Dobri čajevi
Moderator: anex
- Ciprol
#226 Re: Dobri čajevi
danas sam uzeo plantago Svete Trave. sviđa mi se mix. jel' još ko probao?
- alica.k
#227 Re: Dobri čajevi
ljudovi, neki caj od kog ce mi proradit cirkulacija i ugrijacu se? anyone? ginko?
-
kOmpir
#228 Re: Dobri čajevi
Zeleni čajevi, đumbir, ginko, oolong, puerh. Probaj sa nekom mješavinom, tipa zeleni čaj i đumbir, ili sl. Oolong i puerh možeš naći u Franz & Sophie ili naručivati preko interneta. Pitaj Adnana u F&S, možda je on bolje upućen.alica.k wrote:ljudovi, neki caj od kog ce mi proradit cirkulacija i ugrijacu se? anyone? ginko?
-
kOmpir
#229 Re: Dobri čajevi
Vrijeme je za još jednu recenziju, budući da trenutno imam više slobodnog vremena, možete očekivati 1-2 recenzije sedmično 
Ovaj put sam se odlučio za jedan biljni čaj, odnosno čajnu mješavinu. Riječ je Plantagovom Ledenom dobu. Ledeno doba je mješavina sa rooibos afričkim grmom kao bazom te dodacima u vidu limunove trave, šafrana, cvijeta narandže, mente te arome breskve i limete.
Za 50 gr ovog čaja moraćete izdvojiti 4 KM. Čaj sam uzeo u Tušu, a mislim da ga još možda možete naći u Mercatoru. Za ostale velike prodajne lance nisam siguran, provjerite.

Sastojci i upustva o pripremi.

Čaj veoma prijatan oku, te aromom podsjeća na voćnu kombinaciju. Mene lično podsjeća na Čunga Lunga žvake

Prema upustvu, 3 gr čaja zalijemo sa 2dl ključale vode...

...te pustimo da ostoji 10 minuta.

Budući da je rooibos jako sitan čaj, poželjno je da koristite cjediljku sa sitnijom mrežicom. Čak i pored žičanog filtera na mom čajniku porao sam koristiti cjediljku.

Nakon 10 minuta čaj se procjeđuje.

Ako želite čaj možete zasladiti.

Kao što sam i rekao, mene lično aroma asocira na Čunga Lunga žvake, te aromu mogu opisati kao kombinaciju svježina limunove trave, tijelo rooibusa, te aromu breskve. Ispijanjem čaja prisutna je svježina, te kako čaj klizi prema grlu primjetan je i okus rooibosa - sasvim blago slatkast i zemljast.
Sažetak:
Bogate,egzotično voćkaste i citrusne arome odišu ovim čajem koji jednako prija topao ili kao ledeni čaj. Uz to ne sadrži kofein pa je pogodan za ispijanje i u večernjim satima.

Ovaj put sam se odlučio za jedan biljni čaj, odnosno čajnu mješavinu. Riječ je Plantagovom Ledenom dobu. Ledeno doba je mješavina sa rooibos afričkim grmom kao bazom te dodacima u vidu limunove trave, šafrana, cvijeta narandže, mente te arome breskve i limete.
Za 50 gr ovog čaja moraćete izdvojiti 4 KM. Čaj sam uzeo u Tušu, a mislim da ga još možda možete naći u Mercatoru. Za ostale velike prodajne lance nisam siguran, provjerite.

Sastojci i upustva o pripremi.

Čaj veoma prijatan oku, te aromom podsjeća na voćnu kombinaciju. Mene lično podsjeća na Čunga Lunga žvake

Prema upustvu, 3 gr čaja zalijemo sa 2dl ključale vode...

...te pustimo da ostoji 10 minuta.

Budući da je rooibos jako sitan čaj, poželjno je da koristite cjediljku sa sitnijom mrežicom. Čak i pored žičanog filtera na mom čajniku porao sam koristiti cjediljku.

Nakon 10 minuta čaj se procjeđuje.

Ako želite čaj možete zasladiti.

Kao što sam i rekao, mene lično aroma asocira na Čunga Lunga žvake, te aromu mogu opisati kao kombinaciju svježina limunove trave, tijelo rooibusa, te aromu breskve. Ispijanjem čaja prisutna je svježina, te kako čaj klizi prema grlu primjetan je i okus rooibosa - sasvim blago slatkast i zemljast.
Sažetak:
Bogate,egzotično voćkaste i citrusne arome odišu ovim čajem koji jednako prija topao ili kao ledeni čaj. Uz to ne sadrži kofein pa je pogodan za ispijanje i u večernjim satima.

