Kutak za ljubitelje matematike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
nellington

#226 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by nellington »

Nemoj prevoditi weak star, pola više matematike u našem jeziku ostaje neprevedeno :) A pitanja koja postavljamo - pa dobro, može i ovakvo, pitanje bez jasnog odgovora: ko će dobiti Fieldsa ove godine? :)
Kenan-Safvet

#227 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Kenan-Safvet »

nellington wrote:Nemoj prevoditi weak star, pola više matematike u našem jeziku ostaje neprevedeno :) A pitanja koja postavljamo - pa dobro, može i ovakvo, pitanje bez jasnog odgovora: ko će dobiti Fieldsa ove godine? :)
Ma zezo sam se, zanimljiva su pitanja, usput naucim nesto novo. :D Ne bih ti znao reci ni za Fieldsovu medalju, jer ne pratim bas te stvari. Al kad smo vec kod toga, jel mi mozes preporucit neku stranicu, gdje bih mogao pratiti takve vijesti iz matematike i aktuelna istrazivanja?

p.s. jel to samo kazete "weak star" topologija? :D inace, zar se takve stvari rade na etfu?
nellington

#228 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by nellington »

Ne rade se na ETFu, naravno, ali ne dozvoljavam da mi se fakultet miješa u obrazovanje. :)

A evo gdje ja pratim aktuelnosti:

http://sbseminar.wordpress.com/
http://mathoverflow.net/questions
http://www.sciencedaily.com/news/comput ... thematics/

:)
Kenan-Safvet

#229 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Kenan-Safvet »

dobar si pa stignes pored svojih obaveza i te stvari uciti :thumbup:

p.s. hvala za linkove
nellington

#230 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by nellington »

Kenan-Safvet wrote:dobar si pa stignes pored svojih obaveza i te stvari uciti :thumbup:

p.s. hvala za linkove
Prva ljubav zaborava nema - tako da se družim s matematikom više nego sa elektrotehnikom :)

A kad sam već postavio linkove, predlažem i drugima koji imaju nekih zanimljivih materijala, neka podijele sa auditorijem :)
Kenan-Safvet

#231 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Kenan-Safvet »

Nije bas materijal, al ako imas neki tezak problem koji ne mozes rijesiti, mozes pokusati na forumu stranice: http://www.mathlinks.ro
tamo ima jako pametnih ljudi i u vecini slucajeva se dobije odgovor.
inace, jedna zanimljivost od mene, vjerovatno si cuo za to, al ako nisi, da pogledas zagierov dokaz da je svaki prost broj kongruentan sa 1 modulo 4 suma dva kvadrata. http://www.math.unh.edu/~dvf/532/Zagier
dokaz se sastoji od samo jedne recenice i stvarno me odusevio, jedan od najelegantnijih dokaza koje sam vidio :)
nellington

#232 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by nellington »

E ovaj Zagierov dokaz je sjajan - umjetnička minijatura. Što se mathlinksa tiče, tamo sam inače moderator :)
threshold

#233 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by threshold »

ooo nelly vidim ti pravo zaheban.. a tamo vidim intereriras se za teoriju kaosa. :D
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#234 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by 1946 »

threshold wrote:ooo nelly vidim ti pravo zaheban.. a tamo vidim intereriras se za teoriju kaosa. :D
Nellingtone u mojim očima si Vene :-D :thumbup:
Halal ti vjera :-D

Image
ritam

#235 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by ritam »

:lol:
:dance:
:thumbup:
Kenan-Safvet

#236 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Kenan-Safvet »

nellington wrote:E ovaj Zagierov dokaz je sjajan - umjetnička minijatura. Što se mathlinksa tiče, tamo sam inače moderator :)
Malo sam pregledo tvoju historiju postova, a posto vidim da si moderator i imas reputaciju (cestitam :D), mogo bi skrenut paznju onom fedji nekada da mi pokusa odgovorit na pitanja, posto na zadnje i ono prije predzadnjeg nisam dobio odgovor :D :D
dobro, zezam se, jedan sam svakako kasnije rijesio al ovaj zadnji sto sam postavio ne kontam. inace, imam samo par postova, ovo je moj profil: http://www.mathlinks.ro/profile.php?mod ... le&u=64105
Last edited by Kenan-Safvet on 14/04/2010 22:19, edited 1 time in total.
Hendrix

