ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Borej

#226 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Borej »

skeptik sam da ce fiskalizacija i dugrocno imati smisla. da valja do sad bi siguran sam imale najrazvijenije zemlje zapadne europe ali i amerika. sadanjsi sistem naplate poreza itekako mogao dovesti u red. softver za kase radi mnogo firmi i cesto su ti softveri prilagodjeni potrebama obveznika za laksu manipulaciju. da se ovlastilo nekoliko firmi za proizvodnju i distribuciju softwera i da se uvedu kontrole, odnosno sankcije, za proizvodjace koji softver prilagode tim potrebama mislim da bi ucinak bio daleko veci. na kraju kazne za obevznike koji samoinicijativno prilagode softver, uz inspekcije koje se ne kupuju za 100 km i ucinak bio isti ili slican kao kod fiskalizacije, ali treba prodati fiskalne kase, treba neko i profitirati, diskusije o fiskalizaciji ce gurnuti u drugi plan sve probleme ove zemlje, i svu nesposobnost vlasti, vlasti koji isti porez naplacuje za kg hljeba i litar viskija. na kraju fiskalizacija ne rjesava problem neprijavljenih radnika, izrabljivanja istih tih radinka koji ce najvise osjetit (na svojoj kozi naravno) "blagodeti" fiskalizacije. siguran sam da se moze napraviti software koji ce inspekciji uredno pokazati koliko se ponistava dnevno racuna i eto ti fiskalizacije, ako inspektora ne kupis za 100km. fiskalizacija smanjuje mogucnosti manipulacije ali to se moglo i na laksi nacin napravit. fiskalzicija ce vishe odgovarati velikima, ali oni ionako uvijek nadju nacina za maniplucaiju!
Miki123

#227 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Miki123 »

Do sada je sav novac od poreza isao na plate dzavnika, tako da mi kao obicni gradjani nemamo neke koristi od fiskalizacije, jer ce samo pojedine firme i pojedinci oboagatiti na prodaji kasa,

To i ja kažem. Sve će otići na plate u administraciju i nova uhljebljenja, kao i na održavanje socijalnog mira isplatama raznim podrumašima, lažnim invalidima i slično.

I ja da tražim račun od komšije koji jedva preživljava u malom granapu da bi neki guzonja prišteko malog Fikreta od zaove na budžet ili da neki "kontroverzni biznismen" sa novim audijem dobije naknadu kao lažni demobilisani borac - podrumaš.. bjeež.. :run:
Država

#228 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Država »

udrch wrote:

Kucaće račun ako mu tražiš..
A ako budemo pametni otimaćemo im račune..
Mora se uvesti red..

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
udrch

#229 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by udrch »

kakaljin wrote:
udrch wrote:Glupo je porediti nas sa Hrvatskom, a da ne govorim sa Evropom..
Mi jednostavno (nažalost) nismo na tom intelektualnom nivou da skontamo da kad uzmemo račun da pomažemo sebi..
Naš intelektualni doseg je: Jebo račun, šta će mi..
Sve je lijepo krasno, ali kakve mi obicni korisnici imamo beneficije od trazenja racuna a da nije racun vezan za garanciju neke tehnicke stvari .

Hoce li nam drzava na kraju godine umanjiti porez na platu ili nam napraviti od tih poreza ceste, parkove ili kao u nekim drzavama ako se novac ne iskoristi vrati gradjanima ili se napravi glasanje za sta da se utrosi preostali novac. Za dvoranu, za djecije igraliste, ili se srede fasada u ulici. Poboljsa se zivot penzionera ili zvotno ugrozenih gradjana. Poboljsaju se bolnice i zdravstvena zastita, smanji se kriminal na ulicama i u velikim firmama.

Ako sve ovako bude kao sto sam napisao onda cu ja prvi za svaku kupljenu stvar traziti racun bile one zvake ili nesto vece

Do sada je sav novac od poreza isao na plate dzavnika, tako da mi kao obicni gradjani nemamo neke koristi od fiskalizacije, jer ce samo pojedine firme i pojedinci oboagatiti na prodaji kasa,

samo da se pogleda koliko se sada poreza placa drzavi, pa trebalo bi da nam sve bude kao med i mljeko
Švicarac ne pita kakvu korist on ima..da njemu ne dadneš račun on bi ti odmah policiju zvao, kao što bi ti zvao policiju ako ti se pseto ukaki na nedozvoljenom mjestu, a ti to ne pokupiš..
kakaljin

#230 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by kakaljin »

udrch wrote:
kakaljin wrote:
udrch wrote:Glupo je porediti nas sa Hrvatskom, a da ne govorim sa Evropom..
Mi jednostavno (nažalost) nismo na tom intelektualnom nivou da skontamo da kad uzmemo račun da pomažemo sebi..
Naš intelektualni doseg je: Jebo račun, šta će mi..
Sve je lijepo krasno, ali kakve mi obicni korisnici imamo beneficije od trazenja racuna a da nije racun vezan za garanciju neke tehnicke stvari .

