Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#226 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by PipiDugaDevetka »

Ateista wrote: Ne vidim po kojoj osnovi, moje je pravo da necu da se petljam u politiku, da nemam nikakve veze sa tim.
Sve je politika. I kada se neko ''ne bavi politikom'', i to je neka politika.

Ako se ne baviš politikom barem onih petnaestak minuta na dan glasanja koje su ti potrebne da odeš do glasačkog mjesta, baviće se politika tobom i to 4 naredne godine. Ne možeš se izvući. Dijete će ti živjeti u nesigurnom okruženju,..bolesni roditelji neće imati dovoljno novca za lijekova,....itd.

(NedoBog ovo u vezi sa djetetom i roditeljima, ali ima nas kojima se te stvari već dešavaju)
tranquil

#227 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by tranquil »

Banksy wrote:Neglasanje je neka vrsta otpora nepravednom i nefunkcionalnom sistemu u kojem živimo, otpora ustavu i uređenju koje te primorava da glasaš za svog člana predsjedništva...
A kako ćeš promijeniti sistem neizlaskom na izbore?
Banksy wrote:...i gdje čak i tvoj građanski kandidat ulazi u državno predsjedništvo kao Hrvat, a ne građanin...
OK za predsjedništvo, šta je sa parlamentarnim izborima?
Banksy wrote:Uređenje i sistem su ono što nas sputava i koči...
A kako promijeniti sistem bez promjene na izborima? Na ulici?
Banksy wrote:Poenta je šizofreno ustavno uređenje s...
Kako promijeniti ustav, ako ne kroz parlament, koji se bira?
Banksy wrote:Zato ... Dok ne budemo živjeli u, kako ti kažeš, normalno uređenoj državi...
Kako ćemo promijeniti državu ako ne glasom, čekamo da nam padne s neba?
Banksy wrote:Sve do tada i SDP i Naša stranka i GDS i LDS (i sve druge, slične, ako ih ima u RS-u) će biti minorne stranke...
Ove stranke će biti minorne dok neko ne izađe na izbore i glasa za njih.
Ateista

#228 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Ateista »

PipiDugaDevetka wrote:
Ateista wrote: Ne vidim po kojoj osnovi, moje je pravo da necu da se petljam u politiku, da nemam nikakve veze sa tim.
Sve je politika. I kada se neko ''ne bavi politikom'', i to je neka politika.

Ako se ne baviš politikom barem onih petnaestak minuta na dan glasanja koje su ti potrebne da odeš do glasačkog mjesta, baviće se politika tobom i to 4 naredne godine. Ne možeš se izvući. Dijete će ti živjeti u nesigurnom okruženju,..bolesni roditelji neće imati dovoljno novca za lijekova,....itd.

(NedoBog ovo u vezi sa djetetom i roditeljima, ali ima nas kojima se te stvari već dešavaju)
To je malo drugacije znacenje te rijeci, htio sam reci da me ne zanimaju politicari i vodjenje drzave. :D

Mi vec sad zivimo u nesigurnom drustvu. Zao mi je ako si ti u takvoj situaciji koju si pomenula, ja bih iskreno volio kada bi se to izlaskom na izbore moglo promijeniti, ali na zalost, problem je puno slozeniji i na jednom puno visem nivou na koji ni nasi politicari ne mogu uticati cak i kad bi htjeli, a ne mi obicni ljudi.

Mozda zvuci pesimisticno, ali ja bih to nazvao realnoscu, svijet generalno ide u k....

