Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
voljela bih veoma komparativnu analizu ubacenih dijelova...znaci Isus poucavao to i to...dosao Pavle izmjenio to i to u isusovom nauku
pa evo vrlo jednostavno bez komplikacija , sve ce ti se samo kazati
Pavle pise Po Ovome se tko god vjeruje, opravdava od svega od čega se po Mojsijevu zakonu niste mogli opravdati! (Biblija)
Pavle uklanja mojsijov zakon, a isus kaze : 17 "Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti. 18 Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. 19 Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom.!(Biblija).
jeli ti sad jasno ?
MOlim te nbavedi tačne reference da ih provjerimo, nemoj samo "BIBLIJA"
Koja knjiga, koji stih koje poglavlje. Da vidimo da nisi nedo' Bog šta ispustio ili dodao, kao što se znalo desiti.
kojeime wrote:Kako je islam hronoloski stvoren par stotina godina nakon Biblije, nikako ne mogu biti islamski rituali i vjerovanja u Bibliji, jedino mogu biti hriscanski/jevrejski rituali u Kur'anu. Dakle ako postoje ikakve slicnosti, to su onda hriscanski/jevrejski rituali preuzeti od strane islama, nikako ne moze biti obrnuto.
POLAKO!!!
Nemoj glasno da te ne bi čuli. Đe žeš im to spomenuti, jes' normalan??
To je velika hula, da ti koristiš logiku i razum da dođeš do tog zaključka. A nemoj slučajno da bi malo istraživo ranu arapsku literaturu i pisce, ili Persisku literaturu i pisce, a nedo ti Bog da to kojim slučajem usporediš sa ... znaš već čime.
A da ne govorimo o Hebrejskim zapisima i legendama iz perioda progonstav zapisanim u raznim knjigama, ili nešto slično.
PS.
Potraži knjigu - Tisdall W St Clair - "Sources of quran" pa nastavi sa tom idejom dalje i dublje. Imaš njegovu knjigu na internetu. Ili samo izguglaj "Sources_quran" - Jako puno dobrih stvari se može pronaći.
Bloo wrote:mene brine majka Tereza gdje je zavrsila :S
vratila se ko patlidzan...
ne fakat sad sirijusli
da li majka Tereza završila u dzehenemu?
zena koja se odrekla svega pomagala SVIMA ....
Moram te razocarati. BIo je jedan (njemacki cini mi se) dokumentarac koji je pratio informaciju da su djevojke koje su bile kod Tereze bile tretirane nehumano pa cak i da je bilo trgovine sa tim djevojkama. Izgleda da je bilo tu nesto, ali kako to vec ide, visoki nivoi moci svjetske politike i religije su odlucili da ce Tereza biti svetica i sve (t.j. nista) negativno o njoj se ne smije istrazivati i publikovati.
kojeime wrote:
Moram te razocarati. BIo je jedan (njemacki cini mi se) dokumentarac koji je pratio informaciju da su djevojke koje su bile kod Tereze bile tretirane nehumano pa cak i da je bilo trgovine sa tim djevojkama. Izgleda da je bilo tu nesto, ali kako to vec ide, visoki nivoi moci svjetske politike i religije su odlucili da ce Tereza biti svetica i sve negativno o njoj se ne smije istrazivati i publikovati.
okej ako podemo od pretpostavke da je to tačno, šta ćemo sa drugim "svetim" ljudima iz drugih religija koji su pošli putem samodoricanja i posvetili se Bogu i pomagali ljudima...sveti Franjo Asiški ? cool lik inače
kojeime wrote:
Moram te razocarati. BIo je jedan (njemacki cini mi se) dokumentarac koji je pratio informaciju da su djevojke koje su bile kod Tereze bile tretirane nehumano pa cak i da je bilo trgovine sa tim djevojkama. Izgleda da je bilo tu nesto, ali kako to vec ide, visoki nivoi moci svjetske politike i religije su odlucili da ce Tereza biti svetica i sve negativno o njoj se ne smije istrazivati i publikovati.
okej ako podemo od pretpostavke da je to tačno, šta ćemo sa drugim "svetim" ljudima iz drugih religija koji su pošli putem samodoricanja i posvetili se Bogu i pomagali ljudima...sveti Franjo Asiški ? cool lik inače
Ne znam za Franju Asiskog. Nije mi cilj da omalovazavam ljude koji su nekome sveti, jednostavno za Terezu je bilo indicija i posrednih dokaza.
