certificirani racunovodja

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
forumaš2011

#226 Re: certificirani racunovodja

Post by forumaš2011 »

dinoo1898 wrote:pozdrav svima :)

i ja sam se odlučio da idem na taj certifikat, pročitao sam ovih 9 stranica topic-a, saznao svasta...

interesuje me ako moze neko ko je polozio ispite da mi da spisak literature iz koje je ucio.

ostalo je sve manje vise jasno, skripte me ne interesuju previse, barem dok ne predjem pojednu knjigu :)

eto bio bih zahvalan na odgovoru :D :sax:

pozdrav svima :))
Ja sam učio iz ovih knjiga:

1. UPRAVLJANJE FINANSIJAMA. III idanje, Adnan Rovčanin, 2006,
2. OSNOVE FINANSIJSKOG MENADŽMENTA, deveto izdanje, James C. Van Horne, John M. Wachowicz,
3. FINANSIJSKI MENADŽMENT, drugo izmjenjeno i dopunjeno izdanje, Dragan Mikerević 2005,
4. FINANSIJSKO IZVJEŠTAVANJE – MEĐUNARODNI STANDARDI, Udruženje revizora i računovođa FbiH,
5. REVIZIJA, William F. Messier
6. FINANSIJSKO RAČUNOVODSTVO, Vinko Belak, Željko Bošnjak, Maja Pehar, 2006
7. UPRAVLJAČKO RAČUNOVODSTVO, šesto izdanje, Nikola Stevanović, Dejan Malinić, Vlade Miličević, 2006
8. RAČUNOVODSTVO TROŠKOVA, Jovan Rodić, 2007,
9. TROŠKOVNO RAČUNOVODSTVO – praktikum, Medina Bašić, Ibro Popić,
10. MRS
11. pregledo sam i predhodne ispite (koje možeš naći na stranici saveza)

SRETNO!!!
ExNihilo

#227 Re: certificirani racunovodja

Post by ExNihilo »

Ima li kakav način da se zaobiđe ovaj uvjet 2 godine radnog iskustva :D
Možel' proći uvjerenje iz knjigovodstvenog servisa :)
ekseks

#228 Re: certificirani racunovodja

Post by ekseks »

Pozdrav!

Nudim lliteraturu koja uključuje sve tipove zadataka sa detaljnim objašnjenjima izrade, kao i teorijski dio u jednom sažetom okviru, komplet sva četiri predmeta, odnosno dva ispita (upravljačko r, fin. menadžment, fin. izvještavanje i revizija)
061/884-232
ExNihilo

#229 Re: certificirani racunovodja

Post by ExNihilo »

semlaca wrote:Da i ja priupitam, da li bi firma mogla imati problema ako zaposleniku da potvrdu da je radio na poslovima koji trebaju za ovaj konkurs, a on je u stvari radio u nekom drugom odjelu?
Hoće li to ko provjeravati?
Kolika je šansa za probleme i onom ko aplicira za certificiranje a i poslodavcu?
Ricken

#230 Re: certificirani racunovodja

Post by Ricken »

To vam mogu reći samo ovi u Savezu sa sigurnošću. :D
leptiricaaa

#231 Re: certificirani racunovodja

Post by leptiricaaa »

ekseks wrote:Pozdrav!

Nudim lliteraturu koja uključuje sve tipove zadataka sa detaljnim objašnjenjima izrade, kao i teorijski dio u jednom sažetom okviru, komplet sva četiri predmeta, odnosno dva ispita (upravljačko r, fin. menadžment, fin. izvještavanje i revizija)
061/884-232
Koliko košta literatura?
ekseks

#232 Re: certificirani racunovodja

Post by ekseks »

leptiricaaa wrote:
ekseks wrote:Pozdrav!

