reni-90 wrote:[quote="eluna"
niti jednom službenom licu koje mi ne dokaže da zaista vrši dužnost tj. odbije pokazati predmetni nalog, nepokazujem dokumente i u stvari jednostavno ih ignorišem, kao da ih i nema.
bit će da ti službenik ili nije znao, ili nije htio reći ..... da ne postoji nalog, svaki policajac bi kad završi smjenu i pođe kući mogao da zaustavi bilo koga i uzme cenera na kafu, ili čak i kad završi smjenu i pođe nazad u stanicu, jer njihovi nalozi su vremenski ograničeni, npr. od 10 uveče kad im recimo počinje smjena, do 6 ujutro - ne znam kako su im smjene raspoređene, samo navodim za primjer. Tako policajac koji u 6 sati i 15 minuta zaustavi nekoga, a nalog mu je istekao, u stvari čini prekršaj jer djeluje "Neovlašteno". obzirom da ima policajaca koji ganjaju cenera za kafice itd. sa njima razgovaram samo ako imaju nalog.
Ukoliko mi policajac odbije pokazati nalog, ljubazno ih pozdravim, okrenem se i idem svojim poslom, naravno nakon što im objasnim da smatram da razgovaram sa civilnim, a ne sa službenim licima, i nakon što ih upozorim da kao građanin imam obavezu takvo neovlašteno djelovanje prijaviti nadležnim institucijama

volio bi i ja da si ti upravu da tako moze ali kao sto sam rekao iz mupa su mi rekli da samo inspektori imaju pravo traziti taj nalog, dakle ti ne mozes vidjeti, ali eto neka tako tvrdis onda na osnovu cega?
evo ti zakona u saobracaju i zadnje izmjene zakona ovdje
http://bihamk.ba/dokumentacija/zakoni.html
pa gdje to pise za nalog pretrazio sam nema nista
PS:
evo ti broj pa mozes i ti provjeriti
+38733286744[/quote]
zakon o sabraćaju nema ama baš niakakve veze sa pravilima i propisima službe

ne brkaj kruške i jabuke
policija, ili ti MUP-ovi svih kantona ne djeluju, tj. na obavljaju svoju službu na način "pripisan zakonom o saobraćaju", nego na naćin propisan ZAKONIMA: o radu i zaštiti na radu, o sigurnosti, itd., oni su tu da štite i SPROVODE zakon o saobraćaju, a osim toga, svi zakoni koji se na bilo koji način dotiču policije - kao službenih lica - pripisuju i određene forme njihovog aktivnog i pasivnog djelovanja, i svi ti zakoni imaju negdje uglavljen član da policija djeluje i "u skladu sa drugim podzakonskim aktima i pravilnicima". Propis koji reguliše nalog po službenoj dužnosti nalazi se upravo u ovim posljednjim

.... ne znam tačno u kojim, i na kojem nivou vlasti je sada smješten, ali svaka policijska stanica, kao i svako drugo preduzeće, mora da ima i akt o osnivanju i sve druge materijalne propise, koji se svi naravno moraju uskladiti sa višim zakonskim aktima - sve do ustava, pa tako i propis o nalogu po službenoj dužnosti
nažalost, polica nam je takva da masa balavaca koji nose uniformu nemaju pojma zašto imaju "toliko papirologije za odradit' " pa im samim tim i pojam "nalog po službenoj dužnosti" uopšte nije jasan, a ako priči dodamo i to da se škole završavaju preko štele, i kad im neko spomene taj nalog nisu u stanju da riječi koje sadrži taj naziv vežu za svoj posao ..... upravo zato i jesu u stanju da traže "cenera na kafu"