Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
-
FleetStrike
#226 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Dao bih sve da rata nije bilo ---
Ipak, ne bi nam dali da ga ne bude, morali su nam naplatiti svoje poraze i "vekovnu" nadmoć. Pred rat su nam se komšije osrtvile i pomahnitale ... mošti sa Kosova, te "niko ne sme Srbe da bije", te razmještanje artiljerijskog oruđa iznad Sarajeva dok je to Đedo Hadžihasanović lijepo na TVSA objašnjavao kao "redovnu mirnodopsku vježbu TO" .... Ne bi nam dali da ko insani živimo, zavidni na ćeifu, rahatluku, sevdahu, jaranstvu, na duhu i pozitivnom shvatanju života uprkos šprdanju s Bosnom i Hercegovinom i Bosancima i Hercegovcima islamske vjeroispovijesti koje, zato što je bilo rata - danas zovu Bošnjaci umjesto građani BiH islamske vjeroispovijesti ...
Volio bih da nisam vidio zamrle oči djevojčice koje su me pune s opomenom gledale kad sam je pokrio i spustio u mezar sa njenih PUNIH 6 godina! Ne bi bilo silovanih 20000 žena, sahranjenih 200000 očeva i braće i nezapamćenog razaranja jedine časne države u ovom .upku koji zovu Balkan, države koja nikad nije željela osvajati a svi su po njoj harali .... Ne bi se bijelile hiljade mezara i opominjale da ne zaboravim i da ne oprostim bagri koja su poharali moju domovinu.
Slušam vaše vječne, tužne priče, svih vas koji ste sa mnom prošli ovo sve i "vrtim" film i vidim onaj užas .... Sumorna mi je ova nedjelja nakon čitanja šta su mnogi imali a danas nemaju, i žao mi je zbog svega ... da mogu kako vratio bih film a ne bi u glavi gledao snimke s Kapije u Tuzli gdje je pala jugoslovenska, bratstvom i jedinstvom skovana granata i raskinula tijela djece koji nisu htjeli ostaviti Bosnu .... među kojima su bile i moje kolege s fakulteta ...
Ne bih gledao kako neki političari i hrpa ovdje nostalgično lamentira za nestalom državom iako znaju da nije nestala našom rukom, da je nije Bosanac i Hercegovac rušio, da je samo u Bosni bratstvo i jedinstvo bilo moguće, da je Bosna dom većine miješanih brakova, da su Bosanci i Hercegovci davali djeci imena po "narodnom" ključu, da je kod nas na grbu bio DIMNJAK i crvena boja k'o krv koju su prolili NAŠI partizani, dok su drugi grbovi držali SVOJE znakove i u to doba kad je, navodno ... sve bilo u redu ....
I pored toga, ja bih lično dao sve, pa i život da nije bilo rata jer bi bilo više žive djece ... njihov smijeh ne bi zamukao a oči im ne bi prazno gledale u beskraj, u smrti jednake starijim samo više ugasle jer je u njima bilo sjaja za čitav jedan život. A taj sjaj su nam uzeli. Taj sjaj su nam zakopali, i silovali, i spalili i sahranili i strijeljali metkom u leđa hrabri junaci iz Srbije, ekavicom komentarisali i vukli ankere na haubicama i slali svoje poruke bratstva i jedinstva, i daskama, i palicama i pendrecima, i bodljikavom žicom i svakakvim drugim alatima su nas ubijali ....
Ubijali su nas što smo živi, što smo muslimani, što se zovemo Bosanci i Hercegovci, što nam je sevdah drag i što nam je u srcu da opraštamo i da volimo a ne da koljemo ...
HEEEJ!
Nije Bosna počela rat, oni su - i dosta više laprdanja da su rat započeli pojedinci s ciljem bogaćenja, poginuli heroji, poginuli borci Armije BiH i nevine žrtve se u mezarima i grobovima okreću .... nisu ih u zemlju spustili pojedinci nego 70% jednog naroda iz Srbije sa svojim popuzanima iz BiH s ciljem sistematskog uništenja svega što ima veze s Bosnom a islamsko je ... nisu mi život uzeli ovi što su došli nakon rata, nema šta da uzmu, ništa mi nije ostalo osim sivih jutara kad je najljepše sunce i čemera što nisam poludio da zaboravim, da ne vidim užas koji i sad u snu gledam
Flood je, znam .... ali ovo nije tema o kojoj se može napisati red i s kojom se da šprdati ... Rat me unakazio kao i sve nas koji smo bili u BiH ali vrijeme ne mogu vratiti. Ono što mogu je reći da bih stvarno, stvarno volio da nije bilo rata ...
bio bih normalan i gledao svoju porodicu uživo umjesto na slikama ...
