Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#226 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Toto »

EdoFmjam wrote:U Travniku studira onaj ko vec ima obezbijeđen posao, diploma mu treba jer to njegovo "suđeno" radno mjesto je i zahtijeva.
Znaci, ako ti babo nije kakav politicar, privatnik i sl. ne studiraj to dzabe, nece te niko primiti sa takvom diplomom.
ako neko sa srednjom skolom moze raditi na mjestu sa VSS, pa moze retroaktivno cekicat diplomu, onda nije do faksa -vec do radnog mjesta

posto se kod nas ne prave radna mjesta prema fakultetima koje imamo nego se preva fakulteti prema radnim mjestima koja imamo, onda treba otvarat fakultete u svakom birokratskom sjedistu, pa kad se toga nakoti: nek se oni medjusobno pocepusaju i bore za trzisne nise

80 % radnih mjesta u drzavnoj administraciji je "predozirono"

drustvene nauke i djelatnosti se razvijajnu visertuko sporije od prirodnih nauka, pa je moguce da je tu mnogo vise zaostatak u razvoju, devijacija i konzervatizma..
student na elektrotehnickim fakultetima ne uce rimske kompjutere, kao sto studentima pravnicima moze biti najtezi predmet rimsko pravo ...

amorizacioni vijek personalnog kompjutera je 2 godine, tako da je svako ko je ucio informatiku- kao brucos, vec skart kad postane apsolvent ako je na cetverogodisnjem studiju .... a dok dodjes do posla vec ce te preisasti bar bar 4 generacije, PC i mobitela tako da je sve jovo nanovo i dozivotno smo pripravnici

zato bolonja ne trazi da moras znat pjevat i imat boziji dar ko safet isovic, ili ko hafiz

amortizacioni vijek drzavne birokaratija je 40 godina i sto je najgore: nema joj konkurencije na trzistu, mozes samo mjenjat carsiju ili zapucat u dijasporu - ako svu carsije na istoj deredzi

treba otvarat fakultetete na svakoj raskrsnici, da nam se elita ne odmetne u snobove

ja bi fakultet za sesoki turizam otvorio u Lukomiru i stavio rampu na put 5 km prije Lukomira, da svi studenti i profesori propjesace tu dionicu do faksa.. tek tad bi mogli imati hajra od turistickih nauka ..
ovako nam turisticki radnici ne znaju plivat, jer je Miljacka do clanaka a kamo li da nam od prelijepih jezera naprave turisticke destinacije
seHmuz

#227 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by seHmuz »

varas se!!
ibizza

#228 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by ibizza »

yellow cat wrote:
profesorka25 wrote:Moram da napisem svoj komentar na ovu temu. Zavrsila sam Filozofski fakultet u Sarajevu Odsjek za b/h/s jezik i knjizevnost. Zaposlena sam u jednoj osnovnoj skoli, u kojoj radi kolegica koja je diplomirala na u Travniku nastavnicki smjer i sada je nastavnica bosanskog jezika.

Ne zelim da pametujem ili da s eisticem na bilo koj nacin, ali relno, ta djevojka ne zna da napise jednu obicnu pripremu za cas. U toku studija nikad nije cula za sintaksu, niti imala takva predmet!!! Njeno znanje je jaaaako oskudno, i oblici rada koje primjenjuje u nastavi su zastarjeli.

Medjutim, ona ima istu platu kao i ja, cak sta vise, izvlaci se od posla na tu svoju nesposobnost!

Dakle, ako zelis da zbog sebe nesto znas ili ako gajis ljubav prema profesiji, upisi drzavni univerzitet, gdje ces steci barem osnovna znanja i navike. U prosvjeti su diplome na istom rangu, ali je znanje daleko od toga!!! Primjer je to kada dodju savjetnici na cas, puno bolju ocjenu dobijam ja nego doticna kolegica. Ali opet je fax stvar izbora...
A zamisli još kad ti osoba sa privatnog fakulteta, koja je završila bosanski jezik, pita je li glavni grad Španije Portugal?
Haj nije joj struka, ali opet.. Kunem se da je istina.
Ja govorim jaranu:Boing 737... a jaran ce:a to neko auto? :skoljka: :skoljka:
Doticni je diplomirao prije 2 mjeseca na pravnom fax-u u Sarajevu...Prosle godine,zove mene i pita me,sta je to BENELUX :shock: (valjda negdje u Medjunarodnom pravu naletio,pa ne zna sta je to)...Eto ko svezavrsava DRZAVNE fakultete :D
SVEZna

#229 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by SVEZna »

