Kojim jezikom pisati u BiH

Post Reply
Pandaa

#226 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Pandaa »

vanuatu wrote:
Vidi se kako poštuješ,a nastojiš da inputiraš Srbima i Hrvatima bosanski jezik...
:-) :-) :roll: :roll: :-) :-) :roll: :roll: :twisted:

Sad ovo govoris a cijelo vrijeme kroz ovu temu pokusavas da bosnjacima oduzmes pravo na bosanski jezik i da im nametnes svevisnji srpski jezik kao jedinu istinu. O cemu ti pricas frajeru...??

Eto vam srpski jezik i cirilica, uzivajte u svom srpstvu! Ali nama bosnjacima vise nikada necete nametati svoju politiku, jezik, a posebno ne svoju slavnu proslost!
Sezam

#227 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Sezam »

Srbi do prije 150 godina pricali bugarski, a sad nam sole pamet o nasem lijepom bosanskom jeziku... :? :lol:

Inace, dobro je poznato da je Vuk Karadzic, zaista vrhunski lingvista, jezik koji je najvecim dijelom pokupio iz Bosne nazvao - Nas Jezik, ali je politika koja je slijedila bazu Nacertanija, dakle posrbljavanje pravoslavaca u okolini, taj jezik progasila srpskim. A tesko tamo na jug Srbija se snalaze sa padezi. Sta ces, kad im je neprirodan jezik...
Klodovik

#228 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Klodovik »

vanuatu wrote:
Ja pričam srpskim...Mogu reći i srpskohrvatskim...ali bosanskim,nikako... :mrgreen:
Tim bolje po bosanski.
alibaba_i_30_godina

#229 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by alibaba_i_30_godina »

vanuatu wrote: Ja pričam srpskim...Mogu reći i srpskohrvatskim...ali bosanskim,nikako... :mrgreen:
A sto to tebi toliko smeta postojanje bosanskog jezika?! Zar si/ste toliko ogorceni sto zivite u ovoj zemlji da vam sve sto pocinje sa pridjevom bosanski smeta i zelite, pardon buduci da ne bih da generalizujem, zelis da na svaki moguci nacin dovedis koristenje istog u pitanje?!

Iz tvojih postova se da zakljuciti da nisi dovoljno kompetentna osoba da se s tobom ulazi u sire diskusije. Ako zelis da budes postovana, onda i ti moras postovati sve ono sto i sama ocekujes od drugih ljudi.
Pandaa

#230 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Pandaa »

Klodovik wrote:
vanuatu wrote:
Ja pričam srpskim...Mogu reći i srpskohrvatskim...ali bosanskim,nikako... :mrgreen:
Tim bolje po bosanski.
:lol: :lol:
vanuatu

#231 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by vanuatu »

NeyDan wrote:
vanuatu wrote: Ja pričam srpskim...Mogu reći i srpskohrvatskim...ali bosanskim,nikako... :mrgreen:
A sto to tebi toliko smeta postojanje bosanskog jezika?! Zar si/ste toliko ogorceni sto zivite u ovoj zemlji da vam sve sto pocinje sa pridjevom bosanski smeta i zelite, pardon buduci da ne bih da generalizujem, zelis da na svaki moguci nacin dovedis koristenje istog u pitanje?!

Iz tvojih postova se da zakljuciti da nisi dovoljno kompetentna osoba da se s tobom ulazi u sire diskusije. Ako zelis da budes postovana, onda i ti moras postovati sve ono sto i sama ocekujes od drugih ljudi.
A ovde je neko kompetentan? :lol:

A što tebi toliko smeta istina? A istina je da su današnji Bošnjaci potomci Srba i u manjoj mjeri Hrvata,koji su prešli na islam...Samim tim i jezik kojim su govorili i govore i danas dan je srpskohrvatski...a ne neki bosanski i slično...i to objašnjava svu ovu zavrzlamu oko jezika...Isto važi i za novokomponovane Crnogorce i njihov jezik...
Samo nekima logika nije jača strana ili ne žele da vjeruju u to...
Mogu ja tebi citirati mnoštvo knjiga i dokaza,ali neću...Prvo,što bilo šta da kažem reći ćeš da je to "četnička propaganda",a drugo,mrzi me,pravo da ti kažem...Ovde sam da ćaskamo i da razbijem monotoniju... :mrgreen:

