ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
c0d14c

#226 Re: ZOBS

Post by c0d14c »

daxon wrote:
Knoa wrote:Jel ovo pljasu ili fakat moram imati lance iako imam sve cetiri zimske gume.
Ne moraš imati lance! Ukoliko ti dubina kanala (šare) na pneumatiku (gumi) nije manja od 4mm, ustvari dovoljno je imati "zimske" (M+S, MS) pneumatike na pogonskim točkovima, a na drugoj osovini mogu biti pneumatici radialnog profila ali opet da dubina kanala na pneumatiku nije manja od 4mm.
Zimi možeš voziti i na pneumaticima radialnog profila ako dubina kanala nije manja od 4mm ali u tom slučaju moraš imati lance.
Naravno ovo se odnosi na vozila čija dopuštena masa ne prelazi 3, 5 t.

a fkt si nedokazan fino stavljeno na www.bihamk.ba u zimsku opremu po novom zakonu sta treba imat ako nemas sve zimske + lanci uvijek riskiras a do tebe je kako pricas snjima kad te zaustave i sta ce ti gledat imas li ovo imas li ono ugl kazna je ako nemas lance i sve 4 zimske da se razumijemo
daxon

#227 Re: ZOBS

Post by daxon »

c0d14c wrote:
daxon wrote:
Knoa wrote:Jel ovo pljasu ili fakat moram imati lance iako imam sve cetiri zimske gume.
Ne moraš imati lance! Ukoliko ti dubina kanala (šare) na pneumatiku (gumi) nije manja od 4mm, ustvari dovoljno je imati "zimske" (M+S, MS) pneumatike na pogonskim točkovima, a na drugoj osovini mogu biti pneumatici radialnog profila ali opet da dubina kanala na pneumatiku nije manja od 4mm.
Zimi možeš voziti i na pneumaticima radialnog profila ako dubina kanala nije manja od 4mm ali u tom slučaju moraš imati lance.

a fkt si nedokazan fino stavljeno na http://www.bihamk.ba u zimsku opremu po novom zakonu sta treba imat ako nemas sve zimske + lanci uvijek riskiras a do tebe je kako pricas snjima kad te zaustave i sta ce ti gledat imas li ovo imas li ono ugl kazna je ako nemas lance i sve 4 zimske da se razumijemo
Nemam namjeru da se raspravljam s tobom ali na linku koji ostavljaš stoji upravo ono što sam ja napisao.
(Oprema za saobraćaj u zimskim uvjetima)
(1) U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na
vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i
moraju je koristiti u uvjetima iz člana 2. ovog Pravilnika.
(2) Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima,
smatra se:
a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije
veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku
označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na
stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje
4 mm,
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru
odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
Dakle ovo je zakon citiran sa bihamk-ovog sajta čij si link ostavio i identičan je s onim što sam ja napisap.
Btw.
poznavanje saobraćajnih pravila i propisa sastavni je dio moje profesije.
c0d14c

#228 Re: ZOBS

Post by c0d14c »

daxon

#229 Re: ZOBS

Post by daxon »

c0d14c wrote:http://bihamk.ba/dokumenti/ostalo/obave ... %20web.pdf si corav ili retardiran?
Prvo pazi kako se izražavaš, a drugo sramotiš se.
Sličica koju pokazuješ znači ili zimske gume ili lanci i hajde pročitaj dio zakona koji govori o tome ( koji sam ti citirao upravo sa bihamk-ovog sajta http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Pravi ... uvjeti.pdf ) i presttani da se brukaš.
nino90

#230 Re: ZOBS

Post by nino90 »

daxon je upravu fino vam pise ili ljetne sa lancima ili sve 4 zimske
sheikh

#231 Re: ZOBS

Post by sheikh »

Sinoc ja sa autom idem kad murja me zaustavi :)
Kontam evo ga :D sve mi regularno,odem ih prcat :D
Izlazim iz vozila dajem dokumenta palim pljugu :dance:
Kaze on zdravo,kontrola opreme,ja reko ajde :D
kaze on lanci,ja njemu lance,on trokut ja trokut,rezerva guma ja njemu set za rezervnu gumu :D prva pomoc sve imam :D kad on meni gdje ti je spaner za slepanje ???? :D
u bem ti ku**c :D to nemam :D ajde ja kontam lik me fura :D ja njemu ajde nije veliki prekrsaj ba :D imam reko ostalo :D kaze on ma nije,40KM :D hahahahahaha
jedva sam se izvukao :D hebo ga spaner :D necu ioanko nikog slepati :)
Knoa

#232 Re: ZOBS

Post by Knoa »

daxon wrote:
[/quote]