Informacije iz prve ruke.........studiram na Fakultetu Vitez Travnik i to novi smjer na informatičkom fakultetu - informacijske tehnologije tj. prva generacija. I ja mislio treba mi diploma pa ode.....međutim već u prvom semestru od nas upisanih 42 vandrednih otpalo je više od pola......razlozi razni...nisu položili programiranje ( narvno kod Avramovića )statistiku, engleski, alogoritme ili nemaju za uplatu nove rate..il su mislili da se IT polaže prepisivanjem .. :lol: ..sada nas dolazi oko 15 aktivnih što redovno izvršavaju obaveze i izlaze na ispit šta li će biti do kraja ko zna.
Profesori sa beogradskih, tuzlanskih i sarajevskih i dr. fakulteta informatike i naravno ne zanima ih što smo mi platili toliko za školovanje il znaš il neznaš i to je ono što ni ja nisam znao kad sam ovo upisivao.
Sve u svemu zagrijati se stolica mora ......j :x
gagy06

#230 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by gagy06 »

profesorka25 wrote:Moram da napisem svoj komentar na ovu temu. Zavrsila sam Filozofski fakultet u Sarajevu Odsjek za b/h/s jezik i knjizevnost. Zaposlena sam u jednoj osnovnoj skoli, u kojoj radi kolegica koja je diplomirala na u Travniku nastavnicki smjer i sada je nastavnica bosanskog jezika.

Ne zelim da pametujem ili da s eisticem na bilo koj nacin, ali relno, ta djevojka ne zna da napise jednu obicnu pripremu za cas. U toku studija nikad nije cula za sintaksu, niti imala takva predmet!!! Njeno znanje je jaaaako oskudno, i oblici rada koje primjenjuje u nastavi su zastarjeli.

Medjutim, ona ima istu platu kao i ja, cak sta vise, izvlaci se od posla na tu svoju nesposobnost!

Dakle, ako zelis da zbog sebe nesto znas ili ako gajis ljubav prema profesiji, upisi drzavni univerzitet, gdje ces steci barem osnovna znanja i navike. U prosvjeti su diplome na istom rangu, ali je znanje daleko od toga!!! Primjer je to kada dodju savjetnici na cas, puno bolju ocjenu dobijam ja nego doticna kolegica. Ali opet je fax stvar izbora...
Profesorka, a sto si onda napisala -cak sta vise- kada je to nepravilno? Neke stvari se ne uce na fakultetu, valja ipak malo "prostudirat".
themaniacs87

#231 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by themaniacs87 »

cak sta vise??
serem ti se na taj fakultet i diplomu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Eborg

#232 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Eborg »

Kaže reklama na radiju neki dan: "Upišite se na najrenomiraniji pravni fakultet u jugoistočnoj Evropi na Univerzitetu Kiseljak."

:lol: :lol: :lol:

Zar može ofirnije? :lol: :lol: :lol:
kusur

#233 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by kusur »

Eborg wrote:Kaže reklama na radiju neki dan: "Upišite se na najrenomiraniji pravni fakultet u jugoistočnoj Evropi na Univerzitetu Kiseljak."

:lol: :lol: :lol:

Zar može ofirnije? :lol: :lol: :lol:
zar moze renomiranije?? :D
Eborg

#234 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Eborg »

Znači Golić, Lučić, Saltaga & co. rade za interese Kiseljaka, znao sam da je neka veća priča u pitanju. :D
ibizza

#235 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by ibizza »

Zavrsio Fakultet za menadzment i turizam u Travniku(kod Rasima Dacića).
Samo debil moze reci da je FMT jaci od Ekonomskog fakulteta u Sa.Isto tako,po organizaciji,daleko su ispred FMT-a.
E sad,citam ovdje neki pisu kako odes i dobijes dipl.To nije tacno,jer imao sam ja ispita koje sam BAS morao nauciti,a imao sam ispita,gdje ti je potrebno samo djonove da imas :D
najbolji REDOVNI student sa FMT-a bi na Ekonomiji bio neki prosjek(7.5 ).
Sve u svemu,neka narod upisuje sta zeli i sta hoce,onaj ko bude znao vise,taj ce dobiti posao(u normalnim firmama).
Zatamnjena stakla

#236 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Zatamnjena stakla »

Radiš li đe Izbizza?
nera18

#237 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by nera18 »

ja sam za varijantu, ako se patis godinama na sa un, ako ti treba papir...bujrum na privatne fakultete, ako nije lagano onda je upola lakse :)
ibizza

#238 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by ibizza »

Sorel wrote:Radiš li đe Izbizza?
jock :-?
Marilyn

#239 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Marilyn »