Ipak, ne bi nam dali da ga ne bude, morali su nam naplatiti svoje poraze i "vekovnu" nadmoć. Pred rat su nam se komšije osrtvile i pomahnitale ... mošti sa Kosova, te "niko ne sme Srbe da bije", te razmještanje artiljerijskog oruđa iznad Sarajeva dok je to Đedo Hadžihasanović lijepo na TVSA objašnjavao kao "redovnu mirnodopsku vježbu TO" .... Ne bi nam dali da ko insani živimo, zavidni na ćeifu, rahatluku, sevdahu, jaranstvu, na duhu i pozitivnom shvatanju života uprkos šprdanju s Bosnom i Hercegovinom i Bosancima i Hercegovcima islamske vjeroispovijesti koje, zato što je bilo rata - danas zovu Bošnjaci umjesto građani BiH islamske vjeroispovijesti ...
Volio bih da nisam vidio zamrle oči djevojčice koje su me pune s opomenom gledale kad sam je pokrio i spustio u mezar sa njenih PUNIH 6 godina! Ne bi bilo silovanih 20000 žena, sahranjenih 200000 očeva i braće i nezapamćenog razaranja jedine časne države u ovom .upku koji zovu Balkan, države koja nikad nije željela osvajati a svi su po njoj harali .... Ne bi se bijelile hiljade mezara i opominjale da ne zaboravim i da ne oprostim bagri koja su poharali moju domovinu.
Slušam vaše vječne, tužne priče, svih vas koji ste sa mnom prošli ovo sve i "vrtim" film i vidim onaj užas .... Sumorna mi je ova nedjelja nakon čitanja šta su mnogi imali a danas nemaju, i žao mi je zbog svega ... da mogu kako vratio bih film a ne bi u glavi gledao snimke s Kapije u Tuzli gdje je pala jugoslovenska, bratstvom i jedinstvom skovana granata i raskinula tijela djece koji nisu htjeli ostaviti Bosnu .... među kojima su bile i moje kolege s fakulteta ...
Ne bih gledao kako neki političari i hrpa ovdje nostalgično lamentira za nestalom državom iako znaju da nije nestala našom rukom, da je nije Bosanac i Hercegovac rušio, da je samo u Bosni bratstvo i jedinstvo bilo moguće, da je Bosna dom većine miješanih brakova, da su Bosanci i Hercegovci davali djeci imena po "narodnom" ključu, da je kod nas na grbu bio DIMNJAK i crvena boja k'o krv koju su prolili NAŠI partizani, dok su drugi grbovi držali SVOJE znakove i u to doba kad je, navodno ... sve bilo u redu ....
I pored toga, ja bih lično dao sve, pa i život da nije bilo rata jer bi bilo više žive djece ... njihov smijeh ne bi zamukao a oči im ne bi prazno gledale u beskraj, u smrti jednake starijim samo više ugasle jer je u njima bilo sjaja za čitav jedan život. A taj sjaj su nam uzeli. Taj sjaj su nam zakopali, i silovali, i spalili i sahranili i strijeljali metkom u leđa hrabri junaci iz Srbije, ekavicom komentarisali i vukli ankere na haubicama i slali svoje poruke bratstva i jedinstva, i daskama, i palicama i pendrecima, i bodljikavom žicom i svakakvim drugim alatima su nas ubijali ....
Ubijali su nas što smo živi, što smo muslimani, što se zovemo Bosanci i Hercegovci, što nam je sevdah drag i što nam je u srcu da opraštamo i da volimo a ne da koljemo ...
HEEEJ!
