Da li stavljate brnjicu svom psu?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Locked
zengi

#226 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zengi »

Kyra, jos sam ti zaboravio reci da mi je jedan coban pricao kako mu je neki lovac prije par godina ubio tornjaka koi je cobanu sluzio da mu pazi ovce, vracao ih kad odu negdje itd. I ovaj ga je ubio jer je navodno bio u lovistu. Pazi to pas ovcar, tezak nekih 60 kg. Pa da je dobar za lova koristio bi se kao lovacki a ne kao pastirski pas.
bez_ideje

#227 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by bez_ideje »

Ma roze kaputic je randum slika s neta.. :-) :-) :-)
Nije usmjereno na agresivnost pasa.....vec na to,da je po vecinu ovih njuski brnjica opasna po zivot,zbog cega su izuzeti od nosenja brnjica u svakom iole normalnom zakonu kojeg su sastavljali 10 % pismeni ljudi!
zengi

#228 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zengi »

Fresian, i ja bih ujedao da mi stave ove masnice i kaputice. Sto je najgore, mnogi vlasnici pasa misle da im cine veliku uslugu sto im kupe takvu neku glupost.
Friesian

#229 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

ah to.. ma policajcu je to djukela i nista vise.. da on vodi racuna o tome ne bi bio policajac..

@zengi - to su ljudi kompleksasi koji zapostavljaju svoje pse i onda misle da se mogu iskupiti ako mu to kupe :lol: :lol:
neki dan sam bio svjedok kad je jedna zena sa maltezerom rekla kako joj pas vise od mjesec dana nije izasao napolje zato sto kisa pa da se ne isprlja ili, ne daj Boze, ne prehladi.. zamisli taj zivot!!
bez_ideje

#230 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by bez_ideje »

I kod mene drugarica jorkija ,svako par dana izvede.....jadan,boji se biti na polju :roll:
zengi

#231 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zengi »

Ma Fresian jarane, nekad neznam koga vise mrzim, one sto mrze pse ili one koi imaju pse godinama i nista ne znaju o psima. Ljetos mi jedan konj pricao kako on svom psu stavlja dezodorans ispod pazuha jer "smrdi kad se oznoji isto kao sto i mi smrdimo kad se oznoimo". :lol: Pazi kralja. Ima on dobermana vec 5 punih godina!? Ja mu kazem da se psi ne znoje a on meni kako ba ne znoje to si ti pogresno informisan. Pa hajde rekoh pusti ga da se ganja sa ovim moim jedno pola sata pa cemo popipati da vidimo jeli mokro.
zengi

#232 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zengi »

A jednom me zamolio jedan majmun koi je imao njemackog ovcara da mu ga malo utreniram jer mu on nije mogao nista. Kupio krkan njemackog ovcara jer je sigurno mislio da to kupis i onda on bude pametan kao inspektor rex, onako sam od sebe bez ikakvog treninga. Dolazio ja tako po psa nekoliko puta i primjetim da nikad nema vode u boksu i ja mu kazem da sam to primjetio i da mu obavezno ostavlja dovoljno vode. Kaze on "eto ja ga nikad nisam vidio da pije vodu pa sam zato kontao da mu ne treba. Nisam se sjetio da ga pitam koju je ocjenu imao iz biologije? :-)
Pasiflora

#233 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Pasiflora »

zengi wrote:Ljetos mi jedan konj pricao kako on svom psu stavlja dezodorans ispod pazuha jer "smrdi kad se oznoji isto kao sto i mi smrdimo kad se oznoimo". :lol: .
Jadne zivotinje. Ja sam srela djevojcicu (13-14godina) sa samojedom (oko 7-8 mjeseci). Pocetak oktobra ove godine, pala kisa, mi u jaknicama (jesenskim), a jadni samojed u BUNDI! Kaput za psa, odozgo suskavi materijal protiv kise a unutrasnja strana umjetno krzno, debelo valjda 2cm.
Djevojcica seta sa nanom i ja (sa mojim psom) zastala malo da se psi ponjuskaju i onako kao usput kazem: da nije malo rano za ovo sto ste mu obukli, mozda mu je vruce. A nana na to kaze: neka malo, neka se umori.
Jadni samojed ispruzio jezik do poda, meni zlo - najradije bi nani nabila na glavu onaj pseci kaput.
Nista nisam mogla uraditi. Doduse ne vidjam ih vise, mozda je pas otisao kod nekoga ko barem nesto zna.
Izvinjavam se zbog off topica.
zengi

