Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
legionarka

#226 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by legionarka »

Evo zadnja godina u slikama...
Varsava... smrzla se ko....ali bilo je zanimljivo.. ne bas jedan od drazih gradova..
Image

Cadaques septembar prosle godine, odmor za dusu.. nigdje ziva roba...
Image
Image

Rim oktobar prosle godine... nazalost jedan dan.. noge su nam otpale, ali smo vidjeli ponesto... malo previse ljudi sa moj ukus.. godine sta li
Image

Amsterdam august prosle godine, dragi me odradovao za rodjendan :) bilo je lijepo vratiti se tamo na par omiljenih mjesta... 3 dana za deset!
Image

Milano, zahvaljujuci kako nam je organizovana drzava, morala sam klapat do Milana da vadim pasos, nisam nesto odusveljena, sivo...mozda je do mene bilo tih dana
Image

Budimpesta nekoliko puta prosle godine poslom... uvijek se rado vratim...
Image

Pariz mart prosle godine... posao... najdrazi momenat zalutati u indijsku cetvrt! savrseno sam provela dan
Image

Palamos (nekad ljetos) izlet jednodnevni... vrijedi ako nista onda zbog odlicne hrane :) i predivnih plaza
Image
hana_montana

#227 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by hana_montana »

Ridjobrki wrote:Misliš nadvožnjak? :mrgreen: Jes' vala, fakat je fazon gledati one autiće...
:lol: :lol: :lol: jes jes nadvoznjak,meni je to sve isto :D
Vitezanin

#228 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Mjesanac wrote:
Vitezanin wrote:Amsterdam, iskustva, kako najjeftnije doći do njega? Podijelite iskustva. :D :D :D
Vidio sam neke varijacije Easy jetom čini mi se, Zadar pa do nekog grada u Njemačkoj blizu nizozemske granice pa onda vlakom.
Čitao sam po drugim forumima, valjda ovakva opcija stvarno postoji. :D :D :D :D

Sto se tice autom. Do Amsterdama i nazad oko 3400 kilometara. Nek ti auto trosi 7 litara u prosjeku, a benzin je u prosjeku 2,4 KM kroz sve drzave koje prolazis. To je znaci 571 KM. Putarina kroz HR 14 maraka tamo 14 vamo, vinjeta na 7 dana za Sloveniju 30 KM, vinjeta Austrija 10 dana 16 KM, Njemacka i Holandija dzabe autoput.

Znaci samo putni trosak je: 645 KM. Uz to da je tesko izvodivo da se vozi 1700 km bez nocenja negdje na putu. Hrana i piće, malo skretanja sa rute. Nakupi se dosta.

Ništa auto, ja i par ljudi s kojima planiram u Amsterdam nekad u 5. mjesecu smo studenti :D :D :D . Tražimo prijevoz do 200 KM, eto može malo više, ali i puno manje, nema problema. Za Amsterdam je lako: spavat ćemo u hostelima, možemo naći za 15 Eura noć. Samo da prespavamo. :D Ali doći do tamo za male pare- pravi misterij. :-) :-)
Vitezanin

#229 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

hana_montana wrote:lijepo vala i sletiti na onaj podvoznjak :D

mislim da imas sada direktno let iz sarajeva a kolko sam cula i karta je povoljna :-D
Kakvi podvožnjaci,nadvožnjaci?' :D :D :D :D :D :D :D
hana_montana

#230 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by hana_montana »

Vitezanin wrote:
cuj kakvi :D sletis na pistu i pravo na podvoznjak,nadvoznjak i ispod kog prolaze autici :D proradi adrenalin pravo :D
Ridjobrki

#231 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Ridjobrki »

Evo ti prijedlog: nađi neku firmu koja vozí ture na relaciji NL-BiH, kamiondžije, selidbe tako nešto pa sa njima zapiči. Dosta šlepera ide pa ako im se prišlepate bar možete proći za DŽ u jednom pravcu a da se vratite avionom. Autostop je isto varijanta, avantura na kvadrat!
Vitezanin

