Nisam ni rekao da je bila mlada hahahahahaChisum wrote:hz__semir wrote:Tu je Rus, živ je. Bio je u komuni, jedno vrijeme se skinuo, da li je sad na čemu ne znam. Pošto mi je pravo blizak rod, u zadnje vrijeme kad god sam ga sreo bio je čist kaže da se malo sredio, ako ne laže, nije njemu vjerovatinorth wrote:
Jao, gdje se Rusa sjeti???? Da li je iko ikad sreo tog lika trijeznog? Šta li je danas sa njim? Viđao sam ga redovno do prije nekih 7-8 godina.....
Ali ga vidim redovno poslije svake tekme, sa onom svojom standardnom ekipom
Prije par godina je čak bio i blizu ženidbe, ali uslov nesuđene mlade je bio da prestane ići na utakmice. To im je bio ujedno i posljednji razgovor![]()
![]()
Rus je, naravno, tu... on je neunistiv, te postoje sumnje da je proizveden od nama jos uvijek poznatog materijala.![]()
Danas je skinut... ali sta znaci skinut - to znamo samo mi koji smo se nekada davno navlacili na svasta nesto... sram da nas bude...Uglavnom, skinut je s onoga s cega je trebao da se skine, uziva u penziji, bio je na zadnjim tekmama...
Sema, haveru, mlada je bila sve samo ne MLADA, al' hajde...![]()
Horde Zla
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Obuca9
#226 Re: Horde Zla
- kokuz_sa
#227 Re: Horde Zla
sema imas li gdje slike stadiona kosevohz__semir wrote:
Nisam ni rekao da je bila mlada hahahahaha![]()
kad se igrala tekma sa mancesterom..
mislim da nikad punije kosevo nije bilo vala..
-
north
#229 Re: Horde Zla
Ma više je bilo na Želji bilo protiv Newcastle-a.....KPNCTNJAH wrote:
Šalu na stranu, koliki je zvanični podatak da je bilo ljudi na ovoj tekmi?
- Gde si sad cica maco
#230 Re: Horde Zla
- Magarece_godine
#231 Re: Horde Zla
Newcastle je veci klub od ManUTDnorth wrote: Ma više je bilo na Želji bilo protiv Newcastle-a.....
Šalu na stranu, koliki je zvanični podatak da je bilo ljudi na ovoj tekmi?
Ja sam citao da se cifra krece oko 55 000
-
Mr Hiccup
#232 Re: Horde Zla
kad si se dotakao golmana, evo nesto sto vjerujem da mnogi nisu znaliChisum wrote:To ti moze dobro opisati njihov bivsi golman Gusho...Magarece_godine wrote:Kakvi ste bili sa Manijacima ? (mislim birvaktile)

- Voovoozela
#233 Re: Horde Zla
Mr Hiccup wrote:izgleda ovdje ima masu sakrivenih prijeratnih generacija hz![]()
samo naprijed, jedan po jedan i svi da se tuspase
Takodje mislim da je grobara na parkingu bilo dosta manje, čak možda samo 15-20, bar onih koji su ustali da se "marišu". Uglavnom, nakon čeke na stanici, pa traženja po gradu, te nakon što smo se, prilazeći stadionu, uvjerili da ih nema ni ispred juga, raja se opustila tako da prva ekipa, koja se obično izdvajala na početak kortea, nije bila spremna. Ispalili su i dvije rakete - jedna je pogodila stub od rasvjete na parkingu a druga je odletila na trolejbusku stanicu. Rezime - kao što reče raja prije mene - nijedan grobar nije ostao čitav
Inače, taj period par godina prije rata je bio prava ekspanzija HZ. Iako je klub tavorio u borbi za opstanak - HZ su svakim danom bivale sve jače i jače i ono što danas vidim na sjeveru me podsjeća na taj neki šmek i drugarstvo, na neku euforiju, kad smo znali i na malim utakmicama napraviti atmosferu kao da je utakmica lige prvaka.
