LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post Reply
Ridjobrki

#226 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by Ridjobrki »

Iz ovoga navedenog se da predvidjeti da ce LDS imati još četiri godine da u rahatluku i neopterećena ikakvim parlamentarnim obvezama proba izgraditi kakvu-takvu stranačku infrastrukturu, jasnu politiku i par ljudi koji će to kako-tako znati predočiti biračima.

Ima posla ali ima i vremena... Sa srećom, u svakom slučaju: bilo bi lijepo opet nekad glasati za liberale.
dzeno123

#227 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by dzeno123 »

Jelko Kacin

"1. januara 2011. se ukidaju vize za BiH i Albaniju"

Član Evropskog parlamenta i potpredsjednik Komisije za jugoistočnu Evropu, Jelko Kacin, izjavio je danas u Sarajevu da će Bosna i Hercegovina dobiti bevizni režim krajem ove godine.

"Ponovit ćemo scenarij koji smo imali prošle godine, te je 1. januar naredne godine datum kada se ukidaju vize za BiH i Albaniju", izjavio je Kacin, koji je doputovao u BiH da bi uime Asocijacije evropskih liberalnih i demokratskih stranaka i njenih zastupnika u Evropskom parlamentu podržao koaliciju LDS-a i Evropske ekološke stranke E-5 na predstojećim izborima.

Kacin je na pres-konferenciji potvrdio da će o viznoj liberalizaciji za BiH i Albaniju odlučivati 6. oktobra Odbor LIBE Evropskog parlamenta, a da bi već narednog dana, 7. oktobra odluka o viznoj liberalizaciji mogla biti donesena na mini plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta u Briselu ili na prvom slijedećem zasjedanju također u oktobru.

Nakon što odluku donese Evropski parlament, njenu operacionalizaciju će usaglasiti Vijeće ministara EU, dodaje Kacin.

Naglašava da BiH prošle godine nije dobila bezvizni režim, jer je tek 1. septembra ove godine usvojila zadnji zakonski projekt kao uvjet za liberalizaciju.

"Da je bilo političke volje i odgovornosti prema građanima, BiH je mogla zavšiti ovaj posao bez problema i u prošloj godini", smatra Kacin.
index84

#228 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by index84 »

Gledao sam face2face Bojana Bajića i Bojana Zeca... Prvi put u historiji u 1994 emisija je jedan gost kasnio i ta čast pripada gospodinu Zecu. Tu je potrošio nekolike minute pa onda dok je došao do daha oblizivajući se pričao je tako šuplju i ne konkretnu priču uz dozu ulizivanja da je ta nevjerovatno.
Bajiću svaka čast na političkom stavu i oštrim riječima. Zeca prvi put gledam i zaista mi je veliko razočarenje!
Rustem

#229 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by Rustem »

Ja sam na Gorici očekivao neku aktivnost liberala, makar djeljenje flajera, ako ne neki okrugli sto na temu prava manjina u ovom društvu. Kad ono ništa...

Ima još koji dan do izbora, možda dođu.
dzeno123

#230 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by dzeno123 »

Rustem wrote:Ja sam na Gorici očekivao neku aktivnost liberala, makar djeljenje flajera, ako ne neki okrugli sto na temu prava manjina u ovom društvu. Kad ono ništa...

Pa sto cekas da ti neko dodje na noge, dodjes u centralu lds i zatrazis flajere pa ih sam podjelis po Gorici a usput porazgovaras sa predsjednikom i dogovoris okrugli sto.
Rustem

#231 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by Rustem »

dzeno123 wrote:
Rustem wrote:Ja sam na Gorici očekivao neku aktivnost liberala, makar djeljenje flajera, ako ne neki okrugli sto na temu prava manjina u ovom društvu. Kad ono ništa...

