Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zvek wrote:Ako je to vazno, ja sam bch ing tk, jos malo pa mst ing tk.
Masala...! Rodila majka kapitalistu...!
Samo gazi, sine... I ne okreci se... Od sutra tri G - gazi-grebi-grabi...! Ha ja...!
Biti uspjesniji od drugih na posten nacin, to je moj cilj. A ova 3g su obiljezja nekih poslodavaca i drzave na ovim prostorima.
Ni jedna kompanija nece biti uspjesna i proizvoditi kvalitet ako joj radnici nisu zadovoljni.
Ne bi trebalo, a nije ni moguće, da svi ljudi žive isto, ali bi svi trebali da žive dobro! Svako bi trebao da živi od svog rada , onaj koji iz objektivnih razloga ne može da radi trebao bi takođe da ima dovoljno sredstava za normalan, čovjeka dostojan, život,
u normalnom društvenom sistemu niko nikog ne bi trebao da izrabljuje.
Kapitalizam nije sistem u kojemu je to moguće ostvariti, jer u prvi plan stavlja materijalnu stranu života u kojemu se vrijednost čovjeka procjenjuje jedino po tome koliko materijalnih dobara može da sebi obezbjedi. Jednostavno, čovjek nije životinja i do blagostanja može doći i saradnjom a ne samo borbom, a borba za materijalna dobra je ono što pokreće kapitalističku neman. Pohlepa i mir se isključuju, tako da bi svijet bez kapitalizma bio mnogo mirniji.
Đe ćeš, tek smo počeli
A sta je sa skandinavsim zemljama, Njemackom. Koliko znam tamo su socijale odlicne. A to finansiraju onui koji rade i imaju odlicne plate i niko ih ne izrabljuje, barem ove sto kod nas dolaze ljeti. Australija, Novi Zeland, Japan, Juzna Koreja, Kanada, radnici se ne zale na izrabljivanje.
SAD su nesto drugo, tamo je kapitalizam u neku ruku i losiji nego ovdje. Njihovi sefovi rade sta hoce, a posljedice i ponovno dizanje snose obicni gradjani. E to ne treba dozvoliti.
Skandinavske zemlje i Njemacka su primjer kako moderni kapitalizam i drustvo treba da izgledaju. Srednjeevropske exkom zemlje su iskoristile to i napredovale.
Last edited by Zvek on 01/12/2010 18:29, edited 2 times in total.
Ne bi trebalo, a nije ni moguće, da svi ljudi žive isto, ali bi svi trebali da žive dobro! Svako bi trebao da živi od svog rada , onaj koji iz objektivnih razloga ne može da radi trebao bi takođe da ima dovoljno sredstava za normalan, čovjeka dostojan, život,
Kapitalizam nije sistem u kojemu je to moguće ostvariti, jer u prvi plan stavlja materijalnu stranu života u kojemu se vrijednost čovjeka procjenjuje jedino po tome koliko materijalnih dobara može da sebi obezbjedi. Jednostavno, čovjek nije životinja i do blagostanja može doći i saradnjom a ne samo borbom, a borba za materijalna dobra je ono što pokreće kapitalističku neman. Pohlepa i mir se isključuju, tako da bi svijet bez kapitalizma bio mnogo mirniji.
Đe ćeš, tek smo počeli
Vratio se... E sad smo najebali... The Great, drz' gace...!
Zvek wrote:Ako je to vazno, ja sam bch ing tk, jos malo pa mst ing tk.
Masala...! Rodila majka kapitalistu...!
Samo gazi, sine... I ne okreci se... Od sutra tri G - gazi-grebi-grabi...! Ha ja...!
Biti uspjesniji od drugih na posten nacin, to je moj cilj. A ova 3g su obiljezja nekih poslodavaca i drzave na ovim prostorima.
Ni jedna kompanija nece biti uspjesna i proizvoditi kvalitet ako joj radnici nisu zadovoljni.
Uspješan je za tebe = imati više para od drugih. E pa moraću te razočarati, nećeš nikad biti uspješan zato što će uvijek neko imati više para od tebe. Još ,gluho bilo, možeš postati i ljubomoran, zavidan i neprijateljski nastrojen prema onima koji su "uspješniji" od tebe. Spasi se dok još možeš
Nije sve u novcu. Ja sam zadovolajn ako ce svake 4 god imati novo auto srednje klase, imati sredstava za svoju kucu i vikendicu, posjetiti mjesta koja mi se svidjaju, ici na ljetovanje, zimovanje, znaci imati novca za normalan zivot.
A cilj mi je biti uspjesniji od konkurencije, u poslu koji cu raditi.
A vi ako imate vise novca nego sto vam treba i ako vise zaradjujete, slobodno ga dijelite kome hocete, niko vam ne brani.
Ovo sto vi pisete je upravo posljedica ljubomore, zavisti, nesposobnosti, pa je onda za to kompletan sistem kriv. Navikli ad sve dobijaju dzabe i da za njih neko radi. Tipicno bosanski.