Ja bih volio da mogu promijeniti svijet, ali istorija je pokazala kako su prosli svi oni revolucionari koji su to pokusavali, a sto je najgore nisu nista postigli. Imam ovaj jedan zivot i pokusavam da iz njega izvucem maximum, ali konkretnim stvarima, svojim radom kojim pokusavam da sebi obezbijedim stvari koje su meni bitne, jer mislim da je to jedini nacin.
Ateista

#229 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Ateista »

tranquil wrote:
Banksy wrote:Neglasanje je neka vrsta otpora nepravednom i nefunkcionalnom sistemu u kojem živimo, otpora ustavu i uređenju koje te primorava da glasaš za svog člana predsjedništva...
A kako ćeš promijeniti sistem neizlaskom na izbore?
Banksy wrote:...i gdje čak i tvoj građanski kandidat ulazi u državno predsjedništvo kao Hrvat, a ne građanin...
OK za predsjedništvo, šta je sa parlamentarnim izborima?
Banksy wrote:Uređenje i sistem su ono što nas sputava i koči...
A kako promijeniti sistem bez promjene na izborima? Na ulici?
Banksy wrote:Poenta je šizofreno ustavno uređenje s...
Kako promijeniti ustav, ako ne kroz parlament, koji se bira?
Banksy wrote:Zato ... Dok ne budemo živjeli u, kako ti kažeš, normalno uređenoj državi...
Kako ćemo promijeniti državu ako ne glasom, čekamo da nam padne s neba?
Banksy wrote:Sve do tada i SDP i Naša stranka i GDS i LDS (i sve druge, slične, ako ih ima u RS-u) će biti minorne stranke...
Ove stranke će biti minorne dok neko ne izađe na izbore i glasa za njih.

Nista od toga ne mozemo promijeniti izlaskom na izbore.

Ako zanemarimo veliku mogucnost stimanja izbora (u slucaju da te minorne stranke dobiju malo vise glasova), cak i sa najboljim namjerama (u sta sumnjam jer smatram da je sam profil osoba koje se kandiduju takav da ne zele konkretne promjene nego vlast i licni interes) ne mogu nista konkretno promijeniti. Stvari se diktiraju na jednom puno visem nivou od strane puno mocnijih ljudi. Mi smo samo jos jedna zrtva nekih puno vecih planova i prljavih igara.

Svi ti izbori su samo jedna velika predstava, kao i recimo izbori u SAD-u, potpuno je svejedno ko ce biti na vlasti, postoje neke manje razlike kojima se mazu ljudima oci ali generalni plan se nastavlja. Narod ima privid da o necemu odlucuje, a u stvari se nista ne pita, demokratija je samo na papiru, u realnosti je diktatura i moderno robovlasnisto i kolonijalizacija.
shin

#230 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by shin »

seln wrote:Treba im reci da ce na glasackom mjestu pjevati Stoja, Ceca, Meca ili neka druga aktuelna opajdara.

Vjerovatno nisu ubjedjeni u kvalitetu glasackog kadra.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#231 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Ateista wrote: Nista od toga ne mozemo promijeniti izlaskom na izbore.

Ako zanemarimo veliku mogucnost stimanja izbora (u slucaju da te minorne stranke dobiju malo vise glasova), cak i sa najboljim namjerama (u sta sumnjam jer smatram da je sam profil osoba koje se kandiduju takav da ne zele konkretne promjene nego vlast i licni interes) ne mogu nista konkretno promijeniti. Stvari se diktiraju na jednom puno visem nivou od strane puno mocnijih ljudi. Mi smo samo jos jedna zrtva nekih puno vecih planova i prljavih igara.

Svi ti izbori su samo jedna velika predstava, kao i recimo izbori u SAD-u, potpuno je svejedno ko ce biti na vlasti, postoje neke manje razlike kojima se mazu ljudima oci ali generalni plan se nastavlja. Narod ima privid da o necemu odlucuje, a u stvari se nista ne pita, demokratija je samo na papiru, u realnosti je diktatura i moderno robovlasnisto i kolonijalizacija.
Predstava k'o predstava, ima svoja pravila igre,...Svi se mi igramo i stalno mijenjamo uloge, jednom smo u ulozi roditelja, drugi put u ulozi učenika, pacijenta, majstora,,....forumaša, profesionalnog forumaša,...Čini mi se da si ti upravo u ovoj posljednjoj nabrojanoj ulozi. Tu si da praviš smutnju i ohrabruješ defetizam, nihilizam, predizbornu apstinenciju ovdje putem Foruma,...
Ateista

#232 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Ateista »

PipiDugaDevetka wrote:
Ateista wrote: Nista od toga ne mozemo promijeniti izlaskom na izbore.

