Ako ga mislis prijavljivati nemas dokaza moj prijedlog da ga snimis na kameri sa zvukom da imas neki dokaz i probas ga prijaviti.Matrix_2011 wrote:Ma kakvo olakšanje duše ja sam vas pitao za mišljenje šta treba da uradim..........
Regularno sam prošao na konkursu izabran zbog bodova ,,,i otišo po raspored časova , kad lik u četiri oka kaže da ja moram dati pare za čašćenje Direktoru,,, a ja zatečen situacijom jer ništa oni meni nisu pomogli da budem izabran na posao.....a hoće pare ZAŠTO? pa nije srednja škola njegovo privatno vlasništvo.
Posao u školi
-
Mr.Penguin
#226 Re: Posao u školi
-
zelenashica
#227 Re: Posao u školi
Nista novo kolega,samo ignore...viči yes,yes.....i prijavi sve inspektoru.Matrix_2011 wrote:Moram jedno iskustvo da podjelim s Vama...
Konkuriso sam u 10 MS škola na području TK, sa bodovima nisam loš i prošo sam u jedno 3 škole naravno ne direkno ali odustajanjem kolega , naime odlazim u najbližu školu po lokaciji i javljam se na posao,(naravno od dotične škole sam dobio odluku da sam izabran), prima me Pom.Direktora jer je Direktor odsutan, daje mi raspored časova i kaže sljedece..."Ja sam pričao sa Direktorom u vezi tvog izbora ti trebaš da daš nama novac na čašćenje i naravno da nas izvedeš na ručak , detaljnije ćemo ti objasnit kad bude Direktor tu" ja se nasmijem i kažem vidjećemo ..... Skoro iritiran nastalom situacijom kroz glavu mi prolijeću razne misli , redovi čekanja na intervju ovjera papira i neizvjesnost gdje i kako........kontam da Pom.Direktora uhvatim za vrat i da ga zadavim.....ali ostajem priseban nasmijem se i izađem iz kancelarije , i molim boga da više nikad ne sretnem tog čovjeka na ulici ..................naravno imam alternativu odlazim u drugu školu....
Pošto ovdje ovdje na forumu diskutujemo o svemu , želim čuti vaša mišljenja
-
zelenashica
#228 Re: Posao u školi
Slažem se da su žalbe i prijave jedini instrument za dobijanje pravde.Ja čak pravdu ganjam i kad imam na drugom mjestu posao....iz principa...dobijem inspekcijski nalaz,direktor bude natjeran da me pozove na posao....a onda mu samo fino dođem,zahvalim na pozivu i nasmijem se:Kolega,ja odbijam posao,ali ovo vam je samo dokaz da sljedeće godine znate s kim imate posla.Mr.Penguin wrote:Voodoo Kotlić wrote:upravo tako. kad bi se svi manili kukanja, a prihvatili piskaranja prigovara i tužbi, ne bi direktori baš tako drsko mogli sponzorisati svoje pulene.zelenashica wrote:Sve dok to pises nama po forumu a ne pišeš na žalbe,tužbe,prigovore tako će da bude.....vala na moje mjesto nek stisne pa primi nekog ko nema diplomu kao ja a o osobama sa manje staža i ne mislim,na njih odmah lupam tužbama.![]()
Svi napisu da olaksaju dusu, da se ispovjede, i onda vise to nije tako strasno. Niti ce te direktore da bude stid zato sto to rade jer svi su navikli na to i ovi koji uzimaju i ovi koji daju. Niti ce oni napraviti profil ovdje i pokusati ispraviti stvari i reci pogrijesili smo dobio si posao na posten nacin.
-
zelenashica
#229 Re: Posao u školi
Ovo treba da uradiš....prijavi!Ako ti se niko ne javi na telefon utorak i četvrtak su dani za pristup ministrici.Matrix_2011 wrote:Ma kakvo olakšanje duše ja sam vas pitao za mišljenje šta treba da uradim..........