Pa sto cekas da ti neko dodje na noge, dodjes u centralu lds i zatrazis flajere pa ih sam podjelis po Gorici a usput porazgovaras sa predsjednikom i dogovoris okrugli sto.
Imam ja svojih obaveza, nisam ja stranački aktivista, već jedan siromašni rom koji prehranjuje ženu i svoje četrnestero djece. Dolazak u centralu, djelenje letaka i razgovor s predsjednikom, uz dužno poštovanje, ipak mi je gubljenje vremena.

Posebno kad sam vidio da predsjednik kasni na sučeljavanje na televiziji, kad ga ovi čekaju, govore da je to nečuveno, a onda upada onako iz aviona... Ja nemam vremena da nekog čekam. Gladna usta treba prehraniti.

Političari obilaze svoje birače, idu od vrata do vrata. Zašto bih ja morao doći na vrata LDS-a? Ili je do još jedan apsurd liberala?

P.S. Kasni na sučeljavanje! Budi mangup! :lol: :lol: :lol:
dzeno123

#232 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by dzeno123 »

Rustem wrote:
dzeno123 wrote:

Imam ja svojih obaveza, nisam ja stranački aktivista, već jedan siromašni rom koji prehranjuje ženu i svoje četrnestero djece. Dolazak u centralu, djelenje letaka i razgovor s predsjednikom, uz dužno poštovanje, ipak mi je gubljenje vremena.

Posebno kad sam vidio da predsjednik kasni na sučeljavanje na televiziji, kad ga ovi čekaju, govore da je to nečuveno, a onda upada onako iz aviona... Ja nemam vremena da nekog čekam. Gladna usta treba prehraniti.

Političari obilaze svoje birače, idu od vrata do vrata. Zašto bih ja morao doći na vrata LDS-a? Ili je do još jedan apsurd liberala?

Ok drugo je to ako se nema vremena a ni politicke volje ali iskreno zbog manjka sredstava ne mozemo stici na sve strane (cak i fizicki ne mozemo sve stici). Ukoliko si pratio nasu kampanju mi se nismo bavili maglom i obecavali kule i dvorove ali smo ukazivali upravo na manjine u BiH, iskljucivo na osobe sa fizickim poremecajima : cerebralna paraliza, kronova bolest... kojima je truntna vladajuca garnitura ukinula sva primanja i ustedila na njima mizernih 100 000km. Ne daj boze da su Romi u BiH nesto manje vrijedni od ostalih i oni ce biti prioriteti LDS u narednih 4 godine ukoliko predjemo izborni prag i sigurno je da cemo posjetiti ako ne pred izbore onda sigurno u skorije vrijeme poslje izbora jer ovo sto radimo ne namjeravamo stati sa time 3 oktobra, 3 oktobar je tek pocetak.
udrch

#233 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by udrch »

dr.Gonzo wrote:Ima li ovaj LDS kakve veze sa LSD-om? :mrgreen:
Meni se ovo sviđa..
dzeno123

#234 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by dzeno123 »

Vrijeme je za nove ideje, vizije i ljude

Koalicija Liberalno demokratska stranka LDS - Ekološka stranka E-5 predstavila je danas u Sarajevu kandidate za Parlament Federacije BiH i Skupštinu Kantona Sarajevo na oktobarskim izborima, koji su govorili o ključnim principima i platformi za koju će se zalagati ukoliko uđu u vlast.

Kandidatkinja za Parlament FBiH Lamija Tanović istaknula je da ova koalicija nudi promjenu koja podrazumijeva nova lica, ideje i vrijednosti, za razliku od sadašnje crne, beznadežne i očajne situacije.

Navela je dvije ključne ideje koalicije – na vrhu prioriteta je obrazovanje, a zatim apsolutno jedinstvo opozicije.

"Kada se govori o obrazovanju, pri tome mislim na sve vrste obrazovanja. U svim segmentima te oblasti danas je katastrofa, a naša je teza da je sigurnost BiH u obrazovanju. Ne možete nakon 20 godina, kada su generacije odgojene da ne vole svoju zemlju i ne poznaju svoje sugrađane, govoriti o sigurnosti. Obrazovanje u svakoj njegovoj fazi je bitno i na svake načine", kazala je ona.