#232 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

hana_montana wrote:
Vitezanin wrote:
cuj kakvi :D sletis na pistu i pravo na podvoznjak,nadvoznjak i ispod kog prolaze autici :D proradi adrenalin pravo :D
Ahaaa :D :D :D , pretpostavljao sam da je nešto u vezi aviona. :D :D :D :-)
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#233 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

Vitezanin wrote:Amsterdam, iskustva, kako najjeftnije doći do njega? Podijelite iskustva. :D :D :D
Vidio sam neke varijacije Easy jetom čini mi se, Zadar pa do nekog grada u Njemačkoj blizu nizozemske granice pa onda vlakom.
Mislim da je do Amsterdama najjeftinije doci avionom iz Sarajeva, .... nedavno je otvorena direktna linija i leti se par puta sedmicno. Imam informacije da je cijena povratne karte, kupljena u Sarajevu oko 140 eura. Odavde je to 180 eura.
Netko je spomenuo let od Zadra, ... postoji ta linija, prevoznik je "Ryanair" i leti na aerodrom Weeze u blizini Dizeldorfa, nekih 20-ak kilometara od holandske granice, a odatle je do Amsterdama najmanje 150 kilometara, ako ne i vishe, .... mislim da je to losha veza i pored relativno jeftinih "Ryanairovih" karata.
Voz je relativno skup prevoz u Holandiji. Karta za voznju od tih 150 kilometara je minimalno 40-ak eura.

Na Schipholu, .. - amsterdamskom aerodromu postoji nekoliko uzletno-sletnih staza, tako da avioni nekada moraju na putu do pristanishne zgrade prelaziti i preko autoputeva. Inace, prije nekih pola sata prodjoh tuda, trenutno je magla i aerodrom je zatvoren za sve letove, ... :-)
sombra

#234 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sombra »

Shuttle sa Weeze aerodroma do Amsterdama je 60 eura, povratna. Let Zadar-Weeze se moze naci za 40 eura, nekad i manje kad Ryanair ima posebne ponude.
Sunrise00

#235 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Sunrise00 »

easyjet leti iz dubrovnika praaaaavo jeftino :D www.easyjet.co.uk :D ako potrefis, mozes povratnu kartu nabaviti za 70-ak eura :D ali ne znam idu li u amsterdam iz dubrovnika :D
Vitezanin

#236 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Sunrise00 wrote:
easyjet leti iz dubrovnika praaaaavo jeftino :D http://www.easyjet.co.uk :D ako potrefis, mozes povratnu kartu nabaviti za 70-ak eura :D ali ne znam idu li u amsterdam iz dubrovnika :D
Iz Dubrovnika ne leti za Amsterdam, ali leti iz Splita! Tek od 6.7. :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :D :D :D
Idem kopati još po netu, ali vi javljajte i dalje ako načujete. 8-) 8-)
makthemak

#237 Australija

Post by makthemak »