Last edited by Zvek on 01/12/2010 18:41, edited 2 times in total.
Đe ćeš, tek smo počeli
Vratio se... E sad smo najebali... The Great, drz' gace...!
Ja se zalažem za 4 sata rada, 8 sati spavanja i 12 sati života dnevno
Great Cornholio wrote:
Ali uz uvjet da ti drzava osigura da imas isto novaca kao nekoko ima vise kreativnosti, pameti i sposobnosti, radi 12 sati dnevno, i od cijeg rada zavise tisuce ljudi.
Zvek wrote:Nije sve u novcu. Ja sam zadovolajn ako ce svake 4 god imati novo auto srednje klase, imati sredstava za svoju kucu i vikendicu, posjetiti mjesta koja mi se svidjaju, ici na ljetovanje, zimovanje, znaci imati novca za normalan zivot.
A vi ako imate vise nova nego sto vam treba i ako vise zaradjujete, slobodno ga dijelite kome hocete, niko vam ne brani.
nešto je u zlatu i nekretninama, jelde Đe ti to živiš da auto s**beš za četiri godine? Kažem ja, ne valjaju ova današnja auta - prijašnja se vozila po 30 godina a danas ne mogu ni 10 Znači jedno dvije 3 milje mjesečno (u našim uslovima i s našim cijenama) bi bilo dovoljno, pa ti onda ne bi bilo krivo ni da onaj s osnovnom školom imao toliko. A što se tiče konkurencije, nju možeš naći i na malom fudbalu
Great Cornholio wrote:
Ali uz uvjet da ti drzava osigura da imas isto novaca kao nekoko ima vise kreativnosti, pameti i sposobnosti, radi 12 sati dnevno, i od cijeg rada zavise tisuce ljudi.
Ja nikog ne bi tjerao da radi 12 sati, zato što to nije zdravo
Zvek wrote:Nije sve u novcu. Ja sam zadovolajn ako ce svake 4 god imati novo auto srednje klase, imati sredstava za svoju kucu i vikendicu, posjetiti mjesta koja mi se svidjaju, ici na ljetovanje, zimovanje, znaci imati novca za normalan zivot.
A vi ako imate vise nova nego sto vam treba i ako vise zaradjujete, slobodno ga dijelite kome hocete, niko vam ne brani.
nešto je u zlatu i nekretninama, jelde Đe ti to živiš da auto s**beš za četiri godine? Kažem ja, ne valjaju ova današnja auta - prijašnja se vozila po 30 godina a danas ne mogu ni 10 Znači jedno dvije 3 milje mjesečno (u našim uslovima i s našim cijenama) bi bilo dovoljno, pa ti onda ne bi bilo krivo ni da onaj s osnovnom školom imao toliko. A što se tiče konkurencije, nju možeš naći i na malom fudbalu
Sta cu ja tima sto su nesposobni, zavisni, ljubomorni sto ne mogu kao ja, pa samo mlate, i htjeli bi da svako zivi kao oni sa 5KM dnevno.
Zvek wrote:
Sta cu ja tima sto su nesposobni, zavisni, ljubomorni sto ne mogu kao ja, pa samo mlate, i htjeli bi da svako zivi kao oni sa 5KM dnevno.
Niko ne bi htio da živi sa 5 km dnevno! Uzrok siromaštvu su bogataši! Koliko ljudi treba da radi za Ronalda da bi on mogao da plati šišanje 3000 funti - jesil se kad to zapitao. sad ćeš mi reći, "pa on je sposoban pa ljudi dolaze da ga gledaju" - jeste tako je, ali da li je moralno i normalno platiti šišanje 3000 funti ?
Ako ima takvih neka izvole, ja tu ne vidim nista lose. Sloboda izbora i mogucnosti.
A zar Ronaldo treba da se odrekne dijela svojih prihoda i da kaze, necu meni je dosta 70% ostatak dajte drugome. Covjek posteno zaradjuje i neka radi sa tim novcem sta hoce. Da Real, Celsi, Milan nemaju novca ne bi izdvajali tolike sume za igrace.
Zvek wrote:Ako ima takvih neka izvole, ja tu ne vidim nista lose. Sloboda izbora i mogucnosti.
A zar Ronaldo treba da se odrekne dijela svojih prihoda i da kaze, necu meni je dosta 70% ostatak dajte drugome. Covjek posteno zaradjuje i neka radi sa tim novcem sta hoce. Da Real, Celsi, Milan nemaju novca ne bi izdvajali tolike sume za igrace.
Bolje biti kao Ronaldo, nego kao ti, koji krijes nesposobnost, pakost, ljubomoru iza ovoga sto pises. Niko normalan ko fino radi i zaradjuje ne bi osudjivao one koji to rade. Samo oni koji ne mogu nista da postignu i za to uvijek traze krivca.