Ja imam problem i sa bivsim papom, Ivanom Pavlem II. Njegov odnos prema nekim biskupima u zemljama Juzne Amerike je bio uzasan. U zemljama Juzne amerike 1970ih i 80ih su vladale dikatature vojnih hunti (Salvador, Argentina, CIle, Kolumbija...) I narod se pobunio, a nosioci pobuna su bile ljevicarske, marksisticke grupe. I vremenom su neki biskupi i nadbiskupi u tim zemljama poceli saradjivati sa tim ljevicarskim grupama, jer su vidjeli da te grupe pokusavaju umanjiti patnje ljudi pod diktaturom. Kada je Ivan Pavle II to doznao, ostro je kritikovao te biskupe sto saradjuju sa komunistima. Papi je bilo vazno da nema saradnje sa komunistima pa makar narod patio. Narod mu je bio nebitan, to jeste ako ce narodu pomagati komunisti, onda narodu crkva i njeni biskupi ne smiju pomagati. A sve i jedna juznoamericka zemlja je katolicka, tako da Ivana Pavla II je bilo bas briga za te ljude ne samo kao ljudska bica, vec ga nije bilo briga za njih ni kao za katolike!
Otkako sam to naucio, moje misljenje o tom papi je veoma lose.
kojeime wrote:Kako je islam hronoloski stvoren par stotina godina nakon Biblije, nikako ne mogu biti islamski rituali i vjerovanja u Bibliji, jedino mogu biti hriscanski/jevrejski rituali u Kur'anu. Dakle ako postoje ikakve slicnosti, to su onda hriscanski/jevrejski rituali preuzeti od strane islama, nikako ne moze biti obrnuto.
POLAKO!!!
To je velika hula, da ti koristiš logiku i razum da dođeš do tog zaključka. A nemoj slučajno da bi malo istraživo ranu arapsku literaturu i pisce, ili Persisku literaturu i pisce, a nedo ti Bog da to kojim slučajem usporediš sa ... znaš već čime.
A da ne govorimo o Hebrejskim zapisima i legendama iz perioda progonstav zapisanim u raznim knjigama, ili nešto slično.
PS.
Potraži knjigu - Tisdall W St Clair - "Sources of quran" pa nastavi sa tom idejom dalje i dublje. Imaš njegovu knjigu na internetu. Ili samo izguglaj "Sources_quran" - Jako puno dobrih stvari se može pronaći.
Ovo nije takmicenje koja religija je bolja. Ja sam ateista, tako da za mene ni jedna nije dobra. Stvar je u jednostavnoj hronologiji dogadjaja i u cinjenici da su svi novi narodi, sve nove religije, kulture itd... preuzimali u manjoj ili vecoj mjeri vjerovanja, tradicije, itd... svojih prethodnika.
Static-X wrote:
Po ucenjima vase vjere, na osnovu cega ce ljudi biti razvrstani u raj i pakao?
Evo ja sam ateista i nadam se da mi neces zamjeriti sto cu pokusati dati hipoteticki odgovor na tvoje pitanje. Dakle, kada bih ja vjerovao da raj i pakao postoje, jedini kriterij gdje ko ide bi bio da li je za vrijeme svog zivota bio dobar ili los covjek. Dobri u raj a losi u pakao. A kada bi postojao bog i kada bi on bio svemoguc onda bi sigurno znao ko je dio dobar a ko los.