Zdravo ne znam jeli iko pisao o Australiji tako da cu sve ispocetka. Odmah cu rec da je vrlo naporan put i da bez jedno mjesec - mjesec i pol vam ne vrijedi ni ic. JA sam isao samo na 16 dana, 20 sa putem i gotovo se nije isplatilo. Prvo sto se desava a i meni se desilo su komplikacije na aerodromu posto sam letio Sarajevo, Beograd, Frankfurt, Beijing, Shanghai, Sydney pa za 7 dana Melbourne komplikacije su bile sasvim normalna pojava. Prve komplikacije su nastale u Frankfurtu kada mi nisu mogli izdati Boarding pass od Shanghai-a do Sydneya . Kazu nekakva greska u sistemu. To je bio tek pocetak problema pravi problemi su nastali u Kini, tacnije u Beijingu kada su mi trazili da popunim arrival kartu za koju mi niko nista nije rekao. Popunim ja arrvial kartu i oni mi dadnu vizu. Pitam ja zasto viza kaze takva pravila. I posto je u Beijingu najveci terminal na svijetu morao sam na istom terminalu prelazit iz jedne zgrade u drugu. Tamo su me pregledali mali milion puta te ova provjera te ona provjera. Konacno kad sam sve to zavrsio i sjeo u avion koj ije isao samo do Shanghai-a planirao sam posto se ceka sat ostacemo u avionu. Ali jok kinezi nas izvade iz aviona i jos jedan mali milion kontrola koje sam morao proc. Najsmjesnije mi je slikanje od svih. I konacno sam zavrsio sa jos provjera pa sam krenuo u let za Sydney. Kad sam dosao u Sydney saznao sam da se tamo pravila postuju po svaku cijenu jer za sve ima banalan zakon. Recimo na ulicama se ne smije galamit jer te neko moze tuzit za psihicko nasilje kogan ikad u zivotu nisi vidio i moras iz dzepa izvadit 150 000 $. Tamo je auto najpotrebnija stvar kao ovdje mobitel.Tamo je normalno prelazit na kafu kao od Sarajeva do Zenice. Vrlo su rigorozni na svim poljima sto se tice sigurnosti i tamo vrijeme doslovno leti. Tamo je manje od jedan posto kriminala i samo 4% ljudi ne radi a to su ljudi koji nece da rade neg sjede na ulicama i sa 375 dolara sedmicno fino zive. Strasno je skupa hrana otprilike hljeb tamo kosta oko 6 dolara. ZA Sydney vam treba oko mjesec dana da biste ga vidjeli dok za Melbourne je sasviim dovoljno 15-ak dana. >Eto to je za pocetak ako koga jos zanima nije problem napisacu ima o tome da se pise jos par ovakvih stranica.
pape

#238 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

Verona - Vicenza - Padova - Venezia - Gorizia

Image

Na putu od Verone, prema granici Slovenije, prosli smo pored Vicenze.

Vicenza
Image

Nismo svracali, ali kazu da je prelijep grad i da lezi na obalama dvije rijeke. Poznato je da su se na podrucjima oko Vicenze u oba svjetska rata vodile teske bitke i da je mnostvo vrijednih spomenika tesko osteceno, ili je potpuno unisteno, ... dosta toga i od saveznickog bombardovanja.
Vicenza je poznata po razvijenoj zlatarskoj industriji. Tri puta godisnje, tamo se odrzava izlozba zlata.

U Vicenzi je u XVI vijeku zivio i radio cuveni renesansni arhitekt Andrea Palladio.

Bazilika Palladiana u Vicenzi
Image

Interijer - Teatro Olimpico u Vicenzi
Image

Odmor i osvjezenje smo imali kod Padove. Nismo ulazili u Padovu, ali ... prenijet cu par sjecanja iz jedne moje ranije posjete Padovi. U periodu prije rata sam sluzbeno boravio u Kopru. Posao nisam bio zavrsio, a vikend me tamo zatekao. Slovenci su mi predlozili da posjetim Padovu i to sam tada i ucinio. I naravno, bio odusevljen vidjenim.

Padova - Bazilika Sv. Ante
Image

Padova lezi na rijekama Bacchiglione i Brenta. Utemeljena je u II. stoljecu prije Krista.
Padovski univerzitet je drugi po vremenu osnivanja na podrucju Italije. Na njemu je predavao i Galileo Galilei.

