Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post Reply
kamen spoticanja

#226 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kamen spoticanja »

Ratatata wrote:
kamen spoticanja wrote:kazu 10% njemaca po radjenim anketama zeli da vlast u njemackoj preuzme neki novi firer koji ce zemlju voditi cvrstom rukom :shock:
dakle magicna cifra 10%...nece ba na dobro
Kazu gdje i pise gdje?
Prema studiji Fondacije Fridrih Ebert, više od jedne trećine odnosno oko 34,4 odsto ispitanika vjeruje da je oko 16 miliona njemačkih imigranata ili ljudi stranog porijekla došlo u tu zemlju zbog socijalnih beneficija.

Oko 35,6 odsto vjeruje da su Njemačku "pregazili stranci", a više od 10 odsto poziva na novog "Firera" ili vođu koji bi "čvrstom rukom" vodio zemlju.

Oko 32 odsto ispitanika slažu se sa stavom da strance treba vratiti kućama kada nema dovoljno radnih mjesta za lokalno stanovništvo.

Krajnje desničarski stavovi mogu se vidjeti ne samo u "ekstremima ili na marginama njemačkog društva već i na zabrinjavajućem nivou u centru društva", navodi se u studiji.

Više od polovine ili oko 58,4 odsto ispitanika smatra da se religijska praksa za oko četiri miliona muslimana "mora značajno suzbiti i smanjiti".

Integracija muslimana postala je teško pitanje od avgusta kada je član Upravnog odbora Bundesbanke Tilo Sarazin rekao da "Njemačka zaglupljuje" zbog neobrazovanih i neproizvodnih muslimanskih imigranata sa maramama preko glave.

Njegova knjiga "Njemačka samu sebe uništava" bukvalno je nestala sa polica knjižara, a prema istraživanjima, javnost je u velikoj mjeri naklonjena nekim njegovim stavovima
Lunizz

#227 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Lunizz »

Mozda ja pogresno nesto svatam al u Njemackoj zivi oko 7Mil.stranaca ne znam odakle tebi ta cifra od 16mil.
I na koliko ljudi je vrsena ta anketa gdje 10% zeli novog führera
vox-populi

#228 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

wels wrote: Vlasti su krive najvise .Sta su ocekivali da ce im radnik kojega se tetosi od jutra do mraka nauciti da tecno govori jezik? Ako su htjeli obrazovanog baustelca mogli su mu bar platiti par kureseva.Bez uloga nema dobitka.
Govorim o radnicima,ne o lezi hljebovicima.
Prije nego sto lupis nesto ovako, bolje se malo raspitaj. Google je besplatan, jest da treba nauciti kako se koristi, ali nije ni to nemoguce.

Dakle, svaki imigrant, koji po bilo kojem osnovu dobije boravisnu dozvolu ima od drzave sponzorisan kurs jezika kao i integracijski kurs. Prosao sam ih licno tako da znam o cemu pricam. Kurs jezika moze biti djelimicno ili potpuno finansiran od strane drzave. Ja sam recimo dosao na radnu vizu, imao solidnu platu, tako da mi je drzava platila pola cijene kursa. U slucaju manje plate ili nezaposlenosti, kurs se placa u cjelosti. Drzava sponzorira do 600 casova kursa njemackog jezika, nakon cega se mora izaci na B1 ispit. Ukoliko se ispit ne polozi, drzava finansira dodatnih 300 casova. Tek nakon toga, prestaje finansijska podrska. Eh, sada, moras biti IZUZETAN debil da nakon 900 casova kursa ne polozis ispit.

A o ljudima koji ovdje zive i po 20-tak godina a nabadaju njemacki je suvisno trositi rijeci, takve bih nogom u guzicu i po ubrzanoj proceduri vratio odakle su dosli.