Ja nisam uopšte ogorčena što živim u RS,dijelu BiH...Možda bih bila ogorčena da živim u drugom entitetu i da slušam ove gluposti o bosanskom jeziku,od Kulina bana...ali srećom,ne živim...
Inače,ja sve ovo mislim kako vam rekoh,ali i pored toga dajem za pravo da Bošnjaci zovu jezik kojim govore kako hoće,ali da sad ne šire mit o nekom pra-izvoru od kojeg su svi ostali jezici postali...Čuj,svi ostali jezici(mislim na srpski i hrvatski)postali od bosanskog,a on poslednji nastao... :roll:

I zašto Bošnjaci nisu nazvali taj jezik bošnjački,zašto bosanski? :roll:
therrarrius

#232 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by therrarrius »

vanuatu wrote: A što tebi toliko smeta istina? A istina je da su današnji Bošnjaci potomci Srba i u manjoj mjeri Hrvata,koji su prešli na islam...
:D
Divno. Pravo lice se otkrilo... i nije nasmijeseno.
Great Cornholio

#233 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Great Cornholio »

Središnji i južnoslovenski jezik ( na današnjoj teritoriji BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije u poslednjih četiristo godina nazivan je: slovinski, bosanski (bošnjački), slovenski, slovjenski,ilirski, hrvatski i srpski,srpski ili hrvatski,hrvatski ili srpski,srpskohrvatski, hrvatskosrpski,standardna novoštokavština, i u posljednje dvije-tri decenije:
hrvatski,srpski,crnogorski i bosanski (Jeftić Milivoje-Jezik za protektorat ,Izdavač "Bosanska knjiga", Sarajevo 2000.)

Evo još jedan citat iz iste knjige: "Petar Kočić je u svom govoru 1911.godine u Bosanskom saboru također govorio o pitanjima jezika, pa se tom prilikom osvrnuo sljedećim riječima na kvarenje narodnog jezika:"Kao što je okupacija donijela mnogo zla i učinila nam mnoge nepravde u svim pravcima narodnog života , a isto je tako štetno uticala na razvitak našeg bogodanog, zvučnog i ljupkog jezika. Taj uticaj je tako štetan da se mi moramo bojati da se naš jezik posve ne iskvari. To nas kao stare dobre Bošnjane mora boljeti, jer je naš jezik i u nastarija vremena bio neobično lijep i zvučan

Neću nikakve zaključke donositi, to prepuštam vama :bih:
vanuatu

#234 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by vanuatu »

therrarrius wrote:
vanuatu wrote: A što tebi toliko smeta istina? A istina je da su današnji Bošnjaci potomci Srba i u manjoj mjeri Hrvata,koji su prešli na islam...
:D
Divno. Pravo lice se otkrilo... i nije nasmijeseno.
Naravno da je pravo lice...Ja nisam uvlakač ,ni politički korektna... :D

To je moje mišljenje,a sad što se tebi ne sviđa,tvoja stvar...

Ili ti misliš da je samo tvoje lice i mišljenje pravo? :roll:
trideset3

#235 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by trideset3 »

vanuatu wrote:
Samo potvrđuješ ono što ja govorim...Nema poznatih pisaca na bosanskom jeziku...Zašto? Jer je ime bosanski jezik izmišljeno 92-e...isto kao i crnogorski,nešto kasnije...