Nije Bosna počela rat, oni su - i dosta više laprdanja da su rat započeli pojedinci s ciljem bogaćenja, poginuli heroji, poginuli borci Armije BiH i nevine žrtve se u mezarima i grobovima okreću .... nisu ih u zemlju spustili pojedinci nego 70% jednog naroda iz Srbije sa svojim popuzanima iz BiH s ciljem sistematskog uništenja svega što ima veze s Bosnom a islamsko je ... nisu mi život uzeli ovi što su došli nakon rata, nema šta da uzmu, ništa mi nije ostalo osim sivih jutara kad je najljepše sunce i čemera što nisam poludio da zaboravim, da ne vidim užas koji i sad u snu gledam
Flood je, znam .... ali ovo nije tema o kojoj se može napisati red i s kojom se da šprdati ... Rat me unakazio kao i sve nas koji smo bili u BiH ali vrijeme ne mogu vratiti. Ono što mogu je reći da bih stvarno, stvarno volio da nije bilo rata ...
-
NinoM
#227 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Brate moj po bosni, suze mi na oci kad procitah ovo sto si napisao. I meni je mnogo familije I prijatelja poginulo. I Sam Sam mogao da poginem mnogo puta Ali dragi Allah me je spasio.
-
TGwDT
#228 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
u potpunosti se slazem...da nije bilo rata oca i pola familije bi imala pored sebe...ne bi ih gledala na slikama starim 20 godina.....i sigurno bi odrasla u "normalniju" osobu , zadovoljniju svijetom, ljudima oko sebe i samom sobom....FleetStrike wrote:Dao bih sve da rata nije bilo ---
HEEEJ!
-
zvrk
#229 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
hm da nije bilo rata
izuzimajuci mrtve clanove rodbine
razoreno djetinjstvo i sve drugo - lose
(ipak treba biti pozitivan)
recimo da nikada ne bih znala sta znaci biti veliki dio dana gladan i koliko znaci komad hljeba ili casa vode
imala bih puno manje pretrcanih i prepjesacenih kilometara
u tenama yugosport koje je rodica iznosila pa mi dala...
i koje sam ja gulila dva ljeta i zimu: iako su bile broj 37 a meni noga 39
ne bih imala vitki stas i atletsku gradju zbog pomenutog pjesacenja i nosenja vode
ne bih znala nista o municiji, granatama
i ne bih u prosjeku svaku noc lijegala u krevet sa slikama masovnih grobnica koje su bas taj dan otkrili
vjerovatno bih se brinula koje cu cipele sutra obuti na posao
i bas bi mi bilo stalo da kupim neku sminku
ovako: drago mi je da sam izvukla sustinu
da me nije briga za formu nego za kvalitet
da sam pronasla vjeru, onu istinsku
i da zivim u slobodi
pa makar i u tudjem stanu
(ne, nisam ga otela ili okupirala, nego mi je posudjen na koristenje
bice dunjaluka
bilo je prije nas, bice i poslije
a uzimam sebi za pravo da kazem da sam jedna od rijetkih koju je rat opametio
izuzimajuci mrtve clanove rodbine
razoreno djetinjstvo i sve drugo - lose
(ipak treba biti pozitivan)
recimo da nikada ne bih znala sta znaci biti veliki dio dana gladan i koliko znaci komad hljeba ili casa vode
imala bih puno manje pretrcanih i prepjesacenih kilometara
u tenama yugosport koje je rodica iznosila pa mi dala...
i koje sam ja gulila dva ljeta i zimu: iako su bile broj 37 a meni noga 39
ne bih imala vitki stas i atletsku gradju zbog pomenutog pjesacenja i nosenja vode
ne bih znala nista o municiji, granatama
i ne bih u prosjeku svaku noc lijegala u krevet sa slikama masovnih grobnica koje su bas taj dan otkrili
vjerovatno bih se brinula koje cu cipele sutra obuti na posao
i bas bi mi bilo stalo da kupim neku sminku
ovako: drago mi je da sam izvukla sustinu
da me nije briga za formu nego za kvalitet
da sam pronasla vjeru, onu istinsku
i da zivim u slobodi
pa makar i u tudjem stanu
(ne, nisam ga otela ili okupirala, nego mi je posudjen na koristenje
bice dunjaluka
bilo je prije nas, bice i poslije
a uzimam sebi za pravo da kazem da sam jedna od rijetkih koju je rat opametio
-
high_volume
#230 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Da nije bilo rata...