Hoce li nam drzava na kraju godine umanjiti porez na platu ili nam napraviti od tih poreza ceste, parkove ili kao u nekim drzavama ako se novac ne iskoristi vrati gradjanima ili se napravi glasanje za sta da se utrosi preostali novac. Za dvoranu, za djecije igraliste, ili se srede fasada u ulici. Poboljsa se zivot penzionera ili zvotno ugrozenih gradjana. Poboljsaju se bolnice i zdravstvena zastita, smanji se kriminal na ulicama i u velikim firmama.

Ako sve ovako bude kao sto sam napisao onda cu ja prvi za svaku kupljenu stvar traziti racun bile one zvake ili nesto vece

samo da se pogleda koliko se sada poreza placa drzavi, pa trebalo bi da nam sve bude kao med i mljeko
Švicarac ne pita kakvu korist on ima..da njemu ne dadneš račun on bi ti odmah policiju zvao, kao što bi ti zvao policiju ako ti se pseto ukaki na nedozvoljenom mjestu, a ti to ne pokupiš..

naravno da ne pita kada se podrazumjeva da on ima beneficije od toga jer je uredjena drzava da su porezni obveznici svetinja a ne kao kod nas

kada kod nas budu svi isti pred zakonom onda cemo svi imati koristi od toga
michio

#231 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by michio »

Pa u supermarketima malo ko uzima račun ako plaća kešom, barem ovdje na sjeveru Evrope. U kioscima daju račun samo na zahtjev.
Možda su Švicarci pedantni.
talić

#232 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by talić »

možemo raspravljati godinu dana da li fiskalizacija donosi više koristi ili štete jer definitivno ima i jednog i drugog. Siva ekonomija je odgovor na jaka opterećenja i pritisak poreznika koji po svaku cijenu pokušavaju prikupiti dovoljno novca za preskupu državu i državni aparat. Problem je što nema dovoljno novca a ne može ga biti dovoljno kada je tek svaki 7. stanovnik uposlen a i taj 7. najčešće radi niskoproduktivan posao. Smiješno je da poslije takve gladi u ratu nikom od velikih zagovornika borbe za nacionalna prava nije palo na pamet da glavna nacionalna strategija treba biti proizvodnja pšenice, šečera, ulja, mlijeka, mesa,... da su obrazovanje i proizvodnja prioriteti. Carina i PDV na sve proizvodne mašine i alate su trebali biti 0% Jednostavno rečeno 20 godina se vrte isti ljudi koji brinu za sebe i svoju sujetu, .. nema napretka dok ne evoluiramo u "Uspravne ljude" , jer sad to nažalost nismo.
zonbirile

#233 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

udrch wrote:
zonbirile wrote:
DinoZe wrote:Bila je gore jedna tema o maloj prodavnici i prometu pa i koliko radi.
Moji roditelji imaju u suterenu kuce, poslovni objekat. Taj objeakt su iznajmili jednom granapu.

Taj granap bukvalno radi 7 dana u sedmici svaki dan, nema praznika niti nekih karafeka. Svaki dan otvore u 6:30h kada ljudi idu zeljezaru na posao i zatvore u 22h sata.
Radi bracni par kao gazde i jedna djevojka kao ispomoc.
Ide ona klasika samo jedno je prijavljeno i ne kuca se sve. Uostalom kao sto svi rade. Gazda meni licno kaze da im je promet oko 400KM dnevno. Eh sada posto svi vole da umanje vjerovatno je visi.
Sacunajte koliko je to godisnje i kada sve poplaca da opet toliko lose ne zivi. Oni najvise prodaju osnovne stvari, kafa, mlijeko, cigare, hljeb, pasteta novine itd .Sve ono sto radnici trebaju.
Kaze da se jako zabrinuo zbog fiskalizacije jer misli da ce morati kucati sve.
Sve u svemu htio sam da kazem da ipak nije toliko pogresan predhodni post od onog forumasa sto je izveo racunicu koliko granap zaradi. Sve zavsi od lokacije.
------------------------------------------------------
pa jednostavno,uz prosječnu maržu od 10% ima 40KM dobiti.Iz toga sve plača,a kao što nije kucao do sada ne mora kada stigne ta kasa.Banditi prodali foru,nigdje veze,slobodno neće kucati i u čemu je fol,nego u uvaljivanju kasa.?
Kucaće račun ako mu tražiš..
A ako budemo pametni otimaćemo im račune..
Mora se uvesti red..
----------------------------------------------
halo,pa šta te spriječavalo da do sada tražiš račun.Pa i Hrvati izdaju račun,a nemaju fiskalne kase.A sve je tako jednostavno.Ne treba ni u radnju dolaziti inspektor.Evo buregđija Nagib ima vozni park od 500 000KM,kuću od 2 mil.KM i šta misliš koliko je prijavio poreza.Šain u Želji isto.Ne tvrdim ništa,nego se posredno može skontati ko krade.
enx