-
sjooba
#230 Re: Dobri čajevi
vidjeh sinoc u OBIju.babyline wrote:gdje u sa ima da se kupi mali cajnik od stakla, moze biti okolo ona plastika drska i tako to.. imala sam jedan super praktican i izlijem vreo caj i stavim pod mlaz hladne vode, staklo mi je ciknulo.... moze i kineski nemam nista protiv
nesto ovako
ima jedno šest vrsta,a cijene su do 10KM (ako sam dobro vidio
-
kOmpir
#231 Re: Dobri čajevi
Imaš uzeti u Franz & Sophie. Imaju i čitav stakleni set, kojeg šmekam da uzmem kao poklon nekad kad budem pri paramababyline wrote:gdje u sa ima da se kupi mali cajnik od stakla, moze biti okolo ona plastika drska i tako to.. imala sam jedan super praktican i izlijem vreo caj i stavim pod mlaz hladne vode, staklo mi je ciknulo.... moze i kineski nemam nista protiv
nesto ovako
-
dudu
#232 Re: Dobri čajevi
Alica, ja mislim da je za cirkulaciju najbolja žara ili kopriva..alica.k wrote:ljudovi, neki caj od kog ce mi proradit cirkulacija i ugrijacu se? anyone? ginko?
Moja mama ju je uvijek sušila i spremala za čaj, ali znam da se može spremati i na druge načine kao jelo. Dobra je protiv anemije, odnosno, slabokrvnosti, loše cirkulacije...
Evo, našla sam detaljnije, ako nekoga zanima:
http://biovrt.com/2010/04/01/kopriva-urtica-dioica/
- alica.k
#233 Re: Dobri čajevi
probala sam koprivu...nish :S
- vazi
#234 Re: Dobri čajevi
http://www.herbateka.eu/
odlican site, toplo preporucujem
inace da bi poboljsala cirkulaciju bilo bi mozda dobro popraviti opste stanje svih organa - zlijezda s unutrasnjim i vanjskim lucenjem, poboljsati probavu, razmjenu tvari i td...Za to je preporucljiva hajducka trava
http://www.priroda-leci-sve.com/hajducka_trava.htm
u "zlatna knjiga ljekovitog bilja" autor Zlatko Gursky (pok poznati farmaceut) pise ovako:
krvnih zila popunjenje pojacava: persin
krvotok regulira: hajducka trava
nepravilan krvotok: morski luk
odlican site, toplo preporucujem
inace da bi poboljsala cirkulaciju bilo bi mozda dobro popraviti opste stanje svih organa - zlijezda s unutrasnjim i vanjskim lucenjem, poboljsati probavu, razmjenu tvari i td...Za to je preporucljiva hajducka trava
u "zlatna knjiga ljekovitog bilja" autor Zlatko Gursky (pok poznati farmaceut) pise ovako:
- alica.k
#235 Re: Dobri čajevi
joj ma, nisam se objasnila.vazi wrote:http://www.herbateka.eu/
odlican site, toplo preporucujem![]()
inace nemam problema sa cirkulacijom, ALI, zadnjih par dana radim u jednoj ogromnoj zgradi bez prozora u kojoj cim zadje sunce je ledara totalna. i tu moram ostat do 11 navecer. navucem na sebe 101 komad odjece, al ne pomaze toliko...opet hladno. pa reko ako ima neki caj da me trenutno zagrije.
-
kOmpir
#236 Re: Dobri čajevi
Po kineskoj filozofiji, preporučuje se konzumacija čajeva po godišnjim dobima:alica.k wrote:joj ma, nisam se objasnila.
inace nemam problema sa cirkulacijom, ALI, zadnjih par dana radim u jednoj ogromnoj zgradi bez prozora u kojoj cim zadje sunce je ledara totalna. i tu moram ostat do 11 navecer. navucem na sebe 101 komad odjece, al ne pomaze toliko...opet hladno. pa reko ako ima neki caj da me trenutno zagrije.
Proljeće - cvjetni čajevi (jasmin, hibiskus, osmantus, krizentema)
Ljeto - zeleni čaj
Jesen - oolong
Zima - crni čaj
Probaj oolong i crni čaj.
-
dudu
#237 Re: Dobri čajevi
joj ma, nisam se objasnila.
e, pa u tom slučaju ti je najbolje kupiti vunene carape, od prave vune, one koje su neugodne i bockaju, ali najbolje utople i pokrenu cirkulaciju...
navuci ih i ne skidaj 
e, pa u tom slučaju ti je najbolje kupiti vunene carape, od prave vune, one koje su neugodne i bockaju, ali najbolje utople i pokrenu cirkulaciju...
- alica.k
#238 Re: Dobri čajevi
ma imam ih...i sve to, ne pomaze, jer je strasno hladno. al nema veze, jos sutra sam tamo, i onda se vracam toplom domu 
- wewa
#239 Re: Dobri čajevi
kupili smo turski caj u onoj novoj prodavnici Bakkal kod sebilja - cijena smijesna, 8,5 do 10 KM za pola kile caja, ili 15 KM za kilogram. odabrali ovu crnu varijantu, to je kao neka specijalna mjesavina - ugodno gorko, umjereno aromaticno. fina opcija za cajoljupce koji cesto piju crni caj u vecim kolicinama 