Predstava k'o predstava, ima svoja pravila igre,...Svi se mi igramo i stalno mijenjamo uloge, jednom smo u ulozi roditelja, drugi put u ulozi učenika, pacijenta, majstora,,....forumaša, profesionalnog forumaša,...Čini mi se da si ti upravo u ovoj posljednjoj nabrojanoj ulozi. Tu si da praviš smutnju i ohrabruješ defetizam, nihilizam, predizbornu apstinenciju ovdje putem Foruma,...
Jeste, sve je predstava i idemo iz uloge u ulogu, samo treba biti svjestan ko u kojoj predstavi postavlja pravila i na koja pravila mozemo uticati a na koja ne mozemo. To sto ljudi hoce izborima da promijene su neka davno postavljena pravila igre koja mi obicni ljudi ne mozemo promijeniti jer ona odgovaraju nekim puno mocnijim ljudima, kao sto ne mozemo promijeniti pravila na ovom forumu na kojem imamo svoju ulogu, koliko god da nam se ne svidjala, dzaba nam da se zalimo, bice onako kako kaze onaj ko ima moc.

Ja na ovom forumu samo pokusavam da kazem neke stvari koje dosta ljudi misli ali ne smije da kaze, da razbijem neke tabue, stereotipe, predrasude i slicno.

Ne mislim ja da ce iko od vas koji se ne slazete sa mnom to prihvatiti (mozda ce neko jednog dana i shvatiti da sam u pravu, ko zna) ali necu da dozvolim da se po meni pljuje kako sam nezainteresovan za svoju buducnost, lijen i slicno, zato sto sam postigao u zivotu od vjerovatno vecine koja pljuje po onima koji ne izlaze na izbore, a ja se naravno osjecam prozvan.

Ja ni jednom nisam nekog ubjedjivao da odustane od glasanja, to je svacije pravo i nemam nista protiv toga, ako neko zeli da bude dio te igre, ali mi smeta kada mi se namece da i ja moram biti dio toga jer NECU da igram tu igru i to je moje pravo kao i vase da je igrate.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#233 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Chmoljo »

@Ateista... 'ajd ti gledaj Zeitgeist...
Ne mislim ja da ce iko od vas koji se ne slazete sa mnom to prihvatiti (mozda ce neko jednog dana i shvatiti da sam u pravu, ko zna) ali necu da dozvolim da se po meni pljuje kako sam nezainteresovan za svoju buducnost, lijen i slicno, zato sto sam postigao u zivotu od vjerovatno vecine koja pljuje po onima koji ne izlaze na izbore, a ja se naravno osjecam prozvan.
nisi ti lijen, samo si ili pretvrdoglav da ti uđe nešto u glavu od ovoga što ti ostali govore, ili jednostavno misliš da si bolji od ostalih jer si kao "shvatio" kako svijet funkcioniše...
Ateista

#234 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Ateista »

Chmoljo wrote:@Ateista... 'ajd ti gledaj Zeitgeist...
nisi ti lijen, samo si ili pretvrdoglav da ti uđe nešto u glavu od ovoga što ti ostali govore, ili jednostavno misliš da si bolji od ostalih jer si kao "shvatio" kako svijet funkcioniše...
Ma kakv bolan Zeitgeist, ne treba meni Zeitgeist da vidim neke stvari, i on je vrsta propagande za sebe a ja ne padam na te stvari. :D

Isto ja mogu vama reci, kako ste vi tvrdoglavi da prihvatite ovo sto ja govorim... ali nisam ja taj koji napada ljude koji glasaju, vecina onih koji glasaju napada nas koji ne glasamo i prica nebuloze kako smo lijeni.

