1.6 MPI bi trebao biti sasvim OK za plina... Nije FSI, GDI ili nesto slicno...Haris.ba wrote:Zna l' ko kakav je taj motor u oktaviji za ugradnju plina?
Škoda all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drndalo
#226 Re: Škoda all about
-
frngla
#227 Re: Škoda all about
onog koji ugradi plin u novu octaviu fl, treba maljem u glavu udariti
- drndalo
#228 Re: Škoda all about
Jasta, rece OBJEKTIVNO TI koji se jos uvijek kune u najveci izum OVOG stoljeca, prvu generaciju TDI-a od 90 KS... 
- Chemist
#229 Re: Škoda all about
Pih, a ja sam cijelo vrijeme mislio da su pioniri i stvarni generatori razvoja diesela bili Mercedes, a kasnije talijani, FIAT, Alfa...
- Qler
#230 Re: Škoda all about
Ma kakav, do pojave Golfa dizel je bio totalno zapostavljen, i nerazvijen motor. Da nije VW-a ne bi danas imali CDI motore, ovaj TDI
pardon 
-
Ermin.LK
#231 Re: Škoda all about
Skoda je jedan od najprodanij auta u evropi proteklih godina pogotov modeli Fabie i Octavie jer su sa kvalitetom u klasi sa passatom,borom i tako, ali sa cijenom su pristupačni.. Tako ako zelite dobar auto uzmite Octaviu jer je isto kao bora tdi, ili fabia 1.9 TDI motor kao u golfa 4 , tako da oko motora je pristupačan dijelovima. Ja imam Fabiu karavan 2003 god. uvezena iz EU presla 150.000 al nema sugestija.
- sheikh
#232 Re: Škoda all about
Chemist wrote:Pih, a ja sam cijelo vrijeme mislio da su pioniri i stvarni generatori razvoja diesela bili Mercedes, a kasnije talijani, FIAT, Alfa...
Molim te,vise nikad u istu recenicu i konotaciju NEMOJ stavljati Mercedes i Fiat
- Chemist
#233 Re: Škoda all about
A, zasto da ne? Cinjenica je cinjenica svidjel se tebi ona ili ne...prva evropska putnicka vozila sa common railom kao novom tehnologijom bila su Alfa 156 2.4 JTD ( dakle FIAT) i Mercedes C220 CDI, ako to nije pionirski poduhvat i dogadjaj koji je promijenio svijet diesela kakav danas znamo, onda ti i ja zaista nemamo o cemu razgovarati. Da se razumijemo, tehnologiju je FIAT godinama razvijao, ali onda u vremenu besparice prodao Bosch-u...tehnologija je tehnologija i svidjelo se to tebi ili ne, tvoj ljubljeni VW se danas veselo kotrlja pokretan motorima (jer je napustena PD tehnologija, i govorim o novim vozilima) kojima u tehnoloskom smislu zivot udahnuo, pogodi ko, FIATsheikh wrote:Chemist wrote:Pih, a ja sam cijelo vrijeme mislio da su pioniri i stvarni generatori razvoja diesela bili Mercedes, a kasnije talijani, FIAT, Alfa...
Molim te,vise nikad u istu recenicu i konotaciju NEMOJ stavljati Mercedes i Fiat
- sheikh
#234 Re: Škoda all about
Chemist wrote:A, zasto da ne? Cinjenica je cinjenica svidjel se tebi ona ili ne...prva evropska putnicka vozila sa common railom kao novom tehnologijom bila su Alfa 156 2.4 JTD ( dakle FIAT) i Mercedes C220 CDI, ako to nije pionirski poduhvat i dogadjaj koji je promijenio svijet diesela kakav danas znamo, onda ti i ja zaista nemamo o cemu razgovarati. Da se razumijemo, tehnologiju je FIAT godinama razvijao, ali onda u vremenu besparice prodao Bosch-u...tehnologija je tehnologija i svidjelo se to tebi ili ne, tvoj ljubljeni VW se danas veselo kotrlja pokretan motorima (jer je napustena PD tehnologija, i govorim o novim vozilima) kojima u tehnoloskom smislu zivot udahnuo, pogodi ko, FIATsheikh wrote:Chemist wrote:Pih, a ja sam cijelo vrijeme mislio da su pioniri i stvarni generatori razvoja diesela bili Mercedes, a kasnije talijani, FIAT, Alfa...