Inače, što se tiče gostovanja najviše pamtim Mostar kad nas je otišlo pa sigurno 1500... sjećam se kad je jednom pitaru (ne mogu se sad sjetiti imena) kod duhanjare spao fes kako se nageo kroz prozor, trči lik kroz voz traži kočnicu da ga zaustavi... jedva ga sauisali da ne zaustavlja, da ćemo mu nabaviti novi kad se vratimo
-
mladoliki
#234 Re: Horde Zla
Grobari su baš na mene ostavili odličan utisak nakon frke ispred stadiona Koševo. Njih je bilo jako malo kada su istrčali iz "zasjede", pretjerao bih ako kažem više od 30, ali ono što je bilo impozantno je da se nekoliko stotina navijača Sarajeva koji su se nalazili na čelu kolone bukvalno razbježalo. Faktor iznenađenja je odigrao svoju ulogu. Nisu oni stigli napraviti ništa posebno (sjećam se rakete, lopate i štangli), a kada je iz drugog plana krenula raja, vidjelo se da im se ne piše dobro. Borba je bila neravnopravna jer je naših bilo puno više i pojedini grobari su zaista završili loše, ali ogromna je hrabrost krenuti na toliku masu ljudi i to je ono što se mora cijeniti. Bilo je to prilično suludo, ali oni su ipak imali muda. Gdje su kasnije završili i dokle smo ih ganjali i šta je od nekih ostalo, to sad oni najbolje znaju, ali uvijek se rado sjetim tih događaja.
Isto se rado sjetim i kada smo namarali neke Delije na Skenderiji, pa frke ispred Holiday Inna, pa kad je raja iz Mašinske krenula na BBB, kad je Zema nokautirao Bobara itd...
Ima jedna priča koju skoro niko od vas ne zna. Armada je jedne godine došla na Koševo, nekih 50-60 ljudi, a sa njima na jugu bio i Đilda. Ja i jaran pređemo preko Istoka i pored semafora na jug i stanemo pored njih na tribinu. Oni svi u delirijumu, skinuli se do pasa po snijegu i furaju svoje pjesme (sjećam se forza Fiume i Rijeka je naša mi smo Riječani, jer za najbolji klub u Jugoslaviji navijaju samo Riječani). Rijeka dala go, a oni slože super bakljadu, sjećam se kad je Đilda uzeo baklju od jednog od njih, vjerovatno mu je to bilo prvi put u životu, baš se bio uživio. Dolazi delegacija sa sjevera iz HZ i traže da kupe od njih baklje, a ovi iz Armade se kunu da nemaju baklji. Dade Rijeka drugi kad ono još veća bakljada. Opet dolaze dvojica sa sjevera da traže baklje, a ovi iz Armade opet govore da nemaju ništa. Opet prođe neko vrijeme a ovi iz Armade ponovo pale baklje, k`o da su ih ubrali iz saksija. Poslije tekme HZ se zalijeću na njih, ali oni bježe i kroz tunel se ispaljuju prema Zetri gdje ih spašava murija. Armada je vazda dolazila, njih petorica se nadrogiraju, zamotaju u čaršaf na kojem piše Armada i prespavaju čitavu tekmu, ovo je jedini put da sam ih vidio u normalnom navijačkom izdanju.
Isto se rado sjetim i kada smo namarali neke Delije na Skenderiji, pa frke ispred Holiday Inna, pa kad je raja iz Mašinske krenula na BBB, kad je Zema nokautirao Bobara itd...
Ima jedna priča koju skoro niko od vas ne zna. Armada je jedne godine došla na Koševo, nekih 50-60 ljudi, a sa njima na jugu bio i Đilda. Ja i jaran pređemo preko Istoka i pored semafora na jug i stanemo pored njih na tribinu. Oni svi u delirijumu, skinuli se do pasa po snijegu i furaju svoje pjesme (sjećam se forza Fiume i Rijeka je naša mi smo Riječani, jer za najbolji klub u Jugoslaviji navijaju samo Riječani). Rijeka dala go, a oni slože super bakljadu, sjećam se kad je Đilda uzeo baklju od jednog od njih, vjerovatno mu je to bilo prvi put u životu, baš se bio uživio. Dolazi delegacija sa sjevera iz HZ i traže da kupe od njih baklje, a ovi iz Armade se kunu da nemaju baklji. Dade Rijeka drugi kad ono još veća bakljada. Opet dolaze dvojica sa sjevera da traže baklje, a ovi iz Armade opet govore da nemaju ništa. Opet prođe neko vrijeme a ovi iz Armade ponovo pale baklje, k`o da su ih ubrali iz saksija. Poslije tekme HZ se zalijeću na njih, ali oni bježe i kroz tunel se ispaljuju prema Zetri gdje ih spašava murija. Armada je vazda dolazila, njih petorica se nadrogiraju, zamotaju u čaršaf na kojem piše Armada i prespavaju čitavu tekmu, ovo je jedini put da sam ih vidio u normalnom navijačkom izdanju.
