Zbog boldiranog sam i prizvao Camerona da je kojim slučajem podvučeno, riječi ne bih rekao....al' radi mira u mahali eto vas...The 51st State wrote:Suvisan ironicni osvrt...pusti covjeka nek pise, u svakom slucaju fino zapoceta prica bez obzira radi li se o fikciji ili licnom iskustvu.zateznistub wrote:Mislim da bi se trebali učipiti pa skupiti love da zovnemo ne znam, Davida Camerona ili nekog sličnog pa i da film odradimo šteta da ne ostane neovjeovječeno....
Bas naopak smo svijet.
Legija, C'est ma vie
- zateznistub
#226 Re: Legija, C'est ma vie
- karanana
#227 Re: Legija, C'est ma vie
a sto premijera davida? ne kontam.
interesantno zapoceta prica. znaci to je bio interviju za prijem? bas nekako fikcijski.
interesantno zapoceta prica. znaci to je bio interviju za prijem? bas nekako fikcijski.
- zateznistub
#228 Re: Legija, C'est ma vie
Jameskaranana wrote:a sto premijera davida? ne kontam.
- legija8895
#229 Re: Legija, C'est ma vie
Ima tih trenutaka u zivotu svakog od nas gdje se fikcija i realnost pomjesaju pa kazemo"The 51st State wrote:Suvisan ironicni osvrt...pusti covjeka nek pise, u svakom slucaju fino zapoceta prica bez obzira radi li se o fikciji ili licnom iskustvu.zateznistub wrote:Mislim da bi se trebali učipiti pa skupiti love da zovnemo ne znam, Davida Camerona ili nekog sličnog pa i da film odradimo šteta da ne ostane neovjeovječeno....
Bas naopak smo svijet.
- legija8895
#230 Re: Legija, C'est ma vie

Kasarna gdje sam se angazovaou Legiju.
Kad sam se okupo i presvuko,vidjeh da me"Englez" ceka u hodniku.Uze onu moju "civilnu"odjecu.Pokazuje mi da ga pratim.Popesmo se na sprat.Otvori mi jedna vrata,pusti me da udjem pa zatvori.Cujem kako brava klepece.Zakljucao je vrata.Gledam po prostoriji.Unutra desetak ljudi.Veliki sto ,stolice i kreveti.Oni vojnicki(ili zatvorski),na sprat,a na prozorima resetke.Da ostali nisu pricali strane jezike pomislio bih da sam u zatvoru.Nadjoh mi jedan prazan krevet i onako umoran,pokusah zaspati.Zatvorim oci i kontam da je sve to samo ruzan san.Prisustvo i govor ostalih ipak me vraca stalno u javnost.Razmisljam.LEGIJA STRANACA.Jebote.Kao i vecina,i ja sam cuo za njih.Sve sto sam cuo bilo je neka mjesavina igranih filmova.Placenici,kriminalci,ubice,probisvijeti i ono malo gdje se nadjoh,avanturisti.Ostadoh tu dvije sedmice.Nista se ne dogadja.Dani prolaze monotono.Budzenje,sredzivanje kreveta,ciscenje sobe,hodnika i ostalih prostorija.Dorucak,posjete kod doktora,rucak,posjete kod zubara a onda vecera,pa na spavanje.Jedemo u menzi ali se ne mijesamo sa "starim" legionerima.Vidimo ih u prolazu ili kroz prozor.Polahko se uspostavljaju i kontakti sa ostalima iz grupe.Svaki dan dolaze novi kandidati za Legiju.Ima nas vec tridesetak.Kinez,Amerikanac,nekoliko Francuza,Rusa,Rumuna....i ja.I dodze to vece,kad nam dadose nasu licnu odjecu.Sutra idemo vozom u sabirnu kasarnu Legije Stranaca koja je u Marselju.Poslije pet sati voza,stigli smo.Na ulazu zeljeznicke stanice pise Marseille.Na peronu nas cekaju dvojica legionera.Napolju nas ceka autobus pa pravac kasarna.Velika kasarna.Autobus prolazi polahko kroz kasarnu.Gledam kroz prozor.Puno legionera.Jedni trce,drugi marsiraju.Autobus se zaustavi pred jednom zgradom.Izlazimo.Gledam.Na zgradi pise,to sam skonto poslije,"Regrutni centar Legije Stranaca".