Ja sam zbog toga iznio svoj stav, ne morate se sloziti sa mnom, to je jedna jako siroka tema koja ide iz okvira samih izbora, ali dosta mi je suplje kako smo lijeni, nezainteresovani, kako sjedimo po kafama i ljencarimo i slicno jer to nema veze sa tim, bar kad sam ja u pitanju, a znam jos ljudi koji slicno razmisljaju.
Chmoljo

#235 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Chmoljo »

Ateista wrote: Ma kakv bolan Zeitgeist, ne treba meni Zeitgeist da vidim neke stvari, i on je vrsta propagande za sebe a ja ne padam na te stvari. :D

Isto ja mogu vama reci, kako ste vi tvrdoglavi da prihvatite ovo sto ja govorim... ali nisam ja taj koji napada ljude koji glasaju, vecina onih koji glasaju napada nas koji ne glasamo i prica nebuloze kako smo lijeni.

Ja sam zbog toga iznio svoj stav, ne morate se sloziti sa mnom, to je jedna jako siroka tema koja ide iz okvira samih izbora, ali dosta mi je suplje kako smo lijeni, nezainteresovani, kako sjedimo po kafama i ljencarimo i slicno jer to nema veze sa tim, bar kad sam ja u pitanju, a znam jos ljudi koji slicno razmisljaju.
sjedenje po kafanama i ljenčarenje je generalizacija. za koju im povoda ne manjka.

ti si jedan od kojih ne žele da se petljaju. razlika između tebe i ovih gore je nikakva što se tiče doprinosa zajednici... al' jebiga, pretpostavljam da ti je neki širi društveni interes islapljela priča i priča za malu djecu, jer sve je već određeno... što bi se ti onda sekirao, je li tako? baš kao i Klodovik, kaže čovjek, parlamentarci i vijećnici zadnje srolje... kao nešto nam novo rekao :-) gdje onda nesta normalan svijet... kako to da neki normalan vijećnik ne može naći svoje uporište sa još nekim normalnim ljudima...

možda zato što sroljama prepuštate politički život riječima: sve je to već određeno, ja ne mogu ništa promijeniti...

e pa nemr'eš se ... da ti ne uđe.

nećeš da glasaš, idi brate na neki drugi podforum, eto rek'o si svoje mišljenje. :-)
PipiDugaDevetka

#236 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Chmoljo wrote: nećeš da glasaš, idi brate na neki drugi podforum, eto rek'o si svoje mišljenje. :-)
Jeste, neka ide na Ginisa da tamo sređuje da mu ''progledaju kroz prste'' kazne za nevezanje pojasa i prbrzu vožnju, neka ostavi nas da se patimo u svojoj muci i ''frustracijama''.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#237 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by dr.gog »

Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Hoćemo li zdravorazumski ili montipajtonovski odgovor? :D

Evo prvo moje mišljenje, po savjesti i "ostacima razuma" :D .

Posmatram politički aktivizam nekolicine forumaša pred izbore i vidim strašnu gorčinu zbog indolentnosti "glasačkog tijela".Forum i služi za izmjenu načina razmišljanja, pa i da vidimo ko u čiju tikvu puše, što nije uopšte loše niti negativno.Ima mjesta u ovoj zemlji za hiljadu tersluka...

Drugovi aktivisti su s pravom ogorčeni, posebno jer im je ,pod 1, fakat pun qrac učmale sredine koja samo kuka sve dublje tonući u bijedu nametnute instant demokratije.
Pod 2.- stranačke vođe i razna predavanja Otvorenih stolova, seminara i Razmjena Mišljenja ovijeh dana vrve predavanjima u kojima masa rečenica počinje sa imperativom MORA SE ili MORATE, ili MORAMO.
Onaj koji izgovara MORA-ostati i ponavljati kao papagaj za nekoliko stotina KM honorara, dok se aktivisti lome po mahalama, sjednicama, internet forumima i kafanskim raspravama nadajući se uspjehu.

Idealisti čekaju probuđenje naroda, pragmatičari čekaju mjesto opštinskog ili kantonalnog birokrate za cca. 1200- 1800 KM, osigurano na 4 godine.Cijenim i jedne i druge.

mladi und izbori

Mlade se na izbore može samo prisiliti, a nikako ubjediti.Ako neko misli drugačije, volio bih čuti dostojno ubjeđivanje koje bih lično platio -extra za svoju mahalu i ekipu koja doji jointe,pije pivo, i ne sjeća se ni jedne lekcije iz srednje škole koju su završili prije par mjeseci.

