Plinaši, gdje ste sada...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
quasar

#226 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by quasar »

AmADin_gospo wrote:sretno quasare, nečeš se pokjati ni za izbor servisa ni za mjesečni izdatak za gorivo :thumbup:

poslje do ac quattra na atest i ravno ti do mora
Hvala. Poprilicno zahvaljujuci i tebi sam se i odlucio, jer do prije par mjeseci nisam ni razmisljao niti sam imao koga da pitam za bilo kakvu informaciju.
AC Quattro svaka pohvala. Poslao sam im mail sa pitanjem sta trebam obezbjediti za certifikaciju i odmah su me zvali na tel. (ljubazna zenska osoba) da mi pojasne i da mi kazu da ce mi na mail poslati formulare koje trebam ponijeti serviseru. I oni su pohvalili servis koji sm odabrao i rekli da on ima sve certifikate i da daje odmah sve podatke, tako da je moguce i certifikaciju zavrsiti unutar 24 sata.

Jedino hebeni r.tocak da skontam kako rjesiti.
quasar

#227 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by quasar »

Miro Spiro wrote:
IcedFlame wrote:
Miro Spiro wrote:Ima ona stara pokrij se koliko ti je dug jorgan
U drustvu u kojem je prosjecna plata 800 KM (a prosjek su nam nabili oni sto imaju plate po 3000+), davati vise od trecine plate za gorivo (cak i za auto od 1000 KM, a koje je potreba, a ne luksuz) nije nikakvo pokrivanje koliko je dug jorgan. Gdje su tu jos i servisi, redovno odrzavanje, registracija...
Po tvojoj logici, pravo da se voze bi trebali imati samo privilegovani, budzetski korisnici ili kriminalci. Ili mozda oni koji imaju rijeseno stambeno pitanje, nemau nikakav kredit, imaju sve sto im treba, a nemaju nikakvih drugih interesa ni hobija, pa od plate nemaju nista pametnije da rade osim da sipaju gorivo. Ostalima auto nije potrebno. :roll:

Danas svako ima auto,ali za platiti rezije, zdravstveno osiguranje itd nema jer boze moj doktor treba raditi djabe, grijanje,voda struja treba da budu djabe a registraciju i gorivo MORAM da platim ako hocu da se vozim. :cry: Kazes po mojoj logici.Svaki dan kad krenem na posao u autu po jedna osoba krene na svoj posao maksimum 2 osobe u vozilu.Voza se auto bez milosti i nekog velikog razloga- u kafic sa autom.Nitko nece da se odrekne svog komoditeta. Da krenes sa komsijom na posao koji radi pored tebe ili nesto slicno koliko bi se ustedjelo.Ali mi vozamo aute pa makar gorivo bilo 100KM litar opet ce se ici jer nitko nece da remeti svoj komoditet.
Ja kako tebe kuzim ti pokusavas da opravdas vecu potrosnju novaca za gorivo, iako postoji legalan nacin da se ustedi, a da se ne narusi vlastiti komoditet, time sto se isto moze ustediti znacajnim narusavanjem komoditeta.
Ja sam npr. 2 godine vozao 4 osobe sa posla i na posao. Djelili troskove goriva. Robija je to golema. Nekad zatreba da povezem djete doktoru, u skolu, oca ili mater ne mozes. Nema mjesta. Bolestan, ujutro se probudis sve te boli, ne mozes sad javiti ljudima da se snalaze jer ce svi zakasniti, nego sjedi i vozi. Hoces da izadjes ranije, moras se svima javiti. Hoces da pobjegnes sa posla pola sata ranije, ne mozes jer ce svi znati. A da ne kazem sto bi covjek svratio sa posla negdje, a mora kuci voziti.
Na kraju drzava mi uzme 600 maraka godisnje za pravo da vozim to auto, i ne pada mi na pamet da se sad nesto ogranicavam u bilo kom pogledu, jer vozio ne vozio harac je isti.
goran16v

#228 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by goran16v »

Sve je ovo divno krasno dok se vlast ne sjeti da drmne masne akcize na piln koji se jos uvijek tretira kao energent, a ne kao gorivo...
quasar