- Neelix
#235 Re: Horde Zla
Mr Hiccup wrote:kad si se dotakao golmana, evo nesto sto vjerujem da mnogi nisu znaliChisum wrote:To ti moze dobro opisati njihov bivsi golman Gusho...Magarece_godine wrote:Kakvi ste bili sa Manijacima ? (mislim birvaktile)
![]()
offtopic, al na ovaj fazon
sjecam se kako sam u ratu nabasao na neke prastare brojeve politikinog zabavnika, i na zadnjim stranama je bila ona rubrika gdje citaoci postavljaju pitanja...i uglavnom, broj negdje sa kraja sedamdesetih, javlja se lik, kaze zezaju ga drugari sto je previsok, zajebavaju ga stalno, sta da radi....u potpisu Vlade Divac
-
mekaba
#236 Re: Horde Zla
KPNCTNJAH wrote:
Slike haos.Nikad nisam vidio ranije.
- Obuca9
#237 Re: Horde Zla
Misliš svaka meni dalamekaba wrote:KPNCTNJAH wrote:
Slike haos.Nikad nisam vidio ranije.Svaka ti dala.
- 0038733
#238 Re: Horde Zla
Lahko ćete se dogovoriti!
Lapo - lapo! 
-
kotace
#239 Re: Horde Zla
Mostar je ludilo ,to voz ,zahebancija korteo kroz grad.Pokazemo kako se navija i nazad.Ostavi nas rijamu,cijeli dan u onoj ulici pored stadiona,Omladinska se zvala,Mostarci joj tijepali Chikago street,kao zahebani ovo ono.Cijeli dan nikog,da pridze.Cak smo i na male odigrali jednu na obliznjem igralistu.
- Chisum
#240 Re: Horde Zla
Ih... nismo jednom organizovali sportske aktivnosti u iscekivanju tekmi... narocito kad stignemo ranom zorom... od hrkljusa do atletike... a bilo je i kupanja...kotace wrote:Mostar je ludilo ,to voz ,zahebancija korteo kroz grad.Pokazemo kako se navija i nazad.Ostavi nas rijamu,cijeli dan u onoj ulici pored stadiona,Omladinska se zvala,Mostarci joj tijepali Chikago street,kao zahebani ovo ono.Cijeli dan nikog,da pridze.Cak smo i na male odigrali jednu na obliznjem igralistu.
- strong69
#241 Re: Horde Zla
Sjecate li se banda VIS Horde Zla. Punk rock furka. Cinili su ga Tono (mislim da je poginuo u ratu na nasoj strani), Hane (mislim da se ispalio u I.Sarajevo), Rizo (umro kako sam cuo?). Jos jedan dokaz da su HZ bile prava urbana ekipa koja je konstantno rasla i davala zadace drugima. Kao sto to uostalom i danas rade jos bolje.
Ja sam isao redovno na gostovanja ali sa burazom i starim i bili smo na "neutralnim" tribinama. Stara je ostavljala starog nekoliko puta zbog utakmica. Zao mi je sto nisam isao sa momcima iz HZ ali sam bio na svim mogucim prijeratnim gostovanjima pa cak i u Pristini...
Ja sam isao redovno na gostovanja ali sa burazom i starim i bili smo na "neutralnim" tribinama. Stara je ostavljala starog nekoliko puta zbog utakmica. Zao mi je sto nisam isao sa momcima iz HZ ali sam bio na svim mogucim prijeratnim gostovanjima pa cak i u Pristini...
- vozač
#242 Re: Horde Zla
mekaba wrote:Moze se lako desiti da ljudi koji su isli zajedno na utakmicu na gostovanje ne dozive iste stvari jer se obicno stizalo u odredjene gradove u ranim jutarnjim satima pa se navijaci rasprse po gradu u vise grupa.Negdje se potuku negdje se ne desi bas nista a neko i ne dodje na utakmicu jer bude priveden od strane policije. Sjecam se jednog puta za BG vozom i tekmom sa CZ.Ujutro rano skupili se na Novoj zeljeznickoj i navijamo u holu stanice.U neka doba pojavljuje se neki klosar koji je spavao na klupi negdje u parku.imao je jedno 50-tak godina.Imao je na sebi dva kaputa a nisi mu mogao prici od smrada.Glava mu je bila sva krvava od neke rane.Dosao da zica para i mi mu kupimo u snack baru tri male flasice loze ali da ih mora odmah popiti.Lola je to odradio sto ga je dokrajcilo.Isao je za nama sve do perona i navijao.Minut prije polaska voza ja i jos dvojica ga dignemo i ubacimo u voz.![]()
Nema karte a o parama da ne pricam.Kondukter u vozu mu zovne policajca jer nije imao kartu a ovaj kad je dosao kaze:"Ma pusti ga nek ide s navijacima ako ga istjeramo poginut ce negdje"U BG smo ga lagano odjebali i on je ostao potpuno sam.Poslije tekme za divno cudo pojavio se na BG zeljeznickoj stanici.Kuda je hodao i sta je jeo citav dan nezna niko.Najveci crnjak je bio kad ga moj jaran pita :"Jesil ljut na nas jarane"???? a on odgovara :"Ma jok nebi nikad drukcije Zagreba vidio".