Prisiljavanje na izbore je moguće jedino zakonom koji bi zagorčavao život zbog neizlaska na izbore, ili klasičnim marketingom od kojeg bi mlađa raja imala party i zabavu dostojnu da baš tog dana rado glasa.

Nijednog klinca savršeno ne interesuje podvaljak Mileta, uho Sulejmanovo, Željkova slika u kabinetu, ili natezanja oko nekakvog Daytona.Zaboli ga i za Avaz i za FTV.Zna samo da stari glasno psuje svaki put kad na tv dnevniku ugleda sliku Milorada/Radovana/Alije/Tuđmana.Onda u momentu slabosti traže cenera od starog, stari plati večernji mir, a sinovi i kćeri izlaze.I zato Aktivisti lude i očajnički trune po internetu, što fakat razumijem...

propaganda

Navlačenje na izbore bi bila trendy priča : Legalizujmo travu( u bilo kojem obliku da se izjava provuče, bilo bi more novih mladih glasača, da se ne lažemo..), svi ćete dobiti posao, radnu sedmicu od 35 sati k'o Francuzi, radno vrijeme od 9 h ispred računara bez fizičkog napora(hi-tech ljevičarsko društvo), i platu od 1500 KM između 1. i 3. u mjesecu.
Ako nema posla, ima naknada za nezaposlene kao u zlatno doba Njemačke- prosječna platica liježe na račun dok ne nađete posao ili dok vam ne dojadi da sjedite...Mladi BiH u Euforiji(Zemlji EUFOR-a)

Zanemariv procenat omladine uopšte razmišlja o politici.Dakle ili zakonsko utjerivanje na rudu ili populističko foliranje od kojeg nakon izbora ostane 1% (obično neki poslanik u casual garderobi, duže kose i finih okvira od cvikera sa netipičnim pridjevima za vrijeme govora na skupštinskim govornicama)...

Sva ostala priča o ŠBBKBB, da se mladež osvjesti besplatno i za "svoje dobro" je teški šupljak od kojeg nema fajde, ne jer je dr.gog natakareni oportunista, već jer je država sjebana do kraja, do stepena koji je mladima jako slabo poznat...

Ipak, zaista iz srca cijenim forumaše koji troše silnu energiju da eutanazirane likove ubjede da je izborni listić stvar pristojnosti i gospoštinje,a ne "moranja"..Zato ovaj sax i vrijedi nečemu još uvijek :D
Chmoljo

#238 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Chmoljo »

ne znam je li ovo već postavljano...
Budi promjena koju želiš vidjeti

Nerzuk Ćurak

Gandhijeve riječi iz naslova diraju suštinu. Ako se želi promjena, ona neće doći sa apatijom i negativnim determinizmom: "Moj glas i tako neće ništa promijeniti"

Prije nekoliko godina, u jeku izraelskog napada na grad Ramallah, na mjestu zločina zatekao se i jedan američki student. Uznemiren onim što je vidio a vidio je tenkove koji iza sebe ostavljaju pustoš i smrt, odlučio je reagirati. Uspostavio je satelitsku vezu sa kongresmenom SAD-a za koga je dao svoj glas na prethodnim izborima: „ Kongresmene, glasao sam za Vas i u ime tog glasa zahtijevam da nešto poduzmete. Svojim očima gledam izraelske vojnike kako ubijaju civile, vidim tenkove kako ravnaju sve pred sobom..., vidim spaljenu zemlju. Učinite šta je u Vašoj moći.“

Počeo sam tekst sa ovom mikroslikom jedne uvjerljive odgovornosti mladog čovjeka. Možete li uopće zamisliti da u ovoj zemlji mladi ljudi reagiraju na sličan način, da vjeruju u snagu svog glasa, da izađu na izbore s uvjerenjem da ta građanska gesta ima smisla? I da nakon izbora, opremljeni uvjerenjem da su ljudi za koje su glasali njihove sluge, zahtijevaju od izabranih političara, između ostalog, i gestama poput navedenog vapaja empatičnog američkog studenta, djelovanje koje je na tragu predizbornih obećanja, onih zbog kojih su i dali glas upravo tim ljudima i njihovoj političkoj opciji. Daleko je sunce.

