Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ridjobrki

#226 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by Ridjobrki »

colt wrote: Valjda je u Golfu plivajući. Znači mijenja se čitav set . . .U Golfu, ne vjerujem da je dvije milje. Kod mene na Octaviji A5 sa popustom oko milja (Sachs)
Kod mene nema nikakvog popusta, isto je Sachs i koštaće 1 830 KM po ispostavljenom predračunu. Nudio mi je lik zamjenu samog zamajca, spominjao i varijantu jeftinijih kineskih dijelova, zatim polovnog zamajca gdje bi moglo biti oko 30% niže ali to je sve kockanje...
miop

#227 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by miop »

Image

colt

#228 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by colt »

Ridjobrki wrote:
colt wrote: Valjda je u Golfu plivajući. Znači mijenja se čitav set . . .U Golfu, ne vjerujem da je dvije milje. Kod mene na Octaviji A5 sa popustom oko milja (Sachs)
Kod mene nema nikakvog popusta, isto je Sachs i koštaće 1 830 KM po ispostavljenom predračunu. Nudio mi je lik zamjenu samog zamajca, spominjao i varijantu jeftinijih kineskih dijelova, zatim polovnog zamajca gdje bi moglo biti oko 30% niže ali to je sve kockanje...
Otprilike bi i mene toliko koštao kod ovlaštenih. Međutim to bez ovlaštenih košta oko milje (ili 100,00 KM više-manje). Uzmu i ovlaštenih od istih kao i ja, samo što ti oni prodaju malo više. Ne vjeruj ti previše ni tom što mislis uzeti. Imam prijatelje gdje su ugrađivali dijelove za auta (doduše nije zamajac) kod ovlaštenih, pa je neki drugi ovlašteni usljed kvara ustanovio da dio nije originalan nego neki lijevi . . . Jebi ti to. Ne možeš gledati šta ti radi, a montira ti Bog zna šta.
Ridjobrki

#229 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by Ridjobrki »

Ma ne sekiram se plaho, nije iz mog džepa. :D
condy

#230 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by condy »

Pogledao sam ovaj klip sa VW Borom i kod mene se takvo struganje u motoru ne javlja.

Motor radi kod mene sasvim normalno, bez dopiranja drugih zvukova, jedino što zna nekad da grupo sastavi prilikom stavljanja motora u pogon, kad je motor zagrijan na radnu temperaturu. U vožnji i prilikom gašenja je sve ok. Motor ne trese uopće kad se digne hauba ili kad se gasi. Te vibracije prilikom startanja zagrijanog motora najvjerovatnije šalje zamajac koji je popustio s obzirom na kilometražu vozila ali mislim da je još uvijek u solidnom stanju i da može izdržati još oko 30kkm. Pošto mi zamajac ne pravi druge probleme, mislim da bi ga još mogao koristiti barem godinu dana. :roll:
condy

#231 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by condy »

Ridjobrki wrote:Biće da je zamajac i planiraj ti lagano zamjenu što prije. Vjerovatno vibrira i kad pritisneš kvačilo u vožnji a strese ti se auto i kad ga ugasiš - kao da se prebaci neki teret preko neke osovine. Takvi su simptomi i kod mene bili ovih dana i u petak je zakazana zamjena seta kvačila - cijela priča košta oko dvije milje.

Ne znam kako je kod Golfa, ovo je na Astri bilo a čujem da je taj zamajac vječna boljka vlasnika Golfova. Meni je otišao na 120 000 km a lik u servisu kaže da i najkvalitetniji zamajci uz najbolju vožnju rikavaju u prosjeku na oko 150k km, tako da si dobro i izdržao.

Ne znam sada da li je dobro mijenjati samo zamajac ili čitav set, meni je preporučeno da se zamijeni i ostalo što ide sa njim jer na sam zamajac ne dobijaš garanciju a ostalo će svejedno početi crkavati nedugo poslije njega (govorim o korpi kvačila, lameli, pratećim ležajevima i sl.).