Zvek wrote:Bolje biti kao Ronaldo, nego kao ti, koji krijes nesposobnost, pakost, ljubomoru iza ovoga sto pises. Niko normalan ko fino radi i zaradjuje ne bi osudjivao one koji to rade. Samo oni koji ne mogu nista da postignu i za to uvijek traze krivca.
Rad je od majmuna napravio covjeka, a nerad od covjeka gospodina... Ne zaboravi... 3G, forever...!
Zvek wrote:Ako ima takvih neka izvole, ja tu ne vidim nista lose. Sloboda izbora i mogucnosti.
Zasto svaki zvek misli da ce bit Ronaldo...?
Zato što vidi da ovakvi ko Ronaldo koji imaju gomilu viška para "zvekaju" atraktivnije kapitalistice Ma bio je onaj Frojd u pravu, ipak je sex korijen svega
Zasto svaki zvek misli da ce bit Ronaldo...?
Zato što vidi da ovakvi ko Ronaldo koji imaju gomilu viška para "zvekaju" atraktivnije kapitalistice Ma bio je onaj Frojd u pravu, ipak je sex korijen svega
A ako otkrije da je deen...? Jos se nista ne zna...
Zvek prvo i osnovno nema bogaćenja od vlastitog rada, ljudi postaju milioneri i milijarderi jer ne dijele kolač kako bi trebalo nego drugima daju samo mrvice. Drugo ni Ronaldo ni Schumacher niti bilo ko drugi ne zaslužuje da za godinu dana zaradi novac koji 10 rudara ne mogu zaraditi za života. Spominješ Njemačku, 60% nijemaca su podstanari, ne mogu zaraditi i odvojiti 200.000 eura za vlastiti stan. Treće 10% bogatih u svijetu ima u vlasništvu 90% bogatstva a 90% siromašnih samo 10%. Ako ti je sve to uredu bit će nešto od tebe.
Taj Ronaldo sa sobom vuce milione gledalaca, fanova koji prate to sto on radi, a to odmah prate i kompanije, kojima je to jos jedan vid promocije. Ne vidim razlog zasto ne bi zaradio vise nego neki rudari. Koliko ljudi je samo gledalo utakmicu Barselona - Real?
A sto se tice bogacenja, taj neko ima ideju kako da zaradi i normalno je da ce je iskoristiti. A to da siromasni ne mogu postati bogatasi ne stoji. Primjera imas koliko hoces, od Gejtsa pa do Zukenberga u novije vrijeme.
Sto se tice Njemaca oni zive na kerdit, citav zivot otplacuju neke kredite i to je njima normalno. Da nije ne bi bili ono sto jesu.
Kapitalizam svima pruza sansu da uspiju, neki je iskoriste neki ne i to je sve OK.
talić wrote: Drugo ni Ronaldo ni Schumacher niti bilo ko drugi ne zaslužuje da za godinu dana zaradi novac koji 10 rudara ne mogu zaraditi za života.
Niti Ronaldo niti Schumacher nisu oteli taj novac, nego ga zaradili. Ti se zalazes da otimanje od onih koji su sposobni da zarade i davanje onima koji nisu. Otimanje nikako ne moze biti bolje od postenog zaradjivanja kakvu god mentalnu konstrukciju sklopio u svojoj glavi.
Taj princip je cist lopovluk koji niko normalan nece da trpi. Zato iz zemalja koje ga provode najpametniji i najsposobniji bjeze i ostaju samo manje sposobni i manje vrijedni. Jedino ako je nekom cilj da sa IQ 80 postane nadprosjecno pametan u svojoj drzavi onda treba da se zalaze za komunizam.
1mustra wrote:
Ako neko ima interes da radi neki lagan posao za 350KM, a drzava to zabrani, taj ce ostati bez ikakvog posla. Njegov posao ce bit zamijenjen nekim Indijcem, nekim strojem ili jednostavno nece postojati. Niko od toga nema koristi.
Kakve premije?
2. Ako bi neko bio spreman da radi za manje, moze i to da se regulise, njegovim pristankom da radi i za manje, ali da ga poslodavac ne primorava na to.
3. premije koje su pomute u postu za bankare. Slazem se da svakog radnika koji vise doprinosi razvoju kompanije treba i nagraditi, ali ne kako su to radili menadzeri u Americi.
2. Poslodavac ne moze nikoga primorati da pristane na posao po bilo kojoj cijeni. Ako ti je premalo, onda ne prihvatis posao.
3. Potpuno je irelevantno kako ce kompanija nagradjivati svoje zaposlene. U Americi se desavalo da su vlasnici (dionicari) izgubili kontrolu nad financijskim kompanijama, te su zaposleni radili vise u svom interesu nego u interesu dionicara. U tome nema nista lose, gubitak vlasnika/dionicara je zasluzen zbog totalne nekompetencije.