Suočeni smo sa upravo obrnutom predstavom mladih ljudi o njihovoj važnosti, o važnosti jednog naročitog glasa. Njihovog. Kada razgovaram sa studentima, kao razlog svoje apolitičnosti i izborne apstinencije, navode nihilistički argument – moj glas ne može ništa promijeniti. Takvom apriornom tvrdnjom, nove generacije bosanskih ljudi samo pothranjuju povijesne stereotipe i karakterizacije – kako mi volimo da drugi odlučuju u naše ime, kako smo najsretniji u blaženom neznanju, kako smo oduševljeni socijalnom stvarnošću u kojoj i o kojoj nas niko ništa ne pita... Tražim, zahtijevam, molim studente da razgovaramo, da postavljaju pitanja, da debatiramo, da se konfrontiramo... Uzalud. Naviknuti na šutnju, uvjereni da „u šutnji je sigurnost“, oni, u ogromnoj većini, nastavljaju naš promašeni način života: šuti i trpi. Vrijeme je za izlazak iz te oportunističke historije.

Vrijeme je za masovni i istovremeno, autentičnoindividualni izlazak na izbore. Manje je važno hoće li Tvoja odgovorna gesta zbilja promijeniti zemlju nabolje, ali multipliciranje gesti kojima se političarima daje na znanje da je došlo do promjene mentalnog koda i da građani konačno shvataju da su izabrani zvaničnici njihove sluge a ne po naslijeđenoj matrici mišljenja i djelovanja - da su građani podanici političara, već je promjena u pozitivnom smjeru. Taj mentalni transfer, taj iskorak iz zone podaništva i apatije u zonu autonomnog kreiranja svog ljudskog statusa - ja jesam neko a ne puki irelevantni broj i „neću sjahati s leđa onome za koga sam glasao“, generacijski je poduhvat vrijedan energičnog zagovaranja. Bez povećanja izborne baze, bez relevantnog povratka, naročito urbane populacije, na birališta, polja slobode će se i dalje sužavati a deficit demokratije će rasti. Tamo gdje imate deficit demokracije raste suficit paralelnih centara moći, rastu kleronacionalistički i kleptokratski kružoci umreženih nitkova i nitkovuša koji, na duže stazu derogiraju državu iznutra i sprdaju se sa demokratskim oblicima borbe.

Pa vidite li, na primjeru vječne direktorice JU Djeca Sarajeva (da možda gospođa nije Vječnik?) kako nevidljiva sila delegitimira građanska nastojanja za pravdom pretvarajući ovaj grad u arhaičnu deponiju lopovluka, barbarstva i neodgovornosti. Barbari ne dolaze. Oni su unutra i budući da nema revolucije, budući da je izbrisana iz registra evropske sadašnjosti izbori su mala, velika šansa za promjenu. No mogu li glasači prepoznati promjenu?

Znaju li da promjena nije glasanje za staro u novom ruhu? Da promjena nije dati glas nekome ko je bio dio tala a sada je, navodno, protiv bivših taldžija. Kao što promjena nije ni glasanje za bilo koju stranu tala, za bilo koju stranku bilo koje strane tala. A naročito promjena ne stanuje tamo gdje se zloupotrebljava religija, gdje se ta duhovna potreba za samootkrivanjem premješta na politički trg. Promjena, nadati se, stanuje tamo gdje možemo prepoznati želju za stvarnim izdizanjem iznad beznađa u kojem živimo.