Static-X wrote:
Evo ja sam ateista i nadam se da mi neces zamjeriti sto cu pokusati dati hipoteticki odgovor na tvoje pitanje. Dakle, kada bih ja vjerovao da raj i pakao postoje, jedini kriterij gdje ko ide bi bio da li je za vrijeme svog zivota bio dobar ili los covjek. Dobri u raj a losi u pakao. A kada bi postojao bog i kada bi on bio svemoguc onda bi sigurno znao ko je dio dobar a ko los.
A kada bi taj bog postavio neke zakone i pravila bil ih se pridrzavao?
Static-X wrote:
A ko određuje parametre i kriterijume za dobro i loše u tom tvom slučaju?
Static-X wrote:
A ko određuje parametre i kriterijume za dobro i loše u tom tvom slučaju?
Pa bog iz ugla vjernika, bog odredjuje ta pravila. I ja kao ateista se pridrzavam velikog broja pravila i odredbi propisanih u vjerskim knjigama. Ne zato sto je bog tako rekao nego zato sto mi zdrav razum govori da ne ubijam, da ne kradem, da ne lazem, da pomognem kada mogu i sl. Ako je neko izabrao da te kvalitete crpi iz religije, to je meni potpuno ok, sve dok cini dobra djela. Ako sam ja izabrao da te iste kvalitete ne crpim iz religije nego iz bilo cega drugog, za vjernike bi i to trebalo biti ok, sve dok ja cinim dobra djela.
@Static-X, kada bih vjerovao da bog postoji, onda bih se sigurno pridrzavao svih njegovih odredbi, zakona i propisa.
Sto ne znaci sada da se neke vrijednosti propisane razlicitim religijama ne poklapaju sa mojim licnim vrijednostima.
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog:
(Al-Furqan)
"(3) Oni koji ne vjeruju govore: "Ovo nije ništa drugo do velika laž koju on izmišlja, a u tome mu i drugi ljudi pomažu" – i čine nepravdu i potvoru (4) i govore: "To su izmišljotine naroda drevnih; on traži da mu se prepisuju i ujutro i navečer da mu ih čitaju." (5) Reci: "Objavljuje ih Onaj kome su poznate tajne nebesa i Zemlje; On mnogo prašta i samilostan je." "
(Al-Qalam)
"(9) i ne slušaj nijednog krivokletnika, prezrena, (10) klevetnika, onoga koji tuđe riječi prenosi, (11) škrca, nasilnika, velikog grješnika, (12) surova i, osim toga, u tuđe pleme uljeza, (13) samo zato što je bogat i što ima mnogo sinova, (14) koji govori, kad mu se ajeti Naši kazuju: "To su samo naroda drevnih priče!" (15) Na nos ćemo Mi njemu biljeg utisnuti!"
POLAKO!!!
PS.
Ne sumnjam da se jako puno "dobrih stvari" može naći. Hrišćani već 1000 godina svim silama nastoje dokazati ovo što govoriš. Ne samo "argumentima", već i vrijeđanjem i blaćenjem posljednjeg Božijeg Poslanika, Šta misliš zašto im je toliko stalo ?
vox-populi wrote:
Pa bog iz ugla vjernika, bog odredjuje ta pravila. I ja kao ateista se pridrzavam velikog broja pravila i odredbi propisanih u vjerskim knjigama. Ne zato sto je bog tako rekao nego zato sto mi zdrav razum govori da ne ubijam, da ne kradem, da ne lazem, da pomognem kada mogu i sl. Ako je neko izabrao da te kvalitete crpi iz religije, to je meni potpuno ok, sve dok cini dobra djela. Ako sam ja izabrao da te iste kvalitete ne crpim iz religije nego iz bilo cega drugog, za vjernike bi i to trebalo biti ok, sve dok ja cinim dobra djela.
@Static-X, kada bih vjerovao da bog postoji, onda bih se sigurno pridrzavao svih njegovih odredbi, zakona i propisa.
Sto ne znaci sada da se neke vrijednosti propisane razlicitim religijama ne poklapaju sa mojim licnim vrijednostima.