Molim te,vise nikad u istu recenicu i konotaciju NEMOJ stavljati Mercedes i Fiat...
Prijatelju,niko nije rekao da Fiat nije prvi osmislio CR,uzeo je on svoje zasluge i to je to. Fiat je osmislio,ali to ne znaci da je u istom rangu s Mercedesom.Mercedes je u svojoj S klasi prvi ubacio ABS,ESP,ASR,airbag,ali nisu oni samo zbog toga to sto jesu! Imas sada u Hyundaiu,Skodi,BMW,VW i Volvu airbegove i sve sigurnosne sisteme,ali niko ne spominje u toj konotaciji Mercedes.Fiatova svijetla tacka su dobri osmisljeni motori,ali kada treba to sprovesti u djelo,tu vec kaskaju.Nemoj misliti da imam nesto protiv Fiat-a,Fiat je ok,ali ne moze parirati njemackim proizvodjacima.
- johntra
#235 Re: Škoda all about
ooo, šta ima TDI meister...popločao put, čime? smrdljivim traktorskim zvukom, propalom PD tehnologijom i prosviranim turbinama? na tom putu je jedino ostao smrdljivi ispuh dvičine dizela, ništa više...a mjesto mu je jedino na otpadu, gdje ih svakog dana ima sve više...golfista wrote:TDI je izum prošlog stoljeća i popločao je zlatom put kojim su se razvijali svi dizelski motori. zahvaljujući istom, dizel tehnologija je danas gdje jeste. stoga zaslužuje posebno mjesto u historiji automobilizma.
@sheikh...ako sada počnem nabrajati stvari koje je FIAT, Lancia i AR izbacio u auto tehnologiju, trebat će mi tri stranice...to isto važi i za ostale svjetske proizvođače automobila, a ne samo za njemačke...prema tome, odvadi malo, matere ti...
- Zvek
#236 Re: Škoda all about
Problem Fiata su uvijek bili loši dobabljači. Fiat ima odlične često i revolucionarne zamisli ali ih teško provodi u praksi, vjerovatno zbog konstantnog nedostatka novca. Najnoviji primjer Multiair motori, najavljivani kao štedljivci a troše kao i "obični" motori, zatim twin air motor u 500, troši kao i stari 1.2 8V.
- sheikh
#237 Re: Škoda all about
@Johntra
Stvarno ne shvatam to tvoje razmisljanje i shvatanje tih stvari oko auta.Majke mi.Trudim se da shvatim ovu
recenicu oko vw i otpada????? Dude wtf? Lancia,Alfa i Fiat....Ko da se nikad nisi vozio u vozilima VW ili Alfe,Fiata i to.
Jedina stvar sto im je dizajn neprikosnoven,ali ostalo....Nemam ti ja sta govoriti,pogledaj trziste i sve ce ti biti jasno.

Stvarno ne shvatam to tvoje razmisljanje i shvatanje tih stvari oko auta.Majke mi.Trudim se da shvatim ovu
recenicu oko vw i otpada????? Dude wtf? Lancia,Alfa i Fiat....Ko da se nikad nisi vozio u vozilima VW ili Alfe,Fiata i to.
Jedina stvar sto im je dizajn neprikosnoven,ali ostalo....Nemam ti ja sta govoriti,pogledaj trziste i sve ce ti biti jasno.
- johntra
#238 Re: Škoda all about
@Zvek, puno mi se brate držiš stvari koje si pročitao u blicevima i ostalim džidžama...pusti te švapske i britanske priče da je sve isto...kad nije...uostalom, Multiair je napravljen radi veće snage iz iste kubikaže, niko nije obećavao značajno manju potrošnju, za to je bio Twinair...ima bruku testova gdje je dokazana manja potrošnja sa 0,8 motorom, da ne pričam o tome kako skoro ima izduv kao hibridi...sad ispade, svi inžinjeri u FPT-u su rinaka i nemaju pojma...