Sve sto njemacka drzava trazi od imigranata je da postuju zakone, rade u skladu sa svojim mogucnostima i redovno placaju porez. Price o tome da neko nekoga prisiljava da jede svinjetinu ili radi sa alkoholom mogu pricati samo likovi koji su Njemacku nekada vidjeli na razglednici.
kamen spoticanja

#229 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Ratatata wrote:Mozda ja pogresno nesto svatam al u Njemackoj zivi oko 7Mil.stranaca ne znam odakle tebi ta cifra od 16mil.
velis nije govno...to se neko posro :roll:
znas sta znaci anketa...kako se rade ankete...sta znaci uzorak...cemu sluze ankete...dakle sta pokusavas dokazat...da stanje nije ovakvo...dao sam ti izvor...mozes nesto i sam
vox-populi

#230 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Ratatata wrote:Mozda ja pogresno nesto svatam al u Njemackoj zivi oko 7Mil.stranaca ne znam odakle tebi ta cifra od 16mil.
Zivi oko 8 miliona stranaca i jos toliko njemackih drzavljanja stranog porijekla.
vox-populi

#231 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

kamen spoticanja wrote: Prema studiji Fondacije Fridrih Ebert, više od jedne trećine odnosno oko 34,4 odsto ispitanika vjeruje da je oko 16 miliona njemačkih imigranata ili ljudi stranog porijekla došlo u tu zemlju zbog socijalnih beneficija.

Oko 35,6 odsto vjeruje da su Njemačku "pregazili stranci", a više od 10 odsto poziva na novog "Firera" ili vođu koji bi "čvrstom rukom" vodio zemlju.

Oko 32 odsto ispitanika slažu se sa stavom da strance treba vratiti kućama kada nema dovoljno radnih mjesta za lokalno stanovništvo.

Krajnje desničarski stavovi mogu se vidjeti ne samo u "ekstremima ili na marginama njemačkog društva već i na zabrinjavajućem nivou u centru društva", navodi se u studiji.

Više od polovine ili oko 58,4 odsto ispitanika smatra da se religijska praksa za oko četiri miliona muslimana "mora značajno suzbiti i smanjiti".

Integracija muslimana postala je teško pitanje od avgusta kada je član Upravnog odbora Bundesbanke Tilo Sarazin rekao da "Njemačka zaglupljuje" zbog neobrazovanih i neproizvodnih muslimanskih imigranata sa maramama preko glave.

Njegova knjiga "Njemačka samu sebe uništava" bukvalno je nestala sa polica knjižara, a prema istraživanjima, javnost je u velikoj mjeri naklonjena nekim njegovim stavovima
Sa plavim tvrdnjama se ne slazem, a ostale bih mogao potpisati.

EDIT: Usput, Friedrich Ebert je JAKO ljevicarski nastrojena organizacija (sto generalno smatram pozitivnim) tako da nekada malo pretjeruje u viktimizaciji imigranata od strane zlih Arijevaca.
Last edited by vox-populi on 19/10/2010 00:33, edited 1 time in total.
Lunizz

#232 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Lunizz »

a on meni iz avaza kopira clanak.A ja mislio ovo neka ozbiljna diskusija.
Suvise je napuhana ova sva prica.Mislim zivim u Njemackoj i ne osjecam niti u jednom trenutku da me se neko zeli rijesiti.A to sto se neko osjeca ugrozeno neka se zapita zasto je tako.Ja se niti u jednom trenutku nisam osjecao prozvanim u vezi neuspjele integracije
kamen spoticanja

#233 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

vox-populi wrote:
kamen spoticanja wrote: Prema studiji Fondacije Fridrih Ebert, više od jedne trećine odnosno oko 34,4 odsto ispitanika vjeruje da je oko 16 miliona njemačkih imigranata ili ljudi stranog porijekla došlo u tu zemlju zbog socijalnih beneficija.