![]()
U povratku je bio problem za njegovu kartu i htjeli su da ga izbace iz voza odmah malo iza BG. Dogovor sa kondukterima skupljamo lovu i kupujemo mu kartu ali djeciju![]()
![]()
![]()
Na tribinama nije bilo problema do 70 -te minute kad su HZ pocele da provociraju.Zakuhalo se i one prve redove navijaca zvijezde smo rastjerali.Napominjem da to nije ona tribina gdje su bile Delije vec ona koja je smjestena centralno kao nas zapad na Kosevu.Nismo prestajali provocirati i onda je cijela tribina od mozda 5000 ljudi krenula na nas.Sreca je da su kapije bile otvorene jer je bio gotovo kraj tekme pa smo mogli pobjeci.Da su kapije bile zatvorene pognjavili bi nas.Bilo je guravo i napolju jer su nas trazili.Dosta raje je pobacalo kape i salove i umijesalo se sa domacim.Ja zastavu i kapu ugurao u gace![]()
![]()
![]()
i potpuno mirno sa burazerom prema stanici.Nije bilo lako u BG ali smo ipak isli za razliku od Manijaka koji tada nisu haman ni postojali.Ni Delije nisu dolazile u SA tih godina u nekom velikom broju.Max.30-40 ljudi ali su zato imali podrsku domacih izdajnika.
Hocemo li jos pisati ili da odmorimo od istorije![]()
Tekmu smo naravo izgubili a to je bila oprostajna utakmica za Milosa Sestica koji je bio zvijezda u ono vrijeme.Presao je u neki grcki klub.
znači, ti si pravio belaj na istoku marakane
ako se dobro sjećam, bila je to utakmica u sezoni kad je sarajevo uzelo titulu, posljednja u jesenjem dijelu, izgubili smo 4:1, a zvezda je inače bila pravo loša te polusezone, ta im je pobjeda trebala kao vadiona jer su bili sasvim pri dnu tabele
ono što je bitno istaći da je miloš đurković, do utakmice sa zvezdom primio svega 8 golova u čitavoj polusezoni, tačnije u 15 utakmica primio je samo 6 golova, a u zadnje dvije, protiv veleža na koševu i zvezde u bgd-u, još 6, pa je malo pokvario svoju statistiku
tekme i belaja se sjećam jer sam ja sjedio na zapadu, upravo da izbjegnem mogućnost belaja, pa sam dobro vidio talasanje mase na istoku i kotrljanje niz tribinu, kao i bježanje uzbrdo
navodno su horde isprovocirale, a počelo je izgleda pljuvanjem navijača zvezde koji su sjedili ispod hordi, pa je bilo tu svega, uglavnom po pričama navijača horde 100 % krive
e sad provala, vezano za tu tekmu i belaj, otišlo je i nekoliko "belajsuza" na tu istočnu tribinu, među njima i čuveni FEFE (FERIDE MI MOJE), vidim da se bavi i glumom na pinku:lol:
našli mi FEFETA u parku poslije tekme, sav u felgama, ko da ga je tenk pregazio
sad ono raja prilaze, đe si fefe, ša je to bilo?, ko te izbuba?