Nekoliko mojih kolegica, koje su imale osnovnu školu, su preko noći završile Petu gimnaziju u Sarajevu i upisale pravo u Kiseljaku. Vidjela sam im skripte za ispite... :-) Nema skripte deblje od 15 stranica. I onda kada spremaju ispite na poslu pitaju šta znače riječi: "koincidencija", "determinisati", "ratificirati", "komparacija"... Inače, sada su četvrta godina- :roll:
nera18

#240 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by nera18 »

Marilyn wrote:Nekoliko mojih kolegica, koje su imale osnovnu školu, su preko noći završile Petu gimnaziju u Sarajevu i upisale pravo u Kiseljaku. Vidjela sam im skripte za ispite... :-) Nema skripte deblje od 15 stranica. I onda kada spremaju ispite na poslu pitaju šta znače riječi: "koincidencija", "determinisati", "ratificirati", "komparacija"... Inače, sada su četvrta godina- :roll:
i te tvoje drugarice polazu u kislejaku kod hasica mpp iz skripte od 15 stranica?
kod hamzabegovica parnicno iz 15 opet :) obligacije :)
dajte ljudi, okanite se corava posla, lakse jeste, al ne do te mjere...
ako cemo iskreno, u rangu su sa politickim naukama u sa, pa et, ravnajte se, zavrsila sam i jedno, a haman i drugo :D
Marilyn

#241 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Marilyn »

nera18 wrote:
Marilyn wrote:Nekoliko mojih kolegica, koje su imale osnovnu školu, su preko noći završile Petu gimnaziju u Sarajevu i upisale pravo u Kiseljaku. Vidjela sam im skripte za ispite... :-) Nema skripte deblje od 15 stranica. I onda kada spremaju ispite na poslu pitaju šta znače riječi: "koincidencija", "determinisati", "ratificirati", "komparacija"... Inače, sada su četvrta godina- :roll:
i te tvoje drugarice polazu u kislejaku kod hasica mpp iz skripte od 15 stranica?
ako cemo iskreno, u rangu su sa politickim naukama u sa, pa et, ravnajte se, zavrsila sam i jedno, a haman i drugo :D
Da, baš tako, skripte imaju po 15 strana. Vidjela sam.
nera18

#242 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by nera18 »

Marilyn wrote:
nera18 wrote:
Da, baš tako, skripte imaju po 15 strana. Vidjela sam.
rekoh ti, evo zavrsavam cetvrt godinu, tesko da sma ja nesto spremila, sem mozda parcijale, iz skripte od 15 strana.
al dobro eto, ja imam zavsen fakultet na unsa, meni je ovo bila potreba :)
ibizza

#243 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by ibizza »

ja imam jarana ,zavrsio je pravo,a lik ne zna osnovne stvari u zivotu...jel sad ispade po tome, Pravni fakultet je skup debila,levata, koji pojma nemaju o zivotu?!
Ne treba to tako gledati,pa nisu svi rodjaci,prijatelji,od dekana pa da polazu ispite tako sto je bitno samo da dodju.
ja ih znam nekoliko,samnom isli na FMT,samo su se pojavljivali na rokovima,u ostatku godine njih nema.Naravno,skoro sve ispite su polozili iz prve,a ja sam znao neke i iz 6-7 puta.(Sociologija kod Azre Kozarcanin).
lajk

#244 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by lajk »

Mozete vi pricati sta hocete ali ja studiram na jednom fakultetu u Travniku,i dobro se oznojim za svaki ispit,ucim dnevno najmanje 5h !ali morate dobro zapamtiti ja ne ucim radi vas,radi fakulteta ucim radi sebe i svoje buducnosti a vi mozete pricati sta zelite u vas se vise ispiti placaju nego kod nas tako da ...a vecina prof je iz Tuzle,Sarajeva tako da imamo ista pitanja,iste ispite i ne mozete me ubjedit da oni vise uce..Mi se razlikujemo po tome sto se oni prilagodjavaju nama a ne mi njima !lijep pozz
zilla_

#245 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by zilla_ »

Samo vi studirajte te mahalske fakultete... Ja ne znam šta ću sa svojim univerzitetskom diplomom, dali će je vrednovati i kako a ne znam šta tek vi očekujete...

Ti fakulteti su otvoreni samo s jednim ciljem a to je da pojedinci obezbijede svoju djecum unuke, praunuke i cijelu lozu... Nadam se da će jednog dana doći vrijeme pa kad će neko malo ispitati u kakvim su se uslovima i po kakvim kriterijima dobivale te diplome pa fino lagano staviti katanac na te pojedine fakultete a tim studentima poništiti diplome...