Kasarna blizu Marselja.
Last edited by legija8895 on 16/12/2015 13:42, edited 1 time in total.
- legija8895
#231 Re: Legija, C'est ma vie

Sve i za sviju koji hoce biti u Legiji,pocinje ovako!
- legija8895
#232 Re: Legija, C'est ma vie

Tu u kasarni atmosfera bijase skroz drugacija.Pravi mravinjak.Ima nas stotinjak.Kazu nam da ako uzmu polovinu,to ce biti cudo!Pet od deset u regrutaciji i jedan ili dva na kraju obuke. Ostadoh tu skoro mjesec dana.Vrlo brzo sam ukapiro da je ipak vrlo korisno izgledati ko grmalj.Jos se malko namrgudim i niko me ne zajebava.Nadjoh i neke "zemljake".Pricamo isti jezik,pa nako na stranu,pricamo izmedju nas.Zezaju nas.Kazu Yugo-mafija,takva nam je reputacija.Medjutim niko nas ne dira.Dani prolaze.Izmedju posjeta doktorima i ispitivanja po raznim kancelarijama,ucenja prvih rijeci i vojnickih manira.Doktori hoce da vide jesili zdrav,da ti nista ne fali.Jedina stvar koja nije bitna je pamet!Oni u kancelarijama,hoce da saznaju ko si, sta si,odakle si.I narocito dva pitanje."Kakva ti je motivacija.Zasto ti hoces uci u Legiju"?Bijo jedan mali,19 godina,odgovorijo da voli rat i da bi volio ubijati.Sutradan ga odvedose do ulazne kapije.Izbacise ga napolje.U medju vremenu svi smo prosli kod brice.Svi na nulu.Dodje i taj odlucni dan.Prolazim u kancelariji kod pukovnika koji je sef za regrutaciju.Prvo te pita,da li si promjenijo misljenje,i zelis li jos uvijek postati legioner.Poslije ti kaze da li ces ostati ili ces se popeti u autobus,koji ce te vratiti(izbaciti) na zeljeznicku stanicu,.Naucili nas kako se treba ponasati u kancelariji visokih oficira.Udjem ,predstavim se.Kaze mi da sjednem.Malo sam zacudjen,ali ipak sjednem.Nisam znao da je to prvi i zadnji put da mogu da sjedim u kancelariji jednog oficira.