#237 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Hendrix »

Ja ne mrzim matematiku, mrzim onu većinu njenih predstavnika u obliku mrskih i vječito ljutih profesora i agresivnih asistenata koji sve čine da te ubiju u pojam ko da si u vojsci. Matematika se svodi na strogo vježbanje i ponavljanje zadataka i bubanje formula a niko neće da objasni što će to nama, kao da su zadaci tu samo da bi mi vježbali mozak, ima li šta iza toga?
Iskreno u svom školovanju od osnovne preko fakulteta nisam imao profesora matematike koji je bio zainteresovan da nam približi matematiku na prijateljski i interesantan način, sve su to bile krkanske metode koje ti zgade i pomisao na matematiku. Jer prvo što ljudima padne na pamet oko matematike je vježbaj,vježbaj vježbaj...udri zadatke , položi i vozdra idi dalje u život.
Tipičan primjer čovjeka od kojeg ti se zgadi matematika je čuveni Azem, ko god je bio na njegovim predavanjima zna da je to skup depresivnih konstatacija i bubanja istih zadataka 100 godina, uglavnom ubija te u pojam dok ne položiš i otarasiš se budale.
nellington

#238 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by nellington »

Kenan-Safvet wrote:
nellington wrote:E ovaj Zagierov dokaz je sjajan - umjetnička minijatura. Što se mathlinksa tiče, tamo sam inače moderator :)
Malo sam pregledo tvoju historiju postova, a posto vidim da si moderator i imas reputaciju (cestitam :D), mogo bi skrenut paznju onom fedji nekada da mi pokusa odgovorit na pitanja, posto na zadnje i ono prije predzadnjeg nisam dobio odgovor :D :D
dobro, zezam se, jedan sam svakako kasnije rijesio al ovaj zadnji sto sam postavio ne kontam. inace, imam samo par postova, ovo je moj profil: http://www.mathlinks.ro/profile.php?mod ... le&u=64105
fedja ni na mathOwerflowu ne odgovara ljudima koliko bi mogao, tako da me ne iznenađuje da mu je mrsko i na MathLinksu - i sam sam imao par situacija tog tipa, pa sam jednostavno prestao privatno komunicirati s njim :)

@1946: :lol: :lol: :thumbup:
threshold

#239 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by threshold »

Dok neki ljudi zele da naucis, drugi nastoje da dokazu da ne znas.
Kenan-Safvet

#240 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Kenan-Safvet »

nellington wrote: fedja ni na mathOwerflowu ne odgovara ljudima koliko bi mogao, tako da me ne iznenađuje da mu je mrsko i na MathLinksu - i sam sam imao par situacija tog tipa, pa sam jednostavno prestao privatno komunicirati s njim :)
ma njega sam onako spomenuo, jer vidim da je pravo zajeban 8-) , bilo ko da odgovori bilo bi super :D
inace, jel znas mozda kako mu je puno ime, gdje predaje?
threshold

#241 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by threshold »

ej matematicari, bar je vama ovo ˘ lako:

Image

Znam da 9 treba prebacit u 3^2 pa ce bit 2*log˘4(3). a 4 izraziti kao korijen iz 2 na cetvrtu. a dalje ne znam
Last edited by threshold on 14/04/2010 22:39, edited 1 time in total.
bellisperennis

#242 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by bellisperennis »

Eto, ja nikad nisam voljela matematiku :D imala sam u školi uglavnom 5, ali sam morala radit ko' crnac, zato je nisam ni voljela, jer zahtjeva puno rada, a kod mene i nerviranja.
i dan danas sanjam da imam kontrolni iz matematike, poslije toliko godina još uvijek ne mogu vjerovat da sam s matematikom završila za sva vremena, velika je to ljubav bila :shock:
Sunrise00