@sheikh, šta ti iz mog posta nije jasno, hoćeš da ponovim ili crtam?
znači, ja sad moram gledati kako se kreću stvari na tržištu da bih kupio auto??
a to oko otpada ide na račun toga da su TDI znatno lošiji motori nego što ih kod nas smatra prosječni bosanac sa sve crvenim slovima i svršavanjem vezanim za to...i da, ti motori nisu donijeli ništa revolucionarno, nego su samo prekopirani, uostalom, VW to super radi otkad je osnovan....
@sheikh, šta ti iz mog posta nije jasno, hoćeš da ponovim ili crtam?
znači, ja sad moram gledati kako se kreću stvari na tržištu da bih kupio auto??
a to oko otpada ide na račun toga da su TDI znatno lošiji motori nego što ih kod nas smatra prosječni bosanac sa sve crvenim slovima i svršavanjem vezanim za to...i da, ti motori nisu donijeli ništa revolucionarno, nego su samo prekopirani, uostalom, VW to super radi otkad je osnovan....
- Zvek
#239 Re: Škoda all about
Dobro si rekao VW kopira ali to ispada odlično po njih.
- Gile Šampion
#240 Re: Škoda all about
Haj Boga ti kad si tako pametan nabroj pola stranice,samo pola stranice a ne tri, sta je to taj tvoj trojac doprinio u razvoju autoindustrije a da se pokazalo kao dobro rješenje,ili kao rješenje koje niko drugi od proizvođača nije uspio bolje napraviti...johntra wrote:ooo, šta ima TDI meister...popločao put, čime? smrdljivim traktorskim zvukom, propalom PD tehnologijom i prosviranim turbinama? na tom putu je jedino ostao smrdljivi ispuh dvičine dizela, ništa više...a mjesto mu je jedino na otpadu, gdje ih svakog dana ima sve više...golfista wrote:TDI je izum prošlog stoljeća i popločao je zlatom put kojim su se razvijali svi dizelski motori. zahvaljujući istom, dizel tehnologija je danas gdje jeste. stoga zaslužuje posebno mjesto u historiji automobilizma.
@sheikh...ako sada počnem nabrajati stvari koje je FIAT, Lancia i AR izbacio u auto tehnologiju, trebat će mi tri stranice...to isto važi i za ostale svjetske proizvođače automobila, a ne samo za njemačke...prema tome, odvadi malo, matere ti...
- Zvek
#241 Re: Škoda all about
Zupčasti remen, prvi TD sa direktnim ubrizgavanjem, FIRE motori, CR, Multiair, novi 2cil motori, transaxle, električni servo (jedna ogromna glupost koja se raširila na tržištu)...
Lancia je imala nekih zanimljivih rješenja ali ih ne znam.
- sheikh
#242 Re: Škoda all about
Bogme mnogo si nabrojao,skoro tri stranice 
Bilo kako bilo,vw je napravio auto da traje
dok Fiat
Nek on jos uvijek razvija motore

Bilo kako bilo,vw je napravio auto da traje
- johntra
#243 Re: Škoda all about
koji ću ja vam hepek nabrajati, kad imate Google...ima ona dobra stranica lmgfy.com...
eto, Zvek vam je nabrojao samo neke od njih, to su novije inovacije, a evo ja ću vam reći neke starije, recimo kardan prenos, FIAT-ov izum i tehnologija, bezazleno, zar ne?
Balila, prvo auto sa najmanjom potrošnjom na svijetu, ili Topolino, prvi najmanji auto na svijetu...pa Ritmo, prvo auto koje su napravili roboti u fabrici, itd, itd...