Ma i ja poznajem zakon barem toliko da znam sta moram imati. Al hebiga kad on nju napise valja se onda peglat, ja samo pitam da nije neki novi zakon, kao ovaj gdje su izostavili kazne za parkiranje u Sa.
Magarece_godine

#233 Re: ZOBS

Post by Magarece_godine »

Zimske gume bez lanaca stoji u ZOBS-u

A u pravilniku o osovinskom opterecenju i ukupnoj tezini vozila (tako nekako) stoji da bez obzira na zimske gume, obaveza je posjedovati i lance. Dakle. bez lanaca kazna je itekako moguca ....
respo

#234 Re: ZOBS

Post by respo »

pa i da ne trebaju lanci zar je tesko staviti 5kg lanaca u gepek jer nikad ne znas hoces li neplanirano otici do bjelasnice preko karaule ivana ili sta ti ja znam a tu lanci uvijek dobro dodju u slucaju nevremena
aMeR_BH

#235 Re: ZOBS

Post by aMeR_BH »

Ako imate zimske gume lance morate imati jedino kada idete van naselja odnosno na putu gdje postoji znak o obaveznoj upotrebi lanaca
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#236 Re: ZOBS

Post by 1946 »

aMeR_BH wrote:Ako imate zimske gume lance morate imati jedino kada idete van naselja odnosno na putu gdje postoji znak o obaveznoj upotrebi lanaca
Eh sad...nađoh na netu za taj znak i mene zanima da li je to zvanično kao što tu piše:
Image
znak "lanci za snijeg" , označav dio puta na kome motorna vozila, osim motocikla, moraju na pogonskim točkovima imati propisanu zimsku opremu kada je na kolovozu snijeg.
Ne spominje lance, već zimsku opremu. U Zakonu je navedeno šta je zimska oprema - zimske gume ili ljetne sa lancima.
daxon

#237 Re: ZOBS

Post by daxon »

U slučaju ovog znaka može vam biti zabranjen prolaz tom dionicom puta pod određenim okolnostima ukoliko nemate lance, a nikako vam se ne može pisati kazna ukoliko imate zimske gume bez lanaca
quasar

#238 Re: ZOBS

Post by quasar »

A otkad je uze za slepanje obavezna oprema vozila?
Karabaja

#239 Re: ZOBS

Post by Karabaja »

quasar wrote:A otkad je uze za slepanje obavezna oprema vozila?
Image
quasar

#240 Re: ZOBS

Post by quasar »

Izvini brate sto te vrijedja to sto se ja ne pravim da sve znam.
Lijepo pitam jer u vrijeme kad sam ja polagao sajla-uze nisu bili obavezni dijelovi opreme.
Karabaja

#241 Re: ZOBS

Post by Karabaja »

hehe pa smijemo se malo šaliti zar ne? :)
uže za vuču je obavezna oprema najmanje deceniju i po (što ja znam) a vjerujem da je i prije tako bilo :)
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#242 Re: ZOBS

Post by Romeo 80 »

Karabaja wrote:hehe pa smijemo se malo šaliti zar ne? :)
uže za vuču je obavezna oprema najmanje deceniju i po (što ja znam) a vjerujem da je i prije tako bilo :)
Ja prvi put za ovo čujem. Jesi li siguran u to?
kurty

#243 Re: ZOBS

Post by kurty »

Romeo 80 wrote:
Karabaja wrote:hehe pa smijemo se malo šaliti zar ne? :)
Ja prvi put za ovo čujem. Jesi li siguran u to?
Prije tri godine platim kaznu jer ga nisam imao...
99% da je ovo vec duze obavezna oprema

p.s. policajac koji mi je napisao kaznu, mi se naklatio na ledja bio inace... sutradan me opet zaustavio...ja uze ubacio...i pisao mi kaznu od 5 maraka za prljave tablice
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#244 Re: ZOBS

Post by Romeo 80 »

@kurty

Sjećam se da si o tome prije pisao! :-D Ma meni to nema nikakve logike. Kakva je logika da to bude u obaveznoj opremi auta?! Pa za šta služi Bihamk onda? :-)
A taj "organ" što ti se naklatio na kosti moguće da bi te kaznio i zbog toga što nemaš "obavezan karburator" u dizelskom motoru. :|
kurty

#245 Re: ZOBS

Post by kurty »

Romeo 80 wrote:@kurty

Sjećam se da si o tome prije pisao! :-D Ma meni to nema nikakve logike. Kakva je logika da to bude u obaveznoj opremi auta?! Pa za šta služi Bihamk onda? :-)
A taj "organ" što ti se naklatio na kosti moguće da bi te kaznio i zbog toga što nemaš "obavezan karburator" u dizelskom motoru. :|
Ma to je bilo... Sreca promjenila hanuma auto, pa me jos nije skontao u kojem sam :lol: :lol:
A znam da je bilo za uze uvijek da se mora imati... Koristio sam ga par puta... Zatreba... A BIHAMK... ima tarifa koliko slepaju djaba, mislim nije tarifa, nego neki broj kilometara je djaba, a preko se placa po kilometru...
daxon