Izuzetan je dozivljaj vidjeti Prato della Valle
Image

To je ustvari ogromni trg, ... u obliku elipse, a na njemu se nalazi stotinjak skulptura zasluznih gradjana.
Gradu su svojim radovima udarili pecat i Michelangelo, Giotto, Tician. Grad je pod zastitom UNESCO-a.
Jos jedan interesantan podatak. U Padovi je zivio Sv. Anto, koji je inace bio Portugalac, ali je bio na sluzbi u tim krajevima. Sahranjen je u bazilici, gdje se cuvaju i njegove relikvije.
Crkva Sv. Ante u Sarajevu je takodjer Crkva Sv. Ante Padovanskog.
Vitezanin

#239 Re: Australija

Post by Vitezanin »

makthemak wrote:Zdravo ne znam jeli iko pisao o Australiji tako da cu sve ispocetka. Odmah cu rec da je vrlo naporan put i da bez jedno mjesec - mjesec i pol vam ne vrijedi ni ic. JA sam isao samo na 16 dana, 20 sa putem i gotovo se nije isplatilo. Prvo sto se desava a i meni se desilo su komplikacije na aerodromu posto sam letio Sarajevo, Beograd, Frankfurt, Beijing, Shanghai, Sydney pa za 7 dana Melbourne komplikacije su bile sasvim normalna pojava. Prve komplikacije su nastale u Frankfurtu kada mi nisu mogli izdati Boarding pass od Shanghai-a do Sydneya . Kazu nekakva greska u sistemu. To je bio tek pocetak problema pravi problemi su nastali u Kini, tacnije u Beijingu kada su mi trazili da popunim arrival kartu za koju mi niko nista nije rekao. Popunim ja arrvial kartu i oni mi dadnu vizu. Pitam ja zasto viza kaze takva pravila. I posto je u Beijingu najveci terminal na svijetu morao sam na istom terminalu prelazit iz jedne zgrade u drugu. Tamo su me pregledali mali milion puta te ova provjera te ona provjera. Konacno kad sam sve to zavrsio i sjeo u avion koj ije isao samo do Shanghai-a planirao sam posto se ceka sat ostacemo u avionu. Ali jok kinezi nas izvade iz aviona i jos jedan mali milion kontrola koje sam morao proc. Najsmjesnije mi je slikanje od svih. I konacno sam zavrsio sa jos provjera pa sam krenuo u let za Sydney. Kad sam dosao u Sydney saznao sam da se tamo pravila postuju po svaku cijenu jer za sve ima banalan zakon. Recimo na ulicama se ne smije galamit jer te neko moze tuzit za psihicko nasilje kogan ikad u zivotu nisi vidio i moras iz dzepa izvadit 150 000 $. Tamo je auto najpotrebnija stvar kao ovdje mobitel.Tamo je normalno prelazit na kafu kao od Sarajeva do Zenice. Vrlo su rigorozni na svim poljima sto se tice sigurnosti i tamo vrijeme doslovno leti. Tamo je manje od jedan posto kriminala i samo 4% ljudi ne radi a to su ljudi koji nece da rade neg sjede na ulicama i sa 375 dolara sedmicno fino zive. Strasno je skupa hrana otprilike hljeb tamo kosta oko 6 dolara. ZA Sydney vam treba oko mjesec dana da biste ga vidjeli dok za Melbourne je sasviim dovoljno 15-ak dana. >Eto to je za pocetak ako koga jos zanima nije problem napisacu ima o tome da se pise jos par ovakvih stranica.
A šta misliš da nam postaviš koju sliku haaa? :D :D :D :D :D
Vitezanin

#240 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Pape, par posljednjih slika su odlične.
Mjesanac

#241 Re: Australija

Post by Mjesanac »