- bingov buraz
#233 Re: Legija, C'est ma vie
Ovom brzinom trebace ti jos 7 godina da napises sve 
- legija8895
#234 Re: Legija, C'est ma vie
Ovo mi nije posao.Nisam na dnevnici.A tebi ako se zuri,onda citajbingov buraz wrote:Ovom brzinom trebace ti jos 7 godina da napises sve
- uglavnomja
#235 Re: Legija, C'est ma vie
neka ba, samo laganini 
- legija8895
#236 Re: Legija, C'est ma vie
Kasarna Legije(1 RE) u kojoj se pocinje i zavrsava legionerska karijera

Gleda i prelistava papire.Svrijemena na vrijeme me pogleda.U kancelariji sa nama onaj podoficir."Zemljak".Tu je da prevodi.Zavrsi citanje,gleda me pa rece."Znaci ti hoces da postanes Legioner?Sto se mene tice sve je u redu, nema problema,medjutim moja duznost i obaveza je de ti postavim ovo pitanje.Jesili siguran?Dali si spreman odreci se svoje drzave,zaboraviti oca i majku i uci u porodicu koja se zove Legija Stranaca?Nasa deviza je" LEGIO PATRIA NOSTRA".Ako si spreman evo ovdje je tvoj ugovor za angazovanje od 5 godina.Na kraju ovog perioda ako si dobar i ako budes htio,potpisaces novi ugovor".Gurnu mi papir sa penkalom.Potpisem nako na brzinu.Bez razmisljanja i bez pitanja sta stvarno pise na papiru.Ipak sam primjetio i jedino sto sam razumio,moje ime i prezime.Rece mi da mu je "draga moja odluka i da cu za dva-tri dana ici u jedan drugi grad gdje se nalazi kasarna u kojoj Legija formira buduce legionere.(4 RE).Izlazeci iz kancelarije u hodnik,srecem upitni pogled "zemljaka".Oni jos cekaju u hodniku i pitaju me kako je bilo."Primljen,potpisao sam ugovor".Odgovaram onako bez ikakvih vidljivih emocija,a u glavi sam sebi postavljam hiljadu pitanja.Kako to,zasto ,sta te ceka???????? Jebo te!! Shvatih za trenutak da je zivot ko lutrija.Izaberes broj i cekas izvlacenje.Selekcija se nastavlja.Oni koji nisu primljeni,razduzuju vojnu opremu,vracaju im njihove licne stvari i papire i sa putnickom kartom,ostavljaju ih na peronima zeljeznicke stanice u Marselju.Medju njima,vecina je imala"zdravstvene defekte",neki su odustali sami.Dali zbog straha ili zbog cinjenice da su usli u Francusku,bez vize i na "legalni" nacin.Naime u ono vrijeme,znaci 1988,da bi usao u Francusku,dovoljno je bilo reci granicnoj policiji da hoces da se angazujes u Legiju.Oni onda zovnu telefonom najblizi regrutni centar i Legija posalje nekog po tebe sa kolima.Tako je bilo za one koji su znali tu foru da udju u Francusku.Cijena?Nularica i pun stomak a voznu kartu ako si htjeo ostati u Marselju, zamjenis na salteru za lovu.Tako je bilo sa onima koji nisu prosli kroz prvo "reseto" selekcije.A ja i ostali koji su primljeni??Tri dana poslije javise nam da cemo biti prebaceni nekih 350km.Pravac vojna obuka.

Gleda i prelistava papire.Svrijemena na vrijeme me pogleda.U kancelariji sa nama onaj podoficir."Zemljak".Tu je da prevodi.Zavrsi citanje,gleda me pa rece."Znaci ti hoces da postanes Legioner?Sto se mene tice sve je u redu, nema problema,medjutim moja duznost i obaveza je de ti postavim ovo pitanje.Jesili siguran?Dali si spreman odreci se svoje drzave,zaboraviti oca i majku i uci u porodicu koja se zove Legija Stranaca?Nasa deviza je" LEGIO PATRIA NOSTRA".Ako si spreman evo ovdje je tvoj ugovor za angazovanje od 5 godina.Na kraju ovog perioda ako si dobar i ako budes htio,potpisaces novi ugovor".Gurnu mi papir sa penkalom.Potpisem nako na brzinu.Bez razmisljanja i bez pitanja sta stvarno pise na papiru.Ipak sam primjetio i jedino sto sam razumio,moje ime i prezime.Rece mi da mu je "draga moja odluka i da cu za dva-tri dana ici u jedan drugi grad gdje se nalazi kasarna u kojoj Legija formira buduce legionere.(4 RE).Izlazeci iz kancelarije u hodnik,srecem upitni pogled "zemljaka".Oni jos cekaju u hodniku i pitaju me kako je bilo."Primljen,potpisao sam ugovor".Odgovaram onako bez ikakvih vidljivih emocija,a u glavi sam sebi postavljam hiljadu pitanja.Kako to,zasto ,sta te ceka???????? Jebo te!! Shvatih za trenutak da je zivot ko lutrija.Izaberes broj i cekas izvlacenje.Selekcija se nastavlja.Oni koji nisu primljeni,razduzuju vojnu opremu,vracaju im njihove licne stvari i papire i sa putnickom kartom,ostavljaju ih na peronima zeljeznicke stanice u Marselju.Medju njima,vecina je imala"zdravstvene defekte",neki su odustali sami.Dali zbog straha ili zbog cinjenice da su usli u Francusku,bez vize i na "legalni" nacin.Naime u ono vrijeme,znaci 1988,da bi usao u Francusku,dovoljno je bilo reci granicnoj policiji da hoces da se angazujes u Legiju.Oni onda zovnu telefonom najblizi regrutni centar i Legija posalje nekog po tebe sa kolima.Tako je bilo za one koji su znali tu foru da udju u Francusku.Cijena?Nularica i pun stomak a voznu kartu ako si htjeo ostati u Marselju, zamjenis na salteru za lovu.Tako je bilo sa onima koji nisu prosli kroz prvo "reseto" selekcije.A ja i ostali koji su primljeni??Tri dana poslije javise nam da cemo biti prebaceni nekih 350km.Pravac vojna obuka.