#234 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zengi »

e moj Sitno, Nevjerovatna je dubina ljudske gluposti. Ja se samo cudim kako ti ljudi upste funkcionisu u zivotu. Kako zavrse ikakve skole (makar i one za tesko retardiranu djecu), kako se ozene i udaju, odgajaju djecu-pa eto dobiju i unuke. Stvarno cudno. Ja zato vise puta izbjegavam konverzacije sa tim ljudima jer znam da je sanse da ce me iznervirati sa tako nekim izjavama oko 90%.
Pasiflora

#235 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Pasiflora »

A najgluplje je sto idioti niti pitaju, niti prihvataju ikakve savjete....
Na pas je prvi pas u nasoj porodici i trebalo je proci dosta vremena dok nismo skontali sta sve neznamo. Sreca, u okruzenju je bilo (i danas ima) dosta ljudi koji imaju pse pa smo do njih puno naucili.
Ja se trudim da pomognem, prije svega psima, time sto dajem savjete (cak i kad me ne pitaju :roll: ). Mozda to neko tako ne dozivljava, ali sjecam se da sam bila zahvalna za svaki savjet koji smo dobili od bilo koga.
jaca-maca

#236 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by jaca-maca »

Kyra wrote: Naravno, a mi vlasnici pasa smo duzni izvoditi nase pse u setnju kao i pruziti im dovoljno vremena i prostora da se istrce, kako bi potrosili energiju. Time rjesavamo mnoge probleme u odgoju.
Kako ja da pustim svog psa da se istrci, kad u zakonu pise, da pas mora biti na povodcu? :sad:
Kyra

#237 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Kyra »

*
Last edited by Kyra on 06/01/2011 22:41, edited 1 time in total.
Kyra

#238 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Kyra »

*
Last edited by Kyra on 06/01/2011 22:42, edited 1 time in total.
Kyra

#239 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Kyra »

*
Last edited by Kyra on 06/01/2011 22:42, edited 1 time in total.
bez_ideje

#240 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by bez_ideje »

Kyra wrote:
bez_ideje wrote: Nije usmjereno na agresivnost pasa.....vec na to,da je po vecinu ovih njuski brnjica opasna po zivot,zbog cega su izuzeti od nosenja brnjica u svakom iole normalnom zakonu kojeg su sastavljali 10 % pismeni ljudi!
Ozbiljno? U kojoj drzavi su ove rase izuzete od nosenja brnjica? Zaista, nije nikakva prozivka, stvarno me zanima, jer mi takvo nesto nije poznato :-? ...
A znam da imaju i brnjice za ovakve njuskice :)
Image
Ako je neki idiot odlucio da skroji brnjicu za engleskog buldoga,ja mu zelim ekipu hitne pomoci u blizini ukoliko tog psa bude setao duze od 15 minuta . Zao mi je pasa,zaista.....ali izgleda da ih nije pocrkao dovoljan broj da nekima dodje iz guzice u glavu,da psu koji ima defektne disajne puteve ne smijes otezavati disanje na taj nacin.
Koliko je meni poznato u Hrvatskoj su izuzete te pasmine (bar znam da nemaju problema)
zonbirile

#241 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zonbirile »

jaca-maca wrote:
Kyra wrote: Naravno, a mi vlasnici pasa smo duzni izvoditi nase pse u setnju kao i pruziti im dovoljno vremena i prostora da se istrce, kako bi potrosili energiju. Time rjesavamo mnoge probleme u odgoju.
Kako ja da pustim svog psa da se istrci, kad u zakonu pise, da pas mora biti na povodcu? :sad:
-------------------------------------------------------
pa odeš tamo gdje nema nikog,ne istrčava se pas u parku pred zgradom.Nikad ne pitate ,a gdje se moj kerov pokaka i šta ću s tim, tu se djeca igraju.Gledajte Šaptača pasa,na NG i naučite nešto.Normalno je da je tvoj problem ako u stanu od 45m2 držiš npr. dobermana,lijepo u auto pa na Igman i trči do mile volje.
jaca-maca

#242 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by jaca-maca »

zonbirile wrote:
jaca-maca wrote:
-------------------------------------------------------
pa odeš tamo gdje nema nikog,ne istrčava se pas u parku pred zgradom.Nikad ne pitate ,a gdje se moj kerov pokaka i šta ću s tim, tu se djeca igraju.Gledajte Šaptača pasa,na NG i naučite nešto.Normalno je da je tvoj problem ako u stanu od 45m2 držiš npr. dobermana,lijepo u auto pa na Igman i trči do mile volje.
pa odem tamo gdje nema nikog, ali uvijek se neko pojavi haha ali nisam nikada imala problema...
nemam dobermana, nemam auto i stan mi nije 45m2 nego 145m2 :lol:
Op3r4t0r

#243 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Op3r4t0r »

Ovdje gdje sam ja cesto manjim cukama i onim koji po karakteru nisu agresivni ne stavljaju brnjice, i ljudi se ne bune, ali se ne bune jer svi znaju da ima zakona, a zakon je takav da ako ne stavljas brnjicu ok nema problema, ali ako me tvoj cuko samo zajebano pogleda, a nedaj boze ujede ja lijepo prijavim, cuku zbog agresivnosti uspavaju a vlasnika momacki kazne.