#234 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by enx »

Ali hajmo sad još reći, Šahin u Želji ima prijavljenih 15 radnika, koji rade kod njega skoro po 20 godina.
I nema niko ko je otišao iz njegove radnje da nije dobio račun!!!
I uredno plaća poreze. I daje donacije.
Ovo znam jer sam sa čaršije i često uzimam ćevape kod njega.
Često sam svjedok da sa ulice zovne ljude koji prolaze pored radnje (sirotinju) i da im koju marku ili porciju ćevapa.
Slično je i kod nekih drugih ugostitelja na čaršiji.
dragan.s

#235 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

Borej wrote:...
softver za kase radi mnogo firmi i cesto su ti softveri prilagodjeni potrebama obveznika za laksu manipulaciju. da se ovlastilo nekoliko firmi za proizvodnju i distribuciju softwera i da se uvedu kontrole, odnosno sankcije, za proizvodjace koji softver prilagode tim potrebama mislim da bi ucinak bio daleko veci. na kraju kazne za obevznike koji samoinicijativno prilagode softver, uz inspekcije koje se ne kupuju za 100 km i ucinak bio isti ili slican kao kod fiskalizacije, ali treba prodati fiskalne kase,.....!
Opet bi se došlo na sličan sistem kao kod fiskalizacije. Prvo, nemaju svi POS sisteme u kojima softver igra glavnu ulogu. Mnogi imaju obične kase kod kojih su isto moguće manipulacije brisanja prometa, a pošto ih ima veliki broj vrsta nemoguće je poreskoj izvršiti kontrolu xxy uređaja kad i ne zna kako radi.
Kod softvera je opet slična stvar. Ja sam takođe i programer i implementirao sam ranije te lažne Z-trake za gazdu. Do njih se dolazilo nekom kombinacijom tastera koju je samo gazda znao. Nema šanse da poreska ili bilo ko uradi analizu mog programa (izvršnog) i nađe da postoji neka skrivena funkcija. Naročito ako ga provučem kroz neki od packer-a.
Poenta fiskalizacije (sa tehničke strane) je da se koriste uređaji kod kojih je nemoguće mijenjati sadržaj programa u kasi (firmware), a ako se i promjeni postoje etaloni u poreskoj sa kojima se firmware može uporediti. Kod POS softvera je nemoguće implementirati neku funkciju koju firmware kase ne podržava. Može se na kasi u modu nefiskalnog dokumenta ispisati sve i svašta, ali to ništa ne znači za promet koji se ne može smanjiti.
zonbirile

#236 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

enx wrote:Ali hajmo sad još reći, Šahin u Želji ima prijavljenih 15 radnika, koji rade kod njega skoro po 20 godina.
Često sam svjedok da sa ulice zovne ljude koji prolaze pored radnje (sirotinju) i da im koju marku ili porciju ćevapa.
-----------------------------
napisao sam da ne tvrdim ništa,nego da se posredno može skontati o čemu se radi.
mrki666

#237 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by mrki666 »

Ispada da je najveci problem tih 600-700 KM za kupovinu kase, pa se privatnici pobunili da hoce da ih se unisti. Nije to problem, nego oni sad nisu jos nacisto koliko ce prometa morati iskazivati, pa ih strah. Nece moci vise sjesti na kraju dana pa udri storno racuna...sto ne iskljucuje to da vecina njih nece i dalje izdavati racune. Ali zato treba pojacati kontrole nakon sto se uvedu kase pa kad ga udari sa 2500 KM kazne nece mu biti svejedno. I naravno, sve iskontrolisati.
Da li je fiskalizacija dobra ili ne pokazat ce vrijeme....

