Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
funky_baby

#226 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by funky_baby »

posto se ja tek motorizovah ove godine, ima li ijedna dobra dusa koja se u to razumije da mi pomogne i kaze koje zimske gume da kupim :)
vozilica je clio 2, 2003 god, nemam pojma o dimenzijama :)
karanana

#227 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by karanana »

i na kraju, gdje ispade najpovoljnije uzeti UG7 sa ugradnjom?
kako se ono moze vidjeti datum proizvodnje na gumi, da mi ne uvale nesto staro? onaj cetverocifreni broj na gumi, kako se cita?
chelo

#228 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by chelo »

karanana wrote:i na kraju, gdje ispade najpovoljnije uzeti UG7 sa ugradnjom?
kako se ono moze vidjeti datum proizvodnje na gumi, da mi ne uvale nesto staro? onaj cetverocifreni broj na gumi, kako se cita?
(3210) = 32. sedmica 2010, kraj avgusta recimo.
vnm

#229 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vnm »

funky_baby wrote:posto se ja tek motorizovah ove godine, ima li ijedna dobra dusa koja se u to razumije da mi pomogne i kaze koje zimske gume da kupim :)
moja tetka ima takvog pa znam da mogu na primjer dimenzije 175/65R14.
koju gumu da uzmes zavisi najvise od toga koliko i kako vozis i koliki je budzet. ako pare nisu problem, odes u radnje koje se ovdje spominju i uzmes goodyear ultragrip7.
ado-šampion

#230 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

karanana wrote:i na kraju, gdje ispade najpovoljnije uzeti UG7 sa ugradnjom?
I mene interesuje. Nemam baš vremena da dođem do svih brojeva i da sve nazovem i pitam. Kod mene je dvojba UG 7+ ili Dunlop SP Winter Response. U opciji su bili i Conti 830 i Fulda (ne znam više koja, Kristall Montero?!), ali to sam izbacio. Dimenzija je btw. 175/65 R14.

Zanimaju me i felge, čelične, gdje se mogu povoljno naći i koliko košta, 14-ke da na njih moze 175 guma. Promjer rupa je mislim standard 100 mm.
funky_baby

#231 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by funky_baby »

vnm wrote:
funky_baby wrote:posto se ja tek motorizovah ove godine, ima li ijedna dobra dusa koja se u to razumije da mi pomogne i kaze koje zimske gume da kupim :)
koju gumu da uzmes zavisi najvise od toga koliko i kako vozis i koliki je budzet. ako pare nisu problem, odes u radnje koje se ovdje spominju i uzmes goodyear ultragrip7.
hvala :)
pretpostavljam da su to te, sad sam i guglala nesto malo. hmm, pa recimo da vozim svakodnevno, ali manje-vise sve po gradu, a sto se tice love mislila sam dati cca 500KM za sve 4, valjda ce se moci neke solidne naci za tu svotu.
vnm

#232 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vnm »

za 500KM mozes probrati bilo koju od ovih guma sto se preporucuju na temi.
ako nisi sigurna gdje da uzmes preporucio bi ti gumapro na stupu. maksimalno su ljubazni i usluzni.

evo plan kako da ih nadjes.
http://gumam.com/images/stories/pdf/pro.pdf
Control panel

#233 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Control panel »

jeli to niko u gradu tj na forumu nema michelin gume.
citroen

#234 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen »

funky_baby wrote:
vnm wrote:
hvala :)
pretpostavljam da su to te, sad sam i guglala nesto malo. hmm, pa recimo da vozim svakodnevno, ali manje-vise sve po gradu, a sto se tice love mislila sam dati cca 500KM za sve 4, valjda ce se moci neke solidne naci za tu svotu.
Koji je motor u cliu,oprema,daj nam vise detalja..moj stari ima clia 2000 godiste 1.9 dti i fabricke dimenzije guma su 175/65 R14...e sad sve zavisi na nekim modelima clia II imas i felge od 15'' ili provjeri na svom autu :mrgreen: najjednostavnije a imas na stoku,kad otvoris vrata(vozaca) tu je naljepnica sa dimenzijama guma
Manu

#235 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Manu »

ado-šampion wrote:
I mene interesuje. Nemam baš vremena da dođem do svih brojeva...
http://4gume.com/prodaja/vulkanizeri/
funky_baby

#236 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by funky_baby »

pogledala na autu, to su te dimenzije :)
uglavnom, jutros obisla 3-4 prodavnice koje su se ovdje pominjale, i odlucila se za Sava S3 Eskimo, jos samo da odem i platim :)
hvala puno na pomoci :)
p.s. @vnm bila u guma pro i ljudi su fakat super
AS_sa

#237 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by AS_sa »

Najbolje Michelin Alpin .... 205/65/16 ... imam na mom Volvu S60 .... :sax:
Fiki29

#238 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Fiki29 »

Danas sam malo obilazio radnje sa gumama...i u jednoj naletih na gume:

SPORTIVA (made in germany) ...naziv nesto kao wintersnow...tako nesto....izgledaju dobre sare...guma je izuzetno meka....sada me samo zanima ima li ko iskustva sa ovim gumama i dali valjaju....vulkanizer kaze da su dobre i da su proizvedene od continentala....cijena prihvatljiva 100 KM

Michelin ALPINE 4 - cijena prihvatljiva takodjer 125 KM (sa popustom za cash)..... kakve su....jeli ih ima neko...kazu da su nove tip...ali iste kao stare ALPINE 3 sa malo drugacijim sarama....
sLLayer