Alfa Romeo ima isto dosta inovacija, eto Twin Spark motori se prave od 1914. godine, motori sa duplom bregastom se koriste u Alfi od 1928 godine, 1940 godine Alfa je prva imala elektronsko ubrizgavanje goriva, upotreba aluminija u šasijama je bila jedno 30 godina prije nastanka Audija, itd, itd, itd...
bilo kako bilo, VW je najgluplja marka koja postoji na svijetu i kompanija koja je najviše krala i kopirala od svih...o čemu dalje da pričamo kad je hebena Buba plagijat Tatre, koju je Ferdinand Porsche tako neofirno pođonio, jer je znao da Hitler počinje svoju ratnu kampanju, pa ga Tatra ne može tužiti za plagijatorstvo...srećom, pravda dolazi na svoje, kad je VW 1961. godine morao platiti Tatri tri miliona njemačkih maraka za plagijatorstvo...smiješno, zaista...
eto, Zvek vam je nabrojao samo neke od njih, to su novije inovacije, a evo ja ću vam reći neke starije, recimo kardan prenos, FIAT-ov izum i tehnologija, bezazleno, zar ne?
Balila, prvo auto sa najmanjom potrošnjom na svijetu, ili Topolino, prvi najmanji auto na svijetu...pa Ritmo, prvo auto koje su napravili roboti u fabrici, itd, itd...
Alfa Romeo ima isto dosta inovacija, eto Twin Spark motori se prave od 1914. godine, motori sa duplom bregastom se koriste u Alfi od 1928 godine, 1940 godine Alfa je prva imala elektronsko ubrizgavanje goriva, upotreba aluminija u šasijama je bila jedno 30 godina prije nastanka Audija, itd, itd, itd...
bilo kako bilo, VW je najgluplja marka koja postoji na svijetu i kompanija koja je najviše krala i kopirala od svih...o čemu dalje da pričamo kad je hebena Buba plagijat Tatre, koju je Ferdinand Porsche tako neofirno pođonio, jer je znao da Hitler počinje svoju ratnu kampanju, pa ga Tatra ne može tužiti za plagijatorstvo...srećom, pravda dolazi na svoje, kad je VW 1961. godine morao platiti Tatri tri miliona njemačkih maraka za plagijatorstvo...smiješno, zaista...
- Zvek
#244 Re: Škoda all about
Dalje kardan, sistem za grijanje i ventilaciju, nezavini ovjes.
Lancia diskovi na sva 4 točka, direktno ubrizgavanje (Fulvia).
Lancia diskovi na sva 4 točka, direktno ubrizgavanje (Fulvia).
- Gile Šampion
#245 Re: Škoda all about
Sta je bilo prije zupcastog remena? TDI izmislili švabe i dokazano prave najbolje turbo dizel motore.CR jeste Alfini inzinjeri izmislili ali jako,jako loš motor-dokazano.Servo volan? Pa to je jedna obična smijurija.Pogledaj npr. kod fiata city servo i pogledaj kod nekog drugog njemačkog proizvođača.Ili ako imaš prilike provozaj i uporedi fiata vs njemac...sve će ti se samo kazatiZvek wrote:Zupčasti remen, prvi TD sa direktnim ubrizgavanjem, FIRE motori, CR, Multiair, novi 2cil motori, transaxle, električni servo (jedna ogromna glupost koja se raširila na tržištu)...
Last edited by Gile Šampion on 01/05/2011 18:19, edited 1 time in total.