kaže fefe "feride mi moje, drot me na foru mazno
mi opet "pa ša je bilo bolan, kako te na foru mazno, ša pričaš
kaže legenda , a sve ono nabacuje ramenima, ko da ima kakav givit od jedno 10 kila između plećki,
"ma, drot me na foru mazno, (pa malo ramenima mrdne),feride mi moje, stavio mi lisice na ruke pa me naleušio
vjerovatno bi ga fefe razbio da mu nije stavio lisice
uglavnom po tim gostovanjima je uvijek bilo provala, (a ja sam se trudio da baš i ne budem u centru belaja, bio sam mirna struja),
opušu raja piljaru ili se ispare u kafani, u tučama nisam učestvovao, jest nas murija izbacila sa stadiona na finalu kupa protiv dinama jer smo počeli psovati, ništa specijalno, uobičajeno uaaaa šupci, zagrebačke pič...e itd. al valjda gdje je finale kupa odmah nas izbaciše, poslije smo jedva ušli i to tek kad smo pokazali vojne knjižice pa vidio drot da smo iz vojske došli na utakmicu, jedva ga premuntasmo, a mi svi uzeli redovna odsustva da idemo na tekmu
-
Mr Hiccup
#243 Re: Horde Zla
i danas postoji VHZ, no u drugom sastavu. u zadnje dvije god organizovala se grupa muzicara koji trenutno "pohadjaju" sjever i u rock verziji obradjuju pjesme vezane za grad, klub i naravno grupustrong69 wrote:Sjecate li se banda VIS Horde Zla. Punk rock furka. Cinili su ga Tono (mislim da je poginuo u ratu na nasoj strani), Hane (mislim da se ispalio u I.Sarajevo), Rizo (umro kako sam cuo?). Jos jedan dokaz da su HZ bile prava urbana ekipa koja je konstantno rasla i davala zadace drugima. Kao sto to uostalom i danas rade jos bolje.
krajem ovog mjeseca bi trebao biti novi koncert, o mjestu i vremenu cete biti blagovremeno obavjesteni
evo kako je to izgledalo prije dvije godine:
http://www.youtube.com/watch?v=7B4g_NXb0lU
http://www.youtube.com/watch?v=xfXGFkD1 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=-18BteMm ... re=related
- vozač
#244 Re: Horde Zla
kad već pominjete upadanje na teren, sjećam se tekme na starom koševu, ne znam protiv koga su igrali, (mislim da su neki levati bili, možda neki od radničkih, teteks, napredak ili tako nešto) ali znam da je snijeg bio do za vrat, igralo se sa crvenom loptom...mekaba wrote:KPNCTNJAH wrote:
Slike haos.Nikad nisam vidio ranije.Svaka ti dala.Ovdje ispod novinarskih loza sjedili su navijaci Sarajeva na cuvenoj centralnoj tribini.Veci dio svog djetinjstva sam proveo bas tu sa svojom rajom.Bas je proslo puno godina
![]()
.Nisam bio na utakmici jer sam bio tada premal
.Gore ispod onih novinarskih loza je bio jedan zid visine 1,5 m .Tu smo vjesali transparent "Raja sa Anexa" pa kad raja sjedi vidi se pravo kao i kad je TV prenos.S tog mjesta je inace najbolji pregled terena.Navijaci SA tada su sjedili na daleko najboljem mjestu na stadionu
![]()
Sjecam se jedne tekme kad je golman SA Sead Gruda primio jedan pacerski gol a utakmica bila vrlo vazna za SA jer se borilo za opstanak u ligi.Vodja tadasnjih navijaca rahmetli Cinda (sa Vratnika ) skine zastavu sa koplja i ode sa tribine.Mi kontali da je ljut i da ode kuci.5 minuta poslije vidimo Cindu iza gola kako preskace ogradu i trci prko atletske prema Grudi.Gruda ga nije vidio odmah vec kad mu je prisao na par metara.Gruda nagulio prema centru a za njim i svi fudbaleri
![]()
![]()
Cinda ostao sam u sesnaestercu sa velikom motkom u svojoj bordo odori.Bilo ga je dobro vidjeti i dobio je aplauz od cijelog stadiona.Tekma je bila prekinuta mozda 5 minuta a nama ostaje da zapisemo da je Cinda prvi pitar koji je upadom u teren prekinuo utakmicu. Bila je mislim 1974-5.