A i mi smo cudan neki narod, otvoreno podrzavamo utaju, kradju...a zasto??? Zasto bih ja nekom plaćao PDV (jer mi plaćamo PDV, a ne privatnici, oni su samo posrednici), a onda ga on sebi stavi u dzep. Zato sto mi je komsija??? Pa komso, ako je vec tako umanji i ti meni onda malo cijenu, jbg, pa komsije smo.

Iz tog PDV-a se plaća skolstvo, zdravstvo, policija, invalidi, penzioneri, a ne samo drzavna sluzba...

I zato od sad gdje god odem: MOLIM RACUN.
enx

#238 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by enx »

zonbirile wrote:
enx wrote:Ali hajmo sad još reći, Šahin u Želji ima prijavljenih 15 radnika, koji rade kod njega skoro po 20 godina.
napisao sam da ne tvrdim ništa,nego da se posredno može skontati o čemu se radi.
Sve ok zonbirile, ovo je bila samo konstatacija, a povodom priče o kojoj smo se uglavnom ovdje složili ranije.
Sve po maloj raji, Šahin je ovde najmanji problem, ima dva auta, malu kuću on i sin, i brat i njihova djeca.
A šta reći za one koji se kriju iza velikih firmi.
Kako su stekli vozni park i milionske kućerine, vlasnici (i kako su postali vlasnici) ASE, Preventa, Ljekari čije cijele porodice rade na najboljim mjestima u kliničkom centru, "Zore", Grasa, i ........ moglo bi se ovdje nabrojati još 5-6 firmi, ili oni koji imaju po 10 tak poslovnih prostora na najboljim mjestima u gradu, a stekli su ih na osnovu "ratnih zasluga" iz 92, poslije kojih su se isparili iz grada? Oni koji se malo vide ili ne vide na čaršiji?
A žive po čaršijskim elitnim naseljima u kućama koje se vode na njihove roditelje penzionere, vozni park im se sastoji od Audija 3 do Poršea, minimum 5 po jednoj porodici. I obavezno po 1 parkirana jahta od Makarske do Splita.
I naravno stanovi od Zagreba do Beča i elitnih svjetskih skijališta. Ovo je sve provjereno, i sigurno znam i ko ima i gdje ima i šta ima.
A ovde se ljudi hvataju za pijačare, trgovce, ćevabdžije i njihovih 40KM čiste zarade dnevno.
Neću dalje pričati, da me glava ne zaboli.
zonbirile

#239 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

enx wrote:
zonbirile wrote:
Sve ok zonbirile, ovo je bila samo konstatacija, a povodom priče o kojoj smo se uglavnom ovdje složili ranije.
Sve po maloj raji, Šahin je ovde najmanji problem, ima dva auta, malu kuću on i sin, i brat i njihova djeca.
A šta reći za one koji se kriju iza velikih firmi.
Kako su stekli vozni park i milionske kućerine, vlasnici (i kako su postali vlasnici) ASE, Preventa, Ljekari čije cijele porodice rade na najboljim mjestima u kliničkom centru, "Zore", Grasa, i ........ moglo bi se ovdje nabrojati još 5-6 firmi, ili oni koji imaju po 10 tak poslovnih prostora na najboljim mjestima u gradu, a stekli su ih na osnovu "ratnih zasluga" iz 92, poslije kojih su se isparili iz grada? Oni koji se malo vide ili ne vide na čaršiji?
A žive po čaršijskim elitnim naseljima u kućama koje se vode na njihove roditelje penzionere, vozni park im se sastoji od Audija 3 do Poršea, minimum 5 po jednoj porodici. I obavezno po 1 parkirana jahta od Makarske do Splita.
I naravno stanovi od Zagreba do Beča i elitnih svjetskih skijališta. Ovo je sve provjereno, i sigurno znam i ko ima i gdje ima i šta ima.
A ovde se ljudi hvataju za pijačare, trgovce, ćevabdžije i njihovih 40KM čiste zarade dnevno.
Neću dalje pričati, da me glava ne zaboli.
-----------------------------------------------------
đaba ti najbolja vojksa,ako nema dobru logistiku :lol:
hallim

#240 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by hallim »

mrki666 wrote:Ispada da je najveci problem tih 600-700 KM za kupovinu kase, pa se privatnici pobunili da hoce da ih se unisti. Nije to problem, nego oni sad nisu jos nacisto koliko ce prometa morati iskazivati, pa ih strah. Nece moci vise sjesti na kraju dana pa udri storno racuna...sto ne iskljucuje to da vecina njih nece i dalje izdavati racune. Ali zato treba pojacati kontrole nakon sto se uvedu kase pa kad ga udari sa 2500 KM kazne nece mu biti svejedno. I naravno, sve iskontrolisati.
Da li je fiskalizacija dobra ili ne pokazat ce vrijeme....

