Dacia Duster

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
insomnia78

#226 Re: Dacia Duster

Post by insomnia78 »

drugi_profil

#227 Re: Dacia Duster

Post by drugi_profil »

insomnia78 wrote:Evo je s fabrickim plinom
http://www.dacia.fr/gamme-dacia/duster/ ... /index.jsp
Evo i par rabljenih
http://www.lacentrale.fr/occasion-voitu ... uster.html
s' moje sokocalo
Al nema 4x4. Vjerovatno zbog duplog rezervoara nema mjesta.

Pogledao sam malo ovaj konfigurator u FR. Mnogo vise opreme se nudi, ali se moze na kraju dobaciti i do 25K eura.

Image
HardCore

#228 Re: Dacia Duster

Post by HardCore »

Da mi je znati ko se kurci s ovom kantom hahhahah :lol:
drugi_profil

#229 Re: Dacia Duster

Post by drugi_profil »

Pa vidi, imam i ja sad Astru bi-fuel. Ima vec dovoljno godina da je mozda bolje prodati dok je u dobrom stanju i ne trazi para, nego dalje ekspolatisati dok se ne otvori "bunar".
Imam generalno potrebu da vozim malo losijim putem stotinjak kilometara mjesecno, a zimi cesto to zna biti avantura, ili nikako ne odem, sto mi opet zna zakomplikovati stvari. Moja se mjesecna kilometraza krece od 700-1000 km.
Imam nezgodan prilaz vikendici gdje se 200 metara ne moze sa normalnim autom, a cesto se nesto vozi, sto zna biti kabasto ili tesko, pa onda to nosim na rukama, tj. civarama.

E sad Duster bi sto se tice eksploatacije bio u mjeri Astre koju sad vozim. Sad me 100 km gradske kosta oko 14-15KM goriva, sa Dusterom mozda 2-3 marke vise. Gume su mu skuplje za 50% ali obzirom da cu kupiti novo, bice dovoljan samo jos jedan komplet, svakako bi isao na prodaju ili zamjenu na kraju garancije. Dakle bice mi skuplje voziti ovo za onoliko koliko ce mi biti korisnije. Nikakvo qurcenje tu nije. Za te pare se moze naci polovan auto za qurcenje, ali nakon par mjeseci eksploatacije uhvatis se za glavu koliko te to kosta.

Stoji da ima drskih vozaca u terencima ali su to oni sa kantama kojima ne znaci nista nova parnica, a ti ces platiti stetu ako si kriv. Gabariti Dastera nisu uopste veci od prosjecnog auta srednje klase. Duzina 4315 x sirina 1822 (2000 sa rasirenim retrovizorima) x 1630 visina. Dok recimo nova Astra hatchback sa 5 vrata ima 4419 x 1814 (2013) x 1510, gdje se vidi da je Duster veci samo po visini, tj. polozaju vozaca koji mu daje ugodniji i bolji pregled, uz veci klirens od tla.
em11r

#230 Re: Dacia Duster

Post by em11r »

ne znam da li sam na ovoj temi vec pisao ali na nekoj jesam spomenuo

duster je samo logan/sandero odignut malo od zemlje. kad smo kupovali suprugi auto gledali smo Clia i usput reko da sjednim u duster da vidim kako izgleda to ... ma unutrasnji prostor = 0
drndalo

#231 Re: Dacia Duster

Post by drndalo »

Malo si ti to precer'o... To sto za volanom mozda ne izgleda bolje od San(a)dera, ne znaci da je isti auto, pogledaj ga malo odozdo, pa mi reci vidis li sta...?
em11r

#232 Re: Dacia Duster

Post by em11r »

**bo sve nissanove inovacije kad je u njemu ko u sepetu .... i u ssangyongu je mercedesov motor pa nije ni m od mercedesa
drndalo

#233 Re: Dacia Duster

Post by drndalo »

Da, ali izmedju "nije Nissan" i "isti Logan" je velika razlika...
drugi_profil

#234 Re: Dacia Duster

Post by drugi_profil »

4x4 pogon i dCi 1,5 motor su mu definitivno veliki plusevi.
Treba misliti i na registraciju. Ovo bi bilo oko 540 KM, a motor 2,0 sa vise od 84kW bi izasao cca. 680 godisnje.
Nije to mala razlika. Moze se mali servis napraviti.
preludezalude

#235 Re: Dacia Duster

Post by preludezalude »

Pocinjes da pretjerujes. Razmisljas o kupovini auta od 30 000KM, a toliko kukas o razlici registracije od 140KM godisnje i potrosnji auta od 7 ili 9 litara. Ja da sam na tvom mjestu nebih se zakleo da ce taj Duster trositi maximalno 7 litara po gradu. I sigurno mali servis te nece kostati samo 140KM. Izaci ce te skuplje i kod seoskog majstora, a kamoli u ovlastenom servisu.
drugi_profil

