ODLIČNA TEMA!
Pretresla sam cijelu temu. Vidim da ovdje ima pravih putnika i avanturista. Zavidim vam! Divne priče, lijepe fotke.
Šta ima ljepše na ovome svijetu od putovanja. Da imam love, k'o što nemam, sve bih trošila na putovanja. Nije mi džaba još kao maloj najdraža pjesma bila „Jer ja sam skitnica“
Čim uhvatim vremena podjelit ću s vama neke svoje slike sa par skromnih putovanja.
Vitezanin wrote:swirl wrote:Imam nekoliko prijatelja koji se kunu u CouchSurfing
http://www.couchsurfing.org/ Proputovali su pola svijeta, a smjestaj dobili besplatno, ili za male pare
Može li malo više detalja o ovome, kako funkcionira, ne mogu otvoriti stranicu??

Sada bih htjela samo da kažem par riječi o COUCHSURFING-u, iz prve ruke.
Mislim da je Couchsurfing sjajna ideja i žao mi je što nije popularniji kod nas (u Sarajevu i cijeloj BiH).
Ja sam se na CS prijavila u junu 2008 i godinu i po bila aktivno uključena, ne kao gost, nego samo kao domaćin. U jednom momentu, iz privatnih razloga, sam na neko vrijeme stopirala svoje aktivnosti vezano za CS. Ugostila sam neke ljude iz Francuske, Finske, Škotske, Grčke, Turske, Amerike, Srbije, Mađarske. Nisam doživjela niti jedno negativno iskustvo. Sigurna sam da će i oni rado ugostiti mene kada i ako se odlučim na posjetu njihovim gradovima.
Kada se prijavljujete na CS vrlo je važno da pri kreiranju svog profila bude sto opširniji i detaljniji (postoje uputstva za to na stranici da sad ovdje ne duljim).
Kada vam se neko obrati sa pitanjem da kod vas odsjedne vi iz njegove poruke možete vidjeti da li je ta osoba zaista dala sebi vremena pa pročitala vaš profil ili je to samo neko ko šalje iste, cirkularne poruke na više CS profila s nadom da će dobiti besplatno spavanje.
Jer Couchsurfing nije samo besplatan kauč. Couchsurfing kao osnovnu ideju ima putovanje i UPOZNAVANJE LJUDI, lokalaca, koji su savršen , neiscrpan izvor dobrih informacija o gradu u kojem ste se našli.
Cijeli sistem funkcioniše na principu preporuke i mislim da je u tom smislu dovoljno siguran. Jer ipak nije se lako odlučiti na to da nepoznate ljude primite na konak.
Princip preporuke sastoji se u slijedećem – svi mi na našim profilima imamo napisane preporuke (dobre ili loše) od ljudi koje smo ugostili ili kod kojih smo bili. To je naravno nešto što ne možemo brisati i mjenjati i tu se crno na bijelo vidi da li je neko OK ili nije.
Također moram napomenutu da na CSu postoji opcija koju birate:
Nudim – kauč ili samo druženje.
Mnogi couchsurferi koriste CS samo radi upoznavanja i druženja s lokalnim ljudima, a ne radi kauča.
CS ne nameće nikakvu obavezu. Ako dobijete zahtjev za kauč ili samo neku kaficu, a spriječeni ste, mrsko vam je... prosto to napišete „Žao mi je; nisam u mogućnosti“ i sl. Nema pritiska, nema obaveze.
Da napomenem još jednu stvar:
Mi smo (U BiH) gostoljubivi, hoćemo da ugostimo „kako treba“, itd. O tome kod CS uopšte ne treba razmišljati na taj način. Jer CS ne treba da nam predstavlja nikakvu finansijsku obavezu. Ljudi koji dolaze noće kod vas, istuširaju se i to je to. Ne očekuju večeru (osim ako vama baš nije gušt da im je pravite). Čak šta više insistiraju da oni vas negdje odvedu i počaste ili da vam skuhaju neko svoje tradicionalno jelo, da se zahvale.
Odužila sam, izvinjavam se.
Ako nekog zanima još šta vezano za CS neka pita.