valjda nisi u ovih 10 %...sta li
kamen spoticanja

#234 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Ratatata wrote:a on meni iz avaza kopira clanak.A ja mislio ovo neka ozbiljna diskusija.
Suvise je napuhana ova sva prica.Mislim zivim u Njemackoj i ne osjecam niti u jednom trenutku da me se neko zeli rijesiti.A to sto se neko osjeca ugrozeno neka se zapita zasto je tako.Ja se niti u jednom trenutku nisam osjecao prozvanim u vezi neuspjele integracije
sad ce ispast da je avaz frizirao anketu :-) zabijanje glave u pijesak nikad nije rijesilo probleme :wink:
Lunizz

#235 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Lunizz »

Die Wissenschaftler hatten mehr als 2400 repräsentativ ausgewählte Personen im Alter von 14 bis 90 Jahren befragt

Anketa radjena na 2400 ispitanika izmedju 14 i 90 godina
vox-populi

#236 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Ratatata wrote:Mislim zivim u Njemackoj i ne osjecam niti u jednom trenutku da me se neko zeli rijesiti.A to sto se neko osjeca ugrozeno neka se zapita zasto je tako.Ja se niti u jednom trenutku nisam osjecao prozvanim u vezi neuspjele integracije
Kakvo rjesavanje. Meni firma platila 25.000€ studij, pa sad da me se rijese. How yes no. Normalno da ce se rijesiti onih koji vec godinama crpe socijalu, bolovanja i na slicne nacine zive na drzavnoj sisi, i jedva cekam da ih se rijesi. Ko god radi i pridrzava se zakona nema apsolutno nikakvih problema.
Last edited by vox-populi on 19/10/2010 00:43, edited 1 time in total.
Lunizz

#237 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Lunizz »

vox-populi wrote:
Ratatata wrote:Mislim zivim u Njemackoj i ne osjecam niti u jednom trenutku da me se neko zeli rijesiti.A to sto se neko osjeca ugrozeno neka se zapita zasto je tako.Ja se niti u jednom trenutku nisam osjecao prozvanim u vezi neuspjele integracije
Kakvo rjesavanje. Meni firma platila 25.000€ studij, pa sad da me se rijese. How yes no. Normalno da ce se rijesiti onih koji vec godinama crpe socijalu, bolavonja i na slicne nacine zive na drzavnoj sisi, i jedva cekam da ih se rijesi. Ko god radi i pridrzava se zakona nema apsolutno nikakvih problema.

O tome ti pricam :D.

Kad mi dodje plata i vidim ono sto mi odbiju puca mi se u koljeno...Ebo te nekad vise zalim za onim sto su mi odbili nego sto se radujem onom sto mi je ostalo :lol:
ljubav_aha

#238 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ljubav_aha »

vox-populi wrote:
Kakvo rjesavanje. Meni firma platila 25.000€ studij, pa sad da me se rijese. How yes no. Normalno da ce se rijesiti onih koji vec godinama crpe socijalu, bolovanja i na slicne nacine zive na drzavnoj sisi, i jedva cekam da ih se rijesi. Ko god radi i pridrzava se zakona nema apsolutno nikakvih problema.
bravo decki :thumbup: :-D
Bitte_Halt_ja_ja

#239 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

ako treca generacija emigranata nije u stanju da se integrise, u top pa ispaliti nazad. Zivjela Angela, dosta su njemci pustali da ih bezobrazluk muze ko kravu
Bodkin

#240 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Bodkin »

vox-populi wrote:
ja ne mogu da shvatim da ima neko ko se ne slaze sa ovim :)
Klodovik

#241 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Klodovik »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:ako treca generacija emigranata nije u stanju da se integrise, u top pa ispaliti nazad. Zivjela Angela, dosta su njemci pustali da ih bezobrazluk muze ko kravu
Pa, koji je pravni status te treće generacije emigranata? Imaju li njemačko državljanstvo ili su i oni na privremenom boravku?
Gat'Gor

#242 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Gat'Gor »