#236 Re: Dacia Duster

Post by drugi_profil »

preludezalude wrote:Pocinjes da pretjerujes. Razmisljas o kupovini auta od 30 000KM, a toliko kukas o razlici registracije od 140KM godisnje i potrosnji auta od 7 ili 9 litara. Ja da sam na tvom mjestu nebih se zakleo da ce taj Duster trositi maximalno 7 litara po gradu. I sigurno mali servis te nece kostati samo 140KM. Izaci ce te skuplje i kod seoskog majstora, a kamoli u ovlastenom servisu.
Mozda si u pravu. Razmisljam na glas. A sta ti znaci "toliko kukas"? I tom pretpostavljenom 2,0 motoru treba promjeniti ulje.
Rekao sam da mi je cijena eksploatacije bitna. Ako to ne mogu priustiti postojecim budzetom, koji ce mi klinac? Nisam nikad bio od onih koji bi da pokazu da imaju. Ako je razlika u cijeni eksploatacije u mom slucaju izmedju 1.5 i npr 2.0 motora, 7-8 stoja godisnje, jasna je racunica.
Na nezavisnim testovima u voznji na otvorenom, pa off-road i po gradu, gdje je bar 2/3 puta bilo gradska i off road, racunar je pokazivao na jednom 6,8, na drugom 7,1 prosjek.
Tako da vjerovatno mogu racunati sa tom cifrom.

Ako tebi nije bitno 7-8 joja godisnje, jbg. meni jest.
Sad postoji i druga strana medalje, a to je prodajna vrijednost nakon X godina. To je tesko izracunati jer ne mogu znati kakva ce potraznja biti za Dusterom, narocito ako u medjuvremenu izadje neka konkurencija ili refresh modela.
530i

#237 Re: Dacia Duster

Post by 530i »

Ne možeš računati na zaradu pri kupovini bilo kakvog novog auta.
A mali servis bi i mogao koštati oko 150KM (ulje + filteri).
johntra

#238 Re: Dacia Duster

Post by johntra »

Duster je ubjedljivo najbolja računica na tržištu, od održavanja, potrošnje, cijene servisa i ostalog...prostor uopšte nije na nivou Clia, veći je mnogo, a što je jako bitno i udoban...
drugi_profil

#239 Re: Dacia Duster

Post by drugi_profil »

530i wrote:Ne možeš računati na zaradu pri kupovini bilo kakvog novog auta.
Jasno da ne mozes. Samo treba sracunati koliko se u stvari gubi i vrijedi li to toliko.
preludezalude

#240 Re: Dacia Duster

Post by preludezalude »

Najvise ces izgubiti novca na padu vrijednosti auta, ako kupis novo auto. U svakom slucaju vrijednost mu mora pasti. Nemoj me pogresno shvatiti, nisam mislio nista lose, ali puno spominjes cijenu registracije i da li trosi litar-dva vise ili manje. Ispade da su ti to glavne smjernice kod kupovine auta. To bi ti trebale biti zadnje smjernice.
preludezalude

#241 Re: Dacia Duster

Post by preludezalude »

530i wrote:Ne možeš računati na zaradu pri kupovini bilo kakvog novog auta.
A ruke u ovlastenom servisu?
530i

#242 Re: Dacia Duster

Post by 530i »

20 KM/sat. Za osnovni servis i ne treba ništa više. I u najobičnijoj garaži sa kanalom to bi koštalo toliko.
em11r

#243 Re: Dacia Duster

Post by em11r »

dobri su ... ako je 20 ... koliko znam ABC1968 naplacuju 40 km sat
drugi_profil

#244 Re: Dacia Duster

Post by drugi_profil »

preludezalude wrote:Najvise ces izgubiti novca na padu vrijednosti auta, ako kupis novo auto. U svakom slucaju vrijednost mu mora pasti. Nemoj me pogresno shvatiti, nisam mislio nista lose, ali puno spominjes cijenu registracije i da li trosi litar-dva vise ili manje. Ispade da su ti to glavne smjernice kod kupovine auta. To bi ti trebale biti zadnje smjernice.
Racunica meni izgleda jasna. Evo stavi i ti na papir. Uzmi bilo koje slicno auto. Uzmi Yeti, Qashkai, uzmi npr. prodaju nakon 5 godina. Gorivo, registracije i servisi su u stvari najveci skriveni troskovi. Oni se kombinuju sa padom vrijednosti, pa onda kad uzmes auto koje vise kosta, i logicno ima vecu prodajnu vrijednost kao polovan, ima i vecu cijenu eksploatacije pa se sve iznivelise. Na kraju i sa Dusterom i Skodom ili Nissanom otprilike isto izgubis.
Uzmi da me ekspolatacija Yeti i Q. kosta 7-8 stoja vise po godini pa i skuplje servise. Znaci cca. 5K skuplje za taj period za isti broj kilometara. Razlika u nabavnoj cijeni je 9K za skodu i 17k za Nisana za slicnu opremu (najjaca Dacia, a osnovna ovima+ par dodataka) i 4x4 pogona.
Nakon 5 godina nece biti Duster 22K jeftiniji od Quaskaia ili 15K od Yetija 5 godina starog. Znaci Duster bi trebao da ide ispod 10K da to bude to.
Mislim, uvijek je najisplatnije kupiti auto 3 godine staro, ali tu se mozes i grdno zahebat ako naletis na nesto.
Evo ja znam na piku na prodaji za jednog mladjeg terenca koji mami izgledom a ima golemu manu koja ce novog gazdu da kosta 5K u startu. Ne smijem reci.
Vrlo je moguce da i ja na kraju odustanem od ovog jer mi se ne treha 30k keša, ne znam kakvo da je auto ili marka i da cu se vratiti na pozicije ispod 20K pa tu traziti nesto da mi pase. Mozda kakvog benzinskog hyundaia pa uvaliti plin i sl. varijante
preludezalude