A i mi smo cudan neki narod, otvoreno podrzavamo utaju, kradju...a zasto??? Zasto bih ja nekom plaćao PDV (jer mi plaćamo PDV, a ne privatnici, oni su samo posrednici), a onda ga on sebi stavi u dzep. Zato sto mi je komsija??? Pa komso, ako je vec tako umanji i ti meni onda malo cijenu, jbg, pa komsije smo.

Iz tog PDV-a se plaća skolstvo, zdravstvo, policija, invalidi, penzioneri, a ne samo drzavna sluzba...

I zato od sad gdje god odem: MOLIM RACUN.
Očekujemo tvoje očitovanje. Kako ide tvoja akcija "MOLIM RAČUN"
Razmišljam možda ti se i pridružim.
Ako bi se zezali.
Jer meni je potpuno isto, da li Šain uzima sebi ili prikazani PDV ide u buđete.
Zašto?
Koliko je milijardi ukradeno u toku rata?
Koliko se milijardi krade u poslijeratnom periodu?
Ne znaš ili od "građanskog naboja" misliš da je dobro samo udariti po Šainu i sličnima.
I ti bi da snagu iskazuješ na sitnoj ribi.
Hajde pokreni da se položi račun za mito za kupljena auta za sva ministarstva u ovoj državi, ta sve načelnike, pročelnike, savjetnike, ...
I dok kradu ja znam...
Ne interesuje me ko me krade, meni je sve isto, bio to pekar, limar, dokrtor, predsjednik Vijeća ministara ili..
Dok moj novac odlazi brz moje kontrole meni je sve isto gdje će ići.
Radije šainu.
mrki666

#241 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by mrki666 »

Da, u pravu si, bas glupo razmišljanje plaćati porez. Hvala sto si me prosvijetlio.
Sine moj, ja cu sa svojim parama raditi sta ja hocu, tako i ti sa svojima, sto se mene tice mozes s njima tom Sajinom ili kako se vec zove obrisati guzicu ili sta vec.
Usput budi receno, ja u prethodnom postu nigdje nisam spomenuo doticnog, nego sam mislio ocenito na sviju.
Ali vidim da sam pogrijesio. Najbolje nista ne placati, ajmo dizati revoluciju.
zonbirile

#242 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

zadnji podaci iz Mostara i okoline-500 radnji odjavilo obrt.Ja što su raja đubrad pa za koga su uvezene onolike kase.
bakonja

#243 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by bakonja »

Treba placati poreze i doprinose drzavi, ali uvesti jednom borcu koji prodaje voce ili povrce ili sl. na pijaci fiskalizaciju i fiskalnu kasu koja se prodaje i servisira u Banja Luci je cista ludost. Treba prvo malo uvesti reda i kontrole u administraciji gdje se trose ogromna sredstva na putovanja i auta isl. :x :x
sinus

#244 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by sinus »

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/ ... nih-radnji

Gradska uprava Mostar
Netačan podatak o broju zatvorenih samostalnih radnji
Gradska uprava Mostara demantovala je podatak da je na području Grada Mostara u prva dva mjeseca ove godine zatvoreno oko 500 samostalnih radnji.
Taj podatak iznesen je na sastanku privrednika Hercegovačko-neretvanskog kantona i predstavnika gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti, održanom 28. februara u organizaciji Zanatske komore Federacije BiH, Zanatske komore HNK-a, te udruženja preduzetnika Link i Prohum.

U Gradskoj upravi su kazali kako je u 2010. godini bilo 321trajnih odjava, dok ih je u prva dva mjeseca tekuće godine bilo ukupno 45.