Radnici Hidrogradnje bi ovih dana privodili kraju radove na izgradnji najvećeg mosta na južnoj trasi autoputa na koridoru Vc, nakon uvođenja treće smjene...
Čitali bismo vijest da je Energoinvest odnio još jednu pobjedu na međunarodnom tenderu u Libiji za izgradnju 350 km dalekovoda, na kojem će biti instalirano 60 ts...
Zorina čokolada "sajonara" pronašla je svoje tržište u SAD, pa se očekuje godišnji izvoz od 10.000 tona...
U Zapadnoj Hercegovini, na obroncima planine... konačno je završena prva faza izgradnje 40 vjetroelektrana...
Iz proizvodnih hala hrasničkog Famosa danas su isporučeni motori koji će hrvatski Đuro Đaković ugrađivati u nove lokomotive namijenjene evropskom tršištu...
Ministar poljoprivrede potpisao je danas nalog za isplatu poticaja za ovogodišnji rod duhana, jer je punjenje budžeta od privrede proteklo po planu...
Da nije bilo rata ne bih sada imao vremena ovo pisati...
Radnici Hidrogradnje bi ovih dana privodili kraju radove na izgradnji najvećeg mosta na južnoj trasi autoputa na koridoru Vc, nakon uvođenja treće smjene...
Čitali bismo vijest da je Energoinvest odnio još jednu pobjedu na međunarodnom tenderu u Libiji za izgradnju 350 km dalekovoda, na kojem će biti instalirano 60 ts...
Zorina čokolada "sajonara" pronašla je svoje tržište u SAD, pa se očekuje godišnji izvoz od 10.000 tona...
U Zapadnoj Hercegovini, na obroncima planine... konačno je završena prva faza izgradnje 40 vjetroelektrana...
Iz proizvodnih hala hrasničkog Famosa danas su isporučeni motori koji će hrvatski Đuro Đaković ugrađivati u nove lokomotive namijenjene evropskom tršištu...
Ministar poljoprivrede potpisao je danas nalog za isplatu poticaja za ovogodišnji rod duhana, jer je punjenje budžeta od privrede proteklo po planu...
Da nije bilo rata ne bih sada imao vremena ovo pisati...
-
michio
#231 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Koliko bi u toj Libiji uopste bilo dalekovoda kad bi EI svakih par godina vukao 500km kablova po pustinji 
-
high_volume
#232 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
michio wrote:Koliko bi u toj Libiji uopste bilo dalekovoda kad bi EI svakih par godina vukao 500km kablova po pustinji
Silajdžić bi riješio i taj problem...svakako je u Libiji započeo karijeru trgovačkog putnika, tamo ima "vip"
-
voLZ
#233 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Ono što je jasno je da bi izgledali mnogo bolje.
Unaprijeđeno školstvo, privreda...
Unaprijeđeno školstvo, privreda...
-
Palavra
#234 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Ma dosta vise pogleda unazad i retrospektivnih razmisljanja, sta bi bilo da je bilo i kad bi bilo... Treba energiju koristiti na buducnost i gledati naprijed a ne dumati o glupostima. Rata je bilo (nazalost), bivsa drzava se raspala (na srecu) i okrenimo se buducnosti.
-
Benjamin1
#235 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Ovo pitanje sam sam postavio prijateljima nekoliko puta !
Da nije bilo posljedneg rata već bi bili integrisani u Europsku uniju... šta bi to značilo.
Sve veze i interakcije bi ostale sačuvane a postojeći privredni sistem bi se lakše prilagodio tržišnom poslovanju...
Npr.Dio fabrika auta koji su već napravljeni po istočoj Europi bi završio u Vogošći... sada je ta industrijska pruga prema Vogošći zarasla u travu...
Napravili bi taj autoput barem do Šamca uz neku koncesiju... ovako to možda zvaršimo do moje penzije...