I ja sam laik od ovih stvari, pišem ono što znam iz vlastitog iskustva nadajući se da ću i ja naučiti više o ovome.
Hvala na podjeljenom iskustvu. Ja ću sačekati još neko vrijeme i ako mi se pojave takve stvari kao što su se javljale kod tvoje Astre mijenjaću cijeli set.
sema911s

#232 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by sema911s »

panex auto dijelovi set 750KM,., ceka se dan dio,., postavka kod lokalnog majstora 50KMica,.,

stim ako imate neku njihovu karticu imate neki popust
nookey

#233 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by nookey »

Kod mene je na golf IV 1.9 tdi, jednostavno proklizao, znači niti je tresao, niti je lupkao, samo jedan dan auto neće preko 2000 ob, a kvačilo skroz na vrhu počelo hvatati. Zamijenio za jednomaseni i plus set kvačila sve sa rukama 450 KM.

E sad kod tebe mi to malo daje simptome dizni, jer ako auto pomalo trza na leru, zna biti jedna od dizni iako obrtaji stoje mirno. Trebao bi i to pogledati...
1korisnik

#234 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by 1korisnik »

Euromotorio, za 1000KM Sachs komplet set kvacila i plivajuci zamajac, drito iz Dojclanda - naruceno, donijeto na kucnu adresu (ili tamo gdje ti kazes), mislim da nema jeftinije.

ruke 150KM

I miran.
gidra

#235 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by gidra »

Imao sličnu stvar na petici prije 7-8 mjeseci.
Kad je vruć teže palio i duže verglao, i to baš kao motor se tresao. A na hladan motor palio normalno.
Zamjenio četkice na anlaseru i to je to. Sad pali haman na po ključa.
condy

#236 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by condy »

gidra wrote:Imao sličnu stvar na petici prije 7-8 mjeseci.
Kad je vruć teže palio i duže verglao, i to baš kao motor se tresao. A na hladan motor palio normalno.
Zamjenio četkice na anlaseru i to je to. Sad pali haman na po ključa.
Vidiš to bi moglo biti i kod mene. Mislim ako je zamajac u pitanju, da bi trebao motor stresti prilikom svakog paljenja a ne samo kad je vruć motor. Provjeriću, dobro je što si to napisao, tnx.
Ridjobrki

#237 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by Ridjobrki »

Ako ti i nije otišao do sad pomiri se sa tim da neće još dugo izdržati - 170k km je, kako je meni objašnjeno, jako dobra kilometraža bez zamjene plivajućeg zamajca, naročito kod Golfa.

Kako je meni glavni meštar pričao u subotu tokom probne vožnje nakon što mi je zamjenio set kvačila, taj zamajac se namjerno pravi tako da izdrži oko 150k km i nije rijetkost da ode i prije sto milja. Imao je čak slučaj da je na Golfu mijenjao zamajac na oko 80k i taj novi Sachsov nakon zamjene rikn'o poslije pređenih 30k km, par mjeseci nakon što je istekla garancija. Baš neki baksuz lik bio. :-)
sorcerer

#238 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by sorcerer »

nije bio baksuz nego ne zna vozit...imao sam i ja slucaj da mijenjam lamele na 12.000 km ,to najvise ima veze s vozacem i vozackim (ne)sposobnostima...
fordfocus1

#239 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by fordfocus1 »

imam jedno pitanje na mome fordu focusu turbina se ne gasi jel zna neko sta je problem?
530i

#240 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Nema problema, čim upališ motor i turbina se počne vrtiti...kad ugasiš prestane, to je tako kod svih turbina, mišljenje da se nekad negdje na neki način pali ili gasi turbina je pogrešno, neistinito.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#241 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

nije turbina sijalica ,pa da se pali i gasi :-D
HB_BHF

#242 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by HB_BHF »

Pitanje za iskusne :D.
Znači vozio sam dva ista Passata B6, svoj i od rođaka. Problem je što se kod ovog mog motor dosta jače čuje nego kod rođe. Danas sam mijenjao sve 4 dizne (Bosch umjesto Siemensa) i mislio sam da je to to, ali nije. Da li bi mogla biti turbina ili nešto drugo? (molio bih da se ne smijete ako griješim, nisam neki ekspert u ovome :D)
Njegov Passat je comfortline, u mene je trendline, samo što je još njegov prešao oko 50 000 km više.