-
kristian11
#240 Re: Dobri čajevi
O zdravom zivotu i lijecenjenju razlicitih bolesti prirodnim putem moze te se informisati na blogu http://biljeizdravzivot.blogspot.com
-
kOmpir
#242 Re: Dobri čajevi
Da se ispravim, riječ je o kineskoj tradicionalnoj medicini. Evo i link, nažalost nisam nigdje našao period iz kojeg datira, pa bi trebao malo više tražiti ako ti baš treba.jOFLA wrote:kOmpir wrote: Po kineskoj filozofiji, preporučuje se konzumacija čajeva po godišnjim dobima:
Proljeće - cvjetni čajevi (jasmin, hibiskus, osmantus, krizentema)
Ljeto - zeleni čaj
Jesen - oolong
Zima - crni čaj
Probaj oolong i crni čaj.
Otkad datira ta kineska filozofija o konzumaciji čajeva po godišnjim dobima ?
http://www.tea-of-chinese.com/tea-healt ... hp?cid=713
-
MHAB
#243 Re: Dobri čajevi
Imaš prodavnicu Franz & Sophie (valjda se ovako piše) koja se nalazi malo iznad Muzičke akademije ili ako ti je lakše tik uz nekadašnju Jerlagićevu pekaru. Izbor čajeva je definitivno najbolji u gradu, a možeš i degustirati čajeve u samoj radnji.
-
KenCo
#245 Re: Dobri čajevi
MHAB wrote:Imaš prodavnicu Franz & Sophie (valjda se ovako piše) koja se nalazi malo iznad Muzičke akademije ili ako ti je lakše tik uz nekadašnju Jerlagićevu pekaru. Izbor čajeva je definitivno najbolji u gradu, a možeš i degustirati čajeve u samoj radnji.
-
donja_crtica
#246 Re: Dobri čajevi
KenCo wrote:MHAB wrote:Imaš prodavnicu Franz & Sophie (valjda se ovako piše) koja se nalazi malo iznad Muzičke akademije ili ako ti je lakše tik uz nekadašnju Jerlagićevu pekaru. Izbor čajeva je definitivno najbolji u gradu, a možeš i degustirati čajeve u samoj radnji.
koga interesuju cajevi ovo je mjesto za njega
sinoc gunpowder iz te radnje sam pio
odlican
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#247 Re: Dobri čajevi
"trava iva od mrtva pravi ziva,a kantarion dobar je i on" 
-
KenCo
#248 Re: Dobri čajevi
probaj Pi Lo Chun Bai YE, apsolutno moja preporuka. posebno ako volis blazi caj, bez mnogo kofeina i sa suptilnijim ukusom. cak ce ti se uciniti da je aromatiziran , medjutim nije, cisti zeleni caj. ja taj pijem svaki dan skoro litar. cijena-jedan od najjeftinijih u radnjidonja_crtica wrote:KenCo wrote:MHAB wrote:Imaš prodavnicu Franz & Sophie (valjda se ovako piše) koja se nalazi malo iznad Muzičke akademije ili ako ti je lakše tik uz nekadašnju Jerlagićevu pekaru. Izbor čajeva je definitivno najbolji u gradu, a možeš i degustirati čajeve u samoj radnji.
koga interesuju cajevi ovo je mjesto za njega
sinoc gunpowder iz te radnje sam pio
odlican
-
kOmpir
#249 Re: Dobri čajevi
Ako tražite dobar omjer cijene i kvalitete preporučujem Oolong Oriental Beauty Fancy. Čaj jeste relativno skup (oko 12 KM/ 50 gr, tako nešto), ali ima kvaka - možete zaliti isti čaj 2-4 puta. Ja sam recimo skoro kad sam bio u F&S uzeo 25 gr tog čaja (znači može i na "vagu" - manje od 50 gr), i jučer zalio 1,5 gr sa oko 100-125ml, i tako ukupno 4 putaKenCo wrote: probaj Pi Lo Chun Bai YE, apsolutno moja preporuka. posebno ako volis blazi caj, bez mnogo kofeina i sa suptilnijim ukusom. cak ce ti se uciniti da je aromatiziran , medjutim nije, cisti zeleni caj. ja taj pijem svaki dan skoro litar. cijena-jedan od najjeftinijih u radnji
Isto možete ponoviti sa čajevima tipa Gunpowder, Pu Erh, Bi Lo Chun, Bai Mu Dan, i svi čajevi koji imaju relativno krupan i zatvoren list. Bujrum eksperimentisat'
-
kOmpir
#250 Re: Dobri čajevi
Ne znam tačno, ali mislim da nije dugo trebalo kinezima da nakon "otkrića" crnog čaja da isti presuju u cigle i njima trguju, pa i na velike razdaljine (Tibet, Rusija i sl.), jer crni čaj zadržava svoje karakteristike mnogo duže od zelenog čaja. Vremenski grubo rečeno, crni čaj se proizvodi prije 7 stoljeća nove ere.jOFLA wrote: Tradicionalna kineska medicina, eh. A nije ni važno u stvari je li njihova filozofija ili tradicionalna medicina, jer... Naime, je li ti poznato kada su Kinezi počeli proizvoditi crni čaj ?
Evo ovdje imaš skrećenu verziju historije čaja u kini:
http://www.tenren.com/teahistory.html