Ljudi bi više putovali i komunicirali sa svijetom a to bi im otvorilo neke nove horizonte u njihovim glavama...Ima nekoliko gradova u Europi koji imaju stanovnika kao cijela BiH a 90 posto njihovih stanovnika ima posao, kruha i igara do mile volje...idu na utakmice lige prvaka ... putuju brzim vozom za dva tri sata između Londona, Parisa, Brisela, Berlina... Ja sam prije rata putovao vozom iz Juge u zapadnu Europu a danas nema ni jedne takve linije...
Djeca iz BH škola vide samo na tv neko prvenstvo u atletici a atletika je kraljica sportova... 90 % posto djece iz osnovnih i srednjih škola u BiH nije ni jedan put u životu potračalo na atletskoj stazi... U komunikaciji sa Europom bi vidjeli da osnovne i srednje škole imeju atletsku stazu, pa tamo ako nešto mjere kako djeca trče, pa onda ih nešto vode u klubove pa onda nešto idu na olimpijadu...
Naravno rat je neke ljude pomjerio iz Bosne prema zapadnoj Europi i oni su odmah imaju priliku da prticipiraju u europskom društvu pod uslovom da su se educirali... Ali šta je sa prostorom iz kojeg su otišli...Možda su upravo oni tamo trebali upaliti svjetlo i donijeti promjenu. Neki će reći da oni to i čine svojim dolaskom u ljetnom periodu ali poriod ljeta kad oni dolaze traje 2 mjeseaca a ostalih 10 mjeseci treba živjeti...
Naravno promjene će doći za nekih trideset godina ako opet ne izbije rat !
Da nije bilo posljedneg rata već bi bili integrisani u Europsku uniju... šta bi to značilo.
Sve veze i interakcije bi ostale sačuvane a postojeći privredni sistem bi se lakše prilagodio tržišnom poslovanju...
Npr.Dio fabrika auta koji su već napravljeni po istočoj Europi bi završio u Vogošći... sada je ta industrijska pruga prema Vogošći zarasla u travu...
Napravili bi taj autoput barem do Šamca uz neku koncesiju... ovako to možda zvaršimo do moje penzije...
Ljudi bi više putovali i komunicirali sa svijetom a to bi im otvorilo neke nove horizonte u njihovim glavama...Ima nekoliko gradova u Europi koji imaju stanovnika kao cijela BiH a 90 posto njihovih stanovnika ima posao, kruha i igara do mile volje...idu na utakmice lige prvaka ... putuju brzim vozom za dva tri sata između Londona, Parisa, Brisela, Berlina... Ja sam prije rata putovao vozom iz Juge u zapadnu Europu a danas nema ni jedne takve linije...
Djeca iz BH škola vide samo na tv neko prvenstvo u atletici a atletika je kraljica sportova... 90 % posto djece iz osnovnih i srednjih škola u BiH nije ni jedan put u životu potračalo na atletskoj stazi... U komunikaciji sa Europom bi vidjeli da osnovne i srednje škole imeju atletsku stazu, pa tamo ako nešto mjere kako djeca trče, pa onda ih nešto vode u klubove pa onda nešto idu na olimpijadu...
Naravno rat je neke ljude pomjerio iz Bosne prema zapadnoj Europi i oni su odmah imaju priliku da prticipiraju u europskom društvu pod uslovom da su se educirali... Ali šta je sa prostorom iz kojeg su otišli...Možda su upravo oni tamo trebali upaliti svjetlo i donijeti promjenu. Neki će reći da oni to i čine svojim dolaskom u ljetnom periodu ali poriod ljeta kad oni dolaze traje 2 mjeseaca a ostalih 10 mjeseci treba živjeti...
Naravno promjene će doći za nekih trideset godina ako opet ne izbije rat !
- Haller
#236 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Tesko je to reci ali mislim da mi cemo uvijek zaostajati jer ce uvijek biti onih koji to zele a mi tu nista ne mozemo uciniti.Vjerovatno je rat imao uticaj i na vece zaostajanje ali u nas rat i danas traje,ne jedan vec milion njih pa ako neko misli da zivi u vremenu "evrope" neka ide tamo ili neka ostane ovdje i bori se sa sudbinom i ne se prikljuci meni "sanćo pansi" vjernom slugi "Bosne ponosne" 
-
maaAL
#237 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
mozda bi samo radila posao onaj za koji sam zavrsila faks...a sve ostalo za nijansu bolje...