#246 Re: ZOBS

Post by daxon »

Možda je postavljač ovog pitanja o užetu polagao negdje u inozemstvu, tamo uglavnom nije potrebno, ustvari i zabranjeno je šlepati vozilo pomoću užeta tj. sajle za vuču.
quasar

#247 Re: ZOBS

Post by quasar »

daxon wrote:Možda je postavljač ovog pitanja o užetu polagao negdje u inozemstvu, tamo uglavnom nije potrebno, ustvari i zabranjeno je šlepati vozilo pomoću užeta tj. sajle za vuču.
Nisam brate nego u SFRJ, 1986.
Uze (tada sajla - uzad nisu bila dovoljno jaka) nije bilo obavezno.

I danas se pitam sto ce to kome, jer imas BiHAMK koji ce te u slucaju nezgode slepati besplatno do tvog odredista, a u slucaju kvara besplatno do prvog servisa. A ni ta tarifa nije neka pljacka, jer su mi kolegu sa Ivana odvukli do servisa u Vogosci za 50 KM.
Ostaje i problem servo upravljaca i kocnice. Probao sam jednom da vidim kako ide bez upaljenog motora niz blagu nizbrdicu. Ne bih se usudio nikad vise tako da se vozim. Imam 4 diska i jedva sam stao, tj. nisam mogao stati dok nisam trznuo rucnu. Volan nemoguce okrenuti bez obje ruke i to da se pripremis za napor, o nekim naglim rekacijama nema govora. Koliko god da kosta vucna sluzba, neka kosta, jeftinije je nego da razbijes svo auto, da ne govorim o gorim posljedicama. F
kurty

#248 Re: ZOBS

Post by kurty »

quasar wrote:
daxon wrote:Možda je postavljač ovog pitanja o užetu polagao negdje u inozemstvu, tamo uglavnom nije potrebno, ustvari i zabranjeno je šlepati vozilo pomoću užeta tj. sajle za vuču.
Nisam brate nego u SFRJ, 1986.
Uze (tada sajla - uzad nisu bila dovoljno jaka) nije bilo obavezno.

I danas se pitam sto ce to kome, jer imas BiHAMK koji ce te u slucaju nezgode slepati besplatno do tvog odredista, a u slucaju kvara besplatno do prvog servisa. A ni ta tarifa nije neka pljacka, jer su mi kolegu sa Ivana odvukli do servisa u Vogosci za 50 KM.
Ostaje i problem servo upravljaca i kocnice. Probao sam jednom da vidim kako ide bez upaljenog motora niz blagu nizbrdicu. Ne bih se usudio nikad vise tako da se vozim. Imam 4 diska i jedva sam stao, tj. nisam mogao stati dok nisam trznuo rucnu. Volan nemoguce okrenuti bez obje ruke i to da se pripremis za napor, o nekim naglim rekacijama nema govora. Koliko god da kosta vucna sluzba, neka kosta, jeftinije je nego da razbijes svo auto, da ne govorim o gorim posljedicama. F
p.s. Prije dvije godine drugu s faxa auto "stalo"... i treba ga slepati sa Kosevskog do Ilidze... Ja sam bio suvozac u autu koje je vuklo (clio 1.2) a slepali smo kadeta... Do Kina Radnik nekako... Poslije, na svakom semaforu gdje nas je crveno uhvatilo, izletim iz auta, gurnem kadet malo nazad jer on nagazi na sajlu i nazad u clia... Pitamo ovog u kadetu "sto ne kocis", a on odgovara "kako cu kocit, kad mi se kocnica digla do vrata gotov"... :lol: :lol: :lol:
van Basten

#249 Re: ZOBS

Post by van Basten »

mislim da je odnedavno i kod nas zabražnjeno "interno" šlepanje sajlom, tj mora se zvati šlep služba, samim tim je i sajla izbačena kao obaveznio dio opreme. doduše, kod nas svaki dan vidim da se šlepaju, ali to je već dio našeg folklora.
sheikh

#250 Re: ZOBS

Post by sheikh »

quasar wrote:A otkad je uze za slepanje obavezna oprema vozila?

100% je u obaveznoj zimskoj opremi.
Sto,kako,otkad vjeruj mi da ne znam :D
al znam da te kosta 40KM ako nemas sajle :) :) :)
Bihamk vuze dzaba 8 ili 16 km besplatno,kasnije naplacuje po nekoj tarifi (mislim da nije skupo ostalo)
:D :D :D
Post Reply