Pravo me nervira što je motor toliko glasan, moraš pojačati muziku da neutrališeš zvuk :D.
Ako ima neko da zna u čemu je fazon, bio bih jako zahvalan...
NediM17

#243 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

HB_BHF wrote:Pitanje za iskusne :D.
Znači vozio sam dva ista Passata B6, svoj i od rođaka. Problem je što se kod ovog mog motor dosta jače čuje nego kod rođe. Danas sam mijenjao sve 4 dizne (Bosch umjesto Siemensa) i mislio sam da je to to, ali nije. Da li bi mogla biti turbina ili nešto drugo? (molio bih da se ne smijete ako griješim, nisam neki ekspert u ovome :D)
Njegov Passat je comfortline, u mene je trendline, samo što je još njegov prešao oko 50 000 km više.

Pravo me nervira što je motor toliko glasan, moraš pojačati muziku da neutrališeš zvuk :D.
Da u rodje nije CR a kod tebe PD?
HB_BHF

#244 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by HB_BHF »

NediM17 wrote: Da u rodje nije CR a kod tebe PD?
Pojasni malo druže? :D
Jel CR motor koji fabrički dolazi sa Bosch diznama, a PD sa Siemens? Ili je to ono BKP i kako već, BKM?
nightvision

#245 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nightvision »

Nacin ubrizgavanja goriva
cr - Common Rail
pd - Pumpe Düse ("pump nozzle", "unit injector", "pump injector")
HB_BHF

#246 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by HB_BHF »

Aha.. E to ne znam. U njega je 2005. godište, kao i u mene. Ne znam koje godine je Passat prešao na common rail.. Znam samo da mi je ovakav zvuk motora u zadnjih godinu dana. Dijagnostika ne pokazuje ništa, ali osjeti se da zvuk motora nije kakav je bio.
goran16v

#247 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by goran16v »

HB_BHF wrote:Aha.. E to ne znam. U njega je 2005. godište, kao i u mene. Ne znam koje godine je Passat prešao na common rail.. Znam samo da mi je ovakav zvuk motora u zadnjih godinu dana. Dijagnostika ne pokazuje ništa, ali osjeti se da zvuk motora nije kakav je bio.
Oba su PD
Kataklinger

#248 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

Postavljao sam temu, +170 pregleda, nijedan odgovor :D

Auto nakucalo 230k kilometara, do sad nisam čistio turbinu niti EGR, a sumnjam da je to ikad i urađeno otkako je auto sišlo s proizvodne trake. Preporuka za majstora koji zna znanje :D ? Da li je neko od vas imao slične intervencije na autu? U pitanju je Peugeot 307.
esso_sa

#249 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

HB_BHF wrote:Pitanje za iskusne :D.

Kod roĐe su bregaste ocito u malo boljem stanju nego tvoje, pa mu manje klepece :D
romeomoraprezivjeti

#250 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by romeomoraprezivjeti »

Kataklinger wrote:Postavljao sam temu, +170 pregleda, nijedan odgovor :D

Auto nakucalo 230k kilometara, do sad nisam čistio turbinu niti EGR, a sumnjam da je to ikad i urađeno otkako je auto sišlo s proizvodne trake. Preporuka za majstora koji zna znanje :D ? Da li je neko od vas imao slične intervencije na autu? U pitanju je Peugeot 307.
Ma ako je sve u redu,ne radi ništa. Naspi ponekad aditiva u tank s gorivom,i mjenjaj redovno ulje( kvalitetno- originalno) filtere i bice on dobar.:-)
Post Reply