- legija8895
#238 Re: Legija, C'est ma vie
Sarajmen wrote:![]()
I tako, ti se odrek'o svoje države.
-
Intense82
#239 Re: Legija, C'est ma vie
Ne mogoh a da se ne registrujem...
@Legija-satro 8895
E nemoj vise srece ti! Nema potrebe.
Koga zanima nastavak ima vec napisan, jos pre sedam
godina, na nekom bosnjackom
rogatickom forumu. Postavio neki @mare. Ili jos bolje nek nabavi knjigu 'Legionar' koju je napisao Milorad Ulemek Legija 2005
-te u zatvoru. U Srbiji je bila best-seller a napisao je ukupno 16 knjiga do sada.
Secam se da su nam prvih godina po njegovom hapsenju stampani mediji ispirali mozak o njemu i njegovom zivotu. Knjiga je
izlazila kao feljton u svim mogucim i nemogucim novinama sa sve 'ekskluzivnim' fotografijama koje ti ovde postiras. Cim sam
procitala tvoj prvi post obuze me sindrom 'deja-vu'. Sve je tu. 7 godina provedenih u Legiji, nesluzenje JNA, odlazak krajem
80-ih, sam bez igde ikoga i bez para, zeleznicka stanica, dilema biti il' ne biti jer zna on svoj nestalni karakter i naravno
tetovaza.
Koliki si ti plagijator pa to nije humano!
Hajde sto si Miloradove memoare bez pardona predstavio kao svoje nego jos i
doslovce kopi-pejstujes pacijenta @mareta sa rogatickog foruma ne izostavljajuci niti jednu pravopisnu i gramaticku gresku.
Mozda je @mare namerno ubacio nacin govora svojstven bosanskim muslimanima da zavara trag. Stavljanje J i H i gde treba
i gde ne treba i gde moze i gde ne moze (sjedijo, razumijo, bijo, kahva, polahko, itd.).
Pa onda neizbezna nemogucnost razlikovanja Dj i Dz, tzv. fenomen me(h)ko i tvrdo (budzenje, sredzivanje). Tu su i 'fakat,
kontam i jasta', sto mora se priznati u originalu nema.
@Legija-satro 8895
E nemoj vise srece ti! Nema potrebe.
rogatickom forumu. Postavio neki @mare. Ili jos bolje nek nabavi knjigu 'Legionar' koju je napisao Milorad Ulemek Legija 2005
-te u zatvoru. U Srbiji je bila best-seller a napisao je ukupno 16 knjiga do sada.