Regularno sam prošao na konkursu izabran zbog bodova ,,,i otišo po raspored časova , kad lik u četiri oka kaže da ja moram dati pare za čašćenje Direktoru,,, a ja zatečen situacijom jer ništa oni meni nisu pomogli da budem izabran na posao.....a hoće pare ZAŠTO? pa nije srednja škola njegovo privatno vlasništvo.
Glavni kantonalni inspektor pri Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Svjetlana Pejić, dipl.ecc. 035-287-251; 061-899-701; [email protected]
Inspektor za obrazovanje Fahrudin Hasanović 035-287-201; 061-736-311;
http://www.monkstk.ba/
-
mostar_ka
#230 Re: Posao u školi
Matrix_2011, i ja sam cula za takve situacije, a radi se o poziciji za koju se prijavio samo jedan kandidat. I ja sam bila blago receno zacudjena kad sam to cula jer namece se pitanje ko je uopce morao urgirati da se primi taj kandidat ako je bio jedini prijavljen za taj predmet. Mislim da ti direktori i takvi razmisljaju na sljedeci nacin: svi vi kandidati znate kakva je situacija u ovoj zemlji, svi vi znate koliko su mito i korupcija zasli u svaku poru naseg zivota tako da to sto ste strucni za da predajete odredjeni predmet i sto ste bili jedini kandidat ne mora znaciti da ste morali biti primljeni. Imamo mi uvijek nekog "keca u rukavu" i uvijek vas mozemo odbiti, a da ni sami ne znate zasto, a vi ne mozete nista. Zato, budite zahvalni sto smo vas zaposlili i malo nas pocastite, bio bi red.
-
(r)evolucionarka
#231 Re: Posao u školi
Imala bih pitanje, pa ko zna , bila bih zahvalna kad bi odgovorio
Kolika je plata osobi koja predaje u nekoj skoli nekoliko (npr8-10)casova sedmicno i po kom principu se zaposljavaju te osobe, jel se tretiraju kao neki honorarni radnici ili...
Kolika je plata osobi koja predaje u nekoj skoli nekoliko (npr8-10)casova sedmicno i po kom principu se zaposljavaju te osobe, jel se tretiraju kao neki honorarni radnici ili...
-
zelenashica
#232 Re: Posao u školi
Ovisno od toga da li je osoba primljena po konkursu na 8 ili 10 časova....ako je po konkursu onda se tretira kao zaposlenik kojem srazmjerno broju časova se obračunava procenat norme.Za taj dio norme ima platu te sve ostalo što ga sleduje u tom dijelu,dio staža(PIO)..Ako je primljena po ugovoru o djelu,na 60 dana,bez konkursa nema PIO,samo srazmjernu platu,topli obrok i prevoz....ako je primljen bez konkursa po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima,najduze na 60 dana ima isto kao da je i po konkursu...ali s tim da se u roku 60 dana za to radno mjesto mora konkursom iskazati potreba.(r)evolucionarka wrote:Imala bih pitanje, pa ko zna , bila bih zahvalna kad bi odgovorio![]()
Honorarnim radnikom se ne može osoba koja je primljena po konkursu nikako smatrati .Na kraju krajeva na TK-a ministasrstvo priznaje honorar samo do 2 časa sedmično i na takve zadatke daje saglasnost....sve preko 2 časa nije honorar niti može niti dato nekome ko ima već normu.
Eh sad platu je lako izračunati,ali ovisi od nastavnogh prdmeta jer nisu iste norme časova za sve predmete....ako je npr.norma 21 čas,a dotični ima 7 časova onda je to 33% norme i isti ima 33% plate (ovdje nisam dodavala dio na minuli rad).