makthemak wrote:Zdravo ne znam jeli iko pisao o Australiji tako da cu sve ispocetka. Odmah cu rec da je vrlo naporan put i da bez jedno mjesec - mjesec i pol vam ne vrijedi ni ic. JA sam isao samo na 16 dana, 20 sa putem i gotovo se nije isplatilo. Prvo sto se desava a i meni se desilo su komplikacije na aerodromu posto sam letio Sarajevo, Beograd, Frankfurt, Beijing, Shanghai, Sydney pa za 7 dana Melbourne komplikacije su bile sasvim normalna pojava. Prve komplikacije su nastale u Frankfurtu kada mi nisu mogli izdati Boarding pass od Shanghai-a do Sydneya . Kazu nekakva greska u sistemu. To je bio tek pocetak problema pravi problemi su nastali u Kini, tacnije u Beijingu kada su mi trazili da popunim arrival kartu za koju mi niko nista nije rekao. Popunim ja arrvial kartu i oni mi dadnu vizu. Pitam ja zasto viza kaze takva pravila. I posto je u Beijingu najveci terminal na svijetu morao sam na istom terminalu prelazit iz jedne zgrade u drugu. Tamo su me pregledali mali milion puta te ova provjera te ona provjera. Konacno kad sam sve to zavrsio i sjeo u avion koj ije isao samo do Shanghai-a planirao sam posto se ceka sat ostacemo u avionu. Ali jok kinezi nas izvade iz aviona i jos jedan mali milion kontrola koje sam morao proc. Najsmjesnije mi je slikanje od svih. I konacno sam zavrsio sa jos provjera pa sam krenuo u let za Sydney. Kad sam dosao u Sydney saznao sam da se tamo pravila postuju po svaku cijenu jer za sve ima banalan zakon. Recimo na ulicama se ne smije galamit jer te neko moze tuzit za psihicko nasilje kogan ikad u zivotu nisi vidio i moras iz dzepa izvadit 150 000 $. Tamo je auto najpotrebnija stvar kao ovdje mobitel.Tamo je normalno prelazit na kafu kao od Sarajeva do Zenice. Vrlo su rigorozni na svim poljima sto se tice sigurnosti i tamo vrijeme doslovno leti. Tamo je manje od jedan posto kriminala i samo 4% ljudi ne radi a to su ljudi koji nece da rade neg sjede na ulicama i sa 375 dolara sedmicno fino zive. Strasno je skupa hrana otprilike hljeb tamo kosta oko 6 dolara. ZA Sydney vam treba oko mjesec dana da biste ga vidjeli dok za Melbourne je sasviim dovoljno 15-ak dana. >Eto to je za pocetak ako koga jos zanima nije problem napisacu ima o tome da se pise jos par ovakvih stranica.

A sto ga ti zakomplikova sa letovima. Hajde dobro sto si iso prekog BG jer nema direktne veze SJJ FRA. Ne znam jesi li znao ali ti iz FRA leti Quantas za Sydney s tim sto stane u Singapuru, ali isti avion nastavlja dalje, znaci ne moras izlazit.
addy_sa

#242 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by addy_sa »

odlična konekcija za Sydney je sljedeća:
Sarajevo-Istanbul-Dubai-Sydney.. pauza u transferima je bila oko dva sata s tim što se u Dubaiu u ovom slučaju čekalo 5 sati..što dobro dođe da se vidi Dubai :D .. Najbolja kompanija je Emirates, barem meni..
Jara

#243 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Jara »

@Pape :thumbup:
Ove tekstove pišeš specijalno za ovu temu ili si ih već objavljivao ( blog, štampa i i sl.)?
pape

#244 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

Jara wrote:@Pape :thumbup:
Ove tekstove pišeš specijalno za ovu temu ili si ih već objavljivao ( blog, štampa i i sl.)?
@Jara, .... hvala.
Lijepo je znati da se nekome svidja kako pisem o ovom putovanju. Nisam ovo nigdje objavljivao, ... pisem iskljucivo za temu.
HAVANA

#245 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by HAVANA »

To papeeeeeeeeee :thumbup: Ovo mi je jos svjeze :-D Sad sam sve ovo obisao za novu godinu,izuzev Vicenze.
Venecija mi nije bas bila ok ali to je greska organizatora :twisted:
Inace, meni je u jako lijepom sjecanju ostao Rhodos,Lindos,Prag,Brugge,Verona...i od prijeratnih putovanja koja bih u svakom slucaju volio ponoviti... Ascona,Lugano i naravno Amsterdam :-D
Nadam se da cu ispuniti svoj plan da iduce godine iznajmimo u zagrebu ovako nesto i provedemo jedan super odmor :-D

Image
pape

#246 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

zagazaga wrote:i pisanje i slike :thumbup:
:) Hvala @zago, .... red je da napomenem da vecina slika, koje su postavljene o ovom putovanju, nisu moje .... skinute su sa neta, ali ... to ne mijenja puno. Sve sam to pogledao svojim ocima.
Moje fotke su jos uvijek u jednom mom starom kompu. Komp je "zaribo", ali ga ne bacam dok na neki nacin ne spasim te fotke.