#229 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by quasar »

goran16v wrote:Sve je ovo divno krasno dok se vlast ne sjeti da drmne masne akcize na piln koji se jos uvijek tretira kao energent, a ne kao gorivo...
Vidjecemo do kad ce. 10.000 km vraca investiciju, a poslije je sve cista usteda.
A ako to i urade. Ima opet rucna pumpa, uzmi bocu, pa pretaci, kao sto se prije radilo.
goran16v

#230 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by goran16v »

quasar wrote:
goran16v wrote:Sve je ovo divno krasno dok se vlast ne sjeti da drmne masne akcize na piln koji se jos uvijek tretira kao energent, a ne kao gorivo...
Vidjecemo do kad ce. 10.000 km vraca investiciju, a poslije je sve cista usteda.
A ako to i urade. Ima opet rucna pumpa, uzmi bocu, pa pretaci, kao sto se prije radilo.
Jbga ima logike, gorivo je visokoakcizna roba, plin kao energent nije i po tome nema nikakve logike da plin koji sluzi kao gorivo ne pocnu tretirati tako i da mu ne nabiju akcizu i cijenu, a sto se tice manipluacija, ppet ce nesto da smisle... Sifra: boja u loz ulju.
quasar

#231 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by quasar »

goran16v wrote:
quasar wrote:
Jbga ima logike, gorivo je visokoakcizna roba, plin kao energent nije i po tome nema nikakve logike da plin koji sluzi kao gorivo ne pocnu tretirati tako i da mu ne nabiju akcizu i cijenu, a sto se tice manipluacija, ppet ce nesto da smisle... Sifra: boja u loz ulju.
Ima logike, i ja se tome nadam jer deru gdje stignu. Evo uveli su tu certifikaciju koja je 175 KM i vazi 7 godina. Sitnica je to, a ja ocekujem da ce opaliti nesto prilikom registracije jer te iz tehnickih razloga tesko mogu zeznuti cijenom goriva.
AmADin_gospo

#232 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by AmADin_gospo »

quasar wrote:Jedino hebeni r.tocak da skontam kako rjesiti.
ja sam ugradio umjesto rezervnog točka isljučivo iz razloga obaranja sjedišta, jerbo boca u gepeku to onemogučuje, a gumu iz gepeka lako možeš izvaditi.

za starije modele auta, postoji ona "invalidska" tanka guma kao rezervna ili da rezervnu čuvaš u gepeku ili da kupiš kit za krpljenje gume. nemoj kupovati po interexu, merkatoru i tako tim supermarketima. nego vidi možeš li u PXu SFORovom da uzmeš ili da preko nekog ovlaštenog dilera autima i djelovima, jer ovim kineskim ni kuton nemožeš zakrpati kamo li gumu od auta.
quasar

#233 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by quasar »

AmADin_gospo wrote:
quasar wrote:Jedino hebeni r.tocak da skontam kako rjesiti.
ja sam ugradio umjesto rezervnog točka isljučivo iz razloga obaranja sjedišta, jerbo boca u gepeku to onemogučuje, a gumu iz gepeka lako možeš izvaditi.

za starije modele auta, postoji ona "invalidska" tanka guma kao rezervna ili da rezervnu čuvaš u gepeku ili da kupiš kit za krpljenje gume. nemoj kupovati po interexu, merkatoru i tako tim supermarketima. nego vidi možeš li u PXu SFORovom da uzmeš ili da preko nekog ovlaštenog dilera autima i djelovima, jer ovim kineskim ni kuton nemožeš zakrpati kamo li gumu od auta.
Isto sam razmisljao. Ma, vozacu je kao prtljag zasad dok ne nadjem onaj kit sa kompresorom, gumenim cepovima itd. Ima na netu naruciti ali vidjecu za to.
dingosp0

