili su dosta racionalni u tome ,istovremeno ulazuci u druge privredne grane...zadnjih godina u turizam npr...imaju dosta obale,a i nekoliko starih gradova jos iz rimskog perioda..
Ono sto je Tito bio za YU ,to je Gadafi za Libiju....nisam siguran ali mislim da rjec dzamahirija ima veze sa socijaizmom)
Koliko sam upoznat hljeb im je dvadesetak pfeninga ...

Bojim se da ce i proci poput YU., nafta koju imaju vise nece biti njihova ,bar u mjeri u kojoj je do sad bila,a da ce libijska plemena sukobiti u novoj preraspodjeli resursa, sto je idealna situacija Zapadnim krvopijama.
Zasto iznosis deziformacije. Od svih zemalja OPEC-a samo Nigerija i Katar proizvode procentualno vise nafte( u odnosu na ukupne rezerve)

http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_reserves

Negdje na sredini clanka imas tabelu o ukupnim procjenjenim rezervama, te godisnjoj proizvodnji, te u zadnjem redu broj godina koliko nafta moze trajati ako proizvodnja ostane konstantna.

To je miskoncepcija, da su stednja nafte i eventualni prihodi u buducnosti produktivniji od brze zarade.
Stvar je samo u dobroj politici i kako te pare iskoristiti.

Norveska na primjer prizvodi puno vise nafte od zemalja OPEC-a u odnosu na njihove rezerve.
Ali su novac iskoristili maksimalno tako sto su ulozili u skolstvo, zdravstvo i infrastrukturu, a jedan veliki dio prihoda ne trose vec ostavljaju u crni fond.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Govern ... _of_Norway

Radi se trenutno o oko 500 milijardi dolara ustedjevine, a racuna se da ce se cifra povecati na 750 milijardi za pet godina. Samo od rendita na taj novac Norvezani mogu imati vece prihode nego sto Kuvajt ima od prodaje nafte, i to na potencijalo neogranicen broj godina.
Desert Wind

#238 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

Optimuse

Je l to ipak govoris da Gaša ipak masivno krade i potkrada narod?
Hemel

#239 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Hemel »

Libyano wrote:@serafim 1 hljeb je dosta jeftiniji :-D za 30 feninga uzmes 5 francuzica od pola metra duzine...
Da ponovim, vojska i policija trenutno nista ne poduzimaju, ceka se istek roka od 48 sati, nigdje aviona nema, nigdje vojske, policije... Jedini koji dizu frku sad su demonstranti.

Zato okacite macku o rep te price sa vijesti, govorim sa lica mjesta.

Info za nase ljude: svi iz okolice Bengazija imace priliku da se ukrcaju na turski brod koji uplovljava u luku nekad sutra. Vec je veci dio nasih ljudi iz regiona informisan, neke ne mozemo da dobijemo zbog iznimno slabih veza. Preko posrednika smo informisali i radnike u Jalo-u da se takodje prikljuce.

U Tripoliju spremamo i dalje vanredni let za sutra, nije potvrdjen jos, zbog losih komunikacija, ali to je skoro pa gotov posao. Uglavnom, sprema se spisak prioritetnih putnika pa vidjecemo kako ce se odviti situacija dalje.
svaka cast na dobrom izvjestavanju...i puno sreca da se svi izbavite i cim prije da se vratite u jednu sigurnu i bezbijednu libiju
Optimus Prime

#240 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Optimus Prime »

Desert Wind wrote:Optimuse

Je l to ipak govoris da Gaša ipak masivno krade i potkrada narod?
Hocu da kazem da je obicno produktivnije za razvoj jedne zemlje kada narod demokratski odlucuje kako ce se resursi, koji pripadaju tom narodu, iskoristavati.
jeza u ledja

#241 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Dovoljno mi je proticati o dernecima Gadafijevih sinova da znam na cemu su.

Ovaj mladji jebo sliku svoju ako nije narkoman.

Image
Image
Libyano

#242 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Libyano »

Sto se tice Libije i nafte...
Necu ulaziti u procente i cifre, veoooooma je vazno ovdje imati na umu mentalitet. Nije isto raditi sa Libijcima, opcenito Arapima, i nije isto raditi sa Norvezanima.

Mislim da je Gadafi izvukao maksimum koji je mogao sto se tice razvoja drzave sa ovim mentalitetom gradjana. Ipak su to ljudi bez svijesti o skolovanju, bez skolovanja nema dobrog posla. U toj situaciji ako se i prica o nezaposlenosti, onda to nije do njega, koliko radnika sa strane je u Libiji? Ne bi ih bilo toliko da su oni sposobni.

