Jesam li ja rekao da iko treba umirati od gladi? Ja sam na primjeru Bill Gatesa pokazao kako čovjek ako je sposoban može uspjeti i da je logično da ti i ja nemamo ista primanja kao Bill Gates.elSaik wrote:Znači, ljudi koji nisu geniji kao Bill Gates trebaju umirati od gladi? Ili svi trebamo biti kao Bill Gates, imati svoje firme, u kojima će raditi - ko, ako smo svi Bill Gates? Da bi društvo funkcionisalo neko mora biti čistačica, neko mora raditi kao smećar, neko mora prati prozore, neko mora biti konobar, neko mora biti zidar, moler, vodoinstalater... Ja ne kažem da ti ljudi svi moraju biti milioneri, ali od svoga posla moraju moći živjeti. A živjeti sa 300, 400, 500 maraka mjesečno ne mogu. I stvarno moraš biti jako bezobrazan da bi napisao ovo: Ti ljudi koji rade od jutra do mraka a opet nemaju su nesposobni.
Što se tiče navedenih mizernih iznosa plata koje si naveo, opet je glavni krivac država. Država propisuje minimalna primanja, ali isto tako kod nas od 1 000 km koje radnik zaradi 600 ode državi, tako da njemu ostane 400 km. A te pare se onda ulažu u dnevnice, putovanja, paušale nepsosobnih parazita koji nas vode i njihove promašene projekte. Država koja svodi svoji radnike na plate od 400 km je vrijedna svakog prezira. A poslodavac nije Deda Mraz, nego osoba koja vodi firmu, plaća poreze, brine o radnicima.... Dalje, svakom poslodavcu u interesu da mu radnici budu što motivisaniji i kreativniji za rad, a to sigurno neće biti ukoliko su nezadovoljni poslom i primanjima. U tu svrhu koriste se povišice za dobar rad, regresi, itd...