Komentirajući drugi prioritet, Tanović je naglasila da je danas, kada je na sceni apsolutna grabež i korupcija, iznimno važna ujedinjenost svih malih stranaka sa sličnim programima i idejama.

"Iako je za prošle izbore ta naša inicijativa propala, i ove smo godine pokrenuli istu ideju. Plan nije ostvaren onako kako smo zamislili, ali jeste bar djelimično. Ove male stranke se ne predstavljaju putem plakata, jer mislimo da je to najgori način prezentacije", zaključila je ona.

Kandidat za Skupštinu KS-a Miro Čengić smatra da je ono do čega je dovedena BiH ustvari proizvedeni, sistemski haos koji ima za cilj da se uzme što više i država dovede do kraja.

"Ova je država u svim segmentima potpuno devastirana. Ljudi koji su krivično presuđeni mogu biti na kandidatskim listama. Ova koalicija ima gro kadrova i većina ih je zaposleno. Stoga naš angažman na izborima nema za cilj novac, već unošenje novih ideja i vizija“, kazao je on.

Da nijedna vladajuća stranka nije ponudila konkretna rješenja ključnih problema mišljenja je kandidat za Parlament FBiH Ademir Hadžismajlović. Podržao je inicijativu da se koalcijia proširi na sve partnere koji imaju istu viziju izlaska iz krize.

O nizu problema koji se odnose na Kanton Sarajevo govorio je kandidat za Skupštinu KS-a Alen Pilav, posebno izdvojivši zagađenje Vrela Bosne, obnovu skijališta i olimpijskih planina uopće, kao i modernizaciju zdravstva.
hadžialagić

#235 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by hadžialagić »

Rustem wrote:
:thumbup: :lol:
dzeno123

#236 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by dzeno123 »

Lideri liberalnih stranaka regiona u posjeti LDS BIH

30.9.2010. održana je Sesija liberalnog foruma na temu "Liberalizam u Jugoistočnoj Evropi - hrabrost ili utopija". Uvodničari su bili gosp. Darinko Kosora , lider HSLS-a R Hrvatske, Andrija Popović, lider Liberalne Partije Crne Gore, gosp.Bojan Zec Filipović lider LDS-a BiH i gosp. Nermin Vila, lider Evropske ekološke stranke.

“Liberalne stranke su najbolja garancija slobode i vladavine prava,”rekao je gosp. Popović dodavši da je komunikacija među liberalima neophodna.

Govoreći o statusu liberalizma danas, gosp. Kostor je naglasio da mnogo lakše prikloniti se nekoj nacionalnoj ili socijalističkoj opciji, jer istrajnost u očuvanju liberalne ideje zahtjeva puno više truda i ulaganja. “Ipak, isplati se živjeti za liberalnu ideju, a još će se više isplatiti kada uđemo u Evropsku Uniju,” rekao je gosp. Kosor.

U svom govoru na ovu temu gop. Nermin Vila istakao je da je nažalost u Bosni i Hercegovini i 16 godina nakon rata dominatno nacionalno pitanje, što neke druge, nenacionalne opcije dovodi na marginu. “Liberalno demokratska stranka i Evropska ekološka stranka E-5 osnovale su prvu programsku koaliciju, onako kako to čine evropske zemlje”, rekao je Vila.