061/884-232
Koliko košta literatura?
Poslao sam Vam na pp.
forumaš2011

#233 Re: certificirani racunovodja

Post by forumaš2011 »

Ellinor wrote:Ima li kakav način da se zaobiđe ovaj uvjet 2 godine radnog iskustva :D
Ima da ti bilo koja firma potvrdu da je odrađena praksa i to je to.
forumaš2011

#234 Re: certificirani racunovodja

Post by forumaš2011 »

semlaca wrote:Da i ja priupitam, da li bi firma mogla imati problema ako zaposleniku da potvrdu da je radio na poslovima koji trebaju za ovaj konkurs, a on je u stvari radio u nekom drugom odjelu?
Hoće li to ko provjeravati?
Kolika je šansa za probleme i onom ko aplicira za certificiranje a i poslodavcu?
To niko neće provjerit bar dosad nisu, a i da provjeravaju kako će dokazat gdje je ta osoba radila.
ExNihilo

#235 Re: certificirani racunovodja

Post by ExNihilo »

forumaš2011 wrote:
Ellinor wrote:Ima li kakav način da se zaobiđe ovaj uvjet 2 godine radnog iskustva :D
Ima da ti bilo koja firma potvrdu da je odrađena praksa i to je to.

Hvala na odgovoru :)
dinoo1898

#236 Re: certificirani racunovodja

Post by dinoo1898 »

jedno pitanje za ove sto su skoro polozili/polagali za certifikat: GDJE STE NABAVILI MATERIJALE? :D ima li kakva kopirnica u gradu da to drzi?

knjige jos i nekako mogu naci ali skripte nemam pojma gdje da gledam :D
Ricken

#237 Re: certificirani racunovodja

Post by Ricken »

dinoo1898 wrote:jedno pitanje za ove sto su skoro polozili/polagali za certifikat: GDJE STE NABAVILI MATERIJALE? :D ima li kakva kopirnica u gradu da to drzi?

knjige jos i nekako mogu naci ali skripte nemam pojma gdje da gledam :D
Netrebaju ti scripte, knjige su dovoljne. :D
dinoo1898

#238 Re: certificirani racunovodja

Post by dinoo1898 »

semlaca wrote:Imaš ovdje forumaša 'ekseks' prodaje literaturu, danas meni treba poslati, pa javim iskustva kad literatura stigne (skripte su u pitanju). Lp
trebali smo se utalit pa popola :P
salim se ajd javi ako covjek prodaje solidnu literaturu da ga poguramo malo :D :thumbup:
ekseks

#239 Re: certificirani racunovodja

Post by ekseks »

Pozdrav!

061/884-232
jazmin

#240 Re: certificirani racunovodja

Post by jazmin »

azrimdina wrote:Ja sam u oktobru prosle godine odslusala predavanja koja je organizovala Poslovna skola. Predavanja mi nisu bila od neke koristi, jer gradivo je preobimno da bi se moglo kvalitetno ispredavati za 3 vikenda. Najveca korist od te obuke jeste sto su nam podijelili literaturu i predavaci su dali upute vezane za polaganje. Literatura koju smo dobili za odredjene predmete je:
1. Primjena finansijskog menadzmenta – Finansijski menadzment (Van Horn) - trebaju poglavlja: 1, 2, 3, 4, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 17 i Primjenjeni finansijski menadzment (Azra Zaimovic) zbirka zadataka – trebaju poglavlja: 1, 2, 7, 8.
2. Primjena upravljačkog računovodstva – Troskovno racunovodstvo – praktikum (Meliha Basic)
3. Revizija i sistemi intenre kontrole – Revizija, podrska poslovnom upravljanju (Tusek) – trebaju poglavlja: 2.1., 2.3., 2.4., 2.5., 2.6.5., 2.7., 3 - cijelo, 4.1., 4.5., 5.
4. Finansijsko izvjestavanje 2 – Finansijsko racunovodstvo (Jahic) i MRS i MSFI
Takodjer, uz ove knjige dobili smo jos kopiranog materijala, zadataka...
Kolege, koje su vec polozili sve ispite i dobili certifikat, savjetovali su mi da se najvise baziram na ispitna pitanja sa ranijih rokova koja imaju na stranici Saveza.
[/quote][/quote]

E treba mi iskustvo onih koji su polagali, naima kupila sam knjige za Finansijsko izvjestavanje 2 – Finansijsko racunovodstvo (Jahic) izdanje od 2008.godine II dopunjeno izdanje, ali mi momak u kopirnici reće da ima neku knjigu od Jahica koja ima 1100 strana i košta 60 KM(kopija), a zove se Finansijsko racunovodstvo (Jahic) i MRS i MSFI.