Njih svugdje zaposljavaju kao vozace, cuvare i sl. Isti se ne zadrze na poslu ni mjesec dana i vec odustaje. Rekord je u jednoj nasoj firmi da je Libijac radio sat vremena i napustio radno mjesto... :)
sta onda uciniti... covjek im je dao sve sto ce njima takvima uciniti zivot laksim, jeftinu hranu, gorivo, kredite koje 3 generacije otplacuju po 50 maraka mjesecno, nikakvi porezi i carine...
Jos najsiromasnijih 100000 obitelji mjesecno dobije 300 eura mjesecno na racun kao prihod od nafte.
Jedno je meni ostalo nejasno, da li su oni takvi bili pa je on njima jednostavno kao takvim pruzio ruku svim tim beneficijama, ili je on njih razmazio svim tim odlukama... Sta je starije ne znam, jer nisam dovoljno dugo ovdje da bih znao, mada mislim da su oni takvi oduvijek, jer su manjevise jednaki svojim kolegama u drugim, na ekonomskom planu slicnim zemljama, poput zalivskih zemalja... Necemo ulaziti sada kako su oni kultiviraniji, ovi nisu, to su sad finese i razlika je veoma mala i uzrok je velikim dijelom embargo koji je dosta mentalno unazadio ovu naciju.
Dosta, ode ovo na doktorsku disertaciju ako nastavim :-D
Libyano

#243 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Libyano »

Sto se tice njegovih sinova...
Niko im ne zna broj, pod jedan :D
Pod dva, ne mogu svi biti dobri ljudi, ni pametni, nije se rodio covjek da su mu sva djeca zlatna pa ni Gadafi.
Ima on veoma dobrog Seifulislama, Muhamed je takodje veoma pametan, ambiciozan covjek koji vodi mnoge velike pokrete u Libiji. Ostali su: Mutassim, Saadi - nekada fudbaler u Udinese-u, Hanibal, Khamis.
Od njih 6 ili vise (za ove znam), njih dvojica su uspjeli naslijediti karizmu oca i neke karakteristike vodje. Seif je veliki diplomata, odradio je neke velike stvari za Libiju i narod ga veoma voli, nije cudo da je on izasao da govori, a ne Muamer. Muhamed je opet biznismen, on vodi ekonomski sektor u drzavi, tamo gdje su pare tu cete naci Muhameda. Prije svega telekomi, sektor za inostrana ulaganja, ali vodi i humanitarnu organizaciju, zatim omladinske pokrete, vodi sport cijele Libije.
Kcerka Aisa je takodje istaknut humanitarni radnik, ima svoju humanitarnu organizaciju Wa'tesimu.
jeza u ledja

#244 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Sve neki intelektualci, humanitarci, sportisti i istaknuti radnici.... Da je nama vakih, pa da i mi nista ne radimo. :oops:
Desert Wind

#245 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

teško bi nam bilo se naviknut da nam kapa a da nista ne radimo :mrgreen:
Kenan-sa

#246 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Kenan-sa »

vrijedi pogledati ovaj prilog sa B92!
http://www.b92.net/video/videos.php?nav ... _id=494341
Ukratko ,nikome nije jasno zasto neki protestuju u Libiji,mislim da je u pitanju ili ovaj novi trend koji je zahvatio sjever Afrike ili su u pitanju Izrael i SAD i njihovi placenici,jer jedino njima neodgovara rezim Muamera Gadafija! Gadafi je za Libiju nesto kao Tito za bivsu Yugoslaviju,cak i bolji! evo kako kaze ovaj gost na B92,u Libiji se u naredne 2 godine planiralo izgradito 10 000 km autoputa izmedju ostalog,oni bukvalno sav zaradjeni novac ostavljaju u toj zemlji...Sinovi Gadafija se ponasaju kao svaciji tatini sinovi,uzivaju ,boli ih neka stvar,ali oni sa ovim nemaju veze! ovdje je u pitanju njihov otac koji je preporodio tu najbogatiju africku zemlju! Mnogi analiticari u svijetu smatraju da je za Libiju i tamosnji narod,(a tamo ima jako puno plemena,i gotovo ih je nemoguce ujediniti a to je uspjelo jedino njihovom vodji) bolja diktatura Gadafija nego bilo kakva demokratija,jer Gadafi je u pravom smislu otac nacije,koji se o svom narodu brine kao otac o svojoj djeci! ukratko narod u Libiji zivi bolje nego narod u pola evropskih zemalja gdje vlada fol neka demokratija,jebes demokratiju ako nemas od cega zivjeti,to najbolje znamo mi na Balkanu,oni u Rumuniji,Bugarskoj,Ukrajini i sve zemlje bivse Yuge,osim mozda Sovenije! kako god da se ovo zavrsi situacija vise nece biti kao sto je bila,ali odlaksom Gadafija ovoj zemlji prijete nemiri usudit cu se reci do Sudnjeg dana,jer tamo ne postoji covjek koji je u stanju ujediniti silna plemena i pruziti narodu vise od samog Gadafija,volio bi da grijesim..
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#247 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by -LIBERO- »

Jeste,sve med i mlijeko..niko dole nista ne radi,uplacuju im na racun,sjede uzivaju..opsta zajebancija,k'o neka velika hipi komuna.