![]()
helem, na poluvremenu 0:0, pati se sarajevo, ne možeš ni šutnut loptu kako treba po onom snijegu, kad neko od raje preskoči onu ogradu i pravo u šesnaesterac protivnika ... da ga utaba,
prvo niko ništa ne konta, kad ono ko u "valter brani sarajevo, kad rade marković krene uz kovače" prvo pojedinačno, a onda masa raje sa tribina siđoše na teren, pa lagano ispod ruke se uhvatiš i po jedno stotinjak nas u nizu od jedne do druge aut linije lagano tapkanje, preko protivničkog šesnaesterca, tako čitavo poluvrijeme, bogami dobro smo ga utabali (normalno, naš šesnaesterac niko nije pipnuo, bitan je samo protivnički, da se može "zavrnut u avliju"
prije početka drugog poluvremena smo se uredno vratili na tribine, nikakve frke, ništa, a bilo je na utakmici jedno 3 drota, možda ni toliko
- vicious
#245 Re: Horde Zla
Hahaha dobro si, "pamtim to kao da je bilo danas..." Čini mi se da je bila tekma sa Zagrebom, možda 1978. ili 79. I sam sam tabao, ali koliko se sjećam nije pomoglo, zarvrši se 0:0vozač wrote: kad već pominjete upadanje na teren, sjećam se tekme na starom koševu, ne znam protiv koga su igrali, (mislim da su neki levati bili, možda neki od radničkih, teteks, napredak ili tako nešto) ali znam da je snijeg bio do za vrat, igralo se sa crvenom loptom...
helem, na poluvremenu 0:0, pati se sarajevo, ne možeš ni šutnut loptu kako treba po onom snijegu, kad neko od raje preskoči onu ogradu i pravo u šesnaesterac protivnika ... da ga utaba,
prvo niko ništa ne konta, kad ono ko u "valter brani sarajevo, kad rade marković krene uz kovače" prvo pojedinačno, a onda masa raje sa tribina siđoše na teren, pa lagano ispod ruke se uhvatiš i po jedno stotinjak nas u nizu od jedne do druge aut linije lagano tapkanje, preko protivničkog šesnaesterca, tako čitavo poluvrijeme, bogami dobro smo ga utabali (normalno, naš šesnaesterac niko nije pipnuo, bitan je samo protivnički, da se može "zavrnut u avliju"![]()
, a u našem i dalje pola metra snijega, pa nek daju go ako su frajeri
prije početka drugog poluvremena smo se uredno vratili na tribine, nikakve frke, ništa, a bilo je na utakmici jedno 3 drota, možda ni toliko
- Obuca9
#246 Re: Horde Zla
Da nije ova:
1. novembar 1981.: Sarajevo - Zagreb 0:0?
- vicious
#247 Re: Horde Zla
Moguće, mada bih ja na prvu rekao 2-3 godine ranije, ali ako statistike kažu da je to jedina 0:0 sa Zagrebom tih godina, biće da je tahz__semir wrote:Da nije ova:
Kad smo već kod toga, ima li gdje kakva kvalitetna stranica sa statistikama prvenstava SFRJ? Mislim ono sa svim utakmicama, rezultatima itd., a ne samo konačna tabela?
-
mekaba
#248 Re: Horde Zla
vozač wrote:kad već pominjete upadanje na teren, sjećam se tekme na starom koševu, ne znam protiv koga su igrali, (mislim da su neki levati bili, možda neki od radničkih, teteks, napredak ili tako nešto) ali znam da je snijeg bio do za vrat, igralo se sa crvenom loptom...mekaba wrote:KPNCTNJAH wrote:
Slike haos.Nikad nisam vidio ranije.Svaka ti dala.Ovdje ispod novinarskih loza sjedili su navijaci Sarajeva na cuvenoj centralnoj tribini.Veci dio svog djetinjstva sam proveo bas tu sa svojom rajom.Bas je proslo puno godina
![]()
.Nisam bio na utakmici jer sam bio tada premal
.Gore ispod onih novinarskih loza je bio jedan zid visine 1,5 m .Tu smo vjesali transparent "Raja sa Anexa" pa kad raja sjedi vidi se pravo kao i kad je TV prenos.S tog mjesta je inace najbolji pregled terena.Navijaci SA tada su sjedili na daleko najboljem mjestu na stadionu
![]()
Sjecam se jedne tekme kad je golman SA Sead Gruda primio jedan pacerski gol a utakmica bila vrlo vazna za SA jer se borilo za opstanak u ligi.Vodja tadasnjih navijaca rahmetli Cinda (sa Vratnika ) skine zastavu sa koplja i ode sa tribine.Mi kontali da je ljut i da ode kuci.5 minuta poslije vidimo Cindu iza gola kako preskace ogradu i trci prko atletske prema Grudi.Gruda ga nije vidio odmah vec kad mu je prisao na par metara.Gruda nagulio prema centru a za njim i svi fudbaleri
![]()
![]()
Cinda ostao sam u sesnaestercu sa velikom motkom u svojoj bordo odori.Bilo ga je dobro vidjeti i dobio je aplauz od cijelog stadiona.Tekma je bila prekinuta mozda 5 minuta a nama ostaje da zapisemo da je Cinda prvi pitar koji je upadom u teren prekinuo utakmicu. Bila je mislim 1974-5.