:lol: :lol: :lol:

Strasna neobrazovanost, ignorancija izbija iz svake napisane recenice na ovom forumu, ali ovo je vrhunac do kojeg moze dovesti samo nacionalisticko sljepilo. :lol: Ne znam zasto sa osobom koja valja takve gluposti uopste ulazite u polemiku. Ta osoba ne pokazuje ni najmanju volju da se obrazuje i oslobadja svoje nacionalisticke zatucanosti. Usmena epska knjizevnost ivelikosrpska mitologija su nesto sto ocito nikada nece prevazici. :run:
trideset3

#236 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by trideset3 »

Tek sad vidim da sve vri od ovakvih i jos gorih mantri naucenih uz gusle. :lol: :lol: :skoljka:
therrarrius

#237 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by therrarrius »

vanuatu wrote: Naravno da je pravo lice...Ja nisam uvlakač ,ni politički korektna... :D
Znam da nisi, ti si nekorektna :o pisi ekavicu onda, to je jezik predaka :lol:
vanuatu wrote:To je moje mišljenje,a sad što se tebi ne sviđa,tvoja stvar...

Posto sam ''zaboravljeni srbin'' onda je to ipak NASA stvar :D
vanuatu wrote:Ili ti misliš da je samo tvoje lice i mišljenje pravo? :roll:
Naravno da nije, jer kako si prethodno zakljucila, ja sam srbin, LOL
:bih:
vanuatu

#238 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by vanuatu »

trideset3 wrote:
Strasna neobrazovanost, ignorancija izbija iz svake napisane recenice na ovom forumu, ali ovo je vrhunac do kojeg moze dovesti samo nacionalisticko sljepilo. :lol: Ne znam zasto sa osobom koja valja takve gluposti uopste ulazite u polemiku. Ta osoba ne pokazuje ni najmanju volju da se obrazuje i oslobadja svoje nacionalisticke zatucanosti. Usmena epska knjizevnost ivelikosrpska mitologija su nesto sto ocito nikada nece prevazici. :run:
da,da...bolja je bosanska mitologija i zatucanost... :mrgreen:

i još nešto...pojam velikosrpstvo su izmislili neprijatelji srba...i kad čujem tu floskulu,dobijem osip... :D
a ovdje je čujem vrlo često,tako da...uzdržite se od vrijeđanja,moliću...
JThomas

#239 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by JThomas »

drage komšije, hvala na lijepim namjerama, ali dokurčili ste i bogu i narodu, a naročito narodu.

Image
trideset3

#240 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by trideset3 »

Uzmi Nacertanije pa vidi kako vas naziva Garasanin, a pogledaj i neke druge starije velikosrpske dokumente, posto samo njima vjerujes, pa vidi kako se nazivaju stanovnici Bosne i jezik kojim govore. Kad ih sve pazljivo iscitas, vrati se da diskutujemo. Ok?
vanuatu

#241 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by vanuatu »

therrarrius wrote:
Znam da nisi, ti si nekorektna :o pisi ekavicu onda, to je jezik predaka :lol:

Možda tvojih...mojih nije...:)) Moji preci su iz Crne Gore i ja znam svoje porijeklo...

Posto sam ''zaboravljeni srbin'' onda je to ipak NASA stvar :D

pa da...koza nostra...:))
vanuatu wrote:Ili ti misliš da je samo tvoje lice i mišljenje pravo? :roll:
Naravno da nije, jer kako si prethodno zakljucila, ja sam srbin, LOL
:bih:
Ne,naravno,više nisi...ali si bio... to su dva različita pojma... :)
black

#242 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by black »

od 10 stranica postavljach teme ima dva posta :oops: a vi se i dalje pristavljajte k'o grah
@JT :thumbup:
trideset3

#243 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by trideset3 »

JThomas wrote:drage komšije, hvala na lijepim namjerama, ali dokurčili ste i bogu i narodu, a naročito narodu.