U ovom citatu si pomješao autoritete, sam si rekao
"Dakle, kada bih ja vjerovao da raj i pakao postoje, jedini kriterij gdje ko ide bi bio da li je za vrijeme svog zivota bio dobar ili los covjek."
Pa si rekao da kriterijume stvara Bog,
Ko je onda po tebi pravi autoritet da kaže šta je dobro a šta loše u toj ilustraciji.Ti koji odlučuješ odakle da "crpiš te kvalitete" (ili drugačije rečeno -ja odlučujem koji je kriterijum dobar), ili Bog?
"A kada bi postojao bog i kada bi on bio svemoguc onda bi sigurno znao ko je dio dobar a ko los."
Što znači da pridaješ (hipotetički) autorited Bogu za postavlanje kriterijuma za dobar ili loš.
A u prethodnoj rečenici navodiš da "BI ZA TEBE" bio samo jedan kriterijum.
Kako objašnjavaš da bi ujedno priznao Boga za autoritet, ali mu ga ujedno i oduzeo, jer ti imaš svoje kriterijume?
@vox populi:ne postoji apsolutno dobro i apsolutno zlo,samo relativno,tako ni da taj bog,ma ciji bio upravu nema preciznog kriterija ko je dobar i ko los covjek.AKo ga i ima,onda je subjektivan,a ako je subjektivan,onda je pristran,a ako je pristran onda je licemjer i lazov.
@PROtestant:obeca li ti meni nesto?Neka,neka bog ce te kaznit
PRO testant wrote:POLAKO!!!
PS.
dalje,islam i priznaje da je nastao na osnovi krscanstva,ali ne na osnovi koje "ganjaju" smisao po crkvama,relikvijama,sakramentima i ostalim obrednim elementima krscanstva,islam to negira,da budem jasniji,muslimani vjeruju da je Isus bio musliman i ad je propagirao islam,te da su apostoli bili muslimani,takodje i da su prvi krscani bili muslimani.
A inace islam definise islam kao vjeru koja je nastala zajedno sa Adamom,tako da je i tu sve relativno i subjektivno.
Islam je,mozes primijetiti,suptilna religija,osjetljiva-u smislu brzo je kvaris(musliman).
Bloo wrote:i što se tiče Isus / Pavle kontradikcija, prvo prouči na šta je mislio pod zakonima mojsijevim :
Let's take another accusation levelled against Paul. In Matthew 5:17-18 Jesus says, "Think not that I have come to abolish the law and the prophets". Later, Paul says that Jesus had come to abolish the Law and Prophets (Colossians 2:14). Muslims say Paul is contradicting Jesus here. But is he?
According to the Christian scriptures there were two covenants: a) the law of Moses (made up of legal or moral laws as well as ceremonial or ritual laws), and b) the new covenant, which came through Jesus Christ. What Paul is referring to when he says the old law is abolished, are the ceremonial and ritualistic laws which were for the Jews alone (Colossians 2:13- 15). No Syrian or Arab or any other gentile was commanded to keep these laws. Only the Jews were, as it made them distinct from all other people, as the chosen of God. What was abolished were the ceremonial laws which excluded the gentiles from being the people of God. The moral law still holds. Yet, one can be forgiven, if they repent.
Paul and Jesus are not contradicting one another. Jesus was establishing the Moral law in Matthew 5:17. One needs to continue reading from verse 21 and following to see that He then goes on to delineate what those moral laws are.
da analiziramo sta si ovdje kopirala , da ti pojasnim situaciju
Let's take another accusation levelled against Paul. In Matthew 5:17-18 Jesus says, "Think not that I have come to abolish the law and the prophets".