Ako se nekome nesvidja Njemacka kultura ili nacin zivota, nemoraju ici tamo. Jednostavno.
Gat'Gor

#243 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Gat'Gor »

Red = without any sort of school diploma
light green = with school diploma
plaid green = with highschool diploma

1st row: ethic Germans
2nd row: all population average
3rd row: Germans in mixed families
4th row: foreigners
5th row: foreigners from Turkey

Image
Last edited by Gat'Gor on 19/10/2010 02:00, edited 1 time in total.
MUNAFIK

#244 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by MUNAFIK »

Da li se u njemackoj moze (ili smije) otvoriti banka koja radi po Islamskim principima poslovanja?

Da li se u Njemackoj smije otvoriti granap ili trzni entar koji isto tako radi po islamskim principima poslovanja i poslovne etike?

Naletih na neke postove koji pisu o nekakvoj krscanskoj njemackoj, o prodaju alkohola i svinjetine itd... i ispada (bar njima) da se to kosi sa ovim stvarima iz pitanja...
suncica24

#245 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by suncica24 »

Prema studiji Fondacije Fridrih Ebert, više od jedne trećine odnosno oko 34,4 odsto ispitanika vjeruje da je oko 16 miliona njemačkih imigranata ili ljudi stranog porijekla došlo u tu zemlju zbog socijalnih beneficija.

Vox, po tvome onda samo intelektualna elita, tj. debelo obrazovane osobe vrijede i imaju neki potencijal?
Jer, ovo pitanje integracije koje je Sarkozi, a onda za njim povukla i Merkel, nije u domenu problema samo imigranata, nego uopste... prenjet ce se to jako brzo i na ostala polja u kojem nam trebaju samo jaki. Slabe, ko sisa, ili ih protjerati ili bolje da ih nema?

Svijet pokrece intelekt, slazem se, ali da bi ga pokrenuo treba mu hljeb, treba mu "krajni domet" kineza i turaka, ove piljare i prodavnice, treba mu baustelac u vidu balkanskog gastarbajtera koji ce mu podici zgradu u kojoj ce taj isti intelekt da, nakon stipendije od koliko vec, tabiri filozofije i jaca svijet perom.
Svaka ekonomija kad slabi prvo se hvata viskova. Ok, sad su to imigranti. Pocelo je s Romima koji nikom nista ne vrijede. Cime mislis da ce zavrsiti?!

Svaka cast nama svima na uspjesima, ali treba cijeniti svaciji posten rad, slazem se sve dok je u domenu postivanja zakona i obaveza, pa i onih rudara, zidara i piljara kojima se sad, eto, Europa ne ponosi.
A pitam, opet, gdje bi ista bila bez njih?

PS: Ukoliko je tvoj stav da obrazovanje kao vrijednost ima prednost, onda ti nikako ne stoji slaganje sa gore podebljanom konstatacijom. Jer, sta onda drzava ima braniti prava nesposobnih, neobrazovanih i indolentnih njemaca, kad su sami krivi sto su slabiji od obrazovanih, sposobnih i poduzetnih useljenika.
snaga_znanja

#246 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by snaga_znanja »

Ratatata wrote:Die Wissenschaftler hatten mehr als 2400 repräsentativ ausgewählte Personen im Alter von 14 bis 90 Jahren befragt

Nadjem ja 2400 ljudi u Bosni koji hoce Hitlera nazad i slicne gluposti, a kamo u Njemackoj na populaciji od 80 miliona.
Jedni nece da vide sumu od drveta, a drugi obrnuto.

U biti ovo je rasprava izmedju dvije izuzetno marginalne grupacije ekstremnih ljevicara i desnicara u Njemackoj. Sad ganjaju populizam, a onda se mediji ljepe ko muhe na govna.