U deficitarnim demokracijama, dobro je, načelno posmatrano, u svakom novom izbornom krugu dati šansu opoziciji. No, beskrajno je važno znati prepoznati mimikriju: gdje se krije pozicija u opoziciji? I uredno preskočiti trojanske konje. Nema tu nikakvih darova. Naročito nedostaje ključni dar: Vladavina zakona. Tamo gdje nema vladavine zakona, imamo i imat ćemo vladavinu ljudi. A to je najgora moguća despotija jer relativizira zakon i apsolutizira simpatije i klanove. Zato se nadam, čitaoče, da ćeš me poslušati: „Budi promjena koju želiš vidjeti.“
Ateista

#239 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Ateista »

Chmoljo wrote:
Ateista wrote: Ma kakv bolan Zeitgeist, ne treba meni Zeitgeist da vidim neke stvari, i on je vrsta propagande za sebe a ja ne padam na te stvari. :D

sjedenje po kafanama i ljenčarenje je generalizacija. za koju im povoda ne manjka.

ti si jedan od kojih ne žele da se petljaju. razlika između tebe i ovih gore je nikakva što se tiče doprinosa zajednici... al' jebiga, pretpostavljam da ti je neki širi društveni interes islapljela priča i priča za malu djecu, jer sve je već određeno... što bi se ti onda sekirao, je li tako? baš kao i Klodovik, kaže čovjek, parlamentarci i vijećnici zadnje srolje... kao nešto nam novo rekao :-) gdje onda nesta normalan svijet... kako to da neki normalan vijećnik ne može naći svoje uporište sa još nekim normalnim ljudima...

možda zato što sroljama prepuštate politički život riječima: sve je to već određeno, ja ne mogu ništa promijeniti...

e pa nemr'eš se ... da ti ne uđe.

nećeš da glasaš, idi brate na neki drugi podforum, eto rek'o si svoje mišljenje. :-)
Ni malo nema povoda za takvu generalizaciju, ne kazem da nema onih koji sjede po kafanama, ne rade nista i ne glasaju, ali isto tako ima i onih koji sjede po kafanama i glasaju, te ne rade i misle da ce im to pomoci da imaju bolju buducnost, a ne izlaze iz kafane. Taj kafanski mentalitet nije vezan za neglasace, on je rasprostranjen i kod jednih i kod drugih i ja ne podrzavam ni jedne ni druge jer glasali ili ne, prvo moraju sami da urade nesto na sebi, da se potrude da nadju posao i da ga zadrze, a dok sjede u kafani ne mogu se zaliti ni na sta, opet kazem, glasali ili ne, nema veze sa tim.

Sta po tebi podrazumijeva doprinos zajednici? Ja ne mislim da je glasanje doprinos zajednici, mislim da ja na puno drugih i konkretnijih nacina doprinosim zajednici.

Na zalost, mislim da normalan svijet ne zeli da se bavi politikom, do sad nisam vidio osobu koja se bavi ili zeli da se bavi politikom a da je osoba koju stvarno mogu cijeniti prema mojim kriterijima, jer ne volim takve tipove ljudi, za mene su to sve supljatori koji pokusavaju da ne rade nista konkretno a da zaradjuju pare.

Prema tome, nije problem sto ja ne glasam i pustam takve ljude na vlast, problem je sto je svijet takav da samo takvi ljudi i pokusavaju da dodju na vlast. Iz prica nekih ljudi koji su pokusavali da se probiju u nekoj stranci znam koliko su to ruzne i prljave igre i gade mio se ljudi koji ucestvuju u takvim igrama i koji se guraju na takav nacin, a oni koji to ne rade oni ne mogu i ne uglavnom ni ne zele da se probiju do neke pozicije na vlasti, sto znaci da ja nemam za koga glasati.
Ateista

#240 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Ateista »

PipiDugaDevetka wrote:
Chmoljo wrote: nećeš da glasaš, idi brate na neki drugi podforum, eto rek'o si svoje mišljenje. :-)
Jeste, neka ide na Ginisa da tamo sređuje da mu ''progledaju kroz prste'' kazne za nevezanje pojasa i prbrzu vožnju, neka ostavi nas da se patimo u svojoj muci i ''frustracijama''.
Tema i jeste "Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???", ja dajem svoje misljenje zasto neki ne izlaze na izbore, a konacni odgovor bi mogao biti da je potrebno da se promijeni kompletna svijest ljudi u svijetu da bi na te pozicije uopste dolazili ljudi koji zasluzuju da im dam svoj glas, i da se situacija promijeni tako da ti ljudi mogu nesto uraditi i da ih razni lobiji ne ukopavaju u svakom pokusaju. Iskreno, ne mislim da ce se to ikad desiti.