po isusu znaci nema ukidanja starih zakona, ni sada ni ubuduce
and b) the new covenant, which came through Jesus Christ. What Paul is referring to when he says the old law is abolished, are the ceremonial and ritualistic laws which were for the Jews alone (Colossians 2:13- 15). No Syrian or Arab or any other gentile was commanded to keep these laws
opet ista stvar sto ja ponavljam ko papagaj ovdje cijelo vrijeme, upravo si i ti napisala, a to je da je pavle ukinuo stari zakon, ja nevidim nigdje gdje stoji da je isus ukinuo zakon, nego samo pavle gdje govori, nevazi vise, slobodni ste itd
znaci opet se vrtimo oko toga sto ja govorim cijelo vrijeme, isus zabranjiva cisto i jasno i glasno
19 Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom
citamo li mi iste stihove, mozda neki zazmire kad dodju do ovih stihova i samo prelete preko njih da ih nebi citali i razmisljali o njima jer s ene uklapa u krscasnko vjerovanje.
znaci imamo ovo
Pavle pise i to je ono sto krscani vjeruju i sto ih cini sljedbenicima Pavla a ne isusa
(Colossians 2:13- 15). 13 I vas, koji ste bili mrtvi u prestupcima i u neobrezanju tijela svojega, oživio je s njim, oprostivši nam sve prestupke,
14 Izbrisavši zadužnicu, koja je bila svojom odredbom protiv nas, i to uklonivši prikova je na križ;
15 I razoružavši poglavarstva i vlasti, izvede ih smjelo na ugled, pobijedivši ih u njemu.
a isus fino kaze:
19 Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom
kome se to daje prednost, koliko ja vidim dajete prednost Pavlu nad isusom, u ostalom zasto sami sebe ne zapitate, ko to njemu daje pravo da ukida stare zakone, KO ????????
@ KotromanichII
da sad ne citiram tvoje opsirne citate
you are missing the point here: ja NE mogu ići negdje u zagrobnom životu ako NE vjerujem u tome samo zato što to TVOJ bog tvrdi...
zamisli da tebi sada dođem ja, recimo da pripadam nekoj egzotičnoj religiji, i mi vjerujemo kad umremo da se putem reinkarnacije postajemo povrće i kažem ti: postaješ paradajz kad umreš i tačka! kapak! the end
ti se buniš ali ne ide
za mene je to ultimativna istina i nema druge, bićeš paradajz jer je tako MOJ bog rekao pa sad ti se bunio ne bunio bio pripadnik neke druge religije to za mene ne igra nikakvu ulogu
ono što ti konstantno zanemaruješ je faktor slobodne volje
znači ja sam izabrala da budem ateista unatoč po tebi jasnim dokazima u svetim knjigama da postoje raj/pakao/dzenet/dzehenem i Bog
medutim ako ne vjerujem u tvog Boga, automatski iskljucujemo postojanje vasih paklova/dzehenema
da li shvataš šta želim da ti objasnim?
ja sam sasvim zadovoljna onim aristotelovim : 15 minuta pred smrt da se osvrnem na vlastiti zivot i da umrem sretna i zadovoljna znajuci da nisam zla ucinila
you are missing the point here: ja NE mogu ići negdje u zagrobnom životu ako NE vjerujem u tome samo zato što to TVOJ bog tvrdi...
zamisli da tebi sada dođem ja, recimo da pripadam nekoj egzotičnoj religiji, i mi vjerujemo kad umremo da se putem reinkarnacije postajemo povrće i kažem ti: postaješ paradajz kad umreš i tačka! kapak! the end.
pa vidis jednu stvar, prvo se mora utvrditi koliko ima tacnosti u njihovim dokazima za takvo sto , ako samo kazu mi vjerujemo u to , to nepije vode. isto kao sto nepije puno vode ako ja tebi samo kaze "tako stoji u kuranu" bez ikakvih drugih dokaza
ti kazes nevjerujes da postoji pakao poslije smrti, eh hajmo onda malo da vidimo sta naucnici kazu ima li vise univerzuma pored ovog naseg univerzuma,
ovdje vidimo kako zapadni naucnici govore upravo bas ono o cemu kuran govori, da postoji vise univerzuma, a znamo iz kurana da je raj i pakao vec stvoren, i nalazi se u nekom od tih univerzuma, a BOg njbolje zna.