Sa jedne strane Evropa mora razumjeti Islam i nacine prakticiranja Islama.
Sa druge strane Muslimani, pogotovo oni koji dolaze iz zemalja gdje je Serijat u punoj funkciji na djelu moraju se pomiriti sa izuzetno sekularnim nacinom zivota od svojih buducih sunarodnjaka. To podrazumjeva i diskutovanje o Islamu na jedan puno slobodniji i komotniji nacin.
I ono sto je najveca poenta. Velika vecina evropljana brkaju Serijat i Kuran. I tu dolazi do velikih nesporazuma.

U svakom slucaju. I jedni i drugi moraju obuzdati svoje radikale. Ako to ne bude slucaj onda nas ceka "ubudljiv" period.
paloma

#247 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by paloma »

Sta bi ti Mujo kad bi sutra bio smak svijeta?

Cuj sta bih, spakovo bih zenu i djecu i pravac Njemacka! :-)
Gat'Gor

#248 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Gat'Gor »

snaga_znanja wrote:
Ratatata wrote:Die Wissenschaftler hatten mehr als 2400 repräsentativ ausgewählte Personen im Alter von 14 bis 90 Jahren befragt

Nadjem ja 2400 ljudi u Bosni koji hoce Hitlera nazad i slicne gluposti, a kamo u Njemackoj na populaciji od 80 miliona.
Jedni nece da vide sumu od drveta, a drugi obrnuto.

U biti ovo je rasprava izmedju dvije izuzetno marginalne grupacije ekstremnih ljevicara i desnicara u Njemackoj. Sad ganjaju populizam, a onda se mediji ljepe ko muhe na govna.

Sa jedne strane Evropa mora razumjeti Islam i nacine prakticiranja Islama.
Sa druge strane Muslimani, pogotovo oni koji dolaze iz zemalja gdje je Serijat u punoj funkciji na djelu moraju se pomiriti sa izuzetno sekularnim nacinom zivota od svojih buducih sunarodnjaka. To podrazumjeva i diskutovanje o Islamu na jedan puno slobodniji i komotniji nacin.
I ono sto je najveca poenta. Velika vecina evropljana brkaju Serijat i Kuran. I tu dolazi do velikih nesporazuma.

U svakom slucaju. I jedni i drugi moraju obuzdati svoje radikale. Ako to ne bude slucaj onda nas ceka "ubudljiv" period.
:thumbup: :thumbup:

Bravo. Slazem se. Jer rijetko ces cuti da su EVROPSKI muslimanski narodi kao Bosnjaci i Albanci problem (bar ne sto se tice vjere, a kod dodje do mafije to je drugo :D ) Kad je u pitanju Islamski "problem", uvjek se spominju Turci i jos vise Arapi. Razlog za to je kao sto ti rece, njihove bivse drzave, pogotovo za Arape. Mislim moramo iskreno reci, dosta tih ljudi dolazi iz divljackih drzava gdje se svasta radi.

Sekularno ili nikako. Vjera je stvar pojedinca. Drzi je sebi, u svojoj kuci, u svojoj dusi. Druge nije briga za tvoju vjeru, i neznaci im nista. Imaju pravo da je mrze, i da misle da je glupost. To je zivot, grow up.

Ali ne...nema sanse da ce se radikali smiriti. Samo ce biti gori na oboje strane. Vidicete i u BiH.
Toruk Makto

#249 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Toruk Makto »

Kad god se zaturi tema na OVU temu, mene spopadne nekakva tuga.

Tuga i sjecanje za onim LIJEPIM, NORMALNIM, BOSANSKIM ISLAMOM.
Koji polako nestaje.
Takav islam je bio PRAVI ODGOVOR na ovo vjecno pitanje spoja Istoka i Zapada.

Danas je islam nesto drugo, on pocinje da se mjeri duzinom brade i upakovanoscu zena.
NightSkyWalker

#250 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by NightSkyWalker »

Europa se vraca fasizmu i nacionalizmu.
Post Reply