@Havana, ... kad krenesh, dobit ces adresu, ... boravak ti je gratis, ... :-)
pape

#247 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

Image

Sta napisati o Veneciji, a da to bude smisleno i kratko.
Veoma je tesko sazheti sve vrijedno i lijepo sto Venecija nudi.
Od izuzetno bogate povijesti, ... gradjevinama, mostovima, kanalima. O svima onima koji su gradili i zivjeli u Veneciji. Venecija je biser pod zastitom UNESCO-a.

Image

Venecija ima oko 400 mostova, a jedan od najpoznatijih je most "Rialto" na Grand Kanalu.

Ponte Rialto
Image

Par puta sam bio u Veneciji. Mnogi je smatraju najljepsim gradom na svijetu, .... tesko je ne pristati na takvo misljenje. Ne zovu je bez razloga "La Dominante" (dominantna) i "Serenissima" (presvijetla).
Lijepu pricu o Veneciji kvare dvije rijeke koje se ulijevaju u Jadransko more u njenoj blizini. Rijeke Po i Piave su jako zaprljane rijeke, koje nose mnostvo prljavstine sa italijanskog industrijskog sjevera.

Grand Canal kroz Veneciju
Image

Venecija je u XV. vijeku bila u zenitu svoje moci. Bila najveci lucki grad na svijetu i srediste svjetske trgovine.
Venecija je grad spomenik, ali ... ako Svijet, nesto rapidno ne ucini na njenom ocuvanju, pitanje je vremena kada ce i bukvalno potonuti u lagunu na kojoj je izgradjena.

Bazilika Sv. Marka
Image

Bazilika di Santa Maria della Salute
Image

Palazzo Ducale - Duzdeva palaca
Image

Ca`d`Oro (zlatna kuca) - Palazzo Santa Sofia
Image

Biblioteca Nazionale Marciana
Image

O Veneciji se moze pisati danima i opet ce ostati mnostvo nedorecenog.
Mozda je interesantno napomenuti da je grad Sarajevo, od 1994. godine, grad pobratim ... grad prijatelj sa Venecijom.

Ostavljamo Veneciju (Mletke) gdje je uvijek bila i produzavamo putovanje prema Bohinju.
zonna

#248 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by zonna »

HAVANA wrote:To papeeeeeeeeee :thumbup: Ovo mi je jos svjeze :-D Sad sam sve ovo obisao za novu godinu,izuzev Vicenze.
Venecija mi nije bas bila ok ali to je greska organizatora :twisted:
Inace, meni je u jako lijepom sjecanju ostao Rhodos,Lindos,Prag,Brugge,Verona...i od prijeratnih putovanja koja bih u svakom slucaju volio ponoviti... Ascona,Lugano i naravno Amsterdam :-D
Nadam se da cu ispuniti svoj plan da iduce godine iznajmimo u zagrebu ovako nesto i provedemo jedan super odmor :-D

Image
zasto u zagrebu? ima li negdje blize? imas li cijene i vise informacija o tome jer mene bas zanima :)
HAVANA

#249 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by HAVANA »

U zagrebu su sve noviji modeli,prijatelj je rentao i super mu je bilo.Cijena je 100 eura dan(4-6 osoba)zavisno od modela.Kod nas jedino gdje znam da se može iznajmiti je u jablanici i košta 150-200km.
SinjaD

#250 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SinjaD »