naucnici kad govore o vise univerzuma paralelno sa nasim fakticki govore nesvjesno o paklu i raju, otvaraju mogcnost postojanja raja i pakla sa naucnog aspekta
kakvih jos to imamo dokaza da cemo biti prozivljeni poslije smrti, imamo dokaza i za to, pogledaj sta doktor bioinzinjeringa govori kako ce covjecanstvo biti prozivljeno na sudnjem danu, uz komentar i slike, objasnjava sa naucnog aspekta prozivljenje poslije smrti kad dodje sudnji dan.
prvi dio
drugi dio
ono što ti konstantno zanemaruješ je faktor slobodne volje
znači ja sam izabrala da budem ateista unatoč po tebi jasnim dokazima u svetim knjigama da postoje raj/pakao/dzenet/dzehenem i Bog
medutim ako ne vjerujem u tvog Boga, automatski iskljucujemo postojanje vasih paklova/dzehenema
da li shvataš šta želim da ti objasnim?
pazi ako pakao postoji poslije nase smrti, prelaskom duse iz naseg univerzuma u drugi paralelni univerzum, nase nevjerovanje nece uticati da ga ima ili nema, pakao nece nestati zbog naseg nevjerovanja ako ga je BOg smjestio u jednom od paralalenih univerzuma, shvatas l iti sta ja hocu da kazem.
u ostalom BOg nam daje masa dokaza o prozivljenu poslije smrti pa kaze
Bog kaze u kuranu:
3. Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti?
4. Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo.
sta mislis sto je bas uzeo prmijer jagodice prsta , sto nije uzeo oko, ili lice, ili kosu, ili nesto komplikovanije, nego bas taj mali dio na tijelo od nekolika centimetra.
vox-populi wrote:
"Dakle, kada bih ja vjerovao da raj i pakao postoje, jedini kriterij gdje ko ide bi bio da li je za vrijeme svog zivota bio dobar ili los covjek."
Ko je onda po tebi pravi autoritet da kaže šta je dobro a šta loše u toj ilustraciji.Ti koji odlučuješ odakle da "crpiš te kvalitete" (ili drugačije rečeno -ja odlučujem koji je kriterijum dobar), ili Bog?
"A kada bi postojao bog i kada bi on bio svemoguc onda bi sigurno znao ko je dio dobar a ko los."
Što znači da pridaješ (hipotetički) autorited Bogu za postavlanje kriterijuma za dobar ili loš.
Kako objašnjavaš da bi ujedno priznao Boga za autoritet, ali mu ga ujedno i oduzeo, jer ti imaš svoje kriterijume?
Bog nema kredibilitet da sudi nekom,(ima i on dosije),jedini autoritet smo mi ljudi i dobrota izvire iz nas samih ili je nema.Dobrota nije bogom dana,jer ako je bog dao dobrotu,onda je dao i zlo,ako nije dao zlo,onda nije bog,jer mu neko drugi kvari harmoniju,a bog je sinonim za svemoguceg i svemocnog.
PRO testant wrote:
MOlim te nbavedi tačne reference da ih provjerimo, nemoj samo "BIBLIJA"
Koja knjiga, koji stih koje poglavlje. Da vidimo da nisi nedo' Bog šta ispustio ili dodao, kao što se znalo desiti.
evo moj vrli protestante, neboj se neizmisljam ja nista ovdje
Matej 5, 17-19
a isus kaze : 17 "Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke......
Djela apostolska 13,39
Pavle pise Po Ovome se tko god vjeruje, opravdava od svega od čega se po Mojsijevu zakonu niste mogli opravdati!
POLAKO!!!
PS.
Ne sumnjam da se jako puno "dobrih stvari" može naći. Hrišćani već 1000 godina svim silama nastoje dokazati ovo što govoriš. Ne samo "argumentima", već i vrijeđanjem i blaćenjem posljednjeg Božijeg Poslanika, Šta misliš zašto im je toliko stalo ?