#234 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by dingosp0 »

muha_sa wrote:bagra skontala da raja masovno plin ugradjuju pa poceli dizat cijene plina :-)
vec-- 1,30 km :-)
kod srba je 5 feninga jeftinije uvijek..
a ako krenes putem prema Bjelasnici ili Foci... ima cak i do 8 feninga jeftinije...
fapmasina wrote:Cijena atesta je 150KM + PDV.
Mora se upisat u saobraćajnu jer ne možeš proći tehnički pregled ako imaš ugrađen plin a nemaš atest.
zato ako imas havera koji radi na tech. preg. nedje... njemu 20KM u padze i niko ne zna :)
svakako niko ne zna da imam plin .... jedino ako otvorim gepek... vidi se boca...
ali zato cu napraviti pregradu i presvuci je u materijalu gepeka... i vozdra levati..
Last edited by dingosp0 on 22/03/2012 21:39, edited 1 time in total.
muha_sa

#235 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by muha_sa »

dingosp0 wrote:
muha_sa wrote:bagra skontala da raja masovno plin ugradjuju pa poceli dizat cijene plina :-)
a ako krenes putem prema Bjelasnici ili Foci... ima cak i do 8 feninga jeftinije...
jucer vidjeh na izlazu iz Vogošce--prema Semizovcu--pumpa s lijeve strane-1,20--svugdje 1,30 kod njih 1,20.
dingosp0

#236 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by dingosp0 »

muha_sa wrote:
dingosp0 wrote:
jucer vidjeh na izlazu iz Vogošce--prema Semizovcu--pumpa s lijeve strane-1,20--svugdje 1,30 kod njih 1,20.
ja inace sipam kad krenes prema I. SA dobrinjom.... sa desne strane ona pumpa...
uvijek je 5 do 10 feninga razlika.... kad je 1.25 na HIFI kod njih je 1.20 ili 1.15 .....
a ova pumpa na putu prema foci znala je biti po 1.05 kad je u gradu plin bio 1.20 ....
jbg sad su i oni poskupili...
kako se sjecam bilo je 1.17 prosli put kad sam prolazio.... tad je u gradu bilo 1.25...

a prosle godine tokom ljeta sjecam se plin bio 1.05 :D i to u gradu, a kod srba tad bio 97 feninga.......za 30KM skoro 30 litara.... koja ludnica....
valjda ce i ovog ljeta malo pojeftiniti
muha_sa

#237 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by muha_sa »

rekoše mi da ima razlike u kvaliteti plina te prestadoh svugdje sipat :-) zadnje vrijeme sipam na INI--jest da je skuplje al :-) poslušah savjet mada ne osjetim neku razliku :D
dingosp0

#238 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by dingosp0 »

Iskreno dok sam sipao na HIFI ..skoro godinu dana ...
imao sam problema dok prebaci sa goriva na plin.... 2-3 puta mi se auto ugasilo ili pocne da trza ...
onda sam 2-3 puta sipao na INI da vidim jeli do HIFInog plina.... i zakljucio sam da HIFA mjesa nesto....
jer svaki put kod njih kad sipam, cudno se ponasa auto na plinu...
od kad sipam kod srba, bez problema...
SHTEVELEC

#239 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by SHTEVELEC »

Ja sam im'o problem kada sam sipao kod onog lika sto ima pumpu ispred kuce (kada se prodje Terex pa s lijeve strane), valjda ima vazduha u plinu, smanjio mi se kapacitet boce, morao sam ici da mi odvrnu ventil na boci i isprazne je (nekoliko litara vazduha bilo). Od tada sipam samo na pumpi kod hotela Sarajevo (kod Zice), kako sokntah potrosnju tu najvise km predjem sa istom kolicinom plina (razlika u odnosu na Lukavicu 1-3l/100km) i nikakvih problema (a cijena plina im je tu negdje k'o u Lukavici, nekad malo veca, nekad malo manja)
proud

#240 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by proud »

Kod mene je vazda mjera, napuni i vozi dok se zadnja lampica ne upali. A nema gdje nisam punio, od Hife, Terexa, Mandića, OMV, tamo prema Vojkovićima, danas kod ovog preko puta Terexa. Al ga fušere i to žestoko zadnjih pola godine, min. 30-50 km manje se pređe. Ona pumpa prema Vojkovićima je ubjedljivo najjeftinija, prije par dana prođem, Mandić 1.30 a kod njih 1.23, i vazda par auta priheftanih.
quasar

#241 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by quasar »