- lipstick
#233 Re: Posao u školi
Za prilican broj godina radnog staza, dozivjela sam razne vrste ugrozavanja mojih osnovnih prava,ali nisam bila u poziciji da bilo sta kazem,jer sam bila na odredjeno primljena,poslije bila novi radnik u kolektivu pa hajd suti i dokazuj se. Poslije sam vidjela da ja radim ,a drugi napreduju zahvaljujuci rodbinskim i inim vezama
bez obzira na to koliko su sposobni.
-
(r)evolucionarka
#234 Re: Posao u školi
@zelenasice hvala na odgovoru 
-
zelenashica
#235 Re: Posao u školi
Nije to pojedinačni slučaj,to je nepisano pravilo.Novi kolači obavljaju veći dio posla,ponekad čak nisu ni svjesni količine posla.lilla wrote:Kad tek počneš raditi čini ti se da ne znaš ništa i da najslabije obavljaš taj posao, počnu te iskorištavati, posebno kad je u pitanju tehnika, kao ne znaju je koristiti i onda ti obavljaš i svoj i njihov posao, mlad si, oni su kao stariji i onda shvatiš, kad ti nešto zatreba, niko ti ništa neće pomoći, ni savjetom od tih starijih, moraš se sam truditi i izboriti za svoje mjesto...rijetko ko obvalja posao onako kako bi trebao obavljati, svi se trude da izbjegnu svoje obavezelipstick wrote: Poslije sam vidjela da ja radim ,a drugi napreduju zahvaljujuci rodbinskim i inim vezamabez obzira na to koliko su sposobni.
- Marb
- Marb
-
Bibona
#238 Re: Posao u školi
Konkurs se otvori 'reda radi' a zaposljavaju se oni kojima se stolica vec odavno cuva:), tako da sretno ti ali ako nemas vezu cisto sumnjam..
- abdic88
#239 Re: Posao u školi
Ja imam zavrsen fakultet inzenjerstva u zastiti okoline ciji je nastavni plan 80% hemija. Mogu li ako polozim pedagosku grupu predavat hemiju u skoli?
Malo je offtopic..ali zna li ko gdje se moze zavrsiti razlika predmeta za nastavnicki smjer hemije? I ima li ko iskustva u necem slicnom?
Malo je offtopic..ali zna li ko gdje se moze zavrsiti razlika predmeta za nastavnicki smjer hemije? I ima li ko iskustva u necem slicnom?
-
zelenashica
#240 Re: Posao u školi
Hemiju NE MOŽEŠ predavati....Postoje nastavnici i profesori hemije i nad njima NE MOŽEŠ IMATI NITI PREDNOST niti se tvoj studij može vrednovati kao stručan za izvođenje hemije....čak ni sa pedagoškom grupom predmeta.Pedagoška grupa predmeta je PEDAGOŠKA a ne vezana za svaki predmet ponaosob.abdic88 wrote:Ja imam zavrsen fakultet inzenjerstva u zastiti okoline ciji je nastavni plan 80% hemija. Mogu li ako polozim pedagosku grupu predavat hemiju u skoli?
- pajero
#241 Re: Posao u školi
Kako se ne bi zalili na clan 11. kad se svi pozivaju na njega a niko ga ne postuje!!! Ovo sa konkursima postaje pravo smijesno!sanabe wrote:Ne znam da li u svim skolama, ali opsti je haos sa konkursomLjudi se zale i naravno pozivaju na Pravilnik i famozni clan 11.