ODLIČNA TEMA!
Pretresla sam cijelu temu. Vidim da ovdje ima pravih putnika i avanturista. Zavidim vam! Divne priče, lijepe fotke.
Šta ima ljepše na ovome svijetu od putovanja. Da imam love, k'o što nemam, sve bih trošila na putovanja. Nije mi džaba još kao maloj najdraža pjesma bila „Jer ja sam skitnica“ :D

Čim uhvatim vremena podjelit ću s vama neke svoje slike sa par skromnih putovanja.
Vitezanin wrote:
swirl wrote:Imam nekoliko prijatelja koji se kunu u CouchSurfing http://www.couchsurfing.org/ Proputovali su pola svijeta, a smjestaj dobili besplatno, ili za male pare
Može li malo više detalja o ovome, kako funkcionira, ne mogu otvoriti stranicu?? :)
Sada bih htjela samo da kažem par riječi o COUCHSURFING-u, iz prve ruke.
Mislim da je Couchsurfing sjajna ideja i žao mi je što nije popularniji kod nas (u Sarajevu i cijeloj BiH).
Ja sam se na CS prijavila u junu 2008 i godinu i po bila aktivno uključena, ne kao gost, nego samo kao domaćin. U jednom momentu, iz privatnih razloga, sam na neko vrijeme stopirala svoje aktivnosti vezano za CS. Ugostila sam neke ljude iz Francuske, Finske, Škotske, Grčke, Turske, Amerike, Srbije, Mađarske. Nisam doživjela niti jedno negativno iskustvo. Sigurna sam da će i oni rado ugostiti mene kada i ako se odlučim na posjetu njihovim gradovima.

Kada se prijavljujete na CS vrlo je važno da pri kreiranju svog profila bude sto opširniji i detaljniji (postoje uputstva za to na stranici da sad ovdje ne duljim).
Kada vam se neko obrati sa pitanjem da kod vas odsjedne vi iz njegove poruke možete vidjeti da li je ta osoba zaista dala sebi vremena pa pročitala vaš profil ili je to samo neko ko šalje iste, cirkularne poruke na više CS profila s nadom da će dobiti besplatno spavanje.
Jer Couchsurfing nije samo besplatan kauč. Couchsurfing kao osnovnu ideju ima putovanje i UPOZNAVANJE LJUDI, lokalaca, koji su savršen , neiscrpan izvor dobrih informacija o gradu u kojem ste se našli.
Cijeli sistem funkcioniše na principu preporuke i mislim da je u tom smislu dovoljno siguran. Jer ipak nije se lako odlučiti na to da nepoznate ljude primite na konak.
Princip preporuke sastoji se u slijedećem – svi mi na našim profilima imamo napisane preporuke (dobre ili loše) od ljudi koje smo ugostili ili kod kojih smo bili. To je naravno nešto što ne možemo brisati i mjenjati i tu se crno na bijelo vidi da li je neko OK ili nije.

Također moram napomenutu da na CSu postoji opcija koju birate:
Nudim – kauč ili samo druženje.
Mnogi couchsurferi koriste CS samo radi upoznavanja i druženja s lokalnim ljudima, a ne radi kauča.
CS ne nameće nikakvu obavezu. Ako dobijete zahtjev za kauč ili samo neku kaficu, a spriječeni ste, mrsko vam je... prosto to napišete „Žao mi je; nisam u mogućnosti“ i sl. Nema pritiska, nema obaveze.

Da napomenem još jednu stvar:
Mi smo (U BiH) gostoljubivi, hoćemo da ugostimo „kako treba“, itd. O tome kod CS uopšte ne treba razmišljati na taj način. Jer CS ne treba da nam predstavlja nikakvu finansijsku obavezu. Ljudi koji dolaze noće kod vas, istuširaju se i to je to. Ne očekuju večeru (osim ako vama baš nije gušt da im je pravite). Čak šta više insistiraju da oni vas negdje odvedu i počaste ili da vam skuhaju neko svoje tradicionalno jelo, da se zahvale.

Odužila sam, izvinjavam se.
Ako nekog zanima još šta vezano za CS neka pita.
Post Reply