- piupiu
#238 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Ne znam zasto me ovo pitanje podsjetilo na ovo, cudni su putevi mozgovni ..
http://www.youtube.com/watch?v=30ZY2aQu ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=30ZY2aQu ... re=related
-
esso_sa
#239 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Da nije bilo rata, Jugoslavija se nebi raspala a Jugoslavija nebi nikada usla u EU posto to nikada nije ni htjela. Cak sam cuo pricu da su Jugoslaviju pozivali da bude jedna od osnivaca EU ali Tito je to odbioBenjamin1 wrote:Ovo pitanje sam sam postavio prijateljima nekoliko puta !
Nebi ! BiH je u Jugoslaviji bila od strateski vaznog znacaja za JNA (cemu svjedoce i brojni objekti koj su izgradjeni u BiH - Aerodrom Zeljava, ARK Konjic itd) i nije bilo u interesu napraviti brzu cestu ili autoput kroz BiH jer bi se, u slucaju napada, neprijatelj mogao puno brze i komotnije kretati autoputem nego vijugavim cestama kakve su sadaBenjamin1 wrote: Napravili bi taj autoput barem do Šamca uz neku koncesiju... ovako to možda zvaršimo do moje penzije...
- Boom71
#240 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Sjecajuci se zivota prije rata cesto pomislim da to i nisu sjecanja,nego neka moja fikcija,san...Bajka.
Nisam vise siguran jeli sve ono cega se sjecam i bilo.
Ako bih i probao zamisliti kako bi nasi zivoti izgledali da nije bilo rata,vjerovatno bi to bio nastavak moje naucno-fantasticne bajke.
Ako bih i probao zamisliti kako bi nasi zivoti izgledali da nije bilo rata,vjerovatno bi to bio nastavak moje naucno-fantasticne bajke.
- simonese
#241 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
redovno bih gledao Zelju ili Sarajevo u ligi prvaka,redovno bih gledao neku od nasih repki na svjetskim prvenstvima,redovno bih se vozikao na 873 km autoputa,redovno bih primao 800-1200 evra platu,redovno ...............
-
extraordinary
#242 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Nismo mi prije rata Bog zna šta materijalno imali, ali smo imali dušu i znali smo uživati u tome. Sad većina imamo više, ali to materijalno nam je odnijelo dušu pa ne znamo niko uživati u njemu nego svi kukamo. Prije je radost bila sa prijateljem otići na piće, sad se ne obraduješ kad kupiš automobil od 50 000 km. I kažemo da nam je loše bilo.
A neću se osvrtati na to koliko su neki forumaši postali bezosjećajni. Ili ne vole nikako razmišljati o ratu jer im budi ružne uspomene. Ja ne mogu reći bilo-prošlo. Meni fale lica ljudi kojih više nema, i žao mi je da gledam njihove porodice. Tim ljudima na čelu piše da im neko fali. Evo za kraj nešto:
http://www.youtube.com/watch?v=I8YSNJLrzgU
A neću se osvrtati na to koliko su neki forumaši postali bezosjećajni. Ili ne vole nikako razmišljati o ratu jer im budi ružne uspomene. Ja ne mogu reći bilo-prošlo. Meni fale lica ljudi kojih više nema, i žao mi je da gledam njihove porodice. Tim ljudima na čelu piše da im neko fali. Evo za kraj nešto:
http://www.youtube.com/watch?v=I8YSNJLrzgU
-
albertaferetti
#243 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Hm. Mislim da bi imali slicnu situaciju kao u Hrvatskoj sto se tice opcenitog drustvenog i ekonomskog stanja. Medjutim...bili bi u dusi puni bolji od njih, a s time i zadovoljniji. Na cemu bi naravno oni bili ljubomorni.
Gledajte, ljudi, ja mislim da je puno puno ljudi bilo u interesu da se raskomada Bosna...a i Hercegovina. Jer i danas dosta ljudi nije jasno kako mi i s malo stvari mozemo dobro i zadovoljno zivjeti. Bili smo nekad najsretnija sociijalisticka republika, a sad smo najtuznija i najsiromasnija...