Secam se da su nam prvih godina po njegovom hapsenju stampani mediji ispirali mozak o njemu i njegovom zivotu. Knjiga je
izlazila kao feljton u svim mogucim i nemogucim novinama sa sve 'ekskluzivnim' fotografijama koje ti ovde postiras. Cim sam
procitala tvoj prvi post obuze me sindrom 'deja-vu'. Sve je tu. 7 godina provedenih u Legiji, nesluzenje JNA, odlazak krajem
80-ih, sam bez igde ikoga i bez para, zeleznicka stanica, dilema biti il' ne biti jer zna on svoj nestalni karakter i naravno
tetovaza.
Koliki si ti plagijator pa to nije humano!
doslovce kopi-pejstujes pacijenta @mareta sa rogatickog foruma ne izostavljajuci niti jednu pravopisnu i gramaticku gresku.
Mozda je @mare namerno ubacio nacin govora svojstven bosanskim muslimanima da zavara trag. Stavljanje J i H i gde treba
i gde ne treba i gde moze i gde ne moze (sjedijo, razumijo, bijo, kahva, polahko, itd.).
Pa onda neizbezna nemogucnost razlikovanja Dj i Dz, tzv. fenomen me(h)ko i tvrdo (budzenje, sredzivanje). Tu su i 'fakat,
- Sanchez22
#240 Re: Legija, C'est ma vie
Intense82 wrote:Ne mogoh a da se ne registrujem...
@Legija-satro 8895
E nemoj vise srece ti! Nema potrebe.Koga zanima nastavak ima vec napisan, jos pre sedam
-te u zatvoru. U Srbiji je bila best-seller a napisao je ukupno 16 knjiga do sada.![]()
tetovaza.
Koliki si ti plagijator pa to nije humano!Hajde sto si Miloradove memoare bez pardona predstavio kao svoje nego jos i
Ja budala pratim ovo
-
junior3
#242 Re: Legija, C'est ma vie
Jes' ti shapo u legiji bila?sha_ba wrote:Zakuhalo se i ovdje![]()
-
sha_ba
#243 Re: Legija, C'est ma vie
Nema dje nisamjunior3 wrote:Jes' ti shapo u legiji bila?sha_ba wrote:Zakuhalo se i ovdje![]()
Šibe
- legija8895
#244 Re: Legija, C'est ma vie
A sta ako sam ja iz Rogatice??????????? I ako kopiram MOJE postove sa Rogaticke stranice!!!! UBLEHO!!Intense82 wrote:Ne mogoh a da se ne registrujem...
@Legija-satro 8895
E nemoj vise srece ti! Nema potrebe.Koga zanima nastavak ima vec napisan, jos pre sedam
-te u zatvoru. U Srbiji je bila best-seller a napisao je ukupno 16 knjiga do sada.![]()
tetovaza.
Koliki si ti plagijator pa to nije humano!Hajde sto si Miloradove memoare bez pardona predstavio kao svoje nego jos i
- uglavnomja
#246 Re: Legija, C'est ma vie
sha_ba wrote:Pusti budale, piši
bas je zanimljivo, boli me da li je licno ili tudje iskustvo, svakako "vas" ne znam.
i ne nasjedaj na ove pametne sveznalice, detektive, teoreticare zavjera, trolove ... bla bla ... daj nam slova
- legija8895
#247 Re: Legija, C'est ma vie
Koga zanima nastavak ima vec napisan, jos pre sedam
godina, na nekom bosnjackom...
Ma sta si to BRE i PRE odradila Miloradu da mu branis "autorska prava?
godina, na nekom bosnjackom...
Ma sta si to BRE i PRE odradila Miloradu da mu branis "autorska prava?
- legija8895
#248 Re: Legija, C'est ma vie
Draga @Intense82
Pravo da ti kazem da me je tvoja psiho-analiza jako,vrlo jako potresla.
Taman sam se spremao da nastavim moje (pre)pisivanje,kad ti onako,ko mahalusa,udari po meni.
Sto bona ne bila?
Nisam te ni je.o,ni zajebo a ni odjebo.(mozda fali a u sve tri rijeci)
To sto sam odlucio prepisati i malko dotjerati pricu koju sam pisao prije sedam godina i DVA mjeseca,onako anonimno,bez,da mi neko kaze da se kurcim,mislio sam da se tice mene i nekih koji misle da je tema interesantna.