Uvijek sam bio za stavljanje brnjica jer nikad ne znas sta se moze desiti, prije otprilike 3 godine u roku od 2 mjeseca sam imao 3 nerada susreta sa cukama, jos dok sam bio u vezi sa svojom sadasnjom zenom kada bih sa svoje adrese isao do nje ili se vracao (i tad zivjeli blizu jedno drugog) da nebi isao obilaznim putem uvijek sam koristio kraci put koji je jednim dijelom potpuno ne osvijetljen sto je ovdje rijedak slucaj, put je prilicno uzak i ide nekako u obliku slova Z. U sva 3 slucaja sam se vracao od djevojke, vrijeme nekad iza ponoci.

Prvi slucaj, taman izlazim iz tog mracnog dijela i nesto dalje od mene u relativno osvjetljenom dijelu vidim da neko stoji, odjednom cujem kako nesto trci prema meni, znam da je cuko ali ga ne vidim, cujem tog covjeka da ga zaustavlja ali cuko se ne zaustavlja, s obzirom da jos iz djetinjstva nosim ujede od cuka ovakve mi situacije nisu bas lagodne, na kraju se sve dobro zavrsilo, cuko je iz radoznalosti dotrcao do mene, nije imao brnjicu ali je bio onaj sto zlatni retriver ili kako se vec zovu, oni sto ih djeca vole :), njih se najmanje bojim :)

Drugi slucaj, opet nekad iza ponoci, na samoj krivini ovog mracnog puta gdje trebam skrenuti desno cujem kako dvoje prica i idu prema meni, vidim da cemo se sresti taman na krivini, sklanjam se u stranu i idem polako jer je put uzak pa reko da lakse prodju, kako smo se susreli tako nesto poce da laje, iznenadi me i prepade, ljudi su vodili i cuku sa sobom, sreca bio je vezan, valjda sam i ja cuku iznenadio koliko i on mene :)

I treci slucaj, za koji i dan danas zalim sto nisam prijavio policiji, taman trebam da udjem u taj mracni put, posljednje osvjetljenje prije tog mracnog puta je svjetlo na parkingu koje se nalazi iznad automata za cigare, vidim covjeka pored automata sa 2 psa, jedan pas sa jedne drugi sa druge covjekove strane, i ja ga vidim sa strane, tako da dobro vidim samo ovog psa blize meni i vidim da je vezan, drugom psu vidim samo zadnji dio tijela tako da ne znam jeli vezan, polako nastavljam put dalje, moram proci pored njih, u jednom trenutku se ovaj drugi pas kojeg manje vidim dize i krece par metara u mom pravcu, vidim da nije vezan niti ima brnjicu, e ovaj put nije bio zlatni retriver nego onaj mrsavi sa dugim nogama, zajeban pravo, ne razumijem se bas u rase cuka tako da sorry na glupim opisima :), ja usporim ali i dalje idem, kontam tu je vlasnik cuke pa nije problem, ali kad vrag hoce, djukela se zaleti ko lud prema meni, ali ovaj put ne iz znatizelje, tacno vidis kako ide da te napadne, galami onaj vlasnik na njega, posto i ja vise nisam dijete, a vidim i da nemam kud ja sam se posteno pripremio da ga zviznem nogom, jedino me bilo strah sta ako se zaskoci prije nego ga uspijem nogom dohvatiti, kad je bio na nekih metar od mene ja sam zamahnuo da ga opalim, on se u tome okrenu i ode vlasniku, da li sam ga zakacio ne znam, galami vlasnik na njega, udara onom snjurom kojom je vezao drugog psa, izvinjava se, ja iskreno zaledio se, mislim da je to vrsta cuka doga ili tako nekako, nekako prodjem i odem, i do dan danas mi krivo sto ga ne prijavi
poznanik

#244 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by poznanik »

Op3r4t0r wrote:Ovdje gdje sam ja cesto manjim cukama i onim koji po karakteru nisu agresivni ne stavljaju brnjice, i ljudi se ne bune, ali se ne bune jer svi znaju da ima zakona, a zakon je takav da ako ne stavljas brnjicu ok nema problema, ali ako me tvoj cuko samo zajebano pogleda, a nedaj boze ujede ja lijepo prijavim, cuku zbog agresivnosti uspavaju a vlasnika momacki kazne.
Upravo je ovo rješenje koje i mi u BiH moramo postići - odgovornost vlasnika pasa i snažna i pravovremena reakcija pravosuđa, uz još neke sitnije detalje oko evidencije pasa i sl.
kokuz_sa