Imamo više privatnih fakulteta nego Engleska jbte :lol: :lol: :lol: I dođe mi ovdje neko pametovat da su to ok fakulteti.... ma daaaj
lajk

#246 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by lajk »

Nastavi se ti brinuti za sebe za nas ne moras vjeruj mi :) :) kad budes kompetentan i dobijes tu svoju diplomu onda se opet javi...
zilla_ wrote:Samo vi studirajte te mahalske fakultete... Ja ne znam šta ću sa svojim univerzitetskom diplomom, dali će je vrednovati i kako a ne znam šta tek vi očekujete...

Ti fakulteti su otvoreni samo s jednim ciljem a to je da pojedinci obezbijede svoju djecum unuke, praunuke i cijelu lozu... Nadam se da će jednog dana doći vrijeme pa kad će neko malo ispitati u kakvim su se uslovima i po kakvim kriterijima dobivale te diplome pa fino lagano staviti katanac na te pojedine fakultete a tim studentima poništiti diplome...

Imamo više privatnih fakulteta nego Engleska jbte :lol: :lol: :lol: I dođe mi ovdje neko pametovat da su to ok fakulteti.... ma daaaj
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#247 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Chmoljo »

Eborg wrote:Znači Golić, Lučić, Saltaga & co. rade za interese Kiseljaka, znao sam da je neka veća priča u pitanju. :D
kažu ima dobrih treba :mrgreen: zato su i otišli tamo :D :oops:
nera18

#248 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by nera18 »

zilla_ wrote:Samo vi studirajte te mahalske fakultete... Ja ne znam šta ću sa svojim univerzitetskom diplomom, dali će je vrednovati i kako a ne znam šta tek vi očekujete...

da se ne ponavljam, a da prokomentarisem post iznad,
nije tvoj problem vrijednost tvoje diplome za pocetak, vec pronalazak radnog mjesta, dakle to su ipak dva razlicita pojma.
a s druge strane, radim sa fpn unsa, zavrsavam pfk i kad je u pritanju vrednovanje diplome ipak malo dublje treba razmisliti i zakljuciti i ne iznositi "ma daaj" argument, jer pobogu ne uci se na faxu da je ponekad pametnije sutiti, to bi se valjda trebalo znati :)
uz sve to, stvar poslodavca je hoce li uposliti nekog sa sa ili blo kojom drugom diplomom, pravila nema, jednako su priznate obje, od istog nadleznog organa, a neznalica i neradnika ima na bilo kojem fakultetu tj univerzitetu, kao i onih sto klikaju po netu, masu diplomama i cekaju direktorska radna mjesta :D
po meni je ispravno brinuti svoju brigu, napraviti nesto od sebe, dokazati i pokazati svoje znanje, jer je ono valjda poenta svega. papir je papir :)
lajk

#249 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by lajk »

:thumbup: :thumbup: Ucimo za sebe ni za koga drugog al hajde moraju se lijecit kompleksi na neki nacin
nera18 wrote:

da se ne ponavljam, a da prokomentarisem post iznad,
nije tvoj problem vrijednost tvoje diplome za pocetak, vec pronalazak radnog mjesta, dakle to su ipak dva razlicita pojma.
a s druge strane, radim sa fpn unsa, zavrsavam pfk i kad je u pritanju vrednovanje diplome ipak malo dublje treba razmisliti i zakljuciti i ne iznositi "ma daaj" argument, jer pobogu ne uci se na faxu da je ponekad pametnije sutiti, to bi se valjda trebalo znati :)
uz sve to, stvar poslodavca je hoce li uposliti nekog sa sa ili blo kojom drugom diplomom, pravila nema, jednako su priznate obje, od istog nadleznog organa, a neznalica i neradnika ima na bilo kojem fakultetu tj univerzitetu, kao i onih sto klikaju po netu, masu diplomama i cekaju direktorska radna mjesta :D
po meni je ispravno brinuti svoju brigu, napraviti nesto od sebe, dokazati i pokazati svoje znanje, jer je ono valjda poenta svega. papir je papir :)
Marilyn

#250 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Marilyn »

jel sad ispade po tome, Pravni fakultet je skup debila,levata, koji pojma nemaju o zivotu?!
Nisam to rekla za pravnike, nego za one koji studiraju pravo u Kiseljaku. Državne fakultete cijenim.
Ti fakulteti su otvoreni samo s jednim ciljem a to je da pojedinci obezbijede svoju djecum unuke, praunuke i cijelu lozu..
Pa naravno. U ratu je dosta ljudi otišlo iz zemlje i ostala su upražnjena radna mjesta. Ta mjesta su popunili nepismenjakovići, koji moraju dobiti diplomu, da bi na tim mjestima i ostali.
Locked