Da eto danas barem jedan clan po familiji ima posao...sve bi izgledalo drugacije...polako bi se i lijecile ratne rane.
Eto u Hrvatskoj /govorim iz licnog iskustva/ imaju mogucnost za zaposljavanje, nemaju ratne traume, mogu putovati...ali fali im nesto u dusi...zbog toga stalno traze sami sebe...a nikad se ustvari nece ni naci...nego glumiti i dalje neku kulturnu gospodu, a nisu svjesni koliko su daleko i od Pariza, i od Beca, i od Londona....a ko kaze da su oni kulturni? I njih je kapitalizam pokvario...Zato su lazno ljubazni, neiskreni, pokvareni... (svjestan sam da generaliziram).
Ko zna...vjerujem da nam je ovo svima bilo sudjeno...pa eto pogledajte i citavu nasu dijasporu. Velike mogucnosti zarade, velika lova...a opet svako neko ima nesto u sebi...neku traumu, neko nezadovoljstvo, opterecenje itd.
Morali smo valjda kroz to da dodjemo mozda sebi. Samo Allah dragi zna, zbog cega je sve to bilo.
Gledajte, ljudi, ja mislim da je puno puno ljudi bilo u interesu da se raskomada Bosna...a i Hercegovina. Jer i danas dosta ljudi nije jasno kako mi i s malo stvari mozemo dobro i zadovoljno zivjeti. Bili smo nekad najsretnija sociijalisticka republika, a sad smo najtuznija i najsiromasnija...
Da eto danas barem jedan clan po familiji ima posao...sve bi izgledalo drugacije...polako bi se i lijecile ratne rane.
Eto u Hrvatskoj /govorim iz licnog iskustva/ imaju mogucnost za zaposljavanje, nemaju ratne traume, mogu putovati...ali fali im nesto u dusi...zbog toga stalno traze sami sebe...a nikad se ustvari nece ni naci...nego glumiti i dalje neku kulturnu gospodu, a nisu svjesni koliko su daleko i od Pariza, i od Beca, i od Londona....a ko kaze da su oni kulturni? I njih je kapitalizam pokvario...Zato su lazno ljubazni, neiskreni, pokvareni... (svjestan sam da generaliziram).
Ko zna...vjerujem da nam je ovo svima bilo sudjeno...pa eto pogledajte i citavu nasu dijasporu. Velike mogucnosti zarade, velika lova...a opet svako neko ima nesto u sebi...neku traumu, neko nezadovoljstvo, opterecenje itd.
Morali smo valjda kroz to da dodjemo mozda sebi. Samo Allah dragi zna, zbog cega je sve to bilo.
- Bluemore
#244 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Boom71 wrote:Sjecajuci se zivota prije rata cesto pomislim da to i nisu sjecanja,nego neka moja fikcija,san...Bajka.
- Djokej
#245 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Da nije bilo rata ne bih znao kako izgleda ovaj dole podrum u haustoru..
-
ibizza
#246 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Joj sto ne mogu ovih............stavis SBB,a ne stavis SDPEborg wrote:Ne bismo imali dušebrižnike utjelovljene u SDA, SBiH i SBB da nas "štite" od "njih".
-
extraordinary
#247 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
SBB, SDA i SZBIH su jednonacionalne stranke, dok je SDP multinacionalna stranka bermine, svidjelo se to tebi ili ne.
A to svejedno nije ovdje tema, tema je nešto drugo.
- simonese
#248 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
da nije bilo rata ne bih bilo ni SDP-a(lopovi)extraordinary wrote:SBB, SDA i SZBIH su jednonacionalne stranke, dok je SDP multinacionalna stranka bermine, svidjelo se to tebi ili ne.
- HAVANA
#249 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Bluemore wrote:Boom71 wrote:Sjecajuci se zivota prije rata cesto pomislim da to i nisu sjecanja,nego neka moja fikcija,san...Bajka.
+1
-
extraordinary
#250 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Simonese, vidi se na tom ''ne bih bilo ni SDP-a'' koliko si ti zapravo pismen, tj. nepismen. Prije rata je postojao jednopartijski sistem, tako da, da nije bilo svega onog, ne bi bilo ni jedne druge stranke.