Ali eto.
Natrcala si "otkrila NAJVECEG plagijatora" koji je toliko drzak da kopira cak i gramaticke greske.Sram me bilo.
Samo da ti objasnim,tebi a i ostalima (kad se mora) nekoliko tehnickih greski koje si napravila.(to je normalno jer si mislila da si na exkluzivi)
Nisam ni zatvorski pisac,niti ratni zlocinac,niti lazov.U stvari nisam ni srednju zavrsio kako treba,pa ako jos dodas i cinjenicu da sam iz Yuge otisao 1988 i da se vise nisam vracao,onda se moje pravopisne greske mogu i sHvatiti.To ti je jednostavno ko ili kao kaHva.
Vidis nisam ni Bosnjak.To je za mene novo.Bio sam Jugosloven,rod(z)jen u Bosni(znaci BOSANAC) ili blize u Rogatici(znaci SVEDJANIN).
Sto to bona udari na mene ili jos bolje sto se to vi srbi ili srpi stalno mijesate u Bosanske lonce.Ostavi me bona i ostani tamo,tamo daleko,negdje u Sumadiji.Cuvaj krave i sanjaj................
Pravo da ti kazem da me je tvoja psiho-analiza jako,vrlo jako potresla.
Taman sam se spremao da nastavim moje (pre)pisivanje,kad ti onako,ko mahalusa,udari po meni.
Sto bona ne bila?
Nisam te ni je.o,ni zajebo a ni odjebo.(mozda fali a u sve tri rijeci)
To sto sam odlucio prepisati i malko dotjerati pricu koju sam pisao prije sedam godina i DVA mjeseca,onako anonimno,bez,da mi neko kaze da se kurcim,mislio sam da se tice mene i nekih koji misle da je tema interesantna.
Ali eto.
Natrcala si "otkrila NAJVECEG plagijatora" koji je toliko drzak da kopira cak i gramaticke greske.Sram me bilo.
Samo da ti objasnim,tebi a i ostalima (kad se mora) nekoliko tehnickih greski koje si napravila.(to je normalno jer si mislila da si na exkluzivi)
Nisam ni zatvorski pisac,niti ratni zlocinac,niti lazov.U stvari nisam ni srednju zavrsio kako treba,pa ako jos dodas i cinjenicu da sam iz Yuge otisao 1988 i da se vise nisam vracao,onda se moje pravopisne greske mogu i sHvatiti.To ti je jednostavno ko ili kao kaHva.
Vidis nisam ni Bosnjak.To je za mene novo.Bio sam Jugosloven,rod(z)jen u Bosni(znaci BOSANAC) ili blize u Rogatici(znaci SVEDJANIN).
Sto to bona udari na mene ili jos bolje sto se to vi srbi ili srpi stalno mijesate u Bosanske lonce.Ostavi me bona i ostani tamo,tamo daleko,negdje u Sumadiji.Cuvaj krave i sanjaj................
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#249 Re: Legija, C'est ma vie
Banned user for reason “kloniranje”
» legija8895
znao sam da si klon. i čiji. al nisam znao da su ovo Ulemekove brljotine. rok ti je ekspresno istekao, a ionako je bilo pitanje dana... doviđenja.
P.S. posjetioci teme "slichica dana" će se sjetiti spamera koji je volio reći ETO!
» legija8895
znao sam da si klon. i čiji. al nisam znao da su ovo Ulemekove brljotine. rok ti je ekspresno istekao, a ionako je bilo pitanje dana... doviđenja.
P.S. posjetioci teme "slichica dana" će se sjetiti spamera koji je volio reći ETO!
-
zenit dozic
#250 Re: Legija, C'est ma vie
Ona priča od Mahira je fenomenalna i svi bi je trebali pročitati.