![]()
prvo niko ništa ne konta, kad ono ko u "valter brani sarajevo, kad rade marković krene uz kovače" prvo pojedinačno, a onda masa raje sa tribina siđoše na teren, pa lagano ispod ruke se uhvatiš i po jedno stotinjak nas u nizu od jedne do druge aut linije lagano tapkanje, preko protivničkog šesnaesterca, tako čitavo poluvrijeme, bogami dobro smo ga utabali (normalno, naš šesnaesterac niko nije pipnuo, bitan je samo protivnički, da se može "zavrnut u avliju"![]()
, a u našem i dalje pola metra snijega, pa nek daju go ako su frajeri
Bio prisutan hahahahaha istina 100% cak je bila sutra i slika u Oslobodjenju.Hahaaaa gdje se toga sjeti legendo.
-
mekaba
#249 Re: Horde Zla
vozač wrote:mekaba wrote:Moze se lako desiti da ljudi koji su isli zajedno na utakmicu na gostovanje ne dozive iste stvari jer se obicno stizalo u odredjene gradove u ranim jutarnjim satima pa se navijaci rasprse po gradu u vise grupa.Negdje se potuku negdje se ne desi bas nista a neko i ne dodje na utakmicu jer bude priveden od strane policije. Sjecam se jednog puta za BG vozom i tekmom sa CZ.Ujutro rano skupili se na Novoj zeljeznickoj i navijamo u holu stanice.U neka doba pojavljuje se neki klosar koji je spavao na klupi negdje u parku.imao je jedno 50-tak godina.Imao je na sebi dva kaputa a nisi mu mogao prici od smrada.Glava mu je bila sva krvava od neke rane.Dosao da zica para i mi mu kupimo u snack baru tri male flasice loze ali da ih mora odmah popiti.Lola je to odradio sto ga je dokrajcilo.Isao je za nama sve do perona i navijao.Minut prije polaska voza ja i jos dvojica ga dignemo i ubacimo u voz.![]()
Nema karte a o parama da ne pricam.Kondukter u vozu mu zovne policajca jer nije imao kartu a ovaj kad je dosao kaze:"Ma pusti ga nek ide s navijacima ako ga istjeramo poginut ce negdje"U BG smo ga lagano odjebali i on je ostao potpuno sam.Poslije tekme za divno cudo pojavio se na BG zeljeznickoj stanici.Kuda je hodao i sta je jeo citav dan nezna niko.Najveci crnjak je bio kad ga moj jaran pita :"Jesil ljut na nas jarane"???? a on odgovara :"Ma jok nebi nikad drukcije Zagreba vidio".
![]()
U povratku je bio problem za njegovu kartu i htjeli su da ga izbace iz voza odmah malo iza BG. Dogovor sa kondukterima skupljamo lovu i kupujemo mu kartu ali djeciju![]()
![]()
![]()
Na tribinama nije bilo problema do 70 -te minute kad su HZ pocele da provociraju.Zakuhalo se i one prve redove navijaca zvijezde smo rastjerali.Napominjem da to nije ona tribina gdje su bile Delije vec ona koja je smjestena centralno kao nas zapad na Kosevu.Nismo prestajali provocirati i onda je cijela tribina od mozda 5000 ljudi krenula na nas.Sreca je da su kapije bile otvorene jer je bio gotovo kraj tekme pa smo mogli pobjeci.Da su kapije bile zatvorene pognjavili bi nas.Bilo je guravo i napolju jer su nas trazili.Dosta raje je pobacalo kape i salove i umijesalo se sa domacim.Ja zastavu i kapu ugurao u gace![]()
![]()
![]()
i potpuno mirno sa burazerom prema stanici.Nije bilo lako u BG ali smo ipak isli za razliku od Manijaka koji tada nisu haman ni postojali.Ni Delije nisu dolazile u SA tih godina u nekom velikom broju.Max.30-40 ljudi ali su zato imali podrsku domacih izdajnika.