Ne vidim sta je problem sto trazim savjete kako da izbjegnem oduzimanje vozacke, sta ces, auto mi treba za posao, a posto nisam ni u kakvoj stranci moram nesto konkretno da radim, ne mogu zivjeti od suplje. :D
HAVANA

#241 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by HAVANA »

Ateista...znaš da znam gdje stanuješ...kukala ti majka ako ove godine ne glasaš :evil: :D
Ateista

#242 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Ateista »

Chmoljo wrote:ne znam je li ovo već postavljano...

Nerzuk Ćurak
Citao sam taj tekst, jedan je od onih koji me i isprovocirao da se ukljucim na ove teme...

Mislim da je to zloupotreba cuvene recenice koja ima vise jednu ekolosku poruku, poruku mira, poruku drustvene svijesti, i mislim da nikakve veze nema sa politickim strankama.

Uglavnom, nista novo u tekstu, tipicna predizborna propaganda.
Ateista

#243 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Ateista »

HAVANA wrote:Ateista...znaš da znam gdje stanuješ...kukala ti majka ako ove godine ne glasaš :evil: :D
Za koga, za tebe? :D :lol:
black

#244 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by black »

HAVANA wrote:Ateista...znaš da znam gdje stanuješ...kukala ti majka ako ove godine ne glasaš :evil: :D
zovi i mene :mrgreen:
HAVANA

#245 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by HAVANA »

Ateista wrote:

E samo bi mi još to falilo :lol:
Samo ti glasaj.Znam da nećeš puno pogriješiti i da ćeš izabrati manje zlo od dosadašnjeg... :D
Chmoljo

#246 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Chmoljo »

Ateista wrote:
Chmoljo wrote:ne znam je li ovo već postavljano...

Nerzuk Ćurak
Citao sam taj tekst, jedan je od onih koji me i isprovocirao da se ukljucim na ove teme...

Mislim da je to zloupotreba cuvene recenice koja ima vise jednu ekolosku poruku
:-) :-) :-)

jašta, posadimo drveće da ljepše dišemo slobodu
poruku mira, poruku drustvene svijesti, i mislim da nikakve veze nema sa politickim strankama.

Uglavnom, nista novo u tekstu, tipicna predizborna propaganda.
društvena svijest i političke stranke inače nikakve veze nemaju... čitaš li ti pišeš?

btw, Nerzuk nije ni u jednoj političkoj stranci da bi slao neke predizborne poruke :-) :roll:
brandnew_loser

#247 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by brandnew_loser »

Evo jedan interesantan konkurs i inicijativa za aktiviranje mladih u BiH da izadju na izbore:

http://mladi.info/index.php?type=1&a=vi ... na&id=4904

Ukratko: konkurs za naj-video klipove & postere mladih na temu Izbori 2010

Pogotovo kad se uzme u obzir da postoji nagradni fond, ovo moze biti dobar podsticaj ljudima da razmisle i o izlasku na izbore :)
perfect_guy

#248 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by perfect_guy »

šta je zaključak ovih 11 strana?

da konstruktivan razlog za neizlazak ne postoji
Ateista

#249 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Ateista »

perfect_guy wrote:šta je zaključak ovih 11 strana?

da konstruktivan razlog za neizlazak ne postoji
Kako ciji, moj zakljucak ostaje da nema ni jedan konstruktivan razlog da izlazak. :D
Ateista

#250 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Ateista »

HAVANA wrote:
Ateista wrote:

E samo bi mi još to falilo :lol:
Samo ti glasaj.Znam da nećeš puno pogriješiti i da ćeš izabrati manje zlo od dosadašnjeg... :D
Pa vidis u tome i jeste problem, kad bi se ti kandidovao jos bih i razmislio, ali ne znam nikog normalnog ko se kandidovao. :D
Post Reply