#239 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sLLayer »

kad smo vec kod guma, zna li neko koje se mogu najvise koristiti ( koje se najmanje trose) stim da ih i ljeti vozam :D
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#240 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 1946 »

sLLayer wrote:kad smo vec kod guma, zna li neko koje se mogu najvise koristiti ( koje se najmanje trose) stim da ih i ljeti vozam :D
Ma uzmi protekt ako tako razmišljaš, najjeftinije su ti :lol:
palamuda

#241 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by palamuda »

America gume sigurno dobre ja ih vozio prošle godine i ove ću, u pet deka sa Savom, Tigrom i Debicom. Za te pare su extra ponuda. Inače svaka zimska guma sa dobrom šarom je dobra i uvjek kupujem najjeftinije. Stanujem na Ilidži gdje je premija zateći očišćenu ulicu, ali nikad se nisam zaglavio, uvijek vozio na najjeftinijim (Sava, Tigar, America).
citroen

#242 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen »

palamuda wrote:America gume sigurno dobre ja ih vozio prošle godine i ove ću, u pet deka sa Savom, Tigrom i Debicom. Za te pare su extra ponuda. Inače svaka zimska guma sa dobrom šarom je dobra i uvjek kupujem najjeftinije. Stanujem na Ilidži gdje je premija zateći očišćenu ulicu, ali nikad se nisam zaglavio, uvijek vozio na najjeftinijim (Sava, Tigar, America).
Kakve su sad te America gume :? jel to neka protekt ili mozda China :?: :?: :?:
EsadCo

#243 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by EsadCo »

Primijetio sam da su kod nas slabo zastupljene Pirelli gume. A sigurno su vrhunske, čim se koriste u reliju, a od sljedeće godine i u F1.
AS_sa

#244 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by AS_sa »

EsadCo wrote:Primijetio sam da su kod nas slabo zastupljene Pirelli gume. A sigurno su vrhunske, čim se koriste u reliju, a od sljedeće godine i u F1.
a preskupe su za nase standarde .... raja nema para .. njihova jedna guma je za moje auto 214 KM i to ljetna .... al bez obzira na sve jako su kvalitetne
EsadCo

#245 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by EsadCo »

Ne bi trebalo da su skuplje od MCH ili GY. To je ta klasa.
kreso_atac

#246 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kreso_atac »

Pošto niko ne pominje gume za terenska vozila, a možda vas ima što vozite ta vozila ovdje, iz ličnog iskustva mogu preporučit dvije jako zahvalne gume, a nisu pretjerano ni skupe. Michelin Cross Terrain i BF Goodrich Winter Slalom. Uz korektnu rotaciju svake sezone mogu izdržat dvije dobre godine na prilično teškom terencu kakav je Jeep Cherokee ili Grand.
stochar

#247 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by stochar »

prosle godine uzeo prednje UG 7+, nazad im'o Pirellijeve koje su bile pri kraju snaga, sad prednje prebacio nazad, ove bachio, i naprijed uzeo nove UG7+. Prosle godine sam, to sam vec govorio na ovoj temi, s njima kao relativno svjez vozac is'o u neko selo u brda usred zime po snijegu kroz neocisceno, odlicne mi se pokazale. kad sam se prosle godine raspitiv'o, gledo neki strani forum, i lik koji zivi na Aljasci ih falio, meni bilo dovoljno :)

Image
maxell_sarajevo

#248 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by maxell_sarajevo »

Fiki29 wrote:Danas sam malo obilazio radnje sa gumama...i u jednoj naletih na gume:

SPORTIVA (made in germany) ...naziv nesto kao wintersnow...tako nesto....izgledaju dobre sare...guma je izuzetno meka....sada me samo zanima ima li ko iskustva sa ovim gumama i dali valjaju....vulkanizer kaze da su dobre i da su proizvedene od continentala....cijena prihvatljiva 100 KM

Michelin ALPINE 4 - cijena prihvatljiva takodjer 125 KM (sa popustom za cash)..... kakve su....jeli ih ima neko...kazu da su nove tip...ali iste kao stare ALPINE 3 sa malo drugacijim sarama....
Prosle godine sam ja uzeo Sportiva gume i nisu lose za neke normalne voznje.Isao sam po najvecoj mecavi na Jahorinu i vrlo dobre su bile, ove godine one idu na zadnju osovinu jer sam vec nabavio nove GY UG7+.
kreso_atac

#249 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kreso_atac »

I zaboravih napisat, za terenska vozila Hankok gume se pokazale dosta dobro za cijenu po kojoj se mogu nabaviti.
sorge_sa

#250 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sorge_sa »

treba mi pomoc

trebaju mi polovne celicne felge za Toyota Auris model 2008, gdje traziti,kod kojeg vulkanizera, stavljao oglase na pik i market, niko se nije javio, dimenzije su sljedece, naravno cudne:

CELICNE FELGE TOYOTA AURIS 5 RUPA MODEL 2008

114,30 X 5

6J X 15

ET 39

hvala unaprojed svim dobrim ljudima na informacijama

p.s.
naravno da znam za afa racing i zvanicne dilere, sad imaju akciju 272 km, felga sa Sava eskimo S3 gumom, ali mi to ne pase, a van akcije same felga sa sarafima i ratkapom, izadje isto oko 270 km
Post Reply