#245 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by kokuz_sa »

poznanik wrote:
Op3r4t0r wrote:Ovdje gdje sam ja cesto manjim cukama i onim koji po karakteru nisu agresivni ne stavljaju brnjice, i ljudi se ne bune, ali se ne bune jer svi znaju da ima zakona, a zakon je takav da ako ne stavljas brnjicu ok nema problema, ali ako me tvoj cuko samo zajebano pogleda, a nedaj boze ujede ja lijepo prijavim, cuku zbog agresivnosti uspavaju a vlasnika momacki kazne.
Upravo je ovo rješenje koje i mi u BiH moramo postići - odgovornost vlasnika pasa i snažna i pravovremena reakcija pravosuđa, uz još neke sitnije detalje oko evidencije pasa i sl.
zar nije bolje sprijecit nego lijecit..po ovme boldiranom znaci treba cekat da nekog cuko ujede i da se nekom nanesu povrede da bi se djelovalo.. :shock:
poznanik

#246 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by poznanik »

kokuz_sa wrote:
poznanik wrote:
zar nije bolje sprijecit nego lijecit..po ovme boldiranom znaci treba cekat da nekog cuko ujede i da se nekom nanesu povrede da bi se djelovalo.. :shock:
Ja ne mislim da treba "sprečavati prije nego liječiti". Iako sam zagovornik sprovođenja zakona, nisam mišljenja da psu treba namicati brnjicu i tako spriječiti ugrize ili pokušaje, odnosno - ne bi li se umirile osobe koje se plaše pasa.

Psa svakako treba voditi na uzici, ali sputavati ga brnjicama ne treba. Već je ovdje pisano o osobinama pasa koji nose brnjicu i njihovom ponašanju.

Ukoliko zakon bude pooštren na način kako je to opsisano tako da vlasnik podnese strogu i visoku kaznu, a pas koji je ugrizao da bude uspavan, uvjeren sam da niko neće dozvoliti i najmanju priliku psu da ugrozi čovjeka ili drugog psa. Pored sistema kažnjavanja, mislim da treba pooštiti i uslove po kojim neko može ući u posjed psa. Vlasnik treba osigurati razne uslove za držanje pasa (ne na balkonu od 2 m2, npr), itd.
zonbirile

#247 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zonbirile »

@poznanik
joj više ubleha oko brnjica,sada svi stručnjaci za to,a pogledaš radne pse,vučijak,rotvajler,doberman,svi sa brnjicama,uz nogu i tako satima-i što je čudno dišu i hlade na jezik.
jaca-maca

#248 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by jaca-maca »

Op3r4t0r wrote:prije otprilike 3 godine u roku od 2 mjeseca sam imao 3 nerada susreta sa cukama
Mene su napali narkomani, kad se samo sjetim, vise bih zeljela da me je napao pas ili copor pasa i dobro izujedao... :sad:
somethings

#249 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by somethings »

jaca-maca wrote:
Op3r4t0r wrote:prije otprilike 3 godine u roku od 2 mjeseca sam imao 3 nerada susreta sa cukama
Mene su napali narkomani, kad se samo sjetim, vise bih zeljela da me je napao pas ili copor pasa i dobro izujedao... :sad:
Eh, i ja bih radije da se moram pasa čuvat nego ljudi. Daleko me je više strah ljudi nego životinja.
vazi

#250 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by vazi »

zenga, uz svo postovanje, hajd mi molim te objasni sta te ponukalo da nabavis pitbula? :)

ja ne mogu razumjeti tu potrebu da se ima takva vrsta psa. a tog psa ne volim u putu sresti cak ni kad je s brnjicom :)

rekla sam vec, traumite iz detinjstvo :)

i ovo me interesuje, odkuda ta ljudska potreba da ima psa? ja to ne mogu nikako skontati :? od psa nema neke koristi, da nam sluzi kao igracka? kao neko ko nas voli? kao najbolji prijatelj covjekov?

plasim se da ce i kod nas doci vrijeme kao na zapadu, ovdje zovu psa dodji tati dodji mami pa ga ljube u njusku i tako...Je li se pokusava druzenjem sa psima zamijeniti ljudska potreba za druzenjem, osnovne ljudske socijalne potrebe...?

nemojte me pogresno razumjeti, ovo ozbiljno pitam a ne da provociram, ni slucajno :)
Locked