Image
:lol: :lol: :lol:
Klodovik

#244 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Klodovik »

vanuatu wrote:
NeyDan wrote:

A ovde je neko kompetentan? :lol:

A što tebi toliko smeta istina? A istina je da su današnji Bošnjaci potomci Srba i u manjoj mjeri Hrvata,koji su prešli na islam...Samim tim i jezik kojim su govorili i govore i danas dan je srpskohrvatski...a ne neki bosanski i slično...i to objašnjava svu ovu zavrzlamu oko jezika...Isto važi i za novokomponovane Crnogorce i njihov jezik...
Samo nekima logika nije jača strana ili ne žele da vjeruju u to...
Mogu ja tebi citirati mnoštvo knjiga i dokaza,ali neću...Prvo,što bilo šta da kažem reći ćeš da je to "četnička propaganda",a drugo,mrzi me,pravo da ti kažem...Ovde sam da ćaskamo i da razbijem monotoniju... :mrgreen:

Ja nisam uopšte ogorčena što živim u RS,dijelu BiH...Možda bih bila ogorčena da živim u drugom entitetu i da slušam ove gluposti o bosanskom jeziku,od Kulina bana...ali srećom,ne živim...
Inače,ja sve ovo mislim kako vam rekoh,ali i pored toga dajem za pravo da Bošnjaci zovu jezik kojim govore kako hoće,ali da sad ne šire mit o nekom pra-izvoru od kojeg su svi ostali jezici postali...Čuj,svi ostali jezici(mislim na srpski i hrvatski)postali od bosanskog,a on poslednji nastao... :roll:

Po ustavu entiteta u kom živiš ne postoji srpski jezik. Postoji jezik srpskog naroda. Ćaskamo...
trideset3

#245 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by trideset3 »

vanuatu wrote: Ne,naravno,više nisi...ali si bio... to su dva različita pojma... :)
Ilija Garasanin kaze ipak nesto drugo. :lol: :lol: :lol:
trideset3

#246 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by trideset3 »

vanuatu wrote:
Mogu ja tebi citirati mnoštvo knjiga i dokaza,ali neću..:
De, citiraj nam, ako Boga znas. :lol: :lol: :lol:

Siguran sam da nikada nisi cula ni za Dositeja, a ne za nesto drugo, jer da si cula bar za Dositeja, ne bi nam ovdje guslala kao sto guslas.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#247 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by PipiDugaDevetka »

vanuatu wrote:
Inače,ja sve ovo mislim kako vam rekoh,ali i pored toga dajem za pravo da Bošnjaci zovu jezik kojim govore kako hoće,ali da sad ne šire mit o nekom pra-izvoru od kojeg su svi ostali jezici postali...Čuj,svi ostali jezici(mislim na srpski i hrvatski)postali od bosanskog, a on poslednji nastao... :roll:

Bosanski jezik ima svoju historiju, leksiku, gramatiku, rječnik, teritoriju na kojoj se govori, stanovništvo( brojnije nego Slovenci, recimo)!

Ako ćemo se ravnati prema tvojim mjerilima i saznanjima, posljednji je nastao crnogorski jezik!

Zašto miješaš ekavicu i ijekavicu?

Zašto bosanski jezik, a ne bošnjački?
trideset3

#248 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by trideset3 »

PipiDugaDevetka wrote: Ako ćemo se ravnati prema tvojim mjerilima i saznanjima, posljednji je nastao crnogorski jezik!
Cekaj bolan da prvo pazljivo iscita Garasanina, pa da vidimo sta nam ima reci :D
JThomas

#249 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by JThomas »

šta se ba palite k'o kutnjak? pa curica vam sama kaže da joj je dosadno i da je došla malo da podjebava.
vanuatu

#250 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by vanuatu »

Klodovik wrote:
Po ustavu entiteta u kom živiš ne postoji srpski jezik. Postoji jezik srpskog naroda. Ćaskamo...
A jezik srpskog naroda je...? Japanski,možda?
Kakve veze ima Ustav i jezik? Zvanični jezik može biti i engleski,što ne znači da srpski npr. ne postoji...
Isto tako i zvanično pismo može biti latinica ili ćirilica,ili oboje...Ali ako je jedno ozvaničeno Ustavom,ne znači da sam jezik ne sadrži oba pisma...
Post Reply