#245 Re: Dacia Duster

Post by preludezalude »

Potpuno te shvatam sta govoris i u pravu si. Ali ako dajes 30 000KM nemoj da ti potrosnja od 2 litra veca bude presudna kod odabira auta. Gledaj sve ostalo da ti odgovara, a to ako trosi 2 litra vise je najmanji problem. Mislim da je veci problem da kupis auto za koje se kasnije ispostavi da nije to sta ti treba, ALI ZATO TROSI 2 LITRA MANJE. Razumijes sta zelim reci.
I ja se slazem da je Duster mozda najbolji odabir tj ulozeno-dobijeno.
drugi_profil

#246 Re: Dacia Duster

Post by drugi_profil »

Naravno da nije jedini kriterij, ali ako imas ono sto ti treba u jednom autu, a u drugom imas sve to i jos vise, pitas se treba li ti to "vise". Vrijedi li to tih para i troskova? Razumijes li zasto pominjem potrosnju i registraciju?
Meni ne treba motor od 140 KS. Za moje potrebe sasvim dovoljan je ovaj sa 110. Ja se sjecam da sam davno prije rata izlazio na razna brda sa R4 sa smjesnih 28 KS.
Bakir1

#247 Re: Dacia Duster

Post by Bakir1 »

za 1,5 dci sa 110 KS osnovna zamjerka su ti mala pluca, ali to vidis samo na otvorenoj cesti prilikom preticanja sto uz kombinaciju povisenog tezista i veceg otpora zraka dolazi do izrazaja.
evo "iz prve" ruke, nakon nekih 20.000 km, tom se autu nema sta prigovoriti i puno je pametniji izbor od polovnih zvucnijih pravih terenaca.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#248 Re: Dacia Duster

Post by mali_milojica »

Covjek ovdje pokusava doci do rjesenja svoje dileme sasvim zrdavom i ispravnom logikom.
Sto ce mi 140 KS,ako sve moje potrebe zadovoljava 110 KS.
Sto ce mi registracija biti 650,kada moze biti 550.
Sto ce mi auto koje trosi 10 lit,ako moje potrebe moze zadovoljiti auto koje trosi 8 lit (na 100 km to je usteda od 5 KM,na 100 000 km to je usteda od 5000 KM),ne mora ih ustediti,ali barem djeci moze kupiti 2500 Milka cokolada.
Sto ce mi auto kojem je servis 300 KM,ako moje potrebe zadovoljava auto kojem je servis 150 KM.
Razumijem da neko ide i kupuje auto zbog komsija,neko zbog zenskog pola,neko zbog dizanja svog ega,neko zbog ceifa,ali najvise razumijem kada neko sjede,stavi sve na papir,sabere,oduzme i dodje do zakljucka sta je najbolje za njegov kucni budzet i novcanik.
Haris.ba

#249 Re: Dacia Duster

Post by Haris.ba »

Ma za te pare samo dacia daster. Iako uvijek preporučim stepvej ako se nema velike potrebeza 4x pogon. Jer u unutrašnjosti je prostorno haman isti - gepek je veći u dastera. Meni se kod dastera ne sviđa malo manja preglednost preko nosa auta, al to je tako kod tog oblika auta. Gume su minimalno skuplje za oko 100 maraka nego kod stepveja, al je promjer guma otprilike sa cijenom kao kod današnjih limuzina. Uzme se po komplet zima i ljeto - i može se gurati i četiri godine bez problema. Tako da treba računati i na taj trošak.
drugi_profil

#250 Re: Dacia Duster

Post by drugi_profil »

Razlika izmedju guma koje sad imam i istih za Dustera je 90 maraka. I kvalitetna guma moze 5 sezona komforno, osim ako nije kilometraza prevelika ili vozac nedojeban.
Post Reply