Ako bi uzimali broj godina trajanja za pojedine pokušaje kao relevantan dokaz, zašto je ostatku svijeta toliko važno da već 2000 godina nastoji osporiti učenja Isuasa Krista?
Za tvoje pitanje, zašto misliš da su to pokušaji?
A ne nešto drugo, recimo prikaz i korelacija dokumenata koji su dio istorije i predaje iz Arapskog poluostrva.
Ne zabori, ni svi Arapi nisu Muslimani, niti supodlegli uticaju islama na tim prostorima. Ima jako dosta djela iz predislamskog perioda koja su sačuvana po muzejima koja mogu da posvjedoče o pričama koje se nalaze u Quranu.
I zašto argumenti pod navodnicima? Istraži, imaj strpljenja, provjeri izvore, to je barem sada lako.
Skini knjigu i provjeri je, eto ti jedan jako dobar izazov. Šta se moše desiti? Ako je tvoje ubjeđenje jako, šta to može da te odvrati od njega?
Bitno samo imati otvoreno srce i um i istraživati.
Ali je to nekada teško, jer u Islamu, ne ide se samo protiv drugog znanja ili neznanja, nego protiv generacija familija i porodičnih veza. To je jako težak pritisak ljudima, i pod njim je jako teško donjeti racionalne odluke, kada ti majka kaže da ako tako nešto uradiš moraš van iz kuće. Šta da čovjek radi u tom slučaju kad je odrastao u jednom društvu gdje se majka poštuje na velikoj razini? Pa je primoran da sluša majku pa makar i bio 100% ubjeđen da ona nije u pravu. A samo da bi bio mir u kući i da familija ne izgubi obraz.
To jako dobro znam.
Bog nema kredibilitet da sudi nekom,(ima i on dosije),jedini autoritet smo mi ljudi i dobrota izvire iz nas samih ili je nema.
kako to
Allah kaze:
113. Jevreji govore: "Kršćani nisu na pravom putu!" a kršćani vele: "Jevreji nisu na pravom putu!" – a oni čitaju Knjigu. Tako, slično kao oni, govore i ono koji ne znaju. Allah će im na Sudnjem danu presuditi o onome u čemu se oni ne slažu.
Dobrota nije bogom dana,jer ako je bog dao dobrotu,onda je dao i zlo,ako nije dao zlo,onda nije bog,jer mu neko drugi kvari harmoniju,a bog je sinonim za svemoguceg i svemocnog
Allah kaze:
78. Ma gdje bili, stići će vas smrt, pa kad bili i u visokim kulama. ako ih stigne kakvo dobro, oni vele: "Ovo je od Allaha!" a snađe li ih kakvo zlo, govore: "Ovo je zbog tebe!" Reci: "Sve je od Allaha!’ Pa šta je tim ljudima?! – oni kao da ne razumiju ono što im se govori!
79. Sreća koja ti se dogodi od Allaha je, a nesreću koja te zadesi sam si zaslužio. Mi smo te, kao poslanika, svim ljudima poslali, a Allah je dovoljan svjedok.
vox-populi wrote:
Bog nema kredibilitet da sudi nekom,(ima i on dosije),jedini autoritet smo mi ljudi i dobrota izvire iz nas samih ili je nema.Dobrota nije bogom dana,jer ako je bog dao dobrotu,onda je dao i zlo,ako nije dao zlo,onda nije bog,jer mu neko drugi kvari harmoniju,a bog je sinonim za svemoguceg i svemocnog.
Govorili smo hipotetički, da si vjernik, odakle sada ova promjena?
Dobrota je izbor, moj i tvoj, ali neko mora da postavi konstantu, i da postavi šta je to dovoljno dobro za raj a šta je dovoljno loše za pakao.
KO to radi? Ti ili Bog?
Koji je to Božiji dosije? Šta je u njemu?
Jesu li u svemu ljudi autoritet sami sebi?