Vidim danas na onoj pumpi kod skretanja za OBI, LPG 1,25, a na EP je vec 1,35.
Jel neko punio na ovoj kod OBI-ja? Valja li to sta? Novi sam, tek sam ugradio instalaciju pa mi treba malo savjeta. Sta i gdje izbjegavati i sl.
drndalo

#242 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by drndalo »

To ti je Proming, ista firma kao i ova na Alipasinom mostu, ispod hotela Sarajevo... Zadnjih godinu dana pretezno sipam kod njih, jer su mi na ruku, a obicno (ne uvijek) su tu negdje sa Mandicem i Terexom... Sad trenutno su i jeftiniji... Mala tajna, na Proming pumpama imas popust 3% ako placas Unicredit-ovim karticama...

Nisam imao nekih problema kod njih, ali ni kod drugih, samo jednom sam mislim tamo iza Vojkovica imao problem koji mogu povezati s gorivom, stucao, gusio, mozda me zapala ljetnja mjesavina plin-a, temp. zimska... Nakon toga opet bez problema... Svi oni imaju vjerovatno samo 2-3 moguca dobavljaca u veleprodaji, pa tu ne bi smjelo biti neke velike razlike...
Adi183

#243 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Adi183 »

Pozdrav svima! Dali iko moze da mi pomogne.Naime prije jos par godina ugradio sam autoplin u firmi dodex koja je se nalazila u Lukavici,prije neki dan odlucio da uradim atest,medjutim desilio se da sam negdje izgubio potpuno svu dokumentaciju,vezano za plinsku instalaciju.Zvao sam i doticnu firmu koja se sad nalazi u Kiseljaku da vidim dali oni mogu da mi pomognu,da mi izdaju papire nanovo medjutim nista,njihov odgovor je bio da oni vise to nerade i da sad rade nesto drugo,a sve u vezi plina su prepustili nekome drugom,a kome ni doticna sluzbenica koja mi se javila na telefon nemoze da se sjeti kome! Tako da sad neznam sta uraditi,izvaditi bocu i kompletnu instalaciju zbog papira,nema me nigdje,a traze u servisu za atestiranje traze potrebnu dokumentaciju.Ako bilo ko od vas moze da mi pomogne bio bih zahvalan! Puno pozdrava svima........
AmADin_gospo

#244 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by AmADin_gospo »

quasar wrote:Vidim danas na onoj pumpi kod skretanja za OBI, LPG 1,25, a na EP je vec 1,35.
Jel neko punio na ovoj kod OBI-ja? Valja li to sta? Novi sam, tek sam ugradio instalaciju pa mi treba malo savjeta. Sta i gdje izbjegavati i sl.
preporučljivo sipati po sljedečem redosljedu odnos cijena/kvalitet
1. Terex - lukavica
2. Mandić - put prema kuli
3. Proming - Kod žice
4. Hifa - vogošća

Ne preporučuju se:
Privatna pumpa u avliji niže terexa - pola plin pola zrak
OMV - bezobrazno skupi
Selex - u zadnje vrijeme slab pritisak
Adi183 wrote:Pozdrav svima! Dali iko moze da mi pomogne.Naime prije jos par godina ugradio sam autoplin u firmi dodex koja je se nalazila u Lukavici,prije neki dan odlucio da uradim atest,medjutim desilio se da sam negdje izgubio potpuno svu dokumentaciju,vezano za plinsku instalaciju.Zvao sam i doticnu firmu koja se sad nalazi u Kiseljaku da vidim dali oni mogu da mi pomognu,da mi izdaju papire nanovo medjutim nista,njihov odgovor je bio da oni vise to nerade i da sad rade nesto drugo,a sve u vezi plina su prepustili nekome drugom,a kome ni doticna sluzbenica koja mi se javila na telefon nemoze da se sjeti kome! Tako da sad neznam sta uraditi,izvaditi bocu i kompletnu instalaciju zbog papira,nema me nigdje,a traze u servisu za atestiranje traze potrebnu dokumentaciju.Ako bilo ko od vas moze da mi pomogne bio bih zahvalan! Puno pozdrava svima........
otiđi kod darkoma u lukavicu i s njima vidi šta mogu uraditi. mislim da ti mogu izdati papire pod uslovom da izvade instalaciju, pregledaju je i istu vrate te po potrebi zamjene određene dijelove, i naravno, naplate ti. trenutno druge solucije nemaš.
kad sam radio atest, šefica teh, pregleda u AC quattro mi je rekla da se govorka o tome da če se nekad u skorije vrijeme odrediti teh. pregled za vozila koja nemaju papira, koja su uvezena s plinom bez papira.
Adi183