Tekmu smo naravo izgubili a to je bila oprostajna utakmica za Milosa Sestica koji je bio zvijezda u ono vrijeme.Presao je u neki grcki klub.
ako se dobro sjećam, bila je to utakmica u sezoni kad je sarajevo uzelo titulu, posljednja u jesenjem dijelu, izgubili smo 4:1, a zvezda je inače bila pravo loša te polusezone, ta im je pobjeda trebala kao vadiona jer su bili sasvim pri dnu tabele
ono što je bitno istaći da je miloš đurković, do utakmice sa zvezdom primio svega 8 golova u čitavoj polusezoni, tačnije u 15 utakmica primio je samo 6 golova, a u zadnje dvije, protiv veleža na koševu i zvezde u bgd-u, još 6, pa je malo pokvario svoju statistiku
tekme i belaja se sjećam jer sam ja sjedio na zapadu, upravo da izbjegnem mogućnost belaja, pa sam dobro vidio talasanje mase na istoku i kotrljanje niz tribinu, kao i bježanje uzbrdo![]()
![]()
![]()
navodno su horde isprovocirale, a počelo je izgleda pljuvanjem navijača zvezde koji su sjedili ispod hordi, pa je bilo tu svega, uglavnom po pričama navijača horde 100 % krive
e sad provala, vezano za tu tekmu i belaj, otišlo je i nekoliko "belajsuza" na tu istočnu tribinu, među njima i čuveni FEFE (FERIDE MI MOJE), vidim da se bavi i glumom na pinku:lol:![]()
kaže legenda , a sve ono nabacuje ramenima, ko da ima kakav givit od jedno 10 kila između plećki,
"ma, drot me na foru mazno, (pa malo ramenima mrdne),feride mi moje, stavio mi lisice na ruke pa me naleušio![]()
![]()
,
vjerovatno bi ga fefe razbio da mu nije stavio lisice![]()
uglavnom po tim gostovanjima je uvijek bilo provala, (a ja sam se trudio da baš i ne budem u centru belaja, bio sam mirna struja),
opušu raja piljaru ili se ispare u kafani, u tučama nisam učestvovao, jest nas murija izbacila sa stadiona na finalu kupa protiv dinama jer smo počeli psovati, ništa specijalno, uobičajeno uaaaa šupci, zagrebačke pič...e itd. al valjda gdje je finale kupa odmah nas izbaciše, poslije smo jedva ušli i to tek kad smo pokazali vojne knjižice pa vidio drot da smo iz vojske došli na utakmicu, jedva ga premuntasmo, a mi svi uzeli redovna odsustva da idemo na tekmu
Nije belaj poceo radi pljuvanja vec radi zapisavanja
-
mekaba
#250 Re: Horde Zla
Na stanici u BG na poratku u Sa jedan momak pridje jednom srbijancu koji je imao jedno 70 godina a bio je obucen u tradicionalnu srbijansku nosnju.Caksire,opanci,jelek i sajkaca.Momak mu pridje i trazi da se zamjene za kapevozač wrote:mekaba wrote:Moze se lako desiti da ljudi koji su isli zajedno na utakmicu na gostovanje ne dozive iste stvari jer se obicno stizalo u odredjene gradove u ranim jutarnjim satima pa se navijaci rasprse po gradu u vise grupa.Negdje se potuku negdje se ne desi bas nista a neko i ne dodje na utakmicu jer bude priveden od strane policije. Sjecam se jednog puta za BG vozom i tekmom sa CZ.Ujutro rano skupili se na Novoj zeljeznickoj i navijamo u holu stanice.U neka doba pojavljuje se neki klosar koji je spavao na klupi negdje u parku.imao je jedno 50-tak godina.Imao je na sebi dva kaputa a nisi mu mogao prici od smrada.Glava mu je bila sva krvava od neke rane.Dosao da zica para i mi mu kupimo u snack baru tri male flasice loze ali da ih mora odmah popiti.Lola je to odradio sto ga je dokrajcilo.Isao je za nama sve do perona i navijao.Minut prije polaska voza ja i jos dvojica ga dignemo i ubacimo u voz.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
tekme i belaja se sjećam jer sam ja sjedio na zapadu, upravo da izbjegnem mogućnost belaja, pa sam dobro vidio talasanje mase na istoku i kotrljanje niz tribinu, kao i bježanje uzbrdo![]()
![]()
![]()
e sad provala, vezano za tu tekmu i belaj, otišlo je i nekoliko "belajsuza" na tu istočnu tribinu, među njima i čuveni FEFE (FERIDE MI MOJE), vidim da se bavi i glumom na pinku:lol:![]()
"ma, drot me na foru mazno, (pa malo ramenima mrdne),feride mi moje, stavio mi lisice na ruke pa me naleušio![]()
![]()
,
vjerovatno bi ga fefe razbio da mu nije stavio lisice![]()