E sada ja neznam iz koje se treba spremati :D
Hvala
butterfly1404

#241 Re: certificirani racunovodja

Post by butterfly1404 »

Pozdrav, da li je neko koristio literaturu koju momak nudi na forumu? Nick ekseks ili tako nekako
ssam

#242 Re: certificirani racunovodja

Post by ssam »

semlaca wrote:Pozdrav svima,

ove godine i ja se uključujem u profesiju. U novembru planiram polagati Finasijsko izvještavanje 2 i reviziju.

Zar nebi trebalo da je već izašao onaj poziv za dostavljanje dokumentacije za kandidate koji prvi put žele izaći na ispite???

Sprema li se šta?

Lp!
Izašao je Poziv!
jazmin

#243 Re: certificirani racunovodja

Post by jazmin »

Pozz!
Mene interesuje koliko dana pred ispit oni dozvoljavaju da se pare prebace na slijedeći rok, odnosno da se polaganje odgodi za sljedeći rok ?
forumaš2011

#244 Re: certificirani racunovodja

Post by forumaš2011 »

jazmin wrote:Pozz!
Mene interesuje koliko dana pred ispit oni dozvoljavaju da se pare prebace na slijedeći rok, odnosno da se polaganje odgodi za sljedeći rok ?
Koliko ja znam moraš imat dobar razlog i dokaz, potvrdu recimo ako si bolestan, inače pare propadaju, tako sam čuo.
jazmin

#245 Re: certificirani racunovodja

Post by jazmin »

ma daj ima li jo nekih iskustava, po pitanju ovog odgađanja ispita
ekonomistica78

#246 Re: certificirani racunovodja

Post by ekonomistica78 »

jazmin, ako nisi siguran/sigurna, nazovi Savez i pitaj.
Ja sam prošle godine uplatila ispite i na kraju shvatim da nisam potpuno spremna i nazovem da pitam mogu li odgoditi, kažu da mi taj novac vrijedi za slijedeći rok i nakon toga propada, ma nikakve dokaze o bolesti nisu tražili.

Nkad se ne javi forumašica koja je kupila literaturu od nicka ekseks.
Bumblebee

#247 Re: certificirani racunovodja

Post by Bumblebee »

Ja sam u proslom roku za supruga odgodila izlazak dan pred sami ispit. Nije bio spreman i ja sam zvala da odgodim. S tim da, treba biti jako jako jakooooo uporan jer se niko ziv ne javlja na telefon. Ja mislim da sam proizvoljno okrenula jedno 30 puta dok mi se konacno neko nije javio.
Uglavnom, rekli su mi da mu uplatnica vrijedi za sljedeci rok i ako je tada ne iskoristi onda pare propadaju. Da, kad bude prijavljivao ispite sada, istu tu treba profaksati.
A niko me nije ni za ime pitao ili bilo sta drugo. Tako da, po toj njihovoj logici moze svako sam sebi da odgodi i da jednostavno na iduci rok posalje uplatnicu sa proslog.
jazmin

#248 Re: certificirani racunovodja

Post by jazmin »

a meni oni iz saveza rekose kao samo u slucaju smrti nedaj Boze ili da se zavrsi u bolnici,e bas su smijesni :-)
Bumblebee, ekonomistica78 pp
Zhurba

#249 Re: certificirani racunovodja

Post by Zhurba »

forumaš2011 wrote:
Koliko ja znam moraš imat dobar razlog i dokaz, potvrdu recimo ako si bolestan, inače pare propadaju, tako sam čuo.
Nije tačno! Moja kolegica već dva roka ne izlazi, a uplatila je i pare još uvijek stoje dok ne izadje na polaganje.100% tačno. :)
jazmin

#250 Re: certificirani racunovodja

Post by jazmin »

Hvala :)
Post Reply