#245 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Adi183 »

Hvala puno prijatelju! :-D
dingosp0

#246 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by dingosp0 »

SHTEVELEC wrote:Ja sam im'o problem kada sam sipao kod onog lika sto ima pumpu ispred kuce (kada se prodje Terex pa s lijeve strane), valjda ima vazduha u plinu, smanjio mi se kapacitet boce, morao sam ici da mi odvrnu ventil na boci i isprazne je (nekoliko litara vazduha bilo). Od tada sipam samo na pumpi kod hotela Sarajevo (kod Zice), kako sokntah potrosnju tu najvise km predjem sa istom kolicinom plina (razlika u odnosu na Lukavicu 1-3l/100km) i nikakvih problema (a cijena plina im je tu negdje k'o u Lukavici, nekad malo veca, nekad malo manja)
:-? shit onda je to problem kod mene...
boca mi je 80l, a stane nekih 67...
znam da mi je darko rekao da ne mogu nikad napuniti tacno 80...ali oko 75...
a par puta sam znao sipati pun rezervar i izbaci mi na 45l i ne moze vise...
moracu napomenuti to kad budem isao da promjenim filtere da mi ispusti zrak...
drndalo

#247 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by drndalo »

Zaboravljas na to da boca nikada (zakonski, i obicajno) ne bi smjela biti punija od 80% potencijalne zapremine, sigurnosti radi... To je ono sto bi multi-ventil u boci trebao da odradjuje, ako je ispravan i dobro namjesten...
iceman ze

#248 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by iceman ze »

Adi183 wrote:Pozdrav svima! Dali iko moze da mi pomogne.Naime prije jos par godina ugradio sam autoplin u firmi dodex koja je se nalazila u Lukavici,prije neki dan odlucio da uradim atest,medjutim desilio se da sam negdje izgubio potpuno svu dokumentaciju,vezano za plinsku instalaciju.Zvao sam i doticnu firmu koja se sad nalazi u Kiseljaku da vidim dali oni mogu da mi pomognu,da mi izdaju papire nanovo medjutim nista,njihov odgovor je bio da oni vise to nerade i da sad rade nesto drugo,a sve u vezi plina su prepustili nekome drugom,a kome ni doticna sluzbenica koja mi se javila na telefon nemoze da se sjeti kome! Tako da sad neznam sta uraditi,izvaditi bocu i kompletnu instalaciju zbog papira,nema me nigdje,a traze u servisu za atestiranje traze potrebnu dokumentaciju.Ako bilo ko od vas moze da mi pomogne bio bih zahvalan! Puno pozdrava svima........

Ako uspijes uganjati papire, javi nam, u slicnoj sam poziciji, interesuje i mene koliko ce da naplate, izdavanje novih papira, da bih mogao pristupiti atestiranju.
IcedFlame

#249 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by IcedFlame »

dingosp0 wrote: :-? shit onda je to problem kod mene...
boca mi je 80l, a stane nekih 67...
znam da mi je darko rekao da ne mogu nikad napuniti tacno 80...ali oko 75...
a par puta sam znao sipati pun rezervar i izbaci mi na 45l i ne moze vise...
moracu napomenuti to kad budem isao da promjenim filtere da mi ispusti zrak...
Kod mene je boca 55l i u nju stane 43-45l plina.
nele777

#250 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by nele777 »

Imam problema sa plinskom instalacijom brc sekvent. Ne prebacueje na plin, a u Sarajevu nema servisera. Zna li iko ima gdje se može izvršiti servis u Sarajevu ili bilo gdje u BiH.
Išao sam na dva tri mjesta u Istočnom Sarajevu i u Buća Potoku, ali niko ništa ne zna o BRC-u. Baš tragično
Post Reply