„Po našim saznanjima i iz dokumentacije, radnje se uglavnom odjavljuju zbog nerentabilnosti poslovanja i uvođenja fiskalnih kasa“, pojasnili su u Gradskoj upravi
mayab

#245 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by mayab »

bakonja wrote:Treba placati poreze i doprinose drzavi, ali uvesti jednom borcu koji prodaje voce ili povrce ili sl. na pijaci fiskalizaciju i fiskalnu kasu koja se prodaje i servisira u Banja Luci je cista ludost. Treba prvo malo uvesti reda i kontrole u administraciji gdje se trose ogromna sredstva na putovanja i auta isl. :x :x
Otkud ti ta prica da se fiskalna kasa prodaje i servisira u B.Luci? :?:
Gdje ti zivis, čitas li ista?
zonbirile

#246 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

sinus wrote:http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/ ... nih-radnji

Gradska uprava Mostar
Netačan podatak o broju zatvorenih samostalnih radnji
Gradska uprava Mostara demantovala je podatak da je na području Grada Mostara u prva dva mjeseca ove godine zatvoreno oko 500 samostalnih radnji.
Taj podatak iznesen je na sastanku privrednika Hercegovačko-neretvanskog kantona i predstavnika gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti, održanom 28. februara u organizaciji Zanatske komore Federacije BiH, Zanatske komore HNK-a, te udruženja preduzetnika Link i Prohum.

U Gradskoj upravi su kazali kako je u 2010. godini bilo 321trajnih odjava, dok ih je u prva dva mjeseca tekuće godine bilo ukupno 45.

„Po našim saznanjima i iz dokumentacije, radnje se uglavnom odjavljuju zbog nerentabilnosti poslovanja i uvođenja fiskalnih kasa“, pojasnili su u Gradskoj upravi
---------------------------------------
znači 365 za malo više od godinu,malo ?
enx

#247 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by enx »

Samo 365!?
Ovo da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Nego jesu li ovi što traže račune juče tražili račun od onih silnih uličnih prodavača cvijeća kod kojih su kupovali.
Za to vrijeme cvjećare su zujale prazne, jer im ne mogu konkurisati.
Inspekcije nigdje.
zonbirile

#248 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

enx wrote:Samo 365!?

Nego jesu li ovi što traže račune juče tražili račun od onih silnih uličnih prodavača cvijeća kod kojih su kupovali.
Inspekcije nigdje.
------------------------------------
šta će tek biti,samo Vanga zna
enx

#249 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by enx »

zonbirile wrote:
enx wrote:Samo 365!?

Inspekcije nigdje.
------------------------------------
šta će tek biti,samo Vanga zna
:-) :-D
dragan.s

#250 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

mayab wrote:...
Otkud ti ta prica da se fiskalna kasa prodaje i servisira u B.Luci? :?:
Gdje ti zivis, čitas li ista?
Nisam ovoliko dezinformacija vidio još od 1992.-e. Svako malo neko nešto lupi i onda to ostali prenose kao tačno.
Ovo zadnje sa gradskom upravom Mostar-a se dugo vrtilo. Da, odjavilo se 300 i nešto radnji prošle godine. Ali niko ne piše koliko se novih otvorilo. I ne može nekome razlog za odjavu prošle godine fiskalna kasa kad je još nije ni morao uvesti.

A oko servisiranja stvari stoje ovako za sve one koji ne znaju:
Kasu koju ste kupili kod lokalnog servisa je dužan da servisira onaj sa kim ste potpisali ugovor o održavanju. U principu je to ista ona firma gdje ste i kupili kasu, ali može biti i neka druga. To je stvar dogovora firmi. Ukoliko iz nekog razloga lokalni servis ne može da riješi kvar on onda kasu (ili GPRS terminal) šalje centralnom servisu koji se nalazi kod proizvođača. Jedan od 8 proizvođača je u B.Luci pa se može desiti i da nekome kasa završi u servisu u Banja Luci.
Razlozi zbog kojih lokalni servis ne može uraditi opravku se svode na dva:
1 - lokalni servis nije osposobljen za SMD popravke jer je za to neophodna duvaljka, mikroskop i osciloskop što je dosta skupa oprema. I naravno obučeno osoblje. U principu se radi "modularno" servisiranje tj. ako je neispravna matična ploča ona se mijenja novom. To ide dosta brzo i jednostavno, ali je i najskuplja varijanta (za obveznika koji to sve plaća). Npr. ako je na matičnoj ploči neispravan drajver termalnog printera modularna opravka (zamijena komplet matične ploče) košta oko 350KM za jednu vrstu kase. Zamijena samog integralnog kola košta oko 30 KM i to u principu rade samo centralni servisi kod proizvođača.
2 - potrebno je mijenjati dio na kasi (ili GPRS terminalu) koji sadrži firmware. Po zakonu je samo proizvođaču dozvoljeno da radi sa firmware-om i ni jedan lokalni servis od proizvođača neće dobiti ni programator ni sam firmware.
Post Reply