#243 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Sunrise00 »

nellingtone, ako imas vremena, naleti na msn :D imam jedno pitanjce :) :D
nellington

#244 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by nellington »

Nećeš mi vjerovati, fedja je poznat :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Fedor_Nazarov

Ovo je on - jer znam da je radio na MSU ;)

a thresholdu preporučujem da svoja pitanja postavlja na svojoj temi, a moj odgovor sa te teme još važi - pretvaranje baze u bazu: dijeliš logaritam sa logaritmom baze.

@sunrise00: eto me.
alibaba_i_30_godina

#245 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by alibaba_i_30_godina »

threshold wrote:ej matematicari, bar je vama ovo ˘ lako:

Image

Znam da 9 treba prebacit u 3^2 pa ce bit 2*log˘4(3). a 4 izraziti kao korijen iz 2 na cetvrtu. a dalje ne znam
Pa nije valjda da ovo ne znas rijesiti ?! Davno sam se igrao matematikom al' jos uvijek ovo znam rijesiti.
Tip: Drugi korijen iz 2 se moze pisati kao 2 na 1/2, a 4 je 2 na 2. I eto ti istih baza, samo ovo 1/2 i 2 prebacis ispred logaritma (samo da znas da ide 1/baza * logaritam)

Ispravite me ako grijesim?!

Edit: Eto nellington je brzi od mene ... a imas jos nekoliko nacina na koji mozes rijesiti ovaj zadatak, ne moras slijediti ovaj moj ;-)

Inace, svaka vam cast na znanju. Ne znam odgovore na ta vasa pitanja jer me nisu nikad ni interesovala imena, nit' sam nesto posebno pratio ko je sta uradio. Dedo jesil' nekad predavao na ovim nasim fakultetima?
threshold

#246 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by threshold »

hehe znao sam rijesit, ali nisam znao gdje cu sa eksponentima :D
Dedo Hikmet

#247 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Dedo Hikmet »

NeyDan wrote:
threshold wrote:ej matematicari, bar je vama ovo ˘ lako:

Image

Pa nije valjda da ovo ne znas rijesiti ?! Davno sam se igrao matematikom al' jos uvijek ovo znam rijesiti.
Tip: Drugi korijen iz 2 se moze pisati kao 2 na 1/2, a 4 je 2 na 2. I eto ti istih baza, samo ovo 1/2 i 2 prebacis ispred logaritma (samo da znas da ide 1/baza * logaritam)

Ispravite me ako grijesim?!

Edit: Eto nellington je brzi od mene ... a imas jos nekoliko nacina na koji mozes rijesiti ovaj zadatak, ne moras slijediti ovaj moj ;-)

Inace, svaka vam cast na znanju. Ne znam odgovore na ta vasa pitanja jer me nisu nikad ni interesovala imena, nit' sam nesto posebno pratio ko je sta uradio. Dedo jesil' nekad predavao na ovim nasim fakultetima?
Nisam nikada nigdje predavao. Od 1975-1980 sam imao 4 - 5 diplomanada ali i to po višoj sili.
Već početkom 1981 sam bio na jednom istraživačkom centru u Njemačkoj, onda 6 godina u USA pa opet Njemačka itd.
Dedo Hikmet

#248 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Dedo Hikmet »

Zna li možda neko da li ima negdje online Hardy-jev dokaz od Hardy-Ramanujanove formule za broj particija
datog broja n. Volio bih sada to još palo pogledati pa onda u bešiku. :D
Kenan-Safvet

#249 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Kenan-Safvet »

evo ga 8-) :

http://projecteuclid.org/DPubS/Reposito ... 1028998729

edit: izvini nisam vidio, trazio si hardyev dokaz, al et valjda moze i ovo pomoci
threshold

#250 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by threshold »

i ko sad ne bi volio tu matematiku. ja volim.
Post Reply