A oprostite, zasto je onda stotine hiljada ljudi izaslo na ulice bukvalno na metke i puscane cijevi,a broj poginulih se priblizava 300.

Iz zajebancije????

p.s samo mi nemojte pisati ogromne opservacije CIA,Mosad,Kina,Rusija..i slicne zavjere. Znam,svjestan sam,da imaju MOZDA neki djelomicni upliv,ali su onda vanzemaljci ako su uspjeli cisto onako iz zezancije dici cijeli bliski istok.

A ovi samo cekali da izadju i tuku se sa policijom i vojskom i ginu po ulicama.
Last edited by -LIBERO- on 22/02/2011 00:59, edited 1 time in total.
Libyano

#248 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Libyano »

Kenan-sa wrote:vrijedi pogledati ovaj prilog sa B92!
http://www.b92.net/video/videos.php?nav ... _id=494341
Ukratko ,nikome nije jasno zasto neki protestuju u Libiji,mislim da je u pitanju ili ovaj novi trend koji je zahvatio sjever Afrike ili su u pitanju Izrael i SAD i njihovi placenici,jer jedino njima neodgovara rezim Muamera Gadafija! Gadafi je za Libiju nesto kao Tito za bivsu Yugoslaviju,cak i bolji! evo kako kaze ovaj gost na B92,u Libiji se u naredne 2 godine planiralo izgradito 10 000 km autoputa izmedju ostalog,oni bukvalno sav zaradjeni novac ostavljaju u toj zemlji...Sinovi Gadafija se ponasaju kao svaciji tatini sinovi,uzivaju ,boli ih neka stvar,ali oni sa ovim nemaju veze! ovdje je u pitanju njihov otac koji je preporodio tu najbogatiju africku zemlju! Mnogi analiticari u svijetu smatraju da je za Libiju i tamosnji narod,(a tamo ima jako puno plemena,i gotovo ih je nemoguce ujediniti a to je uspjelo jedino njihovom vodji) bolja diktatura Gadafija nego bilo kakva demokratija,jer Gadafi je u pravom smislu otac nacije,koji se o svom narodu brine kao otac o svojoj djeci! ukratko narod u Libiji zivi bolje nego narod u pola evropskih zemalja gdje vlada fol neka demokratija,jebes demokratiju ako nemas od cega zivjeti,to najbolje znamo mi na Balkanu,oni u Rumuniji,Bugarskoj,Ukrajini i sve zemlje bivse Yuge,osim mozda Sovenije! kako god da se ovo zavrsi situacija vise nece biti kao sto je bila,ali odlaksom Gadafija ovoj zemlji prijete nemiri usudit cu se reci do Sudnjeg dana,jer tamo ne postoji covjek koji je u stanju ujediniti silna plemena i pruziti narodu vise od samog Gadafija,volio bi da grijesim..
Lijepo receno i veoma istinito...
Desert Wind

#249 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

svojevremeno je libijski dinar bio cini mi se najjaca valuta na svijetu tezak oko 5 US$ prije opsteg razaranja i unistenja 1987e.... toliko je bogatstva bilo da si navodno mogao po pricama nasih ljudi koji su radili naci dinar dva na podu i ne bi se niko sageo da ga uzme...

cinjenica je da je svojevremeno mir sa diktaturom bio direktno placen medjutim cinjenica je da je libija postala retrogradna zemlja sa beduinima koji su bukvalno u bmwe i mercedese sjeli sa deva... i cinjenica koji se do dana danasnjeg nisu ni opismenili ni obrazovali a ni kultivisali...
armin00

#250 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by armin00 »

ma ja, jadnik.. bas fin taj tata nacije, ne da je samo bio upetljan u terorizam, vec masakrira vlastiti narod i avione salje da pucaju po demonstrantima.. a malo i po dzenazama tuce, valjda je tako zabavnije, ono kad najmanje ocekujes

crko dabogda odma na mjestu!

aja, sin (onaj celavi sto se zove islam il tako nesto) mu je bio guzni haver sa austrijskim fasistom haiderom.. s kojim je gadafi naravno takodje bio u vrlo dobrim odnosima..

u diktaturi nema slobode, sto automatski znaci da ne moze valjat, koliko god ona manjina koja profitira od toga tvrdila drukcije

nadam se da ce ga srusit i da ce konacno uvest demokratiju, i ako ce to bit dug i tezak put.. isto se nadam i za druge arapske zemlje.. i naravno, i ako to bas ne vjerujem, da ce odvojit vjeru od politike/drzave
Post Reply