- sheikh
#246 Re: Škoda all about
Nije problem to da su ono prvi osmislili i kontruisali te stvari,ali fazon je da oni imaju ideju,ali u praksi to i ne djeluje bas tako
Jer nazalost je kratkog vijeka dok kod vw to sve duze traje.Npr lancia imala diskove prva,ali kakvi su bili
Nedo Bog da su kao Lancia bili,jer je onda u tom slucaju dosta ljudi izgubilo svoej zivote
Vi se samo tjesite sto vozate Talijane,al svi su bolji od njih,pa i koreja i kina....Neko napisao ranije da je Alfa Romeo premium klasa auta
Brate golemo ti je to
Ne znam sta bi onda rekao za ostale 
Nedo Bog da su kao Lancia bili,jer je onda u tom slucaju dosta ljudi izgubilo svoej zivote
Vi se samo tjesite sto vozate Talijane,al svi su bolji od njih,pa i koreja i kina....Neko napisao ranije da je Alfa Romeo premium klasa auta
- johntra
#247 Re: Škoda all about
po ovome se vidi koliko ne znaš...rekao ti je Zvek već, prema tome provaljuješ se bezveze...TDI, najprecjenjeniji motor na svijetu, a među najlošijim...čuj JTD loš motor..hahaha...električni servo smijurija, a sad svi tvoji obožavani Audi modeli imaju tu vrstu volana...haj, sjedi, oguli jabuku...Gile Šampion wrote: Sta je bilo prije zupcastog remena? TDI izmislili švabe i dokazano prave najbolje turbo dizel motore.CR jeste Alfini inzinjeri izmislili ali jako,jako loš motor-dokazano.Servo volan? Pa to je jedna obična smijurija.Pogledaj npr. kod fiata city servo i pogledaj kod nekog drugog njemačkog proizvođača.Ili ako imaš prilike provozaj i uporedi fiata vs njemac...sve će ti se samo kazati
@sheikh, poklopi se...nemoj mi ti pričati o Lanciama, jer gle čuda, bilo je Lancia prije Lybre...hvala na brizi, sve što je FIAT izmislio i danas dobro radi i djeluje...nego, šta će nam VW sljedeće pođoniti?
- Gile Šampion
#248 Re: Škoda all about
TDI da ne valja ne bi ogroman postotak ljudi se kleo u taj motor i ne bi taj motor bio toliko zastupljen u odnosu na taj smijesni JTD.Ali ja vas razumijem,ko nema para za kvalitet,zadovoljava se sitnim stvarimajohntra wrote:po ovome se vidi koliko ne znaš...rekao ti je Zvek već, prema tome provaljuješ se bezveze...TDI, najprecjenjeniji motor na svijetu, a među najlošijim...čuj JTD loš motor..hahaha...električni servo smijurija, a sad svi tvoji obožavani Audi modeli imaju tu vrstu volana...haj, sjedi, oguli jabuku...Gile Šampion wrote: Sta je bilo prije zupcastog remena? TDI izmislili švabe i dokazano prave najbolje turbo dizel motore.CR jeste Alfini inzinjeri izmislili ali jako,jako loš motor-dokazano.Servo volan? Pa to je jedna obična smijurija.Pogledaj npr. kod fiata city servo i pogledaj kod nekog drugog njemačkog proizvođača.Ili ako imaš prilike provozaj i uporedi fiata vs njemac...sve će ti se samo kazati![]()
@sheikh, poklopi se...nemoj mi ti pričati o Lanciama, jer gle čuda, bilo je Lancia prije Lybre...hvala na brizi, sve što je FIAT izmislio i danas dobro radi i djeluje...nego, šta će nam VW sljedeće pođoniti?
JTD da je dobar motor kao drugi motori iz CR tehnologije ,barem bi bio blizu nekog VW-ovog motora.Ovako ispadne čista šprdancija
A na ono boldirano vezano za volan,sam te čekao
Dođi provozaj mog Audija pa vidi kako se ponaša pravi city servo volan...U gradu i prilikom parkiranja možeš ga smotati malo jačim puhanjem.Pri većim brzinama postaje krući i precizniji...
Čitam neke komentare fiatovih vozača koji su se prevrtali na auto-putu zbog toga što im je volan bio u city modu i zadržavao iste karakteristike i prilikom parkiranja i pri većim brzinama
Kažu NIKAD VIŠE neće sjesti za italijansko smeće od auta
- dadoka84
#249 Re: Škoda all about
Samo vi kupujte golfove i ostala vau vau g.... barem ce lopovi imat sta krasti.
Ostavite normalnima nek vozaju te polufabrikate iz italijanskih, francuskih i drugih kuhinja.
Ostavite normalnima nek vozaju te polufabrikate iz italijanskih, francuskih i drugih kuhinja.
- Gile Šampion
#250 Re: Škoda all about
Sve što vrijedi to se i krade...neće lopov ukrasti go.no od auta...koji će mu đavodadoka84 wrote:Samo vi kupujte golfove i ostala vau vau g.... barem ce lopovi imat sta krasti.