![]()
Jao Ministre
- pajero
#242 Re: Posao u školi
Iskreno ni meni taj clan ni Pravilnik nisu jasni. Kako se uopste dolazi na tu tabelu? Samo ako si radio 1.9.2009 ili koji vec datum??? Zasto toliko insistiranje ministarstva za postovanjem te tabele? A u drugu ruku zasto toliko insistiranje ostalih za nepostivanje?sanabe wrote:Ali sta znaci taj clan uopste? Kako ga postovati? I zasto? Konkretno.... zena je radila prosle godine, zadovoljila u potpunosti ocekivanja. I vise od toga. Ako postoji neko ko savrseno radi svoj posao onda je to ova zena. Nakon obavljenog intervjua sa ostalim kandidatima koji su konkurisali komisija je nju izabrala. Na taj famozni datum, decembar (ne sjecam se koji) 2009 godine, ona je radila kao pripravnik u jednoj skoli. I sta sad? Naravno stigla je zalba na oduku komisije. Osoba koja se zali se poziva na taj clan 11 jer je ona na datum, toliko bitan ministru, radila u nekoj osnovnoj skoli, na odredjeno.pajero wrote:Kako se ne bi zalili na clan 11. kad se svi pozivaju na njega a niko ga ne postuje!!! Ovo sa konkursima postaje pravo smijesno!sanabe wrote:Ne znam da li u svim skolama, ali opsti je haos sa konkursomLjudi se zale i naravno pozivaju na Pravilnik i famozni clan 11.
![]()
Jao Ministre
Kakve veze ima Pravilnik i clan i datum ako je neko radio vrijedno, ispunio sva ocekivanja, ima 9, nesto prosjek ocjena na fakultetu, bila ucenik generacije u srednjoj skoli? Sve to pada u vodu i nije bitno jer nije radila na taj datum?
I vise nego smjesno je postalo
U potpunosti razumijem sitvaciju ovu koju si navela. Neko radi 2-3 godine na jednom mjestu i sto ti kazes odlicno se pokazao/la. Slazem se da taj neko treba ostati na toj poziciji ne samo radi svojih kvaliteta, nego i radi djece. Jer pun mi je k...(kofer) da djeca svake godine mjenjaju uciteljicu. Npr. Djeca 3 razreda jedne skole imaju svoju uciteljicu. Ona odlazi u penziju i uzima ih druga uciteljica. Na kraju godine ona dobije otkaz (ili kako se to fino kaze istekao ugovor na odredjeno) jer ucitelj koji je izveo 5 razred nema prvacice pa ce preuzeti razred od otpustene uciteljice i vodit ih u petom!!! Znaci ta djeca uce od 3 ucitelja/ce a sami znamo kako svako od tih uciteljica imaju svoj pristup i svoj nacin rada!
Zasto taj direktor nije dao ugovor na neodredjeno uciteljici koja se "pokazala"? Zasto svake godine objavljuju konkurse za pozicije na kojima vec neko radi 2-3 godine? Zasto neko mora raditi 5-6 godina da bih dobio taj j... ugovor???
Koliko sam ja skontao iz svega ovog imaju dvije tabele. Prva je i najvaznija tabela (koji god broj bila) sa tehnoloskim viskom radnika koji imaju ugovore na neodedjeno i njima se mora naci mjesto! Druga tabela je ta famozna tabela 10a (kako je oznacavaju) na kojima su radnici koji su zateceni na poslu u javnom ustanovi koju finansira kanton na dan 1.9.2009.! Sto taj datum nemam pojma? I sad oni su kao tehnoloski visak i oni imaju prednost. I tu nastaje zajebancija. Ovi se pozivaju na tabelu jer kako god to neko tumacio imaju "pravo i prednost" u odnosu na one koji nisu radili na taj dan.
A ja za sve krivim te ugovore na "odredjeno"! Jer zna se da svaki ugovor ide prvo na tri mjeseca i ako si zadovoljio dobijes ugovor na neodredjeno. Cak ima i zakonski rok koliko mozes imati ugovor na odredjeno, ali to izgleda niko ne postuje!
-
zelenashica
#243 Re: Posao u školi
Ugovori na određeno vrijeme između kojih nema prekida ili je prekid namnji od 15 dana(naravno ako se radi na istim poslovima u istoj školi),se nakon 24mjeseca smatraju ugovorima na neodređeno radno vrijeme.pajero wrote:
A ja za sve krivim te ugovore na "odredjeno"! Jer zna se da svaki ugovor ide prvo na tri mjeseca i ako si zadovoljio dobijes ugovor na neodredjeno. Cak ima i zakonski rok koliko mozes imati ugovor na odredjeno, ali to izgleda niko ne postuje!