Temelj liberalizma, kako je rekao Bojan Zec Filipović, jeste kritičko mišljenje. “Kritičko mišljenje je upravo ono što je neophodno podsticati kako bi smo u Bosna i Hercegovina doživjela pozitivne promjene” , rekao je Zec Filipović
Rustem

#237 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by Rustem »

Ima li kakvih vijesti o rezultatima i mogućim mandatima?
hadžialagić

#238 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by hadžialagić »

Slabo ćeš se opariti Rusteme. :-) :D
Rustem

#239 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by Rustem »

hadžialagić wrote:Slabo ćeš se opariti Rusteme. :-) :D
Što, prošli su mangupi garant u pokojem kantonu? 8-)
hadžialagić

#240 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by hadžialagić »

Došli, prošli i nestali. :D :run:
Rustem

#241 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by Rustem »

Do Gorice je došao info da liberali prolaze u dva kantona 8-)
hadžialagić

#242 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by hadžialagić »

Nisam pratio toliko te rezultate. Više sam se onako zezao. Slabo je koja mala stranka profitirala.
Rustem

#243 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by Rustem »

A možda se preko kompezacijske liste dobije i jedan federalac :bih:
hadžialagić

#244 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by hadžialagić »

Mrka kapa Rusto. Eno samo u TK na listi i to u koaliciji sa SDU i ekolozima. :D Obzirom da je SDU samostalno takve rezultate dobila u KS, biće to je njihovo. :lol: Jedino da član iz SDU slomije nogu. :-)
hadžialagić

#245 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by hadžialagić »

Dobro je znao Rasim-aga kad se uhljebio kod Slovenaca. :bih: :skoljka:
dzeno123

#246 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by dzeno123 »

LDS-ovci uredno uklanjaju svoje žute trake

Članovi Liberalno demokratske stranke i Evropske ekološke stranke E-5 u ponedjeljak u 12 sati počeli su uklanjati "gerilske" žute trake koje su obilježile njihovu kampanju.

Čine to kako bi počeli potrebnu akciju za povratak grada u urbanije, ljepše i čistije stanje, saopćili su.

"U skladu sa našom inicijativom, koju smo uputili Centralnoj izbornoj komisiji, tražit ćemo da to postane obaveza svih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini", rekao je Bojan Zec Filipović, predsjednik LDS-a.

:bih:
Been

#247 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by Been »

LDS, E-5, NsRZB i KSPP u koaliciji prolaze u skupštinu USK!
dzeno123

#248 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by dzeno123 »

Ako mogu reci da se situacija polako stisava poslje izbora, iskoristio bih priliku da se zahvalim nasim glasacima iz svih dijelova BiH. Da se ocekivalo vise od ovih izbora ocekivalo se, medjutim treba biti realan i prvo sagledati u kakvim uslovima smo radili i kada se pocelo raditi. Ne naklonjenost medija, katastrofalna finansijska situacija, smjena generacije unutar same stranke neki su od vitalnih faktora zasto rezultati nisu bolji. Medjutim ne smijem zaboraviti i ne napomenuti da je stranka vratila parlamentarni status u Unsko-sanskom kantonu kao i u Tuzlanskom sto je evidentan napredak u odnosu na 2006god. Jos jedna opaska i citat predsjednika LDS Bojana Zeca Filipovica : "Stranku gradimo nakon izbora".

:bih:
Rustem

#249 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by Rustem »

Nije vrijeme za posipanje pepelom.

Kako stoji na stranici izbori.ba, LDS prolazi kroz široku koaliciju za skupštinu USK i nigdje drugo. U TK je sa 3,14%, nakon daljih brojanja nažalost procenat pao na 2,47.

I pitanje je šta će biti sa tim USK mandatom, ko je prošao i koliko liberali od tog mogu imati koristi?!.
dzeno123

#250 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by dzeno123 »

Rustem wrote:Nije vrijeme za posipanje pepelom.

Kako stoji na stranici izbori.ba, LDS prolazi kroz široku koaliciju za skupštinu USK i nigdje drugo. U TK je sa 3,14%, nakon daljih brojanja nažalost procenat pao na 2,47.

I pitanje je šta će biti sa tim USK mandatom, ko je prošao i koliko liberali od tog mogu imati koristi?!.
Nije bas tako sivo, situacija u TK jeste malo komplikovana ali u narednih par dana ce se sve znati.
Post Reply