Zarez je u onom prekidu,jer svake godine se ugovor na određeno radno vrijeme u prosvjeti daje zaključno sa zadnjim danom godišnjeg odmora.....ove godine je to 10.08....prošle je bio 12.08.....helem uvijek postoji prekid duži od 15 dana jer nastava čak iako počne 01.09 prekid je veći od 15 dana....
- pajero
#244 Re: Posao u školi
Upravo tako...Prekinu ugovor 12.08. a daju ti novi 01.09.! I onda sve ispocetka...zelenashica wrote:Ugovori na određeno vrijeme između kojih nema prekida ili je prekid namnji od 15 dana(naravno ako se radi na istim poslovima u istoj školi),se nakon 24mjeseca smatraju ugovorima na neodređeno radno vrijeme.pajero wrote:
Zarez je u onom prekidu,jer svake godine se ugovor na određeno radno vrijeme u prosvjeti daje zaključno sa zadnjim danom godišnjeg odmora.....ove godine je to 10.08....prošle je bio 12.08.....helem uvijek postoji prekid duži od 15 dana jer nastava čak iako počne 01.09 prekid je veći od 15 dana....
-
zelenashica
#245 Re: Posao u školi
Ove godine su ugovori od 05.09. do 10.08.pajero wrote:Upravo tako...Prekinu ugovor 12.08. a daju ti novi 01.09.! I onda sve ispocetka...zelenashica wrote:Ugovori na određeno vrijeme između kojih nema prekida ili je prekid namnji od 15 dana(naravno ako se radi na istim poslovima u istoj školi),se nakon 24mjeseca smatraju ugovorima na neodređeno radno vrijeme.pajero wrote:
- pajero
#246 Re: Posao u školi
A kad se onda dobije ugovor na neodređeno?
-
zelenashica
#247 Re: Posao u školi
Nikako više na način zvani "prevođenje"....znači više nema ugovora na neodređeno stečenog 24 mjeseca bez prekida.pajero wrote:A kad se onda dobije ugovor na neodređeno?
Jedini način ugovora na neodređeno je uz pomoć konkursa koji glasi na neodređeno radno vrijeme.....eh,sad....recimo na TK-a ove godine nije bilo ni jedno mjeseto na neodređeno iz moje branse.
Ja sam nešto više od 8 godina na određeno
- kriticarka_nikova
#248 Re: Posao u školi
Jel bilo sta u Zenici na neodredjeno ove godine?
- pajero
#249 Re: Posao u školi
O tome pricam...uzas!!! Koliko znam ni u SA zadnjih godina nema konkursa na neodređeno...zelenashica wrote:Nikako više na način zvani "prevođenje"....znači više nema ugovora na neodređeno stečenog 24 mjeseca bez prekida.pajero wrote:A kad se onda dobije ugovor na neodređeno?
Jedini način ugovora na neodređeno je uz pomoć konkursa koji glasi na neodređeno radno vrijeme.....eh,sad....recimo na TK-a ove godine nije bilo ni jedno mjeseto na neodređeno iz moje branse.![]()
- pajero
#250 Re: Posao u školi
I onda dobila ugovor na neodređeno? Svaka cast...sanabe wrote:zelenashica wrote:Nikako više na način zvani "prevođenje"....znači više nema ugovora na neodređeno stečenog 24 mjeseca bez prekida.pajero wrote:A kad se onda dobije ugovor na neodređeno?
Jedini način ugovora na neodređeno je uz pomoć konkursa koji glasi na neodređeno radno vrijeme.....eh,sad....recimo na TK-a ove godine nije bilo ni jedno mjeseto na neodređeno iz moje branse.![]()
šta ba?pa to je užasno